Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Székely György
Dr. Székely György válaszol
Dr. Székely György
idegsebész szakorvos
agysebész, gerincsebész
előző oldal 123. oldal következő oldal
Dinus  2012. november 1. 19:29   #2460 

Tisztelt Doktor Úr!

Hetek óta nyaki fájdalomtól szenvedek,az mri vizsgálat ezt az eredményt hozta,és tanácsolták,hogy keressek idegsebészt.
Súlyos discophatia.Protrusio disci C.V-VI. I.d. és szövödményként syrinx látható.
Köszönöm szépen válaszát


Én is ezt tanácsolom. Személyesen a képekkel keressen idegsebészt. Ha hozzám szeretne jönni, akkor a 30-349-9208 telefonon munkaidőben bejelentkezhet.

panaszok  2012. október 27. 17:30   #2459 

Tisztelt Doktor Úr!

A panaszaim néhány héttel ezelőtt kezdődtek, akkor még "csak" mellkasi fájdalom és magas pulzus volt a tünet. Arra kaptam béta-blokkolót és azt mondták ettől majd minden szép és jó lesz - na persze!
Nem hogy jobb nem lett, de az előzőleg felsorolt tünetegyüttesek mellé betársult még a szédülés, a fejfájás illetve a végtagpoblémák. A fejfájás szerencsére nem állandó, csak hetente párszor kínoz pár órára.
A szédülés már nem ennyire kegyes, az naponta többször is beköszön élet- és testhelyzettől függetlenül (az utcán, a buszon, a munkahelyen, este az ágyban...). Néha a szédülés mellett tarkófájdalmat is érzek. Illetve gyakran kíséri végtaggyengeség - de ez néha magától is előjön. Ilyenkor mindig nagyon gyengének érzem a lábam; mondjuk ilyenkor is megyek ide-oda rendesen (próbálok nem figyelni rá) de van, hogy azt várom mikor esek össze mert a lábaim feladják a szolgálatot. Ha pedig nem ez van, akkor zsibbad vagy fáj, van hogy éjszaka is arra kelek hogy teljesen le van zsibbadva valamelyik végtagom.
A labor eredményeim rendben vannak, semmilyen eltérés nincs sehol.
Voltam neurológusnál, de annyit ért kb mint halottnak a csók. Megnyomkodott itt-ott, megmérte a vérnyomásom majd kijelentette hogy semmi bajom és szedjek nyugtatót meg menjek pszichiáterhez, mert valószínű pánikbeteg vagyok + szorongok.
Na de ezek a tünetek folyamatosan jelen vannak, szinte a nap 24 orájában. Most is, hajnali fél 1kor írom ezt Önnek és szédülök - igaz csak enyhén, de azért forog velem a szoba. Tehát akkor most is szoronganék? Vagy esetleg pánikolnék? Mitől? Nem hiszem..
Egyébként a lábam néha akaratlanul megrándul és mások elmondása szerint előfordul, hogy álmomban is rugdosok.
Véleménye szerint mitől lehet ez? El kellene mennem koponya CT-re? Vagy hova menjek, milyen vizsgálatot kérjek?

Köszönöm válaszát előre is!


A neurológus kollégával egyetértek.

félek...  2012. október 27. 17:29   #2458 

Tisztelt Doktor Úr !
Tegnap voltam agy koponya MR vizsgálaton
Az eredmény a következő :
Kamrarendszer középállású, nem tágabb
Szabályos felszíni liquorterek
Periventricularisan jobb oldalon parietalisan egy apró kóros jelű laesio detectálható mely vasculáris eredetű lehet
A kisagyi tonsillak a foramen magnum síkját 10-11 mm-el meghaladják
Az ábrázolódott nyaki myelonban kiterjedt syringx valószínűsíthető. a parenchymaban halmozó góc nem azonosítható
Középvonal megtartott
A melléküregek ny.hártyája jobb túlsúllyal enyhén vaskosabb.
a mastoid területeken gyulladásos jel nem látható

Senki nem mond nekem semmit egy orvos sem, hogy mik ezek és mi lehet a következménye, vagy mit okozhatnak ezek az elváltozások. Csak annyit hogy nem kell betojni. Én ezzel nem tudok megelégedni. Tudni szeretném hogy mi a bajom és mire számíthatok.
Még vár rám egy nyaki, háti gerinc Mr...
Kérem szépen válaszoljon minél hamarabb, mert nagyon nyugtalanít ez a bizonytalanság.
köszönettel


Látnom kellene a képeket, és tudnom, hogy mi a panasza.

Liquor  2012. október 27. 17:27   #2457 

Kedves dr Ùr!

Koponya ct felvetelen kiderült hogy liquor tér tágulatom van.
6mm
Ez sok? Lenyeges elvaltozas?
Koszonom


Látni kellene a képeket.

torticollis  2012. október 27. 17:27   #2456 

Tisztelt Székely György Úr!

Köszönöm válaszát.

Érdeklődni szeretnék, hogy az általam felsorolt vizsgálatokon kívül milyen fajta kivizsgálások jöhetnének még szóba, hogy betegségem kiváltó oka kideríthető lenne, mivel gondolom így könnyebb lenne a megfelelő gyógymódot megtalálni?

Előre is köszönöm visszajelzését.

Üdvözlettel:

Éva


Egyelőre a javulást hozó gyógytornát ajánlom változatlanul.

Katalin 1967  2012. október 27. 17:25   #2455 

Tisztelt Főorvos Úr.
MRI Vizsgálaton voltam ahol az alábbi lett az eredmény.


A cranio-cervicalis átmenet szabályos. A nyaki lordosis ive elsimult. A C.III.-VI. csigolyák peremei enyhén megnyúltak ,a discusok mérsékelten dehydráltak. A C.III résben jobb oldalon lateralisan körülírt, kifejezett discus protrusio és osteophyta ábrázolódik,amely a jobb C4 gyököt eléri.de nem comprimálja ,a myelont nem érinti .A C. V. rés szintjében medialisan bal oldali túlsúllyal kisméretű,széles alapú discus protrusió látható, myelon és gyöki érintettség nélkül.Számottevő canalis szükület nem mutatható ki.A gerincvelő normális vastagságú és jelű.
VÉLEMÉNY: Jobb oldali lateralis discus osteophyta a C.III .résmagasságában ,a jobb C4 gyök enyhe érintettségével.Medialis discus protrusio a C.5. résben, gyöki érintettség nélkül.


Azt szeretném kérdezni :mit jelent ez ,és mi a teendöm? Lehet -e ezt müteni,vagy kell-e müteni? Vagy mit javasol Ön ?
Válaszát előre is köszönöm!!


Nem látok műtéti indokot. A panaszait persze nem ismerem.

s.o.s  2012. október 27. 17:24   #2454 

tisztelt doktor ur, egy romania ketsegbeesett 20 eves lany! vagyok.hat nem is tudom hol kezdjem...ezelott egy evvel cisztat talaltak a fejemben (ikobol 12-14mm) majd panik beteg lettem es depresszios,az orvosok csak tettek egyik helyrol a masikra..azota eltelt egy ev es mar allitolag nincs cisztam..de megis rosszul erzem magam.tuneteim:szsedulok,faj a fejem,remeg a labam es a fejem(foleg ha ideges vagyok,de neha akkor is ha teljesen nyugodtnak erzem magam)..azonkivul lataszavar,egyensulyzavar es gyengeseg.mi lehet a problema???az az igazsag h rengeteget idegeskedem,es szinte csak a stresszbol all az eletem.MRI vizsgalat:negativ,verkep:semmi,picitt tobb a feherversejtszam.kerem a valaszat.elore is koszonom.


Sajnos ennyi információ kevés, de ha az MR negativ, akkor nagyobb baj nincs.

tina  2012. október 23. 19:42   #2453 

Tisztelt Dr úr.
azzal a kérdésel fordulok önhöz hogy nekem meg volt 4 napig a menstruálcióm és aztán elmult és egy hét után lefeküdtem a barátomal nem védekeztünk nem engedte belém lehetséges e az h terhes vagyok ?


Bármikor terhes lehet védekezés nélkül, de pl. mentstruáció alatt az esélye elhagyagolgató. Nőgyógyász tanácsát kérje a korszerű fogamzásgátlásról.

torticollis  2012. október 23. 19:39   #2452 

Tisztelt Dr. Székely György Úr!

52 éves vagyok, pár héttel ezelőtt torticollis spastica betegséget állapítottak meg nálam. Az első tünetek kb. fél éve jelentkeztek (a fejem járás közbeni enyhe oldalra fordulása) és a későbbiekben már ülés közben is , és szinte egyfolytában oldalra kifordult volna, ha nem tartottam volna a kezemmel. Koponya MR, nyaki UH, nyaki/ gerinc röntgen, pajzsmirigy (vérvétel) vizsgálatot végeztek el, mindegyik eredménye negatív.

Jelenleg a gyógytorna során, ill. otthon is a fejbiccentő és a trapéz izom nyújtásán „dolgozom” és UH kezeléseket kapok, (eddig 8 alkalommal). Ezzel a módszerrel eljutottam odáig, hogy ülve, ha középre nézek már középállásban meg tudom tartani a fejemet, de lefelenézésnél és járás közben még sajnos nem. Ön szerint kell-e folytatni a tornát újabb alkalommal annak ellenére is, ha fájnak a fejbiccentő izmok - szerintem az akarattól függetlenül történő kifordulások miatt - vagy inkább pihentetni kellene azokat?

(Baklofen izomlazító gyógyszert is szedek.)

Időnként szoktam az utazáshoz használatos felfújható nyakpárnát viselni, amelynek mindkét oldalán egy kis "fülecske" található, amelyek ha hozzáérnek az államhoz úgy érzem, hogy "kordában" tudják tartani a nyakamat/fejemet (amit eddig többnyire a kezemmel tettem). Ebben az esetben nem a párna tartja a fejemet, viszont azt tapasztaltam, hogy szinte ugyanúgy mozog a fejem, mint korábban, míg ez a betegségem nem volt, tehát ösztönzi az eredeti mozgásra az izmokat. Nem tudom ezzel jót teszek-e és folytassam-e ezt a taktikát?

Ennél a betegségnél a nyakizmok gyakori tornáztatása a helyesebb módszer vagy pedig inkább a pihentetése?

Ön szerint van esélyem arra, hogy elkerülhető legyen egy későbbi idegsebészeti beavatkozás?

Előre is köszönöm visszajelzését.


Éva


Egyelőre folytassa a tornát rendszeresen, intenzíven. Az idegsebészeti beavatkozások nem hozzák mindig a várt eredményt.

gerincsérv  2012. október 23. 19:37   #2451 

tisztelt fő orvos úr.. azt szeretném kérdezni hogy a bal lábamban zsibbadást érzek ha le ülök akkor mintha szaladgálna benne valami egészen a fenekemtől a lábújjamig nagyon kellemetlen már 1 hete egy folytában voltam ct és ez az eredmény ..liv korongon a durazsákot deformáló medialis sérv látható a gerinc csatorna szükebb... lv korong dorsalisan lelapult rajta medialis sérv látható azt szeretném kérdezni hogy valami ideget ez nyomhat? mert ez februárba történt ez a ct de már 1 hete annyira zsibbad a jobb lábam most megyek mr vizsgálatra tessék már valami választ adni rá előre is köszönöm tisztelettel kati


Sajnos érdemben nem tudok mit mondani, látni kellene a képeket.

PP23  2012. október 22. 10:03   #2450 

Tisztelt Doktor Úr!

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy pontosan mit jelent, hogyan értékelendő a kö3vetkező lelet: A lordosis íve megtartott, a zárólemezek egyenetlenek. Az I-IV-résekben a discusok mérsékelten jelszegényebbek. A IV.résben bal oldali túlsúlyú körkörös discus protrusio látszik, mely a bal oldali forament szűkíti és a gyököt érinti. A III.résben szintén mérs.körkörös discus előboltosulás. A conus normális helyzetű, az SI rések megtartottak. Nekem pedig pont végig a jobb oldalam fáj, szúrkál, időként zsibbad. Köszönöm!


Közepes fokú degeneratív jelek.

ujjcsont  2012. október 22. 10:02   #2449 

Tisztelt Főorvos Úr!
44 éves férfi vagyok Hátfájdalommal, bal kéz fájdalommal és zsibbadással kerültem kivizsgálásra. Mellékelten leírom az MR eredményem. A gyógytorna, illetve a kezelések után megszűntek a hátamban, bal karomban és az ujjamban lévő zsibbadások, fájdalmak. Néhány napja viszont a bal kezemen az ujjaimban fájnak a csontjaim. Mitől lehet ez?
"A lordosis kiegyenesedett.A csigolyatestek magassága megtartott.Peremszélek helyenként megnyúltak A csontos canalis érdemben nem szűkebb.A discusok víztartalma csökkent. A C. V. - VI discuson mediálisan az anulus szakadása látható magasságában kis hernia van , mely a durát komprimálja, de a myelont nem éri el. A C VI-VII discoson bal oldalon foraminális hernia van , a foramen mérsékelten szűkített. Az anulus szintén szakadt. A myelon homogén szerkezetű. Spondylosis hernia disci C V-VII. Előre is köszönöm válaszát


Nyaki porckorongsérv okozhatja.

császáros anyuka  2012. október 22. 10:01   #2448 

Tisztelt doktor ur!

Olyan panasszal fordulok önhöz hogy idén 09.05-én császároztak a vágásom 30-32cm-es lett kb.nem vagyok egy vékony alkat se de a császározás napjáig semilyen láb panaszom nem volt.De azota a jobb combom elöször olyan érzés volt egy tenyérnyi nagyságban mint ha az ideget rángatnák benne de most pár napja iszonyatossan zsibbad és beleszur elég fájdalmassan.mi lehet ez és merre induljak vele?
köszönöm válaszát


Neurológushoz forduljon.

derékfájás  2012. október 22. 09:55   #2447 

Tisztelt Dr úr!
31 éves nő vagyok. Problémáim 3 éve jelentkeztek először miután császármetszéssel megszületett a második kisfiam is.Hátfájással kezdődött az egész ha háton aludtam nem bírtam felkelni utána aztán mindig oldalra feküdtem ez bejött most már néha annyira gáz hogy oldalra sem tudok sokat feküdni mert ,az is szörnyű olyan mintha a belső szerveim kiakarnának jönni belőlem és mára már a hasam is rengeteget fáj és székletem is össze vissza van .Válaszát köszönöm Szani


Valószínűleg bél-összenövésektől van panasza.

koponya mr  2012. október 22. 09:54   #2446 

Üdvözlöm!

Több alkalommal operáltak agytágulat miatt a szegedi idegsebészeti klinikán. Volt ventryculosytoma és shunt implantáció. A probléma rendbe jött idővel jelenleg nem vezet a söntöm el van kötve a distalis szára.

MR: A drain fém része miatt a temporalis régió minden szekvenciában műtermékes, így nem értékelhető megfelelően.

Egyenletesen kissé tágabb kamrarendszer. A középvonal helyzete megtartott. Egy keskeny sávban a cortextől a frontális kamraszarvig, gliosis látszik, mely valószínűleg a korábbi drain helye. Helyenként, kissé tágabb, normál helyzetű extracerebrális liquortér. A corpus calossum egyenletesen keskenyebb. A parieto-occipitális régióban bevezetett drain, a III. agykamrában végződik. Összehasonlítva a korábbi felvételekkel érdemi változás nincs, a 2010-ben működő shunt mellett készült CT felvételhez képest a III. agykamra akkor 11 mm jelenleg az MR felvételeken 12 mm. Kamrai hypertensio nem észlelhető, a kamrák körül liquor-beivódás nem látható.

Vélemény: lényegében változatlan státusz, hydrocephalus nincs.

Panaszom szorongás, és feszültség, ami elvileg felelős a rosszulléteimért, részletes kivizsgáláson estem át, vér eeg mr de mind negatív lett.

A kérdésem az, hogy az mr leírása adhat okoz aggodalomra? mi az a gliosis?


Nem ad aggodalomra okot a lelet.

kedves doktorur!!!  2012. október 22. 09:53   #2445 

Jó napot kedves doktorur!Kérdezni szeretnék,édesanyámmal kapcsolatban,a jobb oldali tarkoja áj és azt mondták lehet vérrög,régebben már volt stroke-ja is!Ami aggaszt hogy most mindig fáj a feje,fáradékony,hányingere van,és féltem,konkrétan a kérdésem az lenne,hogy volt EEG vizsgálaton,leirom mi áll a papiron és megkérném ,hogy leforditaná e nekem,kell e tartani valamitől? 2 hét mulva megy ct re is,de az aggaszt ugye ebből meg lehet e látni nincs e esetleg ne adj isten agydaganat:S...
Kp-nál kissé alacsonyabb feszültségü 8.5-8.9 c/s frekvenciáju,kissé irreguralis agyi elektromos tevékenység,amelyben helyenként sok a műtermék.
Enyhe bal fronto-tempolaris tulsúllyal időnként 1-1 theta töredék is megjelenik,egyébként értékelhető oldalkülönbség, illetve körülirt káosodásra utalo jelek nem láthatoak.
Epileptiformis anomáliák nincsenek.
Következetes kóros jelek sem spontán,sem provokációra(HV,FS)nem ábrázolódnak.
FFT analizis és amplitudoanalizis a vártnak megfelel.
vélemény:enyhe bal fronto-temporalis tulsullyal ko. kissé irregularis agyi elektromos tevékenység.
Előre is köszönöm válaszát,Üdvözlettel:Misi


Ezek az EEG jelek nem specifikusak, kóros folyamatra következtetni kellő találati aránnyal nem lehet.

Fejfájás  2012. október 22. 09:50   #2444 

4-dik hónapja szinte szüntelenül fáj a fejem,a tarkóm,ami ráadásul még ropog is.Emellé még mellkasi fájdalmaim is vannak,valamikor szinte alig kapok levegőt,főleg ha háton alszom.A pulzusom hol 92,valamikor meg csak 54.Voltam agyi ct-n minden rendben volt.Valamikor a vérnyomásom is 145/85 de ez hálistennek ritkán van.Azt mondták valószínű hogy a stressz okozza,vagy csak frontérzékeny vagyok.Igaz hogy a fejfájás előtt sajnos volt elég stresszes helyzet,de ez hónapokra kihat? Kérem segítsen. 35 éves nő.


Lehet stressztől is, de neurológiai vizsgálatra szükség lenne.

38-as  2012. október 19. 11:29   #2443 

Tisztelt Doktor Úr!

Egy évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim. Egyik reggelre a bal lapockámba szúró fájdalommal keltem. Néhány nap múlva rettenetetes bal karba sugárzó fájdalmat és zsibbadást éreztem már. Infúziós kezelést kaptam, maj fizioterápiát. Panaszaim két hónap után kezdtek enyhülni, de azóta is nyaki és váll alatti fájdalmam és kézzsibbadásom van. Mostanában már a bal lábamban is érzek fájdalmat és néha szédülök is. Volt idegszál és érvizsgálatom, de azok negatívak. A napokban volt MR vizsgálatom.
A leleteim: C 5-6 magasságban a korong discopathias, körkörösen szétterül, rajta baloldali posterolateralis- paracentralis extrusio azonosítható, mely a laterális recessust szűkíti.
C 6-7 magasságban körülírt középvonali extrusio mérsékelt benyomatot okoz a myelonon.
C 7-Th 1 magasságban középvonali protrusio a mellső liquorteret szűkíti, a myelonon benyomatot nem hoz létre.
A myelon lefutása, vastagsága és jelintenzítása szabályos.
Vélemény
Extrusio posterolateralis et paracentralis C 5-6 L.S. cum stenosis recessus lateralis
Extrusio centralis C 6-7
Protrusio centralis C 7-Th 1
Spondylarthrosis cervicalis.
A kérdésem az lenne a fentiek igazolják-e a panaszaimat, illetve elérhető-e a panaszmentesség gyógytornával esetleg gravitációs pad alkalmazásával, vagy ennél súlyosabb a helyzet? Ellenjavalt-e egy terhesség vállalása?
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Beatrix


Látnom kellene a képeket.

Babi  2012. október 19. 11:28   #2442 

Kedves Főorvos úr!

Őszinte válaszát várom.Férjem 52 éves (cukorbeteg).Három hete műtötték gerinc sérvvel.Amióta megkezdődtek az iszonyatos láb és derék fájdalmai 12kg-ot fogyott.Most műtét után sem szüntek meg a láb fájásai .Két hét után vissza kellett menni a kórházba .Infúziós és gyógyszeres kezelést kapott.Az egyik fájdalomcsillapítótól három napig hányt.Most úgy le van gyengülve hogy még felkelni sem tud.Éjszaka lábgörcsök gyötrik.Nagyon el van keseredve ,nem nagyon kaptunk felvilágosítást hogy ez az állapot meddig tarthat.Egyedül maradtunk a problémánkkal.Már depressziós állapotba került.Én nem tudom egyedül megoldani a problémát. Pszihológushoz nem tudunk menni hiszen ágyhoz van kötve.Semmiféle fájdalomcsillapító nem segít, a lelki problémák mellett.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.Kisné ( Babi)


Sajnos az operáló orvos ismer mindent a betegről, ha lehet segíteni, ő tud. Én a műtét előtti képeket sem láttam.

KATICA  2012. október 19. 11:26   #2441 

TISZTELT DOKTOR ÚR!SZERETNÉM A VÉLEMÉNYÉT KÉRNI ELVAGYOK KESEREDVE. MÁR LASSAN 3 ÉVE KINZÓ NYAKI ÉS HÁTFÁJÁSSAL SZENVEDEK. A HELYI REUMATOLÓGUS NAGYON EMBERSÉGES ELKÜLDÖTT MR-I VIZSGÁLATRA.LEÍROM AZ EREDMÉNYT:T1,T2 SULYOZOTT STIR SAGITTALIS SÍKÚ FELVÉTELEKET KÉSZÍTETTÜNK A CARNIO-CERVICALIS ÁTMENETTÖL A TH.IV.CSIGOLYÁKIG.AXÁLIS SIKÚ T2 SULYOZOTTFELVÉTELEKET KÉSZITETTÜNK C.III-VII-INTERVERTEBRALIS RÉSEK MAGASSÁGÁBAN. A GERINC IVE DISZHARMONIKUS A NYAKI LORDOSIS KIEGYENESEDETT. A CSIGOLYATESTEK MAGASSÁGA MEGTARTOTT A PEREMSZÉLEK MEGNYULTAK HELYENKÉNT OSTEOPHYTOSISSAL. A DISCUSOK JELINTENZITÁSA A T2 SULYOZOTT SZEKVENCIÁN CSÖKKENT. A CIII DISCUSON KIS MEDIÁLIS HERNIA LÁTHATÓ. A C IV KORONGON BAL MEDIOLATERALIS A C V.DISCUSON MEDIALIS HERNIA FIGYELHETÖ MEG. A C VI. KORONGON JOBB PARAMEDIALIS PROTRUSIO VAN. JÁRTAM IDEGSEBÉSZNÉL DE A CD-T MEGSEM NÉZTE CSAK A VÉLEMÉNYT OLVASTA EL. FOLYAMATOSAN JÁROK FIZIOTERÁPIÁS KEZELÉSEKRE VALAMIVEL CSÖKKENNEK A FÁJDALMAIM DE A ZSIBBADÁS MARAD. A BALOLDALAM VÉGIG FÁJ A NYAKAMTÓL A SARKAMIG A KEZEMMEL ALIG TUDOK FOGNI MINDEN KIESIK BELÖLE ÉS DAGAD NYUGALOMRA IS DE CSAK A BAL. A GYOMROM MÁR TELJESEN KIKÉSZÜLT A SOK FÁJDALOMCSILLAPÍTÓTÓL.KÉRNÉM SZIVES VÉLEMÉNYÉT HOGYAN TOVÁBB KIHEZ FORDULHATNÉK MÉG.45 ÉVES NÖ VAGYOK DE NÉHA MÉG MENNI IS ALIG TUDOK A SZOMSZÉD JULIS NÉNI SOKKAL JOBBAN MEGY MINT ÉN PEDIG 75 ÉVES.KÖSZÖNÖM ELÖRE IS.


Meg kellene néznem az MR képeket, és Önt is.

előző oldal 123. oldal következő oldal