Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Baczonyi Miklós
Dr. Baczonyi Miklós válaszai
Dr. Baczonyi Miklós
fül-orr-gégész szakorvos
előző oldal 53. oldal következő oldal
T. Doktor úr!  2009. július 8. 22:09   #1060 

Szeretném megtudni hogy a ct eredményem pontosan mit jelent és milyen kezelésre számíthatok! Sajnos az orvosomhoz csak jövő hét végén tudok menni, viszont szeretném elöbb megtudni. Leírom a vizsgálati eredményt:
A sinus frontalis jobb recessusban, a rostasejtekben jobb oldali túlsúllyal, valamint a jobb sinus maxillarisban lágyrész képlet látható, mely a jobb sinus maxillarist teljes egészében kitölti. A sinus sphenoidalis illetőleg a bal oldali sinusok légtartók. A septum nasi nem deviál. A bal oldali OM ventilláció megtartott.

Előre is köszönöm a válaszát: Kné Anita


Kedves Anita!

A leírt lelet alapján kétoldali idült polipózus (?) rostasejtgyulladása és jobb oldali homloküregi és arcüregi polipjai lehetnek.
Mivel nem látom a CT-filmet/CD lemezt ezért a fenti véleményt csak nagy fenntartással adom, tudniillik: látni kéne
- hogy milyenek a melléküregek csonthatárai
- milyenek az alsó és középső orrkagylók hajlása és nagysága
- milyen a processus uncinatus állása
- milyen kiterjedésű és mértékű a rostasejtekben a lágyrész denzitásu képlet
- és még sok egyéb részletet is meg kéne nézni
Mindezt össze kell vetni azzal a képpel amit az orrüreg endoszkópos megtekintése során lát az ember és a beteg panaszaival, majd csak ezek összegzése után lehet dönteni a kezelésről!!!!!!!!!!!!!!

Üdvözlettel
dr Baczonyi

"örjítő kattanás"  2009. július 8. 11:21   #1059 

Tisztelt Doktor Úr!

Lassan már a családom is bolondnak néz, de fogalmuk sincs, hogy mit érzek mennyire kellemetlen! 3 hete kezdődött, hogy ha nyelek valami kattan a a nyelőcsövemben, vagy a gégém körül. Nyeléskor mintha nehezebben menne le a nyál a bal oldalon! Voltam fül-orr-gégésznél aki nem talált semmit! Pajzsmirigy UH-t is csináltak, az is negatív lett! Olyan érzésem van, mintha a nyakam bal oldalán bent lenne valami, és jobban is termelődik a nyálam. Többször is nyelek, de már előre félek attól az idegesítő, és kellemetlen kattanástól, és pattanástól, érzettől!
Soha nem volt gyomorsavtúltengésem, azaz nem éreztem soha gyomorégést, ami esetleg refluxra utalna! Ha egyenesen előre tartom a fejem, és úgy nyelek akkor rosszabb, ha elfordítom jobbra pl. akkor nem érzem, de folyamatosan mintha gombóc lenne a torkomban :-(
Mire gondol a Doktor úr, ez mi lehet? Allergia, vagy mégiscsak sav??
Azonnal, minden ok nélkül nem szeretném megtükröztetni a nyelőcsövemet sem!
Köszönöm a válaszát!


Kedves Kérdező!

A leírtak alapján - első nekifutásra - az alábbiakra gondolnék:
- a legkisebb valószínűséggel a kétoldali fülkürtműködési zavar jöhet szóba (tympanometriával tisztázható)
- aminek nagyobb a valószínűsége az az un. "processus styloideus elongatus" nevű kórkép - ez egy a koponyaalapról induló csonttövisből eredő szalagok elcsontosodás miatt kialakult nyelvcsont-mozgási zavar (nyaki-CT-vel ábrázolható)
- szóba jöhet még nyaki csogolya-perem elcsontosodása miatti gégeporc surlódás.
Mindenképpen, egy nagyon körültekintő és hozzáértő gégészeti vizsgálatra volna szükség.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Nasonex  2009. július 8. 09:47   #1058 

Tisztelt Doktor úr!

Májusban írtam Önnek,egy aggódó anyuka jeligére,az arra adott válaszát nagyon szépen köszönöm.Végül is a fül-orr-gégészünk is arra az elhatározásra jutott,hogy mégse kell kivenni a kicsifiam orrmanduláját,mert fújatta velünk 1hónapig a Nasonex orrsprayt és teljesen megszűnt az orrproblémánk,most olyan csendben alszik,hogy nem is lehet hallani.Azt mondta a doktor nő,hogy mivel ez megszüntette a problémánkat,fújjam neki folyamatosan,semmi baja nem lesz tőle.Azt szeretném Öntől kérdezni,hogy az Ön véleménye szerint is lehet folyamatosan használni,hisz ez csak egy szteroidos orrspray?Nem teszi tönkre teljesen az orrnyálkahártyát,és egy idő után nem fog már hatni?Most egy hete nem fújjuk.Eddig nem változott a helyzet,de ma reggel,már egyszer ki kellett fújni az orrát mert szörtyögött,és a váladék olyan volt,mint a ragasztó,de azóta semmi.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Mónika


Kedves Mónika!

Én azt javasolom, hogy továbbra is használják a Nasonex-et - nincs hozzászokási veszély és a nyálkahártyát sem teszi tönkre.
Néhány hónapos használat után célszerű utánanézni, hogy az orrmelléküregekben milyen a nyálkahártya - azaz egy jó minőségű arckoponya-CT-t kéne csináltatni (a legjobb felvételt az un. 3D Cone Beam CT-vel lehet készíteni - lásd a honlapomon).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Arcüreggyulladás  2009. július 8. 09:42   #1057 

Tisztelt Doktor Úr,

Nemrégiben a bal arcüregemben a röntgen, " kis ujjbegynyi, éles szélű lágyékrészt" mutatott ki. Ez után, arcüreggyulladással kezeltek.Kérdés:
Mi lehet a lágyékrész:
Polip, ciszta, nyálkahártya magvastagodás?
Igényel e ez valamiféle kontrollt, vagy kezelést a jövőben?
Ha polip, lehet e rosszindulatú?

Válaszát előre is köszönöm.


Üdvözlettel;

Zoltán


Válasz a korábbi levelemben.

Arcüreggyulladás  2009. július 8. 09:41   #1056 

Tisztelt Baczonyi Doktor Úr,

A következő kérdéssel fordulnék önhoz:
Kb 1 hónapja voltam arcröntgenen, amely a bal oldalon " kis ujjbegynyi éles szélű lágyrészárnyák, jobb oldalon alacsony folyadéknívó" leletet igazolt.
Akkor a Fül-orr- gégész orvosomtól kaptam Aktil Duo ( 875 + 125 mg ) antibiotikumot, arcüreggyulladás ellen, melyet beszedtem.
Azóta nem rendelt vissza kontrollra.
Aggaszt a Lágyrészárnyék lelet.
Ön szerint mi lehet ez, ill. azóta gyomortükrözésen voltam Reflux gyanúval, ami beigazolódott, továbbá a gyomromban találtak egy polipot, amből biopsiát vettek.
Most a szövettani eredményre várok.
Kérdés:
Vajon az arcüregemben talált lágyrészárnyék is lehet e polip, és azt kelle e kezelni? Lehet e összefüggés a gyomorpolip - kezdeményem és az arcüregi lágyrészárnyék között?

Aggódom, a leletek miatt.

Várom válaszát,

Üdvözlettel,

Zoltán



Kedves Zoltán!

Egy orrmelléküreg-röntgen csak tájékoztató jellegű!
Legfeljebb azt lehet biztonsággal megmondani a felvételből, hogy az arcüregben van e folyadék és hogy valamiféle lágyrész-árnyék látható.És pont. Ebből következtetést levonni badarság.
Kellően át kell nézni az orrot endoszkóppal (orrsövényferdülés >a legkisebb is számít

afta  2009. július 7. 12:01   #1055 

Ibumax és Corsodil oldatot kaptam


használja egészséggel

afta  2009. július 7. 12:00   #1054 

T .doktoúr!

én 24 éves srác vagyok.nyeléis nehézség volt és belenéztem a torkomba és a garat beslő falán aftát láttam.el kezdtem kezelni,phlogosolos ecsetelés és néztem.A tegnap 37,5 fokos volt a hőemelkedésem és elmentem orvoshoz:
aki az mondta h. ráterjedt a mandulámra az afta

lelet:békés algarat,tonsiila norm nagyságú,a belső garatfalon nagyobb afta látható,nyirokcsomó nem nagyobb.

th:Ibumax , és szájöblögetés

Kérdséem az afta nem veszélyes?mitől szokott kialakulni?nem kaphatok tüszős mandulagyulladást?


T. kérdező!

vírusinfekció okozza. nem veszélyes. egy hét alatt elmúlik.

sebes orr  2009. július 7. 09:07   #1053 

Tisztelt doktor úr!

Szeretném öntől megkérdezni, hogy mitől lehet, hogy belül az orrom sebes, száraz? Mivel tudom megszüntetni?

Nem vagyok megfázva, semmi más tünetem nincs. Viszont ez az állapot az elmúlt években többször elég hosszú időre jelentkezik.
Pár éve a két szülésem után tavasztól, kb. nyár közepéig allergiás szerű tüneteim vannak. Orrfolyás, tüsszögés, köhögés, szemvisszketés. Az idei évben végeztek nálam allergia vizsgálatokat, bőrpróbát, fémekre, illetve vérből növényekre stb. Egyedül az ételallergiát nem végezték el. Az eredmények alapján nem találtak allergiát.
Jelenleg nincs allergiás tünetem kb. 1 hónapja.

Válaszát előre is köszönöm szépen! Csilla


Kedves Csilla!

Ha az orrsövény ferde - főleg, ha az orrbemenetben a legferdébb - akkor a levegő örvényáramlása miatt a nyálkahártya kiszárad és pörkösödik, sebesedik. Ez a sebes terület könnyen be is tud fertőződni baktériummal, gombával - így egy kellemetlen, elhúzódó folyamat alakul ki, melyet csak rontani tudunk, ha a pörköket eltávolítjuk.
Mindehhez hozzájárul, ha az orrüregi nyálkahártya kórosan váladékozik, pl. egy allergiás folyamat során.
Mellékesen: ha mindenféle allergia-teszt negatív, az még nem jelenti azt, hogy nincs is allergiás betegsége!! (Csak éppen nem lehet kimutatni!)
Mindenképpen látni kell a sebesedést és az egész orrát, ahhoz, hogy megfelelően lehessen kezelni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

MRSA  2009. július 6. 11:20   #1052 

Tisztelt Dr.úr.
Kiskoromtól kezdve rengeteg problámám adodott számos területen.Többször is operáltak cholesteatomával.Az utolsó mütétem egy éve volt.Azota problémamentes a fülem.Azonban pár honapja felsö léguti infectio miatt ismét orvosi kezek közé kerültem.Kaptam is rá antibiotikumos kezelést mely hatásosnak is bizonyult.Azonban pár napra rá már véres mucopurulns orrváladékkal ismételten kiujult.Az orvosom ekkor tenyésztést végzett és kiderült hogy az orromban MRSA telepedett meg.A gond itt kezdödik nálam ugyan is kórházban dolgozom ápolonőként és igy nem engednek ágy mellé.Már sikerült 2 negativ eredményt produkáni ám miután visszatértem a kórházi közegbe ismét pozitiv lett az orrom.Azt szeretném megtudni vajon ennek köze lehet a fülemhez?Vagy netán a munkahelyem a ludas?Olvastam az MRSA-ról ,de még mindig sok minden nem egyértelmü.Mindenhol mást irnak.Olvastam a CA-MRSA-rol ami megjelent már a korházon kivül is,nekem staphilococcus aureus MRSA-m van.Ezekszerint én a munkahelyemen szedtem össze?Lehet ezt bizonyitani?És mi van abban az esetben ha nem gyogyulok meg?Mert bár gyogyithato belölem nem sikerül kiirtani.Mi történik ha nem tudják kiirtani?
Válaszát elöre is köszönöm.
Tisztelettel.R.A


Kedves R.A.!

A fülének - ha az most száraz és kihámosodott (vagy ép a novomembrán) - semmi köze az orrából és torkából kitenyésztett MRSA-hoz.
Egy (látszólagos) nyugalmi állapot utáni ismételt baktériuminvázio felveti annak lehetőségét, hogy az orrmelléküregekben is idült gyulladás zajlik és innen szóródnak a baktériumok újra. [Arckoponya-CT]
Szóba jöhet, hogy más is hordozza a munkahelyén - ilyen esetben a kórház higiénikus főorvosa le szokta oltani az összes dolgozót az adott osztályon.
Egyéb kérdéseiben szakmai segítséget kérhet a Főv. Szent László Kórház Infektológiai Ambulanciájától.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

szédül  2009. július 5. 20:34   #1051 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem hetek óta szédül. Eleinte főleg helyváltoztatáskor jelentkezett a szédülés, meg is tántorodott ekkor. Ez pár nap után enyhült, azonban azóta is szinte folyamatosan szédül, de már nem látványosan. Úgy fogalmaz, hogy mintha másnapos, "kótyagos" lenne. Más tünete nincs. Vérnyomását azóta naponta többször méri, rendben lévőnek tűnik.
Az általános orvos diagnózisa orhtostaticus hypotenzió, neurológia eltérést tünetek alapján kizárta. Belgyógyásznál is járt, ő is kizárta a neurológia eltérést (fél kézzel orrérintés alapon) nyaktornát, masszázst javasolt, mivel régebben férjemnek volt rheumatólogia problémája, mely nem járt szédüléssel, de nyaki fájdalommal, és időszakos jobb oldali kézzsibbadással igen, és akkor ezek segítettek. Most egyelőre -pár alkalom után- nem.
Nem nyugodtunk meg, kérdésem hogy a fenti tünetek alapján fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasol-e és ha igen milyen eltérés(ek) lehet(nek) a háttérben? Ha nem indokolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, akkor mit tudna javasolni, milyen orvoshoz forduljunk, mert nem gondoljuk, hogy ezt így ennyiben hagynánk.

Köszönettel,
Kinga


Kedves Kinga!

A szédülésérzés egy tünet - melyet nagyon sok és különböző helyről kiinduló kórfolyamat tud előidézni. (Az sem mindegy, mely életkorban jelentkezik.)
Így hát, most csak nagyon röviden válaszolok.....
- Először is el kell dönteni, hogy a belsőfülben lévő egyensúlyszerv kóros működése okozza-e a szédülést - ezt un. otoneurológiai vizsgálattal lehet eldönteni, melyet ebben jártas fül-orr-gégész tud megejteni (nem elfelejtendő, hogy egy részletes audiológiai vizsgálat is tartozik hozzá)
- Ha nem az egyensúlyszervvel van baj, akkor az egyensúly-ideg, ill. az agyban lévő idegpályák és központok rossz működése jöhet szóba; ezt egy részletes ideggyógyászati kivizsgálás tudja tisztázni - melyet meg kell, hogy előzzön egy szemészeti kivizsgálás (szemfenékvizsgálat!!, műszeres látótérvizsgálat!!)
- A fenti kivizsgálásokhoz szervesen hozzátartozik a koponya-CT, vagy MR is!
- Mindemellett egy ismételt rheumatológiai vizsgálatra is szükség volna - a nyaki gerinc és az ott húzódó nagyerek állapotát tisztázandó. Azaz, egy un. "funkcionális nyaki gerinc-röntgen" és un. "carotis-vertebralis doppler" vizsgálattal kiegészített részletes fizikális kivizsgálás.
- Fentiekkel párhuzamosan részletes laboratóriumi kivizsgálás is indokolt (szérum vas, vaskötő kapacitás, pajzsmirigy hormonok - TSH, T3, T4)

Ezek a vizsgálatok a szédülés kivizsgálásának protokolljában a kötelező alapvizsgálatok!!
Ha mindez megvan akkor lehet továbbgondolkodni.......

Üdvözlettel
dr Baczonyi

régóta  2009. július 5. 19:30   #1050 

Tisztelt Dr.Úr!
kb. 1,5 éve gyulladt, piros a torkom és fáj.Kétszer is kivizsgáltak emiatt, a kenetminta negatív, az arcüreg Ct negatív. Mindkét alkalommal antibiotikumot szedettek velem, annak ellenére, hogy nálam erős hasmenést okoz. Panaszaim azóta is változatlanok. Próbáltam a sós vizes öblögetést, gyógynövényes készítményeket, hiába.2 hete fejeződött be a pajzsmirigy vizsgálatom, ahol is 2 göböt találtak, egyiket érgyűrű veszi körül. Az első vérvétel alulműködésre utalt, a második vérvétel jobb lett. Izotóp vizsgálat utáni eredmény: nem kell műteni és gyógyszert sem kaptam.Orvosaim szerint ettől nem fájhat a torkom. Tanácsot nem adtak, hogy mitévő legyek, és mitől lehet ez a panaszom!? Közvetlen környezetem sosem kapja el tőlem a torokgyulladást.Kérm tanácsát, hová fordulhatnék még panaszaimmal? Előre is köszönöm: Benedek


Kedves Benedek!

Ha nem tökéletes az orrlégzése (orrsövényferdülés, orrkagyló-túltengés, orrnyálkahártya-elfajulás), akkor turbulens (örvény)-áramlás alakul ki az orrban és a garatban, ami a garat/torok nyálkahártyáját szárítja. Ez ellen a szervezet, úgy védekezik, hogy megduzzad a nyálkahártya felszíne és a kis nyákmirigyek is, melyek fokozott nyák-termelésre kényszerülnek - ez azonban nem normális konzisztenciáju nyák, hanem besűrűsödött, tapadó.
Ha ez a folyamat tartósan fennáll, akkor a nyálkahártya erezettsége is dúsabb lesz (állandóan piros a torok) - tehát ez nem gyulladásos vérbőség, így a leoltások is mindíg negatívak lesznek és az antibiotikumok sem változtatnak rajta semmit.
Ezt fűszerezheti még egy esetleges kóros gyomor-reflux, mely a már károsodott nyálkahártyát tovább irritálja/marja.
Célszerű volna utánanézni mindezeknek - azaz endoszkóppal át kéne tekinteni az orrot és orrgaratot (és a gégét is); tisztázni kéne az orrmelléküregek állapotát 3D arckoponya-CT-vel - előtte újra meg kéne nézni a már elkészített CT-t [tudniillik, ha nem állapítottak meg semmi szervi eltérést, az még nem azt jelenti, hogy nincs is! Legfeljebb nem vették észre; nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget; nem ismerik fel a kórélettani folyamatot; felismerik, de nem tudják korrekten megoldani a problémát - ezért inkább meg sem említik! (Mindezt teljesen jóindulatúan mondom, mert naponta ezzel találkozom a rendelésemen.)] ; gasztroenterológussal kéne konzultálni reflux irányában.
Nos, látatlanban, első nekirugaszkodásra csak ennyit.........

Üdvözlettel
dr Baczonyi

fülviszketés újra  2009. július 5. 19:07   #1049 

Tisztelt Doktor Úr!
Már kerestem Önt a problémámmal, s el is mondta, hogy fül ekcémám van. Egy gyógyszerész barátnőm a következőt ajánlotta:
• ELOCOM nevű kenőcs. Ez segíthetne ha belekenem a fülembe?
Ezt pedig egy fül-orr-gégész ajánlotta:
• Bórsavas fülcsepp Fo-No készítmény
Mi a véleménye ezekről? Kérem írjon, mert megőrülök ettől, hogy naponta piszkálnom kell a fülemet. Főleg, hogy most huzatot kapott, s egy kicsit fáj is.
Bemásoltam az előző levelemet is, és az Ön válaszát is, hogy el tudja olvasni a problémát. Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát az előző levelemre!
Várom a mostani válaszát is! Előre is köszönöm:
Tisztelettel: F.Zsuzsanna

Íme az előző levelem:
Tisztelt Dr. Baczonyi Miklós!

Kérem, ha tud segítsen. Már voltam többször a fülészeten, de nem foglalkoznak az orvosok a panaszommal. Körülbelül 3-4 éve elkapott egy nagyobb betegség, ami ráment végül a fülemre, s folyadékkal telítődött úgy, hogy nem halottam csak hol az egyik, hol a másik fülemre. Hála Istennek ez még akkor rendbe jött, rendbe hozta a fül-orr-gégész a helyi SZTK-ban. De azóta is állandóan viszket a fülem, de nem a kívül, hanem egészen belül szinte már a hallójáratomban. Fülpiszkálóval piszkálom állandóan nap mint nap, s utána többször égető érzést tapasztalok, mert annyira szétdörzsölöm a fülpiszkálóval. Azóta már 2szer voltam fülésznél, egyszer azt mondta az orvos, hogy semmi bajom nincsen, csak biztosan az iskolából próbálok lógni, másodszor meg beletett valami folyadékos vattát, egyik héten az egyikbe, másik héten a másikba. Semmi változás, de már nem szeretnék visszamenni ahhoz az orvoshoz, mert látom, hogy nem szeretne velem foglalkozni. Kérem ha tud valami módszert arra, hogy mit kenjek a fülembe, vagy hogy hogyan tudnám a viszketést csillapítani, megszüntetni, akkor legyen szíves segítsen.
Többször előfordult már, hogy a fültisztító vattapamacsa benne maradt a fülembe, s Édesapám szemöldökcsipesszel szedte ki, de úgy, hogy nem is látta hol van, amikor bele nézett a fülembe, mert olyan mélyen volt. Már így élek 2éve körülbelül, de szeretnék változtatni ezen, mert tudom, hogy nem jó a fülemnek ez az állapot, s a fülpiszkálót sem szabadna használni. De egyszerűen megőrülök a viszketéstől s bele kell nyúljak, s már az ujjam sem elég ehhez a művelethez, mert olyan mélyen lehet a probléma. Kérem ha tud segítsen Doktor Úr! Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
F.Zsuzsi

És az Ön levele:

Kedves Zsuzsi!

A leírtak alapján, úgy gondolom, hogy egy ekcémás külső hallójárat-gyulladása alakult ki.
Ebben a betegségben a hallójárat bőre lassan elvékonyodik - a benne lévő mirigyek (faggyú és fülzsír-mirigyek) elsorvadnak; az állandó piszkálás-vakarás következtében a mikro-sérüléseken (a vatta is tud sérülés előidézni!!) keresztül kórokozók jutnak a bőr mélyebb rétegeibe, ahol idült-hegesedő folyamatot váltanak ki. Mindez az ott lévő érzőidegeket is károsan érinti, ez okozza a tűrhetetlen viszketésérzést.
Ez bizony egy ördögi kör! Ezért, komolyan kell vele foglalkozni.
Megfelelő helyi kezeléssel - adott esetben gyógyszerrel - és ha kell lézer-kezeléssel (és bizonyos életmódváltással) a folyamat rendezhető - bár, valóban, hosszú időt és türelmet igényel, mind a beteg, mind az orvos részéről.
Nos, most már csak meg kéne találni azt a türelmes és hozzáértő fülészt, aki önnek ebben a kemény és kitartó küzdelemben segíteni tud.


Kedves Zsuzsi!

Elocom-mal meg lehet kísérelni kezelni a hallójáratot.
A bórsavas készítmények az ekcémán nem változtatnak semmit!!
Én infra-lézer kezelést kombinálok lézer akupunktúrával, melyet időszakosan kiegészítek Flucinar gél-lel.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Torokfájás nátha és köhögés nélkül  2009. július 5. 07:39   #1048 

Tisztelt doktor úr!

28-án kezdett el fájni a torkom de nagyon enyhe volt. Kedden elmentem háziorvoshoz és azt mondta hogy gyenge vírusos fertőzés nem ad rá semmit elég az algoflex. Másnap nagyon erősen elkezdett fájni, fájdalom csillapító csak kis mértékben csillapítja, folyton száraznak érzem. Mebucain segít 10-15 percig. Köhögni nem köhögök, orromat belül dugultnak érzem de nem tudok mit kifújni, orrhangom van. Amit közbe ki tudok fújni egy keveset annak nagyon kellemetlen gyulladt szaga van. A fájdalom szerda óta nem enyhült. Párszor vettem be Cataflam-ot algopirynel, de édesanyám szerint ezt nem szabad most csak algopirynt szedek napi 3x ill. Mebucaint ha már elviselhetetlenül fáj. Az lenne a kérdésem hogy el fog múlni, vagy megint menjek el orvoshoz?


Kedves Kérdező!

Keressen fel egy fül-orr-gégészt, mert valószínű, hogy a torokpanasz hátterében orrmelléküreg-gyulladás húzódik meg.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Mária  2009. július 5. 07:35   #1047 

Tisztelt Főorvos Úr! Az ok amiért írok, az az, hogy 4 napja nagyon melegem volt a kocsiban, és én lehúztam az ablakot , a vesztemre. 2 nap óta szurkál a bal fülem az az oldali ahol lehúztam az ablakot. Ami bporzasztó benne az, hogy még nyelésnél is bele bele szúr. H a köhögök, szintén. Kérem legyen szives megírni, hogy mi a baj? Arra is kérem, hogy legyen szives azt is megírni, hogy mivel kezelhetem ki? Köszönöm a kedves válaszát! Kívánok Önnek és kedves szeretteinek, jó egészséget! Tisztelettel: Mária


Kedves Mária!

Feltehető, hogy kialakult egy torok és garatgyulladás és ez okoz kisugárzó fülfájdalmat.
Érdemes volna Calcium pezsgőtablettát szedni (3x1), Rhinospray plus orrsprayből 3x, 4x bespriccelni az orrba, zsája teát inni és biztonság kedvéért melegíteni a fület pl. infralámpával.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

AERIUS oldat  2009. július 5. 07:30   #1046 

Tisztelt doktor úr!
Köszönöm szépen a válaszát! Akkor a mai naptól 5ml kap a kislány. Gondolom, az nem okoz bajt, ha az első nap kevesebbet kapott!
Köszönöm!
Csilla


Kedves Csilla!

Semmi baj nem történt.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

arcüreg ciszta  2009. július 4. 09:16   #1045 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem az lenne, hogy az arcüregciszta okozhat olyan tünetet is, hogy az illető néha, heti 2-3-szor fullad éjszakánként, ami azt jelenti, hogy köhögési roham jön rá, váladék jön fel a garat felöl és alig kap levegőt?

A másik kérdésem, hogy az arcüregi cisztát milyen esetben kell megműteni?
Van rá esély, hogy magától elmúlik?
Komolyabb tüneteket nem okozott eddig, csak annyit, hogy az egyik orrom be van dugulva néha-néha, a fülem, néha furcsa, mintha hangyák mászkálnának benne, a fejemben nyomást érzek, és mostanában, kb. egy hónapja jelentkeztek leginkább éjszaka ezek a fulladásos tünetek. Az egyik felén van az arcüregciszta, a másik felén pedig arcüreggyulladás, ct mutatta ki, bár az arcom nem fáj. Allergiám is van, amire szedem a gyógyszereket.

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Első kérdésére a válaszom: nem.
Második kérdésére a válaszom: mindig.
Harmadik kérdésére a válaszom: nem.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Mandula  2009. július 4. 09:13   #1044 

Kedves Van egy 4 éves kisfiam, akinél házipor, poratka, fű allergiát állapítottak meg tavaly.
Erre Aeriust szed, és mivel asztmatikus tünetei is vannak singulairt és pulmicortot is kap.
Tavaly szeptemberben kezdtük az ovit, de meg kell hogy mondjam szinte mindig beteg volt. Köhögés, nátha stb. Ezek a köhögések inkább ugatóak, nagyon jellemző nála a lécsőhurut, amikor a köhögéstől szinte már hányik, öklendezik. Ezek a betegségek gyors lefolyásúak, hamar meggyógyul, de alig megy a közösségbe és már újból kezdődik. Mivel asztma gondozott, a tüdőgyógyász folyamatosan a torokváladékot vetet tőle. TAvaly októberben pseudomonas volt a torkában, amitől aztán nagyon megrémültünk, hiszen felvetődött a cisztás fibrózis gyanúja. A kontroll leoltásnál már nem volt benne semmi. Ekkor azt mondta, az orvos, hogy valószínűleg szennyezett volt a kémcső.
E hónap elején a kisfiam nagyon étvágytalan lett, szinte semmit nem akart enni. Mivel nem köhögött, nem volt lázas, sem náthás, rögtön nem vittem el orvoshoz. Mivel még 1 hét múlva sem akart nagyon enni, elvittem, ahol a gyermekorvos tüszőket látott a manduláján. A torokleoltás eredménye: Haemophilus sp. és Staphylococcus aureus. Ez azt jelenti, hogy kétféle bacija volt?
Az orvos Supraxot írt fel neki. Azt szedte 8 napig. Aztán újabb leoltás, és abban megint ugyanaz. Mi is nézegettük a torkát, és a leoltás előtt is láttuk a fehér pöttyöket a mandulán.
A kérdem az lenne: hogy ez a fajta baci a cisztás fibrózisban lévő betegeknél elő szokott e fordulni, és ha igen, akkor betegek e vele?
Hogy létezik hogy a kisfiamnak még egy köhögése sincsen, és mégis ott van a mandulán a baci? Most újabb antibiotikomot kap clabaxot. Október óta krákog. A tüdőszakorvos szerint allergia miatt. Most is krákog. Lehet ez a mandulától is?
a fórumban olvasgatok a detritusról. Lehetséges hogy ez lenne a kisfiamnak? Ez mivel gyógyítható. Aggódok mert szívzörejes.



Választ lásd a "Szilvi" jeligénél.

garat váladék  2009. július 4. 09:11   #1043 

Tisztelt Doktor Úr!

Lenne egy olyan problémám, hogy torkomban (hónapok óta) folyamatos váladékképződést tapasztalok. Leginkább reggel érezhető a probléma, ilyenkor úgy érzem, mintha masszív bevonat lenne a garatomon. Valószínűleg éjjel összegyűlik. Torkomat nem látom, pirosnak, fájdalmat duzzanatot nem érzek. A váladék enyhén sárgás színű, és én magam kicsit kellemetlen szagát és ízét érzem, mikor számba kerül.

Mi okozhatja ezt a kellemetlen gondot?

(Korábban dohányoztam, 3 hónapja hagytam abba.)

Válaszát előre is köszönöm!

M. András


Kedves András!

Az éjszaka beduzzadó orrnyálkahártya termelhet besűrűsödő, tapadó váladékot.
Ebben közrejátszhat egy esetleges reflux-betegség is.
Alaposan át kéne nézni (endoszkóppal) az orrát, majd az orrmelléküregek állapotát kéne tisztázni CT-vel, ill. gasztroenterológussal kéne konzultálni a reflux kérdésében.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Szilvi  2009. július 4. 09:05   #1042 

Van egy 4 éves kisfiam, akinél házipor, poratka, fű allergiát állapítottak meg tavaly.
Erre Aeriust szed, és mivel asztmatikus tünetei is vannak singulairt és pulmicortot is kap.
Tavaly szeptemberben kezdtük az ovit, de meg kell hogy mondjam szinte mindig beteg volt. Köhögés, nátha stb. Ezek a köhögések inkább ugatóak, nagyon jellemző nála a lécsőhurut, amikor a köhögéstől szinte már hányik, öklendezik. Ezek a betegségek gyors lefolyásúak, hamar meggyógyul, de alig megy a közösségbe és már újból kezdődik. Mivel asztma gondozott, a tüdőgyógyász folyamatosan a torokváladékot vetet tőle. TAvaly októberben pseudomonas volt a torkában, amitől aztán nagyon megrémültünk, hiszen felvetődött a cisztás fibrózis gyanúja. A kontroll leoltásnál már nem volt benne semmi. Ekkor azt mondta, az orvos, hogy valószínűleg szennyezett volt a kémcső.
E hónap elején a kisfiam nagyon étvágytalan lett, szinte semmit nem akart enni. Mivel nem köhögött, nem volt lázas, sem náthás, rögtön nem vittem el orvoshoz. Mivel még 1 hét múlva sem akart nagyon enni, elvittem, ahol a gyermekorvos tüszőket látott a manduláján. A torokleoltás eredménye: Haemophilus sp. és Staphylococcus aureus. Ez azt jelenti, hogy kétféle bacija volt?
Az orvos Supraxot írt fel neki. Azt szedte 8 napig. Aztán újabb leoltás, és abban Stapylyococcus aureus volt. Mi is nézegettük a torkát, és a leoltás előtt is láttuk a fehér pöttyöket a mandulán. Most ismét antibiotikumot kap: Klabaxot. Lassan beszedi az egészet, de még mindig ott vannak a fehér pöttyök, tüszők?.
Hogy létezik hogy a kisfiamnak még egy köhögése sincsen, és mégis ott van a mandulán a baci?
Hogyan lehet ezt a bacit kiírtani, vagy mi ez? Egyáltalán hogyan lehet ettől megszabadulni? Minden bacitől félek, mert szívzöreje van!! Köszönöm válaszát!


Kedves Anyuka!

Kisfiánál, feltehetően, a felső légúti nyálkahártya idült duzzanata áll fenn - melynek hátterében, általában, hiperergiás/allergiás (pl. tejallergia!) folyamat áll. Ez, és az esetleg hozzá társuló - orrlégzést akadályozó - anatómiai rendellenességek (orrsövényferdülés, orrkagylók túltengése, stb.) következtében az orrgarat-mandula is lassan megnagyobbodott/megduzzadt (természetesen emiatt még nem kell eltávolítani!). Mindez, egyrészt, a fülkűrt működését gátolja, másrészt, a fokozódó nehezített orrlégzés az orrmelléküregek átszellőzését is rontja - ez aztán a melléküregi nyálkahártya elfajulásához (polip-képződés) vezethet.
Mindez az alsó légutak - hörgők, tüdő - nyálkahártyájára is kihat.
A fellazult/duzzadt nyálkahártyában könnyen meg tud tapadni vírus, baktérium, esetleg gomba is - ez visszatérő gyulladást idéz elő.
A mandulák mirigyszervek, bennük immunsejtek, fehérvérsejtek, hámsejtek termelődnek és a kis csatornákon keresztül - összecsapzódva - kilökődnek. Ezt a féregszerüen távozó törmeléket (detrítusz) látjuk a mandulákon, ami még a háziorvosokat, belgyógyászokat is megtévesztheti és tüszőnek vélik (és tömik a beteget antibiotikummal - pedig csak el kéne küldeni gégészhez a beteget, aki helyesen tudja megítélni a látottakat). Ez a törmelékképződés egy teljesen természetes folyamat, nem kell vele foglalkozni!
Első lépésként tisztázni kéne az orr és orrgarat állapotát [endoszkópos vizsgálat], majd az orrmelléküregek nyálkahártya-viszonyait és kivezető nyílásainak állapotát [arckoponya-CT; ma már hazánkban is elérhető a 40 mp alatt elkészülő 3 dimenziós CT (ez a fület is ábrázolja!), ahol még lefeküdni sem kell - ez gyermekeknél lényeges szempont].
Mindezen vizsgálatokkal párhuzamosan a felső légúti nyálkahártya lohasztására kéne törekedni - lokálisan specifikus orrspray-vel.
Az immunrendszer állapotát speciális laborvizsgálattal kéne feltérképezni, majd ezt követően, ha kell, stimulálni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Ui.: Az állandó torok-leoltásoknak semmi értelme - a terápiás gondolatmenetet teljesen félrevezeti! (Ezt a vizsgálatot halmozottan akkor végeztetik az orvosok, ha fogalmuk sincs, hogy milyen kórfolyamattal állnak szemben!!)


süketség  2009. július 4. 08:51   #1041 


Tisztelt Doktor úr!

A véleményét kérem az Adexor illetve Moduxin gyógyszerekről. Ön szokta e ajánlani olyan betegeinek, akik nagyothallók( szédülés, fülzúgás),és egyidejűleg szív koszorúér betegek? Tapasztalata szerint, lehetnek olyan hatékonyak, mint a Betaserc-Notropil együtt? Ezek szedése ellenére rohamosan romlik a hallásom, inkább az értésszintem, ami -úgy tudom- agyi vérkeringési probléma idős korban. ( 68 éves vagyok).
Köszönettel várom véleményét és tanácsát,
Ágnes


Kedves Ágnes!

E gyógyszerekkel nincs tapasztalatom, így nem tudok véleményt mondani.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

előző oldal 53. oldal következő oldal