Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Huszty Gergely
Dr. Huszty Gergely válaszai
Dr. Huszty Gergely
sebész szakorvos, klinikai orvostudományok
hasi szervek sebészete, sérv, emlő, pajzsmirigy
előző oldal 2. oldal következő oldal
csomó  2012. február 11. 22:32   #40 

Jó napot kívánok! Szeretném a következőt megkérdezni: előszőr az egyik tenyeremen jöttek csomók, majd a másikon is, amik néha viszketnek. Voltam orvosnál vele, aki azt mondta, hogy ez nem daganatos jellegű, ha már nem tudom kinyújtva a tenyeremet, illetve az ujjaimat tartani, akkor kell műteni. Ezzel az a gondom, hogy elég sok csomó van már tenyereimen, fájni nem fáj, semmi gondot nem okoz a viszketésen kivül.Válaszát előre is köszönöm Éva


Leírásából nem tudom megítélni az esetét. A szövegből úgy látom orvosa valószínűleg Dupuytren contracturára gondolt. Forduljon bőrgyógyászhoz ill. kézsebészhez!

Lágyéksérv  2012. február 11. 22:29   #39 

Tisztelt Doktor úr!
Lágyéksérv műtétem óta fáj és érzékeny a bal herém.
Lehet e összefüggés a lágyéksérv műtéttel, vagy ez csak urológiai dolog lehet.
Köszönöm válaszát!


Lehet összefüggés, keresse fel sebészét!

csontfájdalom  2012. február 10. 20:33   #38 

Tisztelt Doktor Nő!

52 éves vagyok, eladóként dolgozok, tehát nem megterhelő munkakörben. Panaszom, hogy hónapok óta erős fájdalmam van a bal lábamban combtőtől lefele végig. Ez a panaszom este lefekvés után jelentkezik, miután megpihen a lábam. Voltam érsebész szakorvosnál, aki semmi problémát nem talált, tovább küldött reumatológushoz, ahol röntgen alapján megállapították, hogy gerincferdülésem, koromnak megfelelő meszesedésem és kopásom van, valószínűleg ezért fáj a lábam. Az eddig kapott gyógyszerek hatására nem hogy szűnne, inkább csak fokozódik a fájdalom. Tudna segíteni esetleg, hogy hova fordulhatnék még, vagy mi okozhatja ezt a szűnni nem akaró fájdalmat?

Előre is köszönöm segítségét!

Üdvözlettel: Herczegné


Tisztelt Asszonyom!
A megfelelő szakvizsgálatok már úgy néz ki megtörténtek Önnél, esetleg még a csípőjét-térdét javasolnám vizsgálni, ha nem történt meg - forduljon háziorvosához beutalóért!
tisztelettel

Bal.seb.  2012. február 9. 20:35   #37 

Tisztelt doktor úr.
Az lenne a kérdésem hogy konkrétan ez a BNO kódú illetve megnevezésű DG mit takarna maga mögött?
BNO: S6180 Vuln. punct. mani l.d.
BNO: Y86Ho Egyéb balesetek következményei

A papíron az alábbiak vannak:
A gyermek kezét az iskolában ceruzával szúrták meg. Nagyító alatt megtekintettük a gyermek kezét, mely során jól látszik a gyermek bőr szöveti részébe belerakódott ceruza darabjainak töredéke, törmeléke. A gyermek keze erősen duzzadt, meleg, nem hagyja hogy megérintsük a fájdalomtól.

Jobb kéz dorsalis felszínén II-II. metac vonalában alvadékkal fedett pár mm-es szúrt seb nyoma. Ér, -ideg, - ínsérülésre utaló jel nincs.
Ujjait szabadon mozgatja. Képerősítő alatt idegen testet, kóros csontszerkezeti eltérést nem találtunk.

A Duzzanat mivel gyulladást von maga után ezért localban sebkimetszést végeztünk, majd sebtoilette, H2O2, gumicsík, kötéa történt. Védőoltásait rendben megkapta, így taetanusz oltás nem indokolt jelen esetben.

Szombaton és hétfőn kontroll ill. kötéscsere indokolt, szükséges!


Vuln. punct. mani l.d. = a jobb kéz szúrt sebe

Epekő  2012. február 7. 22:07   #36 

Tisztelt Doktor Úr!

64 éves férfi vagyok. U.H. vizsgálaton megállapították, hogy 2-3 db. 1.5 cm-es epekövem van , ami az epehólyag nyakban található! Kérdésem, hogy a fekete retek kapszula feloldja valóban a követ? A rowachol amit szedek jó az epekő megelőzésre a továbbiakban?
Szeretném elkerülni a műtétet, van rá esélyem?


Köszönettel várom válaszát,

Gábor


Tisztelt Gábor!

Többféle epekő létezik összetételük szerint. Kb 80%-uk koleszterinkő, de az irodalom által koleszterinkőnek megadott kövek sem teljesen tiszták, tartalmazhatnak 20-30% pigmentet (definíció kérdése). A Rowachol csak a koleszterinanyagcserére hat. Nagy kövek oldására nem alkalmas. Van ennél hatékonyabb gyógyszer, de azzal is több éves kezelés szükséges, a kimenetel bizonytalan, és a gyógyszer elhagyása után a kiújukás szinte garantált. Összességében a gyógyszerek nem túl alkalmasak meglévő nagyméretű epekövesség megszűntetésére. A retek kapszulát nem ismerem, de csodálkoznék ha feloldaná a követ (ha így lenne már régen eladható gyógyszert csináltak volna belőle).

Hogy az Ön esetében a műtét mennyire ajánlott, az függ az egyéb betegségeitől is. Tünetmentes epeköves betegeket nem feltétlenül kell megoperálni, de összességében igaz, hogy az epekövesség elsődleges kezelése ma sebészi, mivel a gyógyszerek nem hatékonyak, és a sebészi kezelés kozkázata kisebb, mint az epekövek hosszútávú hordozásáé.

Az Ön esetében személyre szabott tanácsot leleteinek és egészségi állapotának pontosabb ismerete birtokában lehet adni.

Tisztelettel:

hasmenés  2012. január 27. 13:06   #35 

Tisztelt Doktor Úr.

29éves nő vagyok.3éve szültem császárral.
Kb egy éve vannak emésztési problémáim.Gyakran változik a székletem állaga,mostanában gyakran van híg székletem.Nem mondom, hogy hasmenés(mert úgy gondolom hogy az gyakoribb székelést jelent), mert kb csak kétszer megyek Wc-re egy nap,főleg este,ha nehezebb kaját eszek!Persze nem sokat!Valamint szinte állandóan fáj a hasam!
Korábban inkább mindig szorulásos voltam.
Háziorvos vérvételre és hasi uh-ra küldött,valamint széklettenyésztést kért.Majd belgyógyászat.

Ön szerint mi lehet ez?Nagyon aggódóm.
Köszönöm válaszát!

Tisztelettel:Viki


Tisztelt Viktória!
Vizsgálatok nélkül természetesen én sem tudom megmondani. Háziorvosa jól tette hogy elindította a kivizsgálást.

kötözés  2012. január 27. 13:04   #34 

Tisztelt Doktor Úr!

Rajtam bőrátültetést hajtottak végre kedden, és azt mondta az operáló orvos, hogy egy hét múlva menjek vissza. Azt is hozzátette, hogy ha szükséges kössem át magamnak. Én viszont nem merem saját magamnak átkötni, mert félek, hogy valamit rosszul csinálok. Nem gond, ha a következő találkozásig nem lesz átkötve?
Köszönöm a válaszát!
Réka


Beszélje ezt meg, kérem, operáló orvosával!

hasi uh tovább sebész  2012. január 26. 20:41   #33 

Tisztelt Doktor úr, minap voltam hasu Uh-n mert nagyon görcsöltem.
Azt mondták a petefészkemnél görcsöltem.
Nem értem a diagnúzist:
retroflectált a szokottnál szélesebbnek látszó uterus.
Ovariumokat has felöl megvizsgálni biztossággal nem lehetett.
jobb oldalon a fájdalmasnak jelzett terület alatt várhatóan az appendix magasságában appendixet látótérbe hozni nem lehetett.
Továbbküldtek a sebészetre.
Valamint dec végén volt mensesem utoljára(30naposak a ciklusim) 16-17én erősen véreztem, illetve 25én is véreztem minimális mértékben.
Kikérhetném a véleményét?


Abban amit leír a rendellenes vérzésen kívül nincsen semmi kóros, illetve hogy pontosabb legyek a lelet nem sok információval szolgál; azt írja nem látja a féregnyúlványt és a petefészkeket, ill. a méhe kicsit szélesebb.
Ez egy korlátozottan értékelhető részleges ultrahang lelet, vélemény az Ön állapotáról belőle nem alkotható.
Rendellenes vérzése miatt forduljon nőgyógyászhoz!

Aranyér  2012. január 26. 20:37   #32 

Tisztelt Doktor Úr!

Október 17-én műtöttek meg Debrecenbe aranyérre.3 belső és 1 külső volt,III.-IV. stádiumú volt.Az orvos aki műtött azt mondta hogy 2-3 hónap mire begyógyul,eltelt 3 hónap és még mindig sebes és folyamatosan váladékozik és minden székleléskor és utána is vérzik.Már ha sikerül "ürítenem"!Jeleztem a kezelő orvosomnak hogy székleléskor kifordul az egész végbelem,és olyan mint ha volna egy újabb aranyerem!Megnyugtatott hogy új nincs,de attól hogy még mindig sebes és vérzik nem szabadna kifordulnia a végbélnek (vagy előre esnie!). Írt fel végbélkúpot NORCAINOS-t amit 2x1-et kell használnom 2 hétig!Azt mondta ettől reméljük elmúlnak a problémáim!
Sajnos én attól tartok,hogy nem fog változni semmi!
Ha nem múlik el,egy újabb végbéltükrözés vár rám és talán egy újabb műtét!
Semmi konkrétat nem mond az orvosom.Talán hogy ne idegeskedjek!?
Mi lehet a bajom?
Félek!
Remélem Doktor Úr biztosabbat választ ad,mint amit én tudok!
Előre is köszönöm a válaszát!


Sajnos Önnek is csak azt tudom mondani, mint mindenkinek aki összetett, részben már kezelt problémájára remél levélben tanácsot: vizsgálat nélkül nem tudok egyértelmű válasszal szolgálni. Van sebésze, aki a jelek szerint további vizsgálatait tervezi; fogadja el, a lelettől függ hogy mit kell tenni. Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos aranyérműtét után a lábadozás valóban hosszú.

Sérv  2012. január 26. 20:28   #31 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem a következő: 6 hónapos terhes vagyok és enyhe lágyéksérvet diagnosztizált a nőgyógyászom.Elküldött sebészhez,aki most éppen szabadságon van,addig nem tudom mi a teendőm,mit csinálhatok és mit nem? Sétálni,otthon tevékenykedni azért lehet vagy szigorú pihenés?
Emelni gondolom nem lehet,de azon kívül?

Várom válaszát Csendes Szilvia


Tisztelt Csendes Szilvia!

Leveléből nem derül ki mit jelent az "enyhe" lágyéksérv. Amennyiben jelentős panaszt nem okoz, nem esik elő rajta keresztül hasűri szerv, például csak enyhe lágyéktáji asszimmetria képében mutatkozik, különösebb teendőt acutan nem igényel. Igazából látni kellene hogy pontosabb véleményt lehessen adni az Ön esetére. A sebészet gyakorlati tudomány, levélben nehéz pontos tanácsot adni látatlanul az egyes esetekre.

műtét?  2012. január 26. 20:24   #30 

Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül 2 hete kezdett zsibbadni a bal kisujjam, és a gyűrűujjam. Látta sebész, és ortopédus is, onnan a neurológiára irányítottak. Voltam ott is, ahol könyöktáji alagút szindrómára gyanakodtak. Elküldtek EMG-ENG vizsgálatra, melynek eredménye a következő:
ENG:A bal n. medianus distalis motoros latenciája, a motoros amplitudó, a motoros vezetési sebesség, az F hullám latencia normális.A carpalis alagúton keresztül mért sensoros vezetési sebesség, a sensoros amplitudó is normális. A bal n.ulnaris distalis motoros latenciája, a motoros amplitudó normális. Az alkaron mért motoros vezetési sebesség is normális, de a könyökön keresztül mért motoros vezetési sebesség csökkent. Az F hullám latencia a normális tartományban van. A sensoros vezetési sebesség normális, a sensoros amplitudó csökkent.
EMG:A bal m.abd.dig. miniiben kóros nyugalmi aktivitás nem észlelhető. Az interferencia minta jelentősen redukált. A motoros egységpotenciálok normális méretűek.

Bal oldalon subacut n.ulneris könyöktáji focalis demyelinisatios károsodása igazolható.

A kérdésem az volna, hogy mennyire súlyos, és hogy szükésg van e műtétre?

Válaszát előre is köszönöm, Anna


Tisztelt Anna!
Ez nem az általános (hasi) sebészet tárgykörébe tartozik, kérem keressen ortopéd szakorvost kérdésével!

Enikő  2012. január 25. 21:01   #29 

kedves doktor úr. kb 2 napja fájdogál a hasam, székletem higabb lett, de nyomásra nem érzékeny . de valaki megijesztett , hogy lehet vakbél. mik azok a tünetek amik erre utalhatnának? 2 napja hánytam is. Mi az a pont mikor orvoshzo kell forduljak? pár honapja volt epeférgem, lehet az tért vissza?Köszönöm válaszát. Jólenne kizárni a vakbelet legalább!Enikő


Kedves Enikő!
A vakbélgyulladást nem lehet levélben kizárni. Tanácsot sem lehet adni, hogy vizsgálja magát, mert ez komoly dolog. Ha fáj a hasa, menjen ügyelethez, forduljon személyesen szakemberhez!
üdvözlettel

Köszönöm :)  2012. január 24. 20:25   #28 

Kedves Doktorúr! Az apti-s kérdező vagyok és nagyon szépen köszönöm a hihetetlen gyors választ. Kérdésére felelve, a többi értékem (aptival összefüggő sok-sok érték) hozzávetőlegesen jó, viszont az apti duplája a megengedettnek, a referenciatartomány felső értékének (a vérképen pl: a fvs, crp. magas, a vvs kevés). Régen nem volt ilyen gondom (két éve sectio ceaser), lehetséges, hogy egy elhúzódó st.pyogenes fertőzöttség miatt magas ez az érték? Folyamatos gyulladást tart fent, mely már tályogosodik és ezért mandulaműtét előtt állok. Syncumárt egyéb vérhigítót nem szedek. Remélem ettől függetlenül még megműtenek, mely jövőhéten realizálódik. A műtétet végző orvos még nem látta a leleteket, ezért is bátorkodtam szakemberhez fordulni, mert egy picit félek :)

Nagyon szépen köszönöm, további szép napot :)


Nem hiszem hogy a fertőzés okozza. Van aki azt mondja ha csak az apti magas először érdemes megismételni. Ha azonban tényleg tartósan eltér, ki kell vizsgálni az okát.
tisztelettel

"polipka"  2012. január 24. 15:19   #27 

Kedves Doktor Úr! Az alábbi problémára szeretnék választ kapni: ismerősömnek 9 hónapja volt Exscisio fissurae ani műtétje. A műtét óta sem szűntek a fájdalmak és a végbél-hüvely terület között azóta is folyamatos húzó/ feszítő érzése van. Éjszaka, fekvő helyzetbe kicsit könnyebben viselhető az állapota.
Kérdésem a következő: mi a teendő a továbbiakra nézve, hogyan kezelje a fájdalmát. Mennyire normális ez a hosszan meglevő fájdalom. Várom és köszönöm válaszát.


A fájdalmak semmiképpen sem normálisak. Vizsgálatra van azonban szükség annak eldöntésére, hogy mi a fájdlamak pontos oka. Látatlanul nem tudok segíteni.

apti  2012. január 24. 14:16   #26 

Kedves Doktorúr! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy egy műtét alkalmával a megnyúlt 67-es apti veszélyt rejt-e? Köszönettel :)


Rutinszerűen a műtétek előtt inkább az INR/prothrombin% meghatározását szokták végezni.
Az aPTI érték labor és reagensfüggő, összehasonlítása így a különböző laborok közt nehéz, leginkább a heparinhatás mérésére használatos. Számos különböző fokú vérzékenységet okozó betegésgben az aPTI magasabb lehet, akár normál INR mellett.
Csak az aPTI tér el Önnél a normálistól? Amennyiben Ön nem szed K-vitamin ellenes véralvadásgátló (köznyelvben "vérhígító") gyógyszert, akkor ennek kivizsgálása javasolt.
Megnyúlt érték a műtét alatt és után vérzésveszéllyel jár.

Bal bordaív alatti fájdalom  2012. január 23. 23:23   #25 

Tisztelt Doktor úr!
34 éves, 50kg, 160 cm, nő vagyok. Kérdésem egy banálisnak tűnő, de makacsnak bizonyuló fájdalomra vonatkozik. 4 és fél hónapja kezdődött, hogy a bal bordaív alatti részben fájdalom jelentkezett. A fájdalom váltakozó, hol mint egy izomgörcs, hol pedig égető érzéssel párosul. Mostanra már az egész bal oldalamra, bal oldali hátrészre kiterjed. Elküldtek hasi UH-ra, ahol mindent rendben találtak, kivéve hogy a jobb vesében egy 2cm-es, a bal vesében néhány alig 1 cm-es cysta látható. A vérképem szeptemberben nem mutatott jelentős eltérést, a Trigliceridem volt 2,71 mmol/L, a süllyedésem 2mm/h, Koleszterin érték pedig 5,1mmol/L.
Talán tünet, de eddig ezt én normálisnak vettem, hogy hosszú évek óta szinte minden nap többször van székletem - néha csikarással kísérve -, ami laza, világosabb színű.
Az ismételt vérvételnél a Triglicerid normális értékre került, a Koleszterin 5,00 mmol/L, a süllyedés ugyanilyen alacsony maradt, és a Klorid 101 mmol/L lett. Nem tudom - és eddig a háziorvosom sem tudta - eldönteni, hogy ez belsőszervi panasz, izom, vagy esetleg tartásbéli panasz-e (netán valami egészen más). Összenézve a Klorid, az alacsony vérsüllyedést a neten kutakodva, azt kaptam, hogy talán bélgyulladás lehet a dolog mögött, ahhoz a laza széklet is stimmelne, de se lázam, se durva hasi görcseim nincsenek. Néha szúr itt-vagy ott, de azt is normálisnak tartottam.
Ami még szintén a képben van, hogy van egy járulékos mellbimbóm, a bal mellem alatt, ami mostanában kicsit duzzadtabb, de puha állagú. Esetleg az okoz fájdalmat, ahogy a melltartóval találkozik? Tele vagyok kérdéssel, és a panasz sem kellemes, mostanra már megmérgezi a mindennapjaimat, de eddig senki nem tudott választ adni.
Válaszát várva,


Számos betegség okozhat bal bordaív alatti fájdalmat. A laboreltéréseinek nem hiszem hogy ehhez köze van. Forduljon gastroenterologushoz a vizsgálatok elvégzése miatt!

Amennyibe a járulékos emlő eltérően viselkedik az eddigiektől, kivizsgálása javasolt, mert a betegségek ugyanúgy megjelenhetnek benne, mint a normál emlőben.

éranyajegy  2012. január 23. 23:02   #24 

Tisztelt Dr. Úr!

Éranyajegy eltávolítás miatt, (ami az ajkon van), bármilyen sebészhez fordulhatok, vagy ez egy speciális terület, és csak plasztikai sebész vagy szájsebész foglalkozik ezzel.
(Pár évvel ezelőtt epekő műtéttel műtött egy sebész, nem tudom, hogy megkeressem-e ezzel?)
Mi a véleménye a lézeres eltávolításról?

Köszönöm.


Nem tudom pontosan mi lehet az ajkán - talán haemangioma?
Ilyenek kezelésével nem foglalkozom, de állítólag a különféle szkleroterápiás/lézeres/fagyasztásos módszerek egyaránt jók. Érdeklődjön bőrgyógyásznál vagy plasztikai sebésznél!

L.marianna  2012. január 23. 22:35   #23 

Tisztelt doktor úr!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
Kicsit meg is nyugodtam, meg keresem az ön tanácsára Reismann úrat!
Mégegyszer köszönöm szépen!


Szívesen.

csomó a hónaljban  2012. január 23. 13:01   #22 

Tisztelt Doktor úr!

Én egy 23 éves lány vagyok és Olyan problémával fordulok magához,hogy kb. 2 hónapja csomót találtam a jobb hónaljamban! Házi orvoshoz fordultam aki elküldött laborba! Ami jó lett! Ezután ultrahangon voltam ami kimutatta h 2 nyirokcsomóm meg van nagyobbodva! Utána a Bőrgyógyászaton voltam, ahonnan átküldtek a sebészetre. Ott pedig azt mondták h kivágják a csomókat! Érzéstelenítővel fognak műteni e hét csütörtökön! Olyan kérdéseim lennének hogy egy ilyen műtét hogy zajlik? És mik a kockázatai?

Várom válaszát! Üdvözlettel Sarolta


Kérem érdeklődjön a sebészeten ahol operálni fogják, ott minden kérdésére pontosan tudnak válaszolni.

L.marianna  2012. január 22. 20:00   #21 

Tisztelt doktor úr!
A férjemnél pár napja pajzsmirigy uh on fedeztek fel valami eltérést.Ebben szeretném a véleményét és tanácsát kérni.A pontos lelet a következő:-a pajzsmirigy jobb lebenye 20x21x44 mm,kp.harmadban 8 mm-s echoszegény szegéllyel körülvett echodus centrumu,durvább szerkezetű terület látszik.A terület mögött dorsalis hangfelerösődés van, mely folyadékra utal.AZ alsó polusban hasonló megjelenésű 5 mm-s képlet ábrázolodik.A bal lebeny 14x18x42 mm.AZ echogenitas megtartott a szerkezet homogén.AZ isthmus 4 mm. A trrachea nem dislocalt,nem comprimalt. A nyaki lágyrészen kóros nem látható.Ez a lelet. SZeretnék érdeklödi hogy mi a teendő ez után? Hogy daganat-e ?Előre is köszönöm a segítségét


Tisztelt Marianna!
Nem kell megijdeni, a leírás szerint a pajzsmirigy norm. méretű, tartalmaz két kisebb göböt, melyek cystosus szerkezetűek lehetnek, a leírásuk nem tipikus rosszindulatú daganatra. Ennek biztos kizárása azonban ultrahanggal nem lehetséges.
Az, hogy kell-e biopszia vagy más vizsgálat, több egyéb tényező függvénye (korábbi betegségek és rizikófaktorok, laboreredmények...), mellyel kapcsolatban forduljon szak-endokrinológushoz, például kérdezze ugyanitt Reismann Doktor Urat!
Tisztelettel:

előző oldal 2. oldal következő oldal