Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit válaszai
Dr. Bérczy Judit
belgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos
endokrinológia, reflexológia, böjt, candida, PCOsy
előző oldal 83. oldal következő oldal
karibb  2011. november 17. 07:08   #1660 

Tisztelt doktornő!
2 éves lányom evés után kb fél órával hasi görcsei vannak és véres nyúlós a széklete. Minden evés után.
Mi lehet ez?


Kedves Anyuka!
Bélgyulladsra utalnak a panaszok és feltétlen keresse fel gyermekorvosát.

Timi  2011. november 17. 07:07   #1659 

Tisztelt Doktornő,
Tímea vagyok, 26 éves és a pajzsmirigy túlműködésemmel kapcsolatban szeretnék segítséget, információt kérni Öntől. Mivel testnevelési egyetemet végeztem, ezért utolsó évemben nagyon megszenvedtem, teljesítőképességem, állóképességem jelentősen csökkent, szapora szívműködés és izzadás, álmatlanság miatt fordultam háziorvosomhoz. 2010. novemberében vérvétel folyamán derült ki a pajzsmirigy túlműködésem. Akkori ALP eredményem 291 volt, süllyedés 12, TSH 0,01, fT4: 37,9. Ekkor napi 1x1 Metotyrint szedtem. Még novemberben Uh végeztek, ennek eredménye: Bal oldali kissé megnagyobbodott 5,4x2 cm-es,jugulumig követhető, durvább szerkezetű, csökkent echogenitású, kp-harmadban 1 cm-es szintén csökkentebb echogenitású göb. Jobb oldali hasonló méretű, körülírt góc jelenleg nem látható. A kiszélesedett isthmus 5,5 mm-es. diagnózis: nem toxikus pajzsm. göb, heveny pajzsm. gyulladás. Decemberi szcisztigráfiás vizsgálatot végeztek, melynek eredménye: Mindkét lebeny enyhén megnagyobbodott. Jobb lebeny megközelítően homogén izotópelosztással ábrázolódik, bal lebeny felső pólusa nem körülírtan csökkent izotóp- felvételű. 2011. márc eredmények: TSH : 0, 014, FT4: 16,3 ,Ft3: 5,1. 2011. Aug-ban TSH 3,78; süllyedés 11. – 1X1/2 metotyrin. Legközelebb 2012. febr-ban kell mennem. Menzeszem rendben van.
Szeretném megkérdezni Doktornőt, hogy közeljövőben 2 éven belül szeretnénk párommal kisbabát. A pajzsmirigy túlműködésem azt olvastam nagyban befolyásolja a terhességet. Azt is hallottam, hogy a Metotyrin nem javasolt hosszabb időn át szedni. Egy ismerős Professzor azt javasolta, hogy hagyjam el a Metotyrin-t és szendjen a Phyto-C nevű készítményt. Erről szeretnék Öntől véleményt. Mitévő legyek, a homeopátiás szereket mennyire részesíti előnyben,illetve tanácsolni természetes készítményeket?
Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szánt rám, válaszát, segítségét hálásan köszönöm.
Tisztelettel: Tímea


Kedves Timi!
Köszönöm a bizalmát.
A leírt leletek alapján , a túlműködés hátterében thyreoiditis valószínűsíthető.
A pontos megítéléshez kiegészítő vérvizsgálatok is segítenek: antiTPO, anti TG, TRAK, a D vitamin szint meghatározása.
Az alternatív terápiák is jósegítséget adnak, amennyiben teljes körű
információnk van , hogy miért alakult ki, mi az oki diagnózis.
Amennyiben személyesen tudunk találkozni szívesen segítek a megoldásban. Phyto-C adhat részsegítséget.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Candida  2011. november 11. 16:20   #1658 

Tisztelt Doktornő!

Én egy férfi beteg lennék 34 éves 102 kg és már régóta küzdök különböző panaszokkal. A mizériám 2 éve kezdődött egy húgyúti fertőzéssel.Akkor kaptam rá antibiotikumokat és a fertőzés elmúlt de sajnos egy rövid időn belül ujra visszajött különböző panaszokkal(herefájás,derékfájás,gyakori vizelt,puffadás,merevedési zavar).
Újra kivizsgáltak tenyésztéssel az urológián és megint baccit találtak(enteroccocus Fec.)amit megint antibiotikummal kezeltek de mivel nem akart eltűnni ezért több antibiotikum kúrát kaptam és senki se mondta anno hogy kell mellé probiotikumot szedni.
A tünetek azóta fenn állnak pedig volta már góckutatáson fogorvosnál,fül-orr gégészeten és ott se találtak semmi gócot.
Belgyógyászaton is voltam ahol helicobactert találtak amit elösször nem sikerült kiirtani hanem a 3. antibiotikumos kúra tüntette el teljesen.Az utolsó két kúra 2 hetes volt ahol napi 10 szem antibiotikumot szedtem.
Az urológiai panaszaim ennek ellenére is megmaradtak (gyakori vizelés,derékfájdalom,herefájdalom,végbélgázok),és az urólogus nem tud semmit mondani.
Közben hallottam a Candida-ról és utánaolvastam és a tünetek teljes mértékben megegyeznek azzal ami nekem van.
A háziorvosommal csináltattam Candida tesztet vérből és a következő eredmény jött ki:
Candida IGM Elisa:Negatív
Candida IGG Elisa:Pozitív
Az lenne a kérdésem hogy lehet-e ezek alapján Candida fertőzésem.
Fehér kenyeret eszek,
édességet elég sokat eszek(ettem),főleg akkor amikor antibiotikumot szedtem és utána,mert hirtelen éhségérzet kapott el és a csoki csillapította.
Kávét ittam(napi 1) de már nem,amióta olvastam a Candidáról
Tej úgyszintén régebben ittam kb 1 pohárral naponta
Naponta 3-4szer étkezek
Székletem nem rendszeres,és van amikor hasmenésem van.
Fuvarszervezőként dolgozom

Köszönöm előre is a válaszát!Tamás


kedves Kérdező!
a szervezet immunrendszeri reakciója alapján átesett candida ferőzésen, mely az immunrendszer gyengülésével fellángolhat.
az étrend változtatása igen lényeges.
Kihagyni a ehér kenyeret, fehérlisztes pékárút kelttésztákat, cukros dolgokat, penészes sjtot, tejet,kakót, a krumplit,.
Sok friss zöldséget, salátafélét, rostdú sétkezést.
Lapacho tea is jótékony, a bélflóra támogatása: probiotikummal.
üdvözlettel
Dr bérczy Judit

Erika  2011. november 2. 17:27   #1657 

Tisztelt Doktornő!

Minden hormon véreredményem jó csak a shgb alacsonyabb a megadottnál 10-el és a DHEA-s viszont magasabb 11-el. Ultrahangon is voltam nézték a petekészket, minden rendben volt. TSH is normál tartományon belül van. Menszesz is rendeben.
Az a problémán hogy már 7-8 éve hullik a hajam, már mindenféle hajszeszt és tablettát kipróbáltam semmi nem segít.
Olvastam, hogy a PCO tünete is lehet. Ön szerint ez a két véreredmény eltérés utalhat a PCO -ra?

Köszönettel: Erika


Kedves Erika!
Feltétlenül csináltasson Inzulin rezisztencia vizsgálatot

remény  2011. november 2. 17:24   #1656 

Tisztelt Doktornő!
Teljes reménytelenségben írok most Önnek! 35 éves nő vagyok, 11 évesen jött meg először a menstruációm, ami 14 évesen végleg elmaradt. Pár év elteltével, édesanyámmal felkerestük Önt, akkor még Egerben, és a Diane 35 nevű gyógyszert ajánlotta, amit 5 hónapig kellett szednem. Amikor abbahagytam, következő hónapban várandós lettem! A problémám még mindig ugyanaz! Azóta sem menstruálok, nagyon sokféle vizsgálat történt, minden negatív, és mégsem az! Nem tudom, kihez fordulhatnék, aki segíteni tudna! A nőgyógyász meddőségi centrumba küld, ott pedig mindenáron lombikot akarnak nekem. Én egyszerűen csak az okot szeretném megtudni, ha van egyáltalán értelme. Azóta újra elkezdtem a Diane-t szedni, de sajnos abba kellett hagynom, mert rettenetes fejfájásom lett tőle.
Kedves Doktornő! Lát Ön esélyt arra, hogy valaha is meggyógyuljak?
Segítségét előre is köszönöm: Anita


Kedves Anita!
A leveléből ne derül ki, hogy van-e gyermeke.
Semmilyen leletet nem írt le: pl hüvelyi Uh pontos leírása.
Milyenek a női hormon eredményei , melyek ezeklegutóbbiak?
stb.
Mekkora a testúlya?
Szed-e bármi miatt rendszresen gyógyszert?
Üdvözlettel

vetélés után  2011. október 24. 16:50   #1655 

Tisztelt Doktornő!
Augusztus 22-én volt egy vetélésem 8 hetesen. A HCG csak nagyon lassan ürül a véremből, október elején 80 körüli volt még az érték, utána megjött, a menses után október 11-én 13 volt még mindig az érték. Kontrollon voltam, a nőgyógyászom szerint is lassú a folyamat, de láthatóan csökken az érték és ez a lényeg (bent nem maradt semmi, UH-val ellenőrizték).
A kérdésem az lenne, hogy szeretnék 3. napi hormonsort csináltatni, amire azt mondták, a vetélés utáni 3. hónapnál hamarabb ne csináltassak. Ön szerint akkor ki kellene várnom a HCG teljes kiürülését és onnantól a 3 hónapot, vagy december elején már mehetek hormonvizsgálatra?
Az idő sürget, mert az eredeti betegségem az endometriózis.
Köszönettel, Nóra


Érdemes kivárni a HCG teljes kiürülését, a pontos ciklus monitorizáláshoz.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kedves Doktor NŐ!  2011. október 24. 16:48   #1654 

Kedves Doktor NŐ!

Édesanyám munaköréhez tartozott, hogy folyamatosan ólommal dolgozott. Fiatal korom óta vashiányos vagyok, most 28 éves. Nagyon sok vizsgálaton estem át, mindent kizártak. Valaki említette nekem az ólmot és gondoltam rákérdezek. Okozhat e vashiányt? vérszegénységet a sok ólom a szervezetbe? évtízedek alatt nem ürűl ki a szervezetből? Hogy lehetne utánna járni esetleg laborvizsgálattal?
Üdvözlettel: Kenézi Amália


A krónikus ólommérgezés sokféle tünetet okozhat, de a fe hiány nem jellemző.
Speciális labor diagnosztika szükséges a kimutatásához( vér és vizeletből)
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

lataskieses  2011. október 24. 16:40   #1653 

Tisztelt Doktorno!
A problemam az lenne, hogy a bal szememmel kb.ket hetente elmegy ot percre a latasom.Koponya MRi bol kiderult, hogy szemideggyulladasom van, de a neurologus szerint nem valoszinu, hogy ez allna a lataskieses hattereben.(en persze autoimmun betegsegtol tartok)Elotte csinaltak CT is es az orvost akkor kerdeztem, hogy mikroadenoma ezen latszana-e es o azt mondta hogy nincs.Ezzel a problemammal egyszerre kezdodott, hogy reggeli hasmenesem is volt, es akkor voltam endokrinologusna.Uh negativTSH es T4 norm es en meg pluszba csinaltattam egy prolaktint is ami szinten norm.Azt szeretnek kerdezni, hogy ha ezek normalisak, kizarhato a mikroadenoma?Igaz az MRi kor nem kaptam kontrasztanyagot.A latasproblemam, ami max 5 percig tart, altalaban peteereskor es mikor meg kell vagy mar megjott a havim jon elo.A hasmenes okat colonoscopiaval is kerestek es semmit nem talaltak, azt mondtak, hogy IBS, es abba mar belenygodtam.Ha nyers gyumolcsot eszek, akkor megy a hasam, kiveve az almatol, de amig nem kapok valaszt a lataskiesesre, addig nem merek meg egy babat bevallalni.a ciklusom 29-30 napos, nogyogyaszatilag minden rendben, mert megneztek, jobb mellemben kis cisztak vannak, de mar legalabb hat eve es azt mondtak, hogy most mar nem is kell Uh-ra menni, mert ugyan akkorak.Lehetseges, hogy a noi ciklussal fuggne ossze, mert a szorzetem is erosabb, de az is igaz, hogy mar tinedzser korom ota tart,vagy csak tul aggodos vagyok es en generalom a feszultseget?
Nem vagyok magyarorszagi, de ha ugy gondolja, hogy jo lenne nehany hormont megnezetni, kerem irja meg, mert mar orvosra nagyon sokat koltottunk, es nem talaltam meg meg a megnyugvasomat sem es a problemam okat sem.
Tisztelettel Zsuzsi!


Kedves Kérdező!
A microadenoma kizárható.
Inzulinrezistencia vizsgálat is javasolt elvégezni( vércukor terhelés alatt a 0,30,60,120 perces minták vércukor és inzulin vizsgálata is javasolt elvégezni, valamint a D vitamin szint meghatározás, a PRL-t érdemes le ne azon a napon is megnézni, amikor a panasz fellép.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Ottilia  2011. október 19. 16:36   #1652 

Kedves Doktornö. Megszeretném kérdezni, hogy található a rendelöje.


Kedve sOttilia!
Budapesten rendelek: Busai9 Allergia jközpont : 1. ker Ostrom utca 16.
Oxygén Medical Naphegy: Czakó utca 4-6
Mammut Egsézség Központ: 2. ker. Széna tér
Tel: 06304090799
Üdvözlettel
Dr Bérczy

Anyagcsere és vesekő  2011. október 19. 16:34   #1651 

Tisztelt Doktor Nő!

Több mint 10 éve mindkét vesémben található kb. 4-5 mm-es kő. Próbáltam sokféle gyógyszert, sok orvosnál is jártam. Javasolták a kövek zúzását. Úgy érzem ez nem oldja meg a problémát, mivel újabb és újabb kövek vannak a vesémben. Olvastam, hogy anyagcserezavar okozhatja a vesekövek kialakulását. Lehetséges ez? Hogyan lehet megtudni, hogy mitől alakulnak ki a vesémben a kövek?

Köszönettel:
Robi


Kedves Kérdező!
A szervezet anyagcseréjének átvizsgálás miatt szükséges : alaő nagylabor é skomplett vizelet vizsgálat, belgyógyászat endokrinológia, urológia.
Üdvözlettel
Dr bérczy Judit

mell  2011. október 19. 16:32   #1650 

Tisztelt Dr.No!
22 eves lany vagyok.Problemam az, hogy idonkent csomokat erzek a mellelmben.Eloszor olyan 16 eves koromban volt, akkor edesanyam elvitt Uh-ra, ahol azt mondtak a tejcsatornak vannak kitagulva...semmilyen kezelest nem kaptam, el is mult idovel.Azt koveto evekben meg egyszer elmentem, ugyanez volt a valasz.Mostmar azert 22 eves vagyok, enm tudom mire vezetheto vissza ez a dolog, de normalisnak biztosan nem mondhato.A Tsh-t meg sosem neztek, semmilyen mas hormont sem.Menstruaciom 12 eves koromban volt eloszor, teljesen normalis, pontos.Foggamzasgalto tb. nem szedek s nem is szedtem soha.Mas egeszsegugyi problemaim nincsenek, semmilyen gyogyszert nem szedek.167 cm magas, es 55 kg vagyok.Alvassal nincsen problemam(altalaban 8-9 orat alszom), viszont elegge panikolos es szorgos tipus vagyok.
Most ujra erzem a csomokat, nem tudom sehogysem a menstruacios ciklusomhoz kotni...neha elmulnak neha kisebb, maskor nagyobb...es ugyanott helyezkednek el, a mellbimbo korul.On szerint forduljak orvoshoz, nagyon nem normalis ez a dolog?Meg hozzatennem hogy a mellbimbo korul van nehany erosebb szorszal is, ami eleg kellemetlen :-|
Valaszat es segitseget elore is nagyon koszonom, Anett


Kedves Anett!
Forduljon nőgyógyászhoz, valamint : hormon vizsgálatoK: TSH, PRL, ösztradiol progeszteron.
Üdvözlettel

inzulin rezisztencia  2011. október 9. 14:18   #1649 

Kedves Doktornő! Szeretném tudni, hogy ezek az értékek jók -e?

Glükóz terhelés 0' 5,2 mmol/L
Glükóz terhelés 60' 5,2 mmol/L
Glükóz terhelés 120' 3,6 mmol/L
Inzulin 0 perces 4,2 mlU/L
Inzulin terhelés 60' 82,5 mlU/L
Inzulin terhelés 120' 17,8 82,5 mlU/L

Az inzulin terhelés 60 és 120 percnél mennyi a normál referencia érték?
Ha esetleg nem jók az értékeim, mit tehetek, az érdekemben?
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Julilanna


kedves Kérdező!
Köszönöm a bizalmat.Inzulin terhelés 120' 17,8 82,5 mlU/L
A 120 perces minta inzulin értéke mennyi?-(!)
Az értékelés mindig egyedi, a normál tartományt ezért igazán ezen értékénél nem adják meg, indexeket számolunk.
Várom a 120 perces érték inzulin szintjét
üdvözlettel

aggódó anyuka  2011. október 9. 14:11   #1648 

Jó napot kívánok Kedves Dr.Nő!

Kérem segítsen nekünk!
Kislányunk 20 hónapos,a házi gyermekorvost azért kerestük fel,
met görbének találtuk a gyerek lábát.(36 hétre, 3350gr-mal,Laza csípővel született,
a 6 hetes csípő UH-n rendben találtak mindent.Kb 10 hónapos volt amikor felállt,
11 hónaposan elindult önállóan.
A Vigantol cseppet 1 éves koráig szedte,
ebből 3-6 hónapos koráig nem kapta/ez tavaszi időszak volt/.
Kutacsa 1 éves kora után záródott.Jelenleg kb 10kg,panaszunk nincs.
ránézésre teljesen egészségesnek tünik.)
2011.08.15.
Belgyógyászatról küldtek:

-Csontkor meghatározás UH vizsgálattal:csontkora életkorának megfelelő.
Az ulna distalis metaphysise kiszélesedett,kimélyült,
a transitorikus zóna irregularis szerkezetű.A látott kép rachitisre utal.
-Ortopédiára:Rendben minden,térdek közti távolság 6cm.
Labor miatt Renális rachitisre gyanakodnak.
-Laborra:Vizelet rendben volt.
vér:

Glükóz 3,4 mmol/l 3,3-6
Nátrium 141 mmol/l 137-152
Kálium 4,5 mmol/l 3,5-5,3
Kalcium 2,36 mmol/l 2,1-2,6
Foszfor 0,93 mmol/l 0,65-1,6
Fe 17,1 umol/l 7,7-33
Transzferrin 2,5 g/l 2,0-3,6
Karbamid 4,6 mmol/l 2,2-7,8
Kreatinin 18 umol/l 40-115 *
GOT 30 E/l 0-40
GPT 12 E/l 0-40
Alkalikus foszfatáz 2373 E/l 0-673 *
Gamma-GT 15 E/l 7-50
LDH 540 E/l 0-850
összfehérje 61,9 g/l 63-83 *
Vérkép automatával I
WBC 9,44 G/l 4-10
NEU% 0,23 0,5-0,7 *
LYM% 0,66 0,2-0,4 *
MON% 0,08 0,03-0,1
EOS% 0,02 0,01-0,04
BAS% 0 0-0,01
NEU 2,19 G/l 2,00-7,00
LYM 6,26 G/l 0,80-4,00 *
MONO 0,72 G/l 0,12-1,00
EOS 0,23 G/l 0.04-0,40
BASO 0,04 G/l 0-0,10
RBC 4,43 T/l 3,9-5,6
HGB 121 g/l 120-175
HCT 0,35 0,38-0,5 *
MCV 78,8 fl 83-103 *
MCH 27,3 pg 28-34 *
MCHC 347 g/l 320-360
RDW 13,8 %CV 11,6-14,8
PLT 365 G/l 150-400
MPV 9,4 fl 6-13
MORF Folyamatban
PTH 7,73 pmol/l
TSH 1,7 ulU/ml 0,35-4,94
Szabad T3 5,16 pg/ml
Szabad T4 1,14 ng/dl 0,7-1,48
Transzferrin szaturáció 28 % 16-45

Ezután napi 2 csepp Vigantolt szedtünk,és 2011.09.21.-én a következő lett a véreredmény:

Glükóz 5,4 mmol/l 3,3-6
Nátrium 140 mmol/l 137-152
Kálium 3,9 mmol/l 3,5-5,3
Kalcium 2,28 mmol/l 2,1-2,6
Foszfor 0,7 mmol/l 0,65-1,6
Karbamid 2,1 mmol/l 2,2-7,8 *
Kreatinin 25 umol/l 40-115 *
GOT 29 E/l 0-40
GPT 11 E/l 0-40
Alkalikus foszfatáz 2539 E/l 0-673 *
Gamma-GT 17 E/l 7-50
LDH 504 E/l 0-850
Összfehérje 64,8 g/l 63-83
Vérkép automatával I
WBC 9,99 G/l 4-10
NEU% 0,49 0,5-0,7 *
LYM% 0,36 0,2-0,4
MON% 0,13 0,03-0,1 *
EOS% 0,02 0,01-0,04
BAS% 0,01 0-0,01
NEU 4,86 G/l 2,00-7,00
LYM 3,61 G/l 0,80-4,00
MONO 1,31 G/l 0,12-1,00 *
EOS 0,16 G/l 0,04-0,40
BASO 0,05 G/l 0-0,10
RBC 4,38 T/l 3,9-5,6
HGB 121 g/l 120-175
HCT 0,34 0,38-0,5 *
MCV 77,2 fl 83-103 *
MCH 27,6 pg 28-34 *
MCHC 358 g/l 320-360
RDW 13,7 %CV 11,6-14,8
PLT 340 G/l 150-400
MPV 9,4 fl 6-13
MORF Folyamatban

Legközelebb Október 27.-én kell mennünk laborra,és hasi UH-ra.
A Gyermek Endokrinológiára pedig október 24.-re kaptunk időpontot,
de addig még sok idő van,és ha Dr.nő tudna nekünk segíteni,szeretnénk mihamarabb tisztán látni,hogy mi a baj?Kell-e aggódnunk,vagy megnyugodhatunk?
Nagyon elvagyunk keseredve,félünk,
hogy a magas alkalikus foszfatáz szint valami komoly bajt jelez,
ugyanis olvastunk olyat is,hogy utalhat:-csontbetegségre
-epe vezeték elzáródása
-máj betegségre
-daganatra
-CML
De olyat is olvastunk,hogy,ha csak ez az egy érték tér el,nem is kell vele foglalkozni.
Köszönöm válaszát!


Kedve sKérdező!
Köszönöm a bizalmat.

A szervezet Dvitamin ellátottsága összefügg, az any ad vitamin ellátottságávalis ( terhesség aklatt és a szoptátás miatt is)
A magas alkalikus foszfatáz ebben az életkorban alapvetően magasabb a növekedés miatt illetve a d vitamin hiány miatt, várják meg a gyermek endokrinológiai vizsgálatot.
üdvözlettel
Dr bérczy Judit

nemtudom  2011. október 9. 14:04   #1647 

üdvözlöm!pajzsmirigy alulműködéem van és euthyroxot szedek napi egy szemet,de meghíztam tőle és le sem tudom adni úgy mint amikor nem szedtem még a gyógyszert (kb 4-5 éve szedem).Kérhetem e a gyógyszer cseréjét hogy ne hízzak,egyáltalán ettől van?mellesleg 4-5 éve diagnosztizáltak refluxt is amia mai napig is fennál,és a körzeti orvos azt mondta hogy akinek egyszer baja volt a gyomrával tökéletes úgysem lesz .Refluxont szedek rá kúraszerűen,de érzem a nyomó égő érzést,és rossza lehelletem is ,olyan mint amikor azt mondják ,hogy valakinek nyitott a gyomorszája!Ez valóban 100%-osan nem lehet gyógyítani ?köszönöm


kedves Kérdező!
megtisztelt a bizalmával, köszsönöm.
A gyógyser váltást kérheti.
A reflux eredményes kezelése igen fontos, ez kompkelx terápiát igényel egyénre szabva.
Az okok feltárása fontos, amennyiben tudunk személyesen találkozni , konzultációra szívesen segítek.
üdvözlettel
dr Bérczy Judit

koleszterin  2011. október 9. 13:59   #1646 

Kedves Doktornő!
28 éves fiatal nő vagyok.Évente végeztetek egy vérvizsgálatot,saját megnyugtatásomra.Az idei vizsgálaton magas koleszterinszintet mutattak ki,5,2 mmol/l helyett 6,16mmol/l.Emellett az LDL koleszterin érték is emelkedett,3,6.170 cm és 76 kg vagyok,de nem azért ekkora a súlyom,mert sokat eszem,hanem mert ülő munkát végzek és nem sportolok.Telített zsírsavakban gazdag ételeket nem fogyasztok,ezért is lepett meg az eredmény.Szeretném megkérdezni mi okozhatja ezt az eredményt és szükséges-e diétáznom.
Kenyeret nem fogyasztok,kizárólag akkor,ha olyan étel van,ami mellé szoktam enni.Édességet nem eszem,nem eszem csokit,sem cukrászati termékeket.Menstruációm normális,szabályos,fogamzásgátlót szedek.Kávét csak reggelente iszom,de kizárólag 3szor1 instant kávét.Napi étkzési ritmusom teljes mértékben szabálytalan,mert nem tudok a munkahelyemen meleg ételt fogyasztani,ebédelni,sokszor ebédidőm sincs.Reggel iszom egy instant kávét,napközben bekapok egy szendvicset,aztán este szoktam egy tál meleg ételt enni.Érdekes módon sokszor nem is érzem magam éhesen,mintha folyamatos telítettségérzésem lenne.Székletem nincs minden nap,egy héten 1-2szer.Hasmenésem nem szokott lenni.Postaforgalmi helyettes vagyok,ami azt jelenti,hogy nincs állandó munkahelyem,szinte naponta máshol vagyok.Rendkívül stresszes életet élek,mind munkahelyi,mind magánéleti szempontból.Testsúlyom 76 kg,haskörfogatom 85 cm.
Várom megtisztelő válaszát!


kedves Kérdező!
A lertak bizony szükségessé tesznek változások meghozatalát az éltében.
Elsősorben amozgás beiktatása igen fontos: a stersszoldás és a koleszterin miatt is.
Az emésztés , széklet rendezése fonot s rottdús ételek , több folyadék, víz is fomtos.
A szendvicek sok rejtett zsiradékot tartalmaznak
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Eldorado  2011. október 2. 19:41   #1645 

Tisztelt Doktornő!

4 hete pco-t diagnosztizáltak nálam. Diétát és Meforalt írtak ki rá. Az első három hétben 500 mg-ot, de most emelni kellett 1000 mg-ra. Mióta a dupla dózist szedem, folyamatosan nagyon erős hasmenésem van. Kérdésem, hogy Meforal mellett szedhetek-e széntablettát, vagy tudna-e javasolni valami mást, ami kiküszöböli a Meforal mellékhatását? Vagy ennek így kell lennie és majd elmúlik, ha megszokja a szervezetem?

Köszönöm!


Kedves.Kérdező!

A Meforal 1000 mg sok a szervezetének, térjen vissza az 500 mg.-osra
üdvözlettel
Dr bérczy Judit

moni  2011. október 2. 19:39   #1644 

Tisztelt doktornő

Regota lepedékes a nyelvem főleg a nyelvhát
voltam fogorvosnál kettőnél is irtak ecsetelöt
de nem mult el voltam gégészeten is ott azt mondtda a doktornö van egy kis szajpenészem
irt ecsetelőt de nem hatott az sem.24éves vagyok
dohányzok napi 1doboz, 67kg vagyok fogaimat rendszeresen mosom, hátul a garatnál ugy érzem
csorog valami és rossz a szám íze. Ön szerint milehet a baj?


Kedves Kérdező!
A cukor bevitelt el kell teljesen hagyni, amennyiben tejet fogyaszt azt is.
Üdvözlettel

moni  2011. október 2. 19:38   #1643 

Tisztelt doktornő

Regota lepedékes a nyelvem főleg a nyelvhát
voltam fogorvosnál kettőnél is irtak ecsetelöt
de nem mult el voltam gégészeten is ott azt mondtda a doktornö van egy kis szajpenészem
irt ecsetelőt de nem hatott az sem.24éves vagyok
dohányzok napi 1doboz, 67kg vagyok fogaimat rendszeresen mosom, hátul a garatnál ugy érzem
csorog valami és rossz a szám íze,nagyon hullik a hajam ön szerint mi lehet a baj?


Kedves Kérdező.
A szervezet savasodása, bélflóra eltolódása, valaminthyperinzulinemia is felmerül.
Üdvözlettel

laktózérzékenység  2011. szeptember 28. 07:11   #1642 

Kedves Doktor Nő!
52 éves nő vagyok.Kb.:másfél éve van hasmenéses panaszom.Eleinte ritkán/évente 2-3-szor/étkezés után úgy fél-egy órára robbanás szerű vizes hasmenés.Nem ismétlődött,utána rendes volt a székletem.Most 3 hónapja viszont már tényleges hasmenés alakult ki,ami két napig tartott,majd ez megismétlődött 3 hete/kb.15-20 vizes széklet/ majd ma is./ amivel kórházba is kerültem,mert kiszáradtam,majd ma is/eddig háromszor voltam/.Részvettem gasztroenterológia kivizsgláson/vérvétel,széklet tenyésztés,hasi és pajzsmirigy ultrahang,laktóz és laktulóz kilégzési teszt./Csak a teszt mutatott minimális eltérést.Az induló érték 2 volt,a három órás befejező pedig 20.A laktulóznál induló 1 ,befejező 7.Megszületett a döntés laktóz érzékeny vagyokEbben csak az a furcsa,hogy a hasmenés nem hozható összefüggésbe a tejtermék fogyasztásommal.Annál is inkább,mert Én nagyon sokat fogyasztok belőle/sajtok,vaj,kefír,turó,tejföl/Szinte csak tejet nem iszom.A hasmenés meg vagy van,vagy nincs.Nagyon sokszor ugyanattól van/pl.tejföl,rántotthús,virsli,stb./vagy nincs.Most a székletvér vizsglat eredményére várok.ha az negatív akkor már nem is kell visszamennem az orrvoshoz.Szeretném az Ön véleményér kikérni evvel kapcsolatban.Köszönettel:Judit


Kedves Judit!
Követni kell következetesen a javasoltakat, kell a tapasztalat amit akivizsgálás lezárásával adnak önnek.
10 nap után ha változás nincs , akkor érdems további vizsgálatokat elvégezni( speciális tesztelések ételintolerancia, bélbiopszia stb)
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

komoly?  2011. szeptember 28. 07:07   #1641 

Tisztelt dr nő!
got:25u/l
gpt:63u/l
ggt:79u/l
Triglicerin:3,58
Ultrahang májzsirt mutatott ki. 185cm 106kg vagyok.
Levertség.fáradékonyság.álmosság,néha higabb széklet, jellemző.
Kérdezném ez összefügg? Orvosom Legalont irt és diétázak. Alkoholt ritkán iszom. Ezek a tünetek elmulnak? Vagy mit tegyek? Simán alszom éjféltöl kilencig és már délután tudnék megint.
Tisztelettel várom válaszát.


Kedves Kérdező!
A testúly csökkentés is fontos, ehhez hogyeredményeslegyen , TSH vérvétel is javasolt.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

előző oldal 83. oldal következő oldal