Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Bezzegh Attila
Dr. Bezzegh Attila válaszai
Dr. Bezzegh Attila
laboratóriumi szakorvos
Laboratóriumi leletek véleményezése, tanácsadás
előző oldal 68. oldal következő oldal
babavárás  2011. április 29. 07:24   #1360 

12.3 lett a béta hcg eredményem.örülhetek?


Tisztelt Érdeklődő!

A hCG vizsgálat esetében sajnos nagyon nem mindegy, hogy milyen módszerről, illetve milyen mértékegységről beszélünk, valamint a feltételezett fogamzás óta mennyi idő telt el. Amennyiben ez béta-hCG, és a mértékegység mIU/L, és 2-3 hetes lehet a terhesség, akkor ez igazolhatja a megtapadást.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Gyulladás?  2011. április 28. 07:43   #1359 

Tisztelt Bezzegh Attila!

A vasat akartuk megnézetni, és ezt a laboreredményt kaptam:

Hematológia:

WBC 6,3
RBC 5,1
HGB 126
HCT 0,40
MCV 78
MCH 25 *
MCHC 316
PLT 359
RDW-SD 50
MPV 11
NEUT 39,3
LYMPH 51,3 *
MONO 7,3
EO 2,1
BASO 0,0 *
NEUT absz. 2,50
LYMPH absz. 3,25
MONO absz. 0,46
EO absz. 0,13
BASO absz. 0,00
Vvt süllyedési sebesség 20 *

Vizelet:

Hemoglobin neg.
Urubilinogén norm.
Bilirubin neg.
Fehérje neg.
Nitrit neg.
Glukóz neg.
Aceton neg.
pH 6
Fajsúly 1025
Vizelet üledék semmi kóros

Klinikai kémia

Vas: 6,0 (ez 5,9-től normális a papíron. hónapokkal ezeleőtt nagyon alacsony volt, rengeteg vasat juttattam a szervezetembe, de mégsem akar nagyon emelkedni)
Totál transzferrin 3,48
C reaktív fehérje ultraszenzitív 5,96

Ezek összességében valamilyen gyulladásra utalhatnak?

Válaszát előre is köszönöm!

P. Lilla


Tisztelt Érdeklődő!

A leletben látható limfocita arány emelkedés valójában csak relatív emelkedés - az abszolút sejtszámok alapján látszik, hogy ott nem nagyobb, mint a referencia tartomány. A relatív (arány) eltolódás valódi oka a neutrofil fehérvérsejtek számának a csökkenése, ami azonban ugyancsak a határokon belüli értéket ad. Ennek megfelelően ez a vérkép nem utal aktív vagy krónikus gyulladásra. A 20 mm értékű süllyedés sem jelent emelkedést; a CRP is a határérték felett van egy picivel. A vörösvértestek átlagos űrtartalma kisebb a referencia értéknél (MCV 78 fL), ez a vasanyagcsere zavarára utal - ami azonban a vas meghatározásával nem igazán deríthető fel. A szükséges vizsgálatok: ferritin, transzferrin és szolubilis transzferrin receptor - néhány hét múlva ezekre kiterjedően is érdemes lenne a vizsgálatot megismételni.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

desztillált víz  2011. április 28. 07:33   #1358 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék felvilágosítást kapni szigorúan orvosi szemmel a desztillált víz kúráról.
Az interneten rengeteg anyag található a témában, de sajnos sok köztük a \"természetgyógyász\" megközelítés, ha nem mind az.
Engem az érdekelne, hogy mi a hatásmechanizmusa ha van, hat-e egyáltalán a szervezetre pozitívan(gondolom mivel nincs benne oldott ásványi anyag ezért káros is lehet de kúraként mit eredményez) vagy ez csak amolyan hit alapú kezelés lenne?

várom válaszát
üdv.: M.László


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által kérdezett kúráról nem tudok semmit, de abban biztos vagyok, hogy a régi mondásnak megfelelően a kúra alkalmazása el fogja érni a célját - az ezt hirdető vagy segítő, és ebből hasznot húzó személyek bevételhez jutását. Orvosi és biológiai ismereteim alapján meggyőződéssel állítom: más hatása nem lesz.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tisztelt Doktor úr!  2011. április 28. 07:29   #1357 

Szeretnék választ kapni a labor eredményeimre!Mert van néhány csillaggal jelölt!Azokat akkor leírom,és előre is köszönöm a válaszát!


Mért érték: Referencia-tartomány


Albumin 53.1 g/l 34.0 - 48.0
TSH ultras. 5.230 uU/ml 0.270 - 4.200
Transzferrin 3.55 g/l 1.70 - 3.40


A TSH értékem az mire utal,hogy Pajzsmirigy túlműködésem van,vagy pedig alul működésem???Mert utána olvastam egy kicsit ,és mindkettő tünetei jelentkeznek vegyesen!Pl.:fogyás, egyre gyakoribb nyelési fájdalom,meg néha bedagad a nyirokcsomók felé,néha kisugárzik a fejemre meg a fülemre is úgy fáj ,nehéz légzés,fáradékonyság,hajhullás,körmök rendellenessége,hangulat ingadozás,mestruációs zavarok,
és még tudnám sorolni!Van még néhány érték ami eltér a normától egy kicsit,de azok relációs jellel vannak megjelölve, és én úgy tudom hogy arra kell figyelni ,ami meg van csillagozva!Mindenesetre egy beutalót kérek a háziorvosomtól,egy pajzsmirigy ultrahangra!Gondolom azt mindenképp érdemes lenne!Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!Kinga


Tisztelt Érdeklődő!

Mint ahogy azt a kérdésfeltevés során elolvashatta, leletet csak akkor tudok értékelni, ha megismerem a tartalmát. Amit ugyanis nem ír le, arról én nem tudhatom, hogy elkészült, és referencia tartományon belüli eredményt adott, vagy esetleg el sem készült. Ennek megfelelően az emelkedett TSH érték a pajzsmirigy alul működésének a jele lehet - abban az esetben, ha az fT4 vagy az fT3 érték alacsony -de mivel erről nem írt, így azt feltételezem hogy ezek normálisak, ilyenkor az emelkedett TSH vagy egy korábbi állapot maradványa, esetleg más eltérés (például jód hiány, stb.) jele lehet. Ugyanez igaz a megírt másik két értékre is: az albumin az összfehérje, illetve más paraméterek ismerete nélkül keveset mond, a transzferrin sem közöl túl sokat a ferritin, szolubilis transzferrin receptor, vas, vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt-szám és MCV) érték nélkül.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

vércsoport  2011. április 27. 07:10   #1356 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem mindösszesen annyi lenne,hogy ha a szüleim B-s vércsoportúak,akkor én hogy lehetek 0-ás vércsoportú?

Köszönöm válaszát,illetve magyarázatát.

Anna


Tisztelt Érdeklődő!

Mindenki az anyjától és az apjától is örököl egy fő vércsoport-tulajdonságot, ami A vagy B lehet, illetve ha hiányzik mindkettő, akkor 0. Amennyiben valaki az egyik szülőjétől B, a másik szülőjétől 0 vércsoportot örököl, akkor az ő látható vércsoportja B lesz - ez van az Ön szüleinek esetében is. Tőlük ennek megfelelően BB, 0B, B0 és 00 vércsoportú gyermekek származhatnak - ennek megfelelően Ön abba a 25%i esélyű csoportba tartozik, aki mindkét B0 heterozigota szülőjétől a 0 vércsoport gént örökölte, és így lehet az Ön vércsoportja 0.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

magas fehérvérsejtszám  2011. április 26. 18:38   #1355 

Tisztelt Doktor Úr!

Először is szeretnék elnézést kérni,de véletlen félkészen küldtem el önnek a levelet.Édesanyámnak az utóbbi 1 hónapban hirtelen felugró magas vérnyomásai voltak pl:220/120 120-as pulzus.Ebből kifolyólag kérte a laborvizsgálatott a kardiológus.
Kérdésem az lenne a Dr Úrtól hogy a magas fehérvérsejtszám utalhat-e daganatos betegségre? Mivel édesanyámnak 2003 ban volt egy rosszindulatu gégetumorja amit műtéttel sikeressen egybe el tudtak távolítani.Azóta tünetmentes.Rendszeressen jár ellenőrzésekre, eddig hála istennek negatív volt.
A kardiológus mellékvese daganatra gyanakszik.De vizsgálatok csak ezután lessznek.
Édesanyám laborvizsgálatán a következő értékek lettek csillagozva:
Süllyedés automatával: 42 mm/h
Éhgyomri vércukor:6.98 mmol/l
Serum Calcium:2.14 mmol/l
HDL koleszterin megh. direkt:1.12 mmol/l
Serum húgysav:375
C reaktív feh. quantitatív:35.60 mg/l
TSH:4.990mlU/l
Szabad T4:9.800 pmol/l
Szabad T3:3.720 pmol/l
Fehérvérsejtszám:10.40 G/L
RDW:15.2 %CV


Válaszát előre is köszönöm:S.Andrea


Tisztelt Érdeklődő!

A mellékelt laboratóriumi eredmények alapján az esetleges mellékvese daganatra semmilyen következtetést levonni nem lehet (sem alátámasztó, sem kizáró következtetés nem vonható le). A későbbiekben fognak (gondolom) elkészülni azok a vizsgálatok, amelyek a mellékvese velő állományából kiinduló, esetleg a kéreg állományból kiinduló daganatokra jellemző eltéréseket képesek jelezni - ezek egy része azonban vizeletből készül el, gondolom túl vannak már a 24 órás vizeletgyűjtésen.

A magas fehérvérsejtszám nem utal daganatra. Gyulladásos folyamatra viszont igen, mint ahogyan azt a korábbi válaszomban már jeleztem.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Magdi  2011. április 26. 17:35   #1354 

Reggel ébredés után teljesen leizzadok.Mi lehet az oka?
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésével forduljon a háziorvosához. Amennyiben laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolható kérdése merülne fel, szívesen megválaszolom.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Vivinyufi  2011. április 26. 15:10   #1353 

A Gamma GT eredmény 165 mennyire rossz a 70 megengedetthez képest?


Tisztelt Érdeklődő!

Nem tudom pontosan milyen válaszra számított, de nem tudok mást mondani, mint hogy erre a kérdésre a helyzet, a panaszok és a többi eredmény ismerete nélkül nem lehet válaszolni. Ha alkohol fogyasztás van a háttérben, akkor enyhe fokú az emelkedés, ha gyógyszer mellékhatás, akkor komolyabb, ha epekövesség akkor gyulladás is lehet - de az is lehet, hogy az utóbbi időben gyakran észlelt "lúgosító" ismeretlen eredetű étrend-kiegészítő fogyasztása okozza, amiben egyszerűen sok a szerves foszfát-észter rovarölő maradvány, és annak a mérgezőhatása okozhat ilyen mérvű GGT emelkedést.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

magas fehérvérsejtszám  2011. április 26. 15:04   #1352 

Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyám laborvizsgálatán a következő értékek lettek csillagozva:
Süllyedés automatával: 42 mm/h
Éhgyomri vércukor:6.98 mmol/l
Serum Calcium:2.14 mmol/l
HDL koleszterin megh. direkt:1.12 mmol/l
Serum húgysav:375
C reaktív feh. quantitatív:35.60 mg/l
TSH:4.990mlU/l
Szabad T4:9.800 pmol/l
Szabad T3:3.720 pmol/l
Fehérvérsejtszám:10.40 G/L
RDW:15.2 %CV


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos azt nem írta meg, hogy mi a kérdése. Ha arra gondolt volna, hogy a "csillagozott" értékek alapján mondjak véleményt, akkor erre sajnos nem tudok vállalkozni, mert csak a teljes lelet ismeretében mondhatok bármit is - ugyanis nem tudhatom, hogy a nem felsorolt vizsgálatok ténylegesen melyek voltak. A rendelkezésre álló értékek alapján a következőket lehet megállapítani: a határértéken levő vércukor (7mmol/L) felett érték esetében kivizsgálni/kezelni kell a beteget - ezért ezt meg kellene ismételni; a CRP és az emelkedett süllyedés gyulladást valószínűsít. A TSH a normál határérték szélén volt, a szabad hormonok rendben vannak, ezzel teendő nincsen.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Csopika 3  2011. április 26. 13:09   #1351 

Kedvas DR. ur. Azt szeretném kérdezni mi az a serologiai cytomegalo virus ÍgG At pozitivitás. Édesapam napokban halt meg és nem engete, hogy segitsek csak gumi kesztyüben , mert azt monta fertözö. Most akorház álltal kiadott halála után ez a virus is fel van tüntetve számos öreg kori betegsége mellet,
Tisztelettel Fehérvári Mária,


Tisztelt Érdeklődő!

A cytomegalo vírus (vagy cytomegalia vírus, CMV) egy igen gyakori, légúton és vérrel is fertőző, többek között a fehérvérsejtekben és a hámsejtekben szaporodó vírus, amely által okozott fertőzés egy átlagos, vagy normál immunitású személyekben leggyakrabban tünetmentesen lezajlik, vagy minimálisak (influenza szerűek) a tünetek. Ilyenkor, a gyógyulást követő 2-3 hónap múlva már csak a CMV elleni IgG molekulák mutathatók ki (ezek a szervezet által a vírus elleni küzdelemben bevetett speciális fehérjék, úgynevezett antitestek). A gyógyulást követően a CMV IgG antitest évekig kimutatható, jelenléte fertőzés-veszélyt nem jelez, valójában a korábban fertőzött személy védelmi állapotáról ad információt. Hazánkban felnőtt lakosság jelentős része átesett CMV fertőzésen, és így CMV IgG At pozitív.

Ezt a vírust egyrészt a terhesség során szokás fokozottan ellenőrizni (mivel igen ritkán magzati fejlődési rendellenességet okozhat); másrészt más, az immunrendszert súlyosan befolyásoló tényezők esetén fontos felismerni, mint például a daganatos betegségek, a TBC, szervátültetés utáni állapot, szerzett immunhiány állapota, más vírus okozta immunhiányos állapot (HCV, HIV, VZV, stb.).

Összefoglalva: Édesapjának bizonyosan nem volt aktív CMV fertőzése a halála előtt, de ha lett is volna, ez Önökre, a környezetére nézve (leszámítva az esetleg terhes, vagy súlyosan beteg személyeket) nem jelenthetett veszélyt. Véleményem szerint nem valószínű, hogy e miatt ragaszkodott volna a gumikesztyű viseletéhez. Amennyiben ezt a kérdést a kórházi kezelése során nem vetett fel, akkor a labor ki sem deríthette esetlegese más fertőzés meglétét (például HCV vagy HIV fertőzését) - ugyanis ezek a vírusfertőzések csak úgy állapíthatók meg, ha direkt a vírus keltette antitestek kimutatása a vizsgálat tárgya.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tengerimalac  2011. április 26. 11:40   #1350 

Kedves Doktor Úr!

Laborleletemben következő :

TSH 5,55 Referencia érték 0,27 4,2
Van egy pajzsmirigy cisztám is. Szükséges -e gyógyszeres kezelés?

Sebi:25,5 Mi lehet az oka, a többi eredmény teljesen normális.
Köszönöm válaszát.
Üdv!


Tisztelt Érdeklődő!

A határérték feletti TSH esetén a hazai módszertani javaslatok alapján mindenképpen szükséges a szabad pajzsmirigy hormonok meghatározása is - megmérendő a szabad T4 (fT4); és amennyiben ez a normál tartományon belüli értéket adna, akkor a szabad T3 (fT3) is. Ezek az eredmények nélkül, illetve esetleg más pajzsmirigy tesztek nélkül sajnos nem lehet választ adni a kérdésére.

Az emelkedett össz bilirubin érték alapján véleményt nem adhatok, mert nem tudom, hogy az Ön által "többi" vizsgálatnak nevezett eredmény pontosan mi (ilyenkor ugyanis szükséges ismerni a SGOT, SGPT, GGT, ALP, LDH, CK, összfehérje, albumin, ferritin, CRP, húgysav, karbamid, kreatinin értékeket - amennyiben ez mind referencia tartományon belüli, akkor nincs teendő az emelkedett bilirubin miatt).

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Tami  2011. április 25. 18:32   #1349 

Tisztelt Dr. Úr! 60 éves vagyok. A legutolsó Parkinson szakrendelésen laborvizsgálatra küldtek, ahol a GAMMA GT-ém 146. Én életemben soha egyetlen korty italt meg nem ittam, hiszen 35 éves korom óta Depresszióra, asztmára, keringési rendellenességre szedek állandóan gyógyszert. Közel 20 éve rokkant nyugdíjas vagyok. Most az utóbbi időben a következő gyógyszereket szedem: Trental 3x1, Frontin1-s 3x1, PK- Merz 3x1, Diaphyllin 3x1 Egitromb 1x1, Mirapexin 1,05 1x1 Quamatel 1x1Nitromint r. 2x2,Furon heti 3x1, Kálium R. heti 3x1 és az utóbbi időben Medro 3x1 4mg. Mdopar 50mg. 3x1/4tabletta. Btegségeim,: asztma, parkinson kór? keringési rendellenesség, Raynaud szindróma, állandóan ödémás lábaim, kezeim. Rekurrens depresszio súlyos depressziós epizód.Organikus halucinozis.


Tisztelt Érdeklődő!

A gamma GT emelkedését nagy valószínűséggel az Ön által szedett gyógyszerek (valamelyike, vagy esetleg valamilyen kombinációja) okozhatja. Amennyiben nem jár bilirubin és/vagy alkalikus foszfatáz (ALP), GOT, GPT emelkedéssel, illetve nem okoz sejtszám-csökkenést a vérképében, nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítania az emelkedésnek, csupán időnként szükséges az ellenőrzésük.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

tanárbácsi  2011. április 25. 15:10   #1348 

Tisztelt Doktor Úr!

41-éves férfi vagyok. Hosszú évekig aktívan sportoltam /tollas, asztalitenisz/, de kb 5-6 éve sportsérülések miatt már csak hobby szinten sportolok.
1.5 éve gerincsérvre műtöttek, így jelenleg csak a testnevelés órákon tornázom, hetente 3-4 alkalommal kerékpározom , és végzem a gerinctornát.
2-éve intézményvezető lettem , így tesi tanítása mellett főleg ülő munkát végzek./ Folyamatos stressz néha a munkaköröm/
Mindig nagyon ügyeltem az egészségemre, rendszeresen járok szűrővizsgálatokra.Kissé emelkedett koleszterin szintet diagnosztizáltak 26-éves koromban /7.1 / Azóta nagyon figyelek a táplálkozásomra, nem dohányzom, alkoholt egyáltalán nem iszom, semmi disznóhús és marhahús, sok zöldség és gyümölcs csak tiszta víz és gyümölcslevek. Lenmag, halolaj, csak zab, és tönkölybúza, semmi gyorsbüfé, csak házilag készített ételek, semmi cukor, nincs kávé, koffein ...stb
Néha keményebben is diétázom , semmi kenyér semmi édesség, szénhidrát diéta, bár állítólag néha ez is veszélyes lehet.

Kb 5-éve terhelés kerékpározás alkalmával / part mászás közben/ jelentkeztek extraütések. Nagyon megijedtem. Elmentem kardiológushoz ahol alapos vizsgálat/ ultrahang, egész napos vérnyomásmérés és EKG, terheléses EKG/ után megállapították hogy semmi komoly gond nincs, mitralis prolapsust diagnosztizáltak, és nyugodtabb életvitelt és könnyű terhelést javasoltak /magnézium tablettát írtak fel/

Azóta változó időszakonként elő- elő jön a ritmuszavar. Már többször megvizsgáltattam magam / sajnos 2003-óta pánik beteg vagyok szerencsére ritkán jön elő ,de ez miatt mindig fokozott figyelemmel vagyok minden tünetre ,/ , de az eredmény mindig azonos volt.
Jelenleg betegségeim / Gilbert kór, kissé emelkedett koleszterin szint 6.1 -és 7.0 között változik , de a gyógyszeres kezelést a májam elég rosszul tolerálja ezért halolaj és egészséges táplálkozással kezelem a dolgot. Elég stresszes időszakokat élek át néha , és ilyenkor megszalad a koleszterin szint.
-Érdekes ez a koleszterin kérdés is ,mert nálam már jobban nem ügyel senki az egészségére ,szinte már tudományosan állítom össze a táplálékokat és még is kissé magasabb. Sokak szerint nem is olyan veszélyes dolog mint ahogy mondják. /Nagymamám életében nem foglalkozott vele. El is élt 92 -évig.:-)/-Sőt talán jobban érzem magam ha kicsit néha szabadabban étkezem mint a megtartó időszakokban.
Minél jobban megvonom a zsírt, annál többet mellétermel a szervezetem.
Egy időben ettem marhahúst és jó minőségű sonkákat . 4-5 nap múlva talán nyugodtabb volt az idegi állapotom és teljesítő képességem is javult.

Legutóbbi vizsgálat eredménye:
Echoval db 45 ds 28 se segmentális fali mozgászavar nincs. Miralis mellső és hátsó coapt. prolapsus. Terheléses ekg megszakítás 10 percben 150 Wattnál 171/min F.-nál mellkasi fájdalom st. nem volt. Arrythmia sem jelentkezett, de hypertonias ractio volt.- Max rr 201/110 hgmm volt.
Diagnózis: i3410 a kéthegyű billentyű prolapsusa.
Javaslat: Nyugodtabb életvitel / a doktor úr szerint menjek vissza dolgozni az igazgató helyettesi státusz nem nekem való/, szükség esetén elenium.
Ez volt 1-hónapja.
3-napja elkezdtem enni magvas kenyeret és napi 3-kiflit mert már nem szeretnék ha 61 kg alá menne a súlyom. Szerintem a tudományos táplálkozásból elég volt.
Jelenlegi tüneteim:
Enyhe folytogató érzés /gombócérzés/ a torokban, enyhe légszomj, napközben nincs extrám csak inkább este 1-2 lefekvéskor. ingadozó kedélyállapot, iszonyatos étvágy. Szinte remegek az ételért. Fokozott fizikális terhelést nehezebben bírom.
Kerékpározáskor kicsit jobban fáradok , de határaimat most nem feszegetem.
Magnézium pezsgőtablettát szedek és napi egy szem panangin.
El vagyok keseredve, és kicsit dühös is vagyok.Teljesen erősnek érzem magam , de nem tudom mit tegyek?
Mitől lehet ez? Merjek mozogni bátrabban? Lehet szervi bajom a terhelésekkor?
Félek nehogy komolyabb bajom legyen?
Mit tanácsol? Eddig a stresszre fogták a dolgot az orvosok.
Elnézést ha kicsit hosszú voltam, de csupán kellő információt akartam adni gondomról.
Köszönöm válaszát!

Laboreredményem /2011.04.20./

Vér:

GOT 25 U/L 0-45
GPT 26 U/L 0-45
Gamma GT 31 U/L 11-50
Alkalikus Foszfatáz 383 U/L * 80-300
Össz. bilirubin 52,6 umol/ L * 5-21,0
LDH 360 U/L 240-480
Kreatin-kináz 169 U/L 24- 195
Karmamid 6,3 mmol/L 2,5-7,5
Kreatinin 90,0 umol/L 53,0- 100,0
eGFR >60 60,0 -
Húgysav 287 umol/L 208-417
Glükóz 4,7 mmol/L 3,5- 6,1
nátrium 141 mmol/L 135-145
Kálium 4,5 mmol/L 3,2 - 5,1
Klorid 100 mmol/L * 101-109
Kalcium 2,41mmol/L 2,20-2,65
Magnézium 1,02 mmol/L 0,73-1,06
C-reaktív protein 0,4 mg/L 0,0- 5,0
Koleszterin 6,8 mmol/L * 2,8 -5,3
Trigliceridek 0,63 mmol/L * 0,65 - 1,85
HDL koleszterin 1,58 mmol/L 0,92-2,07
Vas 24,2 umol/L 10,8- 28,8
transzferrin 3,1 g/L 1,7 - 3,4
Ferritin 66ug/L 20- 300

Vérkép

Fehérvérsejt 6,9 giga/L 4,5- 11,5
neutrofil 2,83 giga/L 1,80-7,70
Limfocita 3,35 giga/L 1,00-5,00
monocita 0,4 giga/L 0,0-8,0
Eozinofil 0,35 giga/L 0,00-0,45
Bazofil 0,04 giga/L 0,00-0,20
Neutrofil 40,80 % * 45,00-70,00
Limfocita 48,30 % * 20,00-45,00
Monocita 5,3 % 0,0-10,0
Eozinofil 5,0 % * 0,0-4,0
Bazofil 0,6 % 0,0-1,0
Vörösvérsejt 5,4 tera/L 4,5-5,9
Hemoglobin 165 g/L 135-170
Hematokrit 0,50 L/L 0,41-0,51
MCV 91,9 fl 81,0-100,0
MCH 30,5 pg 26,0-34,0
MCHC 332g/L 310-360
Trombocita 329 giga/L 150-400
MPV 12,2 fl 9,0- 13,0
RDW -SD 45,1 fl 37,0 - 54,0

Tisztelettel

M-Péter


Tisztelt Érdeklődő!

A megküldött laboratóriumi leletek semmi olyan elváltozásra nem utalnak, amivel további teendő lenne. Az emelkedett koleszterin szintet - és a szorongás és egyéb tüneteket is - nagy valószínűséggel egy pár hétig tartó fokozott mennyiségű B12 vitamin bevitel enyhítheti (ajánlom figyelmébe a www. cognitb12 .hu oldalt).

A tudományosnak tűnő, monoton diéták valószínűleg nem igazán hasznosak, néha károsak is lehetnek. Pár évvel ezelőtt végzett skandináv tanulmány szerint a legmagasabb összkoleszterin és LDL koleszterin értékeket azoknál az egyébként tünetmentes egészséges személyeknél találták, akik több éve vegetáriánus diétát tartottak. Ezeknél a személyeknél mért alacsony aktivált B12 vitamin szint, az emelkedett metilmalonsav és homocisztein szintek, valamint a depresszió és a csökkent szellemi teljesítőképesség között összefüggést mutattak ki, és más kutatások szerint a nagy mennyiségben szájon át adott B12 javíthat ezen az állapoton.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

angyal jozsefne  2011. április 25. 11:29   #1347 

Gamma gt em 500erteket mutat, sulyedesem55 cukor 10 78 eves vagyok kerem avalaszat koszonom eloreis


Tisztelt Érdeklődő!

Kérem forduljon a háziorvosához, sajnos a leírt lelet-töredék alapján semmilyen véleményt nem mondhatok.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

melinda.  2011. április 25. 11:28   #1346 

Tisztelt Dr úr. szeretném ha segitene nekem a leletem értelmezésében. nőgyógyásznál jártam nagy hasi fájdalmam miatt és el küldtek vérvételre. eredmények:wbc: 15. neut:86. lymph:10.1. mono:3. neutabsz:13.33.vv sülyedési sebesség.:82. vizelet üledék vizsgálat: fehérvérsejt:12. laphámsejt:23. vörös vértest:3. baktérium:1267. c reaktiv fehérje ultraszenzitiv :260.27. hozzá tenném hogy leiden mutáció heterozigota hordozó vagyok. előre is köszönöm válaszát. tisztelettel: Melinda


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt vizsgálati eredmények alapján csak sejteni lehet a pontos helyzetet, ugyanis mértékegységet nem írt, ezért következtetni tudok arra, hogy milyen eredménye lehetett. Ha jól gondolom, akkor volt egy fehérvérsejtszám emelkedése, emelkedett vörösvértest süllyedése, és talán a CRP (c-reaktiv protein) szintje is emelkedett lehetett. Ezek így együtt gyulladásra jellemzőek, ami esetleg húgyúti fertőzés következménye is lehet, ha jól következtettem ki a leveléből.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

labor  2011. április 25. 11:24   #1345 

Kedves Doktor Úr!

Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 66 éves,szerencsére nem beteges. Most egy vérvizsgálaton találták nála, hogy a tromboicitaszám 90000 lett. Egyéb laborértékei normálisak. Süllyedés 10, fehérvérsejt 6,3 vörös vérsejt: 4,1 (gyakorlatilag minden a normális tartományban van)
A koleszterin szintje picit magas, de az néha az is, kap rá gyógyszert.
Az ütobbi két hétben kellett neki beszedni többször Aspirint ésa Algopyrint, izületi fájdalom miatt. Sseretném kérdezni a doktor úrat, hogy elképzelhető-e ettől a változás, vagy ez nagyon rossz érték a laborértékek között.

köszönöm szépen,
S. Éva


Tisztelt Érdeklődő!

Az alacsonyabb trombocita szám miatt mindenképpen javaslom a vérkép vizsgálatának megismétlését, és amennyiben továbbra is 100 000 alatti a trombocita szám, konzultáljon háziorvosával, vagy a belgyógyásszal. Az algopyrin mindenképpen kerülendő, és a többi gyulladásgátló szedését is fel mérsékelni kellene - ezek okozhatnak hasonló trombocitaszám csökkenést.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

húgysav  2011. április 25. 11:21   #1344 

Tisztelt Doktorúr!

36 éves vagyok, időnként kérem a háziorvost (6 éve tartozom hozzá, vidékről költöztünk fel, a körzetéhez tartozom), hogy végeztessen teljes laborvizsgálatot, hogy ha valami gond lenne, időben kiderüljön.
Legutóbb minden eredményem a referencia értéken belül volt, de a húgysav érték ismételve is 89,0 umol/l, tehát jóval alacsonyabb.
Az orvos szerint nem kell vele foglalkozni.
Amíg nincs "súlyosabb" betegségem, nem akarnék orvost váltani, mert emberileg szimpatikus, de szakemberként nem lehet túl jó. Ismeretségi körben hallottam a mulasztásairól, téves diagnózisáról.
Ezért kérdezném Önt, hogy valóban nem kell ezzel foglalkozni?
Köszönöm válaszát előre is!
Edit


Tisztelt Érdeklődő!

Az alacsonyabb húgysavszint az esetek túlnyomó többségében nem jelent semmilyen problémát, illetve nem igényel további beavatkozást. Az esetek többségében a laboratórium módszertani bizonytalansága is közrejátszhat az alacsony értékekben (magyarul: aláméri a labor a húgysavszintet). A leírtak alapján azt gondolom, hogy helyesen tette, hogy megbeszélte az orvosával, és hogy nem váltott orvost.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

normál?  2011. április 22. 09:08   #1343 

Kedves Doktor úr!

A vérképem az alábbi eredményeket mutatja:

WBC 9.9 (ref. tart.: 4-10)
RBC 4.7 (ref. tart.: 4-5.2)
Protrombin: 82 % (ref.tart.: 80-120)
Protrombin INR: 1.14 (ref. tart.: 0.8-1.2)

A fehérvérsejtszám éppen határérték alatt van. Van ok aggodalomra? Vagy lehet, hogy csak egy kisebb gyulladás, stressz miatt növekedett meg?
Illetve a prototrombin normális érték??
Fogamzásgátló miatt vettek vért (trombózis hajlamot vizsgáltak,de elvileg nem vagyok rá hajlamos, a lábaimat is megultrahangozták, és negatív lett).
Vérzési idő: 1 perc
Véralvadási idő: 5 perc, 15 mp
Ezek az értékek jók?

Köszönettel:
R


Tisztelt Érdeklődő!

Mint a hogy a megadott referencia tartományok alapján látható, a kapott eredmények a tartományokon belüli értéket adtak, ennek megfelelően aggodalomra nincsen oka.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

eozinofil %  2011. április 22. 09:06   #1342 

T. Doktor Úr,

a vérképemben a Eozinofil % 1,3 % volt a Süllyedés 33
Milyen jellegű fertőzésre utal a lelet?
Eddig egyetlen vérképemben sem volt feltüntetve a Eozinofil %.
Tartunk állatokat. Lehet ezzel összefüggésben?

Üdvüzlettel

Mária


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos egy-két kórosnak látszó leletrészlet alapján nem tudok véleményt mondani, ugyanis a többi eredmény nélkül a leírt adatok kiértékelhetetlenek. A gyulladásos labor-eltérésekből azonban nagyon ritkán lehet megmondani azt, hogy azok milyen fertőzésre utalnának.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

Kata  2011. április 22. 09:04   #1341 

Tisztelt doktor úr !

Kérem szépen tájékoztatni az alábbi laboreredményeknek megfelelően,hogy kellene-e aggódnom miatta ?
Tudni kell,hogy osteoporozissal kezelgetnek már több éve /hatvan éves vagyok/ háromhavonta Bonviva iv-a. Calcium citrátot napi 2x , valamint D 3 vitamint napi 1 tabl.
Nos, a köv.értékeken kívül minden rendben van a rutin laboros vizsgálaton:
Parathormon 8,5 pmol/L (norm.1,3-6,8)
MCHC 365,ooo g/L Norm.: 27o,ooo-36o,ooo.
Összbilirubin :26,7 mmol/L Norm.: 3,4-2o,o.
Vizelet calcium : 2,12 mmol/L Norm,: 2,5o-8,o.

A pajzsmirigy hormontermelése normális TSH 1,243 mlU/L Norm.: 0,27o-4,7oo.

Még valamit amit talán fontos lenne :
Kb. egy hónapja testszerte egyre terjedő nagyon viszkető /bőrlemarásig ! / kiűtéseim jelennek meg. A dermatológiára csak négy hónap múlva kaptam időpontot a vizsgálatra. Talán addigra már teljesen lenyúzom magamról a bőrt !!!!!!!!
Ön szerint a jelzett laboreredményekkel összefüggésben lehet a bőrkiűtésem.
Kérem szépen erre is reagálni.

Üdv. Kata.


Tisztelt Érdeklődő!

A leírt vizsgálatokban eltérést nem látok, azonban fontosnak tartanám megjegyezni, hogy ezek a vizsgálatok az osteoporozis megbetegedésről nem mondanak semmit, illetve nem sokat. A tényleges információt a beta-crosslaps, P1NP, N-MID-Osteocalcin, csont-specifikus alkalikus foszfatáz (BALP), kálcium és foszfát vizelet ürítés vizsgálata mondana, ezek alapján lehet megítélni, hogy a kezelésnek van-e hatása, és ha igen, akkor képes volt-e hatékonyan megállítani a csont lebontási folyamatait - de ilyen vizsgálatokat Önnél vagy nem végeztek, vagy nem írt róluk.

A bőrtünetek és az Ön által megírt laboratóriumi eredmények közözz nem látok összefüggést.

Üdvözlettel:
Dr. Bezzegh Attila

előző oldal 68. oldal következő oldal