Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tomonkó Magdolna
Dr. Tomonkó Magdolna válaszai
Dr. Tomonkó Magdolna
transzfúziológus szakorvos
donorvizsg és gond, vércsopszerológia, virológia
előző oldal 17. oldal következő oldal
marika07  2010. október 28. 18:56   #340 

Kedves Doktor Nő! Volt két mélyvénás trombózisom,jelenleg 5 synkumart szedek,magasvérnyomásom van ,alagút szindrómám,klausztrofóbiám,a jobb kezem gyenge erőtlen (folyik a kivizsgálás) és aszmás vagyok.Érdemes elindítani a leszázakékolást?Várom válaszát. Köszönettel Marika


marika07 jeligére
A leszázalékolási bizottság nem csak a diagnózisok, hanem a beteg állapota alapján dönt. Amit Ön írt, annak alapján nem lehet előre megmondani, mi lenne a döntés az Ön esetében.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Vércsoport!  2010. október 7. 13:58   #339 

Tisztelt Dr-nő.
Röviden leírnám a kézhez kapott eredményem.(13 hetes anyuka)
0 RH pozitív
Ellenanyag szűrés eredménye:pozitív
Vörösvérsejt ellenes antitestek:anti-E
Direkt Coomb vizsgálat:Negatív
Egyéb vörösvérsejt antigének:C+E-c-e+Cw-K
szeretném megtudni ez mit jelent és mikor van jelentősége?
Nagyon köszönöm Alinka


vércsoport jeligére
Kedves Alinka!
Pillanatnyilag ennek az eredménynek abban van jelentősége, ha Önnek vért kellene kapnia valamilyen oknál fogva, ne kapjon olyan vért, amelynek vörösvérsejtjei tartalmazzák az E-vel jelzett gént, mivel ebben az esetben az Ön vérében lévő ellenanyagok károsíthatnák a bevitt vörösvérsejteket.
Mivel Ön a lelete alapján erre a génre nézve negatív, hasznos lenne az apa vércsoportjának a vizsgálata is, hogy meg lehessen állapítani: a baba vérsejtjei tartalmazzák-e ezt a gént. Az ellenanyag jelentősége ugyanis ettől függ.
Tisztelettel: dr. Tomonkó magdolna

mononucleosis és terhesség  2010. október 7. 13:50   #338 

Kedves Doktornő!

10 éves kisfiamnál vérvétel igazolta a mononucleosis tényét (kb. 5x májfunkció értékek és monosticon teszt pozitív, bár a fehérvérsejt szám tökéletes + egyoldali nyaki mirigy duzzanat, mandulagyulladás).
Diétán van és rengeteg folyadékot fogyaszt sok pihenés mellett.

Jelenleg 17 hetes terhes vagyok. Tüneteket nem tapasztaltam magamon és remélem nem is lesz gond. Nem tudom védett vagyok-e, mindenesetre volt gyermekkoromban mumpszom, majd kb. 13 évvel ezelőtt hüvelyi herpesz. Amiről én konkrétan tudok. Garat mandulám nincs.

A kérdésem az lenne, hogy
1. ennyi idős terhesen ez a betegség milyen károsodást okozhat a babában?
Kérhetem-e a nőgyógyászt, hogy nézessük meg, védett vagyok-e EBV ellen, vagy fennáll-e annak veszélye, hogy elkaptam, netán lapangás ideje alatt volnék.
2. Mivel utánaolvastam, az EBV a herpesz család tagja. Más egyéb komolyabb herpesz víruson átestem, ha nem ugyanazon nemű a két vírus, attól még lehetek védett?
3. Hogyan tudnám megelőzni 10 éves kisfiamnál a szövődmények kialakulását? (homeopátiás szerek stb.?)

Azért fordulok Önhöz mert gyermek- és felnőtt háziorvost, védőnőt stb. kérdeztem, érdemi választ senkitől nem kaptam és nagyon kétségbe vagyok esve, hogy ekkora a "tudatlanság", valamint egy hivatalos internetes oldalon találtam utalást arra, miszerint az EBV a többi (CMV és egyéb) vírushoz képest a babát nem érinti.

Én már nem tudom kinek és minek higgyek.
Nagyon várom válaszát, mert a védőnőnek is nagy segítségére lennék ezzel.

Tisztelettel,
egy anyuka


Mononucleosis és terhesség jeligére
A mononukleosis érdekes módon nem szokott olyan módon terjedni egy családon belül, mint egy influenza, vagy nátha. A megbetegedett személy környezetében élők általában nem kapják el a betegséget. Ennek egyik oka az, hogy sok ember a korábban kiállott EBV fertőzés következtében megfelelő védettséggel rendelkezik vele szemben.
Azt, hogy Ön átesett-e ilyen fertőzésen korábban, csak a vírusszerológiai vizsgálat bizonyíthatja, melyet nyugodtan kérhet nőgyógyászától, de háziorvosától is.
Ha esetleg nincs védettsége ezzel a vírussal szemben, akkor is rendkívül kicsi az esélye arra, hogy gyermeke betegsége miatt Ön is megbetegedjen.
A vírusfertőzések egyébként a legkoraibb terhességi időszakban tudnak a magzatban károsodást okozni, ezen az időszakon már túl van.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

simoda  2010. október 7. 13:38   #337 

Kedves Doktornő!
1995 óta járok rendszeresen plazma ferezisre,még a Delej utcában kezdtem,majd én is költöztem a Karolinába.Az elmúlt 15 év alatt
eléggé a szívemhez nőtt ez a dolog,örömmel veszem ha hívnak a lányok.
Sokat számit hogy megtérül az utazási költségem ,eléggé messziről járok . Láttam hogy hirdetik a csontvelődonor programot. A következő kérdéseim lennének: Mennyi a felépülési idő amig leghamarabb munkába tudok állni? Mennyire fájdalmas az eljárás? Igaz-e hogy gerincbe adott érzéstelenítést alkalmaznak? (hallottam egy ismerőstől)
És végül milyen juttatásai vannak a csontvelődonor számára?
Válaszát előre is köszönöm , maradok tisztelettel : simoda


simoda jeligére
Én már nem dolgozom az OVSZ-ben, a csontvelődonorsággal kapcsolatos jelenlegi lehetőségekről helyben kapha felvilágosítást.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Lua-  2010. október 7. 13:36   #336 

Tisztelt Doktornő!
Kicsit több, mint egy hónapja már válaszolt a kérdésemre, mikor Lua- antigént találtak a véremben.

Jelenleg a várandósságom 26. hetében tartok, múlt héten a férjem vérét is megvizsgálták.
Nála ezeket találták:ellenanyagszűrés negatív, dierket Coombs v. negatív, vörösvérsejt entigének C-E-c+e+Cw-K-Lua-, vörvérsejt ellenes antitestekhez nincs írva semmi.
Vércsoportja 0 Rh -

Nálam jelenleg semmilyen antigént nem tudtak kimutatni.(A Rh+ a vércsoportom)

Kérdéseim:

1. a férjemnél talált antigének okozhatnak-e nála valami problémát ?(elsőre kicsit rémisztő felsorolás..viszont ma ő hozta el a papírt, és semmit sem mondtak neki ezzel kapcsolatban.. ?)
- adhat-e ilyen "paraméterekkel" vért? (évekkel ezelőtt a testvére súlyos beteg volt, szüksége lett volna épp ilyen vérre, mint a férjemé, de számunkra érthetetlen okból a családtagjai vércsoportját akkor nem vizsgálták, csak a csontvelőjüket nézték, ami nem volt alkalmas...erre ma tudtuk meg, hogy a férjemnek az öccséével egyezett a vércsoportja (eddig mást "tudott" az édesanyjától ) :-(()

2. én a jelenlegi negatív eredményemre azt a véleményt kaptam, hogy szüléskor továbbra is figyelembe kell venni az előző eredméynt (Lua-), ha vért kellene kapnom, és valószínűleg valami fertőzés miatt találhatták a múltkoriban a véremben az antigént, nem a férjemtől van, nem a babával kapcsolatban
- kérdésem, hogy az, hogy a férjemnél viszont most a papíron ott szerepel a Lua-, mit jelent? (azt mondták, nála nem találták meg....mit kellett volna megtalálni? Azt hittem, ezt, de látom, tévedtem. )
- felvetették a kapcsolatot az autoimmun betegségem (lineáris scleroderma) és az eredmény közt annyiban, hogy az immunrendszerem valamilyen fertőzés hatására "túl"működhetett, azért termeltem 1 hónapja ilyen gént
- elvetették a kapcsolatot a táplálkozás és az antigén jelenléte között. Ezt az Ön válasza alapján kérdeztem meg. Anniyban foglalkoztatott, hogy 7-8 éve vegetáriánus életmódot folytattam, amit épp a babavárásom első felében szakítottam meg. Önmagamhioz képest rengeteg húst ettem, azért, mert kívántam. (az előző két gyermekem vegetáriánus táplálkozás mellett született, most tényéeg csak azért ettem húst, mert annyira megkívántam...)
A rossz eredmény óta nem eszem újra húst (tudatosan), nem tudom, ennek a váltásnak Ön szerint lehet-e köze az antigén eltűnéséhez, a kutatások miféle táplálkozásbeli okora mutatnak rá?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: dvacko


Lua- jeligére
A férje eredményei nem betegségre utalnak, hanem génkészletének leírását tartalmazzák. A Lua- jelzés azt jelenti, hogy nincs ilyen génje, tehát a magzatnak sem lehet, hiszen Ön is Lua-.
Az autoimmun betegségekben sokféle antitest termelődhet minden egyéb, jól meghatározható ok nélkül is. Én a táplálkozással vló összefüggést automatikusan nem vetném el, az a gond, hogy ezen a területen az adatgyűjtés fázisában vagyunk. Bármit gondolunk is, sem kizárni, sem bebizonyítani nem tudjuk még.
Ha közeli rokonok kapnak egymástól vért, előfordulhat súlyos transzfúziós szövődmény, ezért ezt kerülni szokás, ha más forrásból biztosítható a szükséges vér.
Fölösleges dolog aggódnia leleteik miatt, nem várható ezzel összefüggésben semmmiféle komplikáció a gyermekre nézve.
isztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

alacsony trombocyta  2010. október 4. 22:04   #335 

Kedves Doktornő!
Köszönöm szépen, hogy válaszolt, a kicsi trombocyta száma azóta is emelkedik/122G/L/.Persze az továbbra is aggaszt, hogy milyen fertőzésről lehet szó?
Mégegyszer nagyon köszönöm a gyors válaszát.
Üdvözlettel: Gabriella


Nincs mit

Autológ vérgyűjtés.  2010. október 2. 23:42   #334 

Kedves Doktornő!

Nagyműtétre készülök, autológ vérgyűjtésben veszek részt. Párhuzamosan, még a műtét előtt ki szeretném húzatni két rossz foggyökeremet, hogy egészségesebben vághassak a műtétnek.
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ezzel kizárnám magam az autológ vérgyűjtésből, ezért ne tegyem. Tényleg indokolt-e a foghúzás mellőzése, ill. milyen veszélyeket rejt magában a művelet?

Várom kedves válaszát.

Tisztelettel:

RP


autológ vérgyűjtés jeligére
A rossz fogak vagy gyökerek kihúzásakor azok csúcsánál esetleg képződött tályogok megnyílnak, és a kórokozók "szóródnak", a vérárammal mindenhova eljutnak a testben. Ennek következtében felléphet lázas állapot, allergiás bőrtünetekés sok egyéb probléma is. Ezért közvetlenül műtét előtt valóban nem tanácsos a régi, rossz fogakat bolygatni.
A másik gond az lehet, hogy a húzás kapcsán keletkezett seben keresztül a szájüregben állandóan fellelhető kórokozók jutnak a vérkeringésbe hasonló eredménnyel.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

verorab  2010. október 2. 23:36   #333 

Tisztelt doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a szemen keresztül is bejuthat a veszettség vírus a szervezetbe?
Ugyanis belecsapódott egy pici forgácsdarab /kb.2mm nagyságú/a szemembe egy kutya szállítása során amint próbálta szétrágni a szállítódobozt.Bár nem vérzett be és Vizine szemcseppel kimostam mégis aggódom hogy szükséges e az oltás. Köszönöm előre is mielőbbi válaszát.
Tisztelettel:Tünde


verorab jeligére
Ha a kutya megfigyelhető, 2 hétre állatorvosi megfigyelés alá kell helyezni. Ha az állatorvos egészségesnek nyilvánítja a kutyát a megfigyelés végén, akkor nem szükséges oltani veszettség ellen.
Ha az állat ismeretlen, elkóborol, nem figyelhető meg, vagy betegség tüneteit mutatja a megfigyelés időszakában, feltétlenül szüksége van az oltásra. A szem kötőhártyáján mikrosérülések is keletkezhetnek, amiket keresztül elkapható a fertőzés vérzés nélkül is.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

alacsony thrombocyta  2010. október 2. 23:31   #332 

Tisztelt Doktornő!

Kisunokám születése után jól látható apró bevérzések voltak a bőrén. Ezért vérvizsgálatot végeztek és azt mondták, hogy nagyon alacsony a thrombocyta szintje/30G/L/.Átszállították a kora intenzívre, ahol infúziót /elmondásuk alapján antibiotikunot/ és kék fény kezelést kapott. Másnap a thrombocyta szám 67G/L-re emelkedett a doktornő elmondta, hogy az antibiotikumot egy hétig kapja még.Kérdésem az lenne, hogy nem igazán értem miért kap antibiotikumot, valamint tulajdonképpen mi a valódi probléma,mire számíthatunk? Természetesen a kezelő orvosnak is feltettük ezeket e kérdéseket de csak azt mondta, hogy a kicsi kezelése folyik legyünk türelemmel.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.


alacsony thrombocyta jeligére
Ennyi információból nem lehet felelősen semmit sem mondani a kicsi állapotára vonatkozóan. Az biztos viszont, hogy némely fertőzés következtében le tud esni a thrombocytaszám. Ha a kapott kezelés hatására javulnak a kicsi leletei, jó úton jár a kezelőorvosuk.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdona

nem Rh de összeférhetetlenség  2010. október 2. 23:28   #331 

Tisztelt Doktornő!

11 hetes terhes vagyok, és ma jött meg a labor eredményem, amiben az volt, hogy: Ellenanyag: Pozitív!!! Az én vércsoportom: A Rh pozitív, a férjemé 0 Rh negatív. Mi okozhatja az ellenanyagot? Gondolom nem az Rh része, hanem az A és a O -as vércsoport. Ez a második terhességem (az első missed ab lett). Nem kaptam idáig semmilyen "gyógyszert".
Van okom az aggodalomra?

Várom nagyon a válaszát!

Előre is köszönöm.
Emy


nem Rh de összeférhetetlenség jeligére
Az A vércsoportú emberek nem termelnek ellenanyagot a "0" vércsoporttal szemben. Ezzel szemben az Rh vércsoport mai tudásunk szerint kb 500 alcsoportból tevődik össze, amik közül csak azokat tudjuk vizsgálni, amik a leginkább képesek immun reakciókat kiváltani.
Az ellenanyag pozitivitás csak azt jelenti, hogy valamilyen ellenanyag van a vérében, ezt pontosan meg kell határozni, akkor lehet csak felmérni, veszélyes-e a magzatra, vagy sem.
Gyógyszer erre az eltérésre egyébként nincs, az ellenanyag termelést nem lehet gyógyszerrel gátolni.
Ha valóban termelődnek ellenanyagok a magzat vörösvérsejtjei ellen, más teendők vannak, de amíg nincsenek meg a pontos vizsgálati eredményei, kár felesleges félelemben élnie.
Ha pontos eredményei lesznek, milyen antitestet termel, akkor lehet visszatérni a kérdésére.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

toxoplazma  2010. október 2. 23:18   #330 

Tisztelt Doktornő!

1999-ben derült ki nálam, hogy toxoplazma fertőzésem van. (Ekkor az IgM 2,01 és IgG 3000 felett pozítiv.). 2003-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal Rovamycint szedtem, és csökkent is az eredményem (IgG 2,185 és IgM 0,805 - de még mindig pozitív).
Most babát szeretnénk, és a biztonság kedvéért csináltattam vérvizsgálatot, és sajnos most is (még mindig?) pozitív az eredményem (IgG 59 IU ml, IgM 2,1). Az orvosok elég tanácstalanok, nem nagyon láttak még hasonló esetet, de mindenki azt tanácsolja, hogy amíg pozitív az eredményem várjunk a babával.
Tudna esetleg tanácsolni valamit?

Köszönöm előre is a válaszát!


toxoplazma jeligére
Valóban várniuk kelleme, amíg pozitívok az eredményei, mivel a magzat súlyos károsodását okozza az anyai fertőzöttség. Gyakori a korai vetélés is ez okból kifolyólag.
Az emberi fertőzések döntő többsége a macskákkal való szoros együttélés következtében jön létre. Ne írt arról, van-e, vannak-e macskái, ha igen azoktól bármikor újra fertőződhet.
Ha nincsenek, érdemes lenne talán kombinált kezelést kapnia, hiszen a toxoplazma nem egyedül a Rovamycinnel kezelhető, több antibiotikumra és élősködőkre ható szerre is érzékeny.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

nyugalom  2010. október 2. 23:07   #329 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm szépen megnyugtató válaszát. Örülök, hogy még vannak emberek akik a szaktudásukkal önzetlen segítséget nyújtanak másoknak. Nagyon hasznosnak tartom a munkáját, még egyszer köszönöm.


nyugalom jeligére
Szívesen, és higyje el, kevesen vannak akik megköszönik.

nyugalom  2010. szeptember 28. 17:11   #328 

Tisztelt Doktornő!

Kérem szépen a segítségét.
Tavaly elmentem véradásra és kaptam egy levelet a véradó központtól, hogy eltérés van a véremben, amitől megijedtem nagyon. Az orvos azt mondta, hogy kétes eredményeim születtek melyek a következők:
Vérvétel ideje : 2009.09.04.
Szűrő laboratóriumi vizsgálati eredmények:
Anti-HIV 1/2 szűrő vizsgálat 1.: reaktív
Anti-HIV 1/2 szűrő vizsgálat 2.: reaktív
Anti-HIV 1/2 szűrő vizsgálat 3.: reaktív

Konfirmáló laboratóriumi vizsgálati eredmények:
Anti-HIV 1/2 LIATEK: nem reaktív
Anti-HIV 1/2 vizsgálat alternatív teszttel 1.: reaktív
HIV 1 p24 antigén vizsgálat: nem reaktív
HIV-1 NAT vizsgálat: negatív

Mit jelentenek a fenti eredmények ez mindegyik másfajta teszt?
Ezeket az eredményeket 2009. november 2.-án kaptam meg. Akkor újból vettek vért és az orvos azt mondta, hogy kb. 2 hét és meglesz az új eredmény.
2010 január 10-én a következő levelet kaptam az Országos Vérellátó Szolgálattól:
„Tájékoztatjuk, hogy vérmintájából a szükséges ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztük, melyek semmilyen eltérést nem mutattak, ezért további teendőre nincs szükség. Azonban a vonatkozó előírások miatt a továbbiakban vért nem adhat.”
A levéllel elmentem a legközelebbi vérellátóba ahol az alábbi eredményt kaptam kézhez:
Véradás dátuma: 2009.11.02.
Anti-HIV 1/2 LIATEK vizsgálat: negatív
HIV konfirmálási eredmény: negatív

2008 szeptemberében (életbiztosítás miatt) is voltam hiv teszten a következő eredménnyel:
Anti-hiv antibody, antigen ELISA (Biomerieux) Érték: negativ
Vérvétel ideje: 2008.09.02

Jelenleg 30 hetes terhes vagyok, valószínűleg ezért foglalkoztat állandóan a dolog, szeretnék már végleg megnyugodni, és azt sem tudom, hogy a kismamáknál automatikusan elvégzik- e a HIV tesztet. Már soha nem adhatok vért? Kérem mondja el véleményét.
Előre is köszönöm a segítségét!


nyugalom jeligére
A szűrőtesztek mindig tájékozódó jellegűek, csak arról adnak felvilágosítást, hogy valamilyen típusú antitest van a vérben. A konfirmáló labor feladata meghatározni az antitest jellegét és azt, hogy milyen kórokozó ellen termelődött, ezért a konfirmáló labor eredményei a döntőek.
A HIV szűrőtesztben gyakran észlelhető pozitivitás egyszerű influenza vírus fertőzés következtében, vagy un. autoimmun betegségekben is, mert a képződő ellenanyagok sok hasonlóságot mutatnak a HIV vírus ellen termelődőkkel.
A 2 legérzékenyebb, és legmegbízhatóbb teszt a p24 és a NAT vizsgálat, az Ön esetében mindkettő negatív, így semmi oka nincs aggodalomra.
Vért a pillanatnyilag érvényben lévő törvények szerint nem adhat. Ennek oka nem az Ön egészségi állapota, hanem egy kormányzati döntés, hogy minél több felesleges jogi herce-hurcát el lehessen kerülni.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Véradás  2010. szeptember 28. 16:57   #327 

Kedves Doktornő

A kérdésem az lenne, hogy lehetek véradó, ha szedek vérnyomás csökkentő gyógyszereket.
Előre is köszönöm a válaszát!


véradás jeligére
Önmagában az, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, nem akadálya a véradásnak. Fontos azonban, hogy rendben legyen a vérnyomása, ne legyenek panaszai, ne legyen a magas vérnyomásnak szövődménye (pl. vesebetegség, szívbetegség). Az sem jó, ha nagyon sokféle gyógyszerrel lehet csak normális tartományban tartani a vérnyomást, mivel a gyógyszerek bizonyos mértékben nemcsak a vér fehérjéihez, hanem a vörösvérsejtekhez is kötődnek. A gyakorlatban nem javasolják a véradást, ha 2-3 féle vérnyomáscsökkentőnél többet kell szednie.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Anti-LEA/LEB  2010. szeptember 25. 04:35   #326 

Tisztelt Doktornő!

Jelenleg 32 hetes kismama vagyok. A terhességem elején a vércsoport-meghatározáskor
kiderült, hogy a vérem Anti-Lewis A 1:1 ellenanyagot tartalmaz. Az ellenanyag-szűrést
minden vérvételkor ellenőrizték és az ellenanyag nem változott egészen mostanáig,
ugyanis most egy Anti Leb ellenanyag is megjelent. Ennek arányára vonatkozó vizsgálat
jelenleg van folyamatban.
Én is, és a párom is A RH pozitív vércsoportúak vagyunk, a babánk inszeminációs
eljárással fogant.
Ezek az ellenanyagok mennyire veszélyeztethetik a baba egészségét? Hogy lehet,
hogy nem vagyunk RH összeférhetetlenek, mégis kialakult ez az ellenanyag-termelés?
A papíron folyamatosan szerepel, hogy csak ezt a típusú vért kaphatom esetleges
átömlesztéskor, azonban mégis aggódok a baba miatt! Már hallottam arról is, hogy a
magzatnak vérátömlesztés kell. Eddig a terhességem problémamentesen zajlott,
mekkora gond lehet még a végén?

Válaszát várva, üdvözlettel,

Zsuzsanna


anti-Lea/Leb jeligére
Kedves Zsuzsanna!
Mai ismereteink szerint az Rh vércsoportot kb 500 alcsoport alkotja, melyek közül csak néhányat tudunk rutinszerűen vizsgálni, amelyek a leginkább ki tudnak váltani immun reakciókat. Nem is nagyon lenne értelme a többit vizsgálni, hiszen ebből (is) adódik, hogy nincs 2 egyforma ember a vércsoport tulajdonságaikat illetően sem.
A Lewis antitestek képződése és viselkedése kevéssé ismert még, de azt tudjuk, hogy 2 formában termelődhetnek: kisebb molekulák formájában (IgG) és nagyobb molekulák formájában (IgM).
Ezért fontos lenne tudni, hogy az Ön esetében IgG vagy IgM termelődéséről van szó. A kis molekulák ugyanis átjutnak a placentán, és magzati károsodást okozhatnak, a nagy molekulák pedig nem jutnak át a placentán, így nem is tudják károsítani a magzatot.
Kérje kezelőorvosától az ellenanyag pontos azonosítását.
Ha erre vonatkozó információ rendelkezésére fog állni, készséggel válaszolok ismételt megkeresésre.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

Janka  2010. szeptember 18. 20:17   #325 

Kedves Doktornő!

Ma kaptam meg a 36. terheségi héten végzett vércsoport-szerológiai leletemet. Ebben az áll, hogy az ellenanyagszűrés eredménye negatív, a Direkt Coombs vizsgálat pozitív. MInd az Egyéb vörösvérsejt antigének, mind a vörösvérsejt ellenes antitestek sor üres, csakúgy mint a transzfúziós javaslat. A vércsoportom B Rh(D) pozitív.
A kezelőorvosomat kérdeztem, hogy mit jelent a pozitív Direkt Coombs eredmény, de ő elbizonytalanodott. Inkább hajlott arra, hogy elírás lehet.
Még nem látott ilyen eredményt.
Ön szerint mi lehet az oka? Várom válaszát!
Köszönöm: Tünde


Janka jeligére
Ennyi információból nem lehet véleményt alkotni, csak tippem van: ha esetleg Dopegyt nevű vérnyomáscsökkentőt szedett, annak lehet ez a következménye. Gondolja át mit szedett a terhesség alatt, esetleg milyen problémák adódtak a terhesség kapcsán korábban.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

CMV lelet  2010. szeptember 5. 10:34   #324 

Tisztelt Doktornő!

23. hetes kismama vagyok, első babánkat várom. Mivel a toxoplazma vizsgálatom pozitív eredményt hozott, így a nőgyógyászom elküldött TORCH vizsgálatra is, melyből a CMV leletemmel kapcsolatban lenne kérdésem:

CMV IgG/ELISA (DiaSorin): 1,65 NE/ml pozitív
CMV IgM/ELISA (DiaSorin): - negatív

Vélemény: Primer Cytomegalovírus fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest.

Szeretném megkérdezni, hogy ez a lelet mit jelent, mire számíthatok és hogy a kisbabára milyen hatással van.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Bernadett


CMV lelet jeligére
Kedves Bernadett!
Ez a lelet azt jelzi, hogy valamikor volt egy CMV vírus fertőzése, mely meg is gyógyult. Ezért sem Önre, sem a magzatra nézve nincs semmiféle káros hatása vagy veszélye.
Ha a bárányhimlőn átesik valaki, akkor is termeli az IgG antitesteket élete végéig, a CMV fertőzés pont ilyen.
Sok sikert és örömöt kívánok a babához!
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna

régi fertőzés?  2010. szeptember 2. 14:57   #323 

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a válaszát!

Üdv: A.


Szívesen

kérdés  2010. szeptember 2. 14:56   #322 

T. doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy a véradásnál levett vérnél a HIV tesztek hány hetes ablakperiódussal dolgoznak? 4-6? Pl. mondjuk a Karolinán.

Köszönöm válaszát!


Kérdés jeligére
Szerintem 1-2, de lehet, hogy még annyi sem.

régi fertőzés?  2010. szeptember 1. 08:45   #321 

Tisztelt Doktornő!
1996-ban kaptam először hepatitis B védőoltást.2002-ben emlékeztetőt kaptam(előtte nem nézték meg az ellenanyag vagy védettségi szintem). Évente elmegyek anonim szűrésekre, eredményem negatív. 2009-ben hepatitis B vírus anti-HBs kimutatá ELISA eredménye: > 100 mU/ml . A napokban voltam szűrésen Hepa B tesztem negatív, viszont azt mondták valamikor átsetem hepatitis B fertőzésen, mert anti-HBs értékem 1000 feletti.
Mit jelent ez? A védőoltás után találkozhatott a szervezetem a vírussal? Mi a teendő ilyenkor? Kell-e aggodnom amiatt, hogy bárkit megfertőzök, kiújul a fertőzés stb ?(tudom ezek buta kérdések, de aggódom)

Köszönöm válaszát.


válasz második levelére van

előző oldal 17. oldal következő oldal