Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Somogyi Rózsa
Dr. Somogyi Rózsa válaszol
Dr. Somogyi Rózsa
hagyományos kínai orvoslás szakorvosa, aneszteziológus szakorvos
műtéti altatás, érzéstelenítés, akupunktúra
előző oldal 19. oldal következő oldal
altatás  2012. június 24. 23:50   #380 

Jó estét Doktornő!Jövőhéten lesz egy orrsövény műtétem.Tudna nekem felvilágosítást adni,hogy hogy zajlik az altatás?köszönettel


Kedves Kérdező!
Vénába fog altatószert kapni, és az izomlazító gyógyszer beadása után lélegeztetőcsövet vezetnek a légcsövébe, amin keresztül a műtét alatt lélegeztetik. Ha további részletek érdeklik, javaslom, hogy az altatóorvosával beszélje meg.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Jobb arcüreg alsó sinusában lágyrés  2012. június 17. 20:14   #379 

Kedves főorvos asszony,szeretném ,megkérdezni,tűdő beteg vagyok és érzékeny az érzéstelenitőre,
Fogászaton töbször is fulladásos és hányást váltott ki belölem
Ha műtétre mennék és érzéstelenitenének,milyen problémák ,léphatnének fel.
Mit tanácsol másképpen nem lehetne-e gyogyítani,az arc cisztát.
Várom mielöbbi válaszát.
Nagyon köszönöm.

Török Jánosné

e-mai cimem: tigrisszem13@gmail.com

53-éves vagyok


Kedves Kéredző!
Ha az arc-ciszta miatt műtét válik szükségessé, azt vagy helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végezhetik. Az utóbbinál nem szükséges érzéstelenítőt adni, mivel a fájdalomcsillapítás kábító fájdalomcsillapítókkal történik.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Emma mama  2012. június 17. 20:12   #378 

Kedves Doktornő,

jan. 1-jén szültem meg kislányomat, és a szülést követő 5. héten hüvelygyulladásom volt, amit félrekezeltek 3 hónapig, emiatt a hüvelyflórám teljesen kihalt. Több orvosnál jártam, míg végül az utolsó felírt nekem gynoflor tablettát, meg tantum rosa oldatot, hogy ezzel irrigáljak. Sajnos még mindig nem jött helyre a hüvelyflórám. Ön szerint mivel lehetne helyrehozni, mert már nem tudom mitévő legyek. Nagyon kellemetlen, és folyásom van emiatt. Lehet egyáltalán így nemi életet élni, mert idáig nem mertem, nehogy a férjem elkapjon valamit.
A másik kérdésem az lenne, hogy edával szültem és azóta is rettentően fáj a hátam, a gerincem zsibbad. Mivel lehet ezt helyrehozni? Vagy ez majd egyszer csak megszűnik?

Előre is köszönöm válaszát,
Üdvözlettel Emma mama


Kedves Emma!
Kérdése első része inkább nőgyógyászra tartozik, az én szakterületemhez annyiban köthető, hogy ha a fertőzéses eredet kizárható, a folyás megszüntetésében esetleg segíthet az akupunktúra.
A derékfájás sajnos lehet az EDA következménye, B vitaminok szedésének valószínűleg már nincs értelme, de gyógytorna, gerinctorna mindenképpen javasolt. SAjnos hosszabb lefolyással kell számolni.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

MR vizsgálat kisgyerek  2012. június 4. 00:15   #377 

Tisztelt Doktornő!

3,5 éves kislányomnak javasoltak koponya MR vizsgálatot minor neurológiai disfunkció miatt.
Annyit tudok a vizsgálatról, hogy ebben az életkorban bódítják hozzá a gyermeket. Az lenne a kérdésem, hogy ez pontosan mit jelenthet az esetében? Illetve hogyan lehetne minimálisra csökkenteni a fájdalmas beavatkozásokat. Gondolok itt arra, hogy felmerült a branül/kanül beültetése. Miért lehet erre szükség? Nem lehet ezt a bódítást egy egyszerű injekcióval, netán egy szájon át adható gyógyszerrel elvégezni? Összefügg ez az életkorával? Maga az MR vizsgálat nem sürgős, így fontosnak tartom, hogy a lehető legkényelmesebben végezhessék el rajta a vizsgálatot.

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel, V. Edit


Kedves Edit!
Azt gondolom, hogy a maximális fájdalommentesség mellett a maximális biztonságra is kell törekedni!! Az egyszerű injekció és a branül szúrás kellemetlensége nem különbözik. A vizsgálathoz egyébként azért van szükség valamilyen bódításra, altatásra, mert a hangos gépzaj, és maga a gép még felnőtteknek is nagyon kellemetlen, de nem fizikailag. Gyermekek altatására az MR vizsgálathoz többféle gyógyszert is lehet alkalmazni, ezt a végző osztály tapasztalata és alkalmazott protokollja dönti el. A részleteket az altatóorvossal tudja megbeszélni.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

védőoltás  2012. május 19. 21:54   #376 

Tisztelt doktor nő.
Kislányom 5 hete esett át lágyéksérv műtéten.Most lenne esedékes neki a kullancs elleni védőoltás harmadik adagja.Kérdezni azt szeretném,hogy altatásban végzett műtét után kell várni valamennyi időt,hogy megkaphassa az oltást vagy pedig már beadható neki?
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!
Nem az altatás, hanem a műtéti-sebészi stressz miatt nem mindegy a védőoltás időzítése. Azaz a védőoltással megváltozott reaktivitást károsan befolyásolhatja a túl közeli műtét, és viszont. Védőoltással foglalkozó szakembert kérdezzen meg a konkrét esetről.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

elmaradt műtét  2012. május 17. 23:10   #375 

Kedves Doktornő!
Amiatt, hogy fehérje és baktérium van a vizeletben tényleg jogosan marad el egy teljesen rutinműtét? Az az igazság, hogy nekem még soha életemben nem sikerült olyan vizeletet produkálnom, amivel minden rendben lenne, korábbi műtéteim során viszont még soha nem volt gond emiatt, még csak meg sem említette egyik altatóorvos sem a fehérjét és baktériumot. Most is olyan műtétem lett volna, mint eddig, csak más kórházban és azt mondták, hogy amíg nincs kiderítve, hogy mitől van benne, addig szó sem lehet a műtétről. Kicsit szomorú vagyok, mert már rákészültem a műtétre, így viszont csak nyár végén lesz újra esedékes...
Egyébként szerintem egészen egyszerűen belekerült a hüvelyváladékom, mivel menstruáció előtt pár nappal voltam és az olyankor szokásos krémes folyásom volt.
Köszönöm a segítségét!


Kedves Kérdező!
Ha a vizeletben baktériumok vannak és fehérje, az gócot jelent. Egy műtét esetén ez a góc fertőzéses szövődmények, de akár vérmérgezés forrása is lehet, tehát biztonságosabb elkerülni. Baktériumoknak a hüvelyben sincs semmi keresnivalója:-)
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Nagyon aggódom!  2012. május 14. 17:33   #374 

Tisztelt Doktornö!
Tamás vagyok Szegedröl,30 éves.Az én problémám,tavaly augusztusban kezdödött,amikoris terhelésre kisebb mellkasi fájdalmat észleltem,de mivel dohányzom is és iszogattam is (nem tartom magam alkoholistának!!!)nem tulajdonitottam neki nagy jelentöséget,gondoltam majd elmúlik.Igy is történt,de innentöl kezdve,úgy éreztem,hogy fizikálisan nem vagyok az igazi.Majd idöközben lakhelyváltozás történt,partnerváltás,munkahelyváltás stb.Fél évig tartó,huza-vonával és nem idegeskedéssel.Közben fogytam is 5-6 kilót,de ez sem aggasztott nagyon,mivel 102 kiló voltam a 183 cm-hez és gondoltam biztosan az új munkahely meg az új partner az oka.És még jól is állt.Ment is minden szépen,kisebb testi tünetekkel.Az új partner által is elég sok idegnek voltam kitéve,megfelelési kényszer,elég önfejü volt és a régitöl sem sikerült elszakadnom igazán érzelmileg.Aztán idén Március 3.-án a névnapomat ünnepeltem a családdal,ahol elég nagy mennyiségü alkoholt fogysztottam .És ami innentöl kezdve következett az maga volt a pokol.Másnap reggel iszonyatos vádligörcsre ébredtem,és éreztem,hogy valami nagyon nem stimmel velem.Nem igazán tudtam megfogalmazni,hogy mi az,mivel konkrét fájdalmat nem éreztem,csak étvágytalan voltam,ami nagyon nem jellemzö rám.És eddigre a fogyásom a családnak is feltünt.Még elmentem dolgozni egy pár napot,azt gondolván,hogy ezek is elmúlnak majd.De nem igy lett.Söt!Következö héten már be sem tudtam menni dolgozni.És ami innentöl jött azt az ellenségemnek sem kivánom!Étvágytalanság,fogyás,megváltozott széklethabitus,álmatlanság,alvászavarok,éjszakai izzadás,gyengeség,izomrángások a test különbözö pontjain,nyirokcsomó megnagyobbodások a nyakon,csomó a bal mellemben,csomó a végbelem mellett ami vércsikokat hagyott a wc papiron,köpetürités(ami azóta 3-4 alkalommal véres is volt,hajhullás,szörhullás,börtünetek,látásromlás,kellemetlen lehellet,köldök körüli fájdalom,izomfájdalmak,hátfájdalom,Fejfájás,Orrvérzés,mellkasi fájdalom stb.Ez igy ment 3 hétig,szinte alvás és evés nélkül.Amikor egyik hajnalban arra lettem figyelmes,hogy a szivem majd kiszakitja a mellkasom és a végén dobbant 1 hatalmasat.Nagyon megijedtem és délelött kihivtam a mentöt,ami a sürgösségi osztályra szállitott .Status:Kp táplált,kp vértelt bör és látható nyálkahártyák,icterus,cyanosis,öedema nincs.Békés garat,lepedékes nyelv,pajzsmirigy göbmentes,carotisok felett zörej nem hallható.Eupnoe,részarányos mellkasváz,teljes,éles,nem dobos kopogtatási hang,érdes légzés,crepitatio,szörtyzörej nem hallható.Sziv nem nagyobb,tachycard,ritmusos szivhangok,zörej nem hallható.Has a mellkas szintjében,puha,betapintható,nyomásérzékenységet nem jelez,kóros rezisztencia nem tapintható,máj elérhetö,lép nem tapintható,vesetájékok szabadok,kp élénk bélhangok.Gerinc ütögetésre nem érzékeny.Perifériás artériás pulzáció jól tapintható.RR:120,80 Hgmm. SO:100%
EKG: 100,min fr SR,kp tengelyállás,PQ:160 ms,QRS:100 ms,QT:320 ms,szabályos repolarizáció
Vérvétel ami magasabb:Glükóz: 5.8 mmol,l,FVS:10.19 Giga,l,MPV:12.2 fL (A többi tartományon belül!)
Mellkasröntgen:AP,PA :A rekesz éles kontúrú,a sinusok szabadok.A tüdökben friss beszürödésre utaló jel nem látható.A hilusok szabályosak.A sziv és az aorta eltérés nélkül ábrázolódik.
Terápia:0,5 frontin,300 mg ASA
Tehát organikus eltérés nem igazolódott.Irány a Pszcihiátria!!!:)
Ott 5 napot töltöttem,ahol napi 2-szer kaptam 0,2 mg rivotrilt.Közben megint észletlem véres köpetet és továbbra is azt éreztem,hogy lehet,hogy a pánik és a kimerültség is közrejátszik a panaszaimban,de valami szomatikusan nem stimmel velem.De legalább aludni tudtam éjjelente 5-6 órát.És az étvágyam is javult valamelyest.Szóval 5 nap után,utamra bocsátottak,hogy szedjem a rivotrilt.Diagnózis:Alkalmazkodási zavarok.Jól van,gondoltam magamban és elfogadtam.Hazamentem és szedtem a gyógyszert,ahogy kell.Közben a párkapcsolatom megszünt.De pont abban az idöben ez nem különösebben izgatott.Az egészségem és,hogy pontot tegyek ennek az ügynek a végére,annál inkább.De 1-2 nap után ismét alvászavaraim támadtak,és hatalmas eröt kellett vegyek magamon,hogy legyürjek pár falatot a torkomon.Ezért visszamentem a Pszcihiátriára és altató felirását kértem.Fel is irták a sanval-t.Amitöl megint sikerült 2-3 napig valamicskét aludni.Aztán ismét minden kezdödött elölröl.De közben csak fogytam,barna darabkás köpet,össze-visssza széklet,itt fáj,ott fáj,homályos látás,hajhullás,rosszulét.Elmentem a háziorvoshoz az összes lelettel és elmondtam a panaszaimat.Megvizsgált,nagyjából.Vérnyomásmérés stb.Nagylabor!Vizelet minden normál és negativ,székletvér negativ.
Vérvétel:Koleszterin:5.54 mol,l (magas),LDL koleszterin 3.76 mol,l(magas),FVS:11,26 Giga,L(magas)Neutrophil gran.:7.49 Giga,L(magas),Neutrophil gran.%:66,5 %(magas)Lymphocita%:25.8%(alacsony)Monocyta:0.77 Giga.l(magas)Eosinophil%:0.6%(alacsony)RDW-CV:14.2%CV(magas)MPV:11.8 Fl(magas)TSH:0.14 mIU,L(alacsony)A többi a normálértéken belül,de a kóros TSH szint miatt keresek fel endokrinológust.Kaptam beutalót,de nem kellett kivárjam az idöpontot,ugyanis az a hét vasárnapján épp fürdeni készültem,amikor beleültem a kádba,legyengülten,szinte hónapok óta kialvatlanul.Zsibbadni kezdett a bal karom a pulzusom meg kb:150,azonnal kiugrottam a kádból.Ablakot nyitottam felpóckoltam a lábaim,kezeimet magam mellé téve,párnát megemelve próbáltam szabályosan lélegezni,orron be,szájon ki,jó mélyen.Majd ismét jött a mellkasszaggató szivdobogás a hatalmas dobbanással a végén.De gondoltam nem szólók senkinek,se a szüleimnek se mentönek.Mert igy is van már velem elég bajuk.Másnap reggel mértem vérnyomást,valami irreálisat és azt vettem észre,hogy a pulzusom ülö,fekvö helyzetben 60-70,míg állóhelyzetben 130-150.Magamra hivtam a mentöt.Ott is nagyjából minden normális volt a helyszinen.Ott is elmondtam a panaszaimat,ök Gasztroenterológiai kivizsgálást javasoltak.Helyszini diagnózis:anxietas!:)Aznap este otthon már a földön fetrengtem,zsibbadt a bal karom,össze-vissza vert a szivem,nem mertem felállni mert akkor a pulzusom 150,gyenge voltam,fáradt,elcsigázott,azt hittem közel a vég.Másnap ismét a szokásos.Mondom ez igy tovább nem mehet,elmentem a háziorvoshoz,aki beutalót irt megint a sürgösségire,meg 1-et a Pszcihiátriára.(Ja azt elfelejtettem mondani,hogy közben én jártam a pszcihiátriai kontrollokra és mindent amit felirtak ugy szedtem….)Szóval megint sürgösségi.

Status:Ugyanaz mint az elsö esetben!

RR:155,80-142,90 Hgmm. SO2: 100%-Spontán,Tax: 36,6 C

EKG:80,min fr SR,Kp tengelyállás,szab.repol.Inkomplett RBBB.Szab.repol.
Ambuláns terápia:0,5 mg frontin
Vérvétel:Glükóz:5-8 mmol,l(magas)FVS:14.50 Giga,l (magas)MPV:11.9 fL (magas)Ezen kívül Troponin T-t mértek(ami normál értéken belül volt 0.013) És D-dimert (az is negativ 0.22)

Mellkasröntgen:AP,PA

Mellkasi folyadék nem látható.A tüdök jó légtartók,bennük friss beszürödésre,kisvérköri pangásra utaló jelek nem ábrázolódnak.A hilusok szabályosak.A sziv és az aorta érdemi eltérés nélkül ábrázolódik.

Javallják:fül orr gégészeti,endokrinológiai és tüdögyógyászati kivizsgálásomat.
Már azon a héten pénteken ott voltam az endokrinológiai rendelésen.
St:pajzsmirigy lebenyei tömegesebb tapintásúak.Egyértelmü göb nem tapintható.Jobb m.sclm.felsö pólusánál kb 0.5 cm-es resistencia sejthetö.Bal emlöben mamilla mögött resistencia tapintható.

Vérvétel:fT3,fT4,anti TPO,TRAK,FSH,LH,PRL,cortisol,tesztoszteron,SHBG,DHEAS
Ebböl a Prolaktin lett alacsonyabb:62 mIU,L.És a DHEAS magasabb:13.71 umol,l,cortisol:592 A többi határértéken belül.
Szemészeti vizsgálat és Nyaki ultrahang javasolt.Kaptam is idöpontot,6.hó 20.-ára És jelenkezzek kontrollra,1 hónap múlva.(Most lesz)

Szemészet:Minden rendben.Csak a szemvénák teltebbek.

Fül-orr-gége:

Diagnózis:Vizsgálat és orrmelléküregröntgen alapján:
sinisutis maxillaris acuta,gastrooesopphagealis reflux,oesophagitis nélkül,imactált cerumen,nyelvgyulladás

RTG:A bal sinus maxillaris csaknem homogénen fedett.A többi melléküreg légtartalma megfelelö.A sinus frontalis hypoplasiás.Csontkontúrok épek.

Voltam fogászaton,hátha góc okozza a panaszaimat.De a vizsgálat és a röntgen alapján,nincs góc.1 fog volt picit begyulladva.Ki is huzattam egyböl,ne legyen gyulladási pont.

Egyszóval ide jutottam lassan 3 hónap alatt,Arcüregyulladás!!!!Minusz 17 kilóval,hulló hajjal és szörzettel,szinte étvágytalanul,hónapok óta kialvatlanul,mindenféle tünettel.Csak épp olyannal nem ami arcüreggyulladásra utalna!A Pszcihiátriai kezeléseken,kontrollokon megjelentem,szedtem Rivotrilt,Frontint,Citalopramot,Yarocent,Sanvalt,Gerodormot,felvettem egy 5 alkalmas magnézium injekció kúrát.És ráirják a Pszcihiátriai ambuláns lapra,hogy nem meghatározott fóbiás szorongás zavar,enyhe depreszziós epizód!!!:DÉn nem mondom,hogy pszcihésen nincs bajom,de véleményem szeint elsösorban szomatikus a gond,ami ezt hozta magával.Azért is irtam le mindent ilyen aprólékosan mert nagyon kiváncsi vagyok a véleményére!Borzasztóan félek és aggódom.Tisztelettel:

Tamás,Szeged


Kedves Tamás!
Ilyen messziről persze nem lehet igazán diagnosztizálni, de az alacsony TSH pajzsmirigy túlműködésre utal, aminek ezek mind (vagy nagyrészt) lehetnek a tünetei! Ha az endokrinológus nem tartott szükségesnek kezelést, keressen fel homeopátiás orvost, aki járatos az endokrin betegségek kezelésében, szerintem ezzel is célt érhet.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

stressz csökkentése de mivel?  2012. május 10. 22:10   #373 

Kedves Rózsa!Nagyon sokat stresszelek idegeskedek és ez okozott már 5 éve depressziót és pánikbetegséget.Kikezeltettem hipnoterápiával,de sajnos mostanában kb 1 éve a párkapcsolatom miatt és hogy nem tudom mit tegyek ezek miatt sokat idegeskedek.Mivel lehet e futáson és a tornán kívül megszüntetni a stresszt és a kényszeres gondolkodást??Mit javasol(3 hete futok és tornázok minden másnap de kevés még érzem)?Milyen gyógymódot,vitamint stb.sokat hallottam a magne b 6ról szedtem is régebben de nem tudom az mennyire jó.és szeretnék valamilyen erős gyógydolgot a szorongásra és a jobb alvásért!Köszönöm a segítségét előre is!


Kedves Kérdező!

Csak felsorolásszerűen: akupunktúra, jóga, meditáció, Schüssler só (Kalium phosphoricum), gyógynövények (citromfű. levendula, macskagyökér), homeopátia (Sedatif PC, megfelelő alkati szer) és hasznos dolgokat találhat a www.antipanik.hu oldalon is.
Ha azonban a stresszt okozó élethelyzetet nem változtatja meg, hosszú távú ill. tartós javulásra sajnos nem számíthat.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

kisműtét-altatással  2012. május 5. 23:42   #372 

Kedves Doktornő!
Nem sokára lesz 1 kisműtétem.. altatásos.. amitől félek kicsit..
Nekem annó volt 1 missed ab. befejezésem, 1 másik kórházban,2 és fél éve.. nem tudom milyen altatószert kaptam, mert sehol nem találom azt a zárójelentést, de az biztos hogy nekem 6 óra volt kb. mire teljesen magamhoz tértem.. sokak kisműtét után 2 órával már szinte virgonckodnak, én 4-5 óra múlva még durmoltam, közben talán 1x keltem fel, de akkor is nagyon kómás voltam.. épp csak megkérdeztem hol a kísérőm, és aludtam is vissza.. emellett szörnyű hányingerem is volt..
a kérdésem az lenne hogy számíthat hogy milyen fajta altatót kaptam? vagy a mennyiség számít inkább?
jelen esetben épp majd ezt a 6 órás kábaságot és rosszul létet szeretném elkerülni, ezért mindenhol keresem a papírt, esetleg tána kérdezek a másik kórházban, hátha ott meg van még a zárójelentésem... ha meg van esetleg a gyógyszer amit kaptam,azt jelezzem majd itt az aneszteziológusnak?
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Viktória


Kedves Viktória!
Teljesen egyéni érzékenységtől függ, hogy ki mennyi ideig alszik az altatás után, tehát ha testsúly alapján ugyanannyi gyógyszert adunk két embernek, nem lehet megmondani, hogy ki mennyi ideig alszik még utána. Ön valószínűleg az átlagosnál érzékenyebb. Ezen nemigen lehet változtatni, viszont a hányingert feltétlenül említse meg az altatóorvosnak, mert az ellen van gyógyszer. A zárójelentésen valószínűleg nem szerepel, hogy milyen gyógyszerrel altatták, de azért próbálja megkeresni.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

altatásos colonoscopia  2012. május 5. 15:36   #371 

Kedves Doktornő!

Május 8-án megyek altatásos vastagbéltükrözére, és az érdekelne, mire számíthatok az altatásos résznél. MIkor az aneszteziológián voltam, nem kérdeztem semmit sajnos, de mikor hazafelé tartottam, megláttam a papíron, hogy "iv", ami gondolom intravénás altatást jelent, valamint, hogy "narkózis rizikó: asa: I.", amiről viszont nem sejtem mi lehet.
Az intravénás változatnál felmerült bennem a kérdés, hogy ez valóban altatás lesz, vagy valamiféle félálomba való bódításról van szó, ami közben azért fogok érezni valamit. Doktornő szerint mire számítsak? Abban reménykedem, hogy ha csak bódítás lenne, akkor bódításról is beszéltek volna és nem kellett volna anaesthesiológiai szakrendelésre mennem. Jól gondolom?
Az ilyen altatásos vizsgálatnál az altató orvos adja be az injekciót és végig jelen van, mint egy nagyobb műtétnél?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!


Kedves Kérdező!
Igen, altatásos vizsgálatnál az altatóorvos végig jelen van, ő határozza meg a beadandó gyógyszereket és azok dózisát, felügyeli a beteg életműködéseit. Valóban intravénás altatást fognak végezni, Ön aludni fog, és nem fog érezni semmit. Az ASA egy állapot felmérő pontrendszer, az I. azt jelenti, hogy nincs semmilyen jelentős betegsége, ami az altatás kockázatát növelné.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Altatás koponya alatti ciszta műtét  2012. május 5. 15:33   #370 

Tisztelt Doktornő!

Koponya alatti ciszta eltávolítását célzó műtétem lesz. Kérdésem, hogy ilyen típusú operációhoz milyen módszerrel altatnak azaz, hogy az altatás bevezetése milyen módszerrel történik?

Ha ennyi információból esetleg még nem tudná kérdésemet megválaszolni, akkor tudom közölni önnel a döntéshez szükséges paramétereimet.

Sűrgős válaszát várva

Tisztelettel:

Czár Mariann


Kedves Mariann!
Az altatás bevezetése (azaz maga az elaltatás) a vénába adott gyógyszerekkel történik, ezt követően vezetnek lélegeztetőcsövet a légcsőbe, hogy a műtét alatt biztosítsák a megfelelő oxigénellátást. A műtét alatt a szükségleteknek megfelelően, kisebb dózisokban adják tovább a gyógyszereket.
Ha valami nem világos még, írjon nyugodtan.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

reflux?  2012. május 1. 14:54   #369 

Tisztelt Doktornő!

Elnézést, hogy levelemmel zavarom.

Egy 30-as férfi vagyok.

A minap egy elég kellemetlen érzést éltem át: torkomban gombóc, égő érzés, amelyet a felső fogsoromtól a gyomorszámig éreztem. Ásítoztam, rengeteg buborékmentes vizet ittam, hogy valahogy próbáljam enyhíteni ezt a kellemetlen érzést.

Ezen tünetek alapján refluxom lehet? (Korábban több műszakban dolgoztam, és éjszakánként előfordult szintén ugyanez a jelenség).

Ezzel mit lehet kezdeni? Nem dohányzom, nem iszok alkoholt...

Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel:

Péter


Kedves Péter!
Igen, ez lehet reflux. Jó lenne kivizsgáltatni (gyomortükrözés, gasztroenterológusnál), aztán a diagnózis ismeretében a gyógymódról lehet gondolkodni (nyugati gyógyszeres, esetleg valami alternatív módszer (gyógynövény, akupunktúra, stb.). Sajnos a stressz éppen elég a kialakulásához:-((
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

gyomor  2012. április 29. 23:28   #368 

Kedves Doktornő!

Nőgyógyászati műtétem lesz, laparoscopia, hysteroscopia, chromohydrotubacio.
Már voltam az altató orvosnál, és sajnos elfelejtettem mondani neki, hogy egy éve gyomortükrözés során a következőt állapították meg: Z vonal körül nyh. hyperaemiás, az antrum nyh. foltosan hyperaemiás. Más eltérést nem találtak.
Kb 4 hónapig szedtem Pafenont, utána kb 2 hónapig Quamatelt, már nem szedek semmit, nincs panaszom.

Befolyásolja ez az altatást?
Felkeressem még egyszer az altató orvost?

Válaszát köszönöm,
Anna


Kedves Anna!
Ha nincs panasza, valószínűleg a kezelésre meggyógyultak a látott elváltozások. Így már biztosan nem befolyásolja az altatást.

Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

andi22  2012. április 29. 23:26   #367 

Kedves Doktornő!75éves anyosomat,15napja mütőték műeret tetek a májba ami segiti a vér áramlását,ennek a műtétnek a mellék hatása részleges tudat zavarlett!Kérdésem ezzen lehet e segiteni vagy magátol renbe jön?Nekünk fehérje diétátjavasoltak de semi változást nem észlelünk!


Kedves Andi!
A zavartság lehet az altatás következménye, de a rossz májműködésé is. Bizonyára nem gyorsan fog rendeződni, a legtöbb információt a kezelőorvostól kaphatják.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Altatás  2012. április 23. 06:26   #366 Kedvea Doktornő
Milyen tipusu altatás létezik? Mindig dugnak le tubust? Mert hallottam hogy vannak már modernebb eljárások. Zsirleszivásos mütétről lenne szó kb 2 órás lenne.
Mar egyszer altattak ezen a helyen és fájt a torkom 1 hétig a tubustól. Ezért most elakarok menni modernebb helyre ahol nincs tubus. Megoldható az altatás tubus nélkül vagy hogy müködik a dolog? Tisztelettel timi


Kedves Timi!
Tubust akkor kell eldugni altatás során, ha a fektetés vagy a műtét típusa miatt fennáll a gyomortartalom visszafolyásának veszélye. Ez egyáltalán nem kevésbé modern eljárás, viszont az Ön szempontjából a legbiztonságosabb. Végezhető altatás ún. gégemaszkkal, amikor nem a légcsőbe kerül a tubus, hanem a gége körül felfújt mandzsetta biztosítja a lélegeztethetőséget, de a műtét hossza miatt az altatóorvosa helyében én nem biztos, hogy ezt választanám.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

alatatás  2012. április 13. 18:14   #365 

Kedves Doktornő!
Engem jöv. héten pénteken műtenek elméletben a térdemmel!
A labor eredményemben 2 felkiáltójeles dolog is van az egyik a WBC /fvs/ ami nekem 15.09 és autom.Neutrophil 9.50! És a vizeletemnél az üledékhez van írva hogy sok amorf törm!
Kicsit aggódok, hogy ezek befolyásolhatják az altatást?
Valamit az EKG eredményem (pulzus) magas lett (eléggé ideges voltam a vizsgálat alatt)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:Enikő


Kedves Enikő!
A laboreltérések valamilyen gyulladásara utalnak, lehet, hogy a törmeléken kívül baktériumok is vannak a vizeletében. Ez önmagában nem befolyásolja az altatást (kivéve ha felső légúti gyulladásról van szó), azonban komolyabb műtét előtt tanácsos rendezni a dolgot. Ezt az operáló orvossal beszélje meg. A magas pulzusszámot simán betudják a kollégák is az izgulásnak.
Sikeres műtétet kívánok!
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

csillag  2012. április 12. 22:35   #364 

Kedves Doktornő!

Eredetileg gunpowder zöld teát akartam venni, de a boltban csak chunmee zöld tea volt. Kérdésem az lenne, hogy ennek a minősége nem rosszabb-e, illetve, hogy miben más, mint a gunpowder? (szálas teát vettem, nem filterest)


Mind a kettő jó minőségű, máshol termesztik, és más a sodrásuk.

csillag  2012. április 12. 22:30   #363 

Kedves Doktornő!

Tesztoszteron probléma miatt Diane 35-öt szedek, 17 éves vagyok. Úgy halottam, hogy a túl sok koffein negatívan befolyásolja a női hormonháztartást. Kérdésem az lenne, hogy mennyi koffeint fogyaszthatok rendszeresen- naponta, ami még nem befolyásolja a hormonháztartást? Megihatok naponta (hosszútávon) 3 zöld teát? Illetve, hogy ez a mennyiség nem okoz-e még hozzászokást?

Válaszát előre is köszönöm

Egy érdeklődő


Kedves Érdeklődő!
A koffeinnel kapcsolatos kérdésére nem tudok válaszolni. A tartós zöld tea ivás biztosan nem káros, sőt számos előnyös hatása van. A zöld teában egyébként nincs koffein.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

talpgörcs  2012. április 11. 12:28   #362 

Tisztelt Doktornő!

Az utóbbi időben egyre többször kínoz a talpgörcs, de nem egyszerű lábizom görcs, hanem majd kicsavarja a lábfejemet, a lábujjaimat, mintha össze akarnák fonni olyan érzés. Pokoli fájdalom! Néhány hétre elmúlik, mintha sosem lett volna, majd ismét előjön. Ilyenkor fájdalomcsillapítón élek. Most volt nem rég általános vérvizsgálatom, ott minden tökéletes volt. Egyébként teljesen egészséges vagyok túlsúly nélkül. A vérnyomásom sem magas. Mivel először ez a típusú görcs az első gyermekem születése után jelentkezett, amikor is be akartak adni nekem egy epidurális érzéstelenítést, mire az orvos kihúzta a csövet, mert azt mondta, hogy én vagyok a második a praxisában akinek nem lehet beadni. Ezt a vérmintából állapította meg, amit akkor vett tőlem a gerincen keresztül. Ez után kevésszer, majd az évek folyamán egyre többször jelentkezett a görcs. Már arra gondoltam, hogy lehet, hogy valami ideggörcs. Nem tudom, hogy lehet megkülönböztetni az izom és az ideggörcsöt, de ez más, mint egy izomterhelésre jelentkező görcs. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy valami sérülés történt az epidurális érzéstelenítés miatt és gerincvelőgyulladás vagy idegsérülés következtében jön létre a lábfejgörcs?

Köszönöm válaszát!
egy anyuka


Kedves Kérdező!
Nem kérdez egyszerűt. Elsősorban arra gondolnék, hogy esetleg magnézium- vagy káliumhiány miatt jelentkezik a görcs, ezért érdemes lenne megpróbálni Panangin, Magne B6, dr. Chen Magnézium szedését, vagy ha gondolja, a 7-es számú Schüssler só is segíthet ilyen esetben. Ez utóbbiból 2-3 hónapig kellene napi 3x1 tablettát elszopogatni, és a görcs jelentkezésekor 10 tablettát 1 pohár forró vízben feloldva elkortyolni. Értelemszerűen, ha ez áll a háttérben, a pótlásra javul, illetve megszűnik.
Gerincvelőgyulladásnak tartós és súlyos tünetei lennének, az idegsérülés esetleg lehet a háttérben, de szerintem az is állandó tüneteket okozna. Ez utóbbiakat ideggyógyászati vizsgálattal tudják kizárni.
Az epidurál érzéstelenítés körüli problémák kicsit zavarosak, a gerincen keresztül nem veszünk vért!! Az lehet, hogy az epidurál térbe bevezetett vékony műanyagcső érbe jutott, és a kanül helyzetének ellenőrzésekor vér jött. Ez nem rendkívüli esemény, a kanült ki kell húzni és ismételten bevezetni. Szóval nem gondolom, hogy a panaszai a korábbi érzéstelenítéssel függenének össze.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

jiaogulan  2012. március 27. 11:14   #361 

Kedves Doktornő!

Szeretném megtudni a véleményét a jiaogulan nevezetű, kínából származó gyógynövényről, és az abból készíthető teáról.

A különböző internetes oldalakon csodaszerként, az örök élet teájaként emlegetik. Rengeteg jót írnak róla.

Ön mit tud erről a teáról? A sok jó tulajdonsága mellett egészen biztosan nincs semmilyen károsító hatása, ellenjavallata?

Gyerekeknek adható?

Köszönöm szépen a válaszát!

Edit


Kedves Edit!
Sajnos az internetes oldalak tartalmánál én sem tudok többet.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

előző oldal 19. oldal következő oldal