Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Székely György
Dr. Székely György válaszol
Dr. Székely György
idegsebész szakorvos
agysebész, gerincsebész
előző oldal 48. oldal következő oldal
félelem  2010. június 4. 21:51   #960 

Tisztelt Doktor úr!
15 éves lány vagyok.Szemfájdalmam miatt elküldtek neurológushoz,aki a következőket mondta nekem:Romberg helyzetben bizonytalan,hátrafelé dől.Járása spacticus.És hogy nem érti mi van a szememmel,nem tudja mért fáj.Ezután elküldött mr-i vizsgálatra,ahová a jövőhéten kell mennem.A beutalóra a következőt írta:Kérem a beteg MR vizsgálatát térszűkítő folyamat kizárása céljából cerebellaris tünetek miatt.
Dg:Központi idegrendszer rosszindulatú daganata k.m.n. ?
Szeretném tudni hogy ez mit jelent,illetve hogy milyen betegségem lehet.Köszönettel:Brigi


Kisagyi daganatra gyanakszanak.

szaglás- izlelés elvesztése  2010. június 4. 21:50   #959 

Tisztelt Dr Úr! Fiam /28/ éves kb. féléve, hogy elvesztette a szaglását és az ételek izlelését. Felkereste a neurologiát és kapott vitamint. Azóta sem történt váltózás. Kérem segitsen nagyon aggódom. Én még ilyen problémával nem találkoztam. Ez egy betegség ? Átmeneti állapott? Van-e kiút? Hova forduljunk?


Öszinte Tiszteletem


Koponya MR vizsgálatot végeztetnék.

superyloz  2010. június 4. 21:49   #958 

tisztelt doktor ur!erdelybol irok es a kovetkezo kerdessel fordulok onhoz:23 eves baratnom ,egy hosszan tarto gugolo-hajolo muka utan(8ora)egy poplitealis ideg parezis tuneteit mutatta,szteppelo jarassal,neurologus es reumalologus velemenyet kertuk,a neurologus szerint 3 6 holnap alatt rekuperalodig mivel az axon 1mm regeneralodik naponta,a rezonancias lombalis regio vizsgalata nem mutat elvaltozast ,a ver analizisek normalisak,cukorsziont normalis vizelet analizis normalis,nincs fejfajas,derefajas,nincs semmi panasz,nem is ismert semmi betegseggel,csaladjaban sincsenek betegsegek,jelenlegi kezeles;prednison 15 mg/nap,aspenter 75 mg/nap,pentoxi retard 2x400 mg/nap,milgamma n 3x1tb/napon velemenye szerint a rekuperacio lehetsegsz lesz? senki nem indikalt fizioterapiat,kinetoterapiat,ajanlot vagy nem ?nagyon sajnalom ,ahogy latom hogy szteppel!koszonettel kis zoli


Én ideg vezetési sebesség vizsgálatot végeznék, a mi megmutatja, hogy leszorítás jelenleg fennáll-e még. Ha igen, akkor műtét javasolt.

Jónapot  2010. június 4. 21:48   #957 

Tisztelt Doktor úr!

Az lenne a kérdésem hogy ha legyengült szervezetnél alkalmazható e a
Magne B6 tableta mert nagyapám ezt szedte és ugyanazok a melékhatások voltak neki 1 tabletánál mint túladagolásnál alap betegsége :I7090, I6380,F0110,F0700,I10H0. este bevette a tabletát és kezdte fájlalni a szívét vizelete nbem volt neki egész este másnap pedig 11 óra után elhunyt!

Okozhatta e a gyógyzser?

Előre is várom válaszát!

Tisztelettel Vona Ferenc


Biztosan nem a magne B6 okozta.

Ez mi lehet?  2010. június 4. 21:47   #956 

Tisztelt Dr.Úr
Úgyérzem valami elromlott bennem,közvetlen elalvás előtt mikor már húzza a szememet az álom,olyan erős inger jön az alvásra,hogy mintha"elájúlnék"érzet.Ez a jelenség párosul a fejem közép pontjába egy tompa ütés érzet.Na ettől kipattan a szemem,és nem tudok aludni,pedig álmos vagyok.Kérem válaszolja meg mitőrténik ilyenkor, és mi lehet a megoldás.

Tisztelettel Miki


Keressen fel alvás ambulanciát.

Csontdaganat!  2010. június 4. 21:46   #955 

A segítségét szeretném kérni a kislányomról részére. 2009 szeptemberében álló helyzetben belereccsent a térdébe, majd elesett és nagy fájdalmat érzett . A sebészeten megröntgenezték, törést nem láttak, a térde bevizesedett, pár napig gipszet kellett viselnie. Az eset megismétlődött novemberben, újra készítettek felvételt a térdéről, de most sem láttak törést. Továbbküldtek egy másik kórházba ott is készítettek röntgent, itt észlelték a térdkalácstörést, de véleményük szerint ez nem friss törés, valószínűleg ez még a szeptemberi eset. A javaslat, ha újra kiugrik a térde, akkor megműtik. A felvételeken találtak még csontdaganatra utaló foltot is, ami engem nagyon megrémisztett, a kezelő főorvos úr azt mondta, hogy egy év múlva kontroll a daganat miatt. Nem vagyok nyugodt, rettegek a daganat miatt. Mit tegyek, hová forduljak?


Orthopédiai szakrendelést keressen fel.

ildi  2010. június 4. 21:44   #954 

kedves dr úr!!! fejben erős görcs szerű fájdalmak vannak és a fülem mindkét zsibbad ég. voltam neurológusnál ,és az elküldött ct-re.Az eredmény: Interventriculárisan 8 mm szélességű liquortér tágulat figyelhető meg. vélemény : Cysta septi pellucidi et cavum Vergae. Meglkérdeztem h mit jelent,és az agykéregnél van ez a 8 mm-es cysta. de van a bal lebanyben is 5 drb... szédüllők alacsony vérnyomás ,hidegrázás nyomás a fejme görcs és most ciderült van candidám a széklet mutatta ki. Dr úr nagy vizsgálatokra sajnos nincs pénzem magán orvosillag.De ideg gyógyász és a háziorvos azt mondt h nem kell vele foglalkozni. valóban így van ez? Kérem hogy írja meg ön mit gondol,és okozzhatja a fejben ezeket a tüneteket. candida az nem függ össze ? idegkimerültség gyanúja fennt állt. de féllek h a fejben ez mikor görcsöl és üti a kupám ez okozza.Türelmét köszönöm. mit tegyek? Menjek tovább? É ha igen hová kell fordulnom? Köszönöm tiszteletem.


Egyetértek az ideggyógyászával. Ezek fejlődési variációk.

Agydaganat  2010. június 4. 21:43   #953 

Üdvözlöm!
Azzal a kéréssel fordulok Önhöz,hogy testvéremnek agyműtéte volt!Az agylebenyről távolítottak el egy igen nagy daganatot.A műtét jól sikerült,bár a szövettan eredménye nem lett jó!Megkezdte a sugár kezelést és a kemot.amit tablettában kap!Ez a 3.hete,de sajnos egyre elviselhetetlenebb,nagyon agresszív,és minden pici dologból óriásit csinál!Attól tartunk,hogy valakiben kárt okoz!Semmilyen nyugtatót nem szed,szakorvoshoz nem akar menni!Kérem adjon tanácsot!
Tisztelettel:Cz. Viktória


Sajnos a frontalis lebeny műtéte után a személyiségváltozás előfordulhat. Orvosi vizsgálat nélkül sokat nem lehet tenni.

ischaemiás gócok  2010. június 4. 21:42   #952 

Tisztelt főorvos úr ! MR leletemen több ischaemiás góc van.Azt szeretném megkérdezni mi az hogy ,, legkifejezetebben az agy első /frontális / és oldalsó parietális részéren.,, a vélemény,, arterio sklerózis. 51 éves vagyok , milyen ütemben rosszabbodhat a nootropil 1200 mg 2x1 és aspirin szedése mellett, vagy mit kellene csinálnom, hogy ne romoljon tovább a betegségem. Nyaki sérvem is van. köszönöm válaszát, tisztelettel: Katalin.


Ki kellene vizsgáltatni magát vérzsírok irányába, szükség esetén gyógyszerrel lehet beállítani a megfelelő értékeket.

TANÁCSRA VÁRVA  2010. június 4. 21:40   #951 

Tisztelt Főorvos Úr
Törökné Juhász Marianna vagyok Körösszegapátiból
a tanácsát szeretném kérni,2005 -ben az ÖN betegje voltunk a férjemmel!Akkor Ön elküldőtt MR vizsgálatra aminek az eredménye a következő:a TH.XII.és LV.korong jelintenzitiása csökkent.A XII.discus enyhén elődomborodik.Az L.III porckorongon bal oldalon mérs.fokú protrusio látható.A bal foremen szűkebb,de gyöki compressio nincs.Az V.diskus medialisan a kp.vonalban mérs.preduktál.Azóta állandó fájdalmaim vannak!!Hetek óta állandó égő fájdalom és állandó zsibbadás!!!Nem csak a lábaimban,gerincemnél még a kezeim is lezsibbadnak,teljesen az uj végekig!!2008-ban B.ujfaluból gerinc MR.vizsgálaton voltam!Eredmény:a csigolyák peremszélei helyenként megnyúltak.A discusok viztartalma csökkent.C.IV.-V.Közötti discus dorsal felé bal oldalra részben a foramenben bő 3mm-re bortosul elő,a forament szükiti,a bal oldali identicus gyököt kissé dislocálja.Az elváltozást,részben dorsal felé előboltosuló discus,részben spondylophyta okozza.C.V.VII.közötti discusok dorsal felé kismértékben előboltosulva a durán apró benyomatokat okoznak.Többször feküdtem már REHAB.osztályon ahol kezeléseket kaptam!!Fájdalmaim csak részben szüntek meg!!2-hete Dr.Fekete István prof.-nál voltam aki azt javasolta,hogy sürgösen keressem fel az idegsebészeti szakrendelést!Ekkor hivta föl ÖNT a férjem.Sajnos azóta még rosszabb,fizikai munkát végzek és van amikor már annyira lezsibbad a bal kezem,hogy a tárgyak esnek ki a kezemből!!Június 28-ra kaptam időpontot,de azért szeretném ha ÖN választ adna a panaszaimra!!Szivességét előre is megköszöném!Üdvözlettel Törökné Juhász Marianna és Török Károly!!


Szívesen segítek, de ahhoz fel kellene keresnie engem. Az, hogy kell-e operálni, csak a felvételek megtekintése után derül ki.

Röntgen  2010. június 4. 21:37   #950 

Tisztelt Doktor Úr!

A párom röntgen eredményét szeretném leírni.
A fiziológiás nyaki lordosis kiegyenesedett. A C V-VII csigolyákon kifejezett spondylosisis felrakodás, ugyanitt uncovertebralis arthrosis látszik. A C VI-VII közötti discusrés beszűkűlt. Panaszai: fáj a nyaka, háta és a bal karja ill. zsibbad neki végig. Az eredményt szeretném ha értelmezné nekem. Most jár fizioterápiára és gyógyszert szed. Az eredménnyel csak a terápia után kell visszamennie. Előre is köszönöm: Ibolya


Kedves Ibolya!

Kp. súlyos degenerativ jeleket mutató rtg. lelet.

babi 78  2010. június 4. 21:36   #949 

Tisztelt dr. ur! Fiam 13 éves , egy evvel ezelőtt ugy jött haza hogy egy pup volt a feje tetejen ,egy fa ag esett a fefere egy sepronyel nagysagu.Azt mondta akkor fajt de nincs semi baj.De en meg mindeg aggodom.Kell aggodnom?Panaszai nincsenek.Valaszat elore is koszonom.


Nem kell aggódni.

sürgős  2010. június 4. 21:36   #948 

Hogyan tudna segíteni a gyógyulásomban ? előre is köszönöm


A gerincbetegség az esetek egy részében igen nehezen kezelhető. Kell hozzá ismerni a beteg kórelőzményét, tüneteinek változását, az elvégzett műtéteket és látni az MR filmeket. A kezelés a legtöbb esetben nem műtéti. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres.

ildiko  2010. május 31. 19:22   #947 

Tisztelt Dr úr.volt genetikai vérvételem öröklő betegséget kerestek már meg van az eredmény de én sajnos nem értem ezért szeretném ha meg írná nekem hogy pontosan most mit is jelent és esetleg van-e teendő?vizsgálat:aApoE polimorfizmus eredmény: detektált allélek3/4 Metodika:PCR:amplifikáció, majd cfol restrikciós emésztés Háttér:Az ApoE GÉN a human 19 kromoszómán helyezkedik el,4exonból áll és a 299 aminosavból álló apolipoprotein E fehérjét kodolja.Három izoformája az apo E2,E3,és E4 a gén lókus 3 különböző alléljének a terméke. Három homozigota ( apo E 2/2,E 3/3 E 4/4) és három heterozigota ( apo E2/3 E2/4E 3/4 ) genotípus létezik .A 112. és 158. aminosav substitucioja felelős sz egyes allélek közötti külömbségekért. Aminosav csere a 112 . 118 . pozicioban. 112. és 158 . Apo E2 CYSTEIN CYSTEIN Apo E 3 SYSTEIN ARGININ Apo E4 arginin arginin Az egyes genotípusok az alábbi betegségre hajlamosítanak: genotípus betegség ApoE/e2 lll. típusú hyperlipopteinaemia ApoE4//E4 Alzheimer kór,magas ldl cholesterol szint . szeretném ha meg írná nekem hogy ez a lelet mit jelent ? köszönettel: ildikó


Kedves Ildikó!

Kérem, forduljon klinikai genetikushoz.

lábujj zsibbadás  2010. május 31. 19:22   #946 

Tisztelt Doktor Úr!

8 hete császármetszéssel hoztam világra gyermekemet, nem tudom van-e összefüggés, de azóta a nagylábujjaim zsibbadnak folyamatosan, a bal lábamon kifejezetten zavaró, a jobbon kevésbé.
Mi okozhatja ezt? Mit tegyek ellene? Milyen orvoshoz forduljak e problémával? Ha ideggyógyászhoz, akkor oda kell-e beutaló, illetve milyen jellegű vizsgálatokra számítsak?

Köszönettel: Nagyné Kati


Kedves Kati!

Lehet, hogy a szüléssel függ össze, érdemes neurológushoz fordulni. Az OEP finanszírozott rendelés beutaló-köteles. A kivizsgálás a tünetektől függ.

Neurofibroma  2010. május 31. 19:19   #945 

Kedves Székely dr !!
Neurofibrozis van a vejem karjában.Hova lehetne fordulni kivizsgálásra?
Mit is jelent ez a betegsége?
Válaszát előre is megköszönöm !
üdvözlettel: Ágnes 55


Kedves Ágnes!

Ideggyógyászhoz. Lehet, hogy banális a probléma.

Huni  2010. május 26. 22:17   #944 

Kedves doktor ur . A htam balfelol kozepen van egy pont ahol egyfojtaban enyhen faj mar tobint 3 honapja es ha valki hoaer vanmikor nagyon jol esik de van amikor az egig fel tudnek szokni anyira faj . Ideges termeszetem lett ihejt leulok mozgatom a labam egyfojtaba fel le sok apro mozdulat . es bicsergnek az alkarjaim es a labjim meg a bal felem melemnel nyilani szokot lehet seges hogy iidegszal becsipodesem van a hatgerincemnel??? valaszat eloreis koszonom.Huni


Kedves Huni!

Annyit értettem meg, hogy van a hátán egy pont, ami vagy fáj, vagy jó érzés, ha hozzáérnek. Ilyen betegséget nem ismerek.

Gyengeseg  2010. május 26. 22:14   #943 

Tisztelt Doktor Ur!
Nagyon elvagyok csuggedve egeszsegi allapotom miatt.Mar 2 ev ota vannak tuneteim (gyengeseg erzes,nem forgo tipusu szeduleses erzes,ingadozas erzes ,remeges erzes ..),de az utobbi idoben nagyon zavar a remeges,reszketes erzes ami a labaimban van es amit csak en erzek,kivul allo szemely nem eszleli.Keszult MR a fejrol decemberben,negativ volt.Az altalanos ver analizisek jok voltak,E-colit Gentamicinnel kezeltek az antibiogramma szerint.Idegorvosnal voltam,Bilobilt Betaserc-et kaptam ,de tunetek maradtak.A Doktor Ur tapasztalatai es a tunetek alapjan lehet ideg betegseg?(sclerosis multiplex?).Jelenleg az aranyereimet gyuruzik es elpanaszolvan tuneteimet a kezelo Doktor Ur is neurologushoz kuldott,pedig en mar voltam.Nyugdijas no,(60 eves) vagyok es Erdelyben elek es a fizeteses klinikakra jarok.A csaladi orvosnak szegyellem mondani panaszaimat mert az utobbi idoben sok bajom volt es az oregedesre gondol.Allando jelleggel Egiloc-ot es Euthyroxot szedek.(2 eve az anti-TPO pozitiv).Milyen vizsgalatokat kellene csinaljak On szerint hogy kideruljon betegsegem oka !Bocsanat a hosszu leirasert,koszonom hogy vegeg tetszett olvasni es koszonom elore valaszat.


Sajons neurológiai vizsgálat nélkül nehéz továbblépni, érdemi javaslatot tenni.

Irén  2010. május 26. 22:11   #942 

Rehabilitációs osztályra utalt az idegsebész infúziós kezelést említett, amit évente ismételni kell. Szeretném tudni, mit rejt még ez a kórházi kezelés, és nagyjából mennyi ideig tart.
Egyébként a nyakamban van 3 sérv, amire azt mondta nem ajánlja a műtétet, mivel el van kopva a csigolyám és emiatt kiújúl megint a sérv.

De ezt nem írta le a leletbe, csak szóban említette. Orszi elé megyek, lehet hogy fontos lett volna leírni?Miért nem írta le Ön szerint?

Előre is nagyon köszönöm:

Irén


Kedves Irén!

Örömmel segítenék, de a leírtak nagyon kevés szakmai információt tartalmaznak. Látni kellene Önt és az MR képeket ahhoz, hogy lényegi segítséget tudjak nyújtani.

Tunde  2010. május 26. 22:09   #941 

Tiszteletem foorvosur!
A segitseget szeretnem kerni! 22éves no vagyok,Kb 1 hónapja rendszeresen-nem állandó jelleggel jelentkeznek a problémáim: a bal oldalamat nehezebbnek és gyengébnek érzem, elég sokat zsibbed, éjszakánként is, e miatt nehezen alszom el, a bal oldalamon képtelen vagyok 5-10 percnél hosszabb ideig fekudni, ezen kivul leirhatatlan furcsa érzésem van, olyan mintha nyomná valami a testem bal oldalát-nyakam,a vállam,a csipom, a térdem- de ezt az érzést igazából nem tudom megmagyarázni.
Mi okozhatja ezeket a tuneteket? mit tehetnek a csillapitásukért? A kornyekunkon sajnos egyetlen ideggyógyász sincs.
Válaszát elore is nagyon szépen koszonom4


Sajnos ideggyógyászati vizsgálat nélkül nem tud közelebb kerülni a panaszai megoldásához.

előző oldal 48. oldal következő oldal