Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Székely György
Dr. Székely György válaszol
Dr. Székely György
idegsebész szakorvos
agysebész, gerincsebész
előző oldal 113. oldal következő oldal
Syringomyelia-m lesz?  2012. július 12. 16:54   #2260 

Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyámnál Syringomyelia-t diagnosztizáltak.
41 éves vagyok, és a testtartásom, a nyaki 'púpom', a görnyedt vállaim - épp mint Anyukámnál. A bal térdem kb. 15 éve fáj, a vállaim, felkarjaim is kezdenek.

Kérdésem: a Syringomyelia örökölhető?
Köszönettel
S. Zsuzsa


Nem.

Tartós érős fejfájás  2012. július 12. 16:54   #2259 

Tisztelt Dr úr!
Érdeklődni szeretnék hogy a következő mondatok pontosan mit is jelentenek!
A bal sinus maxillaris elülső és medialis fala, valamint az orbita alsó falának szögletéből éles szélű, túlnyomórészt folyadéktartalmú képlet domborodik a lumenbe. Az epipharynxban lapos lágyrészterime látszik, mely adenoid maradványnak megfelelhet.

Válaszát előre is köszönöm!


Fül-orr-gégészeti probléma.

gyöngy  2012. július 12. 16:53   #2258 

T. főorvos Úr!

Évekig tartó orvoshoz járás után (panaszok: szinte állandó fejfájás, szédülés, forgó szédülés, jobb szem ideiglenes látáskiesése, jobb kéz ujjak ideiglenes zsibbadása)
MRI lelet véleménye: bal oldali frontális meningeoma.
Kaptam hozzá CD lemezt is, amit persze otthon mindjárt megnéztem. Kár volt. Visszarohantam az ideggyógyászhoz, aki a beutalót adta, de átirányított az idegsebészetre, ahol persze éppen akkor nem volt orvos. Kaptam időpontot, de csak egy hét múlva. Az még nagyon sokára lesz.

Ilyen esetben mi lesz a teendő? Kórház? Várakozás, hátha nem okoz újabb tüneteket? Mikor keletkezhetett, és milyen gyorsan nő, azt hogyan, és miből tudják megállapítani?

Váram a válaszát.

Üdv: Anikó


Meg kell operálni, de nem aznap. Nyugodjon meg.

érzés  2012. július 12. 16:52   #2257 

Kedves Doktor Úr!
Itt, a baba-mama klubban ajánlották weboldalukat, sokszor kaptunk segítséget Önöktől, köszönöm szépen.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi okozhat ilyen érzést, ami napi szinten megjelenik:
általában, 95%-ban akkor érződik, amikor lefele nézek ( nem akkor, amikor hirtelen fel-vagy le kapom a fejem, hanem csak lefele nézés)
icipicit felmegy a pulzusom is ilyenkor
ilyenkor egy nagyon jó, kellemes érzés szalad át rajtam..mint pld amikor felszólítja a tanár felelni a diákot, aki nem készült...csak ez jó érzés, nem olyan,mint a diáknak és szebbnek érzem azt amit csinálok épp..ez lehet bármi, főzés vagy játék a gyermekemmel
pár másodpercig, olyan 30-50másodpercig tart (lemértem)

Epilepsziáról beszélgettünk a mamákkal, ezért is szeretném kérdezni Önt.

Köszönöm:
Katus


Ez nem epilepsia.

lassú?  2012. július 12. 16:51   #2256 

Tisztelt Főorvos Úr!

Izotópos liquorkeringési vizsgálaton jártam, ami az alábbit írta.

Korai ciszternoventrikuláris reflux. A liquor convexitásra való kijutása a bal oldalon szabályosan indul, jobb oldalon az ellen oldalihoz képest késik.

Ezek mit jelentenek?
Előzményemben normál nyomású hydrocephalus és ventryculostoma szerepel.


Ez önmagában nem kóros.

szédülés  2012. július 12. 16:50   #2255 

Üdv! A problémám a következő. márciusban baleset miatt kisebb magyarázkodásom mér nyakcsigolya sérülésem volt. Azóta nagyon sűrűn fájdul meg a fejem, szédülök. A tüneteket és a balesetet tekintve mik lehetnek a problémák,és milyen kezelések várhatók? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, K. István


Ismerni kellene a törés jellegét, látni az rtg. és CT képeket. Gyógyszeres kezelés általában elég.

SM?  2012. július 12. 16:48   #2254 

Tisztelt Doktor Úr!

Évekkel ezelőtt kezdődött a problémám. Rendszeresen és azóta is visszatérő látászavaraim vannak. Folt és villódzó fények látása kíséri. Szemészet teljes mértékben negatív ellenben. Neurológiai góctünetet nem találtak, ezért EEG majd koponya MR-re került a sor, ami nem ír le semmi kórosat és az EEG is jó lett. Azóta volt még 1 koponya MR de az sem látott semmit. Belgyógyászaton is negatívak lettek az eredményeim, liquorminta is jó. A fények látásán kívül időközönként fellépő ásítási és sóhajtozási kényszereim vannak, automatikus légzést nem érzek, ilyenkor tudatosan bírok csak lélegezni. Ez alvásban normális, de nappal rendkívül meghatározó. Ez évek óta fent áll, és ritkán, de java részt el tud tűnni, azonban egyetlen ásítás már elég a tünet fellángolásához azt érzem és utána már nem működik a légzésem tudat alattin. Az érzéseimben is létrejöttek változások, és az egész személyiségem átalakult. El nem tudom mondani pontosan miket érzek, de nagyon változott valami nálam. A karjaimban és a lábaimban is bizsergő érzés keletkezik amiket az izmok feszítésével tudok ellenezni vagy a nyújtással. Ha épp ez a tünetem van, olyankor nincs az ásítozós tünetem. Szóval nagyon váltakozik, de egyik-másik mindig fent áll és a mostani hőségben még rosszabb. A melegben egyszerűen lerobbanok. Szorongóbb lettem ezek miatt, teljesen azon vagyok, hogy kiverjem a fejemből ezeket, de hozzám láncolódtak a tünetek akármit csinálok nem múlik el. Autogén tréningen is részt vettem, de hatástalannak bizonyult. A kérdésem a levél alapján az lenne, hogy ugyan a vizsgálatok jó eredményt adtak, a tünetek nagyban az SM lehetőségét mutatják- így mekkora az esélye annak, hogy kifejlődőben van az SM, de a képalkotó eljárásokon nem jelentek meg gócok és a liquorminta sem mutat eltérést? Vagy ezek alapján teljes mértékben kizárható az SM, még akkor is ha a tünetek azt is jelezhetik? Az ideggyógyászaton 2010 körül kizárták, de ők gondoltak erre legelőször. Azóta velem nem foglalkoznak, pszichiáterhez küldtek, de az nem tudott velem mit kezdeni, az antidepresszánsok se használtak, sőt rosszabb lett tőlük mikor szedtem, így elhagyhattam őket. Akkor még enyhébb tüneteim voltak, azóta újabb és erősebb tünetek jelentek meg nálam, úgy érzem progresszívabb lett minden. Mi a véleménye a leírtak alapján?
Köszönöm előre is a válaszát!


Én is lelki eredetű bajnak gondolom.

isiász  2012. július 7. 08:42   #2253 

T. Főorvos úr! 63 éves nő vagyok. elég sokat fáj a derekam, hátam, nyakam.Most a jobb oldali fenék fáj, amely kisugárzik az egész lábamba.Leülés, felállás,jobb oldalra fordulás fájdalmas. Előre hajolni könnyebb, hátrahajláskor fáj a fenekem. Neurológus orvos diagnózisa egyéb spondylosis radiculopathiával.Javasolt reumatológia L-S gerinc, csípő összehasonlitó rtg. A röntgen eredménye : A lumbális csigolyák poroticusak, peremszéleiken spondylosis látható. Kifejezett L V discopathia. Mk. acetabulum felső peremszéle kissé megnyúlt, a bal os oschiin exostosis. Az SI rések beszűkültek, jobb oldalon halvány sclerosis alakult ki. A medenceövet alkotó csontok is poroticusak. Semmi gyógyszert nem kaptam, a reumatológiára csak a hónap végére kaptam időpontot. Nem tudom mi a bajom ,fájdalomra diclac kenőcsöt használok, de már a derekam és az egész hátam fáj. Segitségét, tanácsát kérem. Előre köszönöm.


Lehet porckorongsérve is. MR vizsgálatot végeztetnék.

Ancsy  2012. július 7. 08:41   #2252 

Tisztelt Főorvos Úr!
A lapockámnál nagyon fáj és zsibbad.Kaptam MR-re beutalót melynek a tartalma:
Háti gerinc Mr vizsgálata: T1 és T2 súlyzott és PIR sagittális síkú és a D VI.-VIII. csigolyák közti magasságban T2 jellegű gyors-sequentiával axialis síkú felvételek készültek.
A háti kykosis íve megtartott. A discusrések nem szűkebb, a discusok jelmenete megtartott.Myelon normál szélességű,de a canalis centralis teljes hoszzában 2 mm-re tágult, de a VI csigolya magasságában 15mm hosszan látható egy 3 mm átmérőjű jeldús sáv, mely lehet canalis centralis körülírt D VIII., IX. csigolya szomszédos ventralis pereménél oedema van. A gerinc csatorna nem szűkebb.
Kérem legyen szíves konzultálni a leletet, mert senki nem tud nekem segíteni, mivel arra hivatkoznak, hogy ilyen esettel nem találkoztak még. Esteleg ha tudna nekem segíteni nagyon szívesen felvenném magával személyesen is a kapcsolatot,mert nagyon nagy fájdalmaim vannak 33 évesen.


Nem tudom, hogy tudok-e segíteni, de szívesen megnézném a képet. A leírás számomra zavaros.

cica  2012. július 7. 08:39   #2251 

Tisztelt Főorvos Úr.
Ötven éves férfi vagyok. Pár napja arra ébredtem, hogy a bal karom válltól lefelé a könyökömig erősen fáj, és ezzel egyszerre a kézfejem és az ujjaim zsibbadnak és úgy érzem, mintha be lenne dagadva a kézfejem. A felkaromat flektor kenőccsel kenem, de csak pár órára szünteti meg a tüneteket. Segítségét köszönöm.


Vizsgálatra kellene jelentkeznie.

pepe61  2012. július 7. 08:38   #2250 

Tisztelt Főorvos Úr!

50 éves férfi vagyok, a foglalkozásom szobafestő. 3 évvel ezelőtt munkavégzésem során jelentkezett az első 2-3 perces görcsjellegű, nagyon erős fájdalom a bal szemem környékén. Akkor még nem tudtam, hogy mi okozza ezt az erős görcsös fájdalmat. Azóta kiderült, hogy arcidegzsába a
fájdalom okozója. A Szentendrei neurológus elküldött fogászatra, panoráma röntgenre, valamint CT vizsgálatra is, amely vizsgálatok eredménye negatív lett. A fájdalomcsillapításra szedett TegretorCR200-as gyógyszer hatására a görcsök elmúlnak, de a villanásszerű szúró jellegű fájdalmak megmaradnak.
Mivel a gyógyszer hosszan tartó alkalmazása sem javasolt, valamint a munkám elvégzésében is korlátoz, ezért szeretném kérni az
Ön segítségét. Előre is köszönöm a válaszát.


Még sok lehetőség van a gyógyszeres kezelésre. Az okot pedig speciális MR vizsgálattal lehet kimutatni.

Andi  2012. július 7. 08:29   #2249 

Tisztelt dr úr.Mr leletemhez kérném véleményét. A sella normális tágasságú a hypophysis tömegesebb de méretei a normál értékeket nem haladják meg.Homogénen festődik állományában kóros jeleltérés nem észlelhető. A hypophysis nyél középhelyzetű 3 mm vastagságú homogénen halmoz a nyél is kissé tömegesebbnek látszik. A chiasma szabályos a hypophysis körüli liquterek normális tágasságúak. A kérdésem az lenne mit jelent az hogy tömegesebb és kell.é miatta agódnom. 3 és fél éve nem szoptatok és tej préselhető a mellemből.Prolaktin szintem jó mammográfia uht negatív. Köszönöm válaszát.


Én nem látom aggasztónak a leírást.

Mária  2012. július 7. 08:27   #2248 

Tisztelt Doktor Úr!
Egy hete szédüléssel kezdődött, aztán hányinger, kéz-lábfej zsibbadás, fejfájás(mintha abroncsba lenne a fejem). A szédülés elmúlt,de a zsibbadás és "fejszorítás" nem. Háziorvosom betaserc 16 mg írt fel (szoptatós kismama vagyok). Fül-orr-gégészhez küldött,ott nem találtak rendellenességet, a gégész neurológiára adott beutalót,ami csak 2 múlva lesz. Ma viszont a mandulám kezdett fájni és a vesém. Mivel hétvége van nem tudok menni háziorvoshoz. Algopyrint szedhetnék? Mit tegyek, nagyon aggódok,főleg gyermekem miatt, nagyon fáradt vagyok,félek, hogy nem tudom kellően ellátni és szoptatni. A baba már kap szilárd ételt is, de még napi 3-4 alkalommal szoptatom. Kérem segítsen! Köszönöm!


Vizsgálat nélkül sokat nem lehet megállapítani. Inkább ibuprofent szedjen Algopyrin helyett.

iszonyú fájdalom  2012. július 7. 08:24   #2247 

Tisztelt Főorvos Úr!Teljesen el vagyok keseredve. 1 hónapja a köv. panaszaim kezdődtek: jobb oldali halánték-szemzúg-fül mögötti fájdalom, majd ez pár nap múlva a nyaki részre is átment, ami nagyon ijesztő, mert nyelési nehézséget okoz. Tudok nyelni, de nagyon fájdalmas, viszont néha nem is egyszerű a nyelés. Később már a fájdalom hatására a mellkasi és háti résznél is égő,bizsergő érzést érzek. Ezek a fájdalmak nem szimpla, elviselhető fájdalmak. Szinte égnek, zsibbadnak. Olyan feszítő érzésem is van. Egyéb tünetek, amik előfordulnak még az a nyelvbizsergés és a jobb kar és láb is szokott bizseregni. Ezek elviselhetőek. Természetesen elmentem szakorvosokhoz, akik tologatnak ide-oda és nem mondanak semmit. Minden vizsgálatom,amit elvégeztek,negatív (koponya CT, nyaki ultrahang és röntgen, nyelési röntgen). Ami kiderült a vérvétel alkalmával,h vashiányos vérszegény vagyok, más eltérés nem volt. Voltam orr-fül-gégésznél is, negatív. Fogászaton is jártam, kihúzattam egy fogamat, mert kissé panaszos volt. De nincs változás, sőt. Már azt kell mondanom,h felőrül a fájdalom. Kérem, szíves tanácsát és válaszát,h hová forduljak még, illetve,h mi lehet ez a fájdalom. 34 éves nő vagyok, káros szenvedélyem nincs. Alapbetegségem mindössze pollenalleriga, meg az említett vashiány és vérszegénység. Válaszát előre is köszönöm! üdvözlettel: Viktória


Glossopharyngeus neuralgiaja lehet, forduljon neurológushoz.

katus  2012. július 7. 08:16   #2246 

gyakran olyan gyengék a lábaim hogy kapaszkodva közlekedem a lakásban Elöre is köszönöm T. dr Ur.


Neurológiai vizsgálat kellene.

10 nap alvás....  2012. július 7. 08:13   #2245 

Üdvözlöm Dr ur!

Nem mai az esetem Novemberben történt minden elöjel illetve betegség nélkül elkeztem aludni szoval .../39 éves vagyok/
eleinte \"viccesnek\" találtuk Téli álmot alszom 8-körül ha keltem 11-kor bizti ujra aluttam de ugy este 6-7 ig aztán sem dupla kávé sem semmi nem tudott fenntartani 1-2 oránál tovább 8-fél 9 felé ujra aluttam reggelig ...
ez 10 napig tartott és mire orvoshoz jutottam volna ahogy jött ugy el is mult.
De igazán nyom nélkül azért nem nagyon fáradékony maradtam
házidokim semmit- szoval vérkép alapján nem talált
vas ok
pajzsmirigy ok
gyulladás nincs
viszont nov.-ota 12-14 kg ot hiztam
nem tudom mit tegyek
házi doki PSZIHÉS okokat gyanit ......
nem tudom elhinni,,,,,,,,,,,, higgye el nem vagyok fitt- fáradt letört -kimerültnek érzem magam ugy éreztem nem hisz nekem
aztán ebben maradtunk
április végén fülzugás -vérnyomás szédülési problémák jöttek elö
fülész egyfajta betegséget állapított meg 1 tabletta naponta
bet.kod.8100
nem emlékszem a nevére sajnos.
azt gondoltam ez lesz az de nem \"Javultam\"A fülem ok de ez a fáradság nem múlik.
Nem tudom hova forduljak kérem segítsen
üdvözlettel Zsuzsanna


Alvás szakrendeléshez forduljon. Neurológiai ellátóhelyeken találja.

Gerinc problémák?  2012. július 7. 08:08   #2244 

Tisztelt Doktorúr!

Huszonévesen erekciós zavar (nem kizárt, hogy az Ischiocavernosus esetleg Bulbospongiosus izmaim kóros görcsösségéből kifolyólag), visszamaradó vizelet, ágyék, gáttájéki és lábba is lesugárzó, rendszeresen jelentkező dyscomfort érzet és eltérő méretű pupillák nagyjából egyszerre megjelenő tünetegyüttese miatt
Urológiai/andrológiai szakrendelésen voltam, ahol semmit nem találtak, majd neurológiai szakrendelésen, ahonnan SSEP/ENG/MEP vizsgálatra küldtek, melyek eredménye: "a thoracolumbalis gerincszakasz enyhe működészavara valószínű", "jobboldali L5 gyöki laesio jelei".


Ezután pedig Th és L gerinc MR vizsgálat következett és ott a következő eredmények születtek:

A háti kyphosis megtartott, a lumbalis lordosis kissé csökkent.
Th - L gerincen mérsékelt balra convex, nagyívű scoliosis alakult ki. A csigolyatestek magassága és jelintenzitása megtartott. Th.XII. felső zárólemezén ventralisan kb. 5 mm-es scleroticus szegélyű benyomat van.
Th.XI.-XII. közötti porckorong laposabb, jelintenzitása csökkent, de a peremszéleket nem haladja meg. A lumbosacralis porckorong ugyancsak laposabb, dehydrált. Ebben a szintben kis centralis protrusio látható durabenyomattal. A többi porckorong szabályos.
Norm. tág gerinccsatorna látható. A myelon L.II. felső zárólemezig ér, lefutása, vastagsága, jelintenzitása megtartott.
Vélemény: Discopathia Th.XI.
Protrusio disci L.V.
Myelon laesio nem igazolódott.

Kérdésem az lenne, hogy fenti elváltozások mennyire tűnnek súlyosnak, okozhatnak-e hasonló tüneteket és amennyiben igen, úgy milyen kezelésbe/-ekbe lenne érdemes belevágnom ill. kell-e valamire kiemelt figyelmet fordítani, elkerülni, stb.?

Köszönöm!


Az MR kép nem mutat olyan eltérést, mely panaszait okozhatja.

Narancsvirág  2012. július 7. 07:59   #2243 

Tisztelt Főorvos Úr!

Lányom 26 éves, a következő panaszai vannak. Fejfájás, feje bal oldalán feszítő érzés, és kissé megpuffad időnkét a feje bal oldala, leginkább a szemöldök alatti részén látszik egy kis puffadás, és ilyenkor a bal oldali szemöldöke is feljebb kerül egy kicsit. Továbbá szédül, szeme előtt foltokat lát, és a vérnyomása alacsony. Általános rossz közérzete van az utóbbi időben.
Több ízben járt ügyeleten, ideggyógyásznál és soha nem küldték további vizsgálatokra, a legutolsó alkalom kivételével, igaz a fent leírt tünetek közül a feszítő érzés a koponyájában az utóbbi időben jelentkezett, de a többi tünet megvolt korábban is.
Kb. egy éve volt egy agyrázkódása.
A CT vizsgálat eredménye a következő.
A koponya axialis CT vizsgálata, natívan és kontrasztanyaggal(Ultravist) infratentorialisan 4mm-es, supratentorialisan 7mm-es szeletekkel. A képeket csontablakokkal is áttekintettük.

1.A csontok részéről kóros nem észlelhető. 2. A középvonal minimálisan, 2mm-t jobbra helyezett supratentorialisan, a 4.a kamra a helyén van. 3. A külső és belső liquorterek általában nem tágabbak, ezen belül a bal oldalkamra mérs. tágabb a jobb oldalinál.(Vs. Fejlődési variáció) 4. A sulcusok kevésbé diferenciálhatónak tűnnek, az életkor tükrében, a kisagyi tonsillák megjelennek a foramen magnum síkjában. 5. Intacraniális vérzés, kóros kontrasztanyag-halmozás, térfoglalás nem látható. 6. Az agyállományban kóros hypodensitas nem ábrázolódott. 7. Vélemény: A kép alapján enyhe fokú oedema cerebri lehetséges.
Laborok: norm.paraméterek, D-dimer neg.
Vél. Migrén, 3X50mg Diclofenac, R: 1 Furosemid+Kálium, sze. Quarelin
Kimenő-Diagnózis: Migrén aurával (Klasszikus migrén)

Megszámoztam azokat a mondatokat amelyekre magyarázatát kérem, hogy értsem.
Azonkívül, tanácsát kérem arra vonatkozólag, hogy ezen eredmények tudatában, szükséges, vagy jobb lenne ha egy MR vizsgálatot is elvégeznének?
29-én készült a CT vizsgálat, 2-ra ha nem múlnak a tünetek, vissza kell menni kontrollra, az azt jelenti, hogy nem helyes a diagnózis, más a probléma?
Ha helyes a diagnózis, mennyi idő kell, hogy a tünetek enyhüljenek, vagy elmúljanak.
A szája is zsibbad időnként, a felhalmozódott víz miatt van?
Mit ajánl főorvos úr a továbbiakra nézve, ezek a tünetek bármikor előjöhetnek, pl. az oedema?
Mitől alakulhat ki ez a betegség, mi okozza?

Üdvözlettel
Aggódó Édesanya


Egyelőre nem tudjuk, hogy mi a betegség, csak a tüneteket ismerjük. A leírás alaján nagyobb baj nem látszik, de MR vizsgálat elvégzését szükségesnek látom.

tipszi  2012. július 7. 07:53   #2242 

t főorvos úr nyaki gerinc problémám van korábban huzatással oldották meg de jelenleg ez huzató hiány miatt nem megoldható készitettem egy huzató szerkezetet kérdésem mekkoa súllyal szsbad huzatni


Az MR képek ismerete nélkül én nem javasolnék huzatást.

fejsérülés  2012. július 7. 07:52   #2241 

Tisztelt doktor úr.
A nagymamám leesett a padlásról, pont fejre esett.A röntgen és a ct negatív lett de azt mondta a vizsgáló orvos,hogy figyelni kell őt mert később is lehet agyi következménye,hogy ekkora ütés érte a fejét.kérdezni azt szeretném,hogy ilyen fejsérüléseknél,hány hét,hónap vagy év amennyi időn belül jelentkezhet még valami?Mennyi idő elteltével nyugodhatunk meg,hogy ha addig már nem jelentkezett akkor már nem is fog?
Válaszát előre is köszönöm.


Néhány hét, ritkán fél év múlva is lehet krónikus agyburok alatti vérzés, ami viszont sikeresen kezelhető.

előző oldal 113. oldal következő oldal