Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Hamvas Ferenc
Dr. Hamvas Ferenc válaszol
Dr. Hamvas Ferenc
szülész-nőgyógyász szakorvos
pszichoszomatika, magnetoterápia, homeopátia, ÉFT
előző oldal 2177. oldal következő oldal
mónika  2010. november 15. 13:19   #43540 

Kedves Doktor Úr!

A következő a problémám: már többször előfordult, hogy amikor menstruáltam nem jött kifelé vérzés. Tudom így furcsán hangzik,
de úgy éreztem mintha befele véreznék. Alvadt véres hártyák kijöttek belőlem, de friss vér nem vagy csak nagyon minimális mennyiség.
36 éves vagyok. Nem tudom ez mitől lehet?
Találtak két miómát , de azt mondta a szakorvos azzal nem kell foglalkozni.
Elképzelhető, hogy egy ilyen mióma zárja el a vér útját?
Köszönettel: Mónika


Kedves Mónika! Az érzése eléggé hihetetlennek tűnik, a feltételezett magyarázat meg irreálisnak. Ismernem kellene Önt a reális helyzetértékeléshez. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Katalin 54  2010. november 15. 13:06   #43539 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm gyors válaszát.
Ezen verziót hónapokkal ezelőtt klf. orvosnak felvetettem. Minden esetben azt a választ kaptam ,hogy a candida felfújt dolog , a természetgyógyászok találták ki.. Candidára vonatkozó vérvételt is saját költségemen csináltattam ami negatív lett, mert a körzeti orvosom szerint nem fizeti a TB.

Hova forduljak a magyar egészségügyön belül az ajánlott vizsgálatért?

Köszönettel:Katalin 54


Olyan orvoshoz vagy természetgyógyászhoz kedves Katalin, aki járatos a Candida kivizsgálásában és kezelésében. http://www.arthrokomplex.hu/candida
Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Katalin 54  2010. november 15. 12:27   #43538 

Tisztelt Doktor Úr!

Hónapokig tartó kivizsgálás - nőgyógyászat, gasztroe.,kardiológia, Ct -után három dolog derült ki: ureaplasma DNS pozitív, HPV genotipus 68, nyelvkaparék: gomba v.direkt.k.

Tüneteim azonban inkább gasztroenterológiai jellegűek: felfújódás,állandó bűzös szelek, böfögés,öklendezés, hasmenés, hirtelen, rohamszerűen megugró pulzus -néha 13o - megugró vérnyomás.
54 éves vagyok és a tünetek egy kórházi beavatkozás - uréterscopia- után jelentkeztek.

Fenti problémák okozhatják -e a leírt tüneteket?


Köszönettel várom válaszát: Katalin 54


Kedves Katalin! Végeztessen kérem vizsgálatot generalizált candidiázis irányában és ha igazolódik, akkor meg kell kezdeni a candida-kezelést. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

gyógyszer  2010. november 15. 12:24   #43537 

Kedves Dr. Úr!

A kérdésem az lenne, hogy melyik gyógyszer jobb? Az elevit vagy a Femibion 800. Pár hónapja a femibiont szedtem, csak elvetéltem. Akkor semmilyen tünetetem nem volt. Most a barátnőm nekem adta az elevitet, mert neki nem kell. Azt kezdtem el szedni. Amióta szedem, nagyon álmos vagyok, és naponta párszor szédülök. Ez lehet mellékhatás? Baba még csak tervben van, bár bízom benne, hogy a pocakban is... :)
Hagyjam abba az elevitet, vagy szedjem tovább?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Eszter


Szedje tovább kedves Eszter, a panaszainak sok köze nem lehet az Elevithez, ami egyébként sokkal többet bizonyított, mint a Femibion. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

terhesség mellett MRI  2010. november 15. 12:02   #43536 

Kedves Dr. Úr!


Hipofízis adenoma gyanuja miatt (enyhén emelkedett prolaktinszint) az orvosom beutalt koponya MRI vizsgálatra. A vizsgálatra jó sokat kellett várnom (kb 3 hónapot). November 23.-án mehetek. Gyógyszert nem kaptam rá. Pont most csúszik a menzeszem. Ha nem jön meg addig, mindenképpen akarok tesztelni a vizsgálat előtt. Ha a teszt pozitív lenne, elvégezhető a koponya MRI? Veszélyes lehet a vizsgálat a magzatra?

Köszönettel: Krisztina


Ha terhes kedves Krisztina, akkor a vizsgálat okafogyott, tehát nem kell elvégezni, ha meg nem terhes, akkor a kérdés okafogyott. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

email  2010. november 15. 12:00   #43535 

Kedves Doktor Ur!

Ne haragudjon, hogy ezen az oldalon zavarom keresemmel. B. Erika vagyok, irorszagi paciense. Kuldtem Onnek emailt 3 pdf csatolmannyal november 3-an, de valaszt nem kaptam. Azutan november 11-en ismet irtam, amikor csak annyit kerdeztem, hogy meg tetszett-e kapni az elozo levelemet, de sajnos arra sem erkezett valasz. Nem vagyok turelkmetlen a valaszt illetoen, csak azt szeretnem megtudni, hogy megkapta-e a levelemet, vagy esetleg a csatolt dokumentumok miatt "elveszett" ut kozben.
Nagyon szepen koszonom, es elnezest a zavarasert!

Udvozlettel:
Erika


Kedves Erika! Utánanéztem, valóban megkaptam, csak a SPAM-szűrő valami miatt a szemétbe dobta őket. Fogok válaszolni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

ketsegbeesett3  2010. november 15. 11:08   #43534 

Kedves Doktorur,

en irtam Onnek ketszer az alvadt verdarabos verzes miatt, ami a menstruaciom utan 2-3 nappal jelentkezett. Vasarnap voltam korhazi surgossegin, vettek vert, vizeletet. Nem tudtak semmit mondani,csak azt, hogy terhes nem vagyok es ez nem veteles. Megemlitettem az On velemenyet a fogamzasgatloval kapcsolatban, de a nover szerint szedjem csak nyugodtan. Viszont en nem vettem be a tabletat.
A korhazbol elkuldtek a haziorvoshoz, hogy o kuldjon el ultrahangra. Voltam orvosnal az elobb, de teljesen le vagyok torve, elobb egy regisztracios proceduran kell keresztul esnem,majd 3 orakkor egy nover fog megvizsgalni(vernyomas, suly, magassag).
Kerdesem az lenne, hogy van e gyogyszeres kezeles a mioma es ciszta kialakulasanak megakadalyozasara?
Milyen vizsgalatokat kellenne elvegezni egy ilyen esetben, mint az enyem?
Koszonve a turelmet: Csilla


Kedves Csilla! Ha volna, akkor minden nővel ezt szedetnénk. Látatlanban sajnos nem tudom megmondani. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Mit tegyek?  2010. november 15. 11:06   #43533 

Kedves doktor úr!26éves lány vagyok és egy olyan problémával fordulnék önhöz hogy másfél éve szedek milligest fogamzásgátlót de késik a menzeszem.Fáj a hasamalja, és reggelente hányingerem van.Rendesen szedtem a tablettát, de lehet hogy mégis teherbe estem?Mit tegyek?Ennek ellenére megtarthatom a babát vagy beteg gyerekem születne? Köszönettel: egy elkeseredett lány


Elképzelhető, ezért csináljon egy terhességi tesztet. Megtarthatja.

strúma-Gravida  2010. november 15. 11:04   #43532 

Tisztelt doktor Úr! Strúma nodos- ám van , a Gravida viszont tartalmaz jódot. Ennek ellenére szedhetem.e?

Köszönöm


Szedjen Elevitet.

mellfájdalom  2010. november 15. 10:13   #43531 

Tisztelt Doktor Úr!
53 éves nő vagyok, három éve egyáltalán nem menstruálok.
Az elmúlt két hétben a bal mellem külső felén időnként égő-szúró érzést érzek. Tapintásra semmi elváltozást nem érzékelek. Rendszeresen /évente/ járok szűrővizsgálatra, ebben az évben is voltam februárban. /Minden rendben volt./
Kérdésem az lenne, hogy okozhatnak-e a hormonok menopausában is ilyen tüneteket? Megvárhatom a jövő februárban esedékes vizsgálatot, vagy menjek mielőbb?
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Judit


Nem látok okot az aggodalomra kedves Judit, várja meg nyugodtan a februárt. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

császármetszés?  2010. november 15. 10:11   #43530 

Kedves Doktor úr ,2008 ban myoma műtétem volt ,a zárojelentéemben az van irva: hogy méh leimyomája k.m.n ez a diagnozis ,volt .most 28 hetes terhes vagyok és a kérdésem az lenne hogy császármetszéssel vagy simán lesz e a babám ?köszönöm .


Semmi okot nem látok a császármetszésre.

Karolina  2010. november 15. 09:44   #43529 

Kedves doktor úr!

Az a gyanúm, hogy a klimax előtt járok, és néhány tünet nagyon zavaró, tanácsot kérnék. 47 éves vagyok, néhány éve észlelem, hogy a menzeszem megváltozott. Fő probléma az erősebb vérzés, amelyben nagyméretű méhnyálkahártya részek vannak, sok. Ez részben ijesztő látvány, de inkább azért rossz, mert az első napokban tamponon, betéten áttör, ami, ha otthon vagyok, mellékhelyiség közelében, még nem baj, de a külvilágban nagyon kellemetlen esetekhez vezethet. Korábban, évtizedeken át egyáltalán nem volt túl erős a vérzésem, sőt. Egyéb tünetek: szőrnövekedés az államon, hajlam nem sok, de durva, nehezen gyógyuló pattanásokra (amilyenek még kamaszkoromban sem voltak). Háziorvos szerint hormonok okozzák a megvastagodott nyálkahártyát, ami csak nő, majd végül a saját súlyától leszakad. Van valamilyen szer, gyógyszer vagy természetes szer, amivel a helyzet kiegyensúlyozható? Természetes progeszteronon gondolkodtam, de hát az se biztos, hogy jó nyomon járok, úgyhogy nem merek semmit szedni (gyógynövényt, stb.) Várom válaszát, amit előre is köszönök!!


A panaszai természetesen kezelhetőek, de ez a kezelés egyéni elbírálást igényel és nem lehetséges kaptafa alapján.

Anyuka  2010. november 15. 09:39   #43528 

Tisztelt Doktor Úr!
36 éves vagyok, van egy 7 éves kislányom és egy 1,5 éves kisfiam. Több gyermeket nem tervezünk.
Első terhességem elejétől kezdve rossz volt a rákszűrésem eredménye. Orvosom 3 havonta ismételte a szűrést, majd 2004.-ben conisátiot végzett. A szövettani vizsgálat diagnózisa: CIN-II. - CIN-III. (közepes - súlyos fokú laphámdysplasia, helyenként carcinoma in situ).
Az ezt követő szűrések alapján gyógyulttá váltam.
Második terhességemnél szintén már az elejétől kezdve rossz lett a rákszűrésem eredménye. 3 havonta rákszűrés. HPV teszt negatív. Az utolsó eredménye: Kóros hám: súlyos intraepithelialis laphám lézió (H SIL), CIN 3, histologia.
Most, október közepén volt a conisatióm.
A szövettani lelet a következő:
Morphologiai vizsgálat:
Lelet: 3x2,5cm nagyságú portiofelszínt tartalmazó 6mm hosszú méhnyak érkezett.
Szövettani vizsgálattal a portio felszínét részben többrétegű, szabályos, el nem szarusodó laphám fedi, részben a felszínt parakeratoticus hám borítja, a sejtekben gyakran látni KOILOCYTOSIS-t. Az I-II-III. segmentumban, a külső méhszáj magasságában a hám eredeti rétegzettségét elvesztette, helyén éretlen, a basalis sejtekre emlékeztető hámburjánzás látszik. A sejtek polymorphak, a magok változó alakúak, nagyságúak és festődésűek, közöttük gyakran látni oszló alakokat is. Az elváltozás több cervicalis mirigylumenben is fellelhető. Az elváltozás CARCINOMA IN SITU PORTIONIS (CIN-III.), mely két helyen eléri a resectios szélt is. A cervicalis csatornában több OVULA NABOTHI képződött.
A cervicalis kaparékban endocervicalis nyálkahártya töredékek mellett néhány éretlen, a basalis sejtekre emlékeztető hámsejt-csoport is megfigyelhető, amely a fenti daganat részjelenségeként értékelhető. A corpus kaparékban a mirigyek PROLIFERATIOS SZAK-ban vannak.
Jelzőanyag: tüdő
Kódolt beavatkozások: Kód: 29000
Kódolt elváltozás:
BNO: D0690 Méhnyak in situ carcinomája, k.m.n.
Morf: 80702 Carcinoma planocellulare in situ
MSnomed: 8070.21 Carcinoma planocellulare in situ
Orvosom azt mondta, hogy ezek után három lehetőség adódik:
1. ami eddig is volt, figyeljük. 3 havonta rákszűrés
2. egy újabb conisatio, mely nagyobb területet érint
3. méheltávolítás
Az én esetemben utóbbi kettő jöhet szóba. Gondoljam át, és a 6 hetes kontrollon beszélünk róla.
Én hajlok a méheltávolítás felé, mivel ez tűnik a biztosabb gyógyításnak, valamint félek, hogy máshol is megjelennek a beteg sejtek. Mi lesz akkor a gyerekeimmel? Nagymamám 42 évesen méhrákban halt meg.
Viszont nem tudom, hogy "mekkora" lenne ez a méheltávolítás? Kiveszik ilyenkor a petefészkeket is? Már így is elhíztam.
Ön hogy látja? Jól döntök, ha a méheltávolítást választom?
Bocsánat, a hosszúra sikerült levélért!
Válaszát előre is köszönöm:
Zsuzsa


Hívjon fel holnap délelőtt kedves Zsuzsa. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Rozi  2010. november 15. 09:37   #43527 

Tisztelt Doktor Úr!

A nőgyógyász Laurina tablettát írt fel nekem, amit 5 napja kezdtem szedni (korábban több éve nem szedtem tablettát). A problémám, hogy az első tabletta beszedése utáni napon már alig véreztem, a barnás folyás is megszűnt a 4. nap, pedig az előző két vérzésem során az első 3 napon másfél-két óránként kellett cserélnem a tampont. Arra gondolok, hogy ez esetleg nem a rendes menctruáció volt, csak köztes vérzés. Ha ez így van, akkor most mit tegyek, szedhetem tovább a tablettát, és majd beáll a ciklus ehhez igazodva, vagy hagyjam abba és dobjam el a megkezdett levéllel. Válaszát előre is köszönöm. Rozi


Szedje tovább kedves Rozi. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

andrea  2010. november 15. 09:36   #43526 

azt szeretném kérdezni mos van gyocer szünetem muthét szerdátol és most szerdán kezdem elmegint a gyocert de még nem jöt meg az baj


Nagy valószínűséggel igen.

allergia??  2010. november 15. 09:35   #43525 

Kedves Doktor Úr!

8 hetes terhes vagyok, második hete szedem a duphaston tablettát (+ rutascorbin, + terhesvitamin). Ma reggelre tele lettem kiütéssel (mintha sok-sok szúnyog csípett volna meg). Létezik olyan, hogy bármelyik általam szedett gyógyszerre (konkrétan a duphastonra gyanakszom, mert ugye a többi vitamin) allergiás lehetek? Hogyan lehetne ezt kideríteni? Illetve a kiütések a babára lehetnek -e károsak? Mert én elviselem a kiütéseket, mert kell szednem a gyógyszert, de nehogy ezzel nagyobb kárt okozzak, mint hasznot. Mit tanácsol Doktor Úr?

Köszönettel: Barbara


Kedves Barbara! Elképzelhetőnek tartom, de nyugodtabb lennék, ha látná Önt bőrgyógyász-allergológus. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Szamóca!  2010. november 15. 09:33   #43524 

Kedves Doktor Úr!

Szeretném ha segítenene a problémám megoldásában. 36 éves vagyok hónapok óta tartó pecsételő vérzéssel kerestem fel az orvosomat,(a ciklus 9.napjától kezdődött) aki alapos vizsgálat után megállapította, (uh), hogy még működnek a petefészkeim. Valószínűnek tartotta, hogy progreszteron hiány okozta a tüneteket, és felajánlotta a fogamzásgátló szedését, amit én nem szeretnék, így Duphaston tabletta mellett döntöntünk. A vérvétel igazolta a gyanút 21.napon 39nmol/l volt az eredmény. Már két hónapja szedem a gyógyszert és a tünetek ugyan úgy megvannak. Rákszürésem rendben. Kérdésem lenne Ön szerint mi lehet a megoldás.
Köszönettel: Szamóca


A korrekt válaszhoz látnom kellene Önt kedves Szamóca. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Neocitran terhesség alatt  2010. november 15. 09:30   #43523 

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy megfázás esetén, 16 hetes terhesen szabad-e Neocitran-t használni?
Lázam nincs, és napok óta mézes hársfateával és C-vitaminnal próbálom magam kúrálni, de sajnos ezidáig eredményt nem értem vele.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Mariann


Használhatja kedves Mariann. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

terhesség?  2010. november 15. 09:28   #43522 

Tisztelt doktor úr!

Szombaton irtam őnnek hogy voltam orvosnál és nem látszodott a terhességem az ultrahangon, kaptam duphastont és egy hét mulva vissza kell mennem dokihoz ujabb ultrahangra. Őn a válaszába azt irta hogy lehet a teszt tévedet és nem vagyok terhess ujra megcsináltam és pozitiv. Mivel nekem a múlt hónapba a köztes vérzésem 20 dikáig kitolodott és csak utána voltam a férjemmel együtt nem lehet hogy korai volt a terhesség és ezért nem látszodott semmi.?

Tisztelettel: Ellus


Kedves Ellus! Ha jó UH-készülékkel, jó szakember a méhen kívüli terhességet biztonsággal kizárta, akkor elképzelhető ez a variáció is. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Mirena helyett sima spirál - időzít  2010. november 15. 09:25   #43521 

Kedves doktor úr!

Néhány hónapja szörnyű erejű, állandó, nehezen meghatározható és változó jellegű fejfájás tört rám, ami egyáltalán nem akart elmúlni. Szemvizsgálat-, fül-orr-gége, CT - minden negatív. Migrénem azelőtt sosem volt.
A neurológiáig nem jutottam el, mivel homeopátiás kezelés hatására erősen javulok, de közben fórumokról megtudtam, hogy a Mirena számos nőnél okoz megmagyarázhatatlan fejfájást. Mivel egyéb, akár a Mirenához is köthető mellékhatásokat is tapasztalok (hüvelyszárazság, libidó csökkenése, fáradékonyság, depresszió, mellfájás, visszerek), meg szeretnék szabadulni 3 éves Mirenámtól, és vissza szeretnék térni a hagyományos spirálra, melyet férjem kérésére, a menses lerövidítésének céljával váltottam le.
Kérdéseim:
- Találkozott-e olyannal, hogy a fent említett mellékhatások 1-2-3 év elteltével és nem a Mirena felhelyezését után röviddel jelentkeztek? Lehet ez a hormonterhelés felhalmozódása miatt? Ha tényleg a Mirena okozta, jó eséllyel elmúlik az eltávolítás után? (Erre nézve olvastam aggasztó panaszokat fórumokon.)
- A cikluson belül mikor lehet eltávolítani a Mirenát? (A felhelyezés menses alatt történt.)
- Fontos-e, hogy mennyivel az eltávolítás előtt történt közösülés (a nem kívánt terhesség kivédése szempontjából)?
- Lehet-e a Mirena eltávolításakor azonnal sima spirált felhelyezni? (Úgy tudom, új Mirenát lehet.) Ha nem, akkor mennyi idő után lehet, és ez mikortól jelent védettséget?
- Van-e tanácsa a sima spirál kiválasztásához?
- Vizsgálatnál, beavatkozásnál Ön ügyel a félelem csökkentésére és a fájdalom minimalizálására?
- Ugye nincs akadálya, hogy az első vizit alatt a Mirena eltávolítására is sor kerüljön?
- Ha rögtön a Mirena levételekor helyez fel új spirált, az ár hogyan alakul? Ez egy vagy két beavatkozásnak számít?

Szíves válaszait előre is köszönöm!

Üdvözlettel, G



Kedves G.!
1. Nem mert elvi okok miatt nem helyezek fel Mirenat, de elképzelhetőnek tartom. El kellene múlnia.
2. Miután nincs menzesz, bármikor eltávolítható.
3. Nem lehet. 3 normál vérzés után a hagyományos spirál felhelyezhető.
4. Van. A pácienseim számára vizsgálat után én választom ki a megfelelő spirált. A márka a Multiload. A védettség azonnali.
5. Igen.
6. Nincs akadálya.
7. A kérdés okafogyott, miután a cserére nem kerülhet sor egy ülésben.
Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

előző oldal 2177. oldal következő oldal