Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Szabó Gábor Viktor
Dr. Szabó Gábor Viktor válaszol
Dr. Szabó Gábor Viktor
érsebész szakorvos, sebész szakorvos
Érszükület, aneurysma, stroke, dissectio, varicositas
előző oldal 47. oldal következő oldal
labzsibadas  2011. október 16. 21:03   #940 

Tisztelt Dr. Úr!
Egy nehany eve amikor pl a televiziot nezem s a 2 labam felteszem egy szekre kb 35'fokoss szogbe egy jo par perc utan mindket labfejem nagyon elzsibad...olyanyira hogy ha utnem is oket akkor jellenleg nem is erzek semmit, s akkor egy par perc elteltevel amit mozgasal toltok el utanna viszajon eredeti modjaba.
Utobbi idoben szaladok is estenkent es felora szaladas utan a bal labam foleg szokott elzsibadni, ez lehet verkeringes problema vagy tulsuly?...amugy 90 kilos vagyok es 1.80 magas.
Elore is koszonom a valaszat!
koszonom valaszat: örs


Tisztelt Kérdező!
Panasza a leírás alapján nem tűnik ér-eredetűnek, ilyen tünetet inkább gerinc betegség okoz, következményes idegbántalommal. Javasolt gerinc MR, orthopediai vizsgálat (discus hernia irányában) ill. neurologiai konzilium (neuropathia irányában).
Ettől függetlenül érbetegség is lehet atípusos, angiologiai vizsgálata is indokolt, egyszerű kézi vagy dopleres vizsgálattal kizárható egy érbetegség jelenléte
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Bordás  2011. október 16. 21:01   #939 

Tisztelt doktor úr!

Én egy 34 éves rendszeresen sportoló férfi vagyok,Harcművészettel foglalkozom.Kb 2 hónappal ezelőtt az egyik edzésen egy nagyobb ütést kaptam a bal oldali lengőbordám felett,sajnos még 1 hónapot lejártam edzeni és kapott még további ütéseket nyomást is, azóta bizonyos mozdulatokra illetve ha azon az oldalon fekszem(sajnos a bal oldalamon alszom mióta az eszemet tudom)fájdalmat érzek.levegővételnél azonban nem fáj.Sekélyes orvosi tudásomból arra következtetek hogy borda repedés vagy esetleg törésem van.
A kérdésem az lenne hogy normális e a lassú gyógyulás az ilyen fajta sérüléseknél,vagy ez nagyobb bajra is utalhat ezért keressek fel egy szakorvost?

Válaszát tisztelettel köszönöm!
Szabó Árpád


Tisztelt Kérdező!
A törés/repedés kimutatása mellkas rtg-vel lehetséges, kezelése tüneti, azaz nyugalom, helyi fájdalomcsillapítás (jegelés, sport-krémek, aminoerg, stb), tablettás gyulladáscsökkentők (pl diclofenac). Hetekig fájhat, lassan szűnik.
Rtg indokolt lehet, nincs-e nagyobb elmozdulás egy esetleges törésben. Ha kezelés mellett sem csökken a panasz, traumatologiai rendelésen vagy mellkassebészeten jelentkezzen.
További trauma, mindenképpen kerülendő, a mellkasi izmok kímélendők.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

935-ös válasz  2011. október 16. 20:53   #938 

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos valóban trombocitált aranyerem volt. Így ambulánsan helyi érzéstelenítéssel megműtötték. Kérdezném,hogy a detralex tabletát továbra is szedjem-e? Illetve tükrözésre érdemes -e bejelentkeznem?
Annyit mondott az orvos aki műtött,hogy probléma esetén kell vissza menni.
A kollégája már mást. Neki az volt a javaslata,hogy pár nap múlva control,és 3 hét múlva ismét.
Ügyeletben sebész műtött. Mi tévő legyek?
Köszönettel!


Tisztelt Kérdező!
Detralex átmenetileg javasolható, 2x2x kb két hétig
Tükrözés mindenképpen indokolt, nincs-e az aranyerek felett esetleg más folyamat?
Sikeres aranyér műtét után a tünetek szűnnek. Kiújulás előfordulhat. Egy kontroll indokolt, ez lehet a tükrözés kapcsán is
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

fáj a lábam  2011. október 16. 20:44   #937 

TIsztelt doktor ur

26 éves vagyok és eléggé ki látszanak az
erek vastagok és kék szinüek van ami kidudorodik
a vádlin szokott fájni a vádlim is a talpam meg a sarkam is
bár a vádlim elég nagy de gondolom ehez nincs köze
a fájdalomhoz


Tisztelt Páciens!
Sajnos, fenti szövege meglehetősen hiányos, kérdést sem tett fel, így nehéz válaszolni.
Leírt fájdalma vélhetően nem függ össze a visszerességgel, annak mások a tünetei.
Visszerei miatt érsebészt, lábfájása miatt orthopediat keressen fel
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Mari58  2011. október 9. 21:03   #936 

Tisztelt Doktor Úr!
3 éve a jobb combomba műeret helyeztek el, évente el kell mennem UH-ra.
Ultrahang vizsgálaton vettem részt,a lelet vél: jobb AFS-ben restenosis nem látható . Bal ATP-ben occl. Art. scler.gen. Mit jelent?
A doktornőtől nem tudtam kérdezni, mert éppen telefonált,kiküldtek az öltözőbe és a váróban kellett megvárnom a leletet.
Válaszát köszönöm: Mari


Tisztelt Kérdező!
A leírás szerint a jobb combban a keringés ép, a bal alszári egyik ér a háromból elzáródott. Ennek oka az atherosclerosisos betegsége.
Teendő ilyenkor érsebészetileg nincs, gyógyszer szükséges, így aspirin és statin hatóanyagú javasolt. UH kontroll valóban célszerű, de mellette érsebészénél is jelenlen meg kontroll vizsgálaton.
Üdvözlettel
DR Szabó Gábor

Detralex  2011. október 9. 21:00   #935 

Tisztelt doktor Úr!

Kb:2 hónapja szenvedek aranyeres problémával. 3x2-sével szedem azóta a detralexet,+ kúp,és jegelés. A problémám nem múlik, jövőhét péntekre van időpontom,a proctológiára.
Egyre jobban, rögös ereket tapintok ki. Kérdezném,hogy a végbéltükrözést érzéstelenítéssel végzik? Most beszéltem telefonon egy sebésszel. Azt mondta,lehet,hogy trombózisom van. Abban az esetben mit lehet tenni? Ugyan úgy, mint a lábtrombózis vérhiggítóval gyógyítható? A napi többszöri jegelés segít?

Köszönettel!


Tisztelt Kérdező!
Élettani szempontból mindkét esetben a véna gyulladása, következményesen fellépő rögösödése a betegség - de kezelése jelentősen eltér. Jelenlegi kezelése korrekt, ha ennek ellenére nem javul vagy romlik, vélhetően nem túl megterhelő műtéttel eltávolitható az aranyér. Vérhigitó itt nem használ. Előtte tükrözés javasolt, mely nem fáj erősen, inkább kellemetlen, bár helyileg is lehet érzésteleníteni.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

monika  2011. október 9. 20:56   #934 

Tisztelt doktor ur

24 eves vagyok van ket gyerekem eleg koran szültem
16 evesen es 17kg hiztam a terhesseg alatt
es dohanyzom is
a problemam az lenne hogy kb fél éve nagyon kilátszanak
az erek a lábaimba a jobb lábamban ki is dudorodik és
vastagok es elég hosszú is fájni is szokott a vadlim is meg a térdhajlatnál ahol van az átlátszo ér
Irt nekem a házi orvos venoruton tablettat
Azt mondta vissza huzodik majd töle
de nem történt valtozás ön mit javasol
félek hogy trombozist kapok vagy valami más
bajom lesz válaszát elöre is köszönöm


Tisztelt Kérdező!
Visszerek a gyógyszertől biztosan nem múlnak el, nem volt pontos a tájékoztatás. Ezen gyógyszerek a visszeresség tüneteit enyhítik, azaz a dagadást, viszketést, feszülést, ha gyulladás lép fel, annak tüneteit. Teljesen panaszmentes állapotban nem érdemes szedni. Ha esztétikai problémát okoz, viseljen I-es compressios prevencios gyógyharisnyát, ez "visszanyomja", azaz eltünteti. Ha a visszerek tünetekkel, panaszokkal társulnak, érdemes UH vizsgálatot végezni és elégtelen billentyűk esetén érdemi javulást hozó visszérműtét végezhető. Ha a billentyű ép, de nagyon csúnyák, bizonyos esetekben injectios kezeléssel eltüntethetők.
Üdvözlettel
Dr Szabó GÁbor

Erzsi néni  2011. október 9. 20:50   #933 

Tisztelt Doktor Úr
2009 márciusában műtöttek hasi aortával. Igen vékony erekkel rendelkezem. Mivel apró termetű vagyok, ezen nem is lehet csodálkozni. 49 kg/68 éves vagyok Azóta szedem a vérhígítót , trombózis megelőzőt, és vérlemezkék puhaságát biztosító tablettát.
Az utolsónak beírt tablettától, gyakori szívritmus zavar lett. (előtte semmi baja nem volt a szívemnek) 3x1-ről csökkentettem 2x1-re csökkent a ritmus zavar gyakorisága, de ez is sok volt. lecsökkentettem napi 1-db-ra még mindig napi egy két szorítás megjelenik. Voltam terheléses vizsgálaton, ahol megállapították, hogy hátsófali szívizom gyengeség. Okozhatta ez a gyógyszer? A trombózis megelőzésére szedett szertől, besárgult a szemfehérje.Szédülés, rossz közérzet, bőralatti bevérzések, szemzug bevérzések, hasmenés, bizonytalan járás is hozzá jött. Most azt is elhagytam, sokat iszom, hogy mosódjon a szervezetem. El vagyok keseredve, mert a kardiológus is olyan tablettát adott volna, ami fokozta volna az előbbi tabletták hatását, tájékoztatóban ugyan azon mellékhatásokat írtak le. Van megoldás ? Lehet úgy szedni (ha kiürült a szervezetemből), hogy nem napi egy tablettát, hanem heti 2 db-ot ?Ha minden gyógyszerrel előbb vagy utóbb telítődik a szervezetem, és túladagolás lép fel. Műtétemig nem szedtem semmiféle gyógyszert, nincs magas vérnyomások, se diabéteszem, egészségesen táplálkozom. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel


Tisztelt Kérdező!
Sajnos, nem írta le, melyik az a gyógyszer, melyet szed, így érdemben nehéz válasz adni. Általánosságban azt tudom mondani, hogy egy gyógyszer vagy a gyárilag adott mennyiségben szedendő, vagy nem érdemes - feles-harmados adagban nem hat. Ha egy gyógyszer káros mellékhatásokat okoz, első lépésben hasonló hatóanyagú, másik gyári készitmény javasolt, ha itt is ugyan ez a tünet, másik hatóanyagú, adott betegségre ható szer keresendő. Sajnos, érbetegnek tartósan kell a gyógyszer, de van több lehetőség. Nem gondolom, hogy gyógyszertől lett szívizom-gyengesége, inkább ez talán korfüggő vagy az érbetegség következménye. Ha elhagyja a gyógyszert az előbb utóbb teljesen távozik a szervezetból, lehet másikat próbálni. Általában nem raktározódnak ezek a szerek így túladagolás csak nagyobb adag esetén léphet fel.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

B.Szilvia 2011.09.28.  2011. október 2. 21:28   #932 

Tisztelt Doktor Úr!

Édesapám betegségével kapcsolatban kérném a segítségét.

Előzmények: 2011. augusztus hónap első hetében állapítottak meg édesapámnál, hogy lábszári mélyvénás trombózisa van. Szigorú fekvés mellett saját felelősségére otthoni ápolásban részesült. Azonnal Syncumar szedését írták fel napi 4X, majd napi 2X adag betartásával, emellett szigorú fáslizást. Vérvizsgálata alapján a syncumar szedés eredményeképpen a 2,5 -ös vizsgálati érték jelenleg kielégítő az orvosa szerint. Ellenben eltelt 8 hét, a lába kétszeresére van feldagadva, és vizenyősnek tűnik számunkra, és ismét visszatért a kezdeti tartós fájdalom is a lábszári hajlatban. 1,5 óránál tovább nem tud tartósan lábon állni édesapám.

A panaszai miatt kitartóan követelte orvosától vizsgálja meg ismét, mert valami szerinte nincs rendben, kitartása eredményeképpen elküldte ultrahangra, melynek az eredménye következő lett:

A bal véna popileaban és a lábszári mélyvénák követhető szakaszán masszív az ereket teljesen kitöltő friss echoszegény thrombus látható. A Hunter csatorna fölött az erekben az áramlás megtartott. Distalisan a kiserek nem követhetők az igen kif. oedema miatt.
Vélemény: Thormbus venae popliteae.

A szakrendelésen vizsgálatot végző orvos ismét szigorú ágyfekvést írt elő és tájékoztatta édesapámat, hogy újabb vérrög alakult ki, ami bármikor leválhat az érfalról.
Ellenben az orvosa elismerte ugyan, hogy friss vérrög keletkezet, de nem tartja szükségesnek az ágyfekvést, sőt szerinte édesapám eldobhatja a fáslit, nincs rá szüksége, a syncumart szedje változatlanul, és nyugodtan mehet a munkahelyére.

Abban kérném a Doktor Úr segítségét, hogy elsősorban véleményezze édesapám vizsgálatának eredményét.
Tegyen arra javaslatot, hogy most kinek a véleménye áll közelebb a valósághoz, és mi a teendő?

Köszönettel és Tisztelettel B. Szilvia


Tisztelt Kérdező!
Fokozódó, terjedő thrombosis azt jelenti hogy nem megfelelő a kezelés. Ilyenkor tartósan nagy dózisú heparint adunk ( pl 2x1ml Fraxiparin) . Ha a kontroll pl egy majd két hetes UH további progressziot nem mutat, syncumarra lehet állítani: a leírásban szerepló 4x ill 2x vélhetően elírás, napi 1x adjuk, egyénre szabott adagban. Ezt a labor ellenőrzi, cél a 2-3 INR ill 30% prothrombin, azaz kb 3x-ra higított vér. E mellett a compressio kötelező(!!!), eleinte este is. Ez lehet fásli de célszerübb a II-es compressios combtöig érő gyógyharisnya (Rpre kapható). Ezzel mozoghat, de kimélet javasolt, ülve polcolás, munka még nem aktuális. A thrombus leszakadásnak van sajnos kockázata, következmény a tüdőembolia, ezért ne terhelje magát. Viszont nincs teljesen ágyhoz sem kötve. Ha a teljes adagú injectios heparin ellenére tovább terjed a thrombosis felfelé, a kórházi kezelés kötelező!
A betegség ezzel együtt belgyógyászati kezelést, gondozást igényel, nem sebészi
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Pajzsmirigy probléma  2011. október 2. 21:18   #931 

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 26 éves lány vagyok egy vérvételen kiderült, hogy valami gond van a pajzsmirigyemmel mert a TSh érték megemelkedett, a belgyógyász elküldött ultrahangra, amelynek megszületett az eredménye: a pajzsmirigy jobb lebenye 16x16x45 mm. az alsó pólusban közvetlenül egymás mellett egy 13 és egy 11 mm átmérőjű echoszegény göb detectálható, mely széli részén körkörös meszesedés figyelhető meg.
A bal lebeny 9x14x40 mm, homogén
Az isthmus 3mm vastag.
A belgyógyászhoz egy hónap múlva kaptam időpontot, és nem szeretnék addig kétségek között lenni, mert soha nem voltam még beteg, és nagyon félek. Mire utalnak ezek a jelek és Ön szerint mi a teendő?

Segítségét előre is köszönöm


Tisztelt Kérdező!
A leírás egy göbös strumának megfelelhet. Kezelése belgyógyászati (endokrinologiai), ha erre nem reagál, akkor sebészi eltávolitás.
Sürgető a kép alapján vélhetően nincs, várja ki a kapott konzilium időpontját.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

lábfájdalom  2011. október 2. 21:14   #930 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem 36 éves, mostanában hajnal felé majdnem minden nap begörcsöl a lába. Föl kell kelnie, járkálnia kell. A lábai elég visszeresek, kidudorodnak az erek. Sajnos túlsúlyos is, de ezek mellett fizikai munkát végez. Fél éve Covercard 10/10 mg gyógyszert szed, vérnyomása csökkentése céljából. Öröklött magas vérnyomása van ugyanis. Nem dohányzik. Napközben nehezére esik a járkálás, mert pont azon a lábán, ami éjszaka is fáj, folyton erős fájdalmat érez a boka alatt, a talp részen, a sarok felé, ill. maga a sarok is fáj. Az igaz, hogy lúdtalpa van. Nagyon nem akar orvoshoz fordulni, csak a magnéziumot hajlandó szedni, amit vettem neki. Félek, hogy valami komolyabb érrendszeri probléma állhat a tünetei hátterében, vagy a Covercard szedése. De lehet hogy tévedek. Kérem segítsen, merre indítsam el.
Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!
Tisztelettel: Á.


Tisztelt Kérdező!
A leírás inkább idegi bántalomra, gerinc eredetre vagy ion-eltolodásra utal, az érszükületnek kissé más a tünete. Javasolt első lépésben labor vizsgálat és orthopediai konzilium ill ha ezek negativak, érsebészeti vagy angiologiai vizsgálat
Tünetileg milgamma, diclofenac, mydeton javasolt
Üdvözlettel
Dr Szabó GÁbor

Gyógyulni vágyom  2011. október 2. 21:09   #929 

Kedves Doktor Úr!
Érfestés alapján a mai napon az alábbi diagnózissal rendelkezem.
A hasi és kismedencei aorta igen egyenetlen, kirágott felszínű, mk.a.renalis eredésében szignifikáns szúkület van. A bifurcatioban és az a. iliaca-kon szignifikáns szűkület nincs. Az a. femorális communis mko ép. A jobb a. femoralis spf-on határérték szűkület látható, az a. profunda ép. A jobb a. poplitea szegmentalis occlusiót mutat, a lábszár artériának prox. szakasza még ábrázolható, azonban a lábszár özepétől már nem követhetők. A bal. a. fem. spf., profunda fem. és a. poplitea ép. Az a. tibialis ant. és peronea végig követhető, az a. tibialis post. elzáródott.
Diagnózis: Sten. a. renalis I. u. Occl. segm. a. polpiteae I.d. Occl. a. tibialis post.I.s.
Vélemény: az elvégzett DSa alapján rekonstructio végzése igen kockázatos, jelenleg még nem szükséges. 3x1 Chinotal, 3x1 Naftilong 200, 3x1Mydeton, 1x1 Astix szedése javasolt. Controll három hónap múlva ,

Sajnos a családunkban már édesapám és fiú testvérem lábát amptálták. Két éve járok én is a lábam miatt orvosokhoz, de erőszakoltam ki, hogy végezzenek már rajtam érfestést, mert félek, hogy késő lesz...
Ma először azt mondta a kezelőorvosom, hogy a comban lévő szűkület megszüntetésére kér nekem időpontot, majd közölte, hogy mégsem mert kockázatos. Mit tehetek, hogy a lábam megmentsem? Nem lehet ércsere, vagy stent, vagy valami megoldás , ami megmenthetne?
Miért???

Várom megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel:
Gyógyulni vágyó Anya


Tisztelt Kérdező!
Látni kell a képet és a beteget is, ismerni kell a jelenlegi panaszokat - ezek nélkül nem lehet korrekt véleményt adni.
A leírás kevés, de erősen beteg erekről szól. A konzervativ kezelésnek valóban van indikációja, a jobb láb keringése meglehetősen redukált. A gyógyszerek közt a chinotal helyett bármilyen statin (pl Xeter, Simvasatin...) javasolt, a többi helyes. Keringésjavító infusios kúra javasolható
Dohányzás tilos, sok séta és folyadék javasolt.
Ha kifejezett járási panasza alakulna ki, esetleg tágítás valóban szóba jön, de nagy a kockázata a gyors végtagvesztésnek.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

LACKO  2011. október 2. 21:02   #928 

Tisztelt Dr-Ur terhességem alatt virusos influenzám volt szemicilintabbletta nemhasznált injekciokurát kaptam FI
iam születésénél megkérdezte az orvos van-e tűzfoltos a családban mondtam nincs akkor rákérdezett mijen betegségem volt terhesség alatt végűl kiderült hogy a virus megfertözte a fiamlabát végig lilafoltos a balfele oltást sem kapott abba az oldalába mert aztmondták vérzékeny De kiskorában volt egy kerékpár balesete felrepedt a térde otthol kezeltem csak de nemvérzett jobban mint máshol Kérdésem a következő ha gyermeke születik elkéozelhető hogy örökölni fogja ,, mijen modon lehet gyogyitani nemfáj neki deha fázik csupa lila a lába Köszönöm a válaszát maradok tisztelettel évall


Tisztelt Kérdező!
Leírása nem pontos, de első olvasatban nem sebészeti-érsebészeti szakterületet érint. Kérem keresse infectologus orvos valamint gyermekek fejlődési rendellenességével foglalkozó (gyerek)orvosok tanácsát. Magyarországon pl a Heim Pál Kórházban.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Trombozis  2011. szeptember 25. 17:26   #927 

Tisztelt Doktor ur!

29eves vagyok.Januarba kezdtem fogamzasgatlot szedni,Aprilisban melyvenas trombozist,es tudoemboliat kaptam!
Genetikai tesztet csinaltattam,az negativ lett!
Matol kellene abbahagyni a gyogyszer szedeset,de felek ujra elojon a trombozis!

Mitol fugg,hogy abba lehet hagyni a szedeset?A doktor azt mondta 6honapig kell szednem,a hat honap szeptember vegen telik le!

Koszonom valaszat!
Hanna


Tisztelt Kérdező!
Levelében nem emlitette, milyen gyógyszert szed. Vélhetően syncumart - ez a rutin.
Ezen kórkép kivizsgálása és kezelése alapvetően belgyógyászati feladat.
Általában hasonló esetben a vizsgálat része a genetikai panel, jó, hogy ez negativ. Javasolt vénás UH, hol tart a thrombosis? ennek eredményétől függ a syncumar elhagyhatósága. Ha a láb és kismedencei vénák negativak, azaz nincs thrombitucus felrakódás, a syncumar valóban fokozatosan elhagyható. Ha még a thrombosis fennáll, annak mértékétől függően a syncumar és compressios harisnya továbbra is szükséges - de ezzel terhelhető
A hormonos fogamzásgátlás ettől függetlenül tartósan kerülendő, más módszer javasolt
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Hajszálér elzáródás  2011. szeptember 25. 17:19   #926 

Tisztelt Doktor Úr!

Édesapámat térdtől lefele feldagadt elszíneződött lábbal vitték be a kórházba! Érelzáródást diagnosztizált az orvos! Pénteken engedik haza három hét után! Szeretném tudni a pihentetésen kívül van e valami mód amivel segíteni tudunk! Nehezen megy neki a járás ha csak lógatja a lábát szinte azonnal újra bepirosodik neki!

Várjuk szíves válaszát!


Tisztelt Kérdező!
A leírás alapján panasza oka valóban érelzáródás lehet, a lógatásos bepirosodás nem jó jel, sőt!
Javaslom, jelentkezzen érsebészeti szakrendelésen. Ha a vérhiány nagyfokú, helyreállító érműtét jelentősen javíthat az állapotán.
Az érbetegségnek nem a pihentetés a gyógyszere, hanem a rendszeres mozgás, séta - ez megerősíti a még működő érhálózatot.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

értágítás injekcióval  2011. szeptember 25. 17:17   #925 

Kedves Dr Úr!

62 éves hölgy vagyok.8 éve állapítottak meg 2-es típusú diabetest nálam,melyre Merkoformint,Amarill nevű gyógyszert szedek.Hypertóniámra:Albatrant szedek.A neurológián a láb ujjaim zsibbadására,feszülésére Tiograma,Lirica nevű gyógyszereket kaptam,de sajnos semmi javulást nem észlelek.Szeretném megkérdezni,hogy helyileg értágító injekció beadására van-e lehetőség.


Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Marika


Tisztelt Kérdező!
Először azt kell tisztázni, igazolni, van-e érbetegsége? Ha igen, az milyen fokú? Ha enyhe, értágító infusiok jelentősen javíthatnak állapotán, belgyógyászon lehet kapni, általában befekvéssel vagy bejárva is alkalmazható. Ha súlyosabb az érbetegség, akár mütét is szóba jöhet.
Kezdje a kivizsgálást angiologiai belgyógyászaton vagy érsebészeti szakrendelésen.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

mfati  2011. szeptember 25. 17:14   #924 

Tisztelt doktor úr!
Édesanyámmal kapcsolatban lenne kérdésem önhöz. Tortúrája már régen kezdődött, de megoldást jelenleg még nem találtak a problémájára. Fő panasza, hogy minimális kb 50 m sétálás után iszonyatos fájdalmai vannak a jobb lábában. Gerincéről csináltak röntgen, mr és ct vizsgálatokat is. A panaszt okozó elváltozást nem találtak. Csípő izülete is korának megfelelő. Volt doppler vizsgálaton is, ahol megállapították, hogy a hasi aortáján van egy szűkölet. Az ultrahangos doktornő szerint ettől lehet ez a nagy fokú fájdalom. Házi orvosa javaslatára mozgásszervi kezeléseken vett részt, amik nem segítettek. Az angiográfiától nagyon fél, mert jód érzékeny.
Kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e az elzáródás ezt a nagy fokú fájdalmat? És ha igen, akkor hogyan lehetne ezt kezelni?
Köszönettel, mfati


Tisztelt Kérdező!

Először diagnózis szükséges
Erre alkalmas az angiographia a CTA vagy MRA. A jelenlegi kontrasztanyagok közt van már olyan, melyet jódérzékeny is kaphat
Panaszai leírás alapján valóban lehet az aorta betegsége
Készitsék el a ter. illetékes vizsgálóban valamely fenti vizsgálatot, vagy jelentkezzen nálunk , akár nálam is, és a mi klinikánkon is megtörténhet a vizsgálat
A további teendő annak eredményétől függ
Klinikánkon előjegyzés működik, kérem hívja a 4586800 telefont,
ha tájékoztatást szeretne, telefonon is megtalál, 06208258048

Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Anyuka 55  2011. szeptember 25. 17:12   #923 

Tisztelt Dr Szabó Gábor Viktor !

Férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Sajnos érszűkületes, többször műtötték a lábát illetve most tavasszal nagy hasi műtéte is volt.
A műtét után a bal nagy lába ujja elkezdett üszkösödni ezért ezt amputálni kellet addig ,amíg ép szövetet nem találtak.
A mai napig nincs teljesen begyógyulva az amputált rész.

Nem cukor beteg, mert mindenki azt hiszi. Kaptunk beutalót Kapuvárra a szénsav fürdőbe kezelésre, melyet lelkiismeretesen végig is csináltunk. A főorvos szerint nagyon nagy a javulás ( szerinte fekélyes a seb ), ezt Győrben ahol műtötték nem mondták. A kérdésem, lehet-e hogy most a jobb lábával van a betegségből kifolyólag valami probléma , mert rettenetesen be van dagadva a jobb bokája és fáj is . Van amikor a térd ízületei fájnak nehezen mozog vele és sántít is.Sajnos hiába próbálom rávenni, hogy nézessük meg egyszerűen retteg az orvosoktól , melyet nem csodálok nagyon sokat szenvedett eddig is a bal lábával.. Nem találom hidegnek csak nagyon fel van dagadva.Mit tanácsol ? A győri kórházba ha kontrollra megyünk feltétlenül említsem meg? Itt a bal lábát és a hasát szokták megnézni.


Tisztelt Kérdező!
Az érbetegség rendszerbetegség, a még nem operált lábát is érintheti, érsebészeti vizsgálata mindenképpen indokolt. Lehet más oka is, így sziv-gyengeség, vese-betegség (bár e kettő inkább kétoldali lábdagadást okoz), vénás keringési zavar, nyirokbetegség, stb. Ez irányban belgyógyászok tudnak segíteni a kivizsgálásban.
Kapuvárott és Györben ismereteim szerint jól képzet kollégák dolgoznak, tanácsuk megfogadható
Jobb időben felismerni a bajt és célzottan kezelni, mint elhanyagolni és a szövődményeket megvárni - ezzel érvelhet férje felé
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

szív és ér  2011. szeptember 25. 17:05   #922 

41 éves férfi vagyok 1-2 hónapja észlelem, hogy a lábfejem hideg, sarkam olykor fáj már akkor is ha nem ér hozzá semmi.. A jobb combtőből nyilalást érzek, mely végig sugárzik a lábfejemig. Sokszor fáj a fejem, mely alig akar szűnni, fulladok , mikor fizikai munkát végzek. 110 kg vagyok. Szív probléma vagy érprobléma lehet? Hová forduljak panaszommal . Mi okozhatja mindezeket. Előre is köszönöm segítségét


Tisztelt Kérdező!
Láb-panasza hátterében több ok is felmerülhet, így javasolt érvizsgálat angiologian (érszűkület?), orthopediai konzilium (gerinc betegség, "lumbago?), neurologiai ellenőrzés (neuropathia?) és diabetologiai laborvizsgálat (diabetes?)
fejfájás, fulladás ettől független, utóbbi a túlsúly következménye egyértelműen lehet.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Kompressziós harisnya  2011. szeptember 18. 21:20   #921 

Tisztelt Doktor Úr!

Fél éve születtek egészséges ikreim, de a császármetszést követően tüdőembóliát kaptam... Csináltak láb uh-ot, így kiderült, hogy nem a lábamban keletkezett az elzáródás, hanem vélhetőleg a kismedencében.

10 évig szedtem fogamzásgátlót, majd lombik programban vettem részt. Sosem volt probléma a kapott hormonkezeléstől. A terhesség végére egészen erős toxémiát kaptam, máj-, és epe funkcióm 10*-es értékeket mutatott.

Azóta a kivizsgálások folyamatban. Szedem a syncumar 1mg-os változatból napi 1,5-et.
Az a kérdésem, hogy az én esetemben is kell-e viselni a harisnyát? Belgyógyászom nem mondta,házi orvosom sem.

Köszönettel, Szabó Erika


Tisztelt Kérdező!
Vénás UH megismétlése szükséges. Ha teljesen ép a láb vénás rendszere, max. prevencios, azaz I-es compresszios harisnya javasolt. A legkisebb gyanú esetén is a II harisnya kötelező
Syncumar mellett coagulopathia, genetikai eltérés, thrombophylia -panel vizsgálat javasolt.
Ha minden negativ, a syncumar egy év után fokozatosan elhagyható, de bármely érték pozitivitása esetén tartós gyógyszere marad
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

előző oldal 47. oldal következő oldal