Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Eszik János
Dr. Eszik János válaszai
Dr. Eszik János
pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa, orvosi rehabilitáció (pszichiátria) szakorvosa
Ált. elégedetlenség érzés, Depresszió, Pánik
előző oldal 12. oldal következő oldal
Tisztelt doktor Úr!  2009. január 16. 16:32   #240 

Én azzak a problémával fordulok önhöz hogy gyermekem idegen környzetben szorong nem kommunikál. Otthon pedig oldott. Mit javasol ebben az esetben?

Köszönettel :Laura


Tisztelt Laura!
Fontos lenne tudni, hogy hány éves gyermekről van szó, mert kicsiknél ez természetes dolog és nagyobbaknál is érthető valamelyest egy ilyen mechanizmus. Mennyire erős ez a dolog, csak az elején van így, vagy hosszabb idő után sem tud feloldódni? Ha jelentős problémáról van szó gyermekpszichológus, vagy nevelési szakember felkeresése javasolt. Ilyen szakembereket legegyszerűbben a neten keresztül, vagy a helyi Nevelési Tanácsadón át lehet találni.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

tisztelt doktor ur  2009. január 14. 16:42   #239 

nekem sajnos egy nagyon furcsa problemam van soha nem fordultam se pszihologushoz se pszihiaterhez de egy ideje nagyon stresszesnek erzem magam mindenfele kis hujesegen felhuzom magam es emelett meg az is a gond hogy neha csak alok es azon gondolkozok hogy miert is elek furcsa erzes kerem segitsen koszonom


Tisztelt Kérdező!
Panaszai akár depresszióra is utalhatnak, ami gyógyszerrel hatékonyan kezelhető, célszerű lenne pszichiáterhez fordulnia.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

help  2009. január 14. 16:40   #238 

Tisztelt Doktor Úr!
Abban kérném a tanácsát, hogy miként lehet segíteni egy olyan helyzetben, ahol egy viszonylag fiatal ember (38 év) súlyos alkoholista melynek következtében egyéb betegségek is kialakultak (epilepszia, homlokl.sorv.), s ő maga nem akar meggyógyulni. Nem vállal semmiféle kezelést, hacsak mentő által nem kerül kórházba, de az csupán 1-2 hétig tart. A család tehetetlen, viszont az állapot nagyon sokszor elviselhetetlen. Az alkoholizmusa sokszor agresszivitásban, ill. az alkohol és a gyógyszer összhatása következtében nem normális dolgokban nyilvánul meg, s ami még nagyon szörnyű, kevesebb, mint másfél év alatt kétszeri öngyilkossági kísérletben.
Sajnos azok az információink, hogy elvonókúra már nem létezik, ill csak önkéntes módon.
Kérdésem: hogyan lehet meggyógyíttatni valakit, aki saját maga valójában "nem akar"? Mit tud tenni a család, mielőtt még nagyobb baj nem következik be. Hogyan segíthetünk ezen a helyzeten?


Tisztelt Kérdező!
Mindenki felelős a saját sorsáért, sajnos ez ellen kívülről nagyon nehéz tenni, ha látják is a szomorú jövőt. A család rengeteg energiával és odafigyeléssel, empátiával stb. folyamatosan ott állhat a háttérben, támaszt nyújthat, megoldhatja az aktuális helyzeteket, ez valami eredményt mindenként jelent, de a helyzetet alapvetően nem tudják megválltoztatni.
Kényszer-gyógykezelés valóban csak közvetlen veszélyeztető állapotban lehetséges.
Kitartást kívánok önöknek: Eszik János dr.

jo napot  2009. január 14. 16:29   #237 

tisztelt doktor ur nekem sajnos ojan problemam van hogy ugy erzem fuldoklok nem kapok levegot maga szerint csak bekepzelem mert hogy az ismeroseim azt allitjak kerem segitsen tanacsaval koszonom


Tisztelt Kérdező!
Diagnózis, orvosi vélemény felállítása vizsgálat alapján lehetséges. Keressen fel egy pszichiátert!
Üdvözlettel: Eszik János dr.

wellbutrin  2009. január 13. 20:53   #236 

Tisztelt Doktor!

Nem merem elkezdeni a szedését a Wellbutrin sr 150mg -os gyógyszernek, ugyanis pánikbetegként a megelőzően szedett rexetin tablettát kellene kiváltani ezzel. Nagyon félek a mellékhatások jelentkezésétől, tudom, hogy nem szabad elolvasnom a betegtájékoztatót, de elolvastam és nem merem elkezdeni a napi fél tabletta szedését, amelyet 3. napon 1 egészre kellene emelnem. nem merek visszamenni az orvoshoz, mert igen agresszíven és elutasítóan bánik a páciensekkel. Várom válaszát...


Tisztelt Kérdező!
Értem a problémáját, lehet hogy én is elutasítónak fogok tűnni, de nem tett fel kérdést!?
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Szorongás. skizofrénia.?  2009. január 9. 15:48   #235 

Tisztelt Doktorúr!
22 éves fiatalember vagyok. 4 éve kábítószereket használtam, (extasy, fű). Ezekről azért szoktam le mert egy alkalommal pánikroham szerűen rám törtek olyan gondolatok, hogy meg fogok halni, vagy hogy az akkori " barátaim" kvázi megölnek. Aztán egy 4-5 hónap elteltével megszűntek ezek a gondolatok, visszatértem a "normális " életbe. Nem régen 2008. májusában egy party alkalmából ismét elfogattam 2 db extasit, amitől pánikrohamom volt, Mármint heves szívdobogás, könnyűség érzés, stb. Másnap azonban már semmi sem volt a félelmeimből. Július környékén még a cigiről is leszoktam, de kb egy hónap után meglehetősen sokat szívtam emiatt volt egy kissebb nikotin mérgezésem, ami párosult egy ismételt pánikszerű rohammal. Ami már nem múlt el egyik napról a másikra. Elmentem egy pszihiáterhez szeptember végén, aki felírt rivotril 0,5 öset napi 3 db de a rivotrilt csak rövid ideig szedtem be. Valamint Ziperid 1 mg-osat napi 1 db este. Na most a pszihiáternek nem mondtam el hogy nyáron drogoztam mivel anyukámnak nem akartam elmondani, mert a testvéreim is ott voltak és ők is csinálták, ezt nem akartam hogy megtudja édesanyám. Az lenne igazából a kérdésem, hogy a félelmeimet, és a pánikolást, a drog okozta. ezt tudom. de nem okozhat későbbi problémát a Ziperid? Mármint hogy lehetséges hogy nem is kellett volna Ziperid?
Válaszát előre is köszönöm


Tisztelt Kérdező!
Az antipszichotikum szükségességét az önt kezelő szakorvos tudja csak megállapítani. Általánosságban azonban leírhatom, hogy nem csak Schizofréniában lehet ezeket a gyógyszereket alkalmazni, hanem átmeneti pszichotikus állapotokban is, aminek az önnél leírt tünetek megfelelhetnek. A gyógyszerválasztás a tüneteken múlik, és mindegy hogy drog indukálta-e az állapotot.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

prolactin-szint -- antipszichotikum  2009. január 9. 15:42   #234 

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves fiatalember vagyok. Augusztus óta hypochonder lettem, egy üzemorvosi vizsgálat alkalmával. Rengeteget foglalkoztam, foglalkozok magammal, interneten állandóan a betegségeket és tüneteket keresgetem. November elején befeküdtem a pszichiátriára, 12 napot töltöttem bennt. Gyógyszert szedek azóta is (Rivotril 0,5mg 3x, és Ziperid(risperidon!!!) este 1x). Mikor bekerültem a korházba még rendesen volt magömlésem, a nemi életem is normális volt. Amióta szedem a gyógyszereket, minta megváltozott volna minden. Merevedési, és ejaculációs problémák léptek fel, van hogy nem is jön semmi annak ellenére hogy van orgazmusom. Voltam andrológiai vizsgálaton ahol a prolactin szintem magasabb a megengedettnél ( 75,06 az értéke, 4 és 20 között normális), elküldtek Sella MR-re, még nincs eredmény. A pajzsmirigyem rendben van, ultrahangon is voltam, szinte minden kivizsgálás eddig negativ, csak ez a prolactin szint magasabb.
Az lenne a kérdésem hogy a szedett gyógyszerek okozhatnak átmenetileg prolactin szint emelkedést? Mert tudtommal az antipszichotikumok és antidepresszánsok hatnak hormon folyamatokra is.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Balázs


Tisztelt Balázs!
Az antipszichotikumok arra érzékenyebb embereknél okozhatnak prolactin-szint emelkedést. Több megoldás is szóba jöhet:
1) átmeneti gyógyszerszedés esetént nem érdemes vele foglalkozni, mert a probléma is csak átmenti emiatt,
2) az antipszichotikumot a lehető legalacsonyabb szintre kell megpróbálni beállítani,
3) Gyógyszermódosítás.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

borcsa  2009. január 9. 15:37   #233 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagy elkeseredésemben, és kétségbeesésemben írok Önnek.2006-ban kezdődött a kálváriám szorongással, félelemérzettel.Oly mértékben nőtt ez a dolog, hogy már fizikai fájdalom is társult hozzá.Nagymértékű fejfájásom volt, ami a szó szoros értelmében nagymértékű volt, hisz az egész fejem olyan volt, mint egy vasgolyó, , mintha egy rámába lett voln atéve, és a fejem tetejét egy kővel ütötték volna.5 hónapon keresztül szenvedtem,nem tudtak velem mit csinálni, mivel terhes voltam.Miután megszültem, sok huza-vona után bekerültem a pszihiátriára, ahol a Sertvin 100, Truxal 15 (3*1), Anafranil Sr75, és Rivotril 0,5 (3*1) kaptam.1 hónap alatt szinte teljesen rendbe jöttem, de sajnos a gyógyszerek mellékhatásaival sokat küszködök. Elsősorban azzal, hogy 20-25 kg-ot híztam, nagyon keveset eszek, sokat sportolok, és nem tudok egy kilót sem fogyni.A másik dolog, hogy tavaly márc-tól nagyon zsibbad a nyelvem.Sokszor úgy érzem, nem tudok megszólalni.Az orvosomnak momndtam, Ő azt mondta, hogy ez az anafraniltól van, hagyjam el.Csodálkoztam rajta, hogy ilyen hirtelen?!Abbahagytam, de olyan fejfájásom lett, hogy szédültem, hányingerem volt stb...Azt mondta, álljak rá vissza.Most nem fáj a a fejem, de zsibbad a nyelvem.Azt tanácsolták váltsak orvost, hiszen ezek elavult gyógyszerek, nagyon sok mellékhatással, és majd más megoldja a problémámat.Felkerestem, egy nagyon híres professzort, akinek elmondtam a problémámat, és kértem, hogy olyan gyógyszerre állítson be, ami korszerű, nincs ennyi mellékhatása, és terhesség alatt is szedhető.Kaptam a Cymbaltát és az Amitrexet.Na most az amitrexről kiderült, hogy nagyon hízlal, és hogy meddőséget okoz.Nem szedtem.Kaptam helyette a Seroquelt, és a finlepsint.A seroquel szintén nagyon hízlal, és nem szedhető terhesség alatt, a finlepsinről meg kiderült, hogy már kiírták a törzskönyvből, és nem kapható.Jelen pillanatban csak a Cymbaltát szedem, de sajnos nem maradéktalan a fejfájásom,tehát tudom, hogy vmilyen szerre még szükségem van.Doktor Úrnak mi a véleménye a nyelvzsibbadásról?És a hízásról?Vannak olyan szerek, amik nem hízlalnak, és terhesség alatt is szedhetők?Már nem tudom, hogy kihez forduljak, mert úgy érzem az orvosom nem igazán ért meg engem, és akiben pedig bíztam (neves professzor) nekem nagy csalódást okozott.Azt hittem rögtön fogja tudni, mi az a szer, ami terhesség alatt is szedhető, és nem hízlal, és ami a legszörnyűbb , olyan gyógyszert ír föl, ami már nem is kapható.Elnézést a hosszú levélért!Köszönöm válaszát! Minden jót! Szép napot!


Tisztelt Borcsa!
A gyógyszeres kezelés összetett, nehéz dolog és időnként megoldhatatlannak tűnő problémákat is meg kellene oldani. A pszichiátriai gyógyszerek általában hízlalnak és egy magzat számára biztosan nem kívánatos hatásúak.
1) Ha egy gyógyszer nyelvzsibbadást okoz, első körben a dózis csökkentését érdemes megpróbálni, aztán következik a gyógyszerváltás.
2) A gyógyszerek különbözű mértékben és különböző mechanizmussal tudnak hízlalni: növelhetik az étvágyat, befolyásolhatják az anyagcserét, csökkenthetik az aktivitást és így a mozgásigényt, csökkenthetik a szorongást ami addig sok energiát égetett el.
3) Pszichés bajok esetén a gyermekvállalás különösen nagy felelősség: érdemes mérlegelni a baj öröklődésének lehetőségét és azt, hogy a szükséges gyógyszerek mellett ki lehet-e egészségesen hordani egy terhességet.

Véleményem szerint egy terhességet akkor érdemes vállalni, ha stabil biztonságos körülményeket és feltételeket tudtak kialakítani, amihez a pszichés bajok egyensúlyba hozása is hozzátartozik.

Elnézését kérem hogy nem konkrétan a kérdésére válaszolok, de a probléma összetettebb annál, hogy a gyógyszerektől önmagukban megoldást lehetne várni.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Magány  2009. január 7. 22:43   #232 

Tisztelt Doktor Úr!
Azért Önnek írok, mert úgy láttam, hogy Ön nem fog köntörfalazni a válaszában. Nem tudom, van-e bajom, mármint, amihez orvos kell, csak nagyon rossz a közérzetem mostanában. Most kezdtem az egyetem, Pest mellett lakom, most viszont Szombathelyre járok. Mára már mindenki beilleszkedett, én még nem tudtam. Nincsenek barátaim, akik eleinte kedveltek, már elmennek mellettem. Pedig én kedves vagyok, segítőkész, csak jót mondanak rólam, mégsem tart igényt senki a barátságomra. Többnyire egyedül ülök a könyveim fellett, és senki sem szól hozzám...még a szobatársaim sem, pedig tényleg nem vagyok bunkó, vagy mit tudom milyennnek kell ahhoz lenni, hogy az ember egyedül maradjon. De velem ez történt, és nem tetszik a helyzet.... Mi lehet velem a baj? Miért kerülnek az emberek? De rossz lehet ezt hallgatni mindig, elnézést, hogy még én is zaklatom... Köszönettel: Réka


Kedves Réka!
Nem hiszem hogy gond lenne Önnel, az emberek életük során rendszeresen szoktak ilyen helyzetbe/lelki állapotba kerülni. Ilyenkor ösztönösen azzal próbálkozik az ember, hogy probál a környezetnek megfelelni, görcsösen be akar illeszkedni, de a görcsölés miatt csak rosszabb lesz a helyzet, ezért ezt inkább kerülje, tegye a dolgát és figyeljen oda másokra, biztosan vannak többen is ilyen helyzetben. Szóval a szó hagyományos értelmében nincs szüksége orvosra, de az értékei megerősítése, önbizalma javítása céljából pszichoterápia szóba jöhet. Egyetemistaként anyagi okokból és a problémája természete miatt is leginkább csoportterápiát javasolnék, ami Pesten biztosan elérhető, de Szombathelyen sem tartom kizártnak.
Minden jót kívánva: Eszik János dr.

napsugár  2009. január 7. 07:15   #231 

Tisztelt Doktor Úr!
24 éves lány vagyok. A barátom drogfüggő. Nem tudok rajta segíteni, bár nagyon szeretnék. Ha megszakítom vele a kapcsolatot rosszabbodik az állapota. Mit tanácsol mit tegyek?
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Napsugár!
Azt csak maga tudja eldönteni hogy együtt akar-e maradni a barátjával! Ha elhagyja és Ő erősebben drogozik emiatt, az nem az ön felelőssége, sajnálatból biztosan nem érdemes tovább húzni a kapcsolatot.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

pánikbetegség  2009. január 7. 07:10   #230 

Tisztelt doktorúr!

Tanácsát szeretném kérdezni, már több éve pánikbetegséget állapítottak meg nálam.Rexetin nevű gyógyszert szedtem ami sokat segített rajtam.
most jelenleg 30 hetes terhes vagyok, és a pánikbetegségem meginn tapasztalom, nagyon rosszul vagyok.már többször próbáltam elhagyni a gyógyszert de gyógyszer nélkül nem bírom ki.Azt szerteném kérdezni, hogy elkezhetem -e szedni ezt a rexetin nevű gyógyszert árthatok-e a babámnak.
Köszönettel>andrea


Kedves Andrea!
A 30. hétre már a baba szövetei, szervei kialakultak, durva károsodást biztosan nem tud a gyógyszer okozni, viszont ebben az időben intenzíven fejlődik az idegrendszer és erre biztosan nincs jó hatással egy ilyen jellegű gyógyszer. A döntést pszichiáterével közösen kell meghozniuk, az a lényeges kérdés, hogy milyen módon jár jobban a baba.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Aeneas  2009. január 2. 08:51   #229 

Tisztelt Doktor Úr!

Nem is tudom hol kezdjem. 29 éves férfi vagyok, egy éve már, hogy véget ért egy három éves kapcsolatom. Akkor kezdődött minden. Nehezen tudtam túltenni magam rajta, és mai napig nem sikerült. Nyár közepén orvoshoz fordultam, Frontin-t írt fel. 2 napig szedtem normálisan, utána bevettem az összeset. Egy kiadós alváson, és fél nap kábaságon kívül semmi nem történt. Ezen kívül állandó megfelelési kényszerem van...a szüleimmel szemben, a munkahelyeimen, a baráti körömben. Sajnos az elmúlt egy évben csak csalódások értek, és alig valamennyi kis sikerélmény. Itthon magányos vagyok, nem lelem a helyem, de ugyanakkor már ki sem nagyon szeretnék mozdulni a csalódások, és kudarcoktól félve. Sajnos egyre gyakrabban tör ki belőlem az, hogy nem tudok már megfelelni az elvárásoknak. A régi dolgaim iránt, amiket szerettem csinálni már nem érzek kedvet. Soha nem voltam az a sírós fajta, fél éve viszont gyakoriak a sírógörcsök is. Úgy érzem nem bírom tovább, ilyenkor csak egy kiúton jár az agyam, de azt meg nem akarom, mert sajnálnám a hozzátartozóimat...ugyanakkor tartok attól, hogy a legközelebbi magambazuhanáskor nem fogok tudni ép ésszel gondolkodni. Sajnos nem tudom hova fordulhatnék segítségért. Kérem adjon tanácsot.

Segítségét, és válaszát előre is nagyon köszönöm!


Tisztelt Kérdező!
A jelenlegi -vsz. depressziós- állapotán pszichiáter szakorvos tudna segíteni. A Frontin mint nyugtató, ha rendesen szedi sem oldotta volna meg a problémáját (feltételezem, hogy a háziorvosától kapta?).
Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a leírt lelki problémái pszichoterápia során tudnának változni, hosszabb távon ebben az irányban lenne érdemes gondolkodnia!
Üdvözlettel: Eszik János dr.

kérdés  2008. december 27. 09:33   #228 

Kedves Doktor Úr!

Azt szeretném kérdezni,hogy pánikbetegséget és a hozzá járuló szorongást mivel hatásosabb kezelni a gyógyszeres "mankó" mellett?
Pszichoterápiával vagy pszichoanalízissel(vagy egyéb módszer?)
Köszönöm!

Inez


Kedves Inez!
A pánikbetegséget -és minden már lelki problémát- abban az esetben lehet pszichoterápiával kezelni, ha valakinek van önismereti és válltozási igénye. A pszichoterápián belül két nagy csoport van: a kognitív és az analitikus megközelítási mód. Mindkettő hatásos, a kognitív terápia általában heti 1 ülésben zajlik, az analitikus terápiák heti 2-3 ülésben történnek. Pszichoanalizis esetében heti 3 ülés fekvő helyzetben történik, a cél a tudattalan lelki működések maximális feltárása, ezért ez a leghosszabb, legmélyebb pszichoterápia, jóval többet lehet belőle profitálni a pánik megszűnésénél, ezért ha csak a pánikot helyezzük fókuszba nem érdemes ezt a terápiát választani.
Üdvözlettel: Eszik János dr.

Parogen  2008. december 25. 08:35   #227 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm,hogy megtisztelt a válaszával.Ezúton kívánok ismeretlenül is,viszont, Önnek és Szeretteinek Békés, Boldog ünnepeket!

Krisztina


Köszönöm!

Parogen  2008. december 24. 09:01   #226 

Tisztelet Doktor Úr!

Pánikbetegségre szedek xanax 0,25(reggel)+ parogen 20 mg. Este xanax SR 0,5mg.

A problémám lehet,hogy kicsinek tűnik,de nekem fontos.A parogent abba szeretném hagyni,mivel a libidóm nulla és orgazmust sem tudok elérni.Ezelőtt ezzel nem volt semmi problémám.Azt gondolom,hogy ez a gyógyszer mellékhatása.A tájékoztató szerint ugyan csak szexuális zavarokat okoz,de a neten lévő tájékoztató leírja az orgazmus elmaradását is.Járok pszichoterápiára is,de az ünnepek miatt csak jan. elején lesz elérhető az orvosom.Akkor szeretnék majd másik gyógyszert kérni helyette,ha lehet.Eddig nem egészen 2 dobozzal vettem be(58 szem),ezután a mennyiség után is fontos a fokozatos dózis csökkentés,vagy abbahagyhatom-e most rögtön?
Elnézést,ha a problémám esetleg nevetséges,de alakulóban van egy fontos kapcsolatom,vészesen közeledik az első együttlét ideje , én meg teljesen "rá vagyok parázva",hogy csődöt mondok,mint nő.

Köszönöm,ha megtisztel a válaszával.

Krisztina


Tisztelt Krisztina!
A gyógyszereinek előfordul ilyen mellékhatása, a sex fontos kérdés, megértem a problémáját. A gyógyszereit fokozatosan, másnaponta felezve érdemes elhagyni, a probléma néhány nap alatt el fog múlni.
Boldog Karácsonyt: Eszik János dr.

panikbetegseg  2008. december 24. 08:56   #225 

kedves Dr.Úr.par evvel ezelott panikbetegseget allapitottak meg nalam,miutan alaposan kivizsgaltattam magam.Amikor megtudtam,nem szedhettem gyogyszert mert pont szoptattam,es homeopatiaa gyogyszerrel probaltuk enyhiteni,de nem sok sikerrel.Probaltam nem foglalkozni vele,de miutan ujra at estem egy panikrohamom,ujra orvoshoz fordultam vele.Szedtem a frontint,de egy ido utan nem vettem eszre semmi javulast,most jelenleg e helexet 0,5 szedem,de konzultaltam az orvosommal,es most fel irta floxet oldatot es xanax sr 0,5mg.Szeretnem kikerni a veleményét dr úr.Előre is köszönöm.Gabriella.


Tisztelt Gabriella!
A Floxet és Xanax bevált gyógyszerek a pánikbetegség kezelésére.
Boldog Karácsonyt: Eszik János dr.

LUCY  2008. december 24. 08:54   #224 

Tisztelt Doktorur?Pánikbeteg vagyok de az orvosom depresszio elleni gyógyszert adott rá!Ön szerint ez jó az én betegségemre?Mennyi idő után várható javulás?A másik kérdésem az lenne hogy két és fél hónapja szedem az antidepresszánst lehet mellette alkoholt fogyasztani?Jön a szilveszter de nem tudom fogyaszthatok e alkoholt?Válaszát elöre is köszönöm Kellemes ünnepeket és boldog új évet kivánok önnek!!!!!


Tisztelt Kérdező!
Igen, pánikbetegségre is antidepresszans gyógyszert kell szedni, a két betegség biokémiailag összefügg. Az alkohollal nincs a gyógyszereknek interakciója, lehet mellette alkoholt fogyasztani.
Boldog Karácsonyt: Eszik János dr.

Terhesség és gyógyszer  2008. december 24. 08:50   #223 

Tisztelt Dr.Úr!

Egy problémával fordulok önhöz.Sajnos a pszihiáterem az ünnepek miatt szabadságon van nem tudom elérni sürgős tanácsra lenne szükségem.Ma egy terhességi teszt elvégzése során kiderült babát várok.Kb 4-5hetes várandós lehetek.Viszont olyan gyógyszert szedek ami tájékozódásom szerint a terhesség alatt nem javasolt a szedése ugyanis genetikai problémát okoz a babánál.Depakine chrono 300-at szedek napi 3szemet és sertralint napi másfelet.Van egy 11hónapos kislányom.
6hónapja szedem ezeket a gyógyszereket.Szorongásra ingerültségre hangulatingadozásra.6hónappal ezelőtt egy furcsa érzés tört rám kiborultam és gyermekem sírása annyira feldühített hogy bántalmazni akartam de végül nem tettem.3évvel ezelőtt az elsőszülöttem halvaszületett.Orvosom szerint az elmaradó gyászreakció is közrejátszik ebben és a bezártság monotonság szoronság.5napot töltöttem kórházban.Most félek mert nagyon szeretnénk a babát és nem szeretnénk ha bármi baja esne tekintettel az első szülöttemre.KÉrem doktor úr segítsen addig is tanácsával amíg a kezelőorvosomat nem tudom elérni.Hagyjam abba a gyógyszerek szedését addig vagy szedjem ugyan úgy?Válthat ki ellenhatást ha hirtelen abbahagyom a gyógyszerek szedését?Nem szeretnék ártani a babámnak.
Elnézést ha kicsit zavarosra sikerült a levelem de nagyon megvagyok ijedve.REmélem tud segíteni
Tisztelettel Gabriela


Tisztelt Gabriella!
Szedett gyógyszerei és a terhesség kapcsolatára vonatkozó konkrét adatok jelenleg nem állnak rendelkezésemre, de annyit tudok írni, hogy nagy valószínűséggel nem okoznak problémát. A gyógyszerek elhagyásáról az Ön állapotának mérlegelésével lehetne dönteni, amit csak a kezelőrvosa tud megtenni. Ha úgy dönt hogy elhagyja a gyógyszereket érdemes azt fokozatosan 3-5 nap alatt lecsökkenteni.
Sok sikert kívánva: Eszik János dr.

Mária  2008. december 24. 08:36   #222 

Tisztelt Főorvos Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen melléktünetei vannak a Polineurophátiának. Reuma vizsgálaton voltam és azt mondták, hogy 6 -os cukorral /gyógyszer nélkül/ már cukorbeteg vagyok, és mivel egyáltalán ne találtak reflexet, azt mondta az orvos, hogy diétázzak, mert másképp komoly következményei lesznek. Azt is szeretném még megkérdezni, hogy milyen tünetei vannak ennek a betegségnek? Mi okozhat még nálam reflexkiesést. Mikor vizsgált a Reumatológus, mindkét lábamon és kezemen, egyformán éreztem mindent. Várom nagyon a válaszát, hogy mi a teendőm? Köszönöm a segítségét! T. Mária


Tisztelt Mária!
A polyneuropathia idegrendszeri, organikus betegség, nem a pszichiáterek, hanem a neurológusok foglalkoznak vele, így én nem értek ehhez. Valamelyest azonban szeretném megnyugtatni, mert 6-os vércukor mellett ilyen szövődmény nem alakul ki, illetve a cukorbetegségnek egyéb tünetei (szem, vese) hamarabb megjelennének. Sokféle oka lehet és az sem biztos hogy komoly probléma áll mögötte. Neurológus szakorvost érdemes megkeresnie.
Boldog Karácsonyt: Eszik János dr.

Pánikbetegséggel kapcsolatban.  2008. december 19. 11:46   #221 

Jó napot Dokror úr!
Most írok először.21 éves vagyok és 10 hónapja vagyok pánikbeteg.Már csak fél xanaxot szedek este,amire büszke is vagyok.Vannak rohamaim,de nagyjából le tudom nyugtatni magam.Mostanában az a problémám,hogy nem vagyok önmagam,idegennek érzem magam,semmi sem érdekel.Voltam a pszichiáteremnél és azt mondta,hogy derealizációm van.kaptam rá antidepresszánst,Cymbalta nevezetű szert.Az az érzésem,ma szedtem be ezt a gyógyszert,hogy szédülök,melegem van...
Az lenne a kérdésem,hogy ez el fog múlni vagy mindíg szednem kell a gyógyszereket?
Laci


Kedves Laci!
Az antidepresszansoknak a szedés elkezdését követően szoktak ilyen mellékhatásaik lenni. Ha elviselhető és nem kell leállítani a gyógyszert, akkor kb. 7-10 nap alatt hozzászokik a szervezet és elmúlnak ezek a kellemetlen dolgok.
Jobbulást kívánva: Eszik János dr.

előző oldal 12. oldal következő oldal