Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Vártok Éva Mária
Dr. Vártok Éva Mária válaszol
Dr. Vártok Éva Mária
szemész szakorvos
fejfájás, rejtett kancsalság, szemszárazság
előző oldal 127. oldal következő oldal
Égető érzés  2012. október 31. 17:39   #2540 

Tisztelt doktornő!
Ha sokat kell ülnöm monitor elött, és amiatt égető érzés van a szememben és kicsit fáj is , használható rá a visine classic szemcsepp a panasz enyhítése érdekében?


Kedves Érdeklődő!

Nem javaslom. Használjon inkább Optive, Systane, Refresh vagy Gentile cseppet.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

szorongáa  2012. október 31. 17:37   #2539 

Tisztelt Doktornő!
Hosszú idő után pár hónapja hagytam abba antidepresszán szedését, amit szorongásos panaszok miatt szedtem. Nem jöttem rendbe, gyakran vagyok ideges, feszült. Egy ideje gyakran szédülök, és a látásom változott: olyan, mintha egy kicsit sötétebben látnék, mintha "lejjebb lenne állítva a fényerő". Erősebben előjön ez, ha figyelek, koncentrálok valakire, valamire, vagy hosszabban nézek valamit, pl. tévét. Ez lehet szorongásos tünet, vagy szükségem lehet további szemészeti vagy neurológiai vizsgálatra?
Köszönöm a segítségét: 35 éves nő


Kedves Érdeklődő!

Igen, lehet. Nem kell emiatt szemorvoshoz fordulnia. De évente egyszer mint mindenkinek, Önnek is javaslom, hogy vizsgáltassa meg a szemét szemorvossal.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

retina  2012. október 31. 17:35   #2538 

Tisztelt Doktornő!

Egy 25 éves fiatal srác vagyok aki a segítségét szeretné kérni! 2 éve műtöttek retina levállással ami a ami napig nem sikerült jól. Egy nagyon jó Doktor Úr műtötte a szemem de sajnos eredménytelenül :( . A szemem 6 szor műtötték , 2 szer gázosa feltöltés majd utána szilikonolajjal amit mai napig nem szedtek ki csak cserélték. Sajnos a pupillám sem reagál úgy ahogy kéne és szinte nem látok a jobb szememmel semmit. Most jelenleg az első csarnokban amit látok én is előre jött a szilikon olaj és a szememben mai napig benne van a szilikon olaj. Helyreállító műtéteim voltak (5-dik, 6-dik műtétem). Kérdésem az lenne Doktornőhöz, hogy mi csinálhatok a való életben? Mennyire kell korlátoznom magam bizonyos tevékenységekben? nagyon szeretnék pl: konditerembe menni, tandemozni, hogy ez befolyásolja-e? Emelhetek-e súlyokat?. Fiatal vagyok és még sok mindent kiszeretnék próbálni az életben és nem tudom mi mennyire befolyásolja a szemem. még olyan kérdésem lenne Doktornő, hogy mivel egyik szemem tökéletes és a legkisebb számot is látom Ön a helyemben, hogy védené? Mert nem szeretném ha azzal az eggyel bajom lenne vagy annyira romlana, hogy egyszer csak nem látok majd szinte semmit. érdemes lenne egy szemüveget csináltatnom amiben csak egy sima lencse lenne ami nem dioptriás és védőszemüvegként funkcionálna? Doktornő mit ajánlana nekem ami a jó szem védelmét szolgája? legyen étel, cseppek, gyógyszerek, eszközök. Szeretném megköszönni Doktornőnek előre is a válaszát és a segítségét! Szívesen fogadok minden tanácsot! Köszönöm Doktornő és további szép napot kívánok!


Kedves Érdeklődő!

Éljen úgy, mintha semmi baja sem lenne a szemének! A műtött szemének már úgyis mindegy, a jó pedig bírja a terhelést.
Szemét védje az UV sugaraktól UV szűrő, ütésálló polykarbonát lencsével. A fényre sötétedő típus napszemüvegnek is jó.
Szedhet táplálékkiegészítőt is, pl.: Bilutin Omegát. Szemcseppre nincs szüksége.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

rivanol?  2012. október 30. 19:59   #2537 

Tisztelt Doktorno!
A kislanyomnak, aki ot eves mult vasarnap az also szemhelyan belul(nyalkahartyan) egy kis piros dudort vettem eszre, maig nem lett jobb igy elvittem szemorvoshoz es azt mondta, hogy egy kis mirigy van begyulladva.Erre kezelesnek napi 3x1 csepp tobradexet irt fel es az\t mondta, hogy este tegyunk a szemere rivanolos dunsztkotest( rivanol gez, nejlon szaraz gez es leragasztani).Azt szeretnem kerdezni, hogy ha netan bemegy egy kis rivanol a szemebe, az nem fog artani, es on szerint elegseges ez a kezeles, hogy ne keljen majd maskepp beavatkozni, mert egyebkent nem fajlalja csak vasarnap reggel mondta egyszer, hogy valami bement a szemebe es tobbet nem mondott semmit, maig neomicines cseppet tettunk ra, de nem sokat valtozott.Tiszteletttel egy anyuka romaniabol!


Kedves Aggódó Anyuka!

Nem lehet semmi baja az ajánlott kezeléstől a szemének. Csak arra ügyeljen, hogy csukva legyen a szeme, mikor ráteszi a kötést.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

S.László  2012. október 30. 19:56   #2536 

Tisztelt Főorvosnő!

Csunya retina szakadásom és teljes leválásom volt. Megműtöttek. Ha jol értettem több mindent használtak a műtét elvégzésénél. Többek közt szilikon olajat amit most eltávolitottak a szememből. jól látok . Azt hallottam, hogy sok a resztrikció műtét után többek közt nem élhetek nemi életet sem. Igaz ez és ha igaz meddig nem ?

Válaszát köszönöm szépen!


Kedves Érdeklődő!

Műtét után 6 hétig kell a fizikai megterhelést kerülni. Utána elvileg már mindent szabad csinálni. Természetesen 100%-os garancia nincs rá, hogy nem válik le újra a retina, de ennek kicsi az esélye.
Az önmegtartóztatásnak ebben az esetben nem látom értelmét.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

István  2012. október 30. 19:52   #2535 

Kedves Doktornő!

Júliusban műtötték regmatogén retina leválás miatt a bal szemem. Szememet szilikon olajjal töltötték fel amit 3 honap utén eltávolitottak.A retina teljesen levolt válva alig láttam valamit a szememmel. A látásom elég jol visszatért megvagyok elégedve vele. Az orvos szerint nagyon szépen meggyogyult a bal szemem , a jobb szemem teljesen rendben van, de jelzem hogy mindkét szemem műtve volt szürkehályog miatt 10 és 11 éve. akkor 41 illetve 42 éves voltam .Most vagyok 52. A szürkehályog műtétek után nekem nem mondták, hogy nem szabad emelnem igy normális életet folytattam ha kellett emeltem is. Most az a kérdésem, hogy hogyan élhetek ezután a műtét után? Saját orvosaim véleménye nem egyforma. Egyik orvos azt mondja, hogy semmi fizikai munkát és a másik szerint normális életet lehet folytatni. Mire kell vigyáznom?Azt is hallottam hogy nagy esély van a másik retinám leválására is, ha már egyik szememen megtörtént a baj Az orvosaim ezt nem mondták nekem, így van ez? Nem is tudom mitől vált le, senki nem tájékoztatott, vagy lehet ők sem tudják? Válaszát előre is köszönöm maradok tisztelettel.
V.István


Kedves István!

Szürkehályog műtét után csak 6 hétig kell a fizikai terheléstől óvakodni. Ez után már ugyanúgy lehet csinálni mindent, mint a műtét előtt.
Ideghártya leválása bárkinek lehet minden fegyelmeztető előjel, megterhelés nélkül is, de persze kisebb eséllyel, mint pl. egy nagyfokú rövidlátónak vagy egy súlyos cukorbetegnek. Általában egy széli ideghártya elváltozás a kiváltó ok, ami korábban csak ritkán kerül felismerésre.
Akinek már volt ablációja, annak nagyobb eséllyel lehet újra, de ez nem törvényszerű.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

könnycsatorna  2012. október 29. 19:40   #2534 

Kedves Doktornő!
4 és fél hónapos kislányomnak könnycsatorna elzáródása van, jövőhéten megyünk az átmosásra. A kérdésem az lenne, hogy ez az állapot okozhat-e valamilyen módon ilyen száraz köhögést? Esetleg a váladék nem az orrába folyik hanem valahogy a garat felé?
Válaszát előre is köszönöm!
Anikó


Kedves Anikó!

A könnycsatorna a középső orrkagylóba nyílik. Az orrból jut a könny a garatba. Ha el van záródva könnycsatorna, nem jut át rajta könny. Így száraz köhögést sem okozhat.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Visine  2012. október 29. 15:37   #2533 

Kedves Doktor Nő!
Érdeklődnék, hogy a Visine szemcsepp az szteroid tartalmú!
Köszönöm válaszát!


Kedves Érdeklődő!

Nem szteroid tartalmú. A hatóanyaga érösszehúzó, pupilla tágító hatású.
Zöldhályogban nem javasolt a használata.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Ágnes  2012. október 29. 15:35   #2532 

Tisztelt Dr. Nő azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy a nyáron voltam orvosnál és megállapították, hogy mind két szememen hályog van. Azt mondták, hogy nem kell vele foglalkozni. Az szeretném megkérdezni, hogy ilyen fiatal hályog esetébe valami szemcsepp vagy késleltető gyógyszer van-e. Várom a válaszát maradok tisztelettel Ágnes.


Kedves Ágnes!

Antioxidánsokkal késleltethető a folyamat.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

szempilla  2012. október 29. 15:32   #2531 

Tisztelt doktor nő.
4 éves kislányomnak gyakran észre veszem,hogy mind a két szeme sarkába a külső sarokba be van fordulva teljesen a szemébe 2-2 szál szempilla a legutolsó kettő.Őt nem szokta zavarni,észre sem veszi,nem dörzsöli nem piszkálja.Engem viszont zavar,hogy mitől lehet.Mindig kiszedegetem neki és ujra visszafordul.Kérdezni szeretném,hogy ettől nem lehet-e baja majd a szemének,látásának a későbbiekben?Valamint lehet,hogy rövid vagy épp egyenesebb a szempilája ezért lehet?
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

Semmi maradandó látáskárosodása nem lesz ettől a gyermeknek. De azértt ovábbra is szedegesse ki. Van rá esély, hogy egyszer csak abbamarad a jelenség. Ha nem, akkor ki lehet égetni (elektro epiláció). De ez egyáltalán nem sürgős.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

feher folt  2012. október 29. 15:22   #2530 

KEDVES DOKTORNO.

Az en problemam az,hogy mindket szem golyomban a pupillak mellett ket feher pont dudorodik ki,mit kell tenni ez esetben,mennyire sulyosak a kovetkezmenyek?Tanacsot kernek szepen.Koszonom.


Kedves Érdeklődő!

A jelenség kötőhártya megvastagodás. Nincs különösebb jelentősége.
A szél és a napfény hatására alakul ki.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Apró pöttyök  2012. október 29. 15:18   #2529 

Kedves Doktornő!

Már többször irtam önnek! Most egy ujabb kèrdèsem lenne!
Van egy 4 honapos kisfiam, a problémánk, hogy a bal szeme külső sarkánál piros csik volt látható! Ezt a gyerekorvos által felirt szemkenőccsel kentem tobrex - el, ami elmult! De azóta piros apro pöttyök jelennek meg a szeme alatt, s a szem külső sarkánál! Hiába kenem ezzel a kenőccsel nem akar neki elmulni! A szeme valoszînű hogy viszket, mert mindig dörzsöli! A szemèből nem vettem èszre hogy esetleg váladèkozna! Ez lassan màr 2 hete van!
Még az tünt fel hogy szopi közben mintha ezzel a szemèvel többet pislantana!

Ön mit javasol! Mit használjak?


Illetve az lenne a kèrdèsem hogy tényleg igaz az hogy a kèk szemű babák szeme èrzèkenyebb mint a màsiké?

Köszönöm válaszàt
Anett


Kedves Anett!

Hagyja abba a kenőcs használatát és csepegtesse minden szoptatáskor anyatejjel.
Igaz, hogy a kék szeműek érzékenyebbek.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

homály  2012. október 15. 19:52   #2528 

Tisztelt Doktornő!

Egy hete észrevettem, hogy a jobb szememmel távolra (kb. 10-15 méternél távolabbra) homályosan látok, nem látom az emberek arcait. Mivel a bal szememmel születésem óta rosszabbul látok, ezért biztos vagyok benne, hogy a probléma egyik napról a másikra jelentkezett.
A homályos látásom nem állandó jellegű, reggel általában rosszabb, este jobb, de nem ennyire egyértelmű a dolog. Sokszor pár perc alatt sokat javul, vagy romlik. A bő vizzel mosás, hunyorgás sem szünteti meg a homályos látást.
Voltam szemészeten, de semmilyen gyulladásnak vagy rendellenességnek sincs jele. Nem vagyok fáradékony, étvágyam is rendben van, ami viszont furcsa, hogy állandó hőemelkedésem van (nem vészes, 37.1-2) illetve tompán fáj a fejem (gondolom a hőemelkedéstől - szintén nem vészes, de soha nem szokott).
Jelenleg szemszárazság elleni cseppeket használok, de nem tapasztalok jelentős javulást.
Ami még fontos lehet, hogy augusztusban is tapasztaltam hasonló homályos látást. Akkor azt kötőhártya gyulladás okozta (a családban másnak is volt). A szemem akkor sem volt bevérezve, de a szemészten azt mondták kötőhártyagyulladásom van. Ciloxant csöpögtettem 5-6 napig, 1-2 nap után már jelentős volt a javulás. Majd egy hét szünet után csúnyán bevérzett mindkét szemem, akkor újra Ciloxant csepegtettem egy hétig, ami akkor úgy tűnt végleg megoldotta a problémát.
Én a hőemelkedés miatt most is valamilyen gyulladásra gyanakszom, de kiváncsi lennék a véleményére, ön szerint mi okozhat nálam ilyen tüneteket?

Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

Ha a szeme rendben van, akkor keringési probléma is szóba jöhet. Akár a látóideg akár a látópálya akár a látókéreg vonatkozásában. Ilyenkor neurológushoz kell fordulni.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

csaba  2012. október 15. 19:46   #2527 

Tisztelt Főorvos Asszony!
Elsődleges nyílt-zugú glaukómát 2004 szeptember óta Xalatán cseppel kezelem,jó eredménnyel, mivel látóterem rendben, szemnyomásom 14-18 Hgmm.Kb egy-két éve jelentkeztek a szemszárazság tünetei, a nyáron különösen erősen .Systane Balance szemcseppel kezelem,de néhány hete napi négy-öt cseppentés sem vot elég. Abbahagytam a Xalatán csepegtetést és optikusnál ellenőriztettem a szemnyomást.Az eredmény dátum és idő megjelölésével az alábbi:
2012/10/01 16.0-18 12:10

/03 17,3-18,3 12:35

/09 15,3-19,7 16:12

/15 21.0-26.0 09:15
A szemszárazság majdnem teljesen megszünt,egy esti csepegtetés elég,de a szemnyomás megemelkedett. Egyértelmű:tovább kell a kezelést folytatni. Kérdésem:

Létezik-e Xalatánhoz hasonló szemcsepp amelyik nem BAC tartósítót tartalmaz?

OEP támogatott-e?ill. ha nem, lehet-e esetleg valamilyen külön eljárásban támogatást kérni? Elmultam 75éves, édesanyámnak kilencvenhez közel volt szemszárazsága,de nem kért kezelést ,egészséges volt a szeme, csak gyenge olvasószemüveget használt. Lehet, hogy a tartós csepegtetés mellékhatására az életkorom is ráerősít?

Válaszát előre köszönöm!

csaba


Kedves Csaba!

Igen létezik: a Travatan és a Taflotan. Az OEP támogatja.
Igen, lehet, hogy a BAC és az Ön életkora fokozza a szemszárszság kockázatát.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

zsofia hegyi  2012. október 13. 09:49   #2526 

Tisztelt Cim!
2 hete tartózkodom dél Franciaországban. Meghűléses virus fertőzést kaptam.A szokásos kezelést alkalmaztam egy hétig,majd utána a szememben idegentest érzés(enyhe szúrós fájdalom,becsukni sem tudom,bal szem felső szemhéjj beduzzadt),és arcom bal oldala lebénult.Ezután az orvosi vizsgálat az 5.ideg paralizisét állapiitotta meg,nem zárta ki a tumor lehetőségét sem.
zelitrex500,Lacrifluid 0,13,Vitamine A Pommade nevü gyógyszert valamint szemcseppet kaptam,egy hónapig kell használni.Amennyiben javulást nem eredményez(ennek a fajta szem virusnak 2-3hét,akár 1hónap a gyógyulási ideje)tumor vizsgálatot javasoltak.
Semmilyen adatbázisban nem találtam virus fertőzésről hasonló tüneteket,de állitólag a mediterrán térségekben ez nem ritka.
Szeretném tudni,hogy létezik ilyen szemfertőzés ami arcbénulással jár?
Ha igen,Ön mit javasol?Mennyi idő múlva fog megszűnni az arcbénulás?
Hogyan lehet ilyen fertőzést megkapni?
Hogyan lehet megelőzni?
köszönöm válaszát:Zsofia


Kedves Zsófia!

A vírus nem a szemét támadta meg a leírás alapján, hanem az arcideget.
Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a szaruhártya ne száradjon ki, hiszen a szemhéj zárása nem tökéletes. Gél állapotú műkönnyet vegyen a patikában, azzal csepegtessen napi 3-4 alkalommal.
A bénulás akár 1-2 hét alatt is megszűbhet, de lehet, hogy csak hónapok múlva. Szedjen mindenféle B vitamint és C vitamint tartalmazó vitamin komplexet.



Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

könnycsatorna  2012. október 12. 16:05   #2525 

Kedves Dr-nő!
Kislányom 1 éves,(de mivel koraszülött volt ezért a korrigált kora szerint 10 hónapos.) és kb 2-3 hónapja könnyezik a jobb szeme. Egy csúnya kötőhártya gyulladás után, előtte minden rendben volt.
Használtunk már rá több féle szemcseppet, pl. Optive műkönnyet,most legutóbb 2 hétig Oftaquix cseppet, de sajnos a probléma nem múlt el. Talán kicsit enyhűlt.
Valóban nincs más megoldás csak az átmosás? Kissé idgenkedek tőle.

Köszönöm!
Anyuka


Kedves Anyuka !

Ebben az esetben valóban csak az átmosás jelenthet teljes megoldást.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

kiscica  2012. október 12. 16:03   #2524 

Tisztelt Dr.nő
A kisbabámmal ma voltam szemészeten /4hónapos/
Eredménye: Visus: megtartott pupillareakciók
Szemmozgások szabadok,megtartottak
Védő és könnyszervek épek.
Réslámpa vizsgálattal: Mko.ép első szegmentum.
Biomikroszkópia : Mko.ép +3.0D.-val éles.
Kontroll. 1hónap múlva!
Ez végül is mit jelent neki?
Válaszát köszönöm!


Kedves Édesanya!

Kisbabája szeme rendben van. 4 hónaposan a +3,0 D fénytörés normális lehet.
Csak a biztonság kedvéért rendelték vissza kontrollra.



Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Sonnenbrille  2012. október 11. 21:13   #2523 

Tisztelt Dr Vártok Éva!

A kérdésem a következő lenne:

Nemrég voltam egy szemvizsgálaton, mivel a fejem folyamatosan fáj. Kiderült azért fáj mindig, mert a szemem állandó akkomodációs görcsben van. Nem látok távolra megfelelően. A hölgy plusz 1,25-ös dioptriájú szemüveget írt fel nekem.
Megkérdeztem tőlük, hogy lehet, hogy rövidlátó vagyok, és mégis pluszos dioptriát adnak.
Azt felelték, attól lehet pluszos, hogy nem látok távolra...

Tényleg lehetséges ez?


Kedves Érdeklődő!

Igen. Aki túllátó, annak a szeme az ideghártya mögött képezi le a tárgyak képét.
Megfelelő + D-ás lencsével lehet elérni, hogy a kép az ideghártyára essen. Az ilyen ember annál életlenebbül látja a képet, minél közelebb van hozzá. De távolra sem lát olyan élesen, mint ha nem lenne fénytörési hibája, hacsak nem győzi le fokozott alkalmazkodással ezt a hibát. De ez az állandó alkalmazkodás fejfájást okozhat.



Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

homály, villogás  2012. október 11. 17:58   #2522 

Régebb óta van üvegtesti homály a bal szememen, száma nem nő, néha nem is látom őket, olvastam, hogy antioxidáns eltünteti, pontosan melyik készítményt érdemes megvenni? Illetve villogó pöttyöket is szoktam látni mind két szememmel ez mire utalhat?


Kedves Érdeklődő!

A villogás az üvegtesti határhártya ideghártyára gyakorolt húzó hatása miatt lehet.
Az Antioxid tablettát ajánlom.


Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

megint piros  2012. október 11. 17:56   #2521 

Tisztelt Főorvos asszony.

Ma felhívtam a magánorvost, akinél jártunk, de ma nem tudták fogadni, csak hétfőn. Azt mondta az asszisztense, hogy gyakran mossam ki bórsavval. A gyógyszertárba kaptam is a Soluzio acidi boroci 2%-os bórsavat, de a gyógyszerész azt mondta, hogy ezzel a szemet nem moshatjuk, mert nem steril folyadék. Most mit tegyek? Tényleg nem mosható vele? Azt is mondták, hogy hígítsam fel Svéd cseppet és azzal mossam le. Mit lehet használnom?

Renáta


Kedves Renáta!

Egyszerűen csapvízzel mossa ki.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

előző oldal 127. oldal következő oldal