Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Szabó Gábor Viktor
Dr. Szabó Gábor Viktor válaszol
Dr. Szabó Gábor Viktor
érsebész szakorvos, sebész szakorvos
Érszükület, aneurysma, stroke, dissectio, varicositas
előző oldal 33. oldal következő oldal
ujjperc  2010. november 12. 18:24   #660 

2 eves kisfiam ujjat a testvere odacsapta az ajtoval. Bementunk megrontgeneztetni,de elterest nem mutatott a rontgen. A sebesz ranezett 2m-rol es kozolte,hogy elofordul,meggyogyul. Azota 4 nap telt el es a (huvelyk)ujja felso ujjpercet azota se tudja csak befelehajlitani,fuggoleges egyenesig se tudja kinyujtani. Ma eszleltem, hogy az ujj es tenyer talalkozasanal is kemeny dagadt. Elvittem a korzeti orvoshoz aki phenylbutazon kremet javasolt, de olvastam a tajekoztatoban, hogy 14 ev alatt nagyon nem ajanlott.
Ami az erdekes az egeszben, hogy kezdettol fogva nem fajlalja, mikor feszitettek neki akkor sem.
Mit tegyek, kerem segitsen!!!


Tisztelt Kérdező!
Ha rtg törést nem mutat, vélhetően "csak" zúzódás van. Ez lassan, néha hetek alatt nyugszik, bár ilyen kis gyermek esetén gyorsabb a gyógyulás. Ha nem javul, vagy romlik, gyereksebészeti kontroll mindenképpen szükséges - esetleg keresse kézsebész szakorvos véleményét ( pl Orsz Baleseti Intézet, Fiumei út) Sajnos, lehet a panasz alapján kisebb ín-sérülés is. A kenőcs elvileg jó, de ha a korhatárt is figyelembe vesszük, alkalmazhat helyette gyógynövényes kenőcsöket ( pl Aminoerg) Javasolt borogatás, nyugalomba-helyezés.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

aggódó  2010. november 7. 20:22   #659 

szeretném megkérdezni hogy a nyaki gerinctől zsibbadhat e a nyelv köszönettel


Tisztelt Kérdező!
Kérdésére pontos választ neurologus/ideggyógyász adhat, nem sebészi szakterület. Egyébként véleményem szerint nem valószinű a gerinc eredet, a terület beidegzése az agyidegek felől történik
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

aorta  2010. november 7. 20:19   #658 

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném,ha két kérdésemre válaszolna:
1. Aorta műtétnél hol kezdik a vágást?
2.CT tévedhet-e?

Válaszát köszönöm: Yvett


Tisztelt Kérdező!
Sajnos, kérdése nem pontos. Az aorta a szívtől terjed, végig a mellkason lefelé a has hátsó régiojában, majd oszlik kétfelé a lábak irányába. Hossza több mint fél méter. Kérdés, mely regio beteg? mi a baj?mi a betegség? mi a tervezett műtét? Ettől függ, hol kezdem a műtétet (szegycsont, bordaköz, has, hársó hasi regio... . )
CT meglehetősen pontos, ritkán ad álnegativ vagy álpozitiv képet, diagnozist. Lehet benne hinni, a műtéti terv felállítására alkalmas.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

retroperitoneum daganat  2010. november 7. 20:15   #657 

Tisztelt Doktor Ur!

Véleményét szeretném kérni a következö daganattal kapcsolatban. Mivel 2 hét mulva mütéti eltávolitása esedékes lenne. De nem tudom legyen mütét vagy inkább ne legyen.

Diagnozis:
Retroperitoneum bizonytalan és ismeretlen viselkedésü daganat.

Zárojelentés:
A mesenterialis zsirszövetben közvetlenül az IVC bifurcatioja elött ábrázolodik egy jol körülirt, 35mm legnagyobb átméröjü kerekded vastagabb halmozo falall körülvett folyadék bennékü kis halmozo fali növedékeket is tartalmazo cystosus képlet. Környezetében koros nyirokcsomo nincs.

Vélemény:
A leirt eltérés jol körülirt, benignus megjelenésü cystosus képlet, azonban eltávolitása szövettan céljábol MINDENKÉPP MEGFONTOLANDO, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A BELSEJÉBEN LEIRT POLYPOID SZÖVETSZAPORULATOKRA. -ezt, hogy kell érteni, mivel az orvos a mütétet javasolja, de a vélemény mást mond.

Feltétlenül szükséges lenne ez a mütét, mert ha a daganat rosszindulatu és a mütét során levegöt kap az nagy baj lenne. Ennél a daganatnál milyen %ban szokott rosszindulatu lenni a daganat? Ha rosszindulatu ez a daganat fel szoktak épülni a mütéti eltávolitás után? És mennyi %ban szokott tovább tejedni, ha eltávolitják?

És még ez is volt a zárojelentésben: A gerinc elörehaladott spondylosis kifejezett mértékü degenerativ eltérések és discopathia láthato. -ez milyen betegség, hogy kell érteni és veszélyes?

Nagyon várom válaszát.
Köszönöm szépen a segitségét elöre is.

Üdvözlettel: Debreczeniné


Tisztelt Kérdező!
Ilyen diagnosis esetén műtét javasolt. Fő cél a teljes eltávolitás. Ha ez nem lehetséges, szövettani mintavétel szükséges, a későbbi kezelési módok megítélésére.
Ezek a daganatok gyakran jóindulatúak, azaz nem adnak áttétet - de elhelyezkedése miatt mégsem jók, igen nehéz a többi szervvel való kapcsolata miatt az eltávolitás, több szakma közös összefogása lehet szükséges. Ezzel együtt, célszerű korán operálni, amig nem nő túl nagyra - ilyenkor gyakran a méret miatt nem távolitható el.
A műtét természetesen megterhelő, előtte részletes kivizsgálás és a beteg felkészitése szükséges. Mégis, a műtét elhagyása esetén nagyobb a kockázat, a baj, mint ha belekezdenek - utóbbi esetben jó esély van a teljes sikerre.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

marika07  2010. november 7. 20:07   #656 

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni hogy tudna e segíteni kérdésemben.Főiskolára szeretnék jelentkezni. A bal kezemen születési rendellenesség van ,három újjam nem fejlődött ki rendesen.Azt mondták hogy erre külön pontszámot tudok igénybe venni. Kérem szíves segítségét.Tisztelettel köszönöm válaszát. Marika


Tisztelt Kérdező!
Sajnos, sebészként az egyetemi/főiskolai felvételi feltételekről nincs információm, jelenleg amúgy is változik. Ha pontos információt akar, hívja fel telefonon az érintett felsőoktatási intézet oktatási titkárságát. Hasonlóan az Oktatási Hivatal tud tanáccsal szolgálni.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Elvérzés  2010. november 7. 20:04   #655 

Tisztelt doktor úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy az alsó lábszáramon található visszerek miatt el vérezhetek-e? Ha igen, milyen módon?

Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!
Elvérzés veszélye nem áll fenn, de sérülésre, vagy néha spontán is előfordul, hogy egy erősen tágult visszér megreped. Ilyenkor látványosan vérzik, de ez erős nyomásra (ideálisan compressios fásli, ha más nincs, törölköző) magától szünik. Ha panaszos visszerei vannak, érdemes időben megoperálni, és nem kell megvárni szövődmény fellépését.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Kérdés  2010. október 29. 20:30   #654 

Tisztelt Doktor Úr!
49 éves vagyok és régi problémám hogy fázik a lábfejem és a térdeim is gyakran fájnak. Ezekre álmomból is gyakran szoktam felébredni. Gyakran vannak izom györcseim is a lábamban. Sajnos Anyukámnak is nagy érszűkülete van és gondolom hogy ezt örököltem tőle. Szeretném kérdezni Öntől hogy mit tehetnék annak érdekében hogy ezt a folyamatot lelassítsam illetve mit lehetne tenni ezen dolog ellen??? Nem dohányzom már kb.20 éve. Mit kellene szednem illetve csinálnom hogy ne legyen érszűkületem????
Válaszát előre is köszönöm!!!!


Tisztelt Kérdező!
Tünete így első leírásra nem tűnik érszükületes panasznak, inkább gerinc-bántalomra, következményes idegi fájdalomra jellemző. Ennek kivizsgálása orthopedian ill. rheumatologian lehetséges. Ettől függetlenül, a pozitív családi anamnézis miatt az érbetegség megelőzése szükséges: ajánlott napi rendszeres séta, a dohányzás teljes elhagyása, a cholesterin szint ellenőrzése, testsúly tartása norm. szinten. Ha lábgörcse mozgásnál (gyaloglás) is fellép, érsebészeti vagy angiologiai vizsgálat javasolt
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

fájdalom  2010. október 29. 20:25   #653 

Tisztelt doktor úr!5hete leestem a lépcsőről.Vagyis sikerült fenéken lecsusznom pár fokot.Akkor erős fájdalmat éreztem a derekamnál és a gerincem végén a fájdalom a derekamnál kb 1hét után elmult.De ha ülök pár perc után a gerincem végénél fájdalom jelentkezik és kényelmetlen az ülés.egy idő után a lábamban is húzó fájdalmat érzek.Nem vagyok egy orvosjáró aki minden aprósggal orvoshoz fordul.Úgy gondoltam majd elmullik idővel,De már igy 5 hét után kezd aggasztani,hogy mi okozza a tűneteket.Válaszát előre is köszönöm:varga zoltánné


Tisztelt Kérdező!
A kialakulási mechanizmus, a tünet jellege és helye alapján vélhetően panasza oka nem érbetegség, inkább traumás gerincbántalom, következményes ideg-fájdalom
Javaslom, keressen fel orthopediai szakrendelést - gerinc rtg, MR javasolt, fizikotherapia. Ha nem kezelik, panasza rosszabb lehet
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Görcsök a test minden területén  2010. október 21. 22:16   #652 

Tisztelt doktor úr,

végső elkeseredésemben irok és nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Az sem biztos, hogy a megfelelő orvosnak teszem fel kérdéseim, hiszen tüneteim már összetettek és sajnos idővel egyre több probléma üti fel a fejét, gondolom épp azért mert a kezelés amit kapok nem igazán segit.

Körülbelül fél éve egy görcsös fájdalomra figyeltem fel ami hol rövidebb hol hosszabb intenzitású a bal combomban. Ultrahang negativ lett, nem dagad a lábam és hematológusnál is jártam, aki vérsűrűséget állapitott meg nálam. Inekciós és gyógyszeres kezelés következett, azóta ezt abbahagytam mert az eredményeim javultak. Sajnos azonban ezek a görcsök a bal vesetájékán jelentkeztek kb.2 hónapja ami tompa fájdalommal jár. Innen ez a görcsös fájdalom kisugárzik az egész hát vállak, fej és mellkas területére is. Gyakran érzem, hogy beszorul a levegő a bordáim alá fekvésnél és nehézkes a fellélegzés is. A görcsök területei folyamatosan alakultak ki, bővültek, és most már ott tartok, hogy az egész testemben érzem. Nincs az a testhelyzet, amiben megnyugodna a hátgerincem vagy a fájdalmaim enyhülnének. Úgy érzem gyakran, mintha a hátamon több kilógramnyi súlyt cipelnék Erős hányinger is kiséri a görcsöket, volt hogy hánytam is, ez általában reggelente a görcsök pedig nap közben és főleg este üti fel fejét. Rossz közérzet, fáradékonyság kiséri a panaszaimat. Urológusnál és neurológusnál is kivizsgáltattam magam de azon kivül hogy kaptam egy inekciot a derekemba, hogy kiblokkoljon az ott lévő izom, mást nem kaptam. Az inekcio utan rövidebb ideig enyhülést hozott. Most gyógytornára járok de az egyre gyakrabbani szédülés miatt a nyaki részt még nem tornáztattuk meg.
Úgy érzem, nincs eltalálva a problémám és egyre rosszabbul érzem magam. Azt hallottam lehet pszichikai vagy reumás alapja is a panaszaimnak és szeretnék tanácsot kérni hogy kihez is fordulhatnék, milyen szakorvoshoz még a leirt tünetek alapján. Illetve esetemben mire gondol a doktor úr, mik okozhatják ezeket a már már elviselhetetlen görcsöket, erős intenzitásó hányingert. Sajnos nem enyhiti tüneteim szinte egyetlen görcsoldó tabletta sem.
A válaszát nagyon várom és előre is nagyon szépen köszönöm.


Tisztelt Kérdező!
Panazsa valóban nem érsebészeti-sebészeti eredetű, csak általános tanácsot tudok adni: Panasz oka lehet vesekő, mely hasonló görccsel jár, egy urologiai vizsgálat az igazolásra kevés. Lehet ok gerinc betegsége, mely igazolása MR vagy CT, kezelése fizikotherapia. Lehet "centralis" azaz fej eredetű, ennek kimutatása koponya CT-vel lehet, kezelése neurologus feladata.
Ha sikerült minden anatomiai okot kizárni, csak akkor induljon pszichikai kivizsgálásra.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Kérdésem.  2010. október 21. 22:00   #651 

Tisztelt Doktorúr.

Szeretném a tanácsát kérni. Anyukám bal lábaban térdtől lefelé 70%-os érszűkületet állapítottak meg.Egy éven belül ötödjére műtötték nagyjából havi rendszerességgel.Miután megfájdul a lába érfestéseket végeztek rajta és érelzáródást állapítottak meg.Térden felül már két helyen felvágták és mindíg itt műtötték mikor ismét eldugult.Ötödik alkalommal (utoljára) Lombalis Sympatectomiót "hajtottak végre",ez a vágás az oldalán lett ejtve.
A műtét után nehezebben gyógyult az előbbi műtétekhez képest.
Saroktól fölfelé fél lábszárig fájdalmat ézer ami miatt nem tud csak pár lépést tenni.Lehetséges hogy ez izületi fájdalom lenne?
A talpa és a lábújjai viszont zsibbadnak.
A műtő orvos kijelentette hogy többet nem tud tenni,következő ilyen esetben amputálást fognak végrehajtani.
Kérem hogy válaszoljon nekünk mi lehetne a megoldás annak érdekében hogy az említett helyzet javuljon és ne kelljen a lábát amputálni.
Válaszát előre is köszönöm:
Pusztai Attiláné


Tisztelt Kérdező!
Sympathectomia után lehet hasonló idegi fájdalom, mely hetek (néha hónapok) alatt spontán szünik.
Sajnos, ha ilyen sok érműtéte, friss elzáródása volt rövid időn belül, vélhetően igaz az állítás, nincs további lehetőség. Ha infusiok még segitenek, éveket nyerhet. Ha fájdalma kiújul, lába kisebesedik, az amputatio nem tünik elkerülhetőnek.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

gerincsérv  2010. október 21. 21:57   #650 

Tisztelt Doktor Úr!
2009 októberében egy kisebb súly megemelésekor, nagyon erős derékfájást éreztem. Különféle terápiás kezelések után az MRI vizsgálat megállapította, hogy kiszakadt gerincsérvem van, melyet ez év január végén megoperáltak.
A műtét után a fájdalom teljesen eltünt, ellenben a bal lábamon erős zsibbadás és gyengeség lépett fel, mely jelenleg is fennáll. Egy hétig kaptam utókezelést (infúzió, injekció, torna, elektromos kezelés, masszírozás) az operációs kórházban. Az elektromos kezelésre otthoni készüléket kaptam, melyet rendszeresen használok, függően a bőrömön jelentkező sebesedéstől. Júliusban a reumaorvos masszírozás, torna és fürdő kezelésre utalt be. Két hónap óta a lábamat heti két alkalommal gyógymasszőr kezeli. Problémám nem múlik és a legútóbbi vizsgálatkor azt a reuma orvos megállapította, hogy a lábamnál vérkeringési probléma is fenn áll. Ezért zsibbad és érzéketlen
. Jelenleg csak bottal tudok járni és estére a bokám erősen bedagad. Kérem a fentiekre és különös tekintettel a vérkeringési problémára tud-e javaslatot adni. Köszönettel


Tisztelt Kérdező!
Panasza a leírás alapján inkább idegi eredetü, de hasonló az érszükületes betegség is. Kizárása vagy igazolása egyszerü, angiologiai belgyógyászati vizsgálat vagy érsebészeti konzilium javasolt, egyszerű kézi doppler egyértelműen dönt. Mivel lehet két független betegsége is, javaslom a kivizsgálását.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Margó  2010. október 21. 21:55   #649 

Kedves Doktor Úr!
Lenne egy kérdésem önhöz. A gyógyszerekhez nem értek. Anyukám
INR-jével van gond.
4 éve isiász után volt egy tüdőembóliája és azóta szedi a syncumart.
Sajnos ezzel volt azóta is gond. Mert 2 éve magas vérnyomás
következtében volt egy subduráliis haematómája, amit mütöttek az
amerikai úton. És azóta rengeteg kardiologusnál voltunk. Mindenki azt
mondja, hogy a syncumarról már le kéne állni. Mostanság 2-szer volt,
hogy bevérzett a szeme.
A kardiologus felirta hogy aspirin protectre álljon át, de sem ő sem a
háziorvos nem adta meg a pontos mennyiségeket az átálláshoz.
Eddig 2 napig 1.5 és 1 napig 2 syncumart szedett. És majd napi 1
aspirinre kéne átállni.
De az átállásban most ott tart, hogy napi 1 syncumar.
Most hogyan tovább?
Néhány napig együtt kéne szedni,de hogyan, pontosan hány napig, hány darabig.
STB?
Előre is köszönöm válaszát.


Tisztelt Kérdező!
Hogy adott betegségnél syncumar kell vagy aspirin - ennek eldöntése a megadott adatok alapján részemről nem vállalható.
A syncumar higítja a vért, a cél a 3x-es higítás, labor ellenőrzi ( INR 3, prothrombin kb30%) - ez személyenként eltérő mennyiségű gyógyszerrel érhető el, 1/2 tabl-tól 5-8 tabl-ig, sokféle ember van.
Az aspirin ilyen ellenőrzést nem igényel, napi adagja 1x100mg. Thrombozisra, azaz a vénás betegségekre nincs hatása, érszükületes betegek alapgyógyszere. Ha felmerül, hogy nem elég hatékony, u.n. thrombocyta aggregomertia szükséges (egy vérvétel) mely igazolja, hogy hatékony-e vagy sem. Utóbbi esetben clopidogrel hatóangyagú gyógyszer szükséges
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Érgond?  2010. október 21. 21:50   #648 

Üdvözlöm

A kérdésem az lene,hogy minden reggel ébredés után amikor felkelek,felpörög a szivem pulzus 110,remegnek a kezeim,lábaim.
A köldök alatt balra 5 napja ugyanazon a helyen furcsa bizsergést érzek,ilayet éreztem már a lábaimban is,csak ott ütemesen csinálta,sokat fájnak a lábaim,a lábfejem már 20 fokban is jéghideg,és olyan mintha hóban álltam volna mezítláb.Sokszor ráz a hideg láz nélkül.
Bevörösödik a fejem,és a jobb oldalon olyan mintha fűtenék,és magasnyomásu kamrában lenne a fejem,iylenjkor nem tudok koncentrálni sem pl vezetésnél.Megmérem a vérnyomásom és az jó.
35 éves férfi vagyok.Ön szerint mi lehet ez?Sziv uh-t csináltak a szapora pulzus miatt az jo lett,de mást nem.
A háziorvos a lábfájásra,és hogy hideg,a lábfejemre tette a kezét(azthiszem egy érre),azt mondta nincs gond az erekkel.De a nagynéném úgy járt,tapogatták,UH-zták,és nem láttak gondot,csak amikor már elkezdett feketedni a lábujjátol a lába..,és most le van vágva.
Crohn-ra kezelnek és snsa is suzóba jött fojik a vizsgálat,de azok azt mondták nem okoznak ilyen gondokat

Előre is köszönöm válaszát.


Tisztelt Kérdező!
Számomra ismert érsebészeti kórképre nem illik az Ön tünete. Ha a lábon jo a pulzus, a hideg érzés inkább idegi eredetü (idegbántalom, gyulladás, érzészavar), javasolt a lábhoz menő idegek vizsgálata (neurologus, rheumatologus). A fej vörösödése, hidegrázás oka szintén nem ismert előttem, belgyógyászati kivizsgálás javasolt. A szapora szívműködés ilyen szinten már nem jó, erre gyógyszer kellene szedni - kivizsgálása cardiologus feladata, általában 24órás mérést végeznek, annak alapján gyógyszer beállítás javasolt
Érsebészként panaszain nem tudok sebészi úton javítani
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Hideg lábfej érzete  2010. október 14. 22:59   #647 

Tiszteltet Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, vajon a hideg lábfej érzetét mi okozza, amikor a külső hőmérséklet az említett jelenséget alapvetően nem indokolja.?
35 éves vagyok és lassan már féléve krónikus, nem bakteriális eredetű prosztata gyulladással küzdök. Egyelőre nem tudtak még választ adni az egyidejű problémák ok-okozati összefüggésére.

Köszönöm szépen.
Tisztelettel,
M.G.


Tisztelt Kérdező!
Prostatával összefüggést én sem vélek. Panasza oka lehet ér-eredetü, kezdődő érszükület jele, javasolt angiologiai belgyógyászati vagy érsebészeti vizsgálat (egyszerű kézi doppler is informativ) Ha az erek épek, idegi eredete is lehetséges ( beidegzési zavar, gerinc-bántalom,...) neurologiai konzilium igazolhatja. Javasolt diabetes irányában kivizsgálás
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Zsanett  2010. október 14. 22:55   #646 

Jó napot Dr.Úr!

20éves egyetemista lány vagyok.Már 4 éve iszonyatosan visszeres a lábam a bal lábszáramon 3 ér ki is van dagadva a többi csak látszik de nagyon csúnya.Szüleimtől örökölhettem mert nekik is nagyon visszeres.Sajnos vitiligom is van ami ugye nagyon ritka betegség fájdalommal nem jár de a bal oldalamon az arcom kivéve mindenem pigmenthiányos, szerencsére nem nagyon üt el az eredeti bőrszinemtől de nyáron nagyon látszik és zavaró. Rövidnadrágot évek óta nem tudok hordani.Érsebészhez még nem mentem el mert a háziorvosom azt mondta szedjem a Detralex gyógyszert tornáztassam kenegessem semmit nem javult,fájni nagyon ritkán fáj de mint mondtam nagyon csúnya.A lézeres kezelésen gondolkoztam de mivel vitiligom is van nem tudom tudnak-e kezelni.Ön szerint érdemes-e a lézeres kezelést válasszam vagy egyből menjek az érsebészetre? Sajnos dohányzom is tudom ez nagyban rontja az állapotom de a betegségeim miatt rászoktam...2.éves szociológus vagyok ha esetleg műtétre kerülne sor mennyi idő amíg felépül az ember? Nem szeretnék halasztani...Válaszát előre is köszönöm!Nagyon sokat segítene!

Tisztelettel:Zsanett


Tisztelt Kérdező!
Ha ilyen fiatalon komoly, panaszos visszeressége van, ennek nyilván genetikai okai vannak, gyenge az érfal.
A megoldás vélhetően műtét. Lézerrel nagy tapasztalat nincs, pigment eltéréseket befolyásolhatja, más hatása lehet a coagulationak. Inkább a hagyományos, rutin visszérműtétet javaslom, sem sebésztechnikai, sem anaesthesiologiai akadálya nincs, kockázata a rutin műtét jellege miatt a legkisebb. Egy napos befekvéssel, kb egy órás műtét után másnap hazamenet, varratszedés egy hét múlva, szellemi tevékenysége végzéséből nem esik ki, gyalogolni egy hét után jol tud.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

férfitenyérnyi nyirokcsomó tumor az  2010. október 14. 22:41   #645 

Tisztelt Doktor Úr!

egyik ismerősömnek férfitenyér nagyságú nyirokcsomó tumort diagnosztizáltak (nem tudom a pontos nevét, de az ypszilon főere átmegy rajta) és ma tárták fel hogy eltávolítsanak belőle minél többet, de csak mintát vettek belőle, hogy megtudják h jó vagy rossz indulatú-e. az orvos azt mondta h ezt a műtétet nem fogja senki sem elvállalni mert hogy veszélyes...(tehát lemondott róla) de én nem hiszem hogy ennyivel el lehet intézni egy ember életét... kérem segítsen... szeretném kikérni az ön véleményét mint specialista.. ön elvállalna-e ilyen jellegű műtétet, vagy tudna-e ajánlani olyan érsebészt aki elvállalná?! (sürgős)

Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!
Tisztázandó a tumor típusa. Ha nagyon rossz indulatú, szük életkilátással, kiterjesztett érműtét nem jön szóba. Ha jóindulatú, "csak" nyomási tünete van, a terme eltávolitható, van érpótlásra lehetőség. A döntés több szakma közös döntése. Ha van szövettani lelet, szivesen megnézem
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Nehéz lábak  2010. október 14. 22:31   #644 

Tisztelt Dr. Szabó Gábor Viktor Úr!
Szeretnék választ kapni Öntől az alábbi kérdéseimre:
Az alsó végtagjaimban un. nehézláb érzésem van,ami nagyon zavar.
Mi okozza, hogyan szüntethető meg? Egészséges életmódot folytatok, sportolok, káros szenvedélyem nincs, még kávé sem. 49 éves vagyok,
154 cm magas, 56 kg (+ 6 kg súlytöbblet!)
Pajzsmírigy alulműködést állapítottak meg nálam kb. 3 éve, azóta szedem a gyógyszert is. Vérnyomásom általában alacsony, 100/74.
2010. nyarán végeztek nálam egy Arteriográfos érvizsgálatot, ahol közölték, hogy a kis artériákban emelkedett az érték, már majdnem kóros. Az orvos elküldött szemfenék vizsgálatra, jelenleg időpontra várok. A múlt évben egy szív ultrahang vizsgálatot is végeztek nálam, diagnózis: a két billengyű prolapusa (Mitr.prolapsus). Minimális regurgitatioval járó mitr. prolapsus.
Szeretném megtudni, hogy kell-e mennem valamilyen további vizsgálatra, illetve milyen gyógymódot javasol nekem. Köszönettel: Deákné


Tisztelt Kérdező!
A tünet oka lehet cardialis / szív eredetü, renalis / vese erdetü, vagy pl a láb vénás keringési zavara miatt. Utóbbi vizsgálata egyszerü, vénás Uh javasolt: van-e billentyü elégtelenség, vénás elfolyási zavar? Ha igazolódik, gyógyszeres és compressios kezelés javasolt, ha nem, az ok tisztázása, célzott therapia.
Addig preventiv céllal, tüneti kezelésként I es compressios gyógyharisnya javasolt, nappal, sok állás esetén, vagy utazáskor.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Judit  2010. október 14. 22:16   #643 

Tisztelt Doktor Úr!

A napokban voltam doppler vizsgálaton, ahol megállapították, hogy volt egy mélyvénás trombózisom a jobb lábamban, ami nem friss ! Szeretném megtudni, hogy mit jelent ez pontosan.

A leleten ez áll!
A jobb oldali alsó végtag mélyvénáit a comb felső részétől a lábszár felső harmadáig vizsgálva spontán áramlás látható, a vénák komprimalhatók, belőlük légzéssel szinkron Doppler-jel nyerhető.
Distalis compressiora áramlásfelerősödés jön létre.
A vena tibialis posterior kettős törzsű. A mélyebben elhelyezkedő vénaszakaszban áramlás nem látható, distalis compressio hatására sem jön létre, echoszegény thrombus tölti ki.
Gyógyszerezésem: Doxium 2x1, Asa délben 1
Milyen kezelés kaphatok még? Vagy elég csak a gyógyszert szednem? és meddig? Álló munkát végzek és nagyon sokat gyalogolok( gyermekfelügyelő)

Előre is köszönöm válaszát !


Tisztelt Kérdező!
A leírt elváltozás egy lábszárszintű, másodlagos vénaágban kialakult thrombozist jelent. Nagy keringési zavart vélhetően a lábon nem fog okozni, de kontroll szükséges. Javasolt térdig érő compressios harisnya viselése, nappal, munka közben, rendszeresen. Szükséges lenne a thrombozis okának tisztázása, azaz egy genetikai vizsgálat, van-e thrombozis hajlama. Ha nincs, további teendő talán nincs, ha van, vélhetően syncumarra kell beállítani.
üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Bypass mütét után  2010. október 8. 19:51   #642 

Édesapámnak bypass mütétje volt a hasi aortán májusban. Azóta viszont gond van a bélrendszrével, a mütét után vér volt a székletben, szeptemberben pedig székrekedés miatt került ismét kórházba, és bélszükületet állapítottak meg két helyen, ami azelött soha nem volt neki. Az orvos azzal magyarázta, hogy a bypass miatt nem kaphat a bélredszer elég vérellátást. Összefügghet így a két probléma? Köszönöm.


Tisztelt Kérdező!
Kérdéséből nem egyértelmű, milyen műtéte volt Édesapjának. Műtéti típustól függően lehet hasi panasz, akár átmeneti vagy tartósabb kisebb keringési zavar miatt. Nagy vérkeringési zavar bélelhalást okoz, mely azonnali műtétet igényel. Az összefüggés igazolása rendkívül nehéz, ha komoly panasz van, pl érfestés végezhető, van-e összefüggés, kell-e esetleg műtétet végezni? Enyhébb tünetek esetén spontán rendeződése várható.
Kérje korábbi érsebésze tanácsát.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Vakbélgyulladás?  2010. október 8. 19:37   #641 

Kedves Doktor Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy vakbélgyulladás esetén mindig erős fájdalom jelentkezik-e és minden esetben van hőemelkedés vagy láz? Több hónapja tartó jobb oldali alhasi fájdalom (köldöktől jobbra lefele, néha felfele is) utalhat vakbélgyulladásra? A fájdalom nem erős, inkább tompa. Nem állandóan jelentkezik. Néha pár órára teljesen meg is szűnik. Van, hogy 1 napig nem is jelentkezik, majd újra előjön. Étvágytalanság nincs, közérzet jó, erőnlét jó (naponta több km futás nem jelent gondot). Mire lehet esetleg gyanakodni?

Köszönöm segítségét.

N.


Tisztelt Kérdező!
Vakbégyulladás kétféle lehet, vagy acutan, ott nem kérdés a diagnozis, mielőbbi műtét kell. Hányás, láz kiséri. Lehet csendesebb, kisebb panasszal, gyakran krónikus jelleggel, lehet tünetszegényen. Ennek kivizsgálása nehezebb, labor jelzi a gyulladásos értékek magas voltát, UH leírhatja a megvastabodott, esetleg folyadékkal körülvett képletet. Lehet hasonló panasz oka egy környező nyirokcsomók gyulladása, mely magától gyógyul. Ezen tájékon panaszt okozhat pl vesekö, mely a visszatérő panasz oka lehet. Ritkábban idegi eredetű leget, egy magasabban lévő gerinc-eltérés következményeként.
Célszerű az ok tisztázása, oki kezelés
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

előző oldal 33. oldal következő oldal