Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Székely György
Dr. Székely György válaszol
Dr. Székely György
idegsebész szakorvos
agysebész, gerincsebész
előző oldal 58. oldal következő oldal
Kisujj zsibbadás  2010. november 6. 16:31   #1160 

Tisztelt Doktor Úr!

Korábban, a kisujj zsibbadással kapcsolatot kérdésemre azt írta, hogy

"A karfonat nyomódhat ilyenkor a vállövben. Ha felhúzza a vállát, akkor is meg kell hogy szűnjön a zsibbadás."

Kell ennek jelentőséget tulajdonítanom, kezeltetnem valahogy?

Köszönettel!

K. Zs.


Nem kell.

H.Éva  2010. november 6. 16:30   #1159 

Tisztelt Főorvos úr!
Szeretném a segítségét kérni az alábbi Mr vizsgálati leletemmel kapcsolatban:
A lumbalis lordosis elsimult.
Az L.V.-S.I. csigolya között 4 mm-nyi listhesis látszik.
Az alsó három lumbális discus dehydrált, mely kezdődő discopathia jele.
Az L.IV. discus körkörös mérsékelt protrusiója érdemi duracompressiót vagy gyöki érintettséget nem okoz.
Az L.V. discus körkörös protrusiója a listhesis miatt a durazsákot nem éri el.
Az L.V. discusrés magasságában a bal oldali intervertebralis ízület előtt epidurálisan egy 6 mm-es kerek, vékonyfalú kis cysta látszik, mely a durazsákon balról benyomatot okoz és
a bal oldali durazsákból kilépő gyököt comprimálja. Ez az eltérés az L.V.-S.I. csigolya közti bal oldali intervertebrális ízület sinoviális cystájának felel meg.
Hernia nem igazolódott.
A myelon conus terminálisa a D.XII. csigolya magasságában van, szabályos.
Vélemyényt és tanácsot szeretnék kérni, mit tegyek.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: H.Éva


Csigolya csúszása van és az egyik izület tokja kitüremkedett. Bármelyik okozhat komoly panaszokat.

lujza  2010. november 6. 16:29   #1158 

Tisztelt Doktor Ur!Szeretném megkérdezni Öntől,mi okozhat ilyen jelenséget
mint reggel az ágyból felkelek és nem tudok egyensulyozni,szédülök és meg kell kapaszkodni a butorokban,hogy el ne essek.Fekve nem érzem ezt,csak ha felállok és elakarok indulni.Ez a jelenség általában 1-2 napig tart és feküdnöm kell.Ezt émelygés is kisér.Étvágyammal nincs gond.
Voltam orr-fül gégésznél,de nem az egyensulyi központtal van baj.Tavaly is
volt ez a jelenség,szintén 1 napig tartott.Elmentem koponya CT-re nem mutatott elváltozást,idegre is elküldtek ott sem volt gondom.Igaz nem az adott
pillanatban mentem,hanem 1-2 nap mulva.Milyen vizsgálatra javasolna elküldeni,hogy kiderüljön mi okozza ezt a betegség tünetet.Köszönettel és tisztelette


Koponya MR vizsgálatot javasolnék.

Kata  2010. november 6. 16:28   #1157 

Szép napot Doktor Úr!

Körülbelül két hónapja majd minden éjszaka arra ébredem, hogy le vagyok izzadva. Elmenetem a körzeti orvoshoz, azt mondta ne foglalkozzak vele ha más tünetet nem produkálok. Pár napja viszont, nem szédülök, hanem olyan fura érzés van a fejemben, szinte a szemem körül érzem ezt, olyan mintha szédülnék egy pillanatra, de mégsem annak mondanám.
Paroxatot szedek egyébként egy éve napi egyet, és úgy érzem kutya bajom nincs, de nagyon idegesít ez az izzadás.
Kérem legyen szíves valami bíztatót írni.
Köszönöm


Kata


Az izzadás stresszt jelent. Próbálja átgondolni az életét, hogy lehet csökkenteni a feszültséget.

porckorong sérv  2010. november 6. 16:27   #1156 

Tisztelt Dr. Székely György főorvos úr!

Az édesapámnak (70 éves) több, mint két hónapja elkezdett fájni az egyik lába. Először kibírhatóan, majd egyre erősebben. Volt röntgenen, reumatológusnál stb. semmilyen kezelés, injekció, gyógyszer nem segített. Már-már elviselhetetlen fájdalmai voltak, szinte csak feküdt, mert menni nem bírt és ekkor elküldték MR vizsgálatra. A vizsgálat eredményét lentebb begépelem majd. A felvételt megnézte egy idegsebész szakorvos és azt mondta, hogy az apukámnak porckorong sérve van és mindenképpen műteni kell, mert le is bénulhat. Tulajdonképpen a műtét időpontja is megvan, de közben rátaláltunk egy emberre, aki nagyon eredményesen masszíroz. Apukámat is kétszer kezelte és úgy néz ki enyhülnek a fájdalmai, ami eddig nem fordult elő semmilyen szertől, injekciótól, kezeléstől. Persze azonnal felmerült a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán a műtétre. Nyilván jobb lenne, ha nem kellene műteni, de egyáltalán nem biztos, hogy a mostani javulás tartós lesz és azt sem akarjuk, hogy nagyobb bajt okozzunk azzal, ha nem a műttet mellett döntünk, illetve dönt az édesapám. Már nem jajgat a fájdalomtól mióta ez az úr masszírozza, létrán kell neki függeszkednie, azt mondta sétáljon sokat, ne feküdjön mert azzal csak árt, és valóban pár napja többet van fent, és mozogni is jobban bír, de ma reggelre zsibbadást érzett a lábfejében, ami biztos nem jót jelent. A két hónap alatt a testtartása teljesen eldeformálódott a helytelen mozgástól a fájdalom miatt, az egyik válla lentebb van, mint a másik, szörnyű látvány. Teljesen tanácstalanok vagyunk.
Leírom ami az MR leleten van, és ha szükséges még a dvd felvételt is feltöltöm valahová, ha erre lehetőség van.
Kérem szíveskedjen tanácsot adni, mit tegyünk. Legyen műtét vagy sem.
Válaszát előre is köszönöm: Cseva
MR lelet:
Kódolt diagn: M51.10 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.
Kódolt beav: 34924 Gerinc MR vizsgálata natív gerinc
Lumbalis gerinc MR vizsgálata: T1 és T2 súlyozott sagittalis, SPIR coronalis és T2 jellegű axialis felvételek készültek valamennyi lumbalis discusrés magasságban.
A lumbalis lordosis elsímult, balra convex torsioval is járó enyhe scoliosis van. A sacrum dőlésszöge fokozott, vízszintes állású. A csigolyákon spondylarthrosisnak megfelelő eltérések. A discusok dehydraltak, keskenyebbek, főként ventral felé mutatnak protrusiot. Az L. V. discus körkörös protrusioja látszik, de dorsalisan gyöki compressio, vagy dura compressio nem észlelhető. A kisizületekben arthrosis van. A myelon conus terminalisa az L. I. csigolya magasságában van, szabályos.
Vélemény: spondylarthosis lumbalis. Polydiscopathia lumbalis,


Egyértelmű műtéti indikációt csak a filmek megtekintése és a beteg vizsgálata után tudok adni. 70 éves kor nem kizáró. Szívesen segítek, ha felkeresnek (30-458-3504)

Kérdés  2010. november 3. 12:46   #1155 

Üdvözlöm!
Bertalan Károly vagyok Van egy mri papírom amihez csak késöbbre van időpontom a neurológiára és nagyon szeretném tudni mi áll rajta, mit jelent.
A lumbalis lordosis szabályos.
Az L.IV és L.V: discus dehydrált és elvékonyodott. Az L.IV. discuson bal oldalon paramedialis localisatioban hernia látható, ami kb 1.5 cm-rel csúszott a caudalis irányába. A durazsákot a bal L.5. gyöktasak eredésének szintjében comprimálja. A discussal szomszédos zárólemezek mellett Modic I-II stádiumú osteochondrosis jele látszik. A csigolyákban más pathológiás eltérés nincs. Intraduralisan nincs kóros eltérés A Conus az L.I csigolya szintjében végződik.

Orvosi vélemény:
L.IV. discus hernia mutatható ki, L.IV. és L.V. discopathia jelei mellett
Köszönöm válaszát


Ágyéki porckorongsérve van.

mee  2010. november 3. 12:46   #1154 

Tisztelt doktor ur tanácsát szerteném kérni mellékheregyuladássll kezeltek kb 2 hónapja és a hasi égő érzéseim meg a hátnál nem akarnak elmulni voltam urulógiai kivizsgálson is ottt mindent rendbentaláltak de az égések nem mulnak el nagyoon kellmetelenek székleési pannasziam nincsennek étvágyam is jó meg minden hasi uh vélr vizelt stb már nem tudom hova forduljak kérem segitségét válaszáét ksoszönöm


Hasi sebészhez forduljon, ha az negatív akkor neurológushoz.

Zsibbadás  2010. november 3. 12:44   #1153 

Tisztelt Főorvos Úr!
Hónapok óta éjszaka arra ébredek,hogy mindkét kezemen az ujjaim el vannak zsibbadva.Néha annyira,hogy a könyékhajlatomban az ideg a csuklóm felé fáj.Ha fölemelem,rázogatom,masszírozom,akkor valamit javul,de mire elaludnék,újból zsibbad.Van úgy,hogy egész éjszaka ébren vagyok.Már nem tudom a kezem milyen pozícióba tegyem,hogy ne zsibbadjon.Ez a zsibbadás már napközben is szokott jelentkezni.
Telefonom szokott reggel ébreszteni,van úgy,hogy kiesik a kezemből,nem tudom csak nagyon sokára kikapcsolni,mire a zsibbadás valamennyire megszűnik.
Legyen szíves válaszolni,hogy ez az állandó zsibbadás mitől lehet.
Köszönöm a válaszát:Tünde


Valószínűleg carpalis alagút syndromája van. Ha felkeres, segítek. (30-458-3504)

marika07  2010. november 3. 12:43   #1152 

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni hogy tudna e segíteni kérdésemben.Főiskolára szeretnék jelentkezni. A bal kezemen születési rendellenesség van ,három újjam nem fejlődött ki rendesen.Azt mondták hogy erre külön pontszámot tudok igénybe venni. Kérem szíves segítségét.Tisztelettel köszönöm válaszát. Marika


Sajnos a jogszabályok ezen részét nem ismerem.

érdeklődés  2010. november 3. 12:42   #1151 

a nyaki gerincen a c3 4 en mediális a c5 en protroció látható okozhat e nyelvbizsergést és erős végtagfájdalmat,vagy van e esély ezt esetleg műteni vagy igy kell leélnem az életem köszönettel 34 éves nő


Karfájdalmat okozhat. Műtét a panaszoktól és az MR eltéréstől függ.

aggódó  2010. november 3. 12:41   #1150 

szeretnémmegkérdezni hogy a2009 es sima koponya ct kimutatta volna e ha immunbetegség vagy slerozisom lenne köszönettel és tisztelettel


Nem.

Ildikó  2010. november 3. 12:41   #1149 

Tisztelt doktor úr !

Nyaki+Háti+L+S Gerinc 2 ír felv:
A nyaki lordosis kiegyenesedett.A csigolyatestek magassága megtartott,peremsarkaik megnyúltak.A CIV.-VII.közti rés kissé szűkebb.A háti kyphosis kissé fokozott.Az alsó háti szakaszon balra convex scoliosis látható.A Th VII.csigolya alsó zárólemeze kissé beroppant,magassága kb.háromnegyedére csökkent,a többi csigolyatestek magassága normális.Az LV.-SI.közti rés kp.fokban szükebb.
Mr vizsgálat amit mutatott:LV porckorong protusióját igazolta,mely a jobb oldali SI gyököt eléri.

Műtétet nem javasoltak mert lehet csak rosszabb lenne,amire mennem kéne gerincbe adott inekció,izomerősítés.Tarok az inekciótól,hiszen a dr nő is mondta fájdalmas hiszen több inekciot kapok , nem tudom esetleg mellékhatások lesznek -e.
Nem tudom mit tegyek,ezért is kérném ki az őn véleményét tanácsát.


Arra az orvosra hallgasson, aki kezeli. Én azt sem tudom, hogy mi a panasza.

sportos  2010. november 3. 12:39   #1148 

Tisztelt Főorvos Úr!
10 éve szenvedek állandó keresztcsonti fájdalommal, félévente "becsipődés" is van, amiből egyre nehezebben gyógyulok. Jelen pillanatban 4.hete ért utol valami, kisugárzik lábamba, csípőmbe a fájdalom, most már lassan, de tudok közlekedni. Tegnap készült el első MR leletem, kérném hogy véleményezze, mennyire súlyos az állapotom ,illetve milyen terápitá javasolna. (még sosem kaptam kezelést, de rendszeresen sportolgatok, 47 éves nő vagyok)

A lordosis íve rendes.Az L. IV.-V. közötti discus szomszédságában a határoló csigolyákban Modic II. típusú degeneratív jelzavar van.
Egyébként a csigolyák jelintensitása rendes. A felső három lumbalis porckorongon minimális median elődomborodás van.
Az L. IV.-V. közötti porckorong dehydalt, laposabb. Ez a discus széles alapú és kb. 4-5mm mélységű centralis protrusiot mutat, amely eléri mindkét oldali L.5. gyökeredést. A látótérbe került alsó myelonszakasz alakja és jelintensitása rendes.
Vélemény: Az L. IV.-V. közötti discus széles alapú centralis protrusioja. Köszönettel


A leírás nem utal súlyos bántalomra.

móczika  2010. november 3. 12:38   #1147 

87 éves,csontritkulászal,lumbágóv aj bajlódom hertek óta.kérddésem:
mütét lehetséges-e az én koromban,hidegvizes /jeges/ borogatás segitene-e a fájdalom enyhitésében?
Kérem szives válaszát:
Fehér Miklós


Elvileg igen.

marus  2010. november 3. 12:38   #1146 

11,5 éves fiamat junius óta 5x műtöték vp söntel. Álltalában gyuladás okozott problémát.Jelenleg is kórházban van a műtét után újra cyzta szerű folyadék gyülemletett találtak az utrahangos vizsgálat után.Nem értem, hogy 11,5 évig jól müködő shönt ami kb 5 éves korába még hosszabítva is volt azt most miért nem akarja befogadni a szervezete. A shunt más anyagból készül, ezzel magyarázzák az orvosok.Arra gyanakodnak,hogy a fiam allergiás lehet erre a fajta shuntre. Azt szeretném megtudni, hogyan tudnák elkerülni ezeket a gyulladásokat.Van-e rá valamijen gyógymód?Kérem segítsen nekem!Egy aggódó anya!


Minden shunt műtét okozhat nem várt meglepetéseket. Az operáló orvos biztos jobban ismeri a beteget.

stabilizáció  2010. november 3. 12:36   #1145 

Tisztelt Doktor úr!
44 éves vagyok , 3 egymás fölötti szegmentumban instabil a gerincem. Egy új műtéti eljárást javasoltak, a non-rigid fúziót. Az eljárást értem, csak nem találok róla sok tapasztalatot. Önnek mi a véleménye erről az ejárásról?

Köszönettel Nagy Tamás


Sok tapasztalat nincs róla (úgy értem, hogy nem csinálják húsz éve), de az rövidtávú eredmények jók.

kisujj zsibbadás 2.  2010. november 3. 12:34   #1144 

Tisztelt Doktor Úr!

A korábbi kérdésemben a link nem volt megnyitható, ezért inkább leírom a mit a képen akartam mutatni.

Az elmúlt hetekben azt vettem észre, hogy éjjel arra ébredek, hogy háton alszom, mindkét kezem pedig a hasamon összekulcsolva (vagy anélkül).

Ebben még nincs semmi fura, de azért ébredek fel, mert a bal kezem enyhén, de ezen a kézen lévő kisujjam nagyon el van zsibbadva. Pedig nem nyomom, nem teszek vele semmit, csak a leírt módon tartom.

Ilyenkor ha kinyújtom és megmozgatom, akkor érzem, hogy megszűnik a zsibbadás.

Korábban ilyen nem volt, főleg nem álmomban, ilyen terheletlen pozícióban.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

K. Zs.


A karfonat nyomódhat ilyenkor a vállövben. Ha felhúzza a vállát, akkor is meg kell hogy szűnjön a zsibbadás.

ödéma  2010. október 30. 08:47   #1143 

tisztelt föorvos ur 2x mütöték a nyakigerincemet.2éve volt a második mütétem.most voltam mri.a lelet szerint mind két mütöt csigolya ödémás.kérem irja meg nekem,hogy ez mit jelent, mert a mütétet végzö dr-ur nem mondot semit csak előjegyzet infuziora.panaszaim. tompa fájdalom van a nyakamba, tarkomba meg szédülök köszönettel.


Ez szokásos kép műtét után.

LOV  2010. október 30. 08:46   #1142 

Kedves Doktor úr!
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben több (3) egymás feletti porckorong dehidratált, és protrusioval modellálják a durazsákot, de gyöki tüneteket nem okoznak, csak állandó non stop tompa fájdalamat (kitartó torna, fizikoterápia sem segít), ez elvileg lehet -e stabilizációs műtéti indikáció?
Válaszát köszönöm!


Elvileg igen.

László  2010. október 30. 08:46   #1141 

T. Doktor úr!
Krónikus derkfájásom van egy éve, konzervatív terápia nem eredményes. Az MR lelet L5-L2 között mindhárom szinten protrusiot mutat. A gyógytorna a lesugárzó fájdalmat szünteti, de van egy állandó keresztcsonti fájdalom az SI izület felső részén. Csontscan, rtg, HLA-B27 negatív. Okozhatja ezt a lokalizált egy pontban lévő keresztcsonti fájdalmat a porckorong , mint lesugárzó fájdalom, illetve ha igen, akkor a fájdalmas pontba kapott steriod injekció - ha a csak napokra is -- de miért szünteti a fájdalmat, ha ez csak egy oda sugárzott fájdalom?
Köszönettel László


A csigolyákat összekötő szalagrendszer feszülése okozza a derékfájást. Ezt porckorongprotrusio okozhatja. Ha a protrusio eléri az ideggyököt, akkor lesz lábba sugárzó fájdalom.

előző oldal 58. oldal következő oldal