Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Pálvölgyi Rita
Dr. Pálvölgyi Rita válaszol
Dr. Pálvölgyi Rita
pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
depresszió, szorongások (fóbiák;pánikbetegség)
előző oldal 73. oldal következő oldal
Rita  2012. augusztus 17. 09:39   #1460 

Kedves Doktornő!

Gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatban szeretném kérdezni.
Tavaly nyár óta szedek helex 0,5 SR (2x 0,5) illetve yarocent, a 15mg-osból este fél szemet. A yarocent nagyon nehezen kb. 3 hónap alatt szokta meg végre a szervezetem, alig tudtam tőle reggelente felébredni, összedni magam, ezért is nem emelték tovább. Viszont legalább jól aludtam.
idén tavasszal endometriózis állapítottak meg nálam, és mivel műtétileg el nem távolítható helyen van, hormonkezelés kapok már 5. hónapja, visanne-t szedek. A visannenak számos mellékhatása jelentkezett és visszatérően jelentkezik, az egyik ilyen volt a szedés elején a rossz hangulat illetve egy időszakonként jelentkező nagyon erős belső feszültség, mintha túlhúztak volna.
Néhány hónapja elkezdődtek nálam rejtélyes torokgyulladások,herpesz, egyik afta a számban a másik után, nyelvégés. A yarocen egy ritka, a betegtájákoztatóban is leírt mellékhatására gondoltunk amely a szervezet általános ellenállóképességét csökkenti, ezért 3 héttel ezelőtt egyik napról a másikra abbahagytam. Az orvosom azt mondta, hogy nem számíthatók mellékhatásokra, mert kis dózisban szedtem. Az abbqhagyást követően már a 4. napon nem igen tudtam aludni (azóta sem) majd az 5-6. nap táján elkeződtek erős rosszullétek szédüléssel, remegéssel hányingerrel és egy olyasfajta erős belső feszültséggel amit a hormonszedés elején éreztem. Volt hogy egy plusz fél helexet kellett bevennem és azzal elcsitult a szervezetem.
Egy héttel a kihagyás után felhívtam az orvosomat helyettesítő orvost azzal hogy szerintem elvonási tünetei vannak . Szerinte ezek nem azok. javasolta, hogy este a helex mellé szedjek be egy fél miagen tbl-t a 10 mg-osból. ezt két hete szedem, de nem lettem jobban, sőt. Aludni továbbra sem tudok (pedig ez állítólag altató) másnap kora du. jön rám az álmosság a munkahelyemen és a szédülés is fokozódott. Ön szerint egy a miagen tbt-a így félbevágva egyáltalán fel tud szívódni ? (érzem ahogy porzik a nyelvemen). vagy ez a rosszullét a miagen mellékhatása is lehet? Azt is észrevettem az elmúlt 2 hétben, hogy ha a véletlenül kimarad az egyik fél helex (ami máskor is előfordult és semmit nem érzetem) most fél nap múlva rosszullétet okoz.
Lehet hogy ezek atünetek mégiscsak a yarocen elvonási tünetei?
Most az orvosom azt javasolta hogy este próbáljam ki az egész szem miagent de már tartok tőle, mert ugy érzem hogy a gyógyszercserével rosszabbul jártam mint előzőleg.

Köszönöm
válaszát
Rita


Kedves Rita,
a közhiedelemmel - és a leírtakkal -ellentétben az antidepresszánsok elhagyásakor is jelentkezhetnek elvonási tünetek, jellemzően hasonlóak ahhoz, amit ön panaszol. A Xanax / Helex/ elhagyásakor pedig sajnos viszonylag hamar megjelenhetnek a tünetek, feszültség, szédülés, izzadás, kézremegés jellegzetes tüneteivel.
A Miagen a száj nyálkahártyáról is felszívódhat. Amennyit szed, az meglehetősen alacsony dózis.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

citalopram 2  2012. augusztus 13. 22:42   #1459 

Tisztelt Doktornő!

Én eddig fél citalopramot szedtem kezdő adagnak reggelente, és mellé 3*0.25 rivotrilt. Most kellene emeleni a citalo adagot egészre. Ettől nem lehet bajom, ugye? Az orvosom, persze mondta, hogy nem, de én eléggé félek, ha a felektől semmi különösebb mellékhatást nem éreztem, akkor az egésztől sem lesz bajom? és a nyugtatót sem kell emelni mellé, ugye?

köszönöm!
Réka


Kedves Réka,
Semmi bajtól nem kell tartania. A Rivotrilt inkább csökkenteni kéne, ha jobban van, ha hat már a Citalporam.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

polgári szolgálat  2012. augusztus 13. 17:56   #1458 

Tisztelt Dr Pálvölgyi Rita!
Nagy László vagyok 30 éves .
Az önkormányzattól kaptam egy levelet miszerint kötelező polgári szolgáltra sorolnának be -egyéb betegségként be írhatom azt ,hogy pánik és kényszer betegséggel kezelnek 10 éve.
Elképzelhető hogy , a fent említett betegségek miatt nem fognak besorolni , nem érzem magam alkalmasnak a szennyeződéstől való félelem miatt , és némi pánik zavar miatt sem.
- Kérdésem az lenne ha polgári szolgálatra nem vagyok alkalmas a jogosítványomat elvehetik?


Szíves válaszát várom:
Nagy László


Tisztelt Nagy László,
A pánik- vagy kényszerbetegség nem indokolhatja önmagában a jogosítvány bevonását. Egyébként - úgy gondolom, - hogy két külön nyilvántartásban kezelik ezt a két dolgot.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

parkinson kór  2012. augusztus 13. 16:57   #1457 

Tisztelt Doktornő!
Édesanyám 80 éves. 9 éve állapítottak meg nála parkinson-kórt, amikor a beteg, magatehetetlen édesapámat gondozta. Gyógyszerei 3x1 Stalevo 100, 2x1 mirapexin retard 0,26 mg, este 1 Rivotril 0,25 mg(mindhárom gyógyszernél mellékhatásként hallucináció jelentkezhet).Évek óta segítségre szorul. Sem lefeküdni,sem felkelni sem közlekedni nem tud egyedül. A gyógyszerek adagjainak emelése sosem hozott pozitív javulást. Az évek során többször is előfordult hallucináció (bogarak, kukacok) de rövid időn belül gyógyszerek nélkül el is múlt. Most viszont tavasz óta hallucinál (nőt, férfit és gyermekeket lát, akik nézik őt rendetlenkednek és a szobában alszanak). Ez nagyon felzaklatja őt. A kezelő orvosa szerint ez a parkinson kór tünete, szerinte nincs mit tenni. Kventiax gyógyszert írt fel (este 1 tabletta). 5 napja szedi, de még zavartabbnak tűnik. Érdekelne a Doktornő véleménye. Valóban nincs mód a hallucináció megszüntetésére? Ha igen a doktornő mit javasolna?
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező,
Pszichiáterként a Rivotrillal vannak tapasztalatim. Erről elmondhatpm, hogy ebben a mennyiségben nem szoktunk tőle hallucinációt tapasztalni. A Stalevo-val és Mirapexin-nel kapcsolatban neurológus tapasztalatát kéne kérnie. Látom, hogy szerepel a mellékhatások között a hallucináció, de hogy a gyakorlatban ezzel kell-e számolni, ill. melyik gyógyszer tehető felelősé inkább, ezt ők tudják megmondani.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

bl0647  2012. augusztus 10. 21:11   #1456 

Kedves Doktornő!

Pánigbeteg voltam, egy évig szedtem antidepresszánst , lassan kilábaltam egy fél évig tulajdonképpen nem voltak panaszaim néha egy frontint kellett bevettem.

Néhány hete a du. órákban kezdek félni a visszatérő pánikrohamoktól,ami enyhébb formában du. 5és 6 között meg is jelenik.

Altalában 0,5gr frontin elegendö a leküzdésére

Kérnem szives tanácsát mit tegyek

ui jelenleg MOKSA elixirt szedek állitólag ez rövid időre előhozza a volt panaszokat.

üdvözlettel bl0647


Tisztelt Kérdező,
A Moksa elixírrel kapcsolatosan nincsenek tapasztalataim. A gyógyszereléssel kapcsolatban azt tudom tanácsolni, hogy amíg alkalmi Frontin bevételével kézben tarthatóak a tünetek, addig ezt javaslom. Ha felerősödnek, gyakoribbá válnak, akkor érdemes megfontolni az antidepresszáns ismételt szedését.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

szorongás  2012. augusztus 10. 21:05   #1455 

Tisztelt Doktornő!

A húszas évei elején járó fiatal nő vagyok. 2 évvel ezelőtt kerültem először kórházba pánikbetegség, depresszió által kialakult kóros soványsággal (azóta soványabb lettem, 38-39 kg között mozgok), bár pánikos rosszulléteim már 14-15 éves koromtól rendszeresen voltak. Két alkalommal feküdtem be kivizsgálásra, mindent rendben találtak, még egy kis vashiányom sem volt. Kb. 2 hónappal ezelőtt este rohantunk az ügyeletre, mert úgy éreztem nagyon szorít a torkom, attól féltem megfulladok. Beérve az ügyeletes orvos közölte, hogy torokgyulladásom van (persze én az összes létező halálos betegséget végigzongoráztam út közben). Az utóbbi időben bármi szokatlant észlelek magamon, rögtön valami nagy betegségre gondolok. A két hónappal ezelőtti este óta elég sokszor érzem ezt a szorító érzést a torkomban, nehezebben kapok levegőt, néha köhögök (ingerem nincs, csak egyszerűen gombócot érzek a torkomban és a mellkasomban), nehezen nyelek, kiszárad a szám és mellkasi fájdalmat, illetve nyomást érzek, ez sokszor a hátamba is átsugárzik. Legtöbbször elmúlnak a tünetek ha elterelem a figyelmemet. (Ez nekem furcsa, mert úgy gondolom ha szervi gondom van, elvileg nem múlna el a rosszullét azzal hogy lefoglalom magamat.) Az evéssel is rosszul állok, iszonyatosan válogatok, mindig attól félek hogy romlott az adott étel (sokszor ezért nem eszem meg.) A kérdésem az lenne, hogy lehet ez a pánikbetegségtől vagy a szorongástól? Elképzelhető hogy hipochonder lettem? Sajnos ettől tartok. Eddig soha nem volt ennyire zavaró tünetem és kissé aggaszt az utóbbi hónapokban kialakult betegségfóbiám. Nem fogom tudni megkülönböztetni a valós betegséget a képzelttől. Nagyon rossz és most egy ideig nem lesz lehetőségem szakemberhez menni, a háziorvosomat is csak 1-2 hét múlva tudom meglátogatni. Nem tudom mire gondoljak. Úgy veszem észre ezeknél a betegségeknél, ha nem áll az ember orvosi ellenőrzés alatt, egyik szüli a másikat. Ön szerint romlott az állapotom? Okozhat ilyen tüneteket a szorongás?

Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező,
A leírt tünetek szorongásos jellegűek. Mindenképp tanácsos volna egy kollégámat felkeresni, pszichoterápiás, - szükség esetén gyógyszeres - kezelésbe kezdeni. Az ellátatlan szorongásos tünetek valóban rosszabbodhatnak.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

pánik  2012. augusztus 10. 21:01   #1454 

Kedves Dr. Pálvölgyi Rita!

Tavaly szeptember tályt jelentkezett a generalizált szorongásom, bár az elmúlt fél évben valamivel jobban voltam (gyógyszert nem szedtem). Most egy hónapja többször is majdnem elájultam, egyszer boltban, 2x pedig otthon. Ilyenkor lesáppadok, majd remegek, legutóbb a vérnyomásomat is megmértem, magas volt, és a plúlzusom is 100 felett. Lehetséges, hogy ezek pánikrohamok lettek volna? GADból kialakulhat pánikbetegség? (különösebb kiváltó okot nem találok erre, csak amióta hazajöttem a táborból azóta nem vagyok a toppon).

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.:
CSA


Tisztelt Kérdező,
Nagy valószínűséggel szorongásos rosszulléteket élt át. Mindemellett a kivizsgálás indokolt, mielőtt felállítanánk a pánikbetegség diagnózisát. Előfordul, hogy generalizált szorongásos tünetek később pánikrohamokká váltanak át.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

atina  2012. augusztus 8. 21:33   #1453 

Tisztelt Doktornő !

Szeretném a véleményét megkérdezni arról, hogy évek óta olwexya 150 mg antidepresszáns szedek 9 hónapja nagyon erősen hullik a hajam, pszichiáteremmel egyeztetve időlegesen a valdoxan nevű gyógyszerre vátottam, de sajnos a depresszióm visszatért. A pszichiáterem szerint az olwexya nem okozhat hajhullást. Sajnos több gyógyszert is kipróbáltunk de eddig ez az egy vált be.( valdoxan, cipralex stb.) Teljes kivizsgáláson voltam, teljes vérkép, hormonvizsgálatok, pajzsmirigyvizsgálat, hasi ultrahang, góckeresés és minden vizsgálat negatív eredménnyel zárult.
Válaszát előre is köszönöm: Atina


Kedves Atina,
Az Olwexia mellékhatásai között valóban nem szerepel a hajhullás. A depressziót viszont kísérheti ilyen tünet. Illetve pl. a Rivotril, - ha kiegészítő gyógyszerelésként kapja esetleg, - szintén okozhat hajhullást.
Még érdemes bőrgyógyász tanácsát kikérni.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

Timea84  2012. augusztus 8. 21:27   #1452 

Tisztelt Doktornő!

Nagyon köszönöm válaszát a lányom problémájával kapcsolatban augusztus 06-án írt levelemre, aki nem akar dolgozni,tenni magáért.
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
Ez egy állapot,hogy el van napról napra, nincs továbblépés, vagy van ilyen jellegü betegség?
Köszönettel:
HT


Tisztelt Kérdező,
Lehet a hátterében pszichiátriai betegség, - legnagyobb valószínűséggel depresszió. Emiatt érdemes lenne kollégámhoz fordulni. Ezt lehet javasolni, de döntenie a lányának kell, kényszeríteni nem lehet arra, hogy kezeltesse magát.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

ibolya  2012. augusztus 8. 21:25   #1451 

Tisztelt Doktornő! 34 éves vagyok és kb. 2 éve depresszióval, fél oldali zsibbadással küzdök. A pszichiáterem segitségével megpróbáltam szedni Seroxatot, Citalopramot, Coaxilt, de sajnos egy bizonyos idő után a mellékhatások miatt abba kellett hagyjam. Most a Lamolep nevű gyógyszert szedem Xanaxszal kb. 3 hete.. Viszont most tudtam meg, hogy a Lamolep az epilepszia-ellenes gyógyszerek csoportjába tartozik(igaz, hogy bipoláris betegségekre is alkalmazzák), ezért eléggé idegenkedek és félek a szedésétől . Ezenkivül egy jó pár napig nagyon szédültem , nem tudom nem-e a gyógyszer miatt. A kérdésem az lenne, hogy merjem szedni ezt a gyógyszert vagy próbáljak áttérni egy másik gyógyszer szedésére. Még azt szeretném kérdezni, hogy az Omega 3 segit-e az ilyen esetekben.
Elnézést kérek a kérdésekért, de nagyon tanácstalan vagyok, mert már olyan sokfajta depresszió-ellenes gyógyszert beszedtem és az állapotom sajnos még nem javult.
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel
Andrea


Kedves Andrea,
A Lamolep valóban antiepileptikum, és hangulatstabilizáló. A hangulati kilengéseket csökkenti, így depresszióban lehet helye a terápiában. Okozhat kezdetben szédülést. Orvosa nyilván a többi gyógyszer mellékhatásai mellett választott ezt a terápiát. Szerintem adjon esélyt neki, nézze meg néhány hétig, hogyan hat - már ha a szédülés nem olyan mértékű, hogy ne tudná tolerálni.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

Timea84  2012. augusztus 6. 15:31   #1450 

Tisztelt Doktornő!
Lányom problémájával keresem meg Önt.
Diplomás lányom munkahelye tavaly januárban megszünt. Azóta nem dolgozik. Eddig a megtakarított pénzéből egyedül élt. Nem is keres munkát,nem érdekli semmi. Délbe kel fel, napról napra semmit nem csinál.Teljesen leépült a gondolkodása, gyerekként viselkedik és gondolkodik.
Most már ott tart,hogy nem tudja fenntartani a lakást sem és magát sem így jelenleg a nagyszülőknél van. Az számára a lényeg,hogy enni kapjon.
Hogyan lehetne ebből a helyzetből kizökkenteni? úgy érzem mi kevesek vagyunk hozzá, mert szót nem fogad, tehát csak "azt csinálok amit akarok" van. Egy gyámhivatali eljárást elindíttattam,de sajnos a pszichiátriára nem ment el, így az eljárást megszüntették. Van-e valamilyen szanatóriumi,vagy kórházi lehetőség,vagy bármi ami ebből a helyzetből kibillentené?
Tehetetlenül nézzük a fokozatos leépülését.
Köszönöm szíves válaszát!
Üdvözlettel: HT


Tisztelt Kérdező,
Gyámhivatali eljárást csak cselekvőképességet korlátozó betegség esetén lehet lefolytatni, ennek eredménye pedig nem lenne hatással lánya aktivitására. Kényszerrel kórházban csak az tartható, aki magára, vagy környezetére közvetlen veszélyt jelent.
Mindezek hiányában csak a meggyőzés marad. Talán a családtól távolabb álló barát, rokon nagyobb hatással tudna rá lenni. Úgy hallom a leveléből, hogy a család noszogatása inkább csak ellenállást vált ki.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rital

Hipnoterápia  2012. augusztus 6. 15:26   #1449 

Kedves Doktornő !

Olvastam egy válaszában, hogy szomatizációs zavarra illetve depresszióra hipnoterápiát javasolt.
Nekem is hasonló problémáim vannak és szeretnék kigyógyulni ebből az ördögi körből. Én Szekszárdon lakom és itt a pszichiátrián szinte csak a gyógyszeres kezelést alkalmazzák, más segítséget nem kapok.
Nagyon szeretnék megpróbálni más terápiát.... bármit ami segíthet ebből a betegségből kikecmeregni.
Kérem írja meg, hogy hol találok olyan pszichoterapeutát aki foglalkozik hipnoterápiával, vagy bármi más terápiával ami segíthet.

Válaszát előre is megköszönöm.
Üdv
Éva


Kedves Éva,
Az interneten, - pl. az Integratív Pszichoterápiás Egyesület honlapján - tájékozódhat. Pécsen - az egyetem keretében - biztosan több hipnoterápiás szakember is dolgozik. Sajnos konkrét nevet nem ismerek én sem. A hipnoterápia mellett más pszichoterápiás technikák is jelenthetnek segítséget.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

egy kérdés  2012. augusztus 6. 15:20   #1448 

Tisztelt Doktornő!
Már harmadszorra írom le a kérdésemet, remélem, hogy most sikerül elküldeni, mert a gép kiírja, hogy elküldte a levelet, mégsem jelenik meg a megválaszolatlanok között.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy olyan emberrel kezet fogok, aki közvetlenül előtte egy halottal érintkezett, kaphatok ettől valamilyen fertőzést, vagy betegséget? Ki kell tisztíttatnom a ruhámat, táskámat stb. amit megfogtam, vagy nyugodtan visszarakhatom a szekrénybe?
Én ettől írtózom, és ha hazajövök temetésről, mindig mindent kimostam, vagy kidobtam a táskámat.
Szeretném, ha válaszolna erre.
Köszönöm


Tisztelt Kérdező,
Nem kell tartania fertőzéstől. A halált követően csak hosszabb idő - több nap - után indulnak el olyan bomlási folyamatok, amit kísérhetnek az egészségre káros jelenségek. Ez a mi viszonyaink között, - ahol a halottakat elszállítják, és a temetésig hűtve tárolják, - ez egyáltalán nem indul meg. a halál ténye és a halott látványa természetesen félelmet kelt, és járhat együtt ilyen gondolatok megjelenésével, felerősödésével.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

!?!  2012. augusztus 2. 10:19   #1447 

Kedves Rita!
Mit jelentenek a következők?

Produktív tünetek( derealisatios, depersonolizatios élmények) útóbiakkal kapcsolatos anxietas, doxasma fragmentumok BPRS 52 pont
előre is köszönöm
zsuzsi


Kedves Zsuzsi,
A derealizációs tünetek a külvilággal, a depersonalizációs tünetek pedig a paciensnek önmagával kapcsolatos élményfeldolgozásának, realitásérzékének sérülését jelentik. Az anxietas szorongást jelent, a doxasma fragmentum pedig téveszme töredéket. akárkinek a tünetei írta is le, jó volna az illetőnek a kezelőorvosával beszélni ezekről, és bővebb felvilágosítást kérni.
A BPRS egy pszichiátriai értékelő rendszer, mely alapján a tünetek erősségét, súlyosságát osztályozzák.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

Alhambra  2012. augusztus 2. 10:12   #1446 

Kedves Doktornő!

Kérem adjon tanácsot problémám megoldásához! 59 éves nő vagyok. 12 évvel ezelőtt rosszindulatú hüvelydaganat miatt sugárkezeltek. A kezelés során a végbél területét is érte a kezelés. A végbélzáróizmok sugárártalmat szenvedtek. A betegségem óta nagyon sokat kínlódtam a hasmenéstől (candida fertőzésem lett, ami visszatér időnként) szóval emésztési problémáim rendszeresek lettek. Ezek mellett tejcukor érzékeny vagyok, ami már gyerekkoromban kezdődött, de mostanra már nagyon felerősödött. Már a gyógyszerekben lévő laktózmennyiséget is figyelnem kell. Szóval sokszor kerültem szorongatott helyzetbe. Mióta a klimax elért, azóta ez a záróizom gyengeség széklet visszatartási problémákat okoz. Borzasztó kínos, mert rettentően félek, hogy olyan helyen tör rám, ahol nincs hirtelen egy WC.Így természetesen, ahogy elindulok valahova utcára, orvoshoz, ügy-intézni rövidesen sürgető hasmenésem támad és be kell rohanni valahova. Proktológus azt mondta, keményítsem a székletemet, ne igyak sok folyadékot, műtéttel nem lehet már segíteni a dolgon. Intim tornával igyekszem javítani az állapotomon, Immódium tablettát is szoktam bevenni, de azt sem lehet mindennap. Kérem adjon tanácsot mit tehetnék még. Már nagyon félek elhagyni az otthonomat.


Tisztelt Kérdező,
A fenti kezeléseket én is jónak találom. Emellett alkalmilag lehetne bevenni nyugtatót. Ezek azonban mind tartalmaznak lactozt. a legkisebb mennyiségben / 40 mg/ a Rivotril. Próbálkozott már vele esetleg? Emellett relaxációs technikát érdemes volna elsajátítani / pl. autogén tréning, joga/, ezek segíthetnének a feszültség szabályozásában, az ellazulás megteremtésében.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

kérdés4  2012. augusztus 2. 10:03   #1445 

Tisztelt Doktornő!

Enyhe depresszióval kezelnek. Napi 3* 0.25 rivotrilt, és fél citalopramot szedek.

Kérdésem az lenne, hogy a rivotril leírásában azt olvastam, hogy kárt okozhat a szívnek, ez igaz? kell félnem ettől?
2. Tegnap este néhány óra fekvés, vagyis nyugalmi állapotban a pulzusom 55 volt, ez normális? Nap közben rendben van, de ez nem nagyon alacsony?
3. ha a citalopramot emelni szeretné majd az orvosom, az okozhat mellékhatásokat? a fél beszedésénél mellékhatást nem nagyon vettem észre.
4. Eddig sajnos eléggé össz-vissza tudtam csak a citalopramot beszedni, volt hogy délelőtt volt hogy délután, ez okozhat problémát, vagy inkább 1 időben kellene bevenni?
5. illetőleg ma reggel vettem be (6:33 perckor nyugtatóval), és utazás közben kisebb pánik tört rám, ez normális, vagy a gyógyszer máskori beszedése okozhatta?Eddig 9 kor vagy fél 1 kor vettem be, és nem éreztem hasonlót.

Válaszait előre is köszönöm
Veronika


Kedves Veronika,
A Rivotriltól nem kell tartania. Mellékhatás profilja a legjobbak közé tartozik a pszich. szerek között. A fél Citalopramot érdemes egészre emelni, mert az a terápiás adagja. Enyhe rossz közérzet esetleg jelentkezhet néhány napig, de ez 3-4 nap után elmúlik. hosszú távon a testsúlyra figyelni kell, mert okozhat hízást.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

6 hetes terhes  2012. július 30. 13:27   #1444 

Tisztelt Doktor nő!

6 hetes terhes vagyok. Évek óta szorongok..és pánikbeteg is vagyok. Most hogy kiderült a baba fokozódtak a tünetek.Pl. este amikor lefekszem(szedek be Sedatif PC-t) félálmomból arra kelek,hogy mintha egy kalapácsot vágtak volna a szívembe hátulról..remegni kezdek és pánikba esem. Ilyenkor beszedek a Rivotrilt 5mg.-ost
Azt szeretném kérdezni h ez a pánik fog csökkenni a terhesség előrehaladtával? A pánikroham hatással van a picire? A Rivotrilt alkalmanként beszedhetem?

A válaszát előre is köszönöm!

Ági


Kedves Ági,
A terhesség alatti pszichés tünetekről, a gyógyszerszedés lehetőségeiről részletesen írtam a honlapomon. / www.harmoniamuhely.hu /. Mint ebben is olvashatja, a gyógyszerek közül az antidepresszánsok ajánlhatók a terhesség és szoptatás során. a feszültségoldóknak, - különösen nagyobb mennyiségben, - kedvezőtlen hatásai lehetnek a baba fejlődésére.
Ha további kérdése lenne, megtalál.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

Kedves DoktorNŐ!  2012. július 30. 13:24   #1443 

Kedves DoktorNŐ!

25 éves lány vagyok, gyerekkorom óta szorongós és gyakran fájnak az izületeim, csontjaim. Pánikbetegséggel kezelnek több, kevesebb sikerrel.
Azt szeretném kérdezni, hogy a szorongástól fájhatnak e a csontjaim, olyan érzés mintha influenzás lennék? valamit olyan is előfordul, hogy csak 1-1 testrészre koncentrálódik: térdem, könyök, néha csukló. Előfordult már, hogy a terdem be is dagadt járni neheze tudtam, de ez még régebben volt mikor nem kezelték a betegségem.
Üdvözlettel: Emese


Tisztelt Kérdező,
a pánikbetegség, ill. a szorongás inkább az izomzatban okoz feszültségeket, de ez kihathat az ízületek működésére is. Mégis, ha ennyire a mozgásszervek környékén fogalmazódnak meg a panaszi, akkor egy reumatológussal való konzultációt én hasznosnak találnék.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

édesanyám  2012. július 30. 13:22   #1442 

Nagyon tanácstalan vagyok kérem segítsen!

Édesanyám xanax 0,25mg-os nyugtatót kapott,napi 1/2-1/2-1 szemet,de folyamatosan alszik tőle.Lehet-e csak estére szedni vagy meg kell hogy legyen a folyamatossága.
Köszönöm a segítségét előre is


Tisztelt Kérdező,
A Xanax feszültség- és szorongásoldó, amit lehet 1x naponta, vagy akár alkalmilag is szedni. hosszútávon a hozzászokás jelenthet veszélyt.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita

lelet  2012. július 5. 12:12   #1441 

Kedves Dr.-nő!

Mit jelentenek az alábbiak pontosan?

- Logorreás, kissé vicosus előadás
- emocionális incontinentia
- deprimélt hangulat
- depressív kognitív struktúrálódás
- mcroman tematica obscessiok, compulziók
- hezitatív, ambivalens magatartás és emociok, negatív szür.
- in, ill. hypersomnia
- apathia, agitatív magatartás

vél. Depressio recurrentis, OCD
Önnek mi a véleménye? Igen bonyolult az eset?

Köszönettel: Krisztina


Kedves Krisztina,
Ezeket a kérdéseket a kezelőorvosnak kéne feltenni.
- beszédkényszer, tapadékony előadásmód
-Érzelmi labilitás
-Nyomott hangulat
- depresszív gondolati minták
-önmaga leértékelése, kényszerek, rituálék
-bizonytalan, ellentmondásos magatartás és érzelmek
-alvászavar
érdektelenség, indulattal telt viselkedés

Vélemény: Depresszió. Visszatérő kényszerbetegség

Mindenképpen folyamatos szakorvosi kontroll, gyógyszeres és/vagy pszichoterápia javasolható.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Ritakez

előző oldal 73. oldal következő oldal