Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Csáki Csilla
Dr. Csáki Csilla válaszol
Dr. Csáki Csilla
allergológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos
Felnőtt és gyermek allergológia, immunterápia
előző oldal 244. oldal következő oldal
allergia  2012. március 5. 09:29   #4880 

Tisztelt Doktornő!

Kislányom 2 éves lesz és kb. 3 hós kora óta refluxos ill. étvágytalan. A zöldségeket és a húst nem akarja megenni. Szinte mindig puffadt a hasa és sokszor fáj neki. Rosszul alszik éjszakánként. Visszatérő külsőfül gyulladásai vannak, hámlik a fülében a bőr. Erre sokszor szteroidos krémeket kapott.
Ezek miatt elvittem vérvizsgálatra. A vérképben a thrombocytaszám magas volt (531 ref.: 100-400) és az MPV 6,7 (ref.:7,4-11). Ez nem utal semmi kórosra?
Allergiagyanú miatt is végeztek vérvételt, ezen az szerepel, hogy az a-Transglutaminaz IgA 1,0 alatt van. Ez nem tudom mit jelent.(?)
Ezen kívül a tejre és a szójára negatív, a tojásra enyhén érzékeny (47 a 40 helyett). Még egy értéket állapítottak meg, ez az IgA, ami 0,15 és a szám előtt egy csőrjel a szám felé a nagyobb értéket mutatva, gondolom, ez azt jelenti, hogy kisebb, mint 0,15. De valóban ezt jelenti?
Ezeket az eredményeket 1 év és 10 hónaposan mérték, de csak nemrég kaptuk meg az allergiaeredményeket.
Az orvos azt mondta, hogy ez az IgA csak egy picit alacsonyabb, mint a referenciaérték, de a referenciatartomány szerint 0,83-2,17 a jó. Szerintem ha nem is kell ennyinek lenni de ez a 0,15 (vagy kisebb?) nagyon alacsony még az ő korcsoportja szerint is. Ez már IgA hiányra utal? Talán veleszületett IgA hiánya van?
Ezen vizsgálatok mellett nem lenne-e célszeű megnézetni az IgG IgM és IgE értékeket is?
Az orvos azt mondta, hogy három hónap múlva megismétlik a vérvételt, de szerinte 90%-ban nem lisztérzékeny (mert ezért nézték az IgA-t).
Ennyiből tényleg kiderül, hogy nem lisztérzékeny? Elég ez a lisztérzékenység diagnózisához?
Tojást nem adok neki, de tojást tartalmazó ételeket és tejet is ehet,ugye?

Köszönöm válaszát:

T. Timea.


Kedves Timea!
A magasabb thrombocytaszám vírusfertőzés miatti átmeneti jelenség szokott lenni. A Transzglutamináz IgA alacsony értéke elvileg kizárja a lisztérzékenységet. De IgA hiányosokban nem 100%-os értékű ez a vizsgálat sem. Az IgM-nek nincs jelentősége, az IgE emelkedettsége allergiás hajlamra utal, az alacsonyabb IgG is az immunrendszeri éretlenseéget jelzi, az IgA hiányhoz hasonlóan.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

alergia ampicilinre  2012. március 3. 23:17   #4879 

eleg csak kulsoleg kezelni az ampicilinre alergiat, mi ajele


jele bőrkiütés, arc-ajakduzzanat lehet, nem elég külsőleg kezelni

Brigitta  2012. március 3. 23:16   #4878 

Kedves Dokornő!
Kislányom 5 éves, harmadik napja bárányhimlős.
Éjszaka magas (38,8) láza volt, nehezen tudtam csillapítani, és ma is egész nap lázas volt, 38,5 körüli.
Két dolog aggaszt, az egyik, hogy mielőtt bárányhimlős lett, előtte 2-3 hétig elhúzódó köhögéses, orrfolyásos náthája volt, amiből épp csak kigyógyult, és pár nap múlva kijöttek a pöttyök.
És ma elkezdett hurutosan köhécselni, és a beszédhangján is hallom, hogy valahol lerakódás van a légutaiban, köszörülni kell a torkát. Ez lehet összefüggésben a bárányhimlővel, vagy esetleg nem gyógyult ki elég jól a náthából, és most visszaesett? Vagy ez már a himlő szövődménye?

A másik, hogy néha kemény a kakija, próbálom sok folyadékkal itatni, gyümölccsel etetni, de néha így is nehezen jön a kaki. Ma, amikor WC-zett, egy kisebb friss vércsíkot láttam a kaki tetején. Nagyon megijedtem :-(. Most nem volt túl kemény a széklete, kérdeztem, és azt mondta, nem volt nehéz kinyomni. Lehet, hogy mégis felsértette a végbelét, azért vérzett? Vagy ez már valamilyen szövődménye lehet a himlőnek?

Nagyon aggasztanak a szövődmények, kérem mondja meg, mikor jöhetnek elő ezek, a betegség mely szakaszában? Mennyire egyértelműek a tünetei? Én itthon laikusként is felismerem? Mert a doktornőnk nem hívott vissza ellenőrőzésre bennünket.

Köszönöm szépen a válaszát!

Brigitta


Kedves Brigitta!
A hurut miatt nem kell különösebben aggódnia, a bárányhimlő velejárója. Lázas állapotban, betegségben gyakori a kemény kaki, itassa bőven, etesse szilvalekvárral, adjon neki probiotikumot!
A szövődmények igen ritkák, leggyakoribb a hólyagok elfertőződése. Ilyenkor nagy vörös udvar alakul ki egy-egy hólyag körül, ezek össze is olvadhatnak, az egész bőrfelület elgennyedhet az adott területen. Előfordulhat még Pneumococcus tüdőgyulladás, ami Prevenar oltást kapott gyerekeknél nem valószínű. Az idegrendszeri szövődmény még ritkább, bénulással, egyensúlyzavarral jár, kb. egy hónappal a betegség lezajlását követően. Nyilván, ha szövődményre gyanakszik, vissza kell vinni a gyereket orvoshoz, aki szükséges esetben kórházba küldi tovább!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Virusos torok gyulladás  2012. március 3. 23:03   #4877 

Tisztelt Dr. Csánki Csilla!


Kérdésem az lenne egy vírusos torokgyulladásnál mennyire normális a több napig tartó magas 38.5-39.1 közötti láz.
Nagyobbik kislányom /3 és fél éves/. Múlthét pénteken vittük orvoshoz aki mondta hogy vírusos a torka semmi teendőnk nincs csak c vitamin és lázcsillapítás. El is kezdett gyógyulni de vasárnap este újra belázasodott. Hétfőn telefonáltam a Dr. nőnek és azt mondta kezdjük el az antit mert vissza eset. Tegnap/csütörtökön/ reggel kapott utoljára láz csillapított, ma reggel már 36,2 kelt. Most 4 kor 37.9 lett újra. Ez még mind betudható a vírusnak? Miért nem használ már az antibiotikum 4. napja szedi /Curam Duo/.
Közben a kisebbik lányom/ 2 és fél éves/ is tegnap belázasodott így kihívtam a Dr.nőt aki megvizsgálta megint mind a két gyereket. A picinek ma már 39.1 volt a láza.
Ilyen magas lázzal jár?Normális menete ez a vírusos torok gyulladásnak? Mellette mind a ketten rettenetesen csúnyán köhögnek és folyik az orruk non-stop.

Köszönöm!


Kedves Kérdező!
Vírusos fertőzés is okozhat 4-5 napig tartó lázat és ez lehet igen magas, pl. influenzavírus esetén. Nem helyes csupán a láz időtartama alapján, egyéb vizsgálatok nélkül, csak úgy, elkezdeni az antibiotikum adását. Mindkét gyereknek típusos vírusfertőzése van (magas láz, orrfolyás, köhögés), ezért nem ér semmit a feleslegesen adott antibiotikum. Legyen türelmes!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

13 hónapos baba  2012. március 3. 23:00   #4876 

Kedves Doktornő!

13 hónapos baba ehet bolti majonézt?

Köszönettel: Mónika


Kedves Mónika!
Olvassa kérem el, mi mindent tartalmaz egy tubus bolti majonéz? Ezeket az összetevőket nagyon nem javasolnám egy 13 hónapos babának!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Hisztamin  2012. március 3. 22:59   #4875 

Kedves Doktornő!
Kislányom 6 éves.Pár hónapja evés utáni viszketésre,hasfájásra panaszkodik.Hasi ultrahang negatív lett,vérében nem találtak semmire antitesteket.
A karcolásos bőrteszt hozott csak "eredményt".
Két kérdésem lenne:
-.A régebbi + jeles pozitivitás(nekem is voltak vizsgálataim)mennyiben felel meg a mostani mm-ben mértnek?1 + =1 mm?
-1-2-3 mm-es értékű lett nála pl. por,toll,szőr,parlagfű,fák,füvek.A hisztamin 5mm.
Mennyire súlyos pl.a 3mm?És az 5 mm-es hisztamin?(Nekem évekkel ezelőtt +++ volt az értéke)
Én ez utóbbit sejtem a panaszai hátterében,csak az a szomorú,hogy szinte minden étkezés után viszket.Kerülni kell a magas hisztamin tartalmú ételeket?
köszönöm
Vera


Kedves Vera!
Ezek az eredmények léguti allergiára utalnak, ami jellemzően nem szokott hasfájást, viszketést okozni. A pollen-étel keresztallergia száj körüli pirosodást, duzzanatot váltana ki. 1 és 2 mm pozitivitás még negativnak számít, a 3 mm igen enyhén pozitiv, nem erős allergia tünete. Az 5 mm hisztamin sem erős reakció, ez csak egy kontroll, nem jelenti azt, hogy bármire diétáznia kellene. Laktóz intoleranciára gondolnék leginkább!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kérdés  2012. március 3. 22:54   #4874 

Tisztelt Doktornő!

Segítséget szeretnék kérni!Kb. 5-7 éve vannak panaszaim és egyre rosszabbak! Panaszaim:haspuffadás (szinte minden ételtől), sokszor visszatérő aphták, néha hasmenés, sokszor hasfájás.
pár éve lactose érzékenység derült ki...laktosmentes étrend mellett is megvoltak a panaszaim...majd fél év teljes tejmentes diéta mellett is tüneteim vannak.
kb fél éve vérből helicobakter teszt is történt negatív eredménnyel.IG-ket nem néztek.
családomban vannak cöliákiás betegek, kérdésem, h lehetséges e nálam is?
És érdemes a gyorstesztet itthon elvégezni?És utána annak tudatában ismét orvoshoz fordulni?


Köszönettel, Tisztelettel:Renáta


Kedves Renáta!
Tüneteit okozhatja dysbakteriosis (abnormális bélflóra), ebben az esetben hosszabb távú, több hónapos probiotikum szedés segíthet. Lehet IBS (irritábilis bél szindróma), vagy akár lisztérzékenység is. A celiakia gyorstesztet nyugodtan végezze el otthon és amennyiben pozitiv, akkor menjen el orvoshoz ezzel kapcsolatosan!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

méhecske  2012. március 3. 22:51   #4873 

Kedves Doktornő!
Szeretnék érdeklődni arról, hogy a méhecske csípésre való allergia szűrhető-e valahogyan, vagy csak akkor derül ki, ha megcsíp valakit.
Köszönöm!
Ági


Kedves Ági!
Szűrésre csípést megelőzően nincs lehetőség, ugyanis csak csípés után mérhető a vérből a kialakult spec IgE ellenanyag.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

tapasz  2012. március 3. 22:50   #4872 

Tisztelt Doktornő!
Középkorú nő vagyok (42). Az utóbbi időben többször jártam vérvételen, és azt tapasztaltam, hogy a vérvételt követően rám rakott tapasz helye kipirosodik. A pirosság csak a tapasz helyén van, élesen elkülönül a környezetétől, nem hólyagzik, nem viszket, 3-4 nap alatt fokozatosan tűnik el.
Ha az újjamat megvágom és sebtapaszt teszek rá, az nem pirosodik ki, illetve voltam fémallergia vizsgálaton, amely szintén tapaszos, amellett, hogy negatív, itt sem lett piros a tapasz helye.

Az alábbi allergiavizsgálatok készültek el és minden negatív:
Spec. IgE nutritív étel (42 féle)
serum IgE 5,88 E/ml ref: < 87,00
Spec. IgE Inhalitiv (36 féle)

Az alábbiakat teszthiány miatt nem végezték el:
Specifikus IgG1
Specifikus IgG2

Az allergiavizsgálatok krónikus orrmelléküreg gyulladások miatt készültek. Illetve már pár hónapja azt tapasztalom, hogy alkoholfogyasztáskor (egy pohár bor) a nyakam alatt a mellkasomon, mint egy nyaklánc, piros foltok jelennek meg, ugyanitt esténként fürdés vagy tusolás után is, aztán pár óra múlva nyomtalanul eltűnnek. Bőrgyógyász nem talált semmit.

Kérdésem az lenne, hogy ez allergia lehet? Ha igen szükséges-e bármilyen más vizsgálatot elvégezni, vagy elég ha csak kerülöm a tapaszt és az alkoholt?
Lehet ez mással is összefüggésben? Például az évtizedek óta fennálló hipofízis adenoma (prolaktinóma) okozta hormonzavarral?

Köszönettel: Anna


Kedves Anna!
Az alkohol és egyéb élelmiszerek (csokoládé, kakaó, érlelt sajt, szalámi stb.) által okozott kipirosodás és a ragtapasz, a meleg víz hatása is közvetlen hisztamin felszabadítással magyarázható a vérsejtekből, ez nem allergiás reakció. A kerülésen kívül mást nem igen tehet. A hormonzavar szerepet játszhat a kialakulásban.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

megfazas  2012. március 3. 22:47   #4871 

Kedves doktorno
A kislanyom 2es fel honapos egy par napja kapta be a vedo oltast ra egy ket napra megszorcsogosodot az orra de laza nincsen. mit lehet ilyenkor tenni vigyem el az orvoshoz?
elore is koszonom szepen

MMR oltás  2012. március 3. 22:46   #4870 

Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 14 hónapos és lassan esedékes lenne az MMR oltás. 13 hónapos korában azonban kimutatták vérvizsgálattal a tojás allergiát, miután egy fél babapiskótától nagyon csúnyán, élénk vörös kiütéses lett a bőre mindenhol, a szája pedig kezdett feldagadni. Amióta diétáztatom és én sem eszem tojást (szoptatás alatt is ekcémás volt a bőre mindaddig, amíg rá nem jöttem, hogy az anyatejen keresztül is allergizálja), azóta szép a bőre.
Én szeretném, ha ezt az oltást el lehetne halasztani, hátha kinövi az allergiát. A gyermekorvosunktól kaptunk egy beutalót a helyi kórház infektológiai osztályára, ahol állítólag oltás szakértő mérlegeli a helyzetet és eldönti, hogy kórházi körülmények között beadható-e az oltás. Amikor azonban telefonon időpontot kértem hozzájuk, azt mondták, hogy mindenképpen beadják a gyereknek az oltást.

Szeretnék Öntől tanácsot kérni, hogy mit tudok annak érdekében tenni, hova forduljak, hogy kaphassak igazolást arról, hogy most nem oltható a gyerek? Ahol valóban megnézik a leletet és az alapján döntenek, és nem csak gondolkodás nélkül beadják az oltást, nem törődve a következményekkel? Én láttam, hogy mit okozott Nála a fél babapiskóta, és nem szeretném ennek még egyszer kitenni.

Válaszát előre is köszönöm,

Diána


Kedves Diána!
Az MMR oltásban minimális tojásfehérje van, tehát nem valószínű az allergiás reakció, de tekintettel az előtörténetre, javasolnám én is a védőoltási tanácsadóban, kórházi háttérrel történő oltást. Ez az oltás nagyon fontos, komoly és ma is szórványosan előforduló betegségek ellen véd, melyek a környező országokban járványosan is előfordulnak és súlyos szövődménnyel járhatnak (kanyaró, rubeola, mumpsz). Az oltás halasztása nem befolyásolná a tejallergia kinövését, viszont komoly kockázatot jelentene kisfia számára fertőző megbetegedés szempontjából! Magam részéről az oltás beadását javaslom!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

bárányhimlő?  2012. március 3. 22:41   #4869 

Kedves Doktornő!

6 éves kislányom mellkasán tegnap megjelent egy kb. fél centi átmérőjű kiütés, benne 2-3 pici vízzel teli hólyaggal, viszket is neki.
Ma reggelre a teste több helyén is megjelentek pici, piros aljú, gombostű fejnyi apró hólyagocskák, összesen kb. 5-6 darab, azok azt mondja, nem viszketnek. Kicsit melegnek éreztem reggel, megmértem a hőjét, 37 fok volt. Nem is engedtem oviba, délután megyünk a gyerekorvosunkhoz, de érdekelne a véleménye, elképzelhető, hogy bárányhimlős lett a kislányom? Nem volt még soha, és az ovis közösségben sem volt évek óta járvány, most sem beteg senki. Máshová nemigen járunk, szerintem az utóbbi két hétben csak itthon és az oviban volt.

Ami még lehet, hozzátartozik, hogy nekem pár napja viszket, érzékeny a mellkasom, hátam, és nagyon apró, alig észrevehető pici hólyagocskákat látok időnként, de van, hogy nem is észrevehető. Arra gondoltam, talán valami irritáció lehet mosószertől esetleg, de most az jutott eszembe, hogy lehet, bekerült a bárányhimlő vírus a családba, ami nálam övsömört okozott (én voltam himlős gyerekkoromban), a lányomnál meg himlőt?

Végül az lenne még a kérdésem, mit tehetünk azért, hogy ha kiderül, hogy bárányhimlős, ne alakuljanak ki nála szövődmények? Nagyon rossz dolgokat olvastam erről, nagyon szeretném elkerülni őket!

Köszönöm szépen válaszát!

Anna


Kedves Anna!
Bárányhimlő biztos diagnózisát csak közvetlen fizikális vizsgálattal lehet megállapítani, de sokszor még az sem teljesen biztos. Kislányánál leírása alapján nem kizárt a bárányhimlő, de Önnél biztosan nem övsömörről van szó, mert az igen fájdalmas, lázzal, rossz közérzettel járó betegség. Az esetleges komolyabb szövődmények ritkán alakulnak ki, és nem igazán megelőzhetőek.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

hoemelkedes  2012. március 3. 10:20   #4868 

Tisztelt Doktorno!
A kislanyom 4 es fel eves, megfazott, belazasodott.Hetfotol kap ceftibuten 36mg antibiotikumot napi 4ml es nurofent, kohogesre eurespalt.Kedden nem volt laza, egy szuk orat setaltunk a napsutesben, szerdan mar nem adtam neki nurofent, mert nem volt meg hoemelkedese sem, de kapta tovabb az antibiotikumot, es elmentunk delutan vasarolni.Ma delelott elkezdett jobban kohogni, es az orra is folyik.Megmertem a homersekletet es 37.5 volt.Ujra kezdtem adni a nurofent es igy nem ment csak 37 ig a homerseklete delutan.A kerdesem ha most lejar szombaton az antibiotikum, akkor mit csinaljak, ha mondjuk nem lesz mar hoemelkedese sem, meddig adjam a nurofent es az eureszpalt.Attol felek, hogy nehogy ujra belazosodjon, esetleg sumetrolimot ne adjak neki? Persze, ha lesz hoemelkedese visszamegyunk az orvoshoz, de a korhazban annyi beteg gyermek van, ha nem muszaj a kornyekre sem mennenk. Amikor meghalgatta a doktorno, akinel voltunk, azt mondta, hogy a tudeje tisztade a torka jo piros, ez volt a diagnozis akkor.
Tisztelettel egy anyuka!


Kedves Anyuka!
Legyen türelmes, ne menjen a kórház közelébe se, amíg kislánya két láz között alapvetően jól van, eszik keveset, iszik folyadékot és járkál! Bizonyára vírusos fertőzése van, ami lezajlik max. 1 hét alatt! Semmiképpen ne kezdjen újabb antibiotikumot, ez felesleges! Nurofent csak láz esetén adjon! A gyerekeknél vírusok okozzák leggyakrabban a lázat, köhögést, orrfolyást, nem kell ettől rettegnie!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

fejutogetes  2012. március 3. 09:53   #4867 

Tisztelt Doktor no
Gyermekem 2 eves es sajnos tavaly szeptember ota felvett egy rosz szokast. Amikor nem kedve szerint tortennek a dolgok akkor a fejecskejet "pofozgatja"teljes erobol vagy belefejel mindenbe ami elotte van, legyen az ajto, fal, agy, vagy akar annak a feje aki olben tartja. Gyorsan megalitjuk de neha masodpercek alatt tortenik meg. Probaltuk le szoktatni, de nem sikerult teljesen. Hetfo ota naponta tobszor az ujacskajaval mutogatja nekem a fejecskejet es nagy szomoruan nez ram, mintha azt akarna mondani hogy faj a feje, vagy legalabbis ezt gondolom en.
1-Normalis ez a rosz szokas ilyen idos gyereknel?
2-Lehet a sok utogetesnek valami mellekhatasa?
3-Fajhat neki a feje a sok utestol?
Doktor no tancsat es velemenyet szeretnem kerni es mi a teendom
Anita


Kedves Kérdező!
A fejütögetés gyermekénél azt jelzi, hogy az akaratát akarja Önökön érvényesíteni és látja, hogy mindent megkap, ha ezt elkezdi csinálni. Egyfajta lelki zsarolás, hiszti tünet. A mutogatás is ilyesmi lehet, nem fejfájás tünete gyereknél.
Nem valószínű, hogy túl erősen csinálná, ami komoly fájdalmat okozna neki.
Tanácsom, szóljanak rá, hogy nem szabad ezt csinálni, vegyék ilyenkor mindig fel, határozottan megszakítva a tevékenységet. Szeretgessék meg ilyenkor, öleljék magukhoz, de lehetőleg ne teljesítsék azt, amit el akart érni. Próbálják a figyelmét másra elterelni!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Szoptatás alatt  2012. március 2. 17:50   #4866 

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretném megkérdezni,hogy ha még szopik a kicsi és lázas, akkor ha neki kell lázcsillapító én milyet vehetek be?
Most hogy van a járvány szeretnék felkészülni, de fogalmam sincs hogy ha netán mindkettőnknek szüksége van gyógyszerre én mit szedhetek lázcsillapításra?
Illetve a véleménye érdekelne,hogy a kicsi esetében,aki már nem baba 17 hónapos van-e értelme a szoptatásnak?Persze már nem evés helyett szopik,csak utána/mellette.Sokan megszólnak érte(mert van,hogy kéri ha eszébe jut), de ő igényli és nem választottam még el.Többen mondják,hogy mit kínlódok vele,már ekkora gyerek minek szopik.
Én azonban nem kínlódok:),és van is még "tej",ha még nevezhető annak.
Köszönöm ha válaszol!
Tisztelettel:Kata!


Kedves Kata!
Szoptatás alatt bevehet Algopyrint, Rubophent, Algoflexet is.De ha a gyerek lázas, akkor nem Önnek kell bevenni a lázcsillapítót, hanem a gyereknek kell lázkúpot (pl. Nurofen kúpot) beadni!
17 hónapos baba esetében a szoptatás már inkább lelki kapocs, testi szerepe már kevés. Az elválasztást azért mégis kb. egy hónap múlva kezdje, ha lezajlottak a hurutos, influenzás járványok! Mellesleg, senkinek nincs joga ahhoz, hogy mást "megszóljon " amiatt, hogy a gyerekét szoptatja! Ez szent magánügy, legfeljebb apukának lehet beleszólása!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

székrekedés  2012. március 2. 17:43   #4865 

Tisztelt doktornő!
27hónapos kislányomnál kb 5hete kezdödött,hogy alváskor felsirt mert keményet kakilt!Azóta kezdödött az egész dolog már voltunk 3hete sebészeten beöntésen,ott ajánlották a leavolac szirupot ugy hogy 10ml reggel éhgyomorra és 10ml este éhgyomorra.Én elis kezdtem ugy neki,de láthatóan rosszulvolt tőle mert szerintem ugy nagyon tömény ugyhogy maradtam a délelötti innivalónál amiben a 10ml-t beleteszem és ugy semmi baja tőle!Azóta az evés is katasztrófa szinte alig eszik!Voltunk már ugyis,hogy kammillatea és szirup és sirás nélkül kakilt de 1hete már csak 3naponta glicerines kúp és ordit,szinte alig tudjuk ketten betolni neki!Már pelenkacserénél is ordit,amig nincs rajta!Vettünk beöntőlabdát de mivel a kúp is gyötrelem nem tudom hogy tudnám megoldani!Ami a legszörnyübb az egészbe,hogy szinte egész nap van ingere de VISSZATARTJA és mondja,hogy nem kakilok anya!Kúp után pedig egy kicsit sikerül de sajna kinyomja és nem kő kemény!Egyáltalán nem tudom mit lehetne tenni?A parafinolaj tudom nem jó megoldás de valahogy ez a leavolac nem tünik jónak.Mikor felsir hogy kaka van akkor is tartja vissza és a pelenkáját mindig megkeni egy kicsit ebből
sejtem hogy tudna kakilni de nem mer!
Mit javasolna még nekem?
Hogyan segitsek rajta?
Köszönöm szépen

Tisztelt Doktornő!!!!!  2012. március 2. 17:41   #4864 

Előszöris az elején kezdem 3 éves kisfiam Milánka allergiás a poratka,házipor,valamint lisztatka,és tojás.Mindaddig még ez be nem igazolódot fogyasztott tojásos dolgokat nem is volt tőle soha semmilyen tünet gondolok itt kiütések vagy bármi.Mikkor ez kiderült január 31-én mikor visszamentünk a pulmonológiára megvizsgálta dr nő és azt mondta ha nem észlelek semmilyen tünetet ha tojástatalmu élelmiszert fogyaszt adhatom neki.Tudni kell hogy tavaly novembertől a kisfiam szedi a singluer mini tablettát napi egyet szükségesetén cetirizint valamint ventolint mert fullad is.Aztán február 17 én a kisfiam megevet kb 7 db singluert véletlenül leszedte a fésülködő szekrényről amit én azonnal észre vettem és meghánytatam nagyon és meg is ijedt eléggé rögtön gyerekorvos ott nem tudot mit kezdeni veleigy korház gyerek osztály 24 órás megfigyelés.Nem is volt hálistenek semmilyen tünete csak amit én észre vettem az orrán volt egy csalánszerü kiütés ami pár percen belül elis mult.aztán mindennap visza visza jöt hol a fülén egyiken másikon szájs fölöt és a kéz csuklónál eddig azt hittem a singluer nem adtam neki és akkor is kijött jah és tojásos dolgot sem adtam neki ez idő tájés kijött akkor is amit tegnap észleltem nála hogy kimentünk a levegőre kint voltunk ugy 30 percet és a csuklójánál kicsit vastagab vonalakban jött ki rajta de pár perc mulva elismult azért irtam önnek hogy hová kellene fordulnom kihez vissza a pulmóra vagy bőrgyógyász vagy nem tudom de én nagyn kétségbe vagyok esve kérem szépen adjon tanácsot előre is köszönöm.AMIT TUDNI KELL MÉG VAN KISKUTYÁNK SI-CU ÉS YORKY harsányiné kovács veronika


Kedves Veronika!
Menjen el a gyerekorvosukhoz, ő majd eldönti, milyen típusú a kiütés és hová forduljanak vele!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

köhögés  2012. március 1. 22:30   #4863 

Tisztelt Doktornő!
A tanácsát kérem. Másfél éves kisfiam péntek-szombaton lázas volt (nem magas, 38,1-38,4), hétfő óta időnként van már csak hőemelkedése. Kedd óta viszont csúnyán, hurutosan köhög, orra folyik, van egy kis szájszaga és a levegőt szuszogva veszi. Emellett jókedvű, iszik, kicsit kevesebbet eszik. Köptetőt adtam neki (
Baba Rhinathiol 2x1/2 kanál, korábban a gyerekorvosunk ajánlotta). A kérdésem az, hogy kell-e orvoshoz vinnem? Ebben az influenzaszezonban félek, nehogy a rendelőben kapjon el mégvalamit. Ami aggaszt az a csúnya köhögés és az, hogy \\\"szuszogós\\\" a légzése.
Előre is köszönöm a válaszát:
Dóra


Kedves Dóra!
Anennyiben 2 láz között a gyerek viszonylag élénk, nem fekszik el, enni , inni is hajlandó, akkor nyugodtan várhatnak hétfőig! Amennyiben addig nem múlik el a "szuszogó légzés" és még lázas, akkor viszont nem szabad tovább várni az orvosi vizsgálattal!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Hány a baba  2012. március 1. 22:27   #4862 

T.Doktornő
Olyan kérdésem lenne hogy a kislányom 7 hónapos mult és egy ideje alkalmanként kihánny a főzelékeket heti 1szer 2s szer nincs összefüggés hogy mit mindig mást,és vagy evés közben vagy közvetlen utánna.Nagyon rémisztő.Egyébként sincs túl nagy étvágya,De gyümölcsöt tejpépet édesebb dolgokat viszont nem hány vissza.Mi lehet a gond?Voltunk orvosnál szerinte semmi ő ilyen,de ez azert elfogadhatatlan számomra.
Előre is köszönöm válaszát.

Renáta


Kedves Renáta!
Ez a tünet enyhébb reflux jele lehet. Ez okozhatja az étvágytalanságot is, mert időnként feljön a gyerek gyomorsava és ez kellemetlen érzés. Amennyiben ez heti 1-2 alkalom , lehet, hogy idővel magától elmúlik, esetleg kiegészíthetik refluxos diétával. Ha sűrűsödik vagy nagyon elmegy a gyerek étvágya, nem gyarapszik emiatt a súlya, akkor gasztroenterológust kellene felkeresni!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

prevenar  2012. március 1. 08:03   #4861 

Kedves Doktornő!

Kislányom 2 éves lesz. Ma kapta meg a 3. prevenar oltást. Eddig semmi mellékhatása nem volt, ma viszont elég nyűgös és azt mondja, hogy fáj a karja. A BCG oltásának a hege is bepirosodott az oltástól. Ez normális reakció?

Köszönettel,

N.


Kedves N!
Karfájás, nyűglődés, láz mind előfordulhatnak az oltástól. 2-3 napig tartanak. A BCG is aktiválódhat átmenetileg.
Adhat neki Nurofent, 2-3 napig napi 1-2 alkalommal.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

előző oldal 244. oldal következő oldal