Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Vártok Éva Mária
Dr. Vártok Éva Mária válaszol
Dr. Vártok Éva Mária
szemész szakorvos
fejfájás, rejtett kancsalság, szemszárazság
előző oldal 79. oldal következő oldal
Bettina  2011. szeptember 6. 21:00   #1580 

Üdvözlöm!
Gyerek korom óta rövid látó vagyok.
Január elején vettem észre ,hogy a jobb szememmel egy foltban csak szürke foltot látok.(Ez a folt nem mozog.)Néha fényes karikák úsznak el a szemem előtt,főleg ha a fényviszonyok megváltoznak.Már fél éve járom az orvosokat,és annyit sikerült OCT vizsgálattal kideríteni,hogy folyadék van a szaruhártyámban.Retina leválásra utaló jel nincs.Neurológai vizsgálatra is elküldtek,de ott is minden negatív lett.Sajnos azóta sem változott semmi,de azt sem mondták ,hogy mitől van,és hogy lehetne meggyógyítani.
Találkozott Ön már ilyen problémával?Mit tanácsol ,kihez hova forduljak segítségért?


Kedves Érdeklődő!

Forduljon Dr. Nagy Zoltán Zsolthoz. Bp. Mária utcai Szemklinika.

http://www.szem2.sote.hu/PDF/Dr.%20Nagy%20Zoltan%20-%20Fototerapias%20keratektomia%20ind..pdf

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

17⁄L  2011. szeptember 6. 17:09   #1579 

Kedves Doktornő!
Már egy hete majdnem egyfolytában vibrál a jobb szemem alsó szempillái alatt levő részen..Egyre jobban zavar.. Mitől van ez és mit tehetek, h elmúljon?


Kedves Érdeklődő!

Ideg kimerültség.
Pihenjen, lazítson, törődjön többet magával.
Szedjen B vitamin komplexet.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

szemfájás  2011. szeptember 5. 22:20   #1578 

Tisztelt Doktornő!!

Nyak probléma okozhat szemfájást?...mert úgy fáj a szemem mintha lüktetne meg hasogat.

Üdvözltettel : Pál


Kedves Pál!

Igen, okozhat. A nyakcsigolyák meszesedése izomgörcsöt és az ott futó erek szűkületét okozhatja, hogy csak egy példát mondjak...
Az érszűkület viszont vérellátási zavart okoz, a vérellátási zavar oxigén hiányhoz vezet, az meg fájdalommal járhat.
De más oka is lehet a panaszának.
Forduljon mielőbb szemorvoshoz!

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

tanulás  2011. szeptember 5. 22:15   #1577 

Mit tegyek ha fáj a bal szememés piros is?


Kedves Érdeklődő!

Forduljon szemorvoshoz, mielőtt nagyobb baj nem lesz!
Ennek ezer oka lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

tanulás  2011. szeptember 5. 22:14   #1576 

mit tegyek ha egy kicsit piros és fáj a bal szemem?


Kedves Érdeklődő!

Forduljon szemorvoshoz, mielőtt nagyobb baj nem lesz!
Ennek ezer oka lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

kérdés  2011. szeptember 5. 13:04   #1575 

Tisztelt Doktornő!


Elnézést,hogy levelemmel zavarom,de olyan problémám lenne,hogy este fele vagy ha borús az idő úgy látok mintha esne az eső!Nagyon zavart elmentem vele szemészetre és azt mondták,hogy tökéletes a szemem teljesen egészséges nem értik hogy mi lehet!Ezen kívül nagyon sokszor könnyezik és ég a szemem néha fáj is!Nem tudom,hogy van e összefüggés de nyaki gerinc problémáim vannak és elég sokat fáj a nyakam és a fejem hátsó része!Ennek a nyaki problémának lehet valami köze ehhez?Válaszát előre is köszönöm!

vélemény  2011. szeptember 5. 13:01   #1574 

Tisztelt DR. nő!!

Mint máá írtam önnekk volt a kettős látásom régebbenn....eljutottam ma szemészetre és az alábbi diagnózisokatt kaptam...kérném magát hogy jóó-e vagy kell -e vmi jobban vigyáznom.mert nemnagyon mondott semmitt az orvoss mert sürgős esetett hoztak és sietett

Tehát
Párhuzamos szemállás, beig.nincs, szabad szem .mozg, diplopia, nystagmus nincs, békés bulbusok, isocor,. jól reg pupillák, az üt-ben finom homályok, ép fundusok.

Vizsgálatok:
szaruhártya-görbület mérés computerrel
Ophthalmoscopia,binocularis,indirekt módszerrel

Kimenő diagnózis: látászavar, egyéb üvegtesti borulások.. tehát doktornőő szerint ez jó eredmény vagy kellene valami cseppet vagy gyógyszert szednem ráá?

Válaszát előre is köszönömm
tisztelettel: Gábor


Kedves Gábor!

Ez egy jó lelet. Nem kell semmit szednie, csepegtetnie sem kell.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

szemcsepp allergiára kontaktlencsés  2011. szeptember 5. 12:59   #1573 

Kedves doktornő!!

Sajnos az elmúlt héten erősen kijött az allergiám, és most emellé a szemeim is begyulladtak. 29 éves vagyok és már 14 éves korom óta viselek kontaktlencsét. Eddig csupán egyszer volt ilyen jellegű panaszom, akkor kaptam is szemcseppet, de nem emlékszem már, hogy recept nélkül is kiváltható-e. Sajnos a munkám miatt még a magánrendelésre is nehezen jutok el, az SZTK-ban kb 3-4 hétre adnak időpontot. A héten egyébként már volt olyan nap, mikor bepirosodott a szemem, de aztán másnapra elmúlt. Szombat estről vasárnapra viszont piros maradt.Kicsit viszket, és talán egy kicsit \"homályos\" a felszíne a belső szemzugnál.Milyen szemcseppet javasol, mit tudnék használni, úgy hogy lencsét is viselek. Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Kata


Kedves Kata!

Allergia elleni szemcseppet a háziorvosa is felírhat. Ehhez nem kell szemorvoshoz mennie. Olyan cseppet irasson fel. amit naponta 2x kell cseppenteni, mert cseppentés után 15 perccel már be lehet tenni a kontaktlencsét a szembe, este pedig akkor cseppentsen, mikor már kivette a lencsét a szeméből.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

pilla-pilla  2011. szeptember 5. 12:55   #1572 

tőbb éve már,hogy szempilláim befelé nőnek és ezért állandóan járnom kell kiszedetni őket, kérdezném,hogy erre a problémára nincs végleges megoldás,hogy a nővekedést megállitsák vagy gyogyítsák.
tisztelettel egy kétségbe esett hőlgy.


Kedves Hölgyem!

A pillaszőr kiégetése elekromos készülékkel végleges megoldás lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Glaukóma  2011. szeptember 5. 12:51   #1571 

Tisztelt Dr. Vártok Éva!

29 éves fiatalember vagyok.
3 éve diagnosztizáltak a szemeimnél zoldhályogot!
A bal szemem zárt, a jobb szemem nyílt zúgú.
Kétfajta szemcseppet használok:Reggel:Betoptic, Este:Xalacom.

Sajnos az elmúlt 3 hétben a jobb szemem idonként, napi 3-4 alkalommal kis idore , enyhén fájni szokott, kis nyomást érzek benne.
Eddig ezt nem tapasztaltam.

Várom készséges válaszát!

Zoltán


Kedves Zoltán!

Ha a szemnyomása rendben van emellett a kezelés mellett, akkor valószínűleg a könnyfilm stabilitásának a csökkenése okozza a panaszát, vagyis "száraz" a szeme. Ezen műkönnyel lehet segíteni.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

kancsalít a fiam  2011. szeptember 2. 22:21   #1570 

Kedves Doktornő!

Van egy lassan 8 éves fiam.Kb 15 hónapos volt mikor észrevettük hogy a jobb szemével kifelé kancsalít .Elvittük szemészetre,pupillatágítás is volt, nem találtak nála fénytörési hibát.Letakarni a szemeit nem engedte igy nem tudták jobban megvzsgálni.Ha az udvaron volt és sütött a nap, akkor a jobb szemét lehunyta sokat. 2,5 évesen is vittük,ugyanezt megcsinálták, de nem találtak semmit,mivel nem mindig kancsalított(akkor sem) igy azt mondták semmi baja. Aztán 6 évesen is megnézték, akkor már együttműködött az orvosokkal, szemeit felváltva letakarva elmondta mi van a képeken.Azt mondták mindkét szemével jól lát.Ha a jó szemét letakartuk mindig jól nézett a rosszal.Most lesz 8 éves,panasza nincs, de most is sokszor látjuk hogy "elhúz" a szeme kifelé, aztán újra beáll.Nem mondja hogy rosszul látna.Ön szerint mi a teendő? Annó azt mondták nem kell takarni sem a szemét, sem szemüveget nem kell viselnie.
Köszönöm válszát.
Krisztina


Kedves Krisztina!

Ha nincs panasza, nem kell tenni semmit. Csak időnként el kell vinni ellenőrzésre, hogy az esetleges változás időben kiderüljön.Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Kisvirág  2011. szeptember 2. 22:18   #1569 

Tisztelt Doktornő!

Nagyjából három hete pirosabb /vérágasabb/ volt a szemem az átlagosnál, de semmilyen különleges problémát nem okozott. Aztán egy hétre rá már jelentkeztek a kötőhártyagyulladás tüneteti: zöldes váladék,viszketés, reggelre összeragadt szem, szúró idegentest-érzés. Az orvos kétféle szemcseppet írt fel egyszerre: Tobrexet és Voltarent. A tünetek ideiglenesen enyhültek aztán újra előjöttek. Elmentem másik orvoshoz, aki csak annyit javasolt, hogy nedvesítsem a szemem Aquify szemcseppel. Ennek már több mint egy hete, de a javulás nagyon gyenge . Szinte naponta változik.A váladékozás is előfordul még mindig. Most a Septozyl kenőccsel próbálkozom.
Kérem írja meg várhatok -e gyors javulást. A szemen szinte a \" munkaeszközöm\"
Köszönöm válaszát.


Kedves Kisvirág!

Gyors javulásra a leírtak alapján nem lehet számítani.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

kérdés  2011. szeptember 2. 22:16   #1568 

Tisztelt doktornőő!!

Lehet most hogy hülyeséget kérdezek,de a szem részletes kivizsgálásából ki lehet mutatni vagy lehet rá következtetni hogy volt-e má átmeneti agyi keringési zavarom...mer egyszer volt homályos kettős látásom kb...20 másodpercig.

Üdvözlettel :Gábor


Kedves Gábor!

Az átmeneti látászavarnak nincs hála Istennek maradandó következménye a szemben. Ez csak egy figyelmeztetés a szervezet részéről, hogy valami nem jól működik.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

KÉTSÉGBEESEÉS  2011. szeptember 2. 22:12   #1567 

Sajnos mindenkit idegesít hiszen nagyon sűrű és nagyon összehúzza a szemét.Már a tanárnő megkérdezte 2.nap után hogy milyen idegi problámája van miért izgul.Megnézték már a 3.hónap alatt négyszer semmi nincs benne csak kis gyulladás és folyamatos szemcseppet a Flucont használjuk de sajnos nem jobb csak rosszabb.Kisfiamat is nagyon idegesiti mert mindenki kérdezi tőle .Három orvosnál jártunk és nincs megoldás csak a cseppek mennyisége variálódik.Sajnos ezért nem tudom mit tegyek most már nagyon zavaró ő és a környezete számára is.
Köszönettel:Kriszta


Kedves Kriszta!

Ha a hagyományos gyógymód nem vezet eredményre, próbálkozzanak alternatív gyógymóddal.
http://www.orvostudakozo.hu/DrDamdindorjDanima

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

KÉTSÉGBEESEÉS  2011. szeptember 2. 13:14   #1566 

DRÁGA DOKTORNŐ!

Nagyon várom válaszát mert már nem tudom hova forduljak.
Kisfiam 11 éves júniustól hunyorog ,pislog a szemére először mindkettőre aztán a jobbikra jobban.Szemészeten Írtak garasone szemcseppet aztán flucont mert hogy mind a két szemében van kicsi gyulladás ő azt mondja olyan mintha lenne benne valami és szurná de nincsen ezt mát két orvos is megnézte a gyulladás még ennyi szemcsepp után is van jelenleg 3Xflucon és műkönny dehogy elkezdődött az iskola megint sokkal rosszabb .Elég izgulós egyébként de sajnos már ez a szempislogás nagyon idegesitő szinte összehúzza a szemét lehet már rossz szokássá vált.Kérem segitsen mit tegyek ,gondoltam SEdativ pcre homeopátiás feszültség oldó hátha de nagyon tanácstalan vagyok .Mit tegyek?Köszönöm előre is a válaszát.3


Kedves Szülő!

Kérdésem az lenne, hogy kit idegesít a kisfia pislogása? Őt-e vagy a környezetét?
Ha idegentest érzése van, azt újra meg kellene vizsgálni, hátha egy harmadik vizsgálat megtalálná, mi böki.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Műkönny  2011. szeptember 2. 13:08   #1565 

Tisztelt Főorvos Asszony!

Az lenne a kérdésem, hogy alkalmazható-e műkönny szemcsepp 4 éves gyermeknél?
A lányom egy ideje túl gyakran és direkt módon pislog. Megkérdeztem tőle, hogy miért teszi ezt, és azt felelte, hogy úgy érzi, hogy száraz a szeme, mintha homokszemcsék lennének benne. Szeretném tudni, hogy segíthet-e ezen a problémán a műkönny.

Válaszát előre is köszönöm.


Üdvözlettel

L. Anikó


Kedves Anikó!

Igen, alkalmazható. Segíthet ezen a problémán a műkönny.
Benzalkónium klorid mentes műkönnyet ajánlanék.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

tikk  2011. szeptember 1. 23:15   #1564 

Tisztelt Doktor Nő!

Szeretném megkérdezni, hogy a szem tikkelés ellen mit tudok tenni?
Időnként elmúlik, és egyszer csak előjön. Általában csak csak az egyik szem, de van az is hogy mind kettő felváltva. Hogyan lehetne erről leszokni? nem az ideg ráng, hanem én mintha kacsintanék.
Nem érzem, hogy stresszben élék, de jelenleg munkát keresek, és várok egy visszajelzést, akár ennek betudható ez a dolog?

Üdv:
Dóri


Kedves Dóri!

Valóban, a belső feszültség okozza leggyakrabban.
Szedjen ideg erősítő B vitamin komplexet!
Ne figyeljen rá, akkor hamarabb elmúlik.
Használja a pozitív gondolkodás gyógyító erejét: mondja ki néhányszor, hogy elmúlik.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

FÉNYÉRZÉKENYSÉG  2011. szeptember 1. 23:11   #1563 

Kedves Doktor NŐ!
Az utóbbi időben (főleg így nyáron) egyre többet fájt a fejem, jobban mondva a szememnél, a szemöldökömnél, a homlokom. És mintha a szemem is égne. Észrevettem ha 5 percet is ülök a gép előtt már hunyorítok, a naptól is és ha világos van a szobában akkor is. Fényérzékenység lenne, migrén, vagy a szeme romlott? El akarok menni szemészetre(vérvizsgálat semmit nem mutatott) de mégis Ön mire gondolna elsőre?
Köszönöm Edina.


Kedves Edina!

1. Fénytörési hiba ( szemtengely ferdülés, azaz asztigmia)
2. Rejtett kancsalság, amit hasábos szemüveggel lehet korrigálni
52. gyakori kérdés válasza: A hasábos szemüveg viselésével azt érjük el, hogy a két szem ideghártyájának ugyanazon pontjára essen a kép. Így az agya egyként tudja felfogni a két szemben keletkezett képet.Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

"tapmancs"  2011. szeptember 1. 23:07   #1562 

Tisztelt Doktornő!
Édesapám évek óta nem inzulin dependens cukorbetegséggel küzd. 66 éves, mozgásában korlátozott, szívproblémái is vannak. A látása több éve romlik, de műtétet nem javasoltak. Egy hónappal ezelőtt azonban nagyfokú csökkent látás jelentkezett nála, bejelentkeztünk szemészetre, de csak szeptember 28-ra kaptunk időpontot!! Mivel az utóbbi napokban már semmit sem látott elvittük bejelentkezés nélkül. Fogadták, de a diagnózis szerint a bal szemére vak, a másik szemen csökkent látás áll fenn. magas vérnyomás betegség és a cukorbetegség szövődményei. DOXIUM 250 mg tablettát kapott. Lehet-e még tennünk valamit annak érdekében, hogy visszanyerje legalább a jobb szemére a látását? A háziorvos nem küldte tovább belgyógyászatra vércukor beállításra, pedig a szemész ezt javasolta.
Köszönettel várom válaszát!


Kedves Érdeklődő!

Édesapja szeme sajnos a kezelőorvosa szerint műtéttel nem gyógyítható.
Nagyon fontos lenne a további állapot romlás megelőzése érdekében a vérkeringés és a cukor anyagcsere egyensúlyban tartása.
Ami még szóba jöhet, az az argon lézer kezelés. Azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy a látásán javítani lehet.
Ajánlom figyelmébe az alábbi linket:

http://kristalyszem.hu/cukorbetegseg


Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Romolhat ettol a szemem?  2011. szeptember 1. 14:25   #1561 

Tisztelt Doktorno!

1 honappal ezelott csinaltattam az elso szemuvegem. Elmentem orvoshoz es ott a jobb szemem minusz 1,25, a bal minusz 1 volt. Ehhez kepest az optometrista mindkettore minusz 1,5-ot adott. Mivel a ceg erre ad garanciat, gondoltam kiprobalom, ha nem jo, kicsereltetem. Most az a gond, hogy kicsit szedulok a szemuvegtol. Visszamentem, eleg sokat vizsgaltak, vegul abban maradtunk, hogy a doktorno altal felirttal nem latnek 100 %-osan, ezt en is ereztem, de azt viszont tudom, hogy a bal szemem jobb, mint a masik. Ezt az optometrista is latta, ennek ellenere nem cserelte ki, mondvan nagy baj nem lehet, probaljam ki az egyetemen, ha nem jo, vigyem vissza. A kerdes tehat, hogy az erosebb szemuveg viselesetol, hozza fog romlani a bal szemem a masikhoz? Erdemesebb meg most kicsereltetni? Masik kerdesem, hogy erdemes-e szemtrener szemuveget vasarolni? Ekkora dioptrianal tortenhet javulas ha rendszeresen hasznalom?
Elore is koszonom valaszat!


Kedves Érdeklődő!

Olvasáshoz ne viselje a szemüvegét, mert az fokozott alkalmazkodásra kényszeríti a szemét.
Ha az optometrista -1,5D-t tartott jónak, akkor nem érdemes kicseréltetni az üvegét. A szédülést okozhatja esetleg a lencsék nem megfelelő centrálása is.
A szemtréner szemüveg vásárlását szükségtelennek tartom.
Ajánlom az alábbi linket:
http://szemtorna.hupont.hu/?gclid=CNDC7--GkqgCFYq_zAodMmu0Bg


Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

előző oldal 79. oldal következő oldal