Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Hamvas Ferenc
Dr. Hamvas Ferenc válaszol
Dr. Hamvas Ferenc
szülész-nőgyógyász szakorvos
pszichoszomatika, magnetoterápia, homeopátia, ÉFT
előző oldal 1062. oldal következő oldal
P2cyto  2009. november 24. 21:01   #21240 

Tisztelt Doktor Úr!Eddig soha nem volt bajom,nem szedtem gyógyszert.A nyár elején a hüvelynél fura érzésem lett éget csípet fájt még kerékpározni is nehezemre esett olyan volt mintha felmaródott volna.Elmentem nögyógyászhoz az eredmény :gyulladás hüvelyberepedés/mitől lehet ez?/gyógyszer klion ph helyreállító 1 hét múlva kontroll.ekkor eredmény ugyanaz bár a panaszok csitultak kicsit cytoP2 gyulladás.jav hüvelyplasztika.Nem egyeztem bele félek .elmentem másik dokihoz szerinte nincs nagy baj de írt fel Augmentint.Azóta panaszaim vátozóak hol erősebb hol gyengébb de mostmár inkább femaródást érzek csak de kellemetlen.természetgyógyász szerint panaszaim oka savasodás stresszes vagyok.mit tegyek műtéttől félek soha nemvoltam beteg.válaszát köszönöm aggódó 37 éves


Látatlanban nem igazán értem, hogy mit akar az orvosa ezen problémékon műtéttel megoldani, illetve hogy mire is szedi az antibiotikumot. A terápiáját csak akkor tudnám beállítani, ha vizsgáltam volna.

balesetek  2009. november 24. 20:58   #21239 

Kedves Doktor Úr!

A barátommal óvszerrel védekezünk, de még a leggondosabb odafigyelés mellett is előfordul átlag félévente, hogy az aktus közben elszakad az óvszer (magömlés előtt). Több márkával is jártunk már így. A kérdésem a következő: indokolt-e ilyenkor mindig bevenni a 72 órásat? Nem nagyon szeretném a szervezetemet hormonokkal bombázni, de inkább a sürgősségi, mint egy nem kívánt terhesség. Ön, mint holisztikus szemléletű orvos mit gondol a hagyományos fogamzásgátló tablettákról? Egy-egy 72 órás tabletta hatása okozhat késést a menstruációban az alkalmazás után utáni 7. hónapban?
Köszönettel:
balesetes


Az esemény utáni tabletta korai és késői hatásai teljességgel kiszámíthatatlanok, ezzel kapcsolatban már semmin nem tudok csodálkozni. A tabletta bevételének szükségszerűsége szerintem erősen függ a "balesetnek" a ciklusszakaszhoz viszonyított idejétől.

.  2009. november 24. 20:51   #21238 

Tisztelt Doktor Úr!
Fogamzásgátlóval kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. 13 napja, a vérzésem első napján kezdtem el szedni a Dienille tablettát.
Azóta délutánonként még mindig van valamennyi véres maszatolásom, ami éjszakára elmúlik, de másnap megint megjelenik. A problémámra azt a választ kaptam, hogy ezt az ösztrogén okozza, és szedjem végig ezt a hónapot, és a következőt is, ha nem múlik el váltani kell, mert akkor valószínüleg ez nem az én készítményem.
Ez a magyarázat nekem teljesen korrekt és érthető, de nem lehetne valahogy megszüntetni addig is a pecsételést? Nagyon kellemetlen, mert így a párommal sem tudunk együtt lenni (lassan 2 hete), mert ugye vérzés alatt tilos a szex. Ráadásul egyetemista vagyok, és nem valami kellemes úgy ülni az előadásokon, hogy nem tudom mikor kezdek váratlanul vérezni. (Igaz, hogy nem erős a vérzés, de zavarja a komfortérzetemet.)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Betti


Kedves Betti! A tablettaszedés első időszakában /1-3 hónap/ ez akár egy teljesen normális dolog is lehet, nem szabad türelmetlenedni és semmiféle egyéb hormont szedni. Kitartás! Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

méhnyakrák szűrés 2  2009. november 24. 19:30   #21237 

Tisztelt Doktor Úr!1.nek is köszönöm gyors válaszát! tegnap irtam önnek a méhnyakrák szűrés lelettel kapcsolatban, hogy csak 2010 márciusára hívtak vissza. Ön azt irta hogy nagyon rossz értékelést tud rá adni. Ön szerint komoly a baj?


Ön biztos, hogy az én levelemet olvasta? Mert én abban azt írtam, hogy az értesítésre tudnék rossz értékelést adni, és hogy vizsgáltassa ki Magát, mert a lelete olyan, mintha nem is történt volna semmiféle vizsgálat. Kérem nézesse meg Magát egy másik orvossal, mert ha az orvosának egy ilyen leletet vsak egy fél év után szükséges megismételni, akkor ő sajnos nem elég jó szakember Önnek. Nincs baj, csak nem tudjuk, hogy mi a helyzet az egészségével.

vinczéné  2009. november 24. 19:21   #21236 

Jó estét DR ÚR!A kérdésem az lenne hogy nőgyógyászati gyulladás miatt fölírtak zanocin antibiotikumot.Most vettem észre hogy ugyanaz a hatóanyaga mint a cifran antibiotikumnak.Én a cifranra allergiás vagyok.Beszedhetem vagy forduljak ismét a nőgyógyászhoz másik gyógyszerért?Válaszát előre is köszönöm.


Természetesen mindenképpen kérjen másik gyógyszert.

+  2009. november 24. 19:19   #21235 

Elnézést Dr Úr, megint a rákszüréssel kapcsolatba reagálnék (ami értékelhetetlen eredményt jelzett és visszahivtak sokára), most jutott csak eszembe valami amit még eddig nem irtam Önnek! Az utóbbi hetekbe a nemi szervem tájékán kellemetlen viszketés jelentkezett! Ennek lehet köze a lelethez?


Lehet, ezért szüksége volna egy váladékvizsgálatra.

terhesség?2.  2009. november 24. 19:17   #21234 

Köszönöm a megnyugtató válaszát. Ez a hányinger akkor nem lehet attól? Mennyi idő után lehetnek ilyen tünetek, ha mégis? Nagyon félek.

Anita


Kedves Anita! Minimum 2-3 hét után. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

méhszájseb  2009. november 24. 19:15   #21233 

Kedves Hamvas doktor.
Az ügyben kérném a segítségét, hogy lenne-e lehetőség ,egynapos sebészet keretében elvégezni a méhszájseb műtétemet? Elég nagy kiterjedésű a seb, plasztikázni is kell a nagysága miatt. Van egy 8 éves kislányom, a szülés után kezdődtek a problémák, akkor még csak" kb.10 ft-os" nagyságu volt, mostmár tenyérnyi nagyságu.Problémát nem okoz, járok 3 havonta rákszürésre, ami P2 eredménnyel zárul. Üdvözlettel Jakab Mária.


Kedves Mária! Az egész méhszáj nem nagyobb, mint egy húszforintos, tehát ez a tenyér nekem, még ha csecsemő egy tenyeréről is van szó, akkor is irreális. Nem tudná megmutatni Magát, hogy mi is van egyáltalán a méhszájával? A méhszájseb nemcsak műtéttel gyógyítható, de az esetek nagy részében a műtét ambuláns jellegű, tehát az egynapos sebészet keretein belül megoldható beavatkozásról van szó. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

ilonka  2009. november 24. 18:59   #21232 

Jó estét dr ur!Azt szeretném kérdezni hogy a jobb oldalon kicsit szurkál de ez a mentruácio után van , multhonapba is igy volt mitöllehet ez? Orvosomnál voltam és meg vizsgált és azt mondta nincs semmi bajom ez a mult"honapban" volt .Köszönöm elöre is válaszát .Ilonka


Kedves Ilonka! Nagy baja nem lehet, de ezt látatlanban nem tudom megerősíteni, és természetesen az okot megállapítani sem. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Eszter  2009. november 24. 18:57   #21231 

Kedves Hamvas doktor!

Köszönöm gyors válaszát, de engedjen meg pár megjegyzést!
Először is szerintem a nőknek igenis oda kell figyelniük saját testükre, így a méhszájukra is. Alig két hete volt nőgyógyásznál, aki a dudorokra csak legyintett, nem magyarázta el, hogy miről van szó. Azt gondolom, hogy ilyen kitüremkedések esetén sajnos mindenki azonnal rosszra gondol, pláne, ha ezek még növekszenek is. Arról egy szót sem ejtett, hogy ezeket ki is lehet szúrni, pedig épp rákszűrésre jelentkeztem nála!
Nos, bár Ön szerint nincs keresnivalóm a hüvelyemben, szerintem igenis van. Persze Ön a szakember, viszont nem nő! :) Praktizálása során bizonyára tapasztalja, hogy sokan mennyire tudatlanok saját anatómiájukkal kapcsolatban, én viszont igyekszem felkészült lenni. Nem félek saját testemtől, és nem félek a hüvelyembe nyúlni sem. Szeretném, ha ezek az egyébként fájdalmas ksi göböcskék elmúlnának, és tapintással magam is meg tudom állapítani, hogy mi a helyzet velük. Ha tovább nőnek, akkor természetesen újra felkeresem a szakorvost, és megkérem, hogy szúrja ki őket.

Üdvözlettel: Eszter


Kedves Eszter! A véleménykülönbség megmaradt közöttünk, merthogy szerintem az anatómiai ismereteket nem önmagán kell az embernek megszereznie. Az embernek ugyanis még szakemberként is mások a tapasztalatai önmagán, mert sokkal szubjektívebb és egy laikusnál leginkább pánikkelltésre alkalmasak. Ez jól leszűrhető az emlő-önvizsgálatok tapasztalatai alapján. Ezen azonban nem fogunk összeveszni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

terhesség?  2009. november 24. 18:40   #21230 

Tisztelt doktor úr!

Pénteken voltam együtt a barátommal és ha csak pár másodpercre is, de gumi nélkül ért hozzá a nemiszervemhez, de nem hatolt be. Szeretkezéskor gumi volt rajta. Ma reggel hányingerre ébredtem és egész nap szédültem. Ugye ez terhességi tünetnek korai lenne? Nagyon félek, hogy remélem ennyiből nem lett baj. Hétfőn kell megjönnie a mensimnek. Ennyiből nem lehet baj, ugye?

Anita



Kedves Anita! Ennytől nem igazán gondolom, hogy teherbe eshetett. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

elhúzódó ciklus, terhességgyanú  2009. november 24. 18:38   #21229 

Tisztelt Doktorúr!

A következő problémával fordulok Önhöz:
21 éves vagyok, 4 évig megszakítás nélkül szedtem Mercilon fogamzásgátló tablettát. Rendszertelen vérzés miatt, hormonvizsgálat után rendelte el az orvosom. Augusztusban abbahagytam a szedését, és szinte rögtön visszaállt a menstruációm (először ugyan 14 napra jött meg, de utána 30, majd 28 napra pontosan jelentkezett vérzés). Most azonban 41. napja semmi.
Időközben (6 nappal ezelőtt) megszakításos közösüléssel voltunk együtt a párommal.
A kérdésem annyi lenne, hogy mikor érdemes tesztet csinálni, valamint hogy mennyi az esélye a teherbeesésnek így, hogy a menstruációm már a védekezés nélküli aktus előtt is egy hetet késett (azelőtt védekeztünk).

Válaszát előre is köszönöm: Dalma


Kedves Dalma! A jelenlegi közösülés "eredményét" egy terhességi etszt még nem érzékeli, ennek ellenére a korábbi aktudok miatt a reggeli első vizeletével érdemes lenne egy tesztet csinálnia. Sajnos lehet, hogy az egész a fogamzásgátló utóhatása. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Dudorok  2009. november 24. 18:27   #21228 

Kedves Hamvas doktor!

Menstruációm ideje alatt, miközben a tampont helyeztem fel, apró dudorokat észleltem a méhszájam mindkét oldalán. Felkerestem egy nőgyógyászt, aki a vizsgálat után azt mondta, hogy ezek valamilyen tüszők, nem kell velük foglalkoznom. Sanos nem érettem pontosan milyen tüszökről beszél, ám ma kíváncsiságból megtapintottam őket, és legalább duplájára nőttek! Kérem adjon választ arra, hogy mivel állok szemben, és hogy valóban nem kell emiatt aggódnom!

Köszönettel: Eszter


Kedves Eszter! Önnek is csak azt tudom írni, hogy Önnek semmi keresnivalója nincs a hüvelyében. Hacsak nem maszturbál, de akkor meg ne a méhszájon levő Naboth-tüszőkkel foglalkozzék, hanem az orgazmusával. A Naboth-tüszők teljesen jóindulatú zselészerű mirigyváladékkal telt tömlők, melyeket bizonyos mirigyek kivezető nyílásának az elzáródása hoz létre. Veszélytelen és nincs velül teendő. Rákszűrésnél általában ki szoktuk szúrni és a bennük levő váladék kiürül. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

terhesség?  2009. november 24. 18:12   #21227 

Szép estét.
Olyan kérdésem lenne Doktor Ur,pozitiv lett a terhességi tesztem,de az orvos ma délután nem látott ultrahangon terhességet.Elküldött vérvételre,hogy ugy ellenőrizzük a terhesség tényét.Kérdeésem lenne,mekkora az a magzat,amit még egyáltalán nem észlelni ultrahangon?És a méhen kivüli terhességnek mennyi lehet az esélye?
Válaszát köszönöm.
Zsuzsa


Kedves Zsuusa! Még korai volt az az ultrahang-vizsgálat, nyugi, nem lesz baj! Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

fürdővíz  2009. november 24. 17:43   #21226 

Kedves Doktor úr,


Köszönöm válaszát, még azt szeretném kérdezni, hogy a férfinál van kritérium, hogy milyen fokos fürdővízben fürödhet, amíg babát tervezünk?


Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Tamara



Kedves Tamara! 37 fokosnál ne legyen melegebb a fürdővíze. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

szükséges e sürgősségi tabletta  2009. november 24. 17:40   #21225 

Tisztelt doktor úr!
Egy olyan jellegű kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap együtt voltam a barátommal. Csak petting történt. A baj viszont az, hogy ő miután kielégítette magát, azt zsepibe téve, majd kidobva azt (szóval nem rögtön), de ujjazás is történt. A gond viszont az, h. mivel ő nem emlékszik, hogy megmosta e a kezét, attól tartunk, hogy maradhatott még a kezén sperma. És lehet e ettől így teherbe esni? Ráadásul én még szűz vagyok. Ez nem véd meg úgymond tőle?
Előre is köszönöm a válaszát.


Szerintem ez nem ok a sürgősségi tabletta bevételére.

vékony méhnyálkahártya  2009. november 24. 17:38   #21224 

Kedves Doktor Úr!

Örömmel olvastam válaszaiban, hogy Ön nemcsak a nyugati orvoslást képviseli, hanem alternatív megoldásokat és a lélek egészségé is fontosnak tartja.

38 évesen, egy évvel ezelőtt találtam meg az igazi társat és döntöttük el ez év áprilisában, hogy gyermeket szeretnénk. Természetesen megcsináltuk az alap vér-, vizelet laborvizsgálatokat, hormonvizsgálatokat, nőgyógyászati vizsgálatokat.
Az eredmények jónak bizonyultak, kivéve azt , hogy 4 cm-es volt a méhnyálkahártyám. Az orvosom jelezte, hogy így ebben a hónapban nem fogok teherbe esni, de csoda módjára június hónapban (próbálkozásunk második hónapjában) teherbe estem és 7 hetesen már láthattam a magzat szívhangját.
10 hétig látszólag minden rendben ment, de sajnos az UH vizsgálaton megállapították, hogy az embriónak nincs szívhanga, és talán a 7. hét környékén következett be a szív megállása. Művi úton fejezték be a terhességemet augusztusban.

Most túl vagyok a harmadik 28 napos menstruáción, jók a hormoneredményeim is, és lelkileg is kész vagyok egy új terhességre. Sajnos azonban a nyálkahártyám továbbra is vékony (4cm a menstruáció 10. napján). Az orvosom (akiben megbízom) hormontartalmú gyógyszerek szedését javasolja (Utrogestan és Estrofem).

A kérdésem az, hogy
1.) van e valami alternatív gyógymód (homeopátiás szer, tea, alternatív kezelés) ami a méhnyálkahártyát erősítené? (elsősorban ezt próbálnám ki a hormon készítmények előtt)

2.) a próbálkozást elkezdhetjük e, ha még nincs meg az ideális nyálkahártya vastagsága?

3.) ha hormon tartalmú gyógyszereket kezdeném el szedni, a 28 napos pontos ciklusomat és a 13 napkörnyékén jelentkező peteérésemet nem befolyásolja e negatív irányban?


Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Gizi


Kedves Gizi! Félre ne értse, nem szeretném elhappolni az orvosától, de ahhoz, hogy érdemben segíteni tudjak Önneka következő sikeres terhesség elérésében, ismernem kellene Önt. Kérem keressen meg! Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Ultrahang  2009. november 24. 17:34   #21223 

Üdvözlöm doktor Úr! Tegnap voltam 12 hetes ultrahangon az adatok a következők : CRL:4.9 cm BPD: 1.5 cm Nuchalis redő (mm): 1 mm orrcsont látható. az lenne a kérdésem , hogy ezek az adatok jók? És azt nem értem ,hogy nyaki redőt miért nem néztek? Most kellett volna nézni a Down kórt. Vérvételen voltam az ultrahang után. Előre is köszönöm válaszát.


A nuchalis redő Ön szerint mit jelent? Nem nyaki redőt?

kérdés  2009. november 24. 17:31   #21222 

T- Főorvos Úr!

Van egy 2 éves lányom, aki szombat óta lázas... és van egy 8hetes fiam, aki még szopik.
A kérdés a lenne, hogy kezd picit fájni a torkomm, egyéb panasz nincs, ha lázas lennék, akkor mit szedjek??? A gyógyszerésztől kértem, de Ő a lázcsill. mellé Neo citrant adott, de arra az van írva, hogy szoptatás időszakába kerüljük ennek szedését.
Ha úgy lesz, akkor szedhetem????????
A babának még semmi baja, ha én beteg leszek akkor én őt szoptathatom??? Vagy akkor abba kell hagyni??
Válaszát előre is köszönöm!!
Gabi


Kedves Gabi! Reméljük nem lesz semmi baja, de ha igen, akkor Algopírint, Kalmopyrint nyugodtan szedhet és lázas állapotban ne szoptasson. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

Antibiotikum nélkül?  2009. november 24. 17:28   #21221 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon összetett a problémám. Már egy éve folyamatosan hólyaggyulladásom van, mellette folyamatosan hüvelygyulladásom. A hüvelyből mindig tenyészik ki baktérium( Klebsiella, Enterococcus, Strepptococcus), a vizeletből soha, viszont egyszer kitenyészett a vizeletben gomba. Megtükröztek, az urológus azt mondta, gombás felrakódást lát, amit Diflucannal kezeltek, de nem használt. Azt mondta az orvos van, hogy nem használ, ezzel nem lehet mit kezdeni. A többi orvos pedig el sem hiszi, hogy a felrakódás gomba lehet, de semmilyen kezelést sem tudnak a húgyúti problémámra, mivel a vizelettenyésztéseim negatívak.
A hüvelyi baktériumokra pedig folyamatosan antibiotikumokat írnak fel a nőgyógyászok, ami nem segít, mert 2 hét múlva kiújul a baktfertőzés, hiába próbáltam már Gynoflort, Gynevac injekciót. Ezért és a lehetséges gomba miatt a hólyagban nem akarok több antibiotikumot beszedni ( 1,5 év alatt 24-et szedettek be velem!!!).
Közben most sajnos P3 a cytológiám, HPV fertőzést is találtak és folyamatos a hüvelyi problémám, mostmár állandóan ég, csíp, már viszket is, tehát gomba is lehet. A legutóbbi tenyésztésben Klebsiella Pneumoniae és Enterococcus Faecalis volt, azóta nem szedtem be a felírt antibiotikumot. Már nincs párkapcsolatom se, a baktériumok viszont mégis éllandóan visszajönnrek, mert nincs lactobacillus a hüvelyben.
Egyik kérdésem: P3 és HPV mellett is lehet próbálkozni az Ön által írt ezüstkolloidos irrigálással? És a Klebsiellára, Enetrococcusra hathat-e egyáltalán? Ha nem, akkor az antibiotikumon kívül van-e valami más kezelési módja ennek az állandó fertőzésnek???
Másik kérdésem: Ön szerint a HPV okozhatja- e az állandó húgyúti gyulladást is? Vagy az állandó hüvelygyulladás is okozhatja a hólyagpanaszokat? ( Kifejezetten a hólyagom fáj, nem csak vizelési ingerem van.) És amíg bakteriális hüvelygyulladás van, addig nem is műthetiik meg a méhszájsebet? Esetleg a méhszájseb műtét után lehet, hogy kevesebbszer lenne bakteriális hüvelygyulladásom?
Elnézést a sok kérdésért, de nagyon el vagyok keseredve, mindegyik nőgyógyász, urológus csak antibiotikumot akar írni, már egy csomó pénzt erre költöttem és sajnos már pénzem is alig van, teljesen tönkreteszi az életemet ez az összetett betegség. Akiknél eddig voltam, azok pedig nem látják vagy nem hajlandóak látni az összefüggéseket.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: egy elkeseredett 29 éves nő.


Csütörtökön délután fel tudna hívni? Volna tippem a továbblépésre, elmondanám Önnek. Addig is tejsavas és kolloidos irrigálást mindenképpen javasolnék. A HPV-nek szerintem a panaszaihoz nincs köze. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

előző oldal 1062. oldal következő oldal