Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Csáki Csilla
Dr. Csáki Csilla válaszol
Dr. Csáki Csilla
allergológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos
Felnőtt és gyermek allergológia, immunterápia
előző oldal 249. oldal következő oldal
Emőke  2012. április 3. 06:27   #4980 

Tisztelt Doktornő!
6,5 éves kislány anyukája vagyok. Kislányom tünetei január elején kezdődtek, csalánkiütések jelentek meg a kezén és a lábán (de csak ott). A kezein a kézfeje környékén, tenyerén, ujjain, csuklóján, valamint a lábfején, talpán, bokáján, lábszárán és térdén. Itt csak először viszket a bőr, majd kipirosodik, aztán kiemelkedik egy szúnyogcsípésre hasonlító hólyag. Ezek a "hólyagok" tömör tapintásúak, nincs folyadék bennük, és Fenistil krémmel való kezelést követően 1-2 órán belül visszahúzódnak. Elrohantam vele egy bőrgyógyászhoz, aki azt mondta, hogy ezek a tünetek felső légúti gyulladás kísérőtünetei,keressük meg az okát, valahol góc van a szervezetben. Ekkor csináltattam egy vérképet és vizeletvizsgálatot a lányomnak, mindkettő teljesen jó lett, a vizelet negatív.
Mivel lányom hajlamos a fülgyulladásra, elmentünk fül-orr-gégészhez, aki röntgenvizsgálatot kért. Az eredmény jobb oldali arcüreggyulladás, melyre Curam Duo antibiotikumot kapott, két kúrát szinte egymást követően, 4-5 nap szünet kihagyásával. Aztán Cefzil-t, mivel a mandulái bepirosodtak, magas láza és torokfájása lett. Minden alkalommal Nurofen szirupot adtam neki amikor felszökött a láza. Az utolsó adag Cefzilt egy napja, a Nurofent két napja vettük be. Jelenleg a lányom láztalan, de elég csúnyán, hurutosan köhög.
A hólyagok pedig azóta is megjelennek minden nap, hol több, hol kevesebb, étkezéstől, élelmiszertől úgy veszem észre, hogy függetlenül, mert abban az időszakban is megjelentek, amikor a lányom a lázas állapota miatt szinte csak pirítóst és teát volt hajlandó elfogyasztani.
Azóta jártunk több bőrgyógyásznál, mindenhonnan elküldtek azzal, hogy ez "semmi", majd elmúlik, nem ételallergia. Igazából nem is értem, hogy lehetne ez "semmi", hisz itt van, megkeseríti az életünket.
Segítsen kérem! Már nem tudom mire gondoljak. Lehet, hogy kialakult egy gyógyszerallergia, és lehetséges, hogy még most tisztul a szervezetből? Egyáltalán mennyi idő az, amíg kitisztul ennyi antibiotikum a szervezetből? Nem is értem miért szedettem ezeket be a lányommal, hisz amit csak lehet természetes módon gyógyítunk.
De mégsem értem, mert antibiotikumot akkor még nem kapott, amikor megjelentek az első hólyagok. Most, hogy így visszagondolok, lehet, hogy Nurofent akkor már adtam neki, mert a december vége eléggé "taknyos" időszaka volt az egész családunknak. Lehet valaki a Nurofenre allergiás? Vagy még mindig valahol baci van a szervezetében? Pár napja csináltattunk a háziorvos javaslatára egy újabb vizeletvizsgálatot, az is negatív lett. A lányom jó étvágyú, a széklete rendezett, nincs hasmenése, sem hasfájása. Egyébként szőke hajú, nagyon világos bőrű kislányról van szó, aki 2,5 éves koráig kapott anyatejet.
Mi legyen a teendőm? Figyeljem mégis az étrendjét? Vagy várjak, hátha tényleg egy fertőzés miatt kialakult bőrpanaszról van szó és ha meggyógyulunk teljesen, akkor ezek a panaszok megszűnnek? Kihez fordulhatnék még?
Nagyon köszönöm, ha időt fordított levelem elolvasására és megválaszolására!
Tisztelettel: egy aggódó anyuka.


Kedves Anyuka!
Az elhúzódó, visszatérő csalánkiütés nagyon gyakori gyerekkorban és csak ritkán okozza konkrét allergia, ételallergia, nem jellemző a gyógyszerallergia sem. Leggyakrabban vírusfertőzések, baktériumfertőzések váltják ki és a folyamat nagyon hajlamos arra, hogy hónapokig elhúzódjon, majd egyszer csak elmúlik teljesen. Amennyiben a bakteriális leoltások negativak (vizelet, torok) és a széklettenyésztés, parazitológia is negativak, akkor én is csak türelemre biztatnám. Az antihisztamin tipusú gyógyszert ilyen esetben sajnos gyakran több hónapig folyamatosan kell adni a tünetmentesítés céljából. Egyelőre ne menjen több orvoshoz!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kicsi kis baba  2012. április 2. 22:01   #4979 

Kedves Doktornő!

Kislányom 4 hónapos lesz ápr. 7én, 33oo grammal született, jelenleg a súlya mindössze 528og.
Keveset eszik: átlag 7o grammot, egy nap alatt az 5oo grammot sem eszi meg.
Anyatejes, a családorvos javasolta, hogy pótoljam tápszerrel az anyatejet.
Többféle tejporral is próbálkoztam, még cukroztam is (volt védőnő javaslatára), de nem eszi meg.
Jókedvű, kiegyensúlyozott baba, eddig naponta többször volt széklete, most naponta egyszer.

Szoptatás után próbálkoztam eddig a tejporra.
Mit javasol, próbálkozzam tápszerrel szoptatás helyett?
Nagyon kell-e aggódnom a kis súlya miatt?

Köszönettel:

Éva


Kedves Éva!
Én a tápszer helyett 4 hónapos kortól az anyatej melletti hozzátáplálást javaslom. Kezdje el a Sinlac rizspépet (vényköteles), ehhez keverhet gyümölcsöt, zöldséget szép apránként. Két szopás közti időszakban kínálja délelőtt gyümölcsös, délután zöldséges péppel a babát. Szerintem ez fog segíteni a súlygyarapodás megindulásában! A szoptatást ne hagyja abba!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

hatalmas esés  2012. április 2. 07:31   #4978 

Kedves Doktornő!
Csütörtök este, tehát már 3 nappal ezelőtt a 16 hónapos kisfiam nagyon csúnyán beütötte a fejét, hatalmasat esett. Piros volt sokáig a helye, illetve nőtt egy nagy púp a fején. Nemrég volt röntgenezve, azért nem vittem el újra. Én azóta figyelem, de hála Istennek semmi tünete sincsen.
Az lenne a kérdésem, ha a sérüléstől berepedt vagy betört volna a kis koponyája, annak azóta már lennének tünetei? Mik azok a tünetek és mikor jelentkeznek a sérülés után?
Attól félek, hogy nemrég voltunk röntgenbe akkor épp leesett a székről, és ha most nem viszem, aztán most történt valami baj, ami kívülről nem látszik akkor mi van?

Kérem doktornőt, hogy segítsen nekem, nagyon-nagyon köszönöm!
Rita

baba hízás  2012. április 1. 20:42   #4977 

Tisztelt Doktornő,

kisbabám 4 hónapos múlt és már 9 kg.Csak anyatejet kap, mást nem is fogad el. 3-4 óránként eszik, és úgy veszem észre hogy az evésen kívül cicin szereti nyugtatni is magát. Érdeklődnék, hogy nem túlzás ez a hízás? Nem lehet, hogy valami probléma áll a háttérben?Szükséges valamilyen kivizsgálás?Nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Réka


Kedves Réka!
Amennyiben csak anyatejet kap a baba, akkor nem kell kivizsgálásra menni, majd 6 hónapos kortól le fog állni a gyarapodása! Várjon a hozzátáplálással 6 hónapos korig és szomjoltásra próbáljon sima forralt vizet kínálni, hogy 4 óránál ne kapjon gyakrabban cicit!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

csecsemö hozzátáplálása és allergia  2012. április 1. 20:40   #4976 

Tisztelt Doktornö!
7 hónapos anyatejes kisbabám hozzátáplálását 5 és fél hónaposan kezdtem el, elöször egy hétig almát kapott, majd az almát burgonyával egészitettem ki. A burgonya alma mellett a harmadik napon napi többszöri híg széklet jelentkezett, ami kb. 5-7 napig tartott, a mellétáplálást egyböl leállitottam és két és fél hét után kezdtem el újra sárgarépával, majd sütötök, majd sütötök krumpli, es krumpli sárgarépa legutóbb, amikor újra rendkívül hig széklet jelentkezett, ez most harmadik napja tart. A helyzetet kicsit bonyolitja most, hogy nekem felsö léguti virusos fertözesem van aktualisan es az, hogy legutóbb a fözelekbe egy mokkáskanálnyi zabpelyhet kevertem elsö alkalommal, hogy a gluten is be legyen lassan mar vezetve.
Mivel a hasmenések jelentkezésekor a burgonya mindig jelen volt, lehetséges, hogy burgonyára allergiás a babám?
Mikor kezdhetem újra a hozzátáplálást?
Próbálkozzak tovább a gluténnal, vagy elöször csak rizspehely?
Óvatosnak kell-e lennem a hússal ezek után?
Számíthatok-e rá, hogy a babám kimondottan allergias alkatú lesz?
Válaszát elöre is köszönöm
Noémi


Kedves Noémi!
Leírása alapján nem lehet egyértelműen megmondani, mi okozhatta a hasmenést. Valóban nem kizárt a vírusfertőzés sem. Kezdjen BioGaia cseppet (napi5 csepp) és csak akkor kezdje újra a hozzátáplálást, ha megszűnt a hasmenés. A krumplit kihagynám és Sinlac péppel indítanék. Ha a Sinlacot elfogadja, akkor ebbe kezdhet keverni újra sütőtököt, répát, gyümölcsöket felváltva! A glutént sem okolnám, így a zabpehely is mehet gyümölcspépbe keverve vagy vehet gluténtartalmú bébidesszertet! Sem a hústól nem kell félnie, sem az allergiás alkatot ne vegye készpénznek!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Zseton  2012. április 1. 20:33   #4975 

Tisztelt Doktornő!

9 éves kislányommal 2 héttel ezelőtt nátha miatt kerestük fel a háziorvosunkat, de elmondtam, hogy a gyermeknek vannak hasi panaszai is, általában az egész hasát fájdítja, láz nem volt, hasmenése is előtte 2 héttel de csak 1 napig. A háziorvosunk székletminta ellenőrzést kért, ami szalmonella pozitív lett, azóta a második minta is még az. Azóta a gyermek kézfertőtlenítőt használ, és minden használat után a WC is fertőtlenítésre kerül.
Kérdésem az, hogy megfertőzheti-e a családtagokat, illetve hogyan terjedhet át emberről emberre, mert eddig a családban senkinek sincs ilyen panasza, de húsvét közeledtével a család összeül és van egy 18 hónapos kicsi, aki mostanában beteges volt, találkozhatunk-e vele?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv.


Kedves Kérdező!
Kislányának javaslom Enterol por adását 5 napig, majd a kezelés folytatását probiotikummal (Lactiv, Lacto Seven, Lacto Protect stb). A probiotikumot a fertőzés megelőzése érdekében a közvetlen családtagoknak is javaslom, egyébként a megelőzéshez elegendő a WC utáni kézfertőtlenítős kézmosás!
A fertőzés csak széklettel, tehát WC-n keresztül terjed, cseppfertőzéssel, puszival nem! Szerintem tehát találkozhatnak a 18 hónapossal, ha betartják az alapvető higiénés rendszabályokat!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

15 hónapos oltás!!  2012. április 1. 10:26   #4974 

T. Dr. Nő!

Kisfiam 03.26.án megkapta a kettő db 15 hónapos oltást! A kezébe ahová kapta az oltást az oltási pötty alatt picit bekékült neki mostmár zöldes sárga! Ez nem jelent gondot ugye?
A Másik kérdésem pedig az lenne h mondta a Dr. nőnk hogy a 7-10.napon lehet lázas, pöttyös, náthás! Na de Kisfiamnak tegnap éjjel elkezdett dugulni az orra ma meg amikor felkelt reggel már folyt is! Most 4. napos az oltás! Nem jelent gondot ez h ilyen hamar jelentkezett a nátha? Láza, pöttyök egyenlőre nincsenek! Feltétlen kell hogy legyenek azok is?? Remélem h az oltás miatt lett náthás a Kisfiam és nem más miatt és jövöhéten pedig megint beteg lesz az oltás miatt! Dr. Nőnk azt mondta h lehet h azért jelentkeztek előbb a tünetek mert kicsit gyenge kisfiam légzőrendszere! Dr. Nő szerint az oltás miatt náthás a Kisfiam a 4. nap után?? Válaszát előre is nagyon köszönöm!


Kedves Kérdező!
Az oltás helyén a helyi reakció kisebb véraláfutás lehet, nincs jelentősége. A korábbi reakció, a 4. napon az oltás beadásának időpontjában már lappangó vírusfertőzés lehet, ami most jött elő, nem az oltások következménye. Láz, kiütés nem feltétlenül jön elő.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Beáta  2012. április 1. 10:24   #4973 

Tisztelt Doktornő!
Tavaly nyáron allergiás lettem a parlagfűre. Bedagad a szemem, viszket a fülem ,torkom, prüszkölök , szinte egyfolytában folyik az orrom és be van dugulva. Ezekkel a tünetekkel mentem a körzeti orvosomhoz , mert már így ment jó néhány hete. Kértem beutalót allergológushoz de nem adott. Elküldött a fülészetre ott csináltak allergia tesztet ami kimutatta a parlagfű poratka és a a lisztatka allergiát. Ezek után sem adott allergológiára beutalót hanem Ő írta folyamatosan az allergia gyógyszereket. Cetrizin, aerius, histasynt több féle orrsprayt de egyik sem használ. Valószínüleg ebből kifolyólag még asztmás is lettem a télen arra fostert használok. A mai napon megint szeretem volna beutalót kérni az allergológiára de nem jártam sikerrel, írt fel egy másik allergia gyógyszert lendin a neve. Az lenne a kérdésem a Doktornőhöz, hogy ez így helyes e? Nem kellene inkább ezt szakemberre bízni és,hogy az allergia gyógyszereket lehet egyfolytában szedni bármeddig? A tüneteim még mindig megvannak de az orrfolyásomat enyhítette a nasonex amit nem rég szereztem be.

Előre is köszönöm a válaszát
Üdvözlettel:Beáta


Kedves Beáta!
Javaslom, ha nem kap beutalót allergológiára, menjen el a tüdőgondozóba, ott is megnézik és az asztmáját is be tudják állítani szükség esetén! Össze vissza gyógyszerezésnek nyilván nincs értelme.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Keveset kakil  2012. április 1. 10:21   #4972 

Kedves doktornő

4 éves kisfiam az utóbbi hetekben nagyon kevest kakil. Naponta ugyan, de nagyon piciket, többször kicsit (kb.meggymagnyi-mogyorónyi). Ez nagy baj? Kap széklelazítót, mert korábban voltak székrekedéses problémái. Nem akarja egyszerre kikakilni, mit tehetnék?

Aggódó anyuka


Kedves Anyuka!
Adja tovább a székletlazítót és mellé probiotikumot (BioGaia csepp, napi 2x5), sok folyadékot is! Kevés tejterméket, semmi kakaót, banánt, csokit!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Angéla  2012. április 1. 10:14   #4971 

Drága Doktornő!
Az én problémám egy kicsit összetett, de nagyon bízom benne, hogy Ön választ tud adni a kérdéseimre, mert már úgy érzem, hogy megőrülök!
Van egy 15 hónapos kisfiam, aki főleg mostanában rengetegszer elesik, vagy neki rohan valaminek és olykor óriásit koppan a feje, mostanában olyan kis szerencsétlenül esik el szegénykém. Első gyerek, az én problémám pedig az, hogy borzasztóan pánikolós vagyok, és állandóan a netet bújom, most például ezeket a koponyasérüléseket tanulmányoztam ki. Tudom azt, és doktornő is leírta, hogy a koponyatörést csak röntgen mutatja ki, és az lehet panaszmentes is. A minap mikor a gyerek nagyon csúnyán beütötte a fejét, elvittem a gyerekorvosunkhoz, aki megvizsgálta, és azt mondta, hogy nincs szükség koponya röntgenre, feleslegesen nem teszi ki sugárdózis veszélynek.
1. Az első kérdésem az lenne, hogy amíg a koponyaűri vérzés 2-3 nap alatt kialakul és szemmel látható tünetei vannak, addig a koponyatörést csak röntgen mutatja ki, és annak is lehetnek több fajtái valamint van olyan is, hogy nem okoz semmilyen panaszt, akkor honnan tudja a gyerekorvosunk, hogy nincs szükség koponya röntgenre? Gondolom, hogy nem lát át a fején, vagy nincs röntgen szeme? Van -e esetleg olyan tünet, vagy laikus számára nem látható jel, ami alapján Ő ezt röntgen nélkül meg tudja ítélni?
2. A tény az, hogy a gyerek főleg mostanában legalább heti 2x csúnyán odaüti a fejét valahová, így állandóan ülhetnék vele a röntgenbe, de melyek azok a jelek, amikor már valóban baj van?
3.Tényleg létezik olyan, hogy be van repedve vagy törve a koponyája és nincs semmi tünete? Ez mindegyik fajta koponyatörésre igaz lehet?

Kedves Doktornő az állandó félelmem, és szorongásom az, hogy ne add Isten egy ilyen nagyobb esés után tényleg bereped, vagy betörik a kis koponyája, én meg nem viszem orvoshoz, hiszen a gyerek szemmel láthatóan jól van.
Hogyan tudok magán úton koponya röntgen kérőlaphoz jutni, hogy én is megnyugodjak?
Válaszát nagyon köszönöm!
Angéla


Kedves Angéla!
1. Amíg nem látunk tünetet a gyereknél, addig sokszor inkább a megfigyelést javasoljuk, pontosan azért, mert nem szabad egy gyereket kitenni gyakori röntgenezéseknek és a röntgen valójában csak a csont törését mutatja ki, a belső, agyburok közti vérömlenyt nem.
2. Hányás, aluszékonyság, zavartság, rángatózás, szédülés, pupillaeltérés a figyelmeztető tünetek, amikor rohanni kell az ügyeletes sebészeti osztályra!
3. Koponyarepedés nagy ritkán maradhat tünetmentes, törés azért nem. De a tényleges veszélyt valóban az agyburkok közti alattomosan képződő vérömleny jelenti, ami több nappal az ütést követően jelent veszélyt.
Csak azzal tudom biztatni és a szeretném az aggodalmát enyhíteni, hogy a legtöbb kisgyerek ezerszer beüti a fejét és csak igen-igen ritka a komoly sérülés! Erre mondják az idősebbek, hogy a kicsiknek még van védőangyaluk, aki vigyáz rájuk és ebben kell bíznunk!!!
Nem javasolnám a "magán" röntgenezgetést, mert a sugárártalom sokkal, de sokkal veszélyesebb a gyerek számára, mint egy-két beütés és a nyugalom is hamis, amit nyerhet ezáltal!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

nasonex  2012. március 31. 21:33   #4970 

Kedves Doktornő!
Kisfiam 3 éves mult, allergiára 2 hete kap nasonex orrsray-t, mostanra teljesen megszünt az orrfolyása, viszont az oviban bárányhimlő járvány van. A kérdésem az hogy szabad-e ilyenkor használni steroidos orrspray-t.
Köszönöm!
Ákos


Kedves Ákos!
Igen, napi 1x használhatja továbbra is a szteroidos orrsprayt, de ne napi 2x és kb. 1 hónap után lassan hagyja abba! Ez a bárányhimlőtől független. Allergiás tünetekre 3 éves gyereknek inkább az allergia ellenes gyógyszer szedését javasolnám.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

szín  2012. március 31. 21:29   #4969 

Tisztelt Doktornő!

3 éves a kisfiam és jó pár hónapja csak olyan játék kell neki, ami citromsárga. Megőrül a boldogságtól, ha lefestjük a biciklijét pl. sárgára.Énekel a sárga színről,az oviban is csak azzal fest vagy rajzol stb.Ez normális dolog,nem kórós, nem utal semmi agyi problémára?
Ma ugyanis Karinthy-ről olvastam és azt valószínűsítik, hogy a piros szín mániája már "előrejele" volt az agydaganatnak. Vagy a legtöbb gyerek színmániás?

Ne haragudjon, hogy kérdésemmel zavartam.

Köszönettel

Dóra


Kedves Dóra!
Nem, a színmánia biztosan nem agydaganat jele, ettől egyáltalán nem kell tartania!
A "színmánia" 3 éves gyerekeknél normális jelenség, pár hónap alatt elmúlik. De sok gyereknek van olyan korszaka, melyben pl. csak sárga színű ételt eszik, sárga ruhát vesz fel stb. Ez a színmánia későbbi életkorban is megmaradhat autista gyerekeknél , de ekkor nyilván sok más egyéb tünet is társul hozzá.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Kiütés  2012. március 30. 18:18   #4968 

Tisztelt Doktornő!

8 hónapos kisfiamnak 7-10 napja mindkét cimbjának oldalsó-hátsó részén piros, érdes lencse méretű kiütések jönnek ki. Pár nap múlva elmúlnak és újabbak jönnek ki. Kizárólag csak a combjain. Én v.milyen allergiára gondolok mert nekem is pontosan ilyenek szoktak lenni a fémekre, mint például a farmer fémgombjára és viszket. Új mosószert, kozmetikumot nem használtam. Vagy valamelyik ételtől? Egyébb rendellenes tünete nincs, a széklete is normális. Mostanában elalvás előtt sír de bújnak a fogai és ennek tulajdonítom.

Előre is köszönöm válaszát!!

Enikő


Kedves Enikő!
Lehet esetleg a kombidressz patentja? Fémallergiás babáknak szokott kiütést okozni. De a "sima", nem allergiás alapú ekcéma is jelentkezhet a comb bőrén kizárólag. Kenje be Lipobase Repair krémmel, ha nem múlik el ettől kb 5 nap alatt, akkor vigye el a gyerekorvosukhoz!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Aggódó Anyuka  2012. március 30. 18:14   #4967 

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő: 7 éves kislányom vvt sülyedése 15mm/h,ez utalhat bármilyen komolyabb betegségre?Köszönöm.


Kedves Kérdező!
Komolyabb betegségre nem utal, esetleg enyhébb fertőzés: torokgyulladás, megfázás, felfázás, arcüreggyulladás stb. okozhat ilyet.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Bárányhimlő oltás háromszor  2012. március 30. 18:13   #4966 

Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 21 és 24 hónaposan megkapta a bárányhimlő oltást.
Figyelmetlenségből adódóan 38 hónaposan újra kapott szintén egy bárányhimlő oltást (varilrix).
Lehet ebből bármilyen probléma a későbbiekben hogy háromszor kapta meg ugyanazt az oltást?

Köszönettel
Melinda


Kedves Melinda!
Ne aggódjon, nem lesz ebből baja, sőt, erősebb lesz a védettsége!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

fejfájás  2012. március 30. 08:04   #4965 

Tisztelt doktornő!
14 éves vagyok. Az elmúlt 3 napon délután(4-5 óra) erős fejfájás tör rám. Mostanában kevesebbet alszom kb. 7-8 órát. Mit kellene tennem? Lehet hogy valami súlyos? Köszönöm:


Kedves Kérdező!
Aludjon többet, pihenje ki magát, ha ez nem segít, irány az orvos!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

levegőztetés  2012. március 30. 08:04   #4964 

Kedves doktornő,
kisfiamat mult hét hétfőn szültem császárral. Pénteken ugy engedtek haza, hogy ilyan szép időben akár már szombton ki is vihetem babakocsiban. Hétvégén nem voltuk kint. Hétfőn kellett vinnünk a gyermekorvosunkhoz, oda már babakocsival mentünk - kb. 10-15 perc oda és ugyanennyi vissza. Tegnap nem voltunk kint mert nagyon fujt a szél és a napocska sem sütött. Ma viszont mivel szép idő volt ujból kimentünk - ma 8 napos. 15-20 percet terveztem, de 45 perc lett belőle.
AMikor ma megemlitettem anyosomnak és más ismerősömnek rőgtőn lekaptak, hogy mit csináltam, egy 8 napos gyermeket egyáltalán nem lett volna szabad kivinnem, nem hogy 45 percre. Teljesen bepánikoltam. Lehet ,hogy akaratomon kivül is, de rosszat tettem a babámnak?


Kedves Anyuka!
Nyugodtan levegőzhetnek, de kerüljék a tömeget, szelet, esőt, huzatot. Napos, szép időben kezdjék a levegőzést, kb 2 hetesen, jó a 30-45 perc kezdetben.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

KicsiBuba  2012. március 30. 08:02   #4963 

Kedves Doktornő!
Kisfiam március 20-án múlt 5 hónapos, most 7540 gr és 72 cm.2011. októberben, császárral született, 41. hétre, egészségesen. Novembertől már pótolnom kellett szoptatáskor és sajnos 4. hónapra elfogyott a tejem.Az elválasztással nem volt gond.A második tápszert eszi, szereti, az a Beba HA szenzitív.Az étkezésről érdeklődnék, neki így megfelelő-e.Általában negyed7-fél 8 óra körül kel.Reggeli 300 ml tápszer.Már megkezdtem a hozzátáplálást, kb. egy hónapja.Ennél fogva ebéd 100 ml főzelék.Utána tápszert is igényel, 150 ml.A főzeléket én készítem, mert a bébiételt nem fogadja el.Krumpli-répa, vagy csak krumpli, aztán kóstoltunk már krumplit-sóskával.Főzöm, turmixolom és tápival higítom.Az ebéd, attól függ hogyan kel.13-14 óra körül.Egyszer alszik nappal, 11 óra körül.Változó hogy mennyit, van amikor másfél órát, van amikor két és fél órát.Következő étkezése 18 óra körül 100 ml gyümölcs és tápszert is kér.A vacsora fürdés után 20.40 körül van.150-200 ml tápi.Előfordul, hogy a nappali 4. étkezése 19 órára esik, de fürdés után akkor is igényli a tápit, megszokta.így annak arányában adok neki, amennyit előtte evett.ez így nem baj?Kóstoltuk a sinlac pépet, gyümölcs után.ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy ehet-e utána még tápszert.mert sok pép nem kell neki, de éhes marad, úgy vettem észre.21- max. 22.30 körül alszik el és reggel negyed 7- fél 8 óra körül kel.Elegendő az alvása?Az alsó két foga kibújt már.Még egy kérdést engedjen meg kedves Doktornő:Mostanában az a szokása a kisfiamnak, hogy a feje alá helyezett pelenkát teljesen begyűri a feje alá, belefúrja magát.Azt csináltam hogy adtam neki egy lapos babapárnát, hátha nyugodtabb lesz tőle.Ezt miért csinálhatja?Válaszait nagyon várja és köszöni egy első gyermekes anyuka.Üdvözletem!


Kedves Anyuka!
Lassan emelje a főzelék, gyümölcs arányát, kezdjen gluténtartalmú gabonapépet is és húst 6 hónapos kor után! A Sinlac után adható még tápszer, természetesen. A mennyiség, alvásidő teljesen rendben vannak. A párna vagy pelenka gyűrögetése ártalmatlan dolog, nem érzem problémának.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

hallójárat leoltás  2012. március 30. 07:58   #4962 

Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 11 napos, ma tudtuk meg, hogy a születés után levett hallójárat leoltás pozitiv lett, Enterococcust találtak benne. (Az én Streptococcusra pozitív hüvelyváladékom miatt került sor erre a leoltásra, antibiotikumot én terhesség alatt kaptam, szülés alatt sem én, sem a baba nem kaptunk.)
Az újszülöttosztály szerint nincs teendőnk, mert ha gondot okozott volna a babánál az Enterococcus, az már jelentkezett volna az első héten legkésőbb. Valóban nincs teendőnk?

Köszönettel: Hanna


Kedves Hanna!
Használjanak a babánál 3 napig Garasone fülcseppet, napi 3x1-2 cseppet mk. fülébe!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

náthát, de hogyan...  2012. március 30. 07:56   #4961 



Kedves Doktornő!
Inkább technikai segítséget szeretnék Öntől kérni, mintsem terápiát, ez utóbbit természetesen már korábbi válaszaiban megtaláltam.
1 éves lett a kisfiam (még szopizik is), eddig szerencsére elkerülte a betegség, most folyik az orra (láztalan), vélhetően megfázás. Néhány hónaposan talán egyszer használtam az orrszívó-porrszívót minden gond nélkül. Most ahogy előkerült, minden rossz élmény nélkül, szinte azt sem engedi, hogy zsebkendővel megtöröljük az orrát, nemhogy egy orrszívócsövet dugjak az orrlyukába. Mivel fizikálisan képtelenség kiszívni az orrából a váladékot, orrot fújni nem tud, a nagy sírás és fejkapkodás miatt nem is erőltetem. Még szerencsésnek mondható, hogy nem egy vírusfertőzéses erős nátha, mert akkor nagyon nagy gondban lennénk.
Nasivin orrspray-t (1-6 évesig) váltottam ki szükség esetére és ha sikerül néha puha textilpelenka használatával céltudatosan-játékosan megtörölgetjük legalább az orrát. A természetnek köszönhetően eddig napi sokszor kitüsszenti a váladékot legalább. Abban bízom, hogy idővel ez a "viselkedés", ami nem rá vall, elfelejtődik, viszont szeretnék felkészülni, ha nem... Nagyobbik kisfiamnál soha semmi gond nem volt ezügyben, a kicsinél pedig nem volt semmi félelemre utaló jel. Mit tehetek a jövőben, hogy ha ez így marad ez a félsz, legalább a nátha szövődményeitől megóvhassam más eszközökkel? (akár mint anyáink idején...)
Kedvező válaszában bizakodva, tisztelettel,
Lné Marianna


Kedves Marianna!
Erre csak annyit tudok Önnek válaszolni, hogy a szelíd, de határozott "erőszak" bizonyos gyermekgondozási műveletek esetén elkerülhetetlen. Tehát néhányszor segítséggel le kell fogni a gyereket és leszívni az orrszívóval az orrát. Sokkal kisebb "erőszaktétel" ez, mint később a fülfelszúrás, antibiotikumbeadás, injekció stb. A kisebb gyerek torok/fülvizsgálata sem megoldható az orvosi rendelőben a lefogása nélkül, de sok gyereknél a rendszeres fogmosás is csak erőltetve megoldható. Nem fogjuk tudni 1-2 éves csemeténket rábeszélni ezekre a műveletekre, de ettől nem károsodik a személyiségük, ha bizonyos dolgok erőltetéssel megoldhatóak csak!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

előző oldal 249. oldal következő oldal