Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Székely György
Dr. Székely György válaszol
Dr. Székely György
idegsebész szakorvos
agysebész, gerincsebész
előző oldal 25. oldal következő oldal
mónika  2009. október 18. 11:28   #500 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát, voltam már körzeti orvosomnál ezzel a problémámmal, kértem adjon beutalót neurológiára, viszont nem ad. kb 1 hete szedek pánikbetegségemre orvosságot, és ő azt mondja, hogy ezek a pánikbetegség tünetei is lehetnek, szedjem az orvosságokat, és sétáljak sokat. Megmondom őszintén, ezzel ő nem nyugtatott meg. Beutaló nélkül nem fogadnak a neurológián. Őn szerint is lehetnek ezek a tünetek az orvosságok mellékhatásai?
Vagy váltsak orvost?
Spitomint, és Sertralint szedek.


Köszönöm, tisztelettel
Mónika


Akkor kérjen a pszichiátertől beutalót.

Jázmini  2009. október 18. 11:27   #499 

Ülő munkát végzek, sokszor fáj a hátam, mellkasom, zsibbad a kezem. Ha kihúzom magam, mintha ilyenkor roppanna is egyet. Ismert MPS-em van, a kardiologus azt mondja ez nem okozhat ilyen problémát. Merre felé induljak? Milyen szakrendelésre kérjek beutalót?
Válaszát előre is megköszönöm. Szép napot mindenkinek!!!


Ez csak a rossz testtartásból ered. Az ágyéki gerincszakaszt meg kell támasztatni ülés közben, akkor kevesebb lesz a panasz.

mónika  2009. október 14. 11:07   #498 

Tisztelt Főorvos úr!

Kérem segítsen nekem, nem tudom kihez forduljak segítségért.
Pár napja érzem, hogy hátul tarkó fölött jobbra nyomás van a fejembe, néha halántékom is nyom, mintha satuba lenne a fejem. Enyhe szédelgéssel is jár, vannak pillanatok, mintha úgy érezném, hogy most fogok megőrülni, de ez az érzés általában elmúlik. Néha azt érzem,
mintha áramütés szaladna végig a fejembe. Mi lehet ez? Milyen szakemberhez forduljak?
Félek attól, hogy esetleg daganat, vagy, hogy megbolondulok.

Kérem segítsen!

Köszönettel
Mónika


Kedves Mónika!

Neurológushoz kellene fordulnia. Korrekt status nélkül nem lehet sokat mondani.

Üdvözlettel

masszáságy  2009. október 14. 11:05   #497 

Tisztelt doktor úr!
Szeretném a véleményét kikérni.Derékfájásra Ön javasolná-e a jade köves masszáságy használatát?( enyhe csigolya elmozdulás)Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Sándor


Kedves Sándor!

Sajnos nem ismerem ezt a típusú ágyat.

Üdvözlettel

Szem rángatás!  2009. október 14. 11:04   #496 

Kedves Dr Úr! Van egy 11 éves kisfiam! A gondunk tavaly márciusban kezdödött,azzal,hogy elkezdett pislogni! Elvitem a háziorvosunkhoz,aki azt javasolta,hogy vigyem el,egy szemvizsgálatra! Ez meg is történt,és a szemorvos,felirt neki szemüveget! Kb 2 honap elteltével,azt vettem észre,hogy már nem pislog,hanem szabályosan forgassa a szemeit! Ujra elvittem egy másik szemorvoshoz,aki azt mondta,hogy nem kell vele foglalkozni,ez egy olyan másodlagos dolog a gyerekeknél,mint a felnötteknél a dohányzás! Majd kinövi! A kérdésem az lenne,hogy mit lehet ilyenkor tenni,mert néha nagyon megijedek! De a szemorvos szerint,nem szabad rá szolnom a gyerekre! Mások meg azt mondják,hogy ez az epilepszia egyik tünete! Mielöbbi válaszát,elöre is megköszönöm! Egy aggodó édesanya!


Látni kellene a gyermeket, lehetőleg gyermekneurológusnak.

Hamupipőke  2009. október 14. 11:03   #495 

Tisztelt Főorv.Úr

Fél évvel ezelőtt gerincsérvvel operáltak.A lehetőség szerint jól érzem magam,rendszeresen úszni járok, a hátúszást részesitem előnyben.Most tudomásomra jutott,hogy van egy un.MBT terápiás cipő. Már meg is néztem,és próbáltam is,de nem tudom,későbbiekben prevencióképpen megfelelő lenne-e,vagy csupán jó a reklámja a cégnek.?Van-e a Főorv urnak valamilyen visszajelzése a betegek részéről,akik használják?
Válaszát megköszönöm,üdvözlettel
Klári


Kedves Klári!

Az MBT cipő szuper jó, mindenkinek ajánlom.

Üdvözlettel

bizsergés  2009. október 11. 16:55   #494 

tisztelt dr.úr!
Kérdésem az lenne,hogy mitöl van a fej bizsergés eddig csak néha néha éreztem,de most egyre sürübben érzem mintha hangyák szaladgálnának a fejemen.válaszát előre is köszönöm


A fejbizsergés önmagában orvosilag nem értelmezhető, részletesebb anamnesis felvétele indokolt.

kéz zsibbadás  2009. október 11. 16:53   #493 

Tisztelt Doktor Úr.

Szeretném megkérni,hogy segitsen nekem értelmezni a leletemet.
Nyaka, dereka fáj.MKO.Keze zsibbad reggelente órán keresztül.Érzéketlenek az ujjai.Kezei erötlenek tárgyakat elejti.ST: kötött fájd.nyak mozg.durván crepit,feszülö szev izomzat,spest nyom érz.M.Trap,max lev és retropoz végponton fájdalmas,fok háti kyphosi,kiegyenesedett lord,szabad térd boka mozg, jo.convex scoliosis,csuklóérzészavar. Kezekben hebedden arthrosis jelei,ökölképzés

szorító erő gyengült.


Segítségét előre is köszönöm.

Kormosné Erzsébet


Kedves Erzsébet!

Ez egy vizsgálat rövid leírása. A nyaki gerinc degeneratív betegsége és carpalis alagút syndroma jönnek szóba. Ezirányú vizsgálatok indokoltak.

Üdvözlettel

Mercedesz  2009. október 11. 16:51   #492 

Tisztelt Doktor úr


Hallottam a theodam nevü gyógyszer,vagy készítményről,de információt nemtalálok róla sehol. Érdeklődnék,hogy valójában mi ez? Ganglioglioma betegségről lenne szó. Köszönöm.


Keresse úgy, hogy Temodal. Ez egy alkiláló cytostatikum.

okanagan  2009. október 11. 16:45   #491 

Tisztelt Doktor Úr!
Élettársamnak 9 éve volt gerincműtéte(porckorongsérv a L.V. csigolya környékén)Eddig panaszmentes volt, leszámítva a reggeli "bejáratódást",mikoris kissé merev tartásban tud csak mozogni kb fél órán keresztül, aztán a dolog rendeződik. A közelmúltban azonban szerintem aggasztó lábfájásra panaszkodik(egyébként harántsüllyedése van,sokat van munkája közben álló testhelyzetben),de a fájdalmat nem ilyenkor, hanem ülve, ill.vezetés közben jelzi. Othopédus látta,lúdtalpbetétet javasolt,aminek használata ellenére sem lett enyhébb a fájdalom. Nem ill.nagyon kevéssé tulsúlyos.Diclofenac duot szed,csekély eredménnyel. És érdekes, hogy vannak olyan napok,amikor egyáltalán nem fáj a lába. Pld.egy kb.15 km-es gyalogtúra után.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a tünetek a gerincsérv kiújulására utalhatnak-e?Válaszát előre is köszönöm.


Igen, lehet, MR vizsgálatot javaslok.

"Öcsém"  2009. október 11. 16:43   #490 

Üdvözlöm Főorvos úr!

Molnár Zsuzsa vagyok/54/,,van egy öcsém,aki sajnos súlyos alkohol beteg,az történt,hogy 1napról a másikra megszűnt kommunikálni,legfeljebb arckifejezéskkel jelez nem tud egyáltalán nem tud beszélni,kétszer is kint volt nála a háziorvos azonkívül,hogy tapintásos vizsgálatot végzett,semmit nem rendelt el,hogy esetlegesen valamilyen agyi vizsgálatra előjegyezhette volna.
Netán Ő már ránézésre tudja,hogy nincs segítség,végleges az állapota?!
Ő édesanyámmal él 50 km-re tőlem,hogy tudnék segíteni, mi a teendő ilyenkor?
Várom válaszát,amit előre is köszönök!

Egy aggodó nővér


Valóban szükség lehet szakorvosi vizsgálatra. Ha a háziorvos nem látja indokát, akkor sokat nem tehetnek. Ha rosszul lesz valaki, mentőt is lehet hívni.

51éves nő  2009. október 11. 16:32   #489 

tisztelt Dr. úr Az utolsó MR vizsgálati eredményem.A C.III.-IV.korongon széles alapu mérsékelt előboltosulás láthato, mely a peremszéli felrakodásokkal együtt a ventralis lipuoertet és a forameneket szűkitik.A gyökök kilépése nehezitettek.A C.IV.-Vkorongon széles alapu kiboltosuláa van,melyet szintén degenerativ lipuortér szűkitett. tisztelt Dr. úr Az utolsó MR vizsgálati eredményem.A C.III.-IV.korongon széles alapu mérsékelt előboltosulás láthato, mely a peremszéli felrakodásokkal együtt a ventralis lipuoertet és a forameneket szűkitik.A gyökök kilépése nehezitettek.A C.IV.-Vkorongon széles alapu kiboltosuláa van,melyet szintén degenerativ lipuortér szűkitett.A C.V.-VI.korongon széles alapú mérsékelt elöboltosulás látható mely a vertrális lipuorteret szűkitiA korong jobb oldalon foraminálisan kifejezettebb kiboltosulás láthato melyet peremszéli felrakodások kisérnek, a jobb oldali gyököt komprimája a baloldali gyök kilépése nehezitett. A C.VI-C VII 2-3 mm kiboltosulás Th. II. csigolya a ventrálfelé csúszvaA Th.V.-VII 3mm előboltosulás a myelont eléri. A mai nap voltam szakorvosnál Kaposváron. Azt mondták, hogy nincs különösebb bajom, és kaptam fájdalom csillapitót. MELOXICAM-ZENTIVA 15mg. A másik problémám amiért mentem és választ nem kaptam remegnek a kezeim és néha a combomon is érzem a remegést. kb nyár eleje ota nem folyamatosan de nagyon zavar. Azt mondták , hogy ez nemkiván kezelést.Megtalán anyaki problémám se ugyis nekem fáj.Szeretném tudni, hogy mitől remegek, és mit kezdjek a nyaki problémámmal?Köszönöm, hogy meghalgatoot és válaszol a levelemre


Nyaki problémára gyógytorna és háton úszás javasolt, a remegést távolból gyógyítani ill. diagnosztizálni nem lehet.

telefon  2009. október 5. 21:24   #488 

Azt szertném megkérdezni,hogy a porckorong gyulladásnak milyen kezelései vannak.A beteg akiről szó van cukorbeteg,dializálásra jár és kb 3 hete nem tud megmozdulni.Az orvos szerint porckorong gyulladás van.De a kezelésről nem mond semmit.Tényleg 3 év a gyogyulási ídő?És nem várhato negy változás?Kérem segitsen kétségbe vagyunk esve!!!!Köszönöm


Antibiotikum és gerinc immobilizáció. Sajnos lassan gyógyul, és gyógyulás után maradványtünetek maradnak. A diagnosisa képalkotó eljárások és vérvizsgálat alaján lehetséges.

derék fájás  2009. október 4. 11:48   #487 

Tisztelt Doktor Úr!


Körülbelül 10 éve vannak deréktáji fájásaim, amik régebben évente 2szer jelentkeztek pár napra. Sajnos az elmúlt évben súlyosbodtak és most már több mint egy hónapja folyamatosan fáj. Tegnap került sor egy MR vizsgálatra, majd bejelentkeztem egy idegsebészhez, aki leghamarabb novemberben tud fogadni. Kérem segítsen a vizsgálat értelmezésében. Hobby szerűen úszok, focizok és kerékpározok, esetleg fel kéne hagynom valamelyikkel?

A sacroiliacalis ízületek részéről érdemi degeneratív eltérés nem látszik.
Lumbalis polydiscopathia képe: a korongon dehydratáltak. Az ábrázolásra került szintén folyadékvesztéses Th.XII. discuson apró protrusio.
Az L.II. korongon centralis hernia van, durazsák compressioval.
Az L.IV. korong anuus fibrosusa szakadt, itt a korongmateria centralisan hátraboltosul, kismértékben proximalis és distalis irányba egyaránt nyomulva. A durazsákon mérsékelt benyomat jön létre. A gyök kilépések szabadok.
Laedalt az L.V. korong is, az itt lévő széles bázisú hernia megérinti a jobb L.5. gyök kilépés és éppen éri az S.1.gyök eredéseket is. Közepes mértékű spondylosis és arthrosis. Kiegyenesedett a lordosis, a conus medullaris és cauda rostok eltérés nélkül.
Vélemény: Alsó thoracalis és lumbalis polydiscopathia a lrírtak szerint spondylosis és arthrosis kiséretében.

Előre is köszönöm válaszát.


A leírt belváltozások közepesen súlyos foku degeneratív eltérések, melyek műtétet nem igényelnek.

Zsuzsa  2009. október 4. 11:46   #486 

Tisztelt Főorvos Úr !

Szeretném a segítségét, tanácsát kérni 58 éves nőbeteg vagyok 12 éve magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel küszködöm. A rendszeres és pontos gyógyszerszedés ellenére vérnyomásom kb 1 éve teljesen felborult jelentős tensio kiugrásokkal 250/120, de félévig folyamatosan 200- 220/ 100- 120-as értékekkel (ez délutáni órákban következett be). Emiatt MR vizsgálat történt amelynek elküldeném a leírását A kamrarendszer norm. helyzetű és tágasságú. az extracerebralis liquorterek nem szélesebbek. Intracerebralisan kórós jelintensitas eltérés nem mutatható ki. A craniocervicalis átmenetnél a nyúltvelő bal oldalán 12 mm hosszan ferde irányú benyomat látszik, a a. verebralis hosszan nekifekszik a nyúltvelőnek. A PICA kilépésénél "V" alakú megtöretése könyökszerűen okoz benyomatot a nyúltvelő bal oldalán. Jobb oldalon a nyúltvelő és az a. vetebralis között szabályos a távolság. A nyúltvelő jelintensitasa nem kóros. A foramen magnum szabad. Az a. basilaris nem tágabb, a koponyabázis erein szűkület nincsen. Vélemény: Intracerebralis organikus laesio nem igazolható. Neurovascularis kompresszió a nyúltvelő bal oldalán: hosszan jelentős mértékű benyomatot okoz, a bal a. vertebralis és a PICA III. stádium. Kérdéseim: lehet -e, kell-e műteni, mekkora és milyen kockázattal jár a műtét, melyik a nagyobb kockázat műtét ha egyáltalán lehet vagy ha így marad.

Segítségét, tanácsát megköszönöm. Tisztelettel : H. Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!

Nem látok okot műtétre, mert a kompresszió nem okoz tünetet. Ha operálni kellene, akkor a műtétnek igen nagy kockázata lenne.

Üdvözlettel

szajga  2009. október 4. 11:41   #485 

Tisztelt Doktorúr!

A fejfájás ambulanciáról kerültem mr vizsgálatra, aminek számomra nem érthető a lelete. Szépen kérem, ha lehetséges írja meg az értelmezését. A saját orvoshoz még nincs időpontom és furdal a kiváncsiság, hogy mi van velem.

T1 súlyozott sagittalis, T2 súlyozott és FLAIR metódusú transversalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk.

A kamra rendszer középállású, szimmetrikus.
A külső liquorterek szabályosak.
A foramen magnum szabad.
A perivasculáris terek mindkét hemispheriumban tágabbak.
Bal oldalon a frontalis lebenyben subcorticalisan két-három, 2-3 mm-es T2 súlyozott és a FLAIR felvételeken hyperintens góc látható.

Fáradozását előre is köszönöm.
Tisztelettel: Ané


Látni kellene a képeket, ill. a leletnek van egy vélemény része. Ez nem mond sokat, nagyobb baj nem valószínű.

Mitől lehet?  2009. október 4. 11:39   #484 

Tisztelt Doktorúr!Nekem az a problémám,hogy időnként éjjel arra ébredek,hogy úgy érzem szét tudnék robbanni.Nem aggaszt semmi,nem vagyok ideges,és mégcsak rosszat sem álmodtam viszont érzem,hogy az idegeimmel van baj.Nem is tudom helyesen kifejezni magam,de olyan érzés vesz hatalmába ami nagyon kellemetlen,muszáj az izmaimat megfeszíteni.Nem vagyok ideg beteg,alapjában nyugodtabb embernek tartanak,de akkor mégis mi történhet velem,vagy az idegeimmel olyankor?Nagyon köszönöm az időt amit rámáldoz!Tisztelettel:B.né


Ezek a tünetek az elfolytott stressz miatt lehetnek. Forduljon pszichológushoz.

aggódás  2009. október 4. 11:37   #483 

Tisztelt doktor úr.

A fiamat szombat délután bicikli baleset érte,eszmélet vesztés nem volt,csak rosszullét,hányinger,aluszékonyság. az első ct vizsgálag koponyatörést és epidurális vérzést mutatott ki.helikpterrel a miskolci megyei kórházba szállitották,az ott végzett vizsgálatok alapján nem volt szükség azonnali operációra.másnap újabb ct,aminek az eredménye hogy növekedett a vérzés,a vér mennyisége kritikus határon van,de még mindig nincs szükség operációra.A baleset óta már eltelt 4 nap a vérzés elállt a gyermek állapota stabilizálodott.,az aluszékonyság csökkent,szinte csak fejfájásra panaszkodik.A tudata tiszta,számol,ir,olvas.Kérdésem az lenne,hogy milyen esélye van a teljes gyógyulásra,és hogy milyen szövödményei lehetnek ennek a sérülésnek a későbbiekben.


Ha más agyi sérülése nincs, akkor teljes lehet a gyógyulás.

koponya ct  2009. szeptember 29. 20:19   #482 

TISZTELT DR ÚR ÚR!
SZERETNÉM KÉREDEZNI,KOPONYA CT, ERDMÉNYE A KÖVETKEZŐ LÁTHATÓ SUPRATENTORIALISAN FELSZIN LIQUORTEREK MINIMÁLISAN TÁGABBAAK A SZOKÁSOSNÁL
VÉLEMÉNY:A SINUS SIGMOIDEUSBAN MK.O-ON HYPODENS ThROMBUS NEM ZÁRHATÓ KI.
KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT


ua.

koponya ct  2009. szeptember 29. 20:18   #481 

TISZTELT DR ÚR ÚR!
SZERETNÉM KÉREDEZNI,KOPONYA CT, ERDMÉNYE A KÖVETKEZŐ LÁTHATÓ SUPRATENTORIALISAN FELSZIN LIQUORTEREK MINIMÁLISAN TÁGABBAAK A SZOKÁSOSNÁL
VÉLEMÉNY:A SINUS SIGMOIDEUSBAN MK.O-ON HYPODENS TROMBUS NEM ZÁRHATÓ KI.
KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT


Semmit mondó lelet, érdemi eltérést nem találtak.

előző oldal 25. oldal következő oldal