Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Szabó Gábor Viktor
Dr. Szabó Gábor Viktor válaszol
Dr. Szabó Gábor Viktor
érsebész szakorvos, sebész szakorvos
Érszükület, aneurysma, stroke, dissectio, varicositas
előző oldal 15. oldal következő oldal
Katalin  2009. október 13. 18:32   #300 

Tisztelt doktor úr !

A pitvar septumon aneurysmám van. A jobb oldali pitvar felé domborodik be,ennek köv. a pitvar tágabb. Kb. három éve állapították meg,azóta is járok évente ellenőrzésre,de nem mond a cardiológus semmit ezzel kapcsolatban.
Kérem tájékoztasson,hogy van-e valmilyen negatív következménye ennek.

Katalin várja válaszát.


Tisztelt Kérdező!
Az agyi erek és szív kivételével mindent operálok, kezelek - a szív betegségei erősen ismereteim határterülete, speciális részterület. Kérdésével keressen cardiologust vagy szívsebészt, korrekt választ ők tudnak adni.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

repülőút  2009. október 13. 18:29   #299 

Tisztelt Doktor úr!

25 éves lány vagyok. Hosszabb repülőút előtt állok, kb. 12 órás. 20 évesen mélyvénás trombózist kaptam egészen combtőnél. Syncumárt szedtem, sosem állt be normálisan, 3-4 tablettákat szedtem egy nap, aztán kiderült, hogy nem vagyok hajlamos a betegségre. 3 és fél év múlva vették el a gyógyszert, mert nem merték hamarabb. Most nem szedem már 1,5 éve, csak az időt érzem meg, néha fáj a bal lábam még, érzékeny. Főleg nehezebb nap után. Voltunk hosszabb buszozáson is, akkor kompressziós harisnyát húztam, de féltem, hogy az sem jó, ha csak ülünk a buszon, mert ugye az szorító érzéssel jár. NEm tudtam, mikor teszek jót. Fraxiparin injekciót adtam be magamnak az buszban alvás napján, majd a hazafelé tartó úton. Gond nélkül megúsztam, illetve azért megviselte picit a lábam, de szerintem az egészségesebbeknek is. De most hosszabb út elé nézünk, és még sosem utaztam repülőn. Milyen megelőző intézkedéseket tegyek ön szerint, hogy biztos nyugalomban utazhassak? A fülemmel is probléma van, többször műtötték, de a trombózis óta zúg erősen. Talán összefüggésben lehet nem? Most Gingko Biloba Garlic kapszulát szedek, gondoltam, a fokhagyma és gingko keverék nem árthat sem az ereimnek, sem pedig a fülzúgásnak. Köszönöm a válaszát.


Tisztelt Kérdező!
I-es compressios combtőig érő gyógyharisnya javasolt az út alatt. Ha ad injectios heparint bajt nem tesz, fokozott védelmet jelent de nem része a rutin prevenciónak. A capsula nem árt, haszna egyénenként változó, van akinél használt, nálam kevésbé. Extra gyógyszert nem kell az úton szedni de a bőséges folyadék-bevitelről gondoskodjon. Tünetileg a láb-dagadásra a Detarlex jó, vigyen 1-2 dobozzal, segít.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

visszérműtét  2009. október 10. 20:48   #298 

Tisztelt Doktor Úr!
Anyukámat műtötték körülbelül egy hete, visszereket operáltak ki a lábából. Ma arra panaszkodott, hogy a combhajlatánál (vagyis körülbelül ott van ha jól láttam a felső vágás) egy nagy kemény csomót talált, ami piros és fáj.
Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg Ön tudja-e, hogy mi lehet ez? Menjünk vissza rögtön az orvoshoz, vagy ez előfordul ilyen műtétek esetében?
Válaszát előre köszönöm. R.


Tisztelt Kérdező!
Javaslom, keresse fel operáló sebészét. A leírt kép megfelelhet egy műtét után kialakult vérgyülemnek, esetleges gyulladásnak. Ha kiterjedt, feltárása, vagy helyi és antibioticus kezelése szükséges.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

átlátszó erek  2009. október 10. 20:46   #297 

Kedves Doktorúr,
Ereim nagyon átlátszódnak a bőrőmön(sötét hajú, sötét bőrű vagyok).Szinük erőssége és vastagságuk állandóan változik(úgy tűnik, nem csak a hideg-meleg befolyásolja)A combom néha úgy néz ki mint egy kék háló, és vannak kisebb seprűvénáim.
Korábban sokat szédültem.Elkezdtem szedni étrendkiegészitőket(ginkobiloba, vas, aloevera, vitaminok)A szédülés enyhült, de mintha az errek jobban látszodnának.
Lehet ezen segiteni?Alkalmas lehet erre vadgesztenye virágának a kivonata?Szükséges elmennem kivizsgálásra?Ha nem veszélyes, de zavaro esztétikailag egy érrész, lehet kérni annak kizárását a keringésből?Mennyibe kerül?Vannak ennek következményei, pl csökenő teherbirás?
tisztelettel:egy fiatal érdeklödö


Tisztelt Kérdező!
Az ételkiegészítők szedése nem befolyásolja jelentősen a börben található ereket. Amennyiben ez fáj vagy kozmetikai problémát okoz, ezek injectios kezelése lehetséges. Vadgesztenye kivonat hatékony.
Többet csak személyes vizsgálat után tudok mondani: van-e vénás elgtelenség? milyen további kezelés jöhet szóba. A szédülés így első leírás után nem függ össze a lába állapotával.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

manócska  2009. október 10. 20:39   #296 

Tisztelt Doktor Úr! Egy éve kezdett dagadni a lábam voltam kivizsgáláson és rosszak a billentyűk Detralexot szedek. Azt szeretném kérdezni,hogy ez nem-e lehet a Nuvaring hüvelygyűrűtől, egyáltalán használhatok valamilyen fogamzásgátlót? És még pajzsmirigy alulműködésem van, erre Euthyrox 125mg-ot szedek.A lábaim állandóan megvannak dagadva és fájnak.Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!
A fogamzásgátló gyűrű hormont bocsát ki, ez arra hajlamos nőkön a thrombozis készséget fokozza. Ha UH vizsgálattal a vénás billentyűk rosszak, elégtelenek, az szintén hajlamosít. A kettő egyűtt fokozott kockázatot jelent.
A lábdagadás miatt első lépében a detralex jó, mellette I-es comperssios gyógyharisnya javasolt és a hormonkezelés elhagyása. Amennyiben panaszai ennek ellenére fennállnak érsebészeti kontroll és valószinűleg műtét javasolt.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

trombózis  2009. október 9. 18:06   #295 

Kedves Doktor Úr!
24éves vagyok és júliusban lett a jobb lábamban egy mélyvénás trombózis a térdhajlatom környékén.Pontosan nem tudni,hogy mitől,de valószínű,hogy a fogamzásgátló tabletta is közrejátszott ebben.Voltam akkor 1hetet kórházban,és azóta is hordom a compressios harisnyát és szedem a syncumart.Az a problémám,hogy járok folyamatosan vérvételre INR érték miatt,de sajnos mindig elég alacsony (1,4-2) az érték pedig már úgy szedem a gyógyszert,hogy egyik nap 4tabletta másik nap 5.Én tartok attól,hogy emiatt sokkal tovább fog tartani a gyógyulásom.Ön szerint jobb lenne esetleg áttérni a Marfarin-ra?Azt olvastam róla,hogy nem annyira érzékeny,mint a syncumar.Szept. elején voltam UH-on,ahol azt mondta a doktor úr,hogy már 60%-on áll kb. a vérrög,tehát javult.Azt szeretném kérdezni,hogy Ön szerint milyen sokáig kell még harisnyát hordanom és gyógyszert szednem,ill. hogy ez előjöhet-e még máskor is életem során,esetleg terhességkor?Milyen mozgást javasol Ön és hogy lehet-e ezzel repülőre ülni?
Köszönöm előre is válaszát.
A.


Tisztelt Kérdező!
Tapasztalat szerint a Marfarin lassabban áll be, de valóban kevésbé érzékeny külső hatásra ( pl étkezés)
Compressios harisnya jó, feltétlenül szükséges.Ezzel terhelhető, szabadon mozoghat, dolgozhat, repülhet is
Javasolt részletes kivizsgálás ( vérképzőszervi, genetikai irányban) kizárni esetleges hajlamot Ha az nincs, a vérhigitó 1-2 év után elhagyható, ha a haljam fennáll, életfogytiglan szükséges
Terhesség mindkét esetben vállalható, vérhigító+compressio mellett vélhetően gond nélkül végigviheti, szülés környékén injectis kezelés szükséges.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor


trombózis,tüdőembóliát kaptam  2009. október 9. 18:01   #294 

Tisztelt doktorúr!
55 éves nö vagyok ezek a laboratóriumi eredményeim:protrombin idö:33,7
INR:2,64
Se TSH supersensitív megh.:12,748
Se szabad T3 megh.:4,76
Se szabad thyroxyn megh.: 10,32
MCV:79.8
MCH:25.6
EZEK CSAK A CSILLAGOS EREDMÉNYEK.
SYNCUMART SZEDEK:3-4-3 ARÁNYBA,MÉGIS ROSSZ AZ ÁLLAPOTOM,A LÁBAB IS DAGADT MINDIG ÉS FÁJ A TÜDÖM IS.
MIT JAVASOL?


Tisztelt Kérdező!
Syncumar mellett az INR és prothrombin eredmény jó.
Mivel nem ismerem az alapbetegségét, tüneteit, "rossz állapotát", társbetegségeit, lábdagadásra nem tudok látatlanban érdemi javaslattal szolgálni
Javasolt vénás dopller vizsgálat és érsebészeti rendelésen kontroll. Többet csak személyes vizsgálat után lehet javasolni
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

tűzfolt  2009. október 9. 17:58   #293 

Kedves Doktor Úr!


Az szeretném megkérdezni Öntől,hogy hogyan távolítják el a szemhéjról az éranyajegyet?Kislányom 2.5hónapos és már kezd neki ráérni a szemére egy picit.Válaszát köszönöm.


Tisztelt Kérdező!
Érdemes várni, lehet, hogy "kinövi"
Érsebészként ezzel nem foglalkozom, műtét itt nem jön szóba.
Ajánlhatom ebben járatosabb Kollégám pl Dr Tasnádi Gézát, rendel sokhelyen, HeimPál Kh, Kelen Kh...
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

51éves nő  2009. október 9. 17:55   #292 

Tisztelt Dr. úr Két-három éve lassan nő a jobb bokám ülső oldakán egy rettenetesen csúnya elváltozás. Mikor nyugalmi állapotban van, mélylila szine van.Ez a nyugalmi állapot egy két napig tart és égtelenűl viszket majd ég verzik mert almomba véresre vakarom, ébren nem merek hozzányulni.Kb féltenyér nagyságu, es melette nő egy nagy bub is az mint egy fél dió.A napokban anyira begyulladt és feldagadt, hogy alig tudtam menni, mert a bokacsontob fájt.Szinte napok alatt változik az állaga. Sokáig jártam börgyogyászhoz, de nemtud vele mit kezdeni mert terebélyesedik ez az ocsmányság.Decemberre kaptam időpontot.Kérném sziveskedjék egy átmeneti megoldást irni,hogy decemberig mivel kenjem vagy mit csináljak vele, mert nincs semien kenöcsöm, és ugynézem a testápoló nemteszneki ót. Nem fekély a börgyogyász szerint, de mutatott nekem egy képet ahol a térdig ijen volt a lábszár.Évekkel ezelött akkora volt ez a valami mint egy bébi körme.Nem kötözöm csak ha vérzik, kötés nélkül hamarabb beszárad és hámlik. Köszönöm szives felvilágositását


Tisztelt Kérdező!
Panasza lehet a rossz vénás kerngés következménye. Érsebészeti vizsgálat feltétlenül indokolt. Addig compressios fásli javasolt lábujjtól térdig, szorosan. Tüneteket enyhíti pl 2x2 Detarlex tabletta ( Rp nélkül kapható).
Az érsebészeti vizsgálatig érdemes lenne sorbaállni mélyvénás doppler vizsgálara is, ennek eredménye segít a döntésben, kell - e műtét, lehet- e végezni, vagy tartósan gyógyszer és konzervativ kezelés marad
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

izomlázszerű fájdalom  2009. október 9. 17:51   #291 

Kedves Doktor Úr!
43 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok.Hetek óta izomlázszerű fájdalom jelentkezik, főleg a bal alsó lábszáramban.Ez már mindennaposá vált, néhány alkalommal a combjaimaban is érzem.Sokszor "nehéznek"érzem a lábaimat és éredekes, csípő,égő érzés jelentkezik a bőrömön.Nem dagadt,nincs elszíneződve, de az erek eléggé duzzadtak.
Ma elmentem a háziorvosomhoz,aki nem találta olyan ijesztőnek, de azért elküldött érsebészeti vizsgálatra és azt javasolta, hogy kenjem valamilyen krémmel és viseljek kompressziós harisnyát.
Az érsebészetre 1.5 hónap (!) múlva kaptam időpontot.Ott is megkérdeztem az asszisztenstől,hogy addig mit kezdjek a fájdalommal,de ugyanazt a választ kaptam,mint a háziorvosomtól ( krém és harisnya).
Az Ön tanácsát szeretném kérni,hogy milyen krémet és milyen harisnyát vásároljak magamnak,mert erre viszont nem kaptam választ sehol sem.
Érsebészeti vizsgálat nélkül is bátran lehet ilyen harisnyát viselni?Nem okozhat esetleg problémát?
Ha esetleg tudna még nekem a doktor úr valamilyen tanácsot adni,hogy mivel segíthetnék a lábamon,illetve mit tegyek a vizsgálatig,hogy ne romoljon tovább az állapotom,akkor azt szívesen venném.
Előre is köszönöm a válaszát
Üdvözlettel: Szász Linda


Tisztelt Kérdező!
Az érsebészeti vizsgálat ahhoz szükséges, hogy eldöntse, ér-eredetű-e a panasz Ha igen, harisnya megfelelő: javasolt gyógyászati segédeszköz boltban I-es compressios gyógyharisnya (min. térdig érő, de lehet combtőig is vagy egész harisnyanardág, pl a Venosan jó minőségű), e mellett 2x2 Detralex tabletta ( Rp nélkül kapható, kb egy hónapig, majd szünet és ismételve). Krém csak csulladás esetén segít, ilyenkor pl Lioton gél javasolt és jegelés (ha nem lobos , ártani nem használ)
Hasonló panaszt több más betegség is okozhat így pl gerincbetegség, következményes idegi tünetekkel - javasolt gerinc rtg, vagy MR "discus hernia" irányában, orthopediai vizsgálat.
A jelenlegi katasztrofális helyzetben a 1,5 hónap nem is olyan rossz várakozási idő - remélem, jövőre javul a helyzet. Addig kezelje magának, a fentiek szerint - de pontos dignozis fontos lenne
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Lábdagadás  2009. október 5. 21:31   #290 

Üdvözlöm doktor úr!

Én egy 37-éves családanya vagyok. Munkám napi 10-12 óra állandó járást igényel. Kb. 6 hónapja elkezdett dagadni a bal, és most 1 hónapja a jobb combom. Orvosnál voltam azt mondta, hogy az ereim állapota olyan mint egy 80 évesé. Szedtem alvadásgátlót, érfal erősitőt, hogy nehogy trombózisos legyen. A félelem minden nap bennem van, hogy trombózist kapok.Most elkezdtem szedni a Ginkoprim tablettát, ez tartalmaz valamennyi alvadásgátlót, de mégis félek. Kérem doktorúr nyugtasson meg, hogy a trombózist milyen tünetek alapján lehet észrevenni.
Köszönöm!
Egy aggódó anyuka


Tisztelt Kérdező!
Először egy érsebészi vagy angiologus belgyógyászati vizsgálat javasolt , verőeres vagy visszeres eredetű a baj. A következő lépés egy doppler UH, hogy a vénák állapotát leírják: ha rossz a billentyűk működése, prevenció javasolt, azaz 2x2 Detralex és Compressios harisnya gyógyászati segédeszköz boltból, napközben viselve.
Ha panaszai romlanak és a vénás billentyűzet elégtelen, műtét is megfontolandó.
Mutassa meg magát érsebésznek, a korrákt vélemény csak személyesen alakítható ki. Az alvadásgátló fajtája a tünetek okától függ. Thrombozis első jele lehet a dagadás. Diagnozis csak UH-al igazolható
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

74  2009. október 5. 21:26   #289 

Tisztelt Dr úr Érplasztikai beavatkozás után térd alatt dagad a lábam szeretném tudni mi a teendő, vagy az idő teltével megszűnik a probléma okt. 30.-án volt a beavatkozás. Köszönöm válaszát!


Tisztelt Kérdező!
Nem tudom, mit ért érplasztikai beavatkozás alatt, valamint az október 30 sem egyértelmű. Ha sikeres helyreállító műtétet, azaz az elzáródott verőeret megoperálták, és átjárhatóvá tették, úgy a dagadás normális, a korábbi szegényes vérellátás után a megjavult kínálat miatt dagad a láb, hetekig. Egy év után nem valószinű hogy ez az ok, keresse fel érsebészét.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Mária  2009. október 5. 21:22   #288 

Tisztelt Doktor Úr!
Pár éve az arcom rozaceás lett, amire a bőrgyógyász gyulladáscsökkentő steroidos kenőcsöt írt. Igyekszem az étkezéssel segíteni,hogy minnél kevesebbszer lobbanjon be.
A térdem fölött egyre több és több foltban sötétlik a seprüvéna, és a nyáron reggelente ha hűvösebb volt, a ruha által nem fedett testrészek mint a kezem bokám, nyakam bepirosodott, viszket égtelenül, és egy kicsit dagad is.
Félek a téli hidegektől előre.
Sziveskedjen válaszolni,hogy van-e valami gyógyszer,gyógymód, vagy törődjek bele és ne legyek egy kicsit sem hiú a majdnem 60 évemmel.
Tisztelettel :Mária


Tisztelt Kérdező!
A leírt kép nem betegség inkább állapot, kozmetikai indikációval a seprűvénák injcetios módszerrel eredményesen eltüntethetők - bár máshol újra megjelenhetnek.
A többi bőrtünet nem érsebészeti kezelést igénylő elváltozás, bőrgyógyász mellett immunologussal, endocrinológussal is konzultáljon.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Visszér, kék körmök  2009. október 5. 21:19   #287 

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves vagyok, napi 12 órát dolgozom aktívan, és nagyon csúnya visszeres a lábam. Vastag visszerek dudorodnak a bal lábamon, nagyon sokszor be is görcsöl, és estére iszonyatosan tud fájni. A háziorvosom szerint szedjek detralex-et, az elég. De emellett állandóan jeges a kezem is és a lábam is, ráadásul már cikinek érzem sokszor, mert a kezem el van lilulva, a körmöm pedig szó szerint kék! Ön szerint van összefüggés a kettő dolog között? Mit tetszik tanácsolni, kihez forduljak? És a visszeret műtét nélkül helyre lehet-e hozni?
Előre is köszönöm a válaszát, Zsani


Tisztelt Kérdező!
A két állapot vélhetően külön ok miatt áll fenn. A visszeressége ha ilyen látványos és panaszos, tünetes, fiatal kora ellenére műtétre megérett, még ha nem is azonnal de tervezett időben, mielőtt kialakulnak a maradandó nyomok ( barnuló bör esetleg fekély). Tünetileg a 2x2 Detralex nem rossz ötlet, e mellett I es compressios gyógyharisnya viselése segít, hogy a szövődmények ne lépjenek fel. A műtétet tartósan ne halogassa - a szükségesség eldöntése érsebész feladata, keresse fel.
A kéz-láb hideg és lila volta kis verőérelváltozást sejtet. Nem annyira betegség mint kellemetlen állapot lehet ez valószínűleg M Raynaud nevű kórság, mely a kis verőerek fokozozz görcskészségével jár. E miatt angiologus belgyógyászt keressen, enyhébb szerekkel tünetmentes lehet, de elhanyagolva sokat romlik. Kivizsgálás szükséges esetleges immunbetegség irányában
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Andi2  2009. október 3. 20:55   #286 

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves nő vagyok. 2 hónapja kezdtem el szedni a szivemre a Betaloc 50mg-os tablettát 2x1 szemet írt fel a körzeti orvos.
De van egy problémám. Állandóan fázom.Sokszor hideg mindkét kézfejem, és az ujjaim fehérek ilyenkor.Az alkarom meleg, csak a csuklóm hideg.Főleg amikor menstruálok,akkor persze meg nagyon fázom és van hogy szédülök.Utalhat-e ez rossz agyi keringésre?Volt hogy egyszer kétszer zúgott is a fülem, de amióta a Betaloc-ot szedem, ez elmúlt. Tavaly előtt szültem, és a vérképem akkor normális volt.
Indokolt lenne-e egy érsebészeti kivizsgálás?Vagy csak mozogjak, sportoljak többet?
Sajnos folyadékot is alig iszom.

Válaszát köszönöm.
Andi




Tisztelt Kérdező!
Fiatal hölgyeknél elfordul olyan állapot (nem betegség, inkább hajlam) hogy a kis, periférias erek erősen hajlamosak az összehúzódásra, melyet stressz, hideg provokál, ettől az ujjak kézen-lábon elfehérednek, fáznak (nem kapnak elég vért) SAjos, ezt a helyzetet a betaloc néha ronthatja. Javasolt angiologiai belgyógyászati kivizsgálás M. Raynaud is egyéb immunbetegségek irányában
Kezelés módosítása attól függően
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Irisz  2009. október 2. 18:24   #285 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint a szénsav-gázas kezelés hatékony-e érszűkület esetén.
Köszönöm szíves válaszát!


Tisztelt Kérdező!
Kiegészitő kezelésként sok betegnél jó hatást ért el. A kötelező gyógyszerek e mellett folyamatosan szedendők, műtétet - ha szükséges - nem pótol. Átmeneti hatása viszont gyakran nagyon jó, csodát ugyan nem tesz, a betegség nem tünik el, de a panaszok jelentősen enyhülhetnek átmenetileg, és ismételhető a kezelés - érsebészként is javasolható.
Emlékeim szerint pl Mátraderecskén van ilyen lehetőség.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Gizus53  2009. október 2. 18:21   #284 

Tisztelt Doktor Úr!
Nyaki UH vizsgálat alkalmával
- kiterjedt atherosclerosis,
- mindkét ICA-n és a jobb ECA--n kingking képződés kb. 50-os haemodynamicai szükületet diagnosztizáltak.
A jobb oldalon az oszlásban néhány 1-2 mm-es meszes plaque, a bal oldali oszlásban az ICA kezdeti szakaszára kiterjedően számos 3-5 mm-es lumenbe domborodó meszes plaque.
2008-ban is hasonló eredményű vizsgálaton voltam, amire Aspirin Protect 100 mg-ot kaptam, napi 1x, de nem volt ekkora fokú az elzáródás. 56 éves vagyok és elvagyok keseredve, mit hoz a jövő. Én mit tehetek, hogy állapotom legalább ne romoljon, vagy merre tovább?
Kérem adjon tanácsot.
Tisztelettel.
Sz. Gizella


Tisztelt Kérdező!
Az aspirin hatékonyságát ellenőrizni kell, u.n. aggregometriás vizsgálattal. Ha nem hatékony ( alakosság 20% ilyen) másik gyógyszer, clopidogrel kell. E mellett statin hatóanyagú gyógyszer (napi 1, bármelyik) kötelező. Javasolt cholesterin és vércukor vizsgálat dohányzés tilos, sok mozgás kell.....
Fél évente nyaki UH kontroll. Ha a fentiek ellenére romlik, 70-80% szükület esetén meg kell operálni - jelentkezzen az érsebészeti ambulanciámon.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

?  2009. október 2. 18:17   #283 

Tisztelt Doktor Úr!

Már egy pár hónapja a combomon és a lábszáramon is kék foltok jelennek meg anélkül, hogy beütöttem volna. Nem fájdalmas, de másfél vagy két hétig is látszanak. Most viszont a karomon is előjött de ez jó három hétig is látszott. Nem tudom, hogy mitől lehetnek ezek. A kérdésem, hogy érdemes ezzel foglalkoznom?
Köszönettel: Mária.


Tisztelt Kérdező!
Leírás alapján nem egyértelmű. Lehet banális állapot azaz veleszületett hajlam alapján érzékenyebb, sérülékenyebb az érfal, fiatal hölgyeknél gyakori, kis nyomásra, ütésre hajszálér megreped, bevérzik. Teendő nincs, bajt nem csinál, csak sokáig lila és fájhat, de magától szünik - viszont gyakran ismétlődik.
E mellett ilyen tünet lehet más betegség kísérője. Javasolt belgyógyászaton, angiologian kivizsgálás, ambulánsan
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

kérdés!!  2009. szeptember 30. 21:53   #282 

Kedves Doktor Úr!!
Azzal a kérdéssel fordulok ön felé hogy tavaly októberben lelilultak a kezeim,elfeketedtek és bedagadtak ügyeletre kellett mennem,ahol nem tudtak megállapítani semmit,December elején érfestést csináltak,ami mint ki derült nem volt indokolt mivel azon kívül hogy vékonyak a kezembe az újaimban az erek nem derült ki semmi más.Az inmonológia sem állapított meg semmit.Most hogy be köszöntött a hidegebb idő újból elő jöttek a problémáim állandó jelleggel hidegek a kezeim,és lilák feketék.még más pólóban szaladgál sajnos én még pulcsiban is fázok vagyis a kezeim.Mit tud nekem ajánlani hova fordulhatnék még a panaszommal???
Válaszát várom!
Tisztelettel:Kunszabóné


Tisztelt Kérdező!
Leírása a "Morbus Raynaud" nevű kórképre illik, ez a kis hajszálerek fokozott görcskészségét foglalja magában Sajnos, egyfelől romolhat, teljesen tönkremehet a periférias keringés, másik baj hogy ez egyéb betegség kísérője lehet.
Ki kell vizsgálni és kezeni is kell. Előbbire elsősorban angiologia belgyógyászt javasoltok, nagyobb központban, gyakorlattal. Tünetileg 1 Aspirin protect, 1 Zocor vagy más statin hatóanyagú szer és 3x2oomg Naftilong javasolt, de elősorban oki kezelés szükséges.
Sebészként nekem itt lehetőségem nincs
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor

Érgyulladás  2009. szeptember 30. 10:36   #281 

Kedves Doktor Úr!


19 éves nagylányomnak 1 hónapja műtéte volt.
A kezébe kapott infúzió után pár napra észre vettük, hogy az ér amibe az infúziót kapta, a csuklója fölött majdnem könyékig duzzatabb, pár helyen keményebb és pár centit kékebb is a bőr.
Veruton kapszulát kapott rá és kenőcsöt.
Valamikor jobb, de mindig visszaesik.
Egy helyen 3-4 centis pirosas duzzanat van az alkarján.
Holnapra vagyunk előgyezve a sebészetre.
Nem rég felhívott az iskolából, meg volt ilyedve, mert a tanárnő azt mondta, hogy trombózisa is lehet ettől ami halálos stb.
Ettől tényleg lehet trombózisa?
Mert most nagyon megilyedtünk.


Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel: K. Ágnes


Tisztelt Kérdező!
Vélhetően a z injectio után kialakult érgyulladás okoz panaszokat. A gyulladás következménye lehet a vénában kialkuló kis vérrög, ez a vénás thrombozis. Ez nem halálos, de kezelést igényel. Javasolt rendszeres jegelés szárazon, gyulladás csökkentő és heparinos kenőcsök, 2x2 Detralex, nyugalom, compressio. Nagyon lassan, hetek alatt fog javulni. Ha terjed, antibioticum is javasolt. Ha kis helyi tályog alakul ki, annak feltárása segíti a gyógyulást.
E mellett tanulni még lehet továbbra is, rendszeres orvosi ellenőrzésre járjon be.
Üdvözlettel
Dr Szabó Gábor


előző oldal 15. oldal következő oldal