Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Lénárd  Rita
Dr. Lénárd Rita válaszai
Dr. Lénárd Rita
belgyógyász szakorvos, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi) szakorvosa
belgyógyászat, mozgásszervi rehabilitáció
előző oldal 17. oldal következő oldal
Vérsejtsüllyedés magas!  2013. szeptember 17. 09:26   #340 

Tisztelt Doktornő!

A mai napon vérképvizsgálaton voltam, az alábbiak mutattak eltérést:
Limfocita (%) 21,5, Monocita(abszolút) 0,9 ,Monicita(%) 9,1 , Vérsejtsüllyedés 60, Kreatinin 101, Húgysav 359, Koleszterin HDL 1,0, Triglicerid 2,1 , eGFR-EPI 46 mérsékelt VE. A többi referencia értéken belül van. Tudomásom van a vérnyomás,- csontritkulás,- mérsékelt vese betegségemről.
Igazából a vérsejtsüllyedés száma az ami nagyon zavar. Egy ideje már megemelkedett, azt mondták ne foglalkozzam vele. Sajnos nem tudok megnyugodni. ( 80 éves aktív nő vagyok )
Több kivizsgáláson részt vettem, de semmit sem tudtak kimutatni, hogy miért ilyen magas.
Kérdésem az lenne, hogy a szedett gyógyszerek befolyásolhatják-e az értékeimet? Merre próbáljak vizsgálatot kezdeményezni, a veseelégtelenség okozhat-e ilyen eltérést? (Napi 2-3 l vízet fogyasztok)
Gyógyszerek: reggel 1 db Lapiden, 1 db Nebilet, 1 db Milurit 300, 1 db Astrix, Furosemin 1, páros napon 1 1/2. Este 0,5 db Simvor 40, 0,5 Doxazosim.Vérnyomásom 120/80/67.

Köszönettel: B.Valéria


Tisztelt B Valéria!

Ma már a süllyedés vizsgálatának alig-alig van szerepe, specifikusabb vizsgálatokat végzünk. Előzményeinek ismerete és vizsgálat nélkül felelősséggel többet nem mondhatok, ha gondolja, keressen fel a rendelőben.

alhasi fájdalom  2013. szeptember 16. 14:32   #339 

Tisztelt Doktornő!

Néhány hete kezdődő alhasi és deréktáji fájdalmaimmal kapcsolatban szeretném kikérni véleményét! Eleinte csak az alhasban kezdődött a fájdalom váltakozó helyeken, vakbél gyanúval beutaltak sebészetre de ezt később kizárták. Újból munkába álltam néhány nap mulva, majd egy erős derékból induló, medencén átmenő, jobb végtagban végződő erős fájdalom miatt ismét orvoshoz mentem, urológiára küldtek, ott nem találtak semmit, majd a neurolóigán egy egyszerű vizsgálattal megállapitották hogy gerincsérvem van. Kéthetes infúziós, gyógytornás ,ultrahangos kezelés után a deréktáji fájdalom enyhült viszont az alhasamban bal oldalon néha előjön egy huzamosabb ideig tartó fájdalom medecetájban, vagy a fölött kicsit, nem igazán tudom sokszor megállapitani. Készült hasi UH, vérkép, vizeletvizsgálat, nagylabor, nem mutattak ki semmit. Lehetséges mégis vákbél?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Sóvári István


Tisztelt Sóvári István!

Bal oldali fájdalom nem a "vakbéltől" van. Ha a panaszok inkább a mozgással függenek össze, érdemes RTG-t, rheumatológiai vizsgálatot kérni.

berta  2013. szeptember 16. 14:29   #338 

Tisztelt doktornő! A vérképemnél van eltérés szeretném ha tanácsot adna. a kreatinin meghat. 89 umol/l eGFR 57 ml/perc/l 73m2 eGFR-EPI 63 ml/perc/l 73 m2 Lymfocita 41,500 % 25-OH-D vitamin - 40,0 nmol/l
csak kérem ne azt írja, hogy a körzetihez menjek, mert Ő azt mondta egész jó a lelete. csak azt szeretném tudni, hogy mik ezek és mi okozhatja, hogy eltérnek a normál értékektől.
köszönöm szépen válaszát. Minden jót kivánok Önnek. Üdvözlettel.Berta


Tisztelt Berta!

Ezek minimális eltérések, nincs jelentőségük. A háziorvosának igaza van.

Lidke  2013. szeptember 14. 20:47   #337 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm szépen a gyors választ és a megkeresésre való felajánlását! Természetesen készült a reumatológián rtg. , mérsékelt gerincferdülés ill. spina bifida (ha jól írom) . Angiológiai vizsgálat még nem készült. Esetleg még ez szóba jöhet? Vagy érdemes lenne-e gerinc Ct, MR-nek?

Köszönettel
Lidke


Tisztelt Lidke!

Ezekről a vizsgálatokról a kezelőorvosának kell döntenie, de ha a panaszok fennállnak, bizony szóba jönnek.

holnapért  2013. szeptember 14. 20:45   #336 

se gamma-glutamil trans eredménye 95u l mit takar, válaszát előre is köszönöm tisztelettel erzsi


Tisztelt Erzsi!

Ez az enzim többféle májbetegség, epebetegség következtében emelkedhet, önmagában egy laboreredmény értékelhetetlen.

gyomor  2013. szeptember 13. 09:24   #335 

Udvozlom Doktorno!
azzal a kerdessel/tanaccsal fordulok Onhoz,hogy.. a mult het hetfo ota keseru izt erzek a gyomrombol,torkombol, olyan iz mintha egy algopirint elragtam volna es feluton a torkomban es a gyomromban olvadna tovabb. ettol az iztol ugye hanyingerem is lesz. ez mellett,fejfajas is van, a vernyomasom megemelkedett/nekem a normalis 95/60 koruli/ most pedig 138/87 is volt.. szedules,hanyinger,gyengeseg...
de mar jo nehany honapja a koldokomnel,es mellette bal oldalt faj,nyomasra pedig a gyomromban es a torkomban is erdekesen de hanyingert erzek, es a bal oldalamon olyasmi erzes mintha izomfajdalom lenne..neha bekemenyedik a hasam.. etvagyam az valtozo, amugy sajnos eleg keves etelt tudok enni egy regebbi dologbol kifolyolag.. nem dohanyzom,nem iszok aloholt es nem is kavezok..es persze drog sincs.. stressz az van sajnos.. on szerint mi lehet a gond igy elso hallasra? tobben epere gyanakodnak, en gyomorsavra..de nem mondhatnam hogy annyira marna a sav..koszonom elore is a valaszat
tisztelettel Ilona


Tisztelt Ilona!

Vizsgálat nélkül felelősséggel nem tudok segíteni, keresse fel kezelőorvosát.

Muszáj?  2013. szeptember 13. 09:22   #334 

Tisztelt Főorvosnő!

Többször mértek nálam kiugró vérnyomást, 150/90, 155/95. Jellemzően műtét előtti izgalom, "fehérköpeny" szindróma miatt. Műtét utáni állapotban, otthon, üzemorvosnál: 100/70,120/80, max. 130/85. Most felírtak vérnyomáscsökkentőt, kérdésem: tényleg indokolt szedni? Létezik ilyen, hogy csak rendkívüli helyzetekben ugrik ki a vérnyomás, egyébként normális? Hogy lehet ezt kezelni? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Anikó


Tisztelt Anikó!

Azt javaslom, kérje meg kezelőorvosát hogy tegyen fel 24 órás vérnyomásmérőt ( ABPM-nek hívják), ez a normál körülmények között méri-és rögzíti is- automatikusan a vérnyomását, így kiderül az igazság.

Lidke  2013. szeptember 13. 09:19   #333 

Kedves Doktornő!

49 éves nő vagyok. Kb. 2 évvel ezelőtt kezdődtek panaszaim. Elsőnek mindkét lábban, végig az egész lábon bokától combtőig, furcsa tünetek jelentkeztek, leginkább enyhén "égő" , kissé szorításra emlékeztető (mintha belülről valaki két ujjal összecsípné a húsomat) fájdalommal, ami váltakozó helyeken, amolyan hosszanti sávokban volt észlelhető. A két év alatt több orvosnál is jártam a panasszal (pl.reumatológia, neurológia, ) de mindenhol azt mondták, hogy "nincs típusos tünet" így nem tudnak mivel kezelni.
Vártam, hátha javul, de inkább rosszabbodott, intenzívebben jelentkeztek a tünetek, kiegészülve időnként mindkét talpba jelentkező nyilalló fájdalommal (kizárólag nyugalmi helyzetben, járás közben soha) illetve időnként szeméremcsontba is nyilalló fájdalommal, gyakori éjjel-nappal jelentkező vizelési ingerrel, ami mindig bőséges vizelet ürítéssel is jár (annak ellenére, hogy sajnos nem vagyok egy nagy folyadékfogyasztó). Nőgyógyászati vizsgálat, szűrés, hormonvizsgálat pár hete történt, mindent rendben találtak (menopauza kezdetén vagyok). Neurológiai vizsgálat szintén pár hete, egyenlőre ott sem találtak semmit, még egy kismedence röntgenre várok. A teljeskörű laborleletek sem mutattak eltérést, amiből bármilyen folyamatra tudtak volna következtetni. Régebbi betegségeim nem voltak. Ami elég sokszor volt az elmúlt évtizedekben, reumatológiailag, a köznyelven hívott "becsípődés" derékban, sokszor hetekig tartó erős fájdalommal, fizikoterápiával kezeltek általában. Gyógyszereket nem szedek. Már-már kezdem azt gondolni, hogy csak nekem van valami egészen extrém tünetegyüttesem, amiről még senki sem hallott..tudom, valóban nehéz lehet, ha a leletekből és vizsgálatokból nem lehet semmire következtetni, de a tünetek léteznek és aggasztó, hogy inkább erősödnek és halmozódnak..vajon hogy lehetne kimutatni az okát? Milyen vizsgálatot lehet még elvégeztetni? Sosem voltam nagy orvoshoz járó,( betegállományban talán ha 3 hetet töltöttem összesen az elmúlt harminc év alatt) most pedig már tanácstalan vagyok, hogy merre még? Vagy csak fogjuk a klimaxra..? Már ezt is mondták..hát nem tudom, ez nem túlzás-e..
Tanácsát előre is megköszönve:
Lidke


Tisztelt Lidke!

Valóban szerteágazó, nehezen összefogható panaszai vannak. Leggyanúsabb a" becsípődés" sajnos pont erről nem írt, volt-e gerincrtg, angiológia stb.
Többet vizsgálat nélkül nem mondhatok, ha nem boldogul, keressen fel a rendelőben.

hasfali serv?  2013. szeptember 13. 09:06   #332 

Jonapot Doktorno!

Nemregen irtam Onnek hogy csaszarmetszesem ota milyen tuneteket eszlelek a gyonromon(kidudorodik valami) es sokszor fajdalommal;rosszullettel jar!Latatlanba azt gondolta hogy hasfali servem van (ami valoszinu) tobb ember/orvos is mondta ! ultrahangom majd lesz de ha megis csak mindenkinek igaza van akkor mindenkeppen szukseges mutet?? elegge felek tole ! :( Valaszat elore is koszonom!

Tisztelettel : Barbi


Tisztelt Barbi!

Nem valószínű hogy már most műteni kellene, beszéljen kezelőorvosával.

Ilona40  2013. szeptember 13. 09:03   #331 

Tisztelt Doktornő!

A vérkép eredményemen az alábbiak szerepelnek:

B3490 Vírusos fertőzés k.m.n.
RBC 4,6
EOS 4,3%
koleszterin 7,37
triglycerid 4,04
Gamma Gt 36

Ezek az eredmények elfogadhatóak?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Ilona40


Tisztelt Ilona!

A vvt. szám kissé alacsonyabb, kellene vasanyagcserét nézni, esetleg nőgyógyászati vizsgálatra menni. Magasak a lipidszintek is, de nem minden értéket írt le, testsúlyát, egyéb betegségeit sem ismerem, így csak annyit mondhatok, hogy első körben koleszterin-és zsírszegény diéta javasolt, életmód változtatással.

katika  2013. szeptember 12. 12:09   #330 

T. Dr. nő! Véreredményem 2 helyen jelzett eltérést. Vérsűllyedésem 25, vizelet PH értékem 8.Van-e valami aggodalomra okom.? Köszönöm.













,


Tisztelt Kérdező!

Ezek minimális eltérések, nincs jelentőségük.

Hajni  2013. szeptember 12. 12:08   #329 

Kedves Doktornő!

Nemrég kézhez kaptam a vérvételi leletemet, mely a következőket tartalmazza: ( Csak azt írom le ami eltér a normáltól)

Albumin:50/magas
Koleszterin: 5.22/magas
Triglicerid: 2.11/magas
HDL-koleszterin:1.26/alacsony
Vörösvértest-süllyedés:21/magas
Aszpartát-aminotranszferáz (GOT):33/magas
Alanin-aminotranszferáz (GPT): 57/magas
Gamma-glutamil transzferáz (GGT): 39/magas
Húgysav:412/magas
Lymphocyta % :36.1/ magas
Monocyta % : 6.7/magas

A TSH-mat is nézettem de az jó lett: 3.87 . Túlsúlyos vagyok. Mostanában sűrűn vagyok ingerültebb, türelmetlenebb, néha hangulatingadozásaim is vannak. Ezenkívül sűrűn magas a gyomorsavam. Nem tudom ezek fontosak-e, de mivel a vérképem eredményéhez nem értek, így gondoltam lehet, hogy fontos is lehet. Nem nagyon jutok el az orvoshoz, és feleslegesen pedig nem akarok szabit kivenni ha nem muszáj, mert így is sűrűn betegek a gyermekeim és olyankor inkább arra veszem ki. Szóval azt kérném/kérdezném doktornő, hogy ön szerint kell-e aggódnom valami miatt? Menjek-e orvoshoz vagy nem kell aggódnom?

Üdvözlettel:Hajni


Tisztelt Hajni!
Ezek az értékek csak kissé térnek el a normáltól, a hátterében vélhetően a rossz táplálkozási szokások, a túlsúly áll. Életmód változtatásra van szükség elsősorban. Aggódni nem kell, de a változtatás fontos, mert ha már a labor is jelzi, akkor előbb utóbb károsodások alakulnak ki.

kérdés!  2013. szeptember 11. 13:51   #328 

köszönöm szépen!


Tisztelt Kérdező!

Szívesen!

kérdés!  2013. szeptember 10. 14:25   #327 

Köszönöm a segítséget. (én írtam a karikás szem,áradtság fejfájás stb ügyben..) Megpróbálok ahogy tudok eljutni kivizsgáltatni magam.
Viszont abban tudna még segíteni , hogy milyen vizsgálatokat csináltassak?
Szóval, vérvételt ugye, de azon kívül még mit?
Köszönöm szépen.


Tisztelt Kérdező!

Vérvételt pajzsmirigyfunkciós vizsgálatokkal, se vas, vaskötő kapacitás vizsgálattal, esetleg nyaki gerinc RTG-t.

Magas ALP, koleszterin és süllyedés  2013. szeptember 10. 09:15   #326 

Tisztelt doktornő!

3 hónapja csináltattam egy nagylabort. Magas értékek voltak:
Alk. foszfatáz 331 u/l
Koleszterin: 6,2 mmol/l
Süllyedés: 26 mm/ora

Kell-e aggódnom? Vagyis kellett volna?

Most ismét megyek laborra a cukor miatt, az is magas volt egy kicsit.
szerum glucose 6,0 mmol/l

Köszönöm a válaszát!


Tisztelt Kérdező!

Önmagában a laborértékekből következtetést levonni felelőtlenség lenne, ezek az értékek csak minimálisan magasabbak, beszélje meg kezelőorvosával.

attila  2013. szeptember 10. 09:13   #325 

Az előzőhöz még annyit szeretnék hozzátenni, hogy csirkehús és gyümölcs fogyasztás után jelentősen megnő a gázképződésem, gyakran kisebb hasmenés kíséretében. Gyümölcsöt ezért szinte nem is eszek.

Tisztelettel: Attila


Tisztelt Attila!

Ez lett volna a következő javaslatom, hogy figyelje meg milyen ételek fogyasztása váltja ki a tüneteket, ezeket kerülje, ha el kell mennie. A gyümölcs viszont nagyon fontos lenne, próbálja meg pl. lereszelve, meghámozva fogyasztani, itt is figyelje meg melyik okoz problémát, csak azt kerülje.

attila  2013. szeptember 10. 09:09   #324 

Tisztelt Főorvos Asszony!

Gyakori szellentési problémával küszködök. Nem eszem zsírosat, fűszereset, cukrosat, gyümölcsöt szinte alig. Szénsavas italt sem túl nagy mennyiségben fogyasztok, bár kétségkívül elég nagy - szerintem - a folyadékigényem. A cukrom egy nagyon picit magas, ezen kívül egészségügyi problémám nincsen, gyógyszert nem szedek. Tudni kell, hogy mozgássérült vagyok. Oxigénhiányból adódóan némi egyensúlyzavarom, izomgörcseim, kisebb rángásaim és főleg kézremegésem van. Ez a szellentési probléma már gyerekkorom óta kísér, akkor még persze muris is volt, de így a középkorom elején azért ez már idegesítő, kellemetlen és aggasztó is. Ha közösségbe megyek, például boltban sorbaállásnál annyira rám tud jönni, hogy sokszor a víz is kiver az erőlködéstől hogy visszatartsam. Iskolába is járok, ott is állandó ingerem van órák alatt. Mondanom se kell mennyire kellemetlen, hogy el ne eresszem magam... Espumisan gyöngyöt próbáltam - igaz csak egy nagyobb dobozzal -, de érdemben az se változtatott a problémámon. Mit lehetne tenni ezellen? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel: Attila


Tisztelt Attila!

Próbáljon gyógyszertárban vagy gyógynövényboltban gyógyteát kérni. A szénsavas italokat lehetőleg kerülje, rendszeresen étkezzen. Segíthet az is, hogy ha el kell mennie valahová, 2 órával előtte egyen, azután már csak folyadékot fogyasszon.

lelet.  2013. szeptember 7. 22:56   #323 

Tisztelt Főorvosnő!

Háziorvosom elküldött egy nagy labor vizsgálatra. Igazából két dolog aggaszt egy kicsit.Szerepel egy olyan vizsgálat aminek a neve CRP (ultrasensitiv) ennek a nálam mért értéke 0,720mg/L a normális tartományt pedig < 10,000mg/L ben határpzták meg.Van még egy számomra kiemelkedő érték ami az ALP 305U/L amit nálam mértek a határérték pedig < 270U/L.Ezek a vizsgálatok mire utalnak?Van még egy-két kisebb eltérés Szérum koleszterin 7,06mmol/L (3,90-6,20)
Szérum triglicerid 2,3mmol/L (0,5-2,2)
WBC 3,8G/L (4,0-9,0)
CHCM 36,1g/dL (27,0-31,0)
MPV 8,8 fL (9,0-13,0)
GPT 59U/L (< 40)

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: B:László


Tisztelt László!

A 0,72 az bizony kisebb 10,0-nál, így hát a CRP ugye rendben van? A többi érték is csak minimális eltérést mutat. Az egyetlen kivétel a koleszterin, itt viszont az eloszlását is tudni kellene. Figyeljen az étkezésre, kerülje az alkoholt, 1-2 hónap múlva kérjen kontrollt, esetleg hasi UH-t, ez megmutatja milyen a máj, van-e esetleg epekő.

normálnál magasabb totál bilirubin   2013. szeptember 7. 22:44   #322 

Tisztelt Dr Lénárd Rita!

Egyik nap csináltattam kiváncsiságból egy vérvizsgálatot, hogy minden rendben van-e. Egyetlen eredményem lett pozitív ez pedig a totál bilirubin. Jelenlegi érték 22. Kérdésem, hogy ez mennyiben jelent problémát és mennyire sulyos ?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Arnold


Tisztelt Arnold!

Ez az érték csak minimálisan magasabb, ha a többi májfunkciós érték rendben van, nincs jelentősége, határérték. Néhány hét múlva kérjen kontrollt.

MÁJZSUGORODÁS  2013. szeptember 7. 22:41   #321 

TISZTELT DOKTORNŐ!

ÉDESANYÁMAT 2013.05.20-TÓL MÁJZSUGORODÁSSAL KEZELIK. AZÓTA 2 HETENTE FELTÖLTŐDIK A HASA VÍZZEL, AMIT LECSAPOLNAK. AZ ORVOSOK VÍZHAJTÓN ÉS KÁLIUMON KÍVÜL MÁS GYÓGYSZERT NEM ADNAK NEKI. ÚGY ÉRZEM AZ ALAP BETEGSÉGÉT NEM KEZELIK. KILÁTÁSTALANAK LÁTOM, HOGY A SZERVEZETE ÍGY MEDDIG FOGJA BÍRNI. KÉREM A SEGÍTSÉGÉT, FELVILÁGOSÍTÁSÁT ABBAN, HOGY A MÁJZSUGORODÁSÁT KEZELNI, GYÓGYÍTANI, ÁLLAPOTÁT JAVÍTANI LEHET-E? HOVA FORDULHATOK SEGÍTSÉGÉRT, HOVA VIHETNÉM ÉDESANYÁMAT. MI TATABÁNYÁHOZ TARTOZUNK DE EZ A KÓRHÁZ A CSAPOLÁSON, SÓ ÉS KÁLIUMPÓTLÁSON KÍVÜL MÁST NEM TESZ. A GGT MÁJUSBAN 520 VOLT. AZÓTA 97-RE LEMENT. VELEM ÉL AZ ÉDESANYÁM, FOLYAMATOS FELÜGYELET ALATT ÁLL AZÓTA, NEM ISZIK ALKOHOLT. MEGIJEDT ÉS SZERETNE MEGGYÓGYULNI.
VÁROM SEGÍTŐ VÁLASZÁT.

TISZTELETTEL: SZABÓ ALÍZ


Tisztelt Szabó Alíz!

A "májzsugorodás" már egy kialakult állapot, melynek hátterében mindig valamilyen kiváltó ok áll. Ha jól értem levelét, ez esetben az alkoholról van szó.
Amennyiben ezt a beteg elhagyja, az állapot kissé javulhat, a progresszió megállhat. Gyógyítani nem lehet, a májsejtkárosodás végleges, nincs csodaszer.
A máj képes regenerálódni, ebben lehet bízni, az állapot kissé javulhat. Csak annyit tehet az orvos, amennyit levelében leír, a has feszülését csökkentheti, a hiányzó ásványi sókat pótolhatja.

előző oldal 17. oldal következő oldal