Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Szabó Gábor Viktor
Dr. Szabó Gábor Viktor válaszol
Dr. Szabó Gábor Viktor
érsebész szakorvos, sebész szakorvos
Érszükület, aneurysma, stroke, dissectio, varicositas
előző oldal 54. oldal következő oldal
macska  2012. április 15. 20:43   #1080 

Tisztelt Doktor ÚR!
Pár napja voltam nyaki ultrahangon és a következő leletet kaptam:
A jobb carotid oszlásban és az oszlást követően az intima scleroticisabb. Bal oldalon az oszlást követően apró, lapos meszes plack is megfigyelhető, significans stenosis egyik oldalon sincs. A jobb artéria vertebralis szűkebb az ellenoldalinál. / jobb oldalon 1.4 mm, a bal oldalon 3,1 mm/ de mindkét oladalom anterograd áramlás van. A nyaki nagyerek ,emntén kóros megnagyobbodott nyirokcsomó nincs. Nyálmirigyek szabályosak.

A doktornő azt mondta, hogy születési rendellenesség. Milyen bajt okozhat a szűkebb artéria? Okozhat szédülést, nyaki fájdalmat? A plakk nagy probléma?

Várom és előre is köszönöm válaszát:


Tisztelt Kérdező!
A leírás alapján valóban lehet veleszületett érfejlődési variáció, teendőt nem igényel, panaszt nem fog okozni. A plakk viszont igen: szükséges aspirin és statin szedése a további meszesedés megakadályozására, évente kontroll UH.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

autoimmun  2012. április 15. 20:41   #1079 

63 éves, autoimmun beteg vagyok (Sjögren). A télen lassan elhagytuk a szteroidot, és áttértünk az Imuranra. Az Imurant két-három hónapja szedtem, amikor egy napon elkezdett dagadni a bal bokám, a lábfejem. Azonnal leálltam az Imurannal, attól féltem, miatta van. A bokám belül egyre jobban dagadt, piros lett és meleg. A körzeti orvos Phenilbutazont irt, azzal kentem egy hónapig - nem használt. A bokacsont és az Achilles in árkában a szövetek megkeményedtek, a bőröm piros-barnásra szineződött. Ultrahangon ezt diagnosztálták: ...a subcutis kissé kiszélesedett, echodus oedemás, kevél lapszerint elfolyó folyadék látható. A területen futó vénák comrpimálhatók, az erekben color jel detektálható.

Mit jelent ez? Mit lehet vele csinálni? Ha az autoimmun betegségem okozza, miért nincs a másik lábamban is? Nem igaz, hogy az Imuran elhagyása okozta, mert előbb dagadt, aztán hagytam el az Imurant.

El fog-e fekélyesedni (iszonyúan félek a fekélytől...)? Kell-e, lehet-e műteni? Van-e más gyógymód (lézer, egyéb csodaszer)?

Gumiharisnyát viselek. Detralexet szedek. Jó-e, ha mozgok (gyaloglás, bicikli, úszás)? Vagy a hátralévő életemet felpolcolt lábbal kell leélnem? Nem akarom az Imurant....


Tisztelt Kérdező!
A leírás alapján a compressios harisnya és a detralex megfelelő tüneti kezelés. Javasolt vénás UH ( mélyvéna állapota? VSM junctio insuff? billentyűelégtelenség?) - ha ez pozitív, érsebészeti vizsgálat szükséges. Ha vénás rendszer ép, bőrgyógyászati és nyirokambulanciát keressen, gyógyszeres és konzervativ kezelés alkalmazandó.
A gyógyszerei szedése vagy elhagyása ne egyéni döntése legyen, keresse fel immunologus orvosát, ez az ő feladata.
A további gyógymód alkalmazása attól függ, mi a tünet oka -az kell célzottan kezelni
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Karanténka  2012. április 15. 20:37   #1078 

Tisztelt doktor Úr!

40éves túlsúlyos 3 gyermekes nő vagyok.6 éve szültem utoljára és akkor a combom elején-belsőcomb közepén vékony visszeret látott meg a szülészorvosom és figyelmeztetett,hogy vigyázzak vele.Azóta sem volt ezzel problémám,évekkel előtte is látszott már szinte minden erem,mert fehér bőrű vagyok.Néhány hónapja fájni kezdett ez a terület,de biztos,hogy nem kifejezetten ez az ér,hanem belül egy tenyérnyi nagyságban nem túl erősen és nem sokáig alkalmanként.Tegnap este viszont a másik combom kezdett el ugyan ott erősen fájni és órákig tartott.Hajnalban fejeződött be.Sem a hideg vizes borogatás,sem a láb felpolcolása nem szüntette meg.Egész nap nem volt semmi,aztán 2 órája megint elkezdődött a fájdalom közepes erősséggel,de most szinte mindkét combomban.Alkatom olyan,hogy külső combom erős -feszes tapintású,de a belső oldalán hájasodik,narancsbőrös,évek-óta rendkívül érzékeny,simító masszázst is csak fokozatosan tudok elviselni,nem hogy élvezni.Van,hogy a törölközéskor kifejtett nyomás is érzékenyen érint.Mint említettem ez már vagy 10 éve így van.De ez a fájdalom most kínzó és rémisztő.5 napja csalánteát iszom,mert méregteleníteni szeretném a szervezetem.Mindig azt gondoltam,hogy a nyirokfolyadék pang azon a területen és azért volt érzékeny...
Véleményét előre is köszönöm!
Tisztelettel:Krisztina


Tisztelt Kérdező!
Leírása alapján panasza vélhetően nem ér eredetű, sokkal valószínűbb valamely ideg bántalma, pl gerinc eredettel. Keressen fel neurologust (neuropathia?) és orthopediai rendelést (discus hernia?)
Ha ez negativ, egy angiologiai vizsgálat végezhető
Fentiek alapján érsebészeti teendő egyenlőre nincs
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Műtét vagy nem!  2012. április 15. 20:34   #1077 

A nagynénémnek érfestése volt a mai nap folyamán. Bemásolom a leleteit és szeretném kikérni a véleményét.
" A vizsgálatot a jobb a.felől végeztük. A medencei ereken nem látszik szűkület.A jobb AFS proximalis középső harmadán jelentős stenosisok sorozata látható.A distalis harmad jó átmérőjű,csak a femoro-poplitealisátmeneténél van enyhecircularis kalibercsökkenés.Az a. poplitea végig jó átőjű. A kiáramlás egyeres, csak az a.peronea telitődik végig.A proximalisan elzárt ATA ebből kap a distalis harmadban collatrralisokat. Az ATP nem telitődik újra, talpi arcus gyengén telitődik. A bal oldalon ugyancsak kifejezett szűkületek látszanak az AFS proximalis harmadán.A distalis harmad és az a. polpitea jó átmérőjű. a trifurcatio magasan van, az ATA ujjnyival a térdizületi rész fölött ered. A kiáramlás egyeres, csak a ATA telitődik végig, és folytatásában az a. torsalis pedis, de az ATA proximatis harmadán egy 10 mm hosszúságú, legalább 75%-os stenosis van.
Szövödménymentes vizsgálat.
Compressios kötés, utána jobb a. radialis-pulzos jól tapintható."

Járt sonoterápiára több mint 30 kezelésre.Ott azt mondták, hogy megindult egy kicsit a vérkeringés a lábában és
2 fokkal melegebb lett a lába.
Válaszát várom az alábbi e-mail cimre. dzsamy@freemail.hu

Köszönettel Oroszné Gámán Krisztina.


Tisztelt Kérdező!
A teendő attól függ, milyen panaszai vannak. ha komoly fájdalma van, beavatkozás szükséges: műtét nem jön szóba a leírás alapján, de tágítás ballonnal vélhetően javít a vérkeringése. E mellett belgyógyászaton keringésjavító infusios kezelés alkalmazható
A sonotherapia egyáltalán nem javasolt, felesleges, érdemi hatás nélkül, viszont drága. Orvosi szempontból indokolatlan.
Ha jelenleg panaszmentes, nincs seb a lábán, csak az ilyenkor szokásos gyógyszerek szedése folytatandó (aspirin+statin+naftilong)
üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Ödéma  2012. április 9. 16:20   #1076 

Tisztelt Doktor Úr!
Lábfejem és bokám bedagadt, mint egy cipó, lábszár alsó harmada keménnyé, feszessé, nehezen mozgathatóvá vált. Ödémás lett. Detralexet szedtem, attól jobb lett. UH: A kp. harmadban jelentősen tágult VSM AS, amely distalisabban a VSM-mel ismét egyesül. A kp. felső harmad határán kp. tágult intersaphenus comm., mely a VSP-vel kissé distalisabban kommunikál. Dg.: varicositas extr. inf. l.s. Vélemény: A típusos VSP perforáns és intersaphenus comm. elégtelenség miatti átmeneti vénás hypertensio állnak.
A vér oxigénellátó képessége 93 %, alacsony. Anyagcsere 1500 Kcal, alacsony.
Az Impulser mágnesterápiás matrac napi használatát javasolták a vérkeringés, oxigénellátás helyreállítására.
Kérdésem: Visszértágulatom van? A mágnesterápia jó? Nincs mellékhatása?
Köszönöm válaszát.
Ilona


Tisztelt Kérdező!
Első lépésben egy másik laborban, gyakorlott UH orvos végezzen újabb vénás doppler vizsgálatot. Ha a kettő egyezik véleményében, lába compressios védelme azaz compressios gyógyharisnya javasolt első lépésben (Rp-re írható). A matrac használata semmilyen orvosi szakmai irányelvben nem szerepel, nincs igazolt jótékony hatása, nem része az elfogadott kezeléseknek. Eleve kiegészitő kezelésnek mondják, az orvosi kezelést nem pótolhatja. A detralex relevans, erre találták ki, szedése javasolható.
Keressen fel angiologus belgyógyászt a konzervativ kezelési módok megbeszélésére, ill ha a felületes véna elégtelensége is igazolódik, érsebészeti konzilium is szükséges. A matracot nem javaslom.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

L2009  2012. április 9. 16:03   #1075 

Tisztelt Doktor Úr!
Érsebészeti vizsgálaton megállapították hogy ,,bal alsó végtagomon fokozódó visszértágulat van" műtéti megoldás indokolt.Elmondtam korábbi műtéteimet és betegségeimet (14 éves korom óta vena porte thrombosisom van ,3 éves koromban splenectomiát végeztek splenomegalia miatt.)
Az orvosnak azt a kérdését, hogy a vena porte trombosisom okoz-e panaszt: SAJNOS(helytelenűl?) jelen időben értelmeztem és nemleges választ adtam. Elfelejtettem megemlíteni neki, hogy nyelőcső vérzéssel kerültem korházba és utánna deritették ki az okot: a vena p. thrombosist.A nyelőcső varixokat akkor-14 éves koromban- többször is sklerotizálták , azóta nem volt szükséges, nincs azóta semmi panaszom, nem volt vérzésem, semmilyen gyógyszert nem kell szednem (ma 37 éves vagyok)
A v.porte állapotát évente uh -al,és komplett vérképpel ellenőrzik.(szerencsére stabil az állapot)
Kérdésem: a korábbi nyelőcső vérzés kihathat-e a visszér műtétemre,van-e kapcsolat, mindenképpen hívjam-e fel az orvos figyelmét rá, továbbá befolyásolja - e meglévő v.porte thrombosisom a műtétet és a gyógyulást?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!


Tisztelt Kérdező!
A sebész és anaesthesiologus mindenképpen tudjon minden korábbi betegségéről. Ha a thrombosis nem véralvadási zavar következménye, és a nyelőcső-varixok jelenleg békések, vélhetően nem képezi a visszérműtét ellenjavallatát. De a műtét közben és után adott gyógyszerek kiválasztását befolyásolhatja.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Kata91  2012. április 9. 16:00   #1074 

Üdvözlöm!

Nekem olyan kérdésem lenne volt egy balesetem át ment a busz a lábfejemen már lassan 6 éve,roncsolódott az egész lábfejem. Pár napja elkezdtem szedni az omega 3 at és azóta olyan érzés van a lábamba mint ha az ereim szét akarnának robbanni a kettőnek lehet köze egy máshoz?
Várom megtisztelő válaszát!
Köszönettel
Kóra Katalin


Tisztelt Kérdező!
A korábbi baleset és a gyógyszer valószinűleg nem hozható összefüggésbe a lábfej feszüléssel. Javasolt orthopediai vizsgálat és angiologiai belgyógyászati konzilium (utóbbi kis-ér betegség, thrombosis irányában)
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Truncus coeliacus szűkület  2012. április 9. 15:57   #1073 

Tisztelt Doktor Úr!

2010. márciusban jobb bordaív alatti, epe tájékon jelentkező egy ponton szúró fájdalommal jelentkeztem gasztroenterológiai vizsgálatra. A vizsgálat reflux betegséget állapított meg, enyhe fokú gyomornyálkahártya gyulladással. Azóta folyamatosan szedek protonpumpa-gátló gyógyszereket, de a tünetek egyre rosszabbodnak. Kezdetben a délutáni órákban jelentkezett a fájdalom, de később egyre korábban, és egyre jobban fájt. Kizárólag éjszaka, alvás közben nem voltak tünetek.Azóta gasztoenterológia területen teljesen kivizsgáltak
Ez év márciusban elvégzett angio-ct vizsgálat során a következő lelet született:

Normális nagyságú szív. Ábrázolt tüdőszeletek, kóros eltérés nélkül. A máj enyhe fokban megnagyobbodott, szabályos densitású, állománya homogén. Az epehólyag békés, benne sugárfogó kő nincs, hasnyálmirigy, lép, mellékvesék és vesék szabályosak. a hasi aorta normális tágasságú, intimája az infrarenális szakaszon mérsékelt fokban egyenetlen, meszes. A truncus coeliacus szájadékában 70-90 %-os szűkület van. A mes.sup. megkímélt kontúrral, intenzíven telődik. A mes.inf. is biztonsággal elkülönül. A hólyag jól telt, ép kontúrú. Az uterus norm. nagyságú. Az ováriumok mérete szabályos.
Béldipensio nincs.
Az appendix a coecum mellett dorsális helyetben cranalis irányban csapott, békés.
Bal colonfél szakaszán a vastagbél fala enyhe fokban körkörösen megvastagodott, szokottnál hypodensebb, a nyh. kontrasztfelvételt mutat. Ez utalhat enyhe colitisre.
Az LIV/V-ben előrehaladott discopathia látszik, a környező záró lemezek kifejezetten egyenetlenek.
LV discus is lelapult.
Vélemény:
Enyhe fokú hepatomegalia. Jelen vizsgálat alapján mes. sup. szűkület nem merül fel. Enyhe fokú gyulladás képe a bal colonfélben, LIV-V. szelvényben spondylodiscitis lehetősége felmerül. MR vizsgálat javasolt.

Ezután a katéteres érfestés folyamán "mérsékelt, 40 %-os szűkület " került megállapításra.

Az elmúlt egy-másfél hónap alatt fogytam 6 kilót, kb. 10 percig tudok fenn maradni, azután le kell feküdnöm a fájdalom miatt, ami akkor sem szűnik meg. Éjszaka altatóval tudok valamelyest aludni.

Az elmúlt két év során nagyon sokféle fájdalomcsillapítót írtak fel, szedtem be, de gyakorlatilag a Conrtamal és Tramadol sem használt. Volt egy három napos tünetmentes időszak, amikor próbaképp napi 64 mg Medrolt szedtem, de az adagolás csökkentésével a tünetek visszatértek.

Azt szeretném kérdezni, melyik a pontosabb mérés, a CT-angiográfia illetve a katéteres érfestés? Illetve az Ön véleménye szerint ez a szűkület indokolhatja-e ezeket a fájdalmakat illetve ezt a mozgásképtelen állapotot?

Válaszát előre megköszönve, tisztelettel.

M.Lajos


Tisztelt Kérdező!
Kérdése nehéz, nincs egyértelmű válasz. A CT nagyon jó, de azért nem tévedhetetlen: ha kisebb-nagyobb mész van az érfalban, megzavarhatja a mérést, és nem lesz pontos. Viszont látszik a külső átmérő is. Az angiographia csak áramló lument (azaz a nyitott érterületet) mutatja, abban pontos. Inkább ez a hihető. Panaszai sem egyértelműek. a fogyás lehet ilyen érszakasz szükületének következménye, a leírt panasz, fájdalom viszont egyáltalán nem jellemző.
Javasolt egyfelől gerinc vizsgálata orthopedian és neurologiai/idegebészeti konzilium. Ha ezen kizárható a mozgásszervi eredet, ismételt érsebészeti konzilium szükséges - akár klinikánkon is - a képek áttekintése után megfontolandó lehet az érintett érszakasz tágítása.
Egyéni döntést igényel
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

műtét?  2012. április 1. 21:10   #1072 

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy édesapám 72 éves, most CT- vel diagnosztizáltak neki hasi aneurismát, leírom a leletet. A bal oldali arteria renalis síkától számított 65mm-re a bifurcatioig követhető kb.88 mm hosszúságú , 50 mm antero posterior, 52 mm tatero lateralis kiterjeésű aneurisma szerű tágulat látható.áramló lumen 20-30 mm között változik.

Édesapám már 72 éves, túl van kemoterápián, sugárkezelésen, nem szeretné műttetni magát. Kérésem az lenne, mi az a tágulat ami feltétlenül operációt igényele.


köszönettel.Sz T


Tisztelt Kérdező!
Érsebészeti szempontból 5-5,5cm átmérő felett műtétet javasolunk. A döntést befolyásolja a beteg kora, várható életkilátása, teherbíró képessége. Jelen esetben inkább konzervativ kezelést javasolnék műtét helyett, azaz a vérnyomás jelentős csökkentését, max 110 Hgmm beállítást, még ha így a beteg szédül, gyenge. Ilyen módon a hasi értágulat feszülése jelentősen csökkenthető, így a megrepedés kockázata is a lehetőségek szerint minimalizálható. Negyed évente hasi UH javasolt, ha rendezett vérnyomás mellett jelentősen nő a tágulat, műtét még mindig megfontolható
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Artéria probléma  2012. április 1. 21:04   #1071 

Barlangos test artériája kifordult. (35 éves férfi)

A péniszemen a barlangos test jobb oldali artériája (súlyemelés hatására) kifordult a helyéröl,ez a pénisz külsö felületén,a bör latt (jobb oldalt)Kb:8cm hosszú hurok formájában jelent meg(szemmel jól látható).
Nyugalmi hejzetben a vérellátás hiány miatt érzéketlen,tartásnélküli a pénisz egésze.
Ez zavaró számomra.
A merevedésnél,erekciónál nem zavar ez az állapot.
Mit lehet vele kezdeni?
Hogyan lehet az eredeti állapotott visszaállitani?

Köszönettel várom válaszát


Tisztelt Kérdező!
Panaszával urológian andrologus szakorvost keressen fel, állapota nem érsebészeti terület
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

ata  2012. április 1. 21:02   #1070 

Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem,kérdéseim a következők :
- A lábam (mélyvénás trombózis után 24 évvel) ödémás, elnehezült.Néha használok kompressziós harisnyát,de zavar és hevesen viszket utána a lábam.
Javasolt-e orvosi pióca használata az ödémák, fibrinképződés elkerülésére és az érfalak áteresztőképességének fejlesztése érdekében?
-VeinCare nevű kenőcs használata előnyös, segít az életminőség javításában?
-A kompressziós harisnya használata mennyire befolyásolja a visszeres láb esztétikai állapotát. (természetesen a harisnya nélküli lábra gondolok, mondjuk egy fürdőben pl.)
-A trombózist elszenvedett lábon előjött, felszíni vénák, ödémák, véraláfutás szerű képződmények eltávolíthatók valamilyen módon?
Válaszát előre is köszönöm.
Attila


Tisztelt Kérdező!
Javasolt vénás duplex. ha ez nem mutat jelentős vénás elzáródást a compressios harisnya viselése nem szükséges, ha igen, kötelező.
Orvosi pióca nem javasolt korábban a heparin miatt alkalmazták, ma erre kész gyógyszer kapható, ha szükséges.
Az említett kenőcs heparin jellegű, gyulladásos visszérgyulladás esetén hasznos, lobmentes állapotban nincs érdemi haszna
Ha a véna thrombotizált compressios harisnya nem esztétikai hanem gyógyászati jelentőségű
Thrombosis esetén a felszini vénák eltávolitása nem lehetséges, minden visszavezető érre szükség van, még ha tágult is
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Lila foltok  2012. április 1. 20:43   #1069 

Tisztelt Dr. Szabó Gábor Viktor Úr!

31 éves, 1 gyermekes anyuka vagyok, jelenlegi tudomásom szerint egészséges vagyok, és soha nem is volt még komolyabb betegségem...
Nem iszom alkoholt, nagyon ritkán dohányzom, de tényleg csak alkalomszerűen, soha nem használtam drogokat, nem szedek gyógyszereket...
Következő lenne a kérdésem, és előre is elnézést kérek, ha nem az Ön szakterületéhez tartozik mondanivalóm, de nem igazán tudom kitől is kérdezhetném meg problémámat...
Pár hónapja azt veszem észre magamon, hogy néha a csípőm hátoldali/oldali részén és főleg a combom egyes részeken el kezd vakarózni, viszketni erősen, majd azokon a helyeken belilul...
Jelen pillanatban is a csípőmön hátuk egy nagy, valamint mindkét combomon kívül-belül, de főleg kívül több kisebb nagyobb lila folt van, némelyik halványabb, némelyik erősebb színekben pompázva, szó szerint úgy nézek ki, mint akit összerugdostak...
Ha módjában áll, kérem írja meg nekem, hogy mitől lehet, van-e egyáltalán jelentősége ennek a dolognak illetve hogy kihez fordulhatnék ez ügyben, van-e valami teendőm ezzel a problémával...

Válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm és kívánok Önnek további jó munkát!

Üdvözlettel,

Katalin


Tisztelt Kérdező!
Amikor ilyen folt éppen látható akkor keressen fel angiologus belgyógyászt és/vagy bőrgyógyászt. Fiatal hölgyeknél előfordulhat, hogy a vénák fala érzékenyebb, kisebb nyomásra is bevérzés keletkezik. Nem kóros többségében, csak állapot. Ilyenkor a trauma kerülése és helyi kezelés (pl lioton gél) javasolt. Ritkán mögötte előfordulhat immunologiai ok is , ezt kell kizárni.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

visszérműtét után  2012. március 25. 19:44   #1068 

Tisztelt Doktor Úr!

6 hete volt visszérműtétem. Vérhígítót nem kaptam, néhány nap után a panaszok nyomán beigazolódott hogy vérrögök alakultak ki a térdhajlatomban. 30 db injekciót kaptam, javult az állapot de nem lett teljesen tünetmentes, a kontrollvizsgálaton már nem készült ultrahangos vizsgálat. Két napja nagyon fáj a lábam, nem tudom teljesen kinyújtani mert nagyon feszül bokától combig, különösen a térdhajlatban, a járásomon is látszik, pedig teljesen normálisan tudtam eddig terhelni. Nagyon aggódom, hogy ez mitől lehet? Igényel-e kezelést vagy csak várni kell? Ezen kívül gyermekvállalást tervezünk, a sebész szerint nyugodtan vállalható. Valóban nincs különösebb kockázata?

Köszönettel
H.Gabriella


Tisztelt Kérdező!
Color duplex vizsgálat mindenképpen szükséges. Ez kizárhatja vagy igazolhatja a thrombosist. Ha nem igazolódik, más betegséget kell a tünet hátterében keresni, így pl gerincbetegséget, idegi bántalmat: ortopediai és neurologiai konzilium szükséges. Ha az UH negativ, neurologus sem talál kórosat, gyermekvállalásnak nincs akadálya, de a várandós időszak alatt II-es compressios gyógyharisnyanadrág szükséges, a szülési időszakban LMWH prevencio javasolt
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

fáj a láb !!!  2012. március 25. 19:40   #1067 

kedves dr úr!!!
az lenne a kérdésem én egy 33 éves nő vagyok tiszta viszér a lábam a másik az hogy sokat zsibad meg mindig tiszta hideg .és mindig fázik. mind a két lábam olyan de jobban a jobb lábam .lehet hogy ér szükületes ? válaszát várom üdv bea


Tisztelt Kérdező!
A visszeresség és az érszűkület nem függ össze. Előbbi miatt első lépésben kompresszios harisnya viselése javasolt, ha fáj, vagy begyulladt, érsebészeti vizsgálat, color duplex szükséges - ha elégtelen a rendszer, visszérműtét megoldja a panaszokat. A láb zsibbadása és fázása lehet érszükületes tünet. E miatt angiologiai belgyógyászaton egyszerű kézi dopleres vizsgálat segit a diagnozisban. Ha az atherosclerosis kizárható, neurologiai és orthopediai konzilium javasolt.
Üdvözlettel
Dr szabó Gábor

Brigitta980  2012. március 14. 19:34   #1066 

Tisztelt Doktor ÚR! Bízom benne , hogy emlékszik arra , amikor édesanyám ügyében írtam Önnek\" Kemoterápia utáni kéz amputáció\" (Folfox 4 - 2011. Januárjában ) Voltunk érvizsgálaton, ahol minden eredmény negatív lett .Még mindig nem tudtam bele törődni , hogy roncsolódtak a szövetek és hogy nem vették ezt észre időben . Mikor még lehetett volna valamit tenni . Nem elég hogy elvesztette a karjának nagy részét , de a\" Mák \" a fogyatékossági támogatási igénylésünket is elutasította. Állítólag nem, számít fogyatékosnak , de 56 éves és sajnos nem tudja saját magát ellátni Azóta is én gondoskodom róla.\" Kérdem én ,ki számít fogyatékosnak , ha Ő nem?.\"Ezügyben szeretném kérni tanácsát , hogy hova forduljak . Fáradozását előre is köszönöm : Köszönettel:Brigitta


Tisztelt Kérdező!
Sajnos, érsebészként nem áll módomban megítélni a fogyatékosság mértékét. E téren külön bizottság dönt, kérje családorvosa tanácsát.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Többszöri sérülés  2012. március 14. 19:30   #1065 

Tisztelt Dr. Úr!
1 hónapja a talpam és a bokám között zúzódást szenvedtem. Három hétig nagyon fájt még sokszor a bokám és a vádlim is, gondolom a megerőltetéstől. Féltem, hogy trombózis, mivel olvastam, hogy sérülések is okozhatnak azt. Csináltattam is ér uh-t. Az ezt kizárta.
Szerencsétlen módon, most este, egy hónap után, megint ugyanúgy leestem a lépcsőn. (Most már meg kellene tanulnom, hogy vegyek fel papucsot és ne zokniban rohangáljak. :) ). Most beütöttem a bokám környékét, illetve az alsó combom térd alatt, a külső részét. Most nem fáj úgy, egy kicsit talán a bokám.
Viszont az alsó combomon, ott most lett egy fél tenyérnyi piros folt, ahol megütöttem. Nem ilyen bevérzés szerű, nem is horzsolás, olyan bőrpír féle.
Ott a környékén van egy kis seprűvéna.
Kérdéseim:
1. Lehet, hogy az a seprűvéna megsérült és azért az a bőrpír, vagy az csak a zúzódás?
2. Ezek a zúzódások, illetve főleg egy hónapon belül kétszer, illetve az ilyen jellegű kisebb sérülések okozhatnak trombózist? Vagy csak egy picivel nagyobb az esély rá mint normál esetben? Vagy csak a súlyosabb sérülések? Jobban veszélyben vagyok most? Mire figyeljek?
3. Továbbá mostanában sokszor észreveszem, hogy úgy alszok, hogy az egyik lábam nyújtva van a másik meg aláhúzva, és sokszor keltem arra, hogy a bokámmal mondjuk nyomom a térdem környékét, oldalról a vagy a térdemmel nyomom a bokámat vagy a vádlit. Ettől is félek, hogy olyan sérülést okozok, amitől trombózist lehet kapni. Ez mennyire lehet vészes az erek szempontjából?
Vannak seprűvénáim, viszerem még nincs. Amúgy is sokszor fájnak a lábaim, most már voltam ortopédusnál is, nemsokára elkezdődnek a vizsgálatok.
4. Mostanában, hogy ilyen problémáim voltak, meg sokat olvastam a trombózisról, szedek Detralexet. Ez is segíthet, hogy a sérülésektől, láb megnyomásaitól ne legyen trombózis?
Most amúgy elhagyom a cigit és fogyni is akarok.
Elnézést a sok, talán buta kérdésért.
Üdvözlettel:
CH.


Tisztelt Kérdező!
Leírása alapján thombosistól nem kell tartania. A kialakult sérülés megítélése leírás alapján nem lehetséges, orvosi vizsgálat szükséges. Zúzódás általában nem okot thrombosist, inkább az azt követő ágynyugalom jelent fokozott kockázatot. Fekvési helyzete nem jelet fokozott rizikót. Detalex nem véd meg a sérüléstől, lépcsőn leesésétől. Hatékony viszont a trauma kapcsán kialakult vérömlenyek felszivódásában. Dohányzás minden szempontból egyértelműen ellenjavallat.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

phlebitis  2012. március 14. 19:24   #1064 

Tisztelt Doktor Úr!

Egy pár napja kialakult phlebitisre (ami a péniszgyöktől kiterjedve a péniszen van), milyen hatással lehet egy anabolikus szteroid kúra elkezdése?
Érdemes lenne megvárni a phlebitis elmúlását, vagy különösebb mértékben nincs hatással erre a gyulladásra a szteroid használat?
(Soha ezelőtt nem volt ilyen problémám sehol; és szteroidokat sem használtam még soha sem.)

Köszönöm a válaszát.


Tisztelt Kérdező!
A vénagyulladást (phlebitist) a szteroid ronthatja, javasolt hosszabb szünet a szedésben, ill. ha ez provokálta, többet nem érdemes próbálkozni vele.
Sajnos, fontosabb ereken is provokálhat gyulladást, thombosist.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

nyaki karitis  2012. március 14. 19:20   #1063 

Kedves Dr. Úr!

Édesapámnál 2 éve diagnosztizáltak crtotis szűkületet.
1 éve "kitisztították " a bal o. eret, sten beültetést nem végeztek.
Tavaly októberében az ér 80% ra beszülült, decemberi kontroll vizsgálatnál szintén 80% szűkületet mutattak ki.
Műtét nem volt.
Jan. végén strokot kapott, az ér teljesen bezárodott, bal o.on.

Jobb oldalon tavaly októberben és decembetben 50% elzáródás volt kimutatható.
Januárban 60%. 200/80cm/sec
2012.03.08. 80% szükületet
másik kórházban
2012.03.12.60% szükületet mutattak ki.

Kérdéseim: 1. 200/80cs/sec mennyi % -nak felel meg?
2. A bezáródott érrel lehet-e még műtétileg segíteni?
3. Infúziós kezeléssel, tranzfúzióval lehet -e segíteni?
4. Ilyen rohamos romlás lehetséges-e? A mennyiben igen, mi a tehendő?
5. Mennyi időnkét lehet, kell ilyen esetben ellenőrizni az eret?
6. Valamilyen módon tudom-e megakadályozni, lassítani a folyamatot?kÖSZÖNETTEL


Tisztelt Kérdező!
Az áramlási sebesség-növekedésből az UH gép számol area-szükületet, azaz ez egy számolt adat, elfogadható. Az elzáródott ér nem műthető. Infusio az agyi vérkeringésen átmenetileg segíthet (nootropil, cavinton). Javasolt az érszükület ellen szedett gyógyszer hatékonyságának vizsgálata ( TAG, azaz thrombocyta aggregometrias vizsgálat). Negyed évente javasolt kontoroll UH. Gyógyszerszedés elvileg segit (aspirin vagy clopidogrel + statin).
Ha tovább szükül, 70% felett műtét javasolt
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Lioton  2012. március 14. 19:13   #1062 

Tisztelt Doktor Úr!
Válaszát megkaptam az infúzió utáni karfájdalmammal kapcsolatban. Lioton kenőcs használatát javasolta. Akkor is használhatom ezt a kenőcsöt ha trombocitopéniám van(120-130 000 közötti értékkel). Kezelést nem igényelt eddig. Már két és fél hete fáj, szúr, de nem duzzadt, semmi nem látszik kívülről.
Köszönöm a válaszát!
tisztelettel: Emese


Tisztelt Kérdező!
A krém heparint tartalmaz. Ha a thombocytopenia nem heparin-indukált, azaz nem a gyógyszertől alakult ki, nyugodtan használhatja, nem szívódik fel olyan sok, amennyi a véralvadást jelentősen befolyásolná.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

érkitüremkedés  2012. március 11. 20:40   #1061 

Tisztelet Doktor Úr!

2000-ben volt visszérműtét mindkét lábamon. A minap járás közben a bal térd hajlatomnál erős fájdalmat éreztem. Ez pár perc múlva megismétlődött. A fájdalom ezután megszűnt, viszont egy kb. 4-5 centis érkitüremkedést észleltem. Pár óra múlva ez a kitüremkedés visszahúzódott és csak egy sötétebb \"ércsík\" maradt utána.
Ön szerint mi lehetett ez?
(Családban volt korábban trombózis, és nagyon félek ettől.)

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel

Kné


Tisztelt Kérdező!
Leírása alapján thrombosis nem vélhető, talán egy kis véna megrepedés, vérzése lehetett, vagy a panasz oka a térdizületben keresendő, és a külső látható véna csak véletlen egybeesés. Ha tartósan fennáll vagy ismétlődik, orthopediai konzilium és érsebészeti vizsgálat javasolt.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

előző oldal 54. oldal következő oldal