Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Viktor Erika
Dr. Viktor Erika válaszai
Dr. Viktor Erika
belgyógyász szakorvos
elhízás, zsíranyagcsere zavarai, arteriográf
előző oldal 87. oldal következő oldal
hányinger  2009. augusztus 27. 22:15   #1740 

kedves dr . nő ! Azt szeretném kérdezni hogy reggeli illetve egész napos hányinger csak terhesség lehet v esetleg más tünet is lehet válaszát előre is köszönöm : ria


Lehet egyéb probléma tünete is, de a terhességi teszt eldönti! Ha nem terhes, epekő, gyomorbetegség, reflux okozhatja. Üdv.: Viktor Erika

tulipán  2009. augusztus 27. 22:13   #1739 

kedves dr nő


a refluxtról kérdeznék,tudom nem az Ön területe de hátha segit.már a csapból is ez folyik hogy elég sokan refluxosok,emésztöszervi bajuk van az embereknek,puffad stb (énis sajnos ) Ön szerint ez a mai kor betegsége ?miért alakul ki vkinél a 20as éveiben,mig a mamámék 80évesen tökéletesen egészségesek semmilyen hasi bajuk nemvolt,de még epekö sem,sem semmi.(a bnöm meg chron beteg,gyomorfekélye is volt stb, ezt csak azért mondom mert egy 20x éves emberröl beszélek)

vagy a táplálkozás lehet az oka ?és az hogy kinél jönnek ki ezek a hasi bajok mitöl függ ?mig másnál ugye nem,pedig eszik minden féle zsirosat,cigizik,kv zik és semmi baja,ilyet is nem egyet ismerek.

vagy ez csak magyarországon ilyen rossz a helyzet?renhgeteg olyan nép van indiai stb akik keményen eröset esznek,és mégsincs semmi bajuk,akkor ott is mindenki gyomor bajos stb lenne.
bocsánat a sok kérdésért,csak kiváncsi vagyok miért van az hogy fiatalok betegsége ez az állando hasi akármi,Ibs stb...

Köszönettel


Nagyon rátapintott a lényegre. A fiatalokkal szembeni /főleg iskolai/ túlzott elvárások, teljesítmény kényszer, az ezek által okozott visszafojtott stressz az egyik oka. Persze az életmód, az alkohol, cigaretta, a modern kor étkezése még rátesz erre.
Hogy miért nem alakul ki mindenkinél egyformán? Mert a gyomor záróizma mindenkinél különböző, akinél jól zár, ott a reflux nem okoz jelentős panaszokat.
Az indiai, keleti fűszeres étkezés már gyermekkorban eddzi a gyomor és nyelőcső nyálkahártyáját, ellenállóvá teszi, ezért ehhez alkalmazkodik a savtermelésük is.
Talán nálunk sem lenne hiábavaló a csípősebb fűszerek használata, mert pl. a ccípőspaprikában található capsaicinnek számos gyógyító hatása van. Ha mértékkel és rendszeresen használnánk, egészségesebbek és ellenállóbbak lennénk, mert pl. a gyomor-bélrendszer keringését is javítja. Üdv.: Viktor Erika

agyrágóbogár  2009. augusztus 27. 22:05   #1738 

Tisztelt doktornő!25 éves nő vagyok.Gyerekkorom óta gyakran alacsony a vasam /más bajom sosem volt/.Sok gyümölcsöt zöldséget fogyasztok,köztük céklát is ami anyukám szerint vashiányra tökéletes.A háziorvosom ajánlására Tardiferont szedek,és az eredményeim utána nagyon jók,de fél év se telik el,és megint iszonyatosan alacsony a vasam.Miért ürül ki rendszeresen a vas a szervezetemből?Nem lehet ezt végleg megszüntetni?Válaszát előre is köszönöm.



Nőknél főleg a menszesz miatt nagy a vérveszteség, ez okozza a folyamatos vashiányt. A baj az, hogy nincs vasraktára, amiből a veszteséget hosszú távon pótolni tudná. Ezért ilyenkor sajnos sokáig, 6-8 hónapig kell szedni a vaskészítményt, melyből a Maltofer-Fol vagy Ferro-Folgamma szedését ajánlom. Akkor lehet abbahagyni, ha a vas mellett a vérben nézett TVK /teljes vas kapacitás/ értéke a normál tartományba csökken. A gyógyszer mellett a Nahrin áfonyakivonata tartalmaz sok vasat. Üdv.: Viktor Erika

Bea  2009. augusztus 27. 21:59   #1737 

Üdvözlöm Dr nő!

Sajnos nem tudom pontosan hogy (májchirózis-e) amit tetszet írni az egy erősebb vízhajtó neve?Azt a háziorvosánál fel lehet iratni?
Elég keveset eszik az anyukám és nagyon nehezen mozog.
Ilyenkor pihenie kell sokat vagy mozognia lenne a jobb?
Esetleg el lehet kerülni a korházi befekvést mert egyszerüen senki nem tudja a családból megfűzni hogy befeküdjön.
Aba még bele megy hogy bejár és úgy vizsgáják meg.
Ilyenkor az étvágytalanság az nagyon nagy baj??
Ahol vizes a lába,keze ott elég hidegnek éreztem az mitől lehet???

Előre is köszönöm válaszát!
Tiszteletel
Taubné


Kedves Taubné!
Részben már leírtam a kérdéseire a választ.
Nem tudok arra választ adni, hogy el lehet-e kerülni a kórházi befekvést, mindenesetre kórházban jobb helyen lenne és hatásosabb lenne a terápia. Próbálja rávenni hogy legalább bejárással kapja az injekciókat, jobb a hatásfoka mint a tablettának , biztosabban és hamarabb hat.
A vizenyő miatt ez erek összenyomódnak ezért hideg a láb, ez ezzel jár.
Az étvágytalanság a sok felgyülemlett víztől van, ilyenkor a gyomorfal is vizenyőssé válik. Üdv.: Viktor Erika

hízás  2009. augusztus 27. 21:50   #1736 

Kedves Doktornő!

A következő panaszokkal fordultam orvoshoz: reggelente fehér lepedék a nyelvgyökön, relatíve sok, illetve időszakos bal oldali hasi (szerintem gyomortájéki) fura érzés, fájdalomnak nem nevezném, néha kicsit szúró, bizsergető. Ezek a tünetek néhány hónapja vannak, a lepedék a állandó, a hasi "diszkomfort" érzés pedig néha előjön, tart pár napig, de tartott már 1 hétig is, nem tudtam még semmihez kötni. Az elmúlt 1 évben sokat híztam (most 120kg, kb. 90-100-ról indultam), ezek egyértelműen az egészségtelen táplálkozásnak és a mozgás hiányának köszönhetők. Vérvételen és a hasi ultrahangon voltam, ezek eredményei:
"A máj normális nagyságú, reflectivitása fokozott, homogén szerkezetű. Focalis elváltozás nem mutatható ki". A többi szerv mind normális, a vége ez:
UH: Vélemény: Diffus májlesio.
Azt mondták a hízás miatt van ez.
Vérvétel, vizeletvizsgálat: a csillagozott értékek:
Összkoleszterin: 5.4
HDL-koleszterin, direkt: 0.95
GOT (ASAT): 59
GPT (ALAT): 131
Totál bilirubin: 20
Glukoz: 6.9
TSH: 5.46
MONO: 9.6
A végeredmény az lett, hogy fogyjak, és majd újra megnézzük az értékeket. Igazából ezen vizsgálatok előtt néhány héttel már elkezdtem diétázni és a mostani étrendem biztosan nem okozhat pl. magas cukrot és koleszterint, tehát az lehetséges, hogy hiába táplálkozom ennyi ideje egészségesen, mégis magas a cukrom és koleszterinem, több hónap diéta utána lesznek csak normálisak?
Végeredményben azt én is tudtam, hogy fogynom kell, amit el is kezdtem, viszont én a kiindulási tüneteim miatt fordultam orvoshoz, amikről szerintem gyakorlatilag semmi nem derült ki. Várjak, hogy a fogyással majd a lepedék is eltűnik és ez a hasi érzés is megszűnik, vagy ön szerint indokolt még további vizsgálatokat, mert más is lehet a háttérben?
A májra is azt mondták, hogy zsíros, ez indokolhatja a magas GOT és GPT értékeket, vagy netán ennek is állhat más a hátterében? Fejem sajnos gyakran fáj, stressz, idegesség, időjárás, ez már gyerekkoromtól fogva megvan, szóval pl. szedtem elég sok Advil Ultrát (átlag heti 2-3 szerintem), de ha nem stresszelek, nincs front, akkor nincs migrénem sem. Továbbá szedek elég erős vitamin és ásványi anyag táplálékkiegészítőt, szedek rendszeren halolajat vagy lenmagolajat, illetve kúraszerűen gyógynövény kivonatokat. Esetleg a "túlzott" vitamin és ásványianyag bevitel is okozhatja ezeket a máj értékeket?
Esetleg ez a gyomortájéki dolog lehet gyomorfekély? (Semmi más tünetem nincs, székletem, stb. normális, tényleg csak ez az időszakos kicsit fura érzés.)
Nagyon szépen köszönöm, ha válaszol és elmondja véleményét!


Igen, nagy probléma a súlytöbblet, ezért alakult ki a zsírmáj és ezért magasabb a májfunkció. Sajnos az értékeit elnézve öröklött komponensek is szerepet játszhatnak a cukor-és koleszterin eltérésekben. Mindenképpen nagy akarat szükséges és le kell fogynia, sokat kell mozognia, ha megindul a fogyás, el kell kezdeni a rendszeres, könnyű sportot.
Vitaminokat ne szedjen, mert az étvágyat fokozza és hízlal! Inkább a sok gyümölcsöt és zöldséget válassza helyette.
A gyomor panaszait reflux vagy kis felmaródások okozhatják, mindenképpen szükséges a gyomortükrözés!
A pajzsmirigyet kicsit jobban meg kellene nézni, 3 hónap múlva ismét kellene egy TSH -kontroll.
Ne essen pánikba, ne
hirtelem, hanem fokozatosan fogyjon. Meg lehet próbálni a patikában kapható Orlistáttal is. Üdv.: Viktor Erika

Crohne betegség  2009. augusztus 27. 21:41   #1735 

Kedves Doktornő4

Korábban írtam, hogy egy 15 éves fiú Crohne betegségben szenved. Köszönöm kedves válaszát, melyben írta, hogy vannak tünetmentes időszakok, akut időszakok. Kérdésem, hogy a megfelelő kezelés ellenére, hogy hogy nem gyógyul a beteg, hanem rosszabbodik a z állapota. Jelenleg végbéltáji fájdalmai, vérzése volt. Édesanyja megkérdezte a kórházat, hogy mit csináljon, vigye be a gyermeket. A válasz az volt, hogy nem olyan jelentős az a vérzés, nem kell bevinni. A gyermek nagy fájdalma miatt csak bevitték a kórházba, ahol kb. 8 óra ülő várakozás után megállapították, hogy a végbéltájékán az ultrahang szerint tályog, vagy fi............. valami más alakult ki, előjegyezték CT vizsgálatra. A doktornő oda-oda bökte, hogy ezt műteni kell, az kb. két hónap. Ezt mi okozhatta, hiszen mindent pontosan betartottak, diétát, gyógyszerezést, stb. Rendeltünk egy "volt beteg" által ajánlott (kutatólaboratóriumban kifejlesztett lekvárt 22000 Ft-ért), stb. Mikor várható, hogy tünetmentes lesz valaki? Senki nem akar segíteni? csak a készítményeit rásózni az amúgy is idegileg, anyagilag kimerült szülőkre? Egy ilyen műtét végül is mit jelent? javítja az állapotát, vagy még rosszabb lesz? Kérem mielőbb válaszoljon, amennyiben tud.
akkor hogy lehet itt normális életről beszélni, iskolábajárni, dolgozni, sportolni stb? űEgyáltalán nincs erre segítség? Már az egyesületet is felhívtuk, hogy diétában segítsenek, azonnal elhajtottak, hogy határidős munkájuk van... Kihez forduljon az ember???????????


Azt ajánlom, hogy nagy gastroenterológiai centrumot keressenek fel és kérdezzék meg hohy lehetne-e próbálkozni a Remicade nevű injekcióval? Csak engedéllyel és bizonyos súlyos, sipolyozó esetekben adható, ezért kell nagy centrumban jelentkezni a gyerekkel. A Remicade terápia mellett van esélye arra, hogy a sipoly képződés megszűnik.
Egyelőre lehet hogy csak a sipolyt zárják a műtét során, de nem kizárt hogy a későbbiekben az érintett beteg bélszakaszt el kell távolítani. Persze azért próbálok segíteni hogy ez ne következzen be és nagyon drukkolok! Üdv.: Viktor Erika

Kinga  2009. augusztus 27. 21:36   #1734 

Tisztelt Doktornő!
Tavaly júniusban diagnosztizált Basedow, 46 éves nő. Májusban TSH szuprimált


Kedves Kinga!
Írja le a kérdését mégegyszer mert csak töredéke jutott át!Üdv.: Viktor Erika

Hasonló  2009. augusztus 27. 21:33   #1733 

Kedves Doktornő!

Kérdésemre kimerítő, és érthető választ kaptam. Munkájához sok erőt, és egészséget kívánok. Közelgő névnapja alkalmából minden szép és jót kívánok. (Minden szándékom egy csokor virággal is meglepni, nem sokára pesten járok, és felkeresem)
Üdvözlettel: Antal


Köszönöm! Üdv.: Viktor Erika

bazyarozsa  2009. augusztus 27. 19:08   #1732 

Tisztelt Dr.nő!

Egy éve operáltak vastagbélpolippal, akkora nagy volt, hogy csak hasi műtéttel tudták eltávolitani. Nagy szerencsém volt, mert semmi rosszindulatu sejt nem volt benne. Egy problémám van csak azóta, a polip fent volt egészen, és , mivel elég nagyot vágtak rajtam, a hasfalam olyan mintha kitágult volna, és elég csunya nagy gyomrom lett tóle, főleg a polip helyén. Lehet, hogy sérvem van, de mitól? És most mit csináljak? Nagyon félek egy ujabb hasi műtéttől. Várom mielőbbi válaszát

Viola


Kedves Viola!
A heg környezetében a hasizom meggyengült. Sajnos várható hogy hasfali sérv lesz a vége. Sebészt keressen fel és nézesse meg,későbbiekben lehet hogy műtét szükséges. Üdv.: Viktor Erika

hepa  2009. augusztus 27. 19:06   #1731 

kedves doktrornő


megjött a hepatitis eredményem,negativ.a B is és a C is.


2 kérdés lenne:

nyállal stb ez terjed ?mert nem tudom mindig megnézetni ahhoz drága,de eléggé bennem van a félsz is.vagy hogy terjedhet?

az oltást is mindenképp be akarom adatni de nemtudom hogy irják ki.a és b re ?utána mennyi idövel lesz védett vki?ha vkinek legyrngült az immunrendszre akkor sem okozhat bajt ?volt egy ismerös akinek miután beadatta eléggé megemeljedtek a májértékei tartósan. ez mitöl?

bocsánat több volt mint 2 kérdés


Igen, nyállal terjedhet , kivéve az A, ez széklettel terjed.
Az oltás csak B-re létezik, 3 oltásból áll, védettség csak ezután lehet.
Bizonyítottan legyengült immunrendszernél nem adható.
Beadás után enyhe hepatitis fertőzés léphet fel, ettől emelkedhetnek a májenzimek, de ez nem kóros. Üdv.: Viktor Erika

mária40  2009. augusztus 27. 19:02   #1730 

Kedves Doktornő


olvastam egy régebbi válaszát ,vkinek ezt irta :

Megállapítható pl. a rekeszsérv, a gyomorban található szűkületek, ürülési zavarok, stb.ez a rtg módszer, nekem tükrözés volt és az is lenne ujra, az orvos nem is kért rtg ent,lehet nincs is az a fajta vizsgálat minden kórházban?Ön szerint a tükrözés is elég kontrollra ?aza modernebb, nem?


joéjt


Igen, a tükrözés is kimutatja ezeket a rendellenességeket. A gyomor rtg./ kása ivás/ -ről volt szó, amit mindenütt el tudnak végezni, de csak az általam említett esetekben javasolt, egyéb rendellenességek gyanúja esetén tükrözés szükséges. Üdv.: Viktor Erika

Bélösszenövés  2009. augusztus 27. 18:59   #1729 

Kedves Doktornő.Megfogadtam tanácsát és elmentem egy ultrahangos vizsgálatra ami a vékony bélnél összenövést mutatott ki az orvos szerint ez gyakori vastagbélműtét valamint sztómazáró műtét után is. ( fél éven belül mindkettőn átestem ) Azt szeretném kérdezni a kedves Doktornőtől hogy meg lehet e előzni hogy az összenövés bélelzáródást okozzon vagy ez előbb utóbb bekövetkezik nincs rá semmilyen megelőzési mód.Tisztelettel várom válaszát . Jutka


Kedves Jutka!
Egyáltalán nem törvényszerű hogy bélelzáródást okoz, sőt csak ritkán fordul elő szerencsére. Gyógyszeres kezeléssel nem lehet befolyásolni,hacsak azt nem számítjuk, hogy bármilyen hasi gyulladás esetén érdemes minél hamarabb antibiotikus vagy non-steroid kezelést alkalmazni.
A legtöbbet a mozgással érheti el, rendszeres torna, úszás sokat segíthet! Üdv.: Viktor Erika

Hasonló  2009. augusztus 27. 17:41   #1728 

Kedves Doktornő!

A pariet mellé javasoltak nekem motilium szedését. Már három hónapja szedem, de nem érzek változást. A gyógyszertárban javasoltak helyette Iberogastot. Szeretném a véleményét kérni, hogy ez helyettesitheti motiliumot? Vagy Mire jó az Iberogast?
Válaszát köszönöm: Antal


Kedves Antal!
Az Iberogastot emésztési problémák, puffadás ellen ajánlják, de jó eredményeket figyeltek meg vele reflux esetén is. Egyébként gyógynövényekből állítják össze. Az Ön helyében kipróbálnám. Üdv.: Viktor Erika

bal oldali fájdalom  2009. augusztus 27. 17:39   #1727 

Tisztelt doktornő.Olyan problémával fordulok önhöz hogy bal oldalamban fájdalmat érzek a medence tájékon illetve közvetlenül felette a fájdalom kiterjed még a bal vese tájékra ami nyomásra enyhén érzékeny és az alhasamra is.A hátam is "majd beszakad".Ez a fájdalom már 2 éve jelentkezik nálam de eddig még alig észrevehető volt de mostanában már intenzivebb és több napja tart.Voltam nőgyógyásznál is (cisztára gyanakodva)de semmit sem találtak.Mitől lehet ez?Mi lehet a bajom?Válaszát nagyon köszönöm


Panaszai utalhatnak vese, vastagbél eredetre, de nem kizárt hogy mozgásszervi probléma okozza. Hasi ultrahang, gerinc röntgen, szükség esetén béltükrözés szükséges. Üdvözlettel: Viktor Erika

Bea  2009. augusztus 27. 17:36   #1726 

Üdvözletem Dr nő!

Sajnos nem tudom pontosan hogy (májchirózis-e)de volt már neki ugyan ez a betegsége csak akkor más gyógyszert kapot rá.
Meg akkor rosszul let az utcán és beviték a korházba de másnap kijöt saját felelőségére.
Akkor elmult neki kb:másfél hét alat.
Dr nö azt az erősebb vízhajtót a házi orvosánál kellene feliratni?
Ha lemegy a vízesedés akkor azzal együt jobban lesz??????
Ahogy én észre vetem elég gyenge a járás nagyon nehezen megy neki szerintem még étvágya sints neki.
Őszintén szólva lehetséges hogy az alkoholtól jöt neki elő újra ez a májnagyobodás mert még nem volt beteg akkor azért elfogyasztota az alkoholt.
Mostmár egyáltalán nem iszik és nem is cigizik.

Köszönöm szépen a gyors válaszát!

Maradok tiszteletel : Taubné


Kedves Taubné!
Igen, az Uregytet fel lehet íratni családorvossal is. Káliumot feltétlenül szedjen hozzá. Furosemiddel és Verospironnal lehet kombinálni. Mivel a vízhajtó nagyon legyengíti, hirtelen ne történjen a vízhajtás, főleg ebben a melegben. Heti 2 alkalommal az Uregyt pl. elég lenne, a többi napon Furosemidet vagy VerVerospiront szedjen és fogyasszon mellette folyadékot. A vízhajtó bevétele után mindig pihenjen, feküdjön, így gyorsan kiürül a felesleges víz. Üdv.: Viktor Erika

agyverzes  2009. augusztus 27. 17:31   #1725 

Kedves Doktorno!

nem tudom, de szerintem a mondatertelmezest mar ha jol emlekszem altalanos iskola 2. osztalyban tanitjak. Mert szerintem nem igazan ertelmezte a kerdesemet, ugyanis az mem az volt, hogy a panikbetegseget kell-e kezelni,avagy sem.....
Remelem a tobbi betegnek nagyobb segitokezseggel valaszol.
Udv.


Valószínűleg a mondatelemzésnél hiányoztam az iskolából. Üdv.: Viktor Erika

gfh  2009. augusztus 27. 00:11   #1724 

fgh


hfg.

Bea  2009. augusztus 27. 00:10   #1723 

Üdvözlöm Dr. Nő!

Olyan problémával fordulok önhöz hogy az édesanyámnak máj nagyobodása van és rádásul nagyon vizesedik a lába,keze és négyszeresére pufat fel a hasa.
Kapot rá gyógyszert meg vízhajtót de nem látunk javulást.
Sajnos a korházba nem akkar befeküdni semmi áron.
Rádásul még székrekedése is küszködik.
Mit tegyek az édesanyámmal?Esetleg van rá valami itthoni gyógymód??????
Válaszát előre is nagyon megköszönöm.

Tisztelettel:
Taubné


Kedves Taubné!
Mindenképpen intézeti kezelés szükséges, ha erre mégsem hajlandő, erősebb vízhajtó / pl. Uregyt/, esetleg kombináció használhat, de hogy többet tudjak errők írni, az alapbetegséget kellene ismernem / májcirrhosis? / .Üdv.: Viktor Erika

Anett  2009. augusztus 27. 00:07   #1722 

kedves doktornő..Az utóbbi hetekben fájdalmas és érintésre érzékeny a bal lapocka csontom alsó része,és a közvetlen környezete.A jobb oldal is érzékeny,de az legalább nem fáj.a bal oldalam is fáj,de az csak néha.Gyakorlatilag nincs is ott semmilyem szerv,sem csomót sem duzzanatot nem érzek.van viszont 2 nyakcsigolya meszesedésem,váll,kar,és néha hátfájdalmam,kettőr irányú gerincferdülésem.a bal vesém fölött is fáj,márciusban kétszer ultrahangozták epebetegség miatt,és semmit se találtak.ezenkivül a meleg miatt kitakarózva,ventillátor előtt alszunk,a legmagasabb fokozaton.Mi lehet a fájdalom,és érzékenység oka? tisztelettel köszönöm előre is,Anett


Kedves Anett!
Az ilyen fájdalom mozgásszervi eredetű, Fastum tapasz, vagy Mydeton és Movalis együttese megoldja. Üdvözlettel: Viktor Erika

ANIKÓ  2009. augusztus 27. 00:05   #1721 

kedves aranyos oktornő.Bemutatkozom,Almási A nikó Szilvia vagyok Kecskemétről.Bocsásson meg kérem,nem bizalmatlanság,hogy mást is megkérdeztem,de igy van két azonos véleményem,és már tudom mit kell tennem.Sajnálom,lehet,hogy nem volt becsületes.De nagyon jó,hogy vannak,és ezt a munkát végzik önkéntesen,mert az ember igy bátrabban kérdez,mint szemtől szembe egy rohanó,és kicsit embertelen rendelőben.Ráadásul,mire hazaérek a felét el is felejtem.Nagyon jó,és erdményes munkát kivánok önnek,és kérem ne szegjék kedvét az ilyen kétarcu emberek,akik kétfelé is kérdeznek.sok sok tisztelettel. Almási Anikó Szilvia


Kedves Anikó!
Ön becsületes és olyan mint a legtöbb beteg, több helyről szerez információt. Ezzel jól megzavarjuk és megkavarjuk a dolgokat, hogy akkor mit is tegyen? Elég nagy zűrzavart tudunk így kelteni és ez sokszor nem előnyös a betegeknek, mert csak kapkodást vált ki. Az általam leírtak egyáltalán nem dorgálást jelentenek, inkább Önöket féltem az effajta orvoslástól! Üdvözlettel:Viktor Erika

előző oldal 87. oldal következő oldal