Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Viktor Erika
Dr. Viktor Erika válaszai
Dr. Viktor Erika
belgyógyász szakorvos
elhízás, zsíranyagcsere zavarai, arteriográf
előző oldal 244. oldal következő oldal
kérdések  2011. július 29. 22:14   #4880 

Tisztelt Doktornő!
57 éves vagyok, a változókor közben/végén(?), s az alkaromon sűrűbb. erősebb lett a szőr, a lábszáramon viszont gyérült. Tudom, ilyenkor hormonváltozások zajlanak, de ez "úgymond" normális állapot?
Köszönöm válaszát: Izabella


Kedves Izabella!
Nem tartom kórosnak, menopausa után előfordul.
Üdvözlettel: Viktor Erika

szidi5  2011. július 29. 22:13   #4879 

Tisztelt Doktornő!
Kérdezném, hogy gyomor-bél-passage kimutatja a rákot
köszönettel.


Nem mutatja ki, arra csak az tükrözés szolgál. Üdv.: Viktor Erika

cs  2011. július 29. 22:12   #4878 

Tisztelt Doktor Nő!
Párom hétfő óta 39 fokos lázzal küzd.Előtte is pár nappal már lázas volt, de nem volt ennyire magas.Azt mondja fájnak az ízületei (nyaka,térde,bokája), gyenge, és étvágytalan is,a szája tele van aftával és árpa is jött ki a szemén.(Az árpa közvetlenül a betegség előtt)
Hétfőn és kedden hiába vett be egy nap kb 3 rubophent is, mindig 38,9 volt.Kedden elküldték vérvételre, és külön vettek tőle vért, amit felküldtek Pestre vizsgálatra,aminek majd jövő héten lesz eredménye. (mert nem tudják van-e valami köze ehhez a kullancsnak,ami pontosan 1 hónapja volt benne). Ezen kívül annyit tudok mondani, hogy múlthét kedden a Tiszában fürödtünk, meg is vágta a lábát a kagyló.. (1-2 cm-es vágás).nem tudom kaphatott-e el valami betegséget így,mert rá 2 napra lett beteg.

A keddi vérvétel eredményének tegnapra meglett az eredménye:
Hematológia:
Fehérvérsejt-3,9 (4-10)
Thrombocyta-146 (150-450)
Neutrophyl granulocyta-71,9 (50-70)
Lymphocyta-20,8 (25-40)
Neutrophyl gran.absz.szám-2,77 (3,5-6)
Lyphocyta absz.szám-0,80 (1,5-4)

Klinikai kémia:
SGOT-50 (0-35)
SGPT-48 (0-45)
CRP-25,5 (0,0-10)
Kálium-5,2 (3,2-5,1)
HDL-koleszterin-0,8 (0,9-2,1)
Vas-5 (10,8-28,8)

Ezután az orvosa azt tanácsolta, hogy hagyja abba a rubophent, mert valószínűleg okozott elváltozást a vérképében, és a cataflant kezdje el szedni.Attól lement tegnap is a láza 36,5re, de sajnos reggelre megint 39-re.Ezen kívül Zinnatot írt fel neki az orvos.

Én már szörnyen kétségbe vagyok esve, hogy valami nagyon komoly baja van. Okozhat vírus ilyen hosszan tartó lázat? A vérvétel eredményéből lehet valamire következtetni?

Elnézést a hosszú levélért.
Köszönöm a választ: Csilla


Kedves Csilla!
Igen, okozhat vírus ilyen elhúzódó lázat, de nem lehet a kullancsot és a bőrsérülést sem kizárni!
A lábán lévő sérülést meg kell mutatnia sebésznek, ha pl. duzadttá, pirossá válik a környezete.
A vérvétel máj-és vese károsodásra utal, ill. ami még feltűnő, a vas alacsony szintje. Egy hét múlva szükséges egy labor kontroll.
A Cataflam és Zinnat együtt megfelelő, lázcsillapításta Indometacinum kúpot használjon!
Üdvözlettel: Viktor Erika

dora  2011. július 27. 23:07   #4877 

Tisztelt Doktorno!
28 eves ferfi vagyok, 4 napja tarto rettenetes fejfajasom van,ami lazzal is jar.Homloktajt jelentkezik,de ugyanakkor fajnak a labaim,es az izmaim.
A tuneteim a faradsag,levertseg,hirtelen hohullamok,izzadas(az ibuprofen bevevese utan jelentkezik)majd hidegrazas.
A doktorno tanacsat kerem,valaszat elore is koszonom.


Mindenképpen forduljon orvoshoz, a magas láz és fejfájás nem játék!
Üdv.: Viktor Erika

hasmenés 2.  2011. július 27. 23:06   #4876 

Kedves Doktornő!
Először is köszönöm válaszát!Azt szeretném még kérdezni,hogy ha beutalnak egy ilyen vizsgálatra akkor mi a különbség abban,ha meg kell inni vagy az orron át ledugott szondán keresztül kapja valaki a kontrasztanyagot.Az interneten találtam ezt.Mert hát azért a megivós sokkal szimpatikusabb!A vékonybélgyulladás egyébként indokolná ezt a fura mozgást a köldökömnél?
Köszönettel:Judit


Kedves Judit!
Nem kell szonda, meg kell innia a kontrasztanyagot / kása/. A mozgást a rendellenes bélmozgás okozhatja. Üdv.: Viktor Erika

peti  2011. július 27. 20:16   #4875 

T. DoktorNő!

30 éves férfi vagyok. A vállalati éves alkalmasságihoz készült hasi UH vizsgálat eredménye szerint a máj jelzetten nagyobb, szerkezete homogén. Epehólyag átl. nagyságú, folyadékal telt, kőmentes, falával összefüggésben egy 3 mm-es echodús solid képlet látszik. Egyéb eltérést a lelet nem ír. Vélemény: cholesterolosis cholecystae. Jelzett hepatomegalia.
Laborban a májfunkciós értékek rendben, egyedül az ö.koleszerin volt ref.tartomány felett 5,3 (0,0-5,0). A HDL értéke jó: 1,13 (1,0-1,6).

A kérdésem, hogy a fent leírtak alapján van-e szükség valamilyen teendőre?
Szükséges-e gastroenerológus felkeresése, ill. kontroll UH, ha igen mikor célszerű az ismételt UH vizsgálat?
Ja és az utolsó kérdésem pedig, hogy mit jelent a leletben a "jelzett" szó?

Köszönettel!


Azt jelenti, hogy a máj csak minimálisan nagyobb, nem számottevően.
A cholesterol polyp miatt fogyasszon több folyadékot és elég ha évente egy UH kontroll történik.
Üdv.: Viktor Erika

tamara  2011. július 27. 20:14   #4874 

Tisztelt Főorvosnő!
37 éves vagyok,5 éve lettem 2.es tipusú cukorbeteg.
Ezidő alatt nem kellett gyógyszert szednem,diétáztam,mozogtam.Leleteim mindig jók voltak.Sajnos az utóbbi időben nem vettem elég komolyan a diétát,így a legutóbbi hemoglobin a1c leletem 7,9 lett.Azt szeretném megtudni, ha most újra tartom magam az étrendi megszorításokhoz, és többet mozgok lehetséges e " megúsznom" a gyógyszeres kezelést, azaz helyrehozhatom e amit elrontottam.Köszönettel, Tamara.


Kedves Tamara!
Igen, a diéta, mozgás, fogyás csökkentheti az értékeit. De azért legyen állandó ellenőrzés alatt, mert ha szükséges, akkor minél hamarabb be kell állítani a megfelelő gyógyszert. Természetesen ha érzi hogy diéta-és mozgás hiány játszott szerepet, először ezzel kezdje!
Üdvözlettel: Viktor Erika

vizelet vizsgálatok  2011. július 27. 20:08   #4873 

Üdvözlöm Doktornő!

Szeretném ha átnézné az eredményeimet, és leírná a véleményét. Köszönöm.
Vizeleti vizsgálatok:
Fehérvérsejt: 5 / látótér
Laphámsejt: 10 / látótér
Vörösvértest: 3 / látótér
Laphámsejt: 57 /ul
Cilinder: 4 /ul
Baktérium: 2279 /ul

Ezek az eredmények tértek el, azért írtam csak ezeket. Köszönöm. Timi,


Baktérium okozta hólyaggyulladás. Vizelet tenyésztésre lenne szükség, addig is szedjen tőzegáfonyát.Üdv.: Viktor Erika

belgyulladas  2011. július 27. 16:11   #4872 

Tisztelt Dr.No!
Kerdesem az lenne hogy a crohn es colitis-es betegeknel kimutathato-e ez a gyulladasos allapot a verbol?Vagyis ha a versullyedes normalis ertekek kozt mozog, lehetseges-e megis valamelyik betegseg?
Valaszat koszonom!


Elvileg igen, ha a betegség nyugvó formában van. Vérszegénység, magasabb fehérvérsejt szám, emelkedett CRP utalhat / na és a tünetek! / rá, újabban egy speciális vérvizsgálatot is végeznek kimutatására. Üdv.: Viktor Erika

hasmenés  2011. július 27. 16:09   #4871 

Kedves Doktornő!52 éves nő vagyok.10 éve epe műtétem,5 éve teljes méh és petefészek eltávolításom volt mióma miatt.
Másfél éve vastagbél tükrözésem volt,mert a Douglesben folyadékot találtak és részt vettem egy kivizsgáláson.Negatív lett,a folyadék felszívodott közben.Nem derült ki mitől volt.
Úgy fél éve egy fura érzés van a köldökömtől kissé jobbra.Teljesen olyan mintha valami lökdösne,fordulna.Hasonlít arra,mikor a gyerek mozog a hasban.Olyan idegen érzés.Nem fájdalmas,de kellemetlen.Ehhez társult egy hete egy jó kis vizes hasmenés,úgy két napig tartott.Láz,görcs ilyesmi nem kisérte csak jött.Azóta valami nem stimmel.Teljesen normális reggeli széklet mellet,van olyan átszaladós hasmenés/nem vizes/étkezés után.Haspuffadásal körítve.Nem minden nap,de eddig már kétszer,étkezés után olyan 1 órával.
Kérdésem azon túl,hogy mi lehet ez,az,hogy másfél évvel egy negatív vastagbél tükrözés után alakulhat-e ki valami súlyos dolog?Van -e oka és értelme egy újabb tükrözésnek?
Köszönettel:Judit


Kedves Judit!
Jelenleg egy vékonybél passage vizsgálatnak lenne értelme, vékonybél gyulladás irányában.
Üdvözlettel: Viktor Erika

bóbita49  2011. július 27. 16:06   #4870 

62 éves nő vagyok, a hasi ultrahang vizsgálat diffus májlaesiót és hepatomegaliát mutatott ki.1-2 hónappal ezelött erős hajhullás indult valószinűleg pikkelysömör a fejbőrön. Kérdésem: lehet -e a kettő dolog összefüggésben, ill. a májprobléma konkréten mit jelent.
Szives válaszát tisztelettel megköszönöm.


Valószínűleg inkább zsírmáj, de csak a laborral összevetve tudok korrekt véleményt mondani! Üdvözlettel: Viktor Erika

májciszta  2011. július 27. 16:05   #4869 

Kedves Doktornő!
Pár évvel ezelőtt hasi ultrahangos vizsgálaton derült ki hogy több apró ciszta van a májban .Évente kontroll vizsgálatra jártam. Az utolsó vizsgálaton egyik ciszta egy év alatt 1.7-2 cmt nőtt. orvosom septaltnak látszócisztának nevezte közvetlenül a cholecysta ágy mellett található.Véleménye diffuz májelváltozás.
Kérdésem elég-e a rendszeres kontroll vizsgálat vagy milyen más ellátásra lenne szűkségem.
Köszönettel:51 éves nő


Ha a májfunkciója egyébként normális , akkor elég az ultrahangos követés.
Üdvözlettel: Viktor Erika

vércukor  2011. július 27. 16:03   #4868 

Kedves Viktor doktornő, kérdésem az lenne, hogy forduljak-e orvoshoz, ha mostanában vacsora/17 órakor vacsorázom és lightosan/ után 2 órával még van, hogy 8 körüli a cukrom, vagy reggeli után 3 órával 6.0.
És pár napja főleg délelőtt szájszárazságom van...Köszönettel : Gabi /49év nő/
pl. reggelire 1-2 szelet kétszersült, vaj, sajt, müzli, kevés tej..


Kedves Gabi!
Igen, főleg az esti érték emelkedett kicsit. Vércukor profil vizsgálatot kell végezni, jelentkezzen orvosnál. Üdv.: Viktor Erika

Pajzsmirigy  2011. július 26. 23:34   #4867 

Kedves Doktornő!
Voltam pajzsmirigy Uh-n ahol a következő eredményeket mondták.
A pajzsmirigy jobb lebenye 23x26x53 mm.A középső és alsó harmada határán 17x21x25 mm átmérőjű többszörösen septalt cystosus képlet van.A felső polúsban 12x16 mm átmérőjű halo jellel övezett a környezetétől csak minimálisan echoszegényebb solid képlet van.
A pajzsmirigy bal lebenye 20x18x46 mm.A középső harmadában 5x4 mm és 8x6 mm az alsó polusban keskeny halo jellel övezett a környezetétől kissé echoszegényebb 10x9 mm átmérőjű solid képlet van.
Az isthmus vastagsága 6 mm a középső harmadban 5x6 mm átmérőjű echoszegény képlet van.A nyaki erek mentén megnagyobbodott nycs.nincs.

Vélemény:STRUMA NODUSA ET DIFFISA L.U.
CYSTA THYREOIDEAE L.D

10 hetes terhes vagyok időpontot a gondozóba csak augusztusra kaptam.Nagy baj van mennyire van veszélybe a baba.

Köszönettel:Beatrix


Kedves Beatrix!
Göbös strumája van és egy cysta a jobb lebenyben. Ennél fontosabb most hogy milyen a pajzsmirigy hormon szintje, ettől függ hogy veszélyben van-e a baba. Minél hamarabb vetesse le a pajzsmirigy hormonokat, ha alulműködés lenne, minél hamarabb pótolni kell.
Üdvözlettel: Viktor Erika

aranyér  2011. július 26. 16:08   #4866 

Tisztelt Doktornő!
20 éves lány vagyok. Aranyerem van, érzem is a végbél környékén.
Nem fáj, de néha vérzik, akkor ha keményebb a székletem, vagy hideg helyre ültem. Most is ez a helyzet.
Régebben voltam orvosnál, kenőcsöt rostdús táplálkozást ajánlottak.
Betartom, a mai napig is nagyon igyekszem így tenni.
Most Hemorbid kenőccsel kenegetem, körülbelül 2 hét alatt el is múlik teljesen minden tünet.
Normális ez így? Vagy muszáj elmennem újra orvoshoz? Őszinte leszek önnel, eltudok ájulni vizsgálat közben... félek.


Szedjen tartósan, 6-8 hétig 2x2 tbl. Detralexet, vissza fog húzódni az aranyér.
Üdv.: Viktor Erika

székletprobléma.  2011. július 26. 14:42   #4865 

Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 2,5 éves és már elég régóta van székrekedése.
gyermekorvosunk tanácsára napi 5ml laevolacot adok neki már több mint egy fél éve eleinte napi szinten volt tőlle változó állományú széklete,de már egy ideje csak 2-3 naponta van bogyós állományú
széklete ami gyakran lúdtojás nagyságúvá áll össze.Van,hogy több napig küszködik vele mire kijön neki.Gyermekorvosunk a laevolac emelését javasolta huzamosabb ideig mivel ez orvosunk szerint nem szívódik fel.
Emeltem az adagot orvosunk tanácsára de kisfiam székletproblémája nem javult tőlle.
A kérdésem az lenne,hogy mit tegyek,hogy kisfiam székletproblémája rendeződjön?
Várom válaszát!
Köszönettel:Ági.


Kedves Ági!
Nem vagyok gyermekorvos, ezért az ajánlom mutassa meg a gyereket gyermek- gastroenterológusnak, az állandó hashajtó alkalmazása ugyanis később problémákat okozhat. Üdv.: Viktor Erika

hasi ultrahang  2011. július 26. 14:40   #4864 

Tisztelt Doktornő!

34 éves nő vagyok, 2 gyermekem van. Alkalmanként nagyon erős gyomorgörcsöm van, ilyenkor nem is tudok felállni.
Voltam hasi ultrahangon, minden rendben volt, de van egy ilyen mondat a leleten: "A colon descendens -sigma fala kissé vastagabb 2 mm, oedemas."

Kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent, kell-e vele foglalkozni, mitől alakult ki?
Voltam gasztroenterológián, ahol nem mondtak semmit, csak felírtak Klion és Dicetel gyógyszereket, annyit megtudtam, hogy a Kliont a fent idézett mondatra írták fel. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy tényleg javasolt-e beszedni ezt az antibiotikumot és az mire fog hatni?

Köszönöm szépen a választ!
Eszter


Kedves Eszter!
Az ultrahangos lelet az adott bélszakaszon gyulladására jellemző, legjobb lenne egy vastagbél tükrözés, de addig a Kliont szedheti. Üdv.: Viktor Erika

irritábilis  2011. július 26. 14:38   #4863 

Doktornő,
tisztelettel: Az irritábilis bél járhat minden napi fájdalommal a has egy pontján????
köszönöm!!!!!


Igen, de a has különböző területén is jelentkezhet a fájdalom. Üdv.: Viktor Erika

lelet  2011. július 26. 14:37   #4862 

Kedves Doktornő!

Kb. három és fél héttel ezelőtt náthás voltam, hőemelkedésem lett, fájt a fülem, hányingerrel, hasfájással kűzdöttem. A háziorvos és az orr-fül-gégész gégész sem talált semmi különöset. Majd 1-2 nap múlva a jobb arcüregemből rossz szagot éreztem és sokat kellet köszörülni a torkom a hátracsorgó váladék miatt. Épp péntek estére éreztem úgy, hogy tennem kell valamit. Maripen extrát kezdtem szedni 3x1 szemet. A rossz szag az orromban elmúlt 1 nap alatt, mert folyamatosan tisztulni kezdett. A gyógyszert 5 napig szedtem. Azt hittem, hogy rendben leszek, ámde nem, mert lett rajtam pár kiütés. 1-1 db és a tenyeremen sok kis viszkető, fájó hólyag, a szempilláknál 1 db kis hólyag. A háziorvosom vérvételre küldött.
H-CRP: 9.4
ASO: 278
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az előzőleg szedett Maripen nem befolyásolhatta ezeket az értékeket?
Megijedtem, főleg, hogy nem vagyok egyáltalán jól és még a vérnyomásom is ingadozik.
Ráadásul a kis tenyeremen lévő apró hólyagok nyomán 1-2 helyen iciri piciri hámlást is láttam.
Előre is köszönöm a Doktornő meglátásait: Ancsa


Kedves Ancsa!
Góckutatást kell végezni a magasabb ASO miatt, főleg az arcüreg gyulladást kell kizárni! A kis hólyagos kiütés feltehetően ekzema, összefügghet a góccal, lássa bőrgyógyász! Üdv.: Viktor Erika

epe?  2011. július 25. 18:45   #4861 

Tisztelt Dr.No!
22 eves lany vagyok.Fel eve kezdett problemam lenni az epemmel, edesanyam, nagymamam es edesapam es kuzkodik vele, ugyhogy gondolom valamilyen szinten "csaladi orokseg".Jobb bordaiv alatti szurodassal kezdodott es vilagos szeklettel.Hasi uh nem mutat semmi elvaltozast(neztek januarban es majusban is), labor analizisek is jok.Azt allapitottak meg hogy nem urit, lusta az epem.Neha reggelente iszonyu keseru szajizzel ebredek.A gond az hogy neha ugyanugy szur a bal oldalamon is mint ahogyan az epem a jobb oldalt.Hallottam masoktol is akik epe problemasak hogy bal oldalt is fajhat.Igaz ez, vagy szukseges ujbol vizsgalatokra mennem?
Valaszat koszonom, Udv. Renata


Kedves Renáta!
Ha bal oldali panaszok is vannak, akkor jobb ha tovább mennek a vizsgálatokban, gastritis , GERD / reflux / és IBS irányában.
Üdvözlettel: Viktor Erika

előző oldal 244. oldal következő oldal