Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Baczonyi Miklós
Dr. Baczonyi Miklós válaszai
Dr. Baczonyi Miklós
fül-orr-gégész szakorvos
előző oldal 185. oldal következő oldal
-  2011. február 19. 21:45   #3700 

Kedves dr. úr! 1. Az Aerius helyett szedhetek Claritine-t is? Mert azt olvastam a neten, az is enyhíti az allergiát?
2. Még valami: A fent említett gyógyszerek közül melyik enyhíti jobban az allergiát?
Üdv: Makkai Viktor


Kedves Viktor!

Szedheti a Claritint is, ennek a gyógyszernek, azonban van álmosító hatása.
Az Aerius.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Nyúlós váladék a szájban  2011. február 19. 17:18   #3699 

Tisztelt Doktor Úr!

54 éves nő vagyok 8 éve kűzdöm szájproblémával.
A számból nyúlós váladék folyik a bal fülem felől.
Amikor nem folyik, az arcom és a bal fül előtti rész feldagad, nagyon feszít.

Volt egy szájműtétem, ami után elfogyott a nyál a számban, csak ez a sűrű váladék maradt, ami arra irrátál, hogy kiköpjem .de mivel dolgozom ezért nem tehetem meg.

Már az alvásban is zavar, és hányingerem van tőle.

Segítségét szeretném kérni, mivel eddig pár orvost bejártam, de értetlenül állnak a probléma előtt, azt mondják beképzelem. milyen orvost kell felkeresnem, hogy meggyógyuljak:

Nagyon várom szíves válaszát: sepland


Kedves Anikó!

Feltehetően, a bal oldali fül alatti nyálmirigy (parotis) kóros működése ill. a nyál kóros ürülése okozza a problémát (idült nyálmirigy-gyulladás, nyálkő, stb.)
Érdemes volna felkeresni a Kerepestarcsai Kórházban Dr. Becske Miklós tanár urat - ő ennek a területnek a legkiválóbb szakembere.

Üdvözlettel
drBaczonyi Miklós

nyelv  2011. február 19. 17:17   #3698 

Tisztelt Doktor úr!

Pár napja furcsa érzésem van, a nyelv hegyén, alsó részen, egy izom megrándul, megmerevedik, pár pillanat az egész, azátn elmúlik, de sokszor ismétlődik egy nap, sőt van, hogy egymás után, ritmikusan "mozog". ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a szem "ugrál" . Ha tükörben nézem, látni amikor megfeszül egy pici rész a nyelv alsó részén, aztán semmi. Semmi rendellenes nem látszik egyébként a nyelvemen. Mi lehet ennek az oka? Hová forduljak a problémával?

Köszönettel


Tisztelt Kérdező!

Ideggyógyászati vizsgálat indokolt - a nyelv beidegzési zavarát kéne tisztázni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Tisztelt Dr.Ur  2011. február 19. 17:15   #3697 

Én egy 24 éves lány vagyok,olyan problémám van hogy egyre sűrűbben sípol a fülem főleg a jobb a bal is szokott de az csak néha.Régebben volt egy halló járat gyulladásom a bal fülemmel volt gond és azóta sűrűbben szokott fájni de most már mind kettő a házi dokim nem küld el vele sehova mindig csak ír rá fül cseppet és ennyi meg meg írom őszintén hogy félek is egy kicsit hogy felszúrják.Tanácsát szeretném kérni mert volt olyan is hogy egy héten keresztül véres volt egy kicsit mind két fülem a fültisztítón vettem észre akkor is fájt kérem legyen szíves valami tanácsot adni mert néha elviselhetetlen a fájdalom is köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel:J Andrea


Kedves Andrea!

Eljött az ideje, hogy szakorvoshoz forduljon - aki megnézi a fülét (nem fogják felszúrni!) és csinál egy hallásvizsgálatot is. Ezek után lehet látni, hogy milyen kórfolyamat okozza a panaszait.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

sorsom?  2011. február 19. 17:13   #3696 

Tisztelt Doktor úr!
2007-ben kezdődött a kálváriám.Arcüreg gyulladással kezeltek. 3 hónaig szedtem antibiotikumokat,de nem gyógyultam.Az orvosom CT-re küldött.Kiderült,hogy polip zárja el a nyílást. Műtéti megoldásra kórházba mentem,ahol kiderült,hogy először az orrsövényferdülésemet kell rendbe tenni.Miután ez megtörtént 1 hónappal később FESS műtétem volt.Ezután aerius tabletta és nasonex,később avamis orrspray használatát írták elő.Ezeket a mai napig használom.Úgy látszott,teljesen rendbe jöttem,ám másfél év múlva újra kezdődtek a gyakori arcüreg gyulladások.Újabb CT azt igazolta,hogy ismét polipom van,ezért megint FESS műtéten estem át.1 évig megint jól voltam,de egy reggel arra ébredtem,hogy az arcom jobb fele rettenetesen feldagadt,és levegő még mutatóba sem jön a orromon keresztül.Hosszas kezelések és vizsgálatok után újabb FESS műtétem volt tavaly januárban.Ekkor nem volt polip.Egészen novemberig teljesen jól voltam,de akkor újra beteg lettem,kezelések,vizsgálatok,CT,az eredmény idén januárban újabb FESS műtét.A kérdésem az,hogy valóban az egyre gyakoribb FESS műtétek a megoldás?Úgy tűnik ezek csak nagyon átmeneti javulást hoznak. Gabriella


Kedves Gabriella!

A gyakran kiújuló orrmelléküregi gyulladások hátterében, egyrészt, az elégtelen átszellőzés állhat - feltehetően, az orrlégzésével van még baj (ha a klasszikus - Killián féle, vésős-kalapácsos - műtéttel operálták az orrsövényét, akkor ez joggal feltételezhető), ill. nem alakítottak ki kellően nagy kivezetőnyílásokat a melléküregeknél a FESS-ek során.
Másrészt, lehet a háttérben, az allergián kívül, reflux-betegség is.
Azt javasolom, hogy érdemes volna egy orrspecialistát felkeresnie [www.sinolaser.hu], aki a műtéti területeket át tudja nézni endoszkóppal és a CT-k ismételt áttekintése után meg tudja határozni a valós kórfolyamatot - majd ennek birtokában tud oki kezelést javasolni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Gábor  2011. február 19. 10:03   #3695 

Tisztelt Doktor úr.


Január elején elkaptam egy csúnya vírust kb egy hét alatt sikerült kimennem belőle.egy hete kb észleltem furcsa tompa nyomás érzést a bal halánték és a szem között ,nem fájdalom csak nyomás.Elmentem a háziorvoshoz felírt antibiotikumot és elküldött röntgenre .Természetesen negatív(légtartó orrmelléküregek) .Elmentem szakorvoshoz ő sem állapított meg semmi rendellenességet .Most már két hete tart a nyomás érzés ,néha a homlokom
is és az orrnyergem ,de nem jellemző.Ami viszont tény a reggeli torokfájás
és érzem a váladék még nem távozott a szervezetből.

Kérem tanácsát.

Tisztelettel Gábor


Kedves Gábor!

Érdemes volna neurológust is felkeresnie - lehet, hogy ideggyulladás okozza a fájdalmakat.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

pajzsmirigy göb  2011. február 19. 10:00   #3694 

Tisztelt Doktor Úr!
2007-ben diagnosztizáltak nálam nem toxikus pajzsmirigy göböt. Akkor 1,5 cm volt a legnagyobb átmérője, most 2,1 cm. Túlműködésem most sincs, de félek, hogy egyszer csak meg kell operálni a mérete miatt. Hallottam az alkoholos kezelésről, azt szívesebben vállalnám. Hol csinálnak ilyet és van lehetőség rá, hogy nálam is elvégezzék, ha arra kerülne a sor? Tudom, hogy ez a kérdés elsősorban endokrinológus szakorvosra tartozik, de egyik ismerősöm mondta, hogy az ő pajzsmirigyét fül-orr-gégész operálta, és elégedett volt az eredménnyel. Válaszát előre is köszönöm!
Csilla


Kedves Csilla!

Igen, a műtétet elvégzik a nyaksebészettel foglalkozó fül-orr-gégészek, azonban a kivizsgálásokat és egyéb gyógymódokat az endokrinológus intézi.
Ezt a kérdését is endokrinológusnak tegye fel - ezen a fórumon talál ilyen szakorvost.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Fülfolyás  2011. február 19. 09:54   #3693 

Jó estét!

Az lenne a problémám hogy 4 napja be van gyulladva a jobb fülem, amiből, sárga-piros(véres) váladék folyik. Féltem elmenni orvoshoz, mert féltem hogy felszúrják, de amikor elkezdett folyni, akkor már úgy gondoltam meggyógyul ez magától. Tünetek alapján középfül gyulladásra tippeltem. Azóta infra lámpával melegítem napi több alkalommal, a fájdalom múlni is kezdett, de a váladék folyása nem szűnt meg. Steril vatta van benne mindig, ami rendszeresen cserélek. Nem tudom, mindig bedugva kell-e lennie? Házilag ezt orvosolni tudnám, vagy muszáj elmenni orvoshoz, amit nagyon nem szeretnék, félek hogy valami fájdalmas dologban lesz részem. Ha tudom itthon gyógyítani akkor mi lenne a teendő, viszont ha orvoshoz kell fordulni, akkor mit fog csinálni az orvos, hogy visszakapjam az egészséges fülem?
Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel:

Fülfájós.


Tisztelt Kérdező!

Fel kéne keresnie egy fülészt, mert el kell dönteni, hogy a véres váladék honnan ürül (külső hallójárat, középfül?) és milyen kórfolyamat tartja fenn (gyulladás, daganat, stb.?).
Ezért egy nem fájdalmas mikroszkópos fülvizsgálatot kell végezni.
Ezután gyógyszert fognak felírni.
Ha nem megy orvoshoz, akkor lehet, hogy súlyosbodik a folyamat és akkor már viszik az orvoshoz (mentővel, eszméletlenül, agyhártya-gyulladással) - ezt szeretné?

Üdvözlettel
dr Baczonyi

nasopax  2011. február 19. 09:48   #3692 

Üdvözlöm!

1.Használjuk a nasopaxot és nagyon jó hasznát is vettük kislányomnál, aki 4 éves elmúlt. Most az allergológián azt javasolták, hogy azonnal hagyjuk abba , mert érösszehúzó hatása miatt nem szabad sokáig használni. Mi kb 1.5 éve fújjuk a gyereket kisebb kihagyásokkal.
Ön szerint?
2. Az aeiriust mire lehet lecserélni, ha már nem elég hatásos?

Ezek melett is viszket nagyon az orra, kicsit a szeme és füle.

Köszönettel Vali


Kedves Vali!

Valóban, nem célszerű tartósan használni a Nasopax-ot. Egyrészt, mert az orrnyálkahártya érrendszerét tönkreteszi, másrészt a nyálkahártya is elfajul - szóval, jóval nagyobb baj adódik, mint haszon.
Az Aerius biztosan hatásos, csak tovább kéne vizsgálni a gyermeket, hogy mi okozza az orrnyálkahártya tartós duzzanatát (pl. idült polipos orrmelléküreg-gyulladás, egyéb allergiás faktorok, az orrspray tartós használatából eredő orrkagyló-túltengés, orrmandula-túltengés, stb.)
Fel kéne keresniük egy gyermekekkel is foglalkozó orrspecialistát [pl.: www.sinolaser.hu], aki endoszkóppal átnézi a gyermek orrát, orrgaratát és ha kell, akkor el tud intézni egy arckoponya-CT-t; majd ezek birtokában tud dönteni a további oki kezelésről.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Radikális fülműtét,szédülés.  2011. február 18. 09:30   #3691 

Üdvözlöm Doktor Úr! Jan 26 án volt egy radikális fülműtétem. És sajnos még mindig váladékozik a fülem,és szédülök. Munkámat nem tudom elvégezni,mivel nem tudok biztonságosan vezetni. Szeretném ha már vége lenne ennek a tortúrának. Kérdésem az hogy használhatok e a fülemre biopolár lámpát?..Nem vagyok benne biztos hogy használ e a frissen operált műtéti üregnek... Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Elég volt a szédülésből!!

Epikrízis:Bal oldali krónikus középfül gyulladás miatt vettük fel a beteget. Bal oldalon radicális fülműtétet végeztünk. Műtét során a processus mastoideusban kiterjedt ostitis találtunk. Az atticust cholestetoma töltötte ki mely az incust és malleust elpusztította. Sebe jól gyógyul. Bizonytalan jellegű postoperatív szédülése nem jár vestibuláris tünetekkel.

Válaszát előre köszönöm! Zoltán /26/


Kedves Zoltán!

A váladékozás még, esetleg, hosszú hetekig is el fog tartani - ez normális.
A szédülésérzés is csak lassan szűnik.
Egy ilyen műtét után, előfordul, hogy néhány hónapot is betegállományban tartják a beteget.
Közben, persze, állandóan ellenőrizni kell a fülésznek a műtéti üreget - ha kell, akkor ki szokták tisztítani (mert a lerakódott, besűrűsödött váladék is okozhat szédülést).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

DUDIKA69  2011. február 17. 22:13   #3690 

TISZTELT DOKTOR ÚR! AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ARCRÖNTGENEN VOLTAM AZ EREDMÉNYRE AZ VAN ÍRVA ORRMELLÉKÜREG FELVÉTEL 1*445P .EZ MIT JELENT???VÁLASZT KÖSZÖNÖM DUDIKA69


Tisztelt Kérdező! Nem tudom mit jelent.

nyirokcsomó  2011. február 17. 22:12   #3689 

Tisztelt Doktor Úr,

Kb 3 honapja visszatérő, szinte folyamatos garatgyulladással küzdök. Azóta a bal oldali nyirokcsomóm be van gyulladva az áll alatt. Érékeny , néha a fülemnél is érzem , hogy fáj. 2 héttel ezelött refluxot állapitottak meg. Kaptam gyógyszert , talan a garat égő érzése picit enyhült, de még mindig sokszor fehér váladék van rajta, ami miatt sokszor krákogok, vagy köhögök. A múlt héten végre kisebb lett a nyirokcsomó, de aztán tegnapra megint megduzzadt. Már nagyon zavar, és aggaszt!!! Mit tegyek, hogy elmúljon?? Borogassam? Vagy van erre gyógyszer? Miért nem múlik el????

Köszönöm válaszát.
Timea


Kedves Tímea!

Az okot kéne megtalálni, amely fenntartja a nyirokcsomó gyulladását (a reflux biztosan nem az).
A permanens garatgyulladás hátterében, feltehetően, orr és orrmelléküregi idült folyamatok húzódnak meg - ezeket kéne tisztázni.
Azt javasolom, hogy keressen fel egy orrgyógyászt, aki endoszkóppal át tudja nézni az orrát és ha kell, akkor egy arckoponya-CT is el tud intézni.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Krisztina  2011. február 17. 22:07   #3688 

Köszönöm a válaszát Doktor Úr, 17.30-kor ott leszek Önnél, bízom a szakértésében!
Üdvözlettel:
Krisztina


Kedves Krisztina!

Itt már csak az Ön megtekintése után tudok válaszolni - köszönöm, hogy fölkeresett - remélem, hogy a vizsgálat és a konzultáció után már tisztán látja a panaszai hátterében zajló kórfolyamatot (amely lényegileg különbözik az eddigi tüneti kezelésektől).
A 3D CT után szeretettel várom ismét a műtéti teendők részletes megbeszélése végett.

Üdvözlettel
dr Baczonyi Miklós

Gabyca  2011. február 17. 22:01   #3687 

Tisztelt Dr.Úr!

3 hete voltam fül-orr gégésznél,arcüreggyulladás miatt,fájt az arcom,és a homlokom.Felírt antibiotikumot,ma visszamentem,hogy nem jó még mindig,ahogy hajolok,fáj a fejem a homlokomnál,és a szemem"alatt",tegnap óta elég csúnyán köhögök,néha szédülök.Lámpázok,gőzölök itthon.Belenézett az orromba,fülembe,torkomba,kézzel megnyomta a homlokom,meg az arcom.Nyomásra nem fáj,csak ha lehajolok akkor.Semmit nem írt fel,azt mondta lápázzak,meg orrsprayt is használjak,amit használok is.(Nasonex).
Nem értem,se egy CT,semmi.:S Nem értem ezt,hogy az arcüreggyulladás,csak nyomásra fájhat? Annyit mondott,hogy panasz esetén menjek vissza. Hát most nem tudom mitévő legyek.
Magyarul le sem "szarják" az embert.(elnézést,de nekem ilyen érzésem volt). Háziorvoshoz menjek ezzel?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Gabriella.


Kedves Gabriella!

Egy heveny orrmelléküreg-gyulladás diagnosztizálható endoszkópos orrvizsgálattal is (CT-t csak egy esetleges szövődmény gyanúja esetén kell végezni - a szakma szabályai szerint).
Ha az endoszkópos orrvizsgálat során az orrmelléküreg-gyulladás komolyan felmerül, akkor az orrnyálkahártya erélyes lohasztása indokolt (a Nasonex nem lohasztja a nyálkahártyát); tehát a Nasonex mellett Rhinospray plus-t is használni kéne 4x-5x naponta, valamint 4x1 Calcium Sandoz és 4x1000 mg C-vitamin szedése is indokolt; ha gennyes a folyamat, akkor ismételt antibiotikum adása is indokolt. (A gőzölést felejtse el, mert tovább duzzasztja a nyálkahártyát; de az infralámpa használata indokolt.)
Mindezeket egy orrspecialistával érdemes megbeszélni, mert ő ért az endoszkópos vizsgálathoz.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Lukács arcüregciszta  2011. február 17. 21:49   #3686 

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm a gyors választ!
Menyire komoly, komplikált műtét(ek) vár(nak) rám?
Illetve mennyire fontos ezt/ezeket minél előbb elvégezni?
Üdvözlettel: Lukács Tamás


Kedves Tamás!

Az ebben jártas operatőr kezében ezek a komoly műtétek is probléma mentesen elvégezhetők.
Nem célszerű sokat várni, mert a folyamat halad a maga útján.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

TK- orrsövény  2011. február 17. 21:46   #3685 

Tisztelt Doktor Úr,
köszönöm gyors válaszát, élni fogok a felajánlott lehetőséggel. Még egy rövid kérdésem lenne. Az Ön által említett endoszkópos műtét tb- támogatott, vagy magánklinikán végzik?
Válaszát köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
TK


Kedves Kérdező!

Mindkét lehetőség adott.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

orrvérzés  2011. február 17. 11:50   #3684 

T.Doktorúr!
37 éves vagyok, tavaly nyáron vérzett először az orrom. Mivel aztán 2 hetente ismétlődött fül-orr-gégészhez mentem, aki nem látott semmilyen elváltozást, de Rutascorbin szedését javasolta, ill.elküldött laborba, ahol kiderült, hogy az APTI: 31,4, PT:1,06, TI:17,7, Fibrinogen:3,0 volt. Többször megismételtette a vizsgálatot, de az APTI minding magas volt
( 31, és 30,7). Beutalót kaptam vérzékenységi vizsgálatra, de sajnos még nem jutottam el Szombathelyre. 3 napja náthás vagyok, erős orrfújástól sem vérzett az orrom, mígnem tegnap este bevettem egy NUROFEN Forte tablettát fejfájás miatt. Reggel orrfújás közben nagyon vérzett az orrom, aztán csökkent, és félóra múlva lassan elállt. Lehetett ez a tablettától? ( November óta "már csak" havi 1-szer vérzett az orrom ) Lehetek vérzékeny? Soha semmilyen ilyen jellegű problémám nem volt, 2-szer szültem császármetszéssel.
Köszönöm a válaszát.
Klarared


Kedves Kérdező!

Igen, ez a gyógyszer vérzékenységet okoz!
Csak orrspray-t használjon, ha náthás - gyógyszert semmit.
Minél előbb keresse fel a haematológiai szakrendelést Szombathelyen.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Lukács arcüregciszta  2011. február 17. 11:23   #3683 

Tisztelt Doktor Úr!
Műtét előtti arckoponya CT vizsgálaton voltam és ez alapján kérném a véleményét, hogy kell-e műteni a jobb arcüregben lévő cisztát.
Két szakorvos is mást mondott...

Köszönettel: Lukács Tamás

"Arckoponya CT vizsgálat:

Aviális síkban, coronalis rekonstrukciókkal készült vizsgálat.

Enyhén balra deviált septum nasi.
Mindkét orrkagyló bullosus.
A jobb sinus maxillarisban 30 x 15 mm-es, a bal sinus maxillarisban 9 x 15 mm-es letokolt folyadék látható.
A melléküregek egyébként légtartóak, akut gyulladás nem igazolódott.

Vélemény:
Deviatio septi nasi. Letokolt folyadék mk. sinus maxillarisban. ..."


Kedves Tamás!

Először is, nem típusos CT felvétel készítettek - így korrekt véleményt nem is lehet mondani. (Coronális síkú felvétel kellett volna; a coronális rekonstructio egy hajítófát sem ér!)
Másodszor, ha csak a cisztákat veszik ki az arcüregekből és az orr, ill. az üregek átszellőzését nem teszik rendbe, akkor pár hónap múlva újra ott lesznek a ciszták.
Tehát, először is az orrlégzést kell normalizálni ("Endoszkópos mikrosebészeti orrsövény- és orrkagyló-műtét"), majd ezt követően kell egy korrekt CT csináltatni és annak birtokában feltárni a melléküregeket és eltávolítani a cisztákat.
[www.sinolaser.hu]

Üdvözlettel
dr Baczonyi

erdelyi lany  2011. február 17. 11:10   #3682 

Szep jonapot doktor ur a problemam 2010 okt-ben kezdodott oriasi fejfajasom volt es szedules mintha egyik naprol a masikra teljesen leepultem volna legyengult a szervezetem ful-orr-gegeszhez fordultam ugyanis az orrom rettenetesen fajt luktetett ott arcureggyulladast allapitottak meg es 1es fel honap alatt sikeresen beszedtem 4 rend eross antibiotikumot de az orrom csak fajt de mar azt mondtak ott semmi gond nincs egy masik varosba mentem ahol orrsovenyferdulest allapitottakmeg es beprogramaltak mutetre ez januarba meg is tortent most mar 3 hete a levego aramlik az orrlkyukamon de a torkomba folyamatosan egy gombocot erzek amikor visszamentem ellenorzere bezsibbaztotta a torkomat es lenyult azt mondta lenyomja ami oda felgyult ami aggaszt engem az hogy meg nindig faj az orrom a torkam is a fejem is es egyensulyzavaraim vannak a doktor ur azt mondta egy honap mulva menjek vissza es akkor megtargyaljuk a kov lepest csak az a baj hogy mar oktobertol borzaszto amin atmentem es nem hiszem hogy meg 1 honapot kellene varni ezekkel az altalam velt komoly problemakkal bizalommal varom valaszat en erdelyi kisvarosba lakom ahol sajnos nem nagyon kommunikalnak a z orvosok koszonettel


Kedves Kérdező!

Egy orrsövényműtét után két hónap múlva érdemes arckoponya-CT-t csináltatni, hogy tisztázni lehessen az orrmelléküregeket.
A gombócérzés a torokban, lehet a folyamatosan feszült idegállapot miatt is.
Az egyensúly-zavart otoneurológiai vizsgálattal kéne tisztáznia a fülésznek.
Ezeket kéne megbeszélnie az orvosával.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Mandulagyulladás tályoggal  2011. február 17. 11:03   #3681 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon sokat segitett anno fülészeti panaszaimmal,a cimben szereplő elváltozás sajnos egyik ismerősömet érinti.

Néhány napja begyulladt a mandulája,a szakorvos mandulakörüli tályogot állapitott meg,két napig a nyálát sem tudta lenyelni,mostanra már visszajött az étvágya,és láztalan,naponta kontrollálják a manduláit és a nyirokcsomóit,antibiotikumot kapott.(Nagydózisú Augmentin).Fiatal felnőttröl van szó,24 éves.

Úgy vettem ki a szavaiból,hogy nagyon örül,hogy igy meggyógyult,én ebben azonban kételkedem.Szkeptikus vagyok,hogy egy tályogot nem kell e esetleg leszivni,műteni,és hogy megmaradhat e a torokmandulája.Ellenkező esetben nem kárositja esetleg akár az egész szervezetet a rossz mandula?
Tályogos állapotban először megnyitják a tályogot,és csak utána műtik a mandulákat,vagy van esély a mandulák megmaradására?

Köszönöm a válaszokat

Ui:Azt már megtanultam Doktor úrtól,hogy mandulaműtétet csak altatásban vállaljon a kedves beteg.

Üdv:János


Kedves János!

A mandula-körüli tályog egy gennyes mandulagyulladásból alakul ki.
Ha csak a tályog gyanúja merül fel, akkor nem kell megnyitni semmit, de erélyes antibiotikus kezelés mellett, naponta kell ellenőrizni a folyamatot - ha valóban eltályogosodik, akkor kell kaszabolni.
Ha szépen meggyógyul a gyulladás, akkor az ezt követő 5-6 hét múlva ki KELL(!!) venni a mandulákat - és itt nincs pardon!!
Ha bent maradnak a mandulák, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy újra fellép a mandula-körüli gyulladás, de az már sokkal súlyosabb lefolyású lehet - komoly szövődményekkel.
Igaza van, János, csak altatásban végezzék a műtétet - főleg egy ilyen gyulladás után, mert ilyenkor erős a hegesedés a mandula körüli szövetekben.

Üdvözlettel
dr Baczonyi

előző oldal 185. oldal következő oldal