Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Székely György
Dr. Székely György válaszol
Dr. Székely György
idegsebész szakorvos
agysebész, gerincsebész
előző oldal 84. oldal következő oldal
Kérdés!  2011. július 15. 16:35   #1680 

T.Dr .ÚR!

Az lenne a kérdésem,hogy mire tudnak következtetni,abból a vizsgálatból amikor csukott szemmel kell megérinteni az orrunkat?
Köszönöm válaszát!


Az érzőpálya egy fajtáját vizsgáljuk vele.

tanárnő  2011. július 5. 20:36   #1679 

Tisztelt Főorvos Úr!
Pontosan 6 hónapja küzdök Bell-paresis-sel, amit Herpes -zooster vírus okozott.Állapotom lassan, de javul.Most ajánlotta föl egy fül-orr-gégész a műtéti beavatkozást, amit nem vállalok egyenlőre. Tisztelettel kérdezem főorvos úrtól, hogy nem tudna engem megnézni, tanácsaival ellátni,hol és mikor kereshetném meg, hogy szeptemberre már emberi képpel állhatnék a gimnazista tanítványaim elé nyelvet tanítani? Nagyon szeretnék már a régi arcommal élni,2 hónap táppénz után ferde szájjal tanítottam végig az évet, nagyon zavar a bénulásom! Tud rajtam segíteni? Van ilyen műtét, ami felgyorsítaná a gyógyulást? Mennyire veszélyes a műtéti beavatkozás?
Várom a válaszát!
Egy elkeseredett tanárnő


Műtét van, de azt csak az akut szakban alkalmazzák. Ilyenkor csak a spontán javulásban bízhat.

Fájdalom  2011. július 5. 20:35   #1678 

Tisztelt Doktor úr!
A nyaki gerinc MRI eredménye:Az C. VI-VII.porckorongon enyhe,körkörös protrusio van.A folyamat a középvonalban és főként jobb oldalon azonban kifejezettebb.Itt benyomat van a durazsákon és a foramen bemenete szűkített.Biztos gyöki érintettséget vizsgálat alapján nem tudok igazolni.A myelont a folyamat nem érinti. A többi ábrázolódott discuson hernia, protrusió nem látható. A nyaki porckorongok kisebb mértékben dehidráltak. A lordosis csaknemt eljesen kiegyenesedett és a C. III-VI. csigolya szintjében enyhe kyphoticus görbület látható.Kisebb mértékű spondylarthrosis is megfigyelhető. A myelon szabályos lefutású és jelintenzitású.
O.V.:Enyhe discus előboltosulás a C.VI-VII rés szintjében,mely azonbam jobb oldalon foramen szűkülelet okoz.
Polydiscoathia cervicalis.

Mit jelent ez a lelet?Normális ez 35 évesen.Naponta többször is (órákra )erősen zsibbad az állkapcsom,és fáj a fejem,szédülök.Ez ettől van?A jobb lapockámba is egy ponton szúró fájdalom nyilal.A fejbiccentő izmom jobb oldalába(elől),mintha tűvel szúrkálnák úgy fáj,feszít van hogy egész nap.Rossz a közérzetem nagyon.Mit lehet tenni?A bal oldalon nem érzek eggyáltalán fájdalmat.

Előre is köszönöm válaszát :Évi


Ez egy sorozatkép írásos megjelenítése. Látni kell a képeket. Nagyon durva dolog a leírás alapján nincs.

Ping-pong  2011. július 5. 20:33   #1677 

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves nő vagyok. Nem régiben térd műtétem volt és gyógytornára kezdtem járni 05.23.án. Ekkor volt egy rágóizület gyulladásom, begyulladt a bal fülem is, amit 14 éves koromban műtöttek, és kicsit duzzad volt a torkomnál . A fül-orr-gégész levett torok és fül váladék mintát, a torokban mutattak ki sok baktériumot.
Erre kaptam cifran-t.
Illetve készült harapás emelő is. Az állkapocs ropogás hellyel közzel elmúlt. A fülem már nem folyik.
Viszont kellemetlenebb problémák jöttek ez után. Elkezdett fájni a tarkóm, ami hányingerrel jelenkezett/zik, vagy zsibbadós érzés van az arcomban, a halántékomnál, tarkómnál szintén,gyengének érzem a nyakam,karjaimat, a csigolyámnál fáj ,mellé jön a hányinger érzése, több órán át tart a szenvedés, néha hőemelkedéssel, vagy vesetájékon görcsöl hátul valami és ezek után teljesen levert vagyok nem marad energiám. Nem minden nap van ez a kellemetlenség, hullámzóan jön elő.
Már jártam láz ambulancián, nem találtak semmit, a reumatológus is elakadt, látott neurológus ő azt mondta vegyem ki a harpásemelőt, a szájsebész azt hogy az emelőtől nem lehet szerinte neurológiai a dolog, a másik neurológus szerint pedig hogy pszichés, pánik betegség.
Lényegében kopogtatáson, meg kéz és láb emelgetésen kívűl nem sok más egyebet csinált a neurológus.
Már végig zongoráztam én is sok mindent, hátha rossz oldalon hordom a táskám, nem hordok fülbevalót sem, hátha az, nem hordom copfba sem a hajam, mert az is zavar néha..........stb. Gondoltunk arra, hátha a két csavartól van amit a térdembe tettek.
Vagy régi agyrázkódástól lenne, vagy esetleg ez a daganat alakult ki újra csak nem veszik észre?
Nem tudom, elég tanácstalan vagyok már, hogy hová kéne ezek után, kihez kéne fordulnom. Úgy érzem nem vesznek komolyan elég sok helyen, pedig nem kellemes érzés, én nem viccelek ilyesmivel.
Nyugodt ember vagyok, nincs stressz ezen kívül jelenleg az életemben, nem pánikolok..
Kérem segítsen.

Előre is köszönöm!

Tisztelettel,
T.


A másik neurológus véleményéhez csatlakoznék.

fájdalom  2011. július 5. 20:31   #1676 

aszt szeretném magátol kérdezni hogy apukámnak fáj a lába és zsibad és szur meg a körmén is van seb de márt 3 honapja nem tud aludni éljel mert állandoan zsibad szur neki és tetrán kenöcsel is lett kenve akkor gyogyszereket is szed és nem akar semit se hattni segitsen irjon visza mit lehet vele tenni vagy mi jórá elöre is köszönöm károlyi ervin irta


Vizsgálatra kellene jelentkezni.

KInga  2011. július 5. 20:30   #1675 

Tisztelt Doktor Úr!
kb. 10 nappal ezelőtt váratlan látásváltozás jelentkezett: a jobb oldali látótéren cakkos szegélyű áttetszően vibráló csík jelent meg, tőle balra változatlan látás mellett, míg ettől jobbra némileg torzult a látott kép. Először azt hittem, valami fonalszerűt pislogtam be a szemembe, vagy eddig nem jelentkező üvegtesti homály került fókuszba, de ugyanez a jelenség volt tapasztalható nemcsak a jobb, de a bal szemnél is, és lehunyt szemmel is. Azonnal szemészhez fordultam. Addigra már az eltéréstől jobbra eső látótér meglehetősen torzult volt. Pupillatágítás történt, és a szemcsepp alkalmazása után néhány perccel a jelenség fokozatosan eltűnt mindkét szem látóteréből. A szemfenék vizsgálat érdemi eltérést nem mutatott ki. A jelenség azóta nem ismétlődött- szerencsére.
Ön szerint van jelentősége a fenti jelenségnek?
Válaszát előre is köszönöm!
Kinga


Ez szemészeti probléma.

fájdalom  2011. július 5. 20:30   #1674 

tarlowcysta és spondylosis discopathia a diagnózisom !! mi a teendő!!mert nagy fájdalmaim vannak évek óta mindenki csak sajnál de gyógyszert nemkapok!!!ülni nembirok igydolgozni sem !!!kérem adjon tanácsot mittegyek???köszönöm!!!!!


Fizikotherápia.

SM elméletben  2011. július 5. 20:29   #1673 



Kedves Doktor úr

A következő logikai láncolatot alkottam az SM-ről, de ha az információim, és az így keletkezett koncepcióim helyesek lennének, akkor az SM kutatások más irányba haladnának szerintem... Segítene feloldani a problémát, és rávilágítana, hogy melyik pontban tévedtem ami félre vitt és megvezetett a konklúziók levonását illetően?

Köszönöm:
Puskás Gábor


Tény1: az SM autoimmun, mert a fehérvérsejt támadja az ideg támasztósejtet, vagyis a szervezet saját magát.

Tény2: a vér-agy gát vizen és oxigénen kívül szinte semmit se enged nagyon át, ami nagyobb egy cukor molekulánál, még egy-két fehérje molekulát igen, de sejt méretű dolgoknak esélyük sincs rá, hogy átlépék azt.

Tény3: Az sm-nél a fehérállomány sérül, több egymástól elkülönülő, össze nem függő helyeken.

Tény4: A fehérállomány a véragy gáton belül van.

Konklúzió1, a fehérvérsejt olyan helyen van, ahol nem lenne szabad neki, hiszen a véragy gáton nem férhetne át.

Konklúzió2, valószínűleg a véragy gát a sérült, mert a fehérállományba hatol a fehérvérsejt

Tény5: Az sm-et több fajta óriásmolekulájú szerrel is sikeresen kezelték már, köztük polimervegyület is van, tehát csúnyán leegyszerűsítve műanyag, ami szerves hatóanyag híján hatásmehanizmusa kizárólag a szerkezetében, és méretében lehet.

Konklúzió3: az óriásmolekula óriás mérete, és spirálisra tekeredett alakja miatt ideiglenesen betömködheti a véragy gát sérült területeit, így megakadályozva azt, hogy a fehérvérsejt átférjen rajta.

Tény6: Az SM kezelése Zs....-ál jelenleg interferon, ami történetesen egy óriásmolekula

Tény7: A Teriflunomide viszont szerves hatóanyag, és a hatásmehanizmusa immunmodulator, vagyis befolyásolja az immunrendszert, méghozzá arra, hogy ne támadja a támasztósejteket.


Kérdés: Zs. maradjon interferonnál, vagy bele vágjon egy Phase III -as kísérleti gyógyszer szedésébe, a Teriflunomide-ba?

Alapvetően ha a télymegállapítsáaim helyesek, akkor talán az lenne a legjobb, ha nem lenne egyáltalán a fehérvérsejt a véragy gáton belül, sokkal jobb, mintha hagyjuk szabadon kolbászolni, azzal az immunmoduláns gyógyszerrel, hogy "de a támasztósejteket ne bántsd"...

Kérem segítsen tisztán látnom.
Köszönöm!


A tény 2 már csak részben igaz. A cukor és a fehérje között nagyságrendű különbség van a molsúlyt tekintve.

Innen már megszakad a logikai lánc, egyébként nem kell fehérvérsejt az SM góc kialakulásához.

Nem kezelek SM-es beteget, nem követem naprakészen az irodalmat. Nem tudom, melyik a jobb választás.

műtét után  2011. július 5. 20:23   #1672 

Üdvözlöm!
3 hete műtötték a gerincsérvemet (L3). A műtét után a bal lábamba sugárzó fájdalom gyorsan megszűnt. Kb. 2-3 napja viszont újra jelentkezett és egyre erősödik ugyanott ahol a műtét előtt fájt. A kérdésem az lenne, hogy ez még elfogadható-e ilyenkor vagy kezdjek aggódni? Válaszát előre is köszönöm!


Keresse az operáló orvos, ő ismer minden adatot. és körülményt.

jobb oldali zsibbadás  2011. július 5. 20:22   #1671 

Tisztelt Főorvos Úr!

2 napja zsibbadni kezdett a jobb lábam,kezem és most már a nyakam is.
A jobb lapockámnál érzek enyhe fájdalmat. Mitől zsibbad a jobb oldalam, mit
tegyek?


Meg kellene vizsgálni Önt.

MR eredmény értelmezése  2011. július 5. 20:21   #1670 

Tisztelt Doktor Úr!

36 éves vagyok, négy gyermeket szült édesanya.
A 36 évem alatt nem volt annyi orvosi papírom és panaszom,
mint az elmúlt egy hónapban.
Megszeretném kérdezni, hogy önhöz van-e még időpont jövőhét szerdára(július 6 ). Mert akkor bevinném az összes papíromat,eddigi eredményeimet.

Köszönettel:

Ny. Ildikó


Jöjjön du. 14 30-ra.

szédül  2011. július 2. 10:40   #1669 

Tisztelt Főorvos Úr!

Szédülés miatti problémákkal küzdök, és szeretném felkeresni Önt, mert tudomásom szerint nagy jártassággal rendelkezik ezen a területen.
Hol és hogyan tehetem meg?

Köszönettel


Hívjon telefonon hétfő reggel 1/2 9-kor (30-349-9208)

Állandó fejfájás 26 évesen 2.  2011. július 2. 10:39   #1668 

Tisztelt Főorvos Úr!

Köszönöm gyors válaszát(1662-es válasz),ez a hipofízis daganat az agyalapi mirigy lenne?Mert erre történt a kivizsgálás,amikor Cushing-kórra vizsgáltak,de az ACTH és a kortizol is teljesen normális értéket mutatott,és a dexamethason teljesen levitte az értéket,amire azt mondta az endokrinológus,hogy nem kell MR,mert akinek van ilyen,annak nem csökken az érték.Nem is nagyon akartak MR-t csinálni nekem,csak mikor már 4.-dik napja mentem a sürgősségire,így elő se merek állni egy újabb MR ötlettel,a neurológus szerint ezzel éljek együtt,ez tenziós fejfájás.December óta két ct és MR után tényleg nem tudom mit tehetnék..A Főorvos Úr "az Mr-t újra meg kellene nézni "egy újabb MR vizsgálatot javasolna,vagy ezt az áprilisit is elég megtekinteni?Egy MR-en lehet látni,ha hipofízis daganat van,vagy ahhoz sella MR szükséges?Esetleg elküldhetném Önnek,megnézné nekem?A magánrendelés vagy a kórház címére lehet eljuttatni?Sajnos én vidéki városban,Egerben élek,itt nincs idegsebészet.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget és a tanácsát!


Küldje el az eddigi képeket.

Aneurizma  2011. július 2. 10:38   #1667 

Tisztelt Doktor Úr!
Tavaly év végén műtöttek agyi aneurizmával nem volt gond a műtét során. Fejfájás miatt találták meg igaz, hogy a műtétet végző orvos kizárta, hogy a fejfájásom az aneurizma miatt van ellentétes oldalon van a kettő, így csak a szerencsének köszönhetem, hogy fény derült rá. A gondom az lenne, hogy azóta viszont nem csak a jobb oldalamon fáj a fejem migrénesen és melegfront esetén hanem a másik oldalon is amelyik oldalon volt az aneurizma vagyis igazából a bal szemem vonalában fáj a fejem és a szemem. Az utóbbi héten volt rá példa, hogy olyan szinten fájt a szememnél, hogy legszívesebben sírtam volna mert közben csak foltokat láttam.Majd 2 nap múlva ez a foltos látás ismét megtörtént, fejfájás nélkül. Ön szerint ez normális, a műtét velejárója? A másik kérdésem az lenne, hogy érezhetem a a beültetett implantátumot? Szúró, feszítő érzést érzek a helyén.
Válaszát előre is köszönöm: Márti


A műtétnek ilyen nyoma már nem lehet.

MR eredmény értelmezése  2011. július 2. 10:36   #1666 

Tisztelt Doktor Úr!

Először is köszönöm a válaszát!

Ez az úgynevezett lágyulásos góc keletkezhetett a balesetemből
kifolyólag vagy más miatt van? Mi vele a teendő?Mennyire vegyem komolyan ezt az eredményt?
Egy pár mondatban adna erről bővebb felvilágosítást?

A balesetemnél meghúzódott a nyakam meg a vállam a jobb oldalon és a tüneteim csak egy hét múlva jöttek elő(zsibbadás, fejfájás, hányinger)Előtte sose fájt a fejem.Ezért még hátra van egy nyaki, gerinc MR vizsgálat.

Köszönettel:

Ny. Ildikó


Kortól is függ. Sokat nem tudok Önről.

szövődmény?  2011. június 30. 14:36   #1665 

Tisztelt Doktor Úr!

Múlt év októberben spondyolisthesis-sel műtöttek az LV-SI csigolyámat rudas-csavaros megoldással rögzítették. A műtétet követően az orvosom azt mondta, hogy sikerült szövődmény mentesen az operáció. De azóta a fél fenekem és a fél lágyékom érzéketlen, a székletem lágy. Ezt én jeleztem az orvosom felé, de azt mondta, hogy ennek semmi köze nincs az esetleges szövődményekhez. Pedig előtte nem volt ilyen téren semmi bajom. A műtét az indokolt volt, mert a gerincvelőm már lapos volt a két csigolya között. Nem is egy olyan probléma ez amivel nem lehet együtt élni csak az okát nem tudom akkor, hogy mitől van. Jelen problémámmal a belgyógyászat vizsgál, de semmit nem találtak eddig. A végbéltükrözés van már csak hátra. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehetséges-e az , hogy csak az operáció szövődménye e ezek a tünetek?


Erre így látatlanban nem lehet válaszolni.

rossz helyen van  2011. június 30. 14:34   #1664 

Doktor Úr!
Ha a gerincen belül, a törzs első ill. has felé eső oldalán van valami elváltozás (ideg, csőr) azt lehet operálni?
Köszönöm szépen.


Mindent lehet, csak nem biztos, hogy érdemes.

műtét?  2011. június 30. 14:34   #1663 

Doktor úr!
Az Mr vizsgálatom eredménye a következő:
A conus az L.I.,szintjében végződik. A csigolyatestek magassági átm. és a zárólemezek épek. Az L. IV. discus dehydrált, rajta kis dorsal irányú protrusio ábrázolódik. Az L.V. discus magassága csökkent, rajta körkörös protrusio látható, dorsalisan fő tömegét tekintve jobb oldalon elhelyezkedő , a caudát elérő és a gyököt komprimáló hernia ábrázolódik. Az L.V. csigolyatest alsó harmadában zsíros degeneráció.
A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e a műtét vagy van lehetőség más kezelésre?


Képet sosem operálunk, csak beteget, annak pedig panasza is van.

Állandó fejfájás 26 évesen  2011. június 30. 14:33   #1662 

Tisztelt Főorvos Úr!


Előre is nagyon köszönöm tanácsát és segítségét.26 éves lány vagyok,és elég összetett a problémám,sajnos nincs ötletem hová fordulhatnék a továbbiakban a panaszaimmal.Kórelőzményként leírnám,hogy sajnos elég nagy,25 kg túlsúllyal rendelkezem,és 2 éve nem menstruálok.Ezirányban meg is történtek a kivizsgálások,Cushing-kórt dexamethason terhelés után kizárták,és az ACTH és a kortizol is normális értéket mutat.Ezután PCOS szindrómára gyanakodtak,erre kaptam fogamzásgátlót ciklusbeállítás miatt és Merckformint.De a probléma nem ez,hanem a fél éve tartó,szinte állandó fejfájás.Decemberben jelentkezett először egy 2 hétig tartó,szorító,nyomó,szédüléssel járó,furcsa és csillapíthatatlan fejfájás,ct történt,negatív eredménnyel.Ilyenkor az egész testemen ilyen zsibbadó érzés fut át.Szedtem Algopyrint Cataflammal,Appranaxot,Divascant,kaptam Xanaxot,de nem szűnt,csak 2 hét után,ráfogták hogy migrén,pedig se látászavar,se hang és zaj irritáció nem kísérte.Ez márciusban megismétlődött,befektettek a neurológiára,szintén ct,negatív.Kaptam Nootropilt,Teperint,és számtalan fájdalomcsillapítót,de nem használtak.Éjszakánként a fejfájás miatt 2-3 órákat aludtam,és nappal se tudtam pihenni,még a kezeim is zsibbadtak.Ezt is migrénnek tudták be,pedig nem egyoldali volt,nem tipikus migrénes fejfájás.D-dimert is néztek,az is jó volt.Április 8.-án MR felvétel történt,negatív,véleményként egy mondat van rajta,hogy kóros intracaniális eltérés nem látszik.Azóta megint sokat fájt a fejem,és most június 25.-e óta kizárólag a jobb oldalon halántéktájon tenyérnyi nagyságon érzem éjjel-nappal ezt a zsibbadást,olyan mintha valami belülről feszítené,nyomná a fejem,olyan furcsa,néha a fülem is mintha belefájdulna,és semmire nem szűnik.3-4 hete neurológus kontroll vizsgálaton közölte,hogy ezzel éljek együtt,ki van vizsgálva,max.emeljem a gyógyszeradagjaimat.Ezt már hová emeljem?És a gond az hogy ez a jobb oldali szúró,nyomó,feszítő érzet nem szűnik,kiterjed az egész fejemre,és aggódom mi lehet ez,ill.sajnos megkeseríti a mindennapjaim.Sokszor figyelmes lettem arra is,hogy a jobb oldali pupillám sokszor sokkal tágabb,mint a bal,de a szememmel nincs gond,nem fáj,jól látok.néha amikor már nagyon beerősödik a fájdalom,erősen masszírozom a fejem,ez az egy ami kicsit enyhíti a fájdalmat.
Doktor Úr kérem segítsen,merre fordulhatnék még?Mi a Főorvos Úr véleménye?Próbáltam részletesen leírni a problémát,mert tudom hogy látatlanban nem könnyű diagnózist mondani.Ez a jobb oldali szúró,nyomó,zsibbadó érzet ami nem szűnik utalhat szervi bajra?3 hónap alatt lehet komoly eltérés,egy negatív MR után?Mert a neurológus erre azt mondta,ki van vizsgálva,nincs szervi baj.De valami miatt csak fáj,és tényleg megkeseríti a mindennapokat!Fejfájás ambulancián dolgozó neurológus mondta ezt,ezért nem tudom,hová fordulhatnék még,mert ezzel nem tudok együtt élni!


Előre is nagyon köszönöm a segítségét,tanácsát,és elnézést a hosszúra nyúlt levél miatt!


Az MR-t meg kellene nézni mégegyszer, hypophysis tumorra gyanus amit leír.

Gerincműtét  2011. június 30. 14:31   #1661 

Tisztelt Doktor Úr!
2010.10.25.-én műtöttek kiszakadt L-IV-es porckorongsérvvel. Műtét után egy hirtelen fejmozdulatot követően erős szédülés jelentkezett. A 2011.01.05-ei nyaki MR vizsgálat: A lordosis megtartott. A csigolyák mag. normális. A C.V-VI közötti rés dorsalisan jelentősen beszűkült, itt a discuson a kp. Vonalban 7mm-es sérv látszik. Ebben a magasságban jobb oldalon forament is szűkíti meszes felrakódás is van. Fennálló derékfájdalmaim végett újbóli MR vizsgálatra küldtek 2011.05.11-én, melynek eredménye: A porckorongok víztartalma csökkent, a rések szűkebbek. Az L. II-III közt körkörös protrusio, a bal foramenre ráterjed, de a gyököt nem éri el. L. IV-V szintben bal oldalon műtét utáni állapot. L.-S átmenetben körkörös hátradomborodás, mely mindkét oldalon megközelíti a kilépő gyököket.
Ezek után Mckenzie tornát kezdtem, amit nagyon nehezen végzek. Valamint egy doboz Hialuron tablettát szedtem be.
A problémáim az alábbiak:

-A bal láb zsibbadása mintha javult volna fél év után, most ismét fokozódott

-A masszázs hatására a derék ill. a műtéti terület fájdalmassá vált. A mozgás, hajolás nehézkes

Kérdésem, hogy ezek ellenére folytathatom-e a tornát vagy pihenés javasolt?
A nyújtás és a vízszintes testhelyzet a legkedvezőbb.

Várom szíves válaszát!

Köszönettel: Vali


Ami rontja az állapotát, azt ne csinálja. Forduljon az operáló orvoshoz.

előző oldal 84. oldal következő oldal