Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Dravetzky Éva
Dr. Dravetzky Éva válaszol
Dr. Dravetzky Éva
akupunktőr, neurológus szakorvos
előző oldal 88. oldal következő oldal
Retrocochlearis  2013. október 8. 11:55   #1760 

Tisztelt Doktornő!

Nem tudom,melyik levelet látja hamarabb,ezért foglalom össze.
BERA-n voltam ott 90 dB-en normal,szimmetrikus latenciaidők,70 db-en azonban az V.hullám bal fülnél a normalhoz képest kissé,átellenes oldalhoz képest jelentősen megnyúlt.Agytörzsi vezetés zavarát állapitotta meg az értékelő adjunktus,ideggyógyászt javasolt.A belső fül ép,halláscsökkenés nincs.Belső fül ép.

Vélemény:Retrocochlearis folyamat nem zárható ki,tekintettel a negativ koponya MRI-re további neurologiai observálás.

Olyan kérdésem lenne,hogy ezeken vagyok túl a "fejemmel kapcsolatban":

Acusticus neurinoma-Scwannoma?

Stenvers rtg:negativ
Koponya MRI:Sinus maxillaris acuta [ezt csak véletlenül találták,zúgáshoz nincs köze],kisagyi térszükitő folyamat nincs [kontrasztanyag nélkül]

Elképzelhető-e Ön szerint,hogy itt kontrasztanyagos MRI-nek is létjogosultsága lehet,illetőleg a kiváltott válasz vizsgálatoknak? VEMP-CENG? "Érfestés".Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba elméletileg,hogy úgy készüljek.

A keringésjavitók szedésétől ennél a bizonyosan centralis zavarnál sem tiltottak el,a zúgás fluktuáló jellegű,gyengült is.

Válaszát köszönöm!


Kedves Kérdező!

Én az observálás, illetve jelen th mellett döntenék!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Koponya CT  2013. október 8. 11:53   #1759 

Tisztelt Doktornő!
Az alábbi koponya CT leletet kaptam.
A középvonal megtartott. Szabályos alakú kamrarendszer. Az intra- és ectracerebralis liquorterek normális tágasságuak. Az agyállományban kóros denzitás eltérés nem látható. A kisagy i féltekék körül maximális szélességében 9mm-es liquordensitasu sáv látható, mely a kp. vonalban már 13 mm széles. Ezen kívül a bal oldalon egy 19 mm átmérőjű liquordensitasú terület is elkülöníthető. A calvaria csontjain impressios törés nem látható.
Vélemény: Arachnoid cysta bal oldalon infratentorialisan. Keskeny hygroma a kisagyi féltekék körül.
A neurológus azt mondta, semmi probléma, ezek születéskori rendellenességek nem kell velük törődni.
Szeretném megkérdezni hogy mit jelentenek ezek a mondatok? Köszönöm.


Kedves Kérdező!

Arachnoidealis (agy középső burka) liquor cysták veleszületett kis elváltozás, legtöbb tünetmentes, véletlenül kerülnek felfedezésre. Ha méretük növekszik, vagy neurologiai tüneteket okoz, akkor konzultálunk idegsebésszel. Hygroma-kis folyadéktartalmu tömlő, ugyan az vonatkozik rá is mint a cystára. Véleményem megegyezik az Önt vizsgáló neurológus véleményével.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Agyi átvezetés  2013. október 8. 11:35   #1758 

Tisztelt Doktornő!

Meg van a BERA eredménye,értékelték-fülzúgás miatt.Agytörzsi zavart hoztak ki (retrocochlearis folyamat nem zárható ki),ideggyógyászt is javasoltak a lelettel.E szerint a külső fülemtől a csigáig semmilyen zavar nincs,de a hallóideg-agytörzs útvonal renyhébben működik.Mindazonáltal-direkt rákérdeztem-ez nem idegi jellegű halláscsökkenés(A szubjektiv nyomogombos audiometria is ép hallást hozott ki).Arra nézve semmit nem mondtak,hogy alacsonyabb hangerőnél van ez a zavar,hogy ez érdekes-e.

90 dB mko normalis,szimmetrikus latenciahullámok.
70 dB-en végezve jobb oldalon normalis latenciaidők,bal oldalon V.hullám latenciája a normalishoz képest enyhébben,átellenes oldalhoz képes jelentősen megnyúlt.

Vél:Retrocochlearis folyamat valószinűsithető.Tekintettel a negativ koponya MR-re további observálás.

A helyzet az,hogy a koponya MR feltöltés nélkül volt.Lehetséges-e hogy az ideggyógyász elküld a lelet alapján kontrasztanyos vizsgálatra?

Válaszát nagy tisztelettel fogadom:János


Kedves János!

Ezt bízzuk arra az ideggyógyászra, aki betegségének utját eddig követte, illetve jelenleg a BERA birtokában ismételten megvizsgálja. Ha kórjele nincs, az MR negatív, nem hiszem, hogy további vizsgálatokat inditványoz!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Elektromos vizsgálat  2013. október 8. 11:30   #1757 



Tisztelt Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy létezik az, hogy ha vannak látható izomrángások és faszcikulációk az izmaimban, amit a neurológus is lát a szemével és le is írt a statusban, akkor hogy létezik, hogy az EMG és ENG vizsgálat ilyet nem mutatott ki? Ezek akkor kórosak, ha állandóan vannak? Ha éppen a lábamban van a tű, de a bicepsz ráng, akkor azt is kimutatja a lábban lévő tű? Ha vannak rángások meg faszcikuláció, akkor már kell kórosat mutatnia az EMG ENG-nek, vagy létezik az, hogy rángások és faszcikulációk mellett is még negatív eredményt ad a vizsgálat és később, pár hónap múlva már pozitív lenne? Tehát ha van rángás faszcikuláció, akkor már jeleznie kéne az EMG ENG vizsgálatnaK, vagy mennyi idő után mutat ki eltéréseket biztosan az EMG ENG a rángások és faszcikuláció észrevételét követően?

Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Ha negatív az EMG ENG motoneuron betegség kizárható. Ismeretes jóindulatú fasciculatio is, mely esetleg fertőzéseket követöen fordul elő, vagy minden ok nélkül is fenn állhat.Természetes részletes kivizsgálásra szükség van , labor, májfunkciók, TSH, stb. De ezt rá kell bizni a kivizsgálást végző orvosra.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

sle izomsorvadás  2013. október 4. 15:10   #1756 

Kedves Doktornő

Nagyon régen irtam Önnek, de jul. 8-án voltam izombiopszián, ma kaptam meg az eredményt, melyet megirok.

A vizsgált mintában discret gyulladásos jelenségek rostok láthatók. A néhány ragged blue rost jelenléte mitochondrialis dysfunkcióra utal. ami lehet autoimmun betegségbe secunder jelenség is.

Ez a vélemény, van még előtte, hogy milyen folyadékban, milyen módszerrel csinálták.

Nekem ez nem sokat mond, remélem Ön tud válaszolni erre, Az állapotom maradt a régi. Hogyan tovább?

Köszönettel Erzsi


Kedves Erzsi!

Probáljon értekezni teljes anyagával, a téma kiváló szakemberével, dr Pfund Zoltánnal, a pécsi egyetem docensével, email címe: zoltan.pfund@aok.pte.hu
Üdvözlettel
dr Dravetzky

nyaki gerinc  2013. október 2. 11:59   #1755 

Kedves Doktornő!
Nyaki gerinc mri-eredménye, sajnos nem tudom pontosan bemásolni ,mert a lemez megmaradt a leletet elvesztettem, de még nem látta orvos.
A leleten ez állt: lordosis íve kiegyenesedett , porckorong kopás és kezdődő spondylosis. Tüneteim: bal arc zsibbadás , bal kéz zsibbadás , tarkó fájás és elég furán érzem a fejem is , lehetnek ezek a tünetek vagy másra utaló jelek ? Ön mit tanácsol milyen orvoshoz forduljak ? Köszönöm válaszát .
Egy érdeklődő.


Kedves Kérdező!

Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom. Ott ahol készült az MR ott kérhet egy lelet másolatot.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

enyhe érzéketlenség  2013. október 2. 11:23   #1754 

Tisztelt Doktornő!



A bal lábam nagyujján vagy egy kis enyhe érzéketlenség,zsibbadás de csak a jobb oldalon. Mi okozhatja? 25 éves vagyok a koleszterinem 8.1,a szemfenéki vizsgálat eredményei tökéletesek.Lehet érelmeszesedés?


Kedves Kérdező!

Családorvosa nézze meg tapintható e a láb háton a pulzus.Ha igen, következő kérdés nincs e bokasülyedése, lehet hogy betétet kell hordjon. A koleszterin értéke viszont magas, ha a kontroll eredmény is ilyen, konzultáljon Családorvosával a teendők felöl. Elöször diéta, esetleg a recept nélkül kapható Béres koleszterin kontroll tabletta, sportolás, túrázás.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Tünde  2013. október 2. 09:48   #1753 

Tisztelt Doktornő!
Tegnap voltam koponya CT. vizsgálaton,melyen az alábbiak szerepelnek:
A középvonal megtartott.
Liquerterek szimmetrikusan nem tágabbak.
A kamraszarvak körüli fehérállomány mindkét oldalon foltosan hypodens.
Bal oldalon a fissura Sylvii hátsó szélénél 7mm-es körülírt hypodenzitas van.
egyéb kóros denzitás térszükület nincs.
Kóros halmozás nem ábrázolódott.

Vélemény:
Chr.vascularis encephalopathia.
Bal oldali parietalis vascularis laesio maradványa.

Kedves doktornő!
Mit jelentenek a fenntiek, nagy a baj, mi a teendő?
Válaszát mielőbb várom, melyet előre is köszönök. Tünde


Kedves Tünde!

Nagy baj nincs!!
Ismernem kellene az elözményeket. Úgy tűnik a kis erek problémájáról van szó.Szedni kellene trombocyta(vérlemezke) összetapadás gátlót (pl Aspirin protect).Ha vannak rizikó tényezők( magas vérnyomás, magas vérzsir, vércukor,stb) azok ellen föl kell venni a harcot.Nyaki erekről készüljön Doppler vizsgálat, lássa cardiologiai. El kell induljon az úgynevezett vasculáris gondozás.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Állandó izomgörcs  2013. október 1. 11:16   #1752 

Kedves Doktornő!
Édesanyámat 2011-ben műtötték tüdő rosszidulatú daganatával,adenocarcinomával.Több kemoterápián van túl azóta,a körülményekhez képest jól van.A probléma,amivel Önhöz fordulunk az állandó izomgörcs.Szinte minden végtagjában jelentkezik.Fájdalmas és nagyon zavaró.Szed MagneB6-ot,calcium és magnézium pezsgőtablettát.
Vajon mi okozhatja?
Válaszát előre is köszönjük.
Tisztelettel:Varga Katalin


Kedves Varga Katalin!

Édesanyjának Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom. EMG-ENG, stb vizsgálatra van szükség. Az izomgörcs oka lehet paraneoplasiás (tu-t kisérő) szindroma.
Várom visszajelzését az eredményről
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Agyrázkódás  2013. október 1. 11:10   #1751 

Tisztelt Doktornő!
Ez év márciusában autóbalesetet szenvedtem. Erős agyrázkódásom volt, amiből a kettős látás azóta is megmaradt.
Szemészeten és az Országos Idegtudományi Intézetben is vizsgáltak és az alábbiakat állapították meg:
Adducált lefelé tekintéskor mk.bulbus elmarad. Ennek megfelelően p.maximummal j.o. és b.o. alul mutatható ki keresztezett verticalis képeltolódás. Előre tekintéskor váltott takarással beigazító szemmozgás nincs.
Látótér confr.:szabad Fundus:ép
Vélemény:Kettősképek alapján kétoldali traumás n.IV.paresisnek tartom.
Observation kívül tennivaló nem szükséges.
A szakorvosi rendelő ideggyógyásza az alábbiakat írta:
Epikrízis: Traumás eredetű részleges oculomotorius károsodás vethető fel diplopia hátterében.
MR és CT vizsgálatom is negatív, Neuromultivitamint szedtem. Azt mondták kb fél év a gyógyulási idő, ez már elmúlt...nagyon lassan egy keveset talán javult a látásom. Szeretném megkérdezni, hogy van e valami kezelés ami javíthatna az állapotomon?
Köszönettel
Ildikó


Kedves Ildikó!

Azt javaslom menjen el kontroll szemészeti vizsgálatra, ahol pontos választ kapunk melyék szemizom károsodása maradt meg, milyen mértékben, ami a kettőskép oka.Azt irja , hogy "javult a látásom", a szemizmok bénulása nem okoz látásromlást. Szemésszel a látászavart is beszélje meg. Ha ez megtörtént, irjon email címemre, s ezután beszéljük meg mit lehetne tenni.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Kamel  2013. október 1. 10:26   #1750 

Tisztelt Doktornő! Szeptember 22 egy házi parti után haza felé erősen bevertem a fejem, úgy sejtem hatra dőlhettem neki a falnak es a fürdőszobába vettem észre hogy véres a két kezem miután fogtam a fejem,ellátták a sebemet de másnap szédültem egész nap de én a másnaposságra fogtam, utána több napig zúgott a fejem es most is zsibbad zúg és főleg lüktet de nem fáj, vettem be fájdalom csillapítót es a vérnyomásom normális de a tünetek nem mentek el,érzem a ereimet lüktetni a fejem körül folyamatosan es nagyon zavar meg kicsit szédülök,félek ez komoly probléma lehet.


Kedves Kérdező!

Ideggyógyászhoz kérjen beutalót, a fejsérülésre való tekintettel ez "sürgős" jelzéssel történik
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Agydaganat  2013. október 1. 10:23   #1749 

Kedves Doktor Nő!
A testvéremnek agydaganata lett, 3,8 cm. Debrecenben Gamma késes techonologiával "kezelték"
Azóta Pet CT-t csináltak,melynek az eredménye állítólag jó, a besugárzás helyén hideg terület, ugyanitt liquor denzitás mellett 3 db 7-8 mm körüli hyperdenzebb képlet található. Kóros FDG halmozódás nem látható.

Csináltak Mr-t is melynek ez az eredménye:
NOrmál helyzetű és tágasságú liquorterek. Bal oldalon parietalisan az előzőekben észlet tumoros képlet területén jelenleg egy 18x16 mm átmérőjű,inhomogén jelintenzitású terime ábrázolódik, melynek centralis része mérsékelt fokú kontraszthalmozást mutat. Az elváltozás körül számottevő oedema nem látszik.

KÉrdésem,hogy mit jelent ez az MR eredmény?..mert nem igazán tudunk rajta elmenni!
Válaszát előre is köszönöm!
Via


Kedves Via!

Az észlelt elváltozás valószínű a beavatkozás maradványa.Az Mr felvételeken huzamos ideig fennállhat fokozott jelintenzitás, tumor recidiva nélkül is.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

segítség  2013. október 1. 06:57   #1748 

Tisztelt Doktornő!

Először is, hadd gratuláljak az itt végzett munkájáért, nagyon informatív és emberséges, ha valaki visszaolvas, lehet, hogy a kérdését már fel sem kell tennie, mert az Ön alapos válaszaiból már kiszűrheti a rá vonatkozó részt.
Sajnálom, hogy messze élek az Ön rendelési helyétől, különben személyesen keresném fel panaszaimmal.

A kérdésem a következő lenne:
Én 45 éves férfi vagyok, ülő munkát végzek. Kb. másfél éve arra lettem figyelmes, hogy járás közben a lábaim merevebbek, csökken a teherbírásom. Kisebb járás után (1 km) izomláz vagy ahhoz hasonló érzés keletkezik, de ez a karban is, ha kisebb súlyokat vittem, ami régebben meg sem kottyant. Közben a testemben az izmaimban olyan érzés volt, mintha lüktetnének, mozognának, de akkor még nem látszott ez. Most kb. június óta, igen megerősödtek a tüneteim. A kezemben, lábamban, hátamon a lapockámnál, de még a nyakamban is láthatóan mozognak az izmok (két három centis szakaszon összehúzódik, majd rögtön utána ettől a helytől pár centire ismétlődik ez meg), ez van úgy hogy egyszerre több helyen ( vádlimon, a lapockánál, farizomban ) történik. Az utóbbi hetekben ez kiegészült olyan izomrángatózással, hogy a bicepszemben, tricepszemben vagy a combomon, vádliban nagyobb izomterület húzódik össze „ritmikusan”) gyorsan többször. Furcsa, bizsergő vagy zsibbadó gyengeség érzésem van a végtagjaimban, és eléggé bizonytalannak érzem a mozgásom (az egy évvel ezelőttihez képest), pl. a pénztárnál ha fizetek, sokszor kiesik a kezemből az árú pakolás közben, vizes fogkefe kicsúszik a kezemből, ha kicsit meghajlítom a lábam, olyan érzése van, mintha reflexszerűen ki akarna rúgni a lábam (mint mikor kalapáccsal ütik meg a térd alatt). Az utóbbi napokban viszont már arra lettem figyelmes, hogy mintha az agyammal is összefüggésben lenne ez a dolog, pl. toltam a kosarat az áruházban és ha jöttek velem szemben lassabban reagálok arra, merre is kerüljek, és maga az irányítás is nehezebben megy, mintha lassabban érne le a parancs a kezembe meg a lábamba, izmaim ha megfeszítem, elkezdenek remegni, ha ülés közben a talpam elemelem és csak a lábujjaim maradnak a földön, az egész lábam remegni kezd fel-le. Ez csak az utóbbi héten jött elő. 1 éve voltam MRI-n, most júniusban EMGENG vizsgálaton.
Ezeken a vizsgálatokon neurológus azt mondta, hogy „nem talált semmit”, amit leírt az a fokozott izomtónus és élénkebb reflexek . Kérem adjon tanácsot, mit csináljak, mert ez a folyamatos izomrángás és izomgyengeség érzés, bizsergő érzés a karjaimban lassan az elviselhetetlenség szintjére jut.


Kedves Kérdező!

Köszönöm kedves, elismerő véleményét.
A motoros ideg 2 részből áll :perifériás és centrális. Mivel az EMG,ENG negatív, így kizárható a perifériás ideg, izomrendszer betegsége. A motoros ideg centralis részének károsodását kizárja a negatív MR vizsgálat. Részletes labor vizsgálata volt-e?(TSH?stb..) Ismételt ideggyógyászati vizsgálatát javaslom.Esetleg a nyaki gerinc MR vizsgálata jöhet még szóba, de a vizsgálat szükségességének eldöntését bizzuk az Önt eddig is vizsgáló Kollegára.
Üdvözlettel dr Dravetzky

Éva  2013. szeptember 30. 07:42   #1747 

Tisztelt Doktornő! Éjszakai kézzsibbadás miatt küldtek nyaki gerinc MR vizsgálatra.Ennek eredménye a következő lett:A nyaki lordosis kiegyenesedett,enyhe balra convex scoliosis látható.A csigolyatestek magassága ,jelmenete ép.A porckorongok jelintezitása kissé csökkent.A C.VI-VII.csigolyának megfelelően enyhe előboltosulás látható gyöki érintettség nélkül.Jelentősebb porckorong protrusio nem igazolható.A canalis spinalis normális tágasságú.A myelon jelmenete ép. Kérném Öntől a lelet értelmezését,valamint azt kérdezném mit javasol pl.gyógytorna,akupunktúra,egyéb.Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel :Éva


Kedves Éva!

A nyaki Mr vizsgálat eredménye nem magyarázza éjszakai kéz zsibbadását. Kis degeneratív eltéréseken kivül negatív a lelet.Carpalis alagut szindróma szokta okozni az éjszakai kézzsibbadást, aminek jelenléte EMG-ENG vizsgálattal igazolható. Szedjen Benfogamma tablettát 3x1, ha elhúzodó lenne panasza keresse meg ismételten az ideggyógyászt
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Állandó izomgörcs  2013. szeptember 30. 07:34   #1746 

Kedves Doktornő,
segítségét szeretném kérni.
Édesanyámnak állandó izomgörcsei vannak alkar,csukló,bordaközi izom,és láb.Szinte eldeformálódik ilyenkor a kézfeje és a lábfeje.
Tüdőműtéte volt 2011 áprilisában.Adenocarcinoma.Azóta jól van,de sajnos nem tünetmentes.Szed MagneB6-ot és infúzióban kap magnéziumot.
Nem tulajdonítanak jelentőséget ennek,de nagyon zavaró és fájdalmas.Biztosan van oka,amit szeretnénk megszüntetni.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel:Varga Katalin


Kedves Varga Katalin!

Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom Édesanyjának. EMG-ENG, stb vizsgálatra van szükség. Ha jól értem az izomgörcsök ugy a törzsizomzatra, mint a végtagizomtzatra is kiterjed.Ennek oka lehet autoimmun betegség, vagy paraneoplasiás(tu-t kisérő) szindroma.
Örülnék ha visszajelezne az eredményről akár email címemere.
üdvözlettel
dr Dravetzky

fejfájás  2013. szeptember 30. 06:57   #1745 

Tisztelt Doktornő!Gyakori fejfájás és szédülés miatt küldtek MRI vizsgálatra.A kamraszarvak körüli fehérállományban temporoparietaliásan diszkrét sávszerű jelfokozódás látható ami kezdődő chronicus ishaemiás demyelinisatiora utal.Jobb oldalona hátsó frontalis régióban subtorticalisan ábrrázolódott egy kb 10 mm -es fokozott jelintezású vs,ishaemiás jellegű laesio.jobb oldalon frontálisan subcorticalisan még egy apró pontszerű fokozott jelintenzitású ishaemiás jellegű laesió látszik.A cranioervicalis átmenet normál viszonyokat mutat.A willis-kör régiójáról készült felvételen kóros nem látszik.Megszeretném kérdezni ez milyen betegségre utal illetve súlyos betegségre utal e , ha igen ,van e rá gyógymód? Nagyon aggódom.köszönettel Szné


Kedves Szné!

Kiserek problémájáról lehet szó, az okozhatja a kis ischaemiákat (csökkent vérellátást).A rizikó faktorok ellen kell fölvenni a harcot(magas vérnyomás,magas vérzsír,vércukor,stb), trombocyta összeragadás gátlót is célszerű szedni ilyenkor (Aspirin protect pl). Esetleges multban történt altasásos mütét is okozhat hasonlo kis lakunákat a fehérállományban.Egy idő múlva meg lehet ismételni a vizgálatot, friss góc kérdőjellel
Üdvözlettel
dr Dravetzky

MRI  2013. szeptember 30. 06:25   #1744 

Kedves szakorvos Asszony!

MRI vizsgálaton voltam, mert bajok vannak az izmaimmal, és ezt írták a leletre:

Nyaki gerinc: A lordosis fokozott. A C.IV-V. magasságában kezdődő kisizületi arthosis jelei, csontos canalis szűkület nincs. A discusok víztartalma csökkent. A C.IV-V. discus mediálisan enyhén előreboltosul, érdemi compressiót nem okoz. A myelon homogén szerkezetű.

Koponya: A jobb oldalon occipitalisan apró magas jel látható a T2 és FLAIR szekvencián, mindkét oldalon a frontális kamraszarv körül vékony sávszerű hasonlóan magas jel ábrázolódik. A bal arteria vertebralis a nyúltvelőn enyhe benyomatot okoz.
Diszkrét fehérállományi laesio jelei, a nyúltvelő diszkrét neurovasculáris compressiója.

A neurológus nem foglalkozott ezzel, annyit mondott, nem szkelrózis multiplex. Én viszont utánanéztem a neten és azt olvastam, hogy az elülső szarvban eltérések motor neuron betegségre utalnak. Segítne, hogy mit jelent a leletben a

1) "A jobb oldalon occipitalisan apró magas jel látható a T2 és FLAIR szekvencián, mindkét oldalon a frontális kamraszarv körül vékony sávszerű hasonlóan magas jel ábrázolódik."

2) és milyen panaszt okozhat "a nyúltvelő diszkrét neurovasculáris compressiója."

Előre is köszönöm a segitségét!


Kedves Kérdező!

Mindig a klinikummal együtt értékelendő az MR lelet. Bízni kell az orvosba, s ha azt mondja nincs teendő, ebbe bele kell nyugodni, nem javaslom ilyenkor az interneten történő keresgélést, mivel laikusan tévutakra lehet jutni! Ez történt az Ön esetében is.A gerincvelő szürkeállományának elülső szarva károsodig motoneuron betegségben, de ott Önnél eltérést nem jeleztek. A frontális kamraszarv körül irtak le vékony sávszerű eltérést a koponya MR-n, ami nem kórjelző.A nyúltvelőnél észlelt compresszió, ha eddig nem okozott gondot eztán sem fog, t.i. ez így van születése óta.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

szempilla  2013. szeptember 30. 06:06   #1743 

Kedves Doktornő!
Az alsó szempilla, ha kitépik, akkor az visszanő, mint a szemöldök?
Köszönöm!
Ágnes


Kedves Ágnes!

Igen
Üdvözlettel
dr Dravetzky

ideg izom  2013. szeptember 30. 06:02   #1742 

Tisztelt Doktornő!

Hónapok óta vannak fascikulációim testszerte (ezt rögzített video alapján neurológus állapította meg) járás közben a lábaim merevebbek. EMG-ENG vizsgálat nem állapított meg kórosa, 1 éve MRI alapján SM-et is kizárták, immunológiai eltérést sem találtak. Az utóbbi két hétben egyre több izomrángásom van (egyes izmok pl. bicepsz, vagy a vállban, nyakban, comb) egyszer vagy gyorsan többször egymás után összehúzódnak, a két karomban a bicepszeimben és az alkarjaimban furcsa bizsergés-szerű érzéseim vannak, a bal kezemen a mutatóujj és a nagyujj és azon a részen a kézfejen is. A neurológus a "negatív" EMG-ENG vizsgálat miatt nem tud mondani semmit. Az interneten nézelődtem utána, találtam is különböző alagút szindrómákat, de azokban nincs fascikuláció meg izomrángás, csak zsibbadás és azok nem is mind a két végtagon vannak egyszerre. Kérem segítsen, mire lehetne még gondolni a panaszaim alapján, ill. milyen vizsgálatokat kéne végezni?

Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Sportol, vagy nehéz fizikai munkát végez? T.i. okozhat fizikai terhelés is hasonló tüneteket.Részletes labor vizsgálat is célszerű lenne.Mivel negativ az EMG és ENG igy nincs ok szorongásra!!Szedjen Magne B6 tablettát 2x1
Üdvözlettel
dr Dravetzky

bizsergő, égő érzés a bőrön  2013. szeptember 30. 05:58   #1741 

Kedves Doktor Nő!

33 éves 2 gyermekes anyuka vagyok.
Kb. 2 hónapja érzek égő, bizsergő érzést a gerincem és a lapockám melltartóval azonos vonalán. A háziorvosom először masszázst és tapaszt ajánlott, de mivel nem változott az érzés reumatológiára küldött. Gerincröntgen enyhe ferdülést és meszesedést mutatott, de az orvos szerint nem ettől zsibbad, hanem valami idegi eredetű dolog lehet. Mi lehet ez, milyen orvoshoz forduljak!
A gyógyszertárban Milgamma nevű gyógyszert javasolták, már ebből is elfogyott 1 doboz!

Köszönettel: Beáta


Kedves Beáta!

Bordaközi ideg izgalom okozhatja panaszait.A Milgamma jó ötlet volt, folytassa szedését. Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom
Üdvözlettel
dr Dravetzky

előző oldal 88. oldal következő oldal