Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Gombos Szilárd
Dr. Gombos Szilárd válaszai
Dr. Gombos Szilárd
háziorvos, családorvos
általános-, csípő-, és dopplerUH
előző oldal 99. oldal következő oldal
koleszterin  2009. október 6. 17:15   #1980 

Kedves Doktor úr!
Legutolsó vérvételem szerint a koleszterinem 6.1, a trigliceridem pedig 3,2. Az eredmény valós, mindig magas volt ez a két érték. 34 éves vagyok, sok gyümölcsöt, zöldséget és kevés zsírt eszem. Mit ajánl? Szedjek halolaj kapszulát vagy pedig koleszterin csökkentő gyógyszerre van már szükségem? Vérnyomásom, szívem rendben.
Köszönettel, Takács Anita


Nézesse meg a homocystein szintjét. Ha magas, azt másként kell kezelni.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Lelet értékelése  2009. október 6. 17:14   #1979 

Kedves Doktor Úr!

Kislányom vizelete eredményéhez kérném a segítségét.
Eredmény:
Aerob tenyésztéssel:ESCHERICHIA COLI
csiraszám:10^5

ampicillin - R
AMOXYCILLIN/CLAV.SAV- E
CEFUROXIN -E
DOXYCYCLIN -E
SULPHAMET/TRIMETHOP -E
CIPROFLOXACIN -E
GENTAMICIN -E
NORFLOXACIN -E
NITROFURANTOIN -E
CEFTRIAXON -E
CEFIXINE -E


Vizelet kémia
Vizelet általános+üledék
Vizelet fehérje:negatív
Vizelet cukor:negatív
Vizelet aceton:negatív
Vizelet urubilinogén:negatív
Vizelet bilirubin:negatív
Vizelet hemoglobin:nyomokban
Vizelet ph:7.0 Referencia érték:5,0-8,5
Vizelet fajsúly:


Esccherichia Coli okozta húgyúti fertőzésről van szó, ami ampicillinen kívül az összes antibiotikumra érzékeny, de a ciprofléoxacint és norfloxacint nem kaphat, mert leállhat a növekedés.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

uh  2009. október 6. 17:12   #1978 

Jó napot

mit jelent az uh eredményen, hogy a pancreas nem vizsgálható, és a bélfal megvastagodás?
köszönettel Kovácsné


Azt jelenti, hogy annyira teli volt bélgázakkal, hogy a hasnyálmirigyet nem tudták láthatóvá tenni. Ha beszívatták volna magával a hasát, esetleg segíthetett volna, mert úgy elő lehet csalogatni a pancreast. A bélfal megvastagodást szerintem nem kell magyarázni, azt jelenti, amit.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

vidra  2009. október 6. 17:09   #1977 

T:Doktor Úr!

Két nappal ezelöt,szerettem volna megtudni mit jelent a "neurotonizálás" szó.
Nem értettem félre,mert az ambuláns lapomon szerepel,mint egyik ,vélemény-javaslat.


Nem tudom.

köhögés  2009. október 6. 17:08   #1976 

Tisztelt Doktor Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy a Coderit N tablettát akkor is végig kell szedni (20szem), ha a köhögés már megszűnt? (pont a felénél járok! Napi 2x1-et szedek.)
Köszönöm!
Lilla


Igen, szedje végig.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

szem  2009. október 5. 21:16   #1975 

Tisztelt doki! nagyon szúr meg szárad a szemem vagy 3 napja,olyan mintha szemüveg nélkül heggesztettem volna,ha vakarom még jobban viszket,ezzel egyidöbe a fejem is lehámlott(borotválom) meg az arcom is szárad,a fejem már hejrejött nagyjából a szemem még szúr mit tegyek,mert már kellemetlen.
köszönöm válaszát


Keresse fel a háziorvosát, és vizsgálják ki, hogy nincs-e Sjögren szindrómája.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

27  2009. október 5. 21:14   #1974 

27 éves férfi vagyok. Lassan öt éve annak, hogy a rendszertelen táplálkozás és egy hideg, zsíros ebéd következtében gyomorhurutot kaptam. Ez abban nyilvánult meg, hogy állandó, de nem túl erős fájdalmat éreztem a gyomrom táján, azonban a vége felé már csak görnyedten tudtam járni. Hosszas diéta és gyógyszeres kezelés után elmúlt, azonban azóta érzékeny a gyomrom.
Nagyon kell vigyáznom a rendszeres étkezésre, zsíros ételekkel - nem szabad egyszerre túl sokat ennem, főleg húsos ételekből, mert visszatérnek a fenti tünetek. Amikor rákezdi, úgy érzem, azonnal ennem kell, mert attól rövid időre abbamarad. Savlekötő gyógyszer szedése is enyhíti a tüneteket, de néha azok nélkül is elmúlik, elég, ha vigyázok az étkezésre. Édesanyámnak magas a gyomorsav szintje, gyakran fáj is neki, édesapámnak pedig az epéjével vannak gondjai, egyikük sem bírja a zsíros ételeket, bár eddig rengeteg disznózsírt és szalonnát ettek.
A kérdésem az, hogy van-e rá mód, hogy megszabaduljak véglegesen ettől a problémától?
Tisztelettel


Meg kellene nézetnie, hogy nem vissza-visszatérő hasnyálmiriggyulladása van-e? Véleményem szerint indokolt a hasi UH vagy CT.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Gyomorfájás  2009. október 5. 21:10   #1973 

Üdvözletem!

Szeretném megkérdezni a véleményét, hogy mi lehet a probléma. Kb 2 és fél hete fáj a gyomrom. Úgy kezdődött hogy tompa fájdalmat éreztem, mint aki elrontotta a gyomrát, viszont egyszer jobb oldalon, néha középen, néha bal oldalon, tehát változó lokalizációban. Elment házi orvoshoz, aki elküldött hasi UH-ra; ott minden rendben volt. Második körben belgyógyászati vizsgálat, mikor az orvos megnyomkodta a gyomrom/hasam, viszont sehol nem érzékeny rá. Elküldtek vastagbél-tükrözésre, minden 100%-osan rendben. Csakhogy a tünetek nem enyhültek, sőt valamennyire változtak: inkább szurkálni kezdett szintén változó helyekre, bár leginkább jobb oldalra és középre, illetve a derekam környékén is érzem. Egyszerűen nem tudom mit csináljak vagy kihez forduljak, vagy mit csináljak. Kérem ajánljon valamit.

Köszönettel: József


Dyspepsiája lesz, azaz lelassult a gyomor-béltraktus perisztaltikája. Iberogastot javasolok és rostokban gazdagabb táplálkozást.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

TANÁCS  2009. október 5. 21:06   #1972 

Tisztelt Doktor Úr!

A tanácsát szeretném kérni, mert hosszú ideje folyamatosan fehér, lepedékes a nyelvem. Függetlenül attól mit eszem iszom, mennyi a napi folyadékmennyiség amit megiszom. Egyébként nem érzem magam betegnek, bár néha erősebb színű, és szagú a vizeletem. Vajon van e valami házi gyógymód erre?

Köszönettel:Lia 44


Szigorúan kerülje az E330 - citromsavat tartalmazó élelmiszereket, mert valószÍnűleg szájüregi candidiazisa lesz, amit célszerű gombaellenes gyógyszerrel kiirtani, mert a házi praktikák ebben nem sokat használnak.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

szonja77  2009. október 5. 21:03   #1971 

Kedves Doktor Úr!

egy igen egyszerű kérdéssel fordulok Önhöz:
20 éves vagyok és semmilyen betegségben nem szenvedek(tudtommal) a Gilbert-kóron kívül. emiatt a "betegség" miatt 3-4 havonta vért vesznek tőlem és a legutóbbi alkalommal ami,augusztus elején volt az eredményeim között találtam néhány olyat,amivel eddig nem volt gond.

* LYMPH # 1,38 G/l ref.tartomány: 1,50- 4,00

* HDL KOLSZT.DIR.MEGHAT. 2,14 mmol/l ref.tart.: 1,20-1,70

* LDL-koleszt. /számolt/ 1,83 mmol/l ref.tart.: 3,40-4,10


a kérdésem csak az lenne Önhöz,hogy ezek az értékek rossznak számítanak-e vagy semmi teendő nincs velük?


válaszát előre is köszönöm!


Az LDL annál jobb minél kissebb, a HDL-el pedig fordÍtott a helyzet. Még akkor is ha az adott irányban túllépik a labor normálértéktartományát. A Lymphocyták alacsonyabb száma egy nemrégiben lezajlott bakteriális fertőzésre utalhat.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

vidra  2009. október 4. 20:20   #1970 

T:Doktor Úr!

Szeretném tudni ,mit jelent a: neurotonizálás?

Válaszát, előre is köszönöm!


Biztos, hogy jól értette, amit értett? Számomra ismeretlen ez a szó.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Összetett  2009. október 4. 20:18   #1969 

azért azthittem ahhoz kellene éreznem vmilyen vizelet üritési bajt is stb...


egyébként már olvasgattam a válaaszait és nekem nagyon szimpatikus Orvos mert humoros stb de párszor észrvettem amiben viszont sok orvos nem ilyen,hogy Ön elég sokszor már a legrosszabbra gondol ez miért van?ne értse félre nem azért mondom,de kicsit ugy jött le,és nem ezért irom ezt.csak olyan mintha sokszor nem akarva,de megilyeszt embereket,hogy ez meg az a sulyos baja lehet,pedig csak vmi banális dolog..de lehet én értettem félre.


Köszönöm elöre is a választ



A legrosszabb: nem számolni a rosszal - ami másként, rákészülve legyőzhető lenne.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Összetett  2009. október 4. 12:40   #1968 

Miért lenne hugyuti ha nemis érzek semmi bajt alul?




Mert a bűvös kristálygömböm azt mutatja ;)
Üdvözlettel,
Dr.GSz

Összetett  2009. október 4. 05:43   #1967 

kedves doktor úr


kérdezni szertnék Öntöl. nem vagyok beteg vagyis remélem de most felment 37 ,2re a höm.ennek több oka is lehet,meg fog jönni,este alig aludtam és amikor du lefeküdtem akkor keltem igy de mint akit agyonvertek,lehet kihozta?nem fáj végülis semmim,igaz h pár napja érezgettem vmit,mintha a hátam fájna de mivel rakodó vagyok nö létemre,nemtudom ez most mitöl fáj...

egyébként az elmult napokban is felment du onként 37 re,de nem többre,most ez 37 ,2.ilyenkor nemkell bevenni semmit ?

érdekes mert én ezt is megérzem,egy haveromnak is megmértük mennyi csak ugy,neki is 37 és egészsgéges erös ember.hogy lehet hogy vkinek alapból 37 vkinek meg ha felmegy már megérzi?
most itthon leszek 2 napig de kedden meloznom kell,hogy tudom meggyorsitani a gyógyulást vagy akármit ?

van 500 mg c vitaminom azt szedtem ,olyankor vmikor lemegy a höem. az hogy lehet???
lázcsillapitonak amugy rubophent szoktam ha kell.
attol félek nehogy az influenza legyen nem nagyon lehet elmenni szabira.
ilyenkor meleg vizben nem lehet fürdeni?

Köszönöm


Szerintem húgyúti fertőzése lesz. Kérjen vizeletvizsgálatot és urokulturát.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

betegség  2009. október 4. 05:39   #1966 

Tisztelt doktor úr!A 3 éves lányom most volt beteg,hányott,ment a hasa.Az orvos klacid babyt meg paxirasol oldatot írt fel.A klacidot felszedte,így kedtől ment oviba.De már péntek este megint elkezdett folyni az orra,és kicsit köhécsel.Hogy lehet,hogy az antibiutikum után megint beteg lett,ilyen rövid idő alatt?köze lehet az oviba járáshoz,most kezte a kicsi csoportot.Elég ha most csak a paxirasolt adom neki? Előre is köszönöm válaszát!Marianna !


Valószínűleg kevés ideig kapta a gyógyszert. Mutassák meg újra a gyermekgyógyászuknak, mert akár krónikus bronhitis is kialakulhat ebből.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

pulzus  2009. október 3. 17:51   #1965 

Tisztelt Doktor Úr!

Pár napja írtam Önnek magas pulzus miatt.Ön azt mondta, hogy pajzsmirigyprobléma miatt is lehet.2009.május végén voltam vérvételen, eredménye ultra szenzitív hTSH 5.88 lett.A háziorvosom azt mondta, hogy alulműködik a pajzsmirigyem, de minimális az eltérés és nem kell gyógyszert szednem.Igaz ez?Most elkezdtem szedni a Magne B6-ot és azóta enyhültek a tüneteim.Kisbabát szeretnénk már 8 hónapja, ez az érték hozrejátszhat a sikertelenségben?
Köszönöm előre is!


Igen, lehetséges, hogy ez az oka a sikertelenségnek. Jelentkezzen endocrinológusnál.
Üdvözlettel,
Dr.GSz


oltás  2009. október 3. 12:18   #1964 

Tisztelt doktor úr!
Az lenne a kérdésem,hogy a h1n1 nek van valami mellékhatása vagy nem érdemes be adatni!?
És még annyi,hogy az A-B tipusu tüdögyulladást együtt belehet adatni h1n1 el?Köszönöm válaszát!Tisztelettel:Mónika


Feltételezem oltásokról és nem betegségekről akart írni... Az influenza elleni oltást mindenképp érdemes beadatni, de a többi oltásokhoz képest legalább 2-3 hetes különbséggel.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

nurofen  2009. október 3. 10:25   #1963 

Tisztelt doktorúr!!

Kislányom 6 éves 3 napja lázas beteg (orvos természetesen látta). A mai napon nagyon keveset evett, szinte csak falatokat és reggel hányt is. Augmentint kap napi 2x. Este ismét lázas lett, így kapott fél 10 körül 7,5 ml. nurofen szuszpenziót. Előtte 8 óra körül evett pár falat kenyeret 1 kekszet. Lehet probléma, hogy ilyen keveset evett és így kapta meg a Nurofent?
Úgy hallottam üres gyomorra nem igen lehet bevenni.
Válaszát előre is köszönöm szépen.
Tisztelettel. aggódó anyuka


Javasolom, hogy egészítse ki este 75mg Zantac tablettával, ez lecsendesíti a nurofen által felkorbácsolt gyomorhurutot, és visszatér az étvágya.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

tüszős mandulagyulladás  2009. október 2. 18:20   #1962 

Kedves Doktor Úr!

3 éves kislányom hangján már hétőn hallottam, hogy valami nem stimmel, "dagadtan" beszélt.
Kedd délután belázasodott, szerdán vittem orvoshoz, ahol tüszős mandulagyulladást állapítottak meg. Ospen 750 szirupot kaptunk, reggel és délben 2,5 ml-t, este 5 ml-t kell bevennie belőle.
Szerda délután nagyon felszökött a láza (39,6), és további tünet még, hogy főleg éjszaka köhög, horkol (nem taknyos egyébként). Mióta a gyógyszert szedi, kétszer ment a hasa, ez lehet a szirup mellékhatása?
Csütörtök reggel óta láztalan, de éjszaka még mindig horkol, köhécsel.

Ami miatt írok:

1. ugye mindenhol a sertésinfluenzával riogatnak, ami magas lázzal, száraz köhögéssel és hasmenéssel jár. Kérem, nyugtasson meg, hogy kizárt, hogy a sertésinfluenzás lenne!

2. Olvastam a tüszős mandulagyulladásról, hogy egy speciális baktérium okozza, amit ha nem kezelnek megfelelő antibiotikummal, és időben 10 napon keresztül, akkor később súlyos szívproblémák léphetnek fel. Ugye nem késtünk a kezeléssel, hogy csak szerdán kapott antibiotikumot?
Jövőhét keddre rendelt vissza a doktornő, attól tartok, addig el is fog fogyni a szirup, és az ugyebár csak hat napos kezelés lesz, nem pedig 10. Nem akarnék okoskodni majd, de mi van, ha kedden gyógyultnak nyilvánítják a kislányomat, és befejeztetik az antibiotikum szedését?

3. Azért is aggaszt különösen ez a dolog, mert 38 hetes kismama vagyok, és azon túl, hogy a kislányomért aggódok, én magam sem szeretném sem a sertésinfluenzát, sem a tüszős mandulagyulladást elkapni. Kb. két napja nekem is fáj a torkom (mandulám nincs), de más tünetem (egyelőre) nincs. Ön szerint van okom nekem is aggodalomra?

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

S. Ildikó



1. Nem sertésinfluenza, mert arra bizony nem hat az Ospen.
2. Ha gyógyultnak is nyilvánítanák, ragaszkodjon még egy üveg felirásához, kapja 10 napig.
3. Nincs oka aggodalomra, de lehet, hogy önnek is kell az a 10 nap penicillin, ezért mutassa meg a torkát kedden. Addig pedig szopogasson Tantum Verdet.
Üdvözlettel,
Dr.GSz


vas  2009. október 2. 18:14   #1961 

Kedves Doktor Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a két vastabletta közül, melyiknek nagyobb a vastartalma? A neo-ferrofolgammának sokkal kevesebbnek tűnik, mint a másik gyógyszernek, vagy csak jobban hasznosul? Rosszul értelmezem?

Ferrograd Folic
Hatóanyag:
105 mg vas (325 mg vas(II)-szulfát, szárított formájában), és 0,35 mg folsav filmtablettánként.

Neo-ferrofolgamma
A készítmény hatóanyagai:
114 mg (= 37 mg Fe) szárított vas-szulfát, 0,8 mg folsav

Köszönöm válaszát: Tímea


A vas esetében a "hasznosulás" azaz a tápcsatornából a vérbe, majd onnan a vasraktárakba és végül a vörösvértestekbe történő zarándokút annál valamivel összetettebb, minthogy mennyi vasat tartalmaz egy készítmény. És nem mindig több a kevesebb sem!
Jelen esetben a Ferrograd Folic kontrollált módon adja le a hatóanyagát, azaz hosszú ideig, ezért kevesebb mellékhatással kell számolni, csak nem lehet tudni, hogy a hosszú hatóanyagleadás alatt mikor éri utól a táplálék, és mikor kötik meg a táplálék fehérjéi a kontrolláltan leadott vasat.
A Neo-ferrofolgamma nem ilyen retard készítmény, éhgyomorra bevéve legalább egyszerre leadja a hatóanyagot, viszont több mellékhatással kell számolni.
Ezért egyformán jónak tartom mindkettőt: előbbit az érzékeny-gyomrúaknak, utóbbit mindenki másnak lehet inkább javasolni.
Üdvözlettel,
Dr.GSz

előző oldal 99. oldal következő oldal