Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Dravetzky Éva
Dr. Dravetzky Éva válaszol
Dr. Dravetzky Éva
akupunktőr, neurológus szakorvos
előző oldal 66. oldal következő oldal
MR4  2013. március 2. 17:42   #1320 

Kedves Doktornő!

Bemásoltam a labor leletemet is.

Glucose 6 mmol/l ( 4,0-6,0)

Nátrium megh. 141,12 mmol/l ( 135,00-145,00)

Kálium megh. 4,34 mmol/l ( 3,80-5,20)

Klorid megh. 99 mmol/l ( 96-110)

Összes kálcium megh. 2,25 mmol/l (2,10-2,60)

Magnézium 0,97 mmol/l (0,70-1,00)

Anorg.foszfor 1,12mmol/l (0,97-1,45)

Vas 24,7 umol/l (8,8-27,0)

Transzferrin 2,7 g/l ( 2,0-4,0)

Ferritin 40 ug/l (15-150)

Kreatinin megh 90 umol/l (50-110)

Karbamid 4,5 mmol/l (2,5-10,00)

Húgysav 308 umol/l ( 90-390)

Bilirubin össz. 9,8 umol/l ( 3,3-17,1)

GOT 24 U/l ( 8-37)

GPT 16 U/l (8-35)

Alk. foszfatáz 127 U/l (98-280)

GGT 9 U/l (7-35)

LDH 358 U/l ( 200-400)

Kreatin foszfokináz 212 U/l ( 24-200) +

eGFR-EPI-KALK-Nő nagyobb mint 62 72 ml/perc/1.73 m2

Alfa amiláz 42 U/l ( 32-110)

Kolinészteráz 9781 U/l 2000-10500

Összfehérje 68 g/l (60-78)

Albumin 47 g/l (32-50)

Koleszterin 5,1 mmol/l ( 3,5-5,2)

Triglicerid 0,7 mmol/l ( 0,5-2,0)

CRP 0,5 mg/l (0,0 10,0)

TSH 2,110 mlU/l ( 0,270-4,700)

Fehérvérsejtszám 4,4 G/l ( 4,0-10,0)

Vörösvértest szám 4,5 T/l ( 3,0 5,0)

Htk 0,40 % ( 0,37-0,51)

Hgb 138 g/l (120-160)

MCV 88 fl (85-95)

MCH 31 pg (26-38)

MCHC 346 g/l (320-350)

Thrombocita szám 231 G/l (100-350)

Segm 41,5 % (65,0-75,0) +

Eo 3,0 % 1,0-3,0)

Baso 0,1 % ( 0,0-2,0)

Ly 47,6 % (25,0-35,0)

Mono 7,8 % (2,0-8,0)

Vvt süllyedés meghat. 7 mm/óra ( 1-20)



Köszönettel: Mónika


Kedves Mónika!

Mint jeleztem , jók az eredmények, az egyetlen eredmény minimális emelkedésével ne foglalkozzon
Üdvözlettel
dr Dravetzky

bizsergés  2013. március 2. 17:39   #1319 

Tisztelt Dr Nő!

Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy a bal lábamon a lábújjaim 2 napja nem zsibbadnak hanem inkább bizseregnek.Mozgáskor nem érzem,de mikor megpihenek eléggé idegesítő.És este lefekvés alatt is érzem.Mitől lehetne megszüntetni ezt?Vagy egyáltalán mi okozza?Mondjuk én elég stresszes vagyok attól lehet?Pajzsmirigy alul működésem van egyébként.Nem tudom az is okozhat esetleg ilyet?26 éves vagyok.Előre is köszönöm a válaszát.

Üdv:Renáta


Kedves Renáta!
Nem viselt szük, vagy magas sarkú cipőt a közel múltban? Nincs bokasülyedése, esetleg betét viseléssel megoldható lenne a probléma. Szedjen Benfogammát 3x1 tablettát és Magne B6-ot 2x1-tablettát.Vércukor rendben van? Ha nem szünne panasza, lássa ideggyógyász.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Parkison?  2013. március 2. 08:26   #1318 

Tisztelt Doktornő,

Feleségemnek 2010 óta láb és derékfájdalmai vannak (porckorong ellaposodást diagnosztizáltak).
2012 augsztusától a j.kéz ujjainak bizonytalan mozgása, valamint kicsít később a jobb lábán vádli és comb izomfájdalmak társultak.
2013 januárjától a j.kéz felkarján is megjelent a nyomó fájdalom.
Járása nehezebb, bizonytalanabb lett, j.kéz használatát kerüli.
A héten készűlt MR ami a demyelinizációt nem igazolta.
Ma a Neurologiai szakrendelésen próbaként 1 tbl.. Sol.Madopart kapott.
Mikor 3/4 óra múlva visszamentünk a rendelőbe, és feleségem közölte, hogy megszünt a zsibbadás és az izomfájdalom (tompa nyomó fájás).
A Doktornő "örömmel" közölte velünk, hogy megvan a diagnózis: Parkinson .....
Természetesen egy ALS-től rettegő betegnek még ez is megkönnyebbülés. Megkérdeztem tőle, hogy esetleg a dopamin az ALS esetén is kifejthet-e hasonló hatást (érzetet)? Határozott NEM volt a válasza. Azzal indokolta, hogy ez a készítmény csak a Parkinson esetén
tudja ezt az eredményt hozni. Kicsít meglepődtem, hogy ennyi.. ez alapján biztosan kizárta az ALS-t, az SM-et.
Ezt valóban ilyen biztonsággal ki lehet ez alapján jelenteni?

Köszönettel:
L.P.


Kedves L P!

Az ALS, SM biztos kizárható, nem csak a Madopar próba alapján,de a klinikum nem jellemző ALS-re,SM-re. A doktornőnek, amikor a Madopar próbát javasolta nem az volt kérdéses, hogy Parkinson-e, hanem a parkinsonnak az a formája-e, amelyék Madoparral befolyásolható-e? S mivel ez utobbi derült ki, ez okozta joggal "örömét". Ma a Parkinson kór nagyon jól kezelhető, bízzanak a doktornőbe, Felesége jó állapotának a fenntartása a szoros, bizalmas orvos-beteg együttműködésen fog alapulni.
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

MR 3.  2013. február 28. 17:40   #1317 

Kedves Doktornő!

Már írtam Önnek az MR eredményemmel kapcsolatosan. Mostanában pl. ha ránézek egy tárgyra, akkor nem jut eszembe a neve. VAGY MIKOR HIRTELEN FELRIADOK ÁLMOMBÓL OLYAN, MINTHA NEM TUDNÉK BESZÉLNI. MEG ÉJSZAKA GYAKRAN ZSIBBAD A KEZEM. 33 éves vagyok. Érfal gyengeségem és lisztérzékenységem is van.Ezt azért megint leírom:
Mr vizsgálat eredménye a következő:

A középvonal megtartott, nem doskocalt. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. kamra és a supratentorialis kamrarendszer közpállású, szimmetrikus, normális tágasságú. A sella-tájék, kisagy-hídszöglet, cranio-cervicalis átmenet MR képe szabályos. A corpus pineale régiójában kb. 10 mm nagyságú éles kontúrú cystosus képlet figyelhető meg, térszűkítő hatás nélkül. Mindkét oldalon a trigonum régiójában néhány 2-4 mm nagyságú hyperintens góc látszik T2 jellegű méréseken. Az agyállományban egyéb körülírt, biztosan kóros eltérés nem látszik. A diffúzió súlyozott mérésén kórjelző eltérés nem ábrázolódott.

Mindkét oldalon az intracranialis arteria carotis interna, a circulus Willisii-t alkotó erek lefutása szabályos. Az ábrázolódott ereken körülírt stenosis, occlusió, aneurysma vagy , vascularis malformacio nem látszik. A jobb oldali arteria cerebri posterior embrionális jellegű, vérellátását az arteria carotis interna felől kapja.

Az orbiták, orrmelléküregek vizsgálati síkokba került területein durva kóros eltérés nem látható.

Vélemény: A látható diszkrét fehérállományi laesiok MR morfológiája nem specifikus, klínikai jelentúségük kérdéses. Cystosus eltérés a corpus pinale régiójában.

Közben elküldtek szemészeti vizsgálatra is, melynek ez lett az eredménye:

Vízus: J.-0,50 sph=1.00cy 80% 1,0 B.-0,75 sph=1.00cy 85% 1,0 Pd:62.
Törőközegek: Tiszták
CFF: J: 43 HZ B: 43 HZ
Látótér: Mindkét oldalon ép határok.
Szemfenék: Papillák éles határúak, színük nívójuk rendben. Maculák épek, érrendszer rendben.
Tensió: Jó
Diagnózis: Myopia. Astigmia.

TERÁPIA: Szemészeti szempontból akkut teendőt nem igényel. A fenti korrekció viselése javasolt.
Orhthalmoneurológiai szempontból kórjelző elváltozás nincs.

A Labor erdményében 3 elváltozás rossz: Kreatin foszfokináz: 212 24-212-ig jó
Segm: 41,5 65-75-ig jó
Ly: 47,6 25-35-ig jó
CRP: 0,5 lett.

Szeretném megkérdezni, mert megint megijedtem, hogy az emelkedett Kreatin foszfokináz érték mitől lehet. 10 évig nem tornáztam, de most 1,5 hete minden nap tornáztam fél órát, így izomlázam is van egy kicsi. Ez lehet attól is vagy Scerozis mUltiplexre utal?

Köszönettel: Mónika


Kedves Mónika!

Sajnálom, hogy nem sikerül megnyugtani, a vizsgálati eredmények nem kórjelzőek,jók!!SM-nél más a gócok lokalizációja!!A labor eredmények jók! Lazítson! A részletes kivizsgálás lényegében negatív volta probálja jó kedvre deríteni! Nagyon helyes, hogy elkezdett sportolni,így tovább!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Lábfájás  2013. február 28. 17:30   #1316 

Tisztelt Doktornő!
A véleményéről szeretnék érdeklődni, hogy érdemes lenne a problémámmal neurológushoz fordulnom.
30 éves vagyok, a gondom a lábaim évek óta tartó fájdalma, ez főleg a lábszáramban nyilvánul meg, tompa nehéz fájdalomként, nem tudok sokat állni, járni ettől. De ezt a kifáradást, nehézséget van, hogy már reggel is érzem.
Voltam több ortopéd orvosnál, egy enyhébb lúdtalptól eltekintve semmilyen komolyabb statikai elváltozás nincs, még talpbetét sem javasolt, de kipróbáltam már több egyedileg gyártott talpbetétet is eredménytelenül.
Már voltam doppler vizsgálaton, ami nem mutatott érrendszeri problémát.
Szedtem már folyamatosan magnéziumot, de ettől sem történt változás.
Az eddig vizsgált hormonok, vérkép rendben van.
Volt már gerinc röngtenem, nem volt vele probléma. A lábamról még nem készült külön röntgen.
Ami kiderült, hogy van egy -1,8-as csontritkuláson, erre most Apha D3-at szedek másfél hónapja, de nem tudom, hogy ez megoldás lesz-e erre a lábfájdalomra.
Érdemes lenne neurológiai vizsgálatra mennem, lehet ilyen jellegű gondom?
Köszönettel,
Gábor


Kedves Gábor!

Föltétlen keressen föl ideggyógyászt, majd jelentkezzen
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Aggódó  2013. február 28. 10:07   #1315 

Tisztelt Doktornő!
Majdnem egy éve kezdődő jobb lábgyengeség miatt fordultam neurológushoz, aki az első vizsgálat során már SM-re gyanakodott, bár nagyon enyhe tüneteket látott. Agyi, nyaki, gerinc MR teljesen negatív lett. LP történt, amely VLG intakt, IGG szintézis igazolt megállapítással. Izomrángások, forgóban fájdalom,lépcsőzési nehézség, kattogás ( RTg neg ) és bal lábam is fájdalmat jelzett, ezért decemberben szteroidot kaptam 3 nap Medrol inf. Azóta januárban pozitív Lyme tesztet készítettek, 40 nap Doxy kúra. Sajnos mindkét lábam rohamosan romlik, sűrű izomrángás testszerte, forgó fájdalom mindkét oldalon, izomgyengeség, egy elesés lépcsőre fellépéskor előfordult, bár már csak kapaszkodással tudok fellépni. Kérdésem, hogy ilyen tünetekkel valóban az SM, vagy más is szóba jöhet? Köszönettel várom válaszát! Andrea 42 éves


Kedves Andrea!

A Lyme serologia pozitivitása, valamint tünetei inkább a Lyme korra gyanusak. Neurologiai kontrolját javaslom esetleges neuroborreliosis kizárása miatt
Üdvözlettel
dr Dravetzky

patakine  2013. február 28. 10:02   #1314 

kedves doktor nomegprobalom osszefoglalni a tuneteimet,utobbi idoben eszre vettem hogy megromlott a latasom tavolba mindtha kodbe latnek szemorvosnal voltam es mondta hogy csak olvasni rendelhet szemuveget,a hallasom is gyengebb hallom a beszedet de nem ertem ,zsibbadnak a karjaim konyoktol lefele de nem allandoan,az arcom reggel ebredeskor meg van dagadva kis ido utan hejrejon,a talpamonn egy tuzforro egest erzek naponta 5szor 6szor ot percnyit.Megkerem segitsen !! tanacsoljon!! elore is koszonom segitseget es turelmet


Kedves Kérdező!

Kérjen ideggyógyászati vizsgálatra beutalót.Nem cukor beteg? Volt e kullancs csípése?
Üdvözlettel
dr Dravetzky

tibike  2013. február 28. 10:00   #1313 

Kedves Doktor Nő kérdéssel fordulok Önhöz .Vérvételen voltam vizeletet is néztek ,vérvételi eredményemen nincs eltérés ,vizeleti eredményem kissé aggaszt ,egy csillag van még pedig Vizelet Protein 0,25 g/1,szeretném meg kérdezni Doktor Nő véleményét ,hogy mit jelent van aggodalomra okom ?nagyon szépen köszönöm előre is .


Kedves Kérdező!

Normális vizeletben az általánosan használt probákkal fehérje nem mutatható ki.Családorvosával konzultáljon, mivel a a vese és hugyutak megbetegedésén kivül proteinuria más esetben is kimutatható , pl nehéz fizikai munka után, de akár egy emotionális stress is elöidézheti,vagy lázas állapot,stb.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

vitamin szedés  2013. február 27. 08:02   #1312 

Tisztelt Doktornő!
SM betegként a felírt vitaminokat mennyi ideig kell szednem?
Benfogamma-E vitamin-D vitamin
Köszönöm leendő válaszát üdvözlettel
Kovácsné


Kedves Kovácsné!

Régen hosszan ,nagy adagban javasoltuk a vitamin kúrákat,ma megváltozott ez a vélemény. Mai elképzelés az, kell a vitamin,de módjával! Minden esetben egyedi az elbírálás, így azt javaslom kezelő ideggyógyászával tessék megbeszélni a kúra hosszát
Üdvözlettel
dr Dravetzky

fejfájás  2013. február 27. 07:30   #1311 

Kedves doktornő!

A problémám a következő lenne. Szinte állandó jelleggel jelen van nálam a fejnyomás. Olyan minta szorítaná valami az egész fejemet. Hol jobban érzem, hogy szinte alig. Amikor nagyon szorít, akkor még a látásom is kicsit homályosabb, könnyeznek a szemeim, fáj a homlokom és a halántékom, feszít a nyakam. Emellé elég sokszor szokott társulni itt-ott szúrkáló fájdalom, a fej különböző pontjain. A szemeim már 1 hete fájnak. A szemészeten voltam, nem látott semmi rendelleneset. Neurológusnál már 3x jártam, de nem hajlandó semmilyen kivizsgálásra küldeni, mert szerinte ez csak stressz, lelki eredetű, és ez tenziós fejfájás. Azt mondta, hogy ez nagyon elviselhetetlen tud lenni. Nem kellene előbb kizárni a komolyabb dolgokat és csak ezek negativitása mellett rávágni, hogy ez stressz okozta fejfájás? Nem lehet ez valami komolyabb dolog?

Jó lenne már megoldani a problémát, mert nagyon kellemetlen tud lenni. Tönkreteszi a közérzetemet, hangulatomat, kezdek pánikba esni.

Köszönettel: Krisztina


Kedves Krisztina!

Higgyen a Kollega bölcsességében, tudásában, hisz évekkel ez előtt nem voltak képalkotó vizsgálatok mégis diagnosztáltunk, kezeltünk. Még ma is a legfontosabb diagnosztikus támpontunk a beteg részletes kikérdezése és vizsgálata. Az úgy nevezett"komolyabb dolgoknak" vannak olyan jelei, amit látunk a neurológiai status felmérésénél.A tensios fejfájás valóban nagyon kellemetlen, de nagyon jól kezelhető! Kövesse a Kollega tanácsait, biztos megoldódik panasza. Ha mégse, kérje ismételt kontrollját. Nem szed fogamzásgátló tablettát?
Üdvözlettel
dr Dravetzky Éva

Speciális  2013. február 27. 07:19   #1310 

Tisztelt Doktornő!

Régóta küzdöm fülzúgással.
Nemrég konzultáltam egy specialistával,mely szerint létezik olyan
gyógyszer,ami az agyban gyengiti ezt a kóros jelet,valamilyen GABA
gátlás kapcsán.
Csütörtökön lesz a gyógyszerfelirás.

(Eddig próbálkoztam Xanax SR-el,de mondta a szakértő hogy ez nem
arra való,valamivel viselhetőbb volt a zúgás,a Xanaxot pszichiáter irta fel,de fokozatosan elhagytam)

Neurologiai státuszom negativ.

Csináltak egy speciális tesztet is,mely szerint 85%-ban agyi eredetű a zúgás.

A kérdésem az lenne Önhöz,hogy érdekli-e esetleg a doktornőt,hogy
a speciális gyógyszertől mennyire javult az állapotom,illetve jó
felé közelitek-e hogy ez valami antiepileptikum féle lehet.


Kedves Kérdező!

Kiváncsian várom beszámolóját arrol, milyen gyógyszert kap és méginkább az eredmény érdekel.Nehezen kezelhető problémáról van szó.Gondolom megtörtént a részletes otoneurológiai vizsgálat a teszten kivül!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

köszönöm  2013. február 27. 07:09   #1309 

Köszönöm kedves válaszát. Jól esett és remélem egy ideig meg is nyugszok.Akkor ha jól értem ön szerint kontroll sem szükséges és a meszes rész sem jelent megnövekedett rizikófaktort?


Kedves Kérdező!

örülök, hogy sikerült megnyugtassam.
Ne foglalkozzon a lelettel. Az MR, ami sokkal informatívabb, negatív volt.
Üdvözlettel
dr dravetzky

Elkeseredett  2013. február 26. 09:11   #1308 

Kedves Doktor Nő!


Neurológiai, idegszáll probléma lehet-e Ön szerint, ha ejakuláció közben és után a végbelemben erős fájdalmat, égő érzést érzek?
Ezt idegszáll probléma okozhatja-e Ön szerint?
Vagy egyáltalán a végbél égését idegszállprobléma okozhatja-e?

Előre is köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

Első sorban menjen el urológiai vizsgálatra, s említse meg e panaszát. Ha negatív, ki kell zárni nincs e belső aranyér, stb. Ha ez is negatív, ekkor érdemes neurológiai vizsgálatra is elmenni.
Üdvözlettel

dr Dravetzky

Falx meszesedésből meningióma?  2013. február 26. 09:02   #1307 

Kedves Doktornő!

Elnézést, hogy megint én kérdezek, de előző kérdésem feltevése óta elszomorító fejleményeket tudtam meg és kérdésem is ehhez kapcsolódik. A falx cerebri menti meszesedésből milyen gyakorisággal fejlődik ki meningioma (nálam diszkrét meszesedést találtak)? Azt hittem ez egy ártalmatlan képződmény, de ezek szerint mégsem. Megijedtem.Már kezdtem elfogadni, hogy ezzel nem kell foglalkozni, most meg úgy néz ki, hogy járhatok kontrollra és mégsem felejthetem el ezt az egészet.Köszönöm szíves válaszát.


Kedves Kérdező!

A válaszom az elözővel megegyező!!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Agydaganat vagy kezdődő epilepszia?  2013. február 26. 09:01   #1306 

Tisztelt Doktor Nő!

Az alábbi tüneteket tapasztaltam magamon az elmúlt hónapokban: -Enyhe fejfájás, talán a fejfájás szó is lehet, hogy erős kifejezés, de érzem, hogy nem 100%-os, fejrázásra alapvetően nem lesz rosszabb. Mellette tudok dolgozni, illetve bármi egy elfoglaltságot végezni, de elsősorban a lehetséges kiváltó okok miatt nem hagy nyugodni. Átlagban heti egyszer, havi néhány alkalommal jelentkezik a nap folyamán fokozatosan (reggel és ha éjszaka felkelek az első gondolatom, hogy érzek e valamit a fejemben mert ahogy olvastam az agydaganat okozta fejájás általában nagyobb valószínűséggel jelentkezik ekkortájt) és közben olyan melegnek érzem a fejemet és a homlokomat. -Napi néhány alkalommal szemhéj rángás, elsősorban a felső, illetve néha egyszerűen nem nyílik ki egyből teljesen. Előzmények: -Miután nem voltam egy fejfájós típus elmentem egy kontrasztos CT-re, ahol még mielőtt megnyugodhattam volna a fejem középvonala körül (ahogy utána olvasgattam ez gondolom a falx cerebrii lehet) enyhe meszesedést lehetett látni (illetve kevés az agyvizem, szabályos de keskeny liquor tér). Ezt követően egyből elmentem egy MRI vizsgálatra ahol mindent rendben találtak(kivéve, hogy tág a cysterna magnám). 8 évvel ezelőtt voltam már egy sima natív CT-n de ott még nem lehetett észlelni ezt a meszesedést, legalábbis nem rögzítették. Biztos van valami oka a megjelenésének, mert az eddig leírtakban elsősorban azok tendenciája zavar, A diagnózis szempontjából esetleg releváns információk: -29 éves eddig egészségesnek hitt férfi vagyok. Alapvetően nem stresszelek és az életmódónban sem történt semmi változás. Véleményem szerint eleget alszok (7-8 óra) és pihenek. Heti 4-5 alkalommal járok edzeni. -Egész nap gép előtt kell dolgoznom ( de a fejfájások nem feltételenül kötődnek az ily módon történt munkavégzéshez, mert hétvégén is volt rá példa amikor pedig nem dolgozok és ebből kifolyólag nem ülök annyit a gép előtt) -Gyerek korom óta szemüveges vagyok, de miután távollátó vagyok évek óta nem hordtam napközben szemüveget de így is javult a szemem (jelenleg nem is kellene már szemüveget hordanom). Az említett tünetek összessége lehetnek e az MRI-vel még ki nem mutatható alakuló meningióama vagy egy kezdődő epilepszia tünetei?Szemészeti vagy pszichés eredetű vonatkozása lehet e a leírt problémáknak? Aggódnom kellene vagy megnyugodhatok? Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

A vizsgálatok úgy a Ct , mint az Mr negatív! Szorongásra nincs ok! Javaslom menjen el szemészhez, lehet hogy a szemüveg elhagyás okozhatja panaszát.De elsösorban a szorongáson kell urrá lenni, s elfeledni a tumor , meszesedés stb.gondolatát is, s meglátja, panaszmentes lesz! Folytassa a sportolást és 29 évesen örüljön az életnek, mely gyönyörű, csak észre kell venni szépségeit!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Kedves doktornő !  2013. február 23. 09:18   #1305 

Kérdésem a következő:
- 14-szer vettem részt akupunktúrás kezelésen .Szorongással,depreszióval kezeltek !
Sajnos nagyon kevés javulást észleltem magamon a kezelések alatt ! Ön szerint érdemes tovább folytatnom? Lehet még ezután javulás?Esetleg iktassak be szünetet,majd folytassam tovább?
Válaszát köszönöm !


Kedves Kérdező!

Iktasson be szünetet, javulás várható a kúra befejezése után is, ha ez bekövetkezik, úgy érdemes a kúrát megismételni, ha nem, akkor keresse meg psychiáterét s beszélje meg vele a teendőket.
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Petra79  2013. február 23. 09:13   #1304 

Tisztelt doktornő!
Legyen szíves véleményezze a mr leletemet! Válaszát előre is köszönöm!
Kiegyenesedett nyaki lordosis, ami a C. VI.-VII közötti magasságban enyhe kyphosisba hajlik, a csigolyák alakja jelmenete szabályos, a zárólemezek épek. A C. III:-VI porckorongok dorsalis conturja kiegyenesedett, discus hernia nem azonosítható, canalis szűkület nincs. A myelon normális vastagságú és jelmenetű. A craniocervicalis átmenet szabályos!
Az szeretném még kérdezni, hogy ez a lelet magyarázza e, a mind két kezem 4. és 5. ujjának zsibbadását és hogy gyengültek a kezeim sokszor elejtek dolgokat, miközben úgy érzem elég erősen fogom őket! Köszönöm: Petra


Kedves Petra!

A lelet nem kórjelző. Panaszait nem magyarázza. Vigye vissza leletet az MR-t kérő orvosnak, aki további vizsgálatokkal biztos fényt derit panaszai okára, addig is szedjen Milgammát 3x1 caps. Nem cukorbeteg?Kullancs nem csípte? S folytathatnám a kérdések sorát, ami kell a tovább gondolkodáshoz.
üdvözlettel
dr Dravetzky

schmol herniak  2013. február 23. 09:02   #1303 

Tisztelt Doktor Nő!

49 éves nő vagyok-
Hat hónapja elferdültem balra és előre rettenetese fáj a derekam és a hátam. D gerinc kétirányú felvételen S alakú torsios scoliosis.Csigolyák peremszélei megnyultak A porcrések scoliosisnak megfelelően kissé szűkebbek. A DVIII.,Xcsigolyák magassága csökkent.Az alsó szakszon zárólemez egyenetlenségek láthatók. Lumbalis.gerinc kétirányú felvételen .Csigolyák peremszélei megnyultak. Zárólemezeken schmorl herniiák . Kéve parkinson-kór beteg vagyok,jelenleg Hoehn - Yahr IIIB stádiumú.Fokozatos progresszót mutat. Jobb oldali kéz tremor (irodán dolgozom,jelenleg állományban vagyok, mert nem tudok írni, valamint a derék, hát fájdalmaim miatt)Csontsürüség vizsgálat megállapította,hogy kezdődő ostheoporsisom van.Pánik syndromám van.Nem régen jöttem ki az INTENZÍV MOZGÁSSZERVI ÉS REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYRÓL.
Diagnózis: (1) M4190 Scoliosis,k.m.n.
(3) M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopat
(5) M7910 Izomfájdalom
(0) M4190 Scoliosis,k.m.n.
Az idegsebész szerint a háti és a lumbális MR vizsgálat nem mutat oly mértékű elváltozást,ami a nagyfokú gerincferdeséget és az antalgiás tartást magyarázná.
Tisztelettel kérdezem a schmorl herniak okoznak ekkora fájdalmat a derekamnál és a hátamnál? Ön szerint ennyi betegséggel esélyem van aleszázalékolásra?


Kedves Kérdező!

A Schmorl herniák a csigolyák felső vagy alsó zárólemezein lévő általában néhány milliméteres körülírt benyomatok, melyeken a porckorong tartalom kis része a csigolyába nyomódik. Változó, hogy okoznak-e panaszokat. Általában egy fiatalkori gerincbetegség után alakulnak ki. Szerintem sem a leleteken leirtak okozhatják elviselhetetlen fájdalmait.Viszont alapbetegsége, a Parkinson kór elöfordúl, hogy okoz nagyon kellemetlen szomatikus okokkal nem magyarázható fájdalmakat. Különösen a betegség kezdeti idöszakában becsapos ez a tény, mivel a betegek rheumatologián keresnek a domináló fájdalomra megoldást, ami sajnos nem jár eredménnyel.Panaszait beszélje meg kezelő ideggyógyászával, valamint a leszázalékolással kapcsolatos kérdést is
Üdvözlettel
dr Dravetzky

szedules miatt  2013. február 22. 11:15   #1302 

Kedves Doktor Nő!

En irtam a napokban a szedulsem miatt, aki aggodott a sclerosis miatt. Visszamentem szerdan neurologushoz es azt mondta hogy regen latott mar ilyen egeszseges, gyonyoru fiatal agyat. Tankonybe valo lenne. Megnyugtatott hogy nincs semmi bajom. A baep elvaltozas ilyan minimalis.hogy semmi jelentosege nincs. Es neki fel se merult az SM a difgerencialban. Azt tanacsolta menjek el pszichologushoz es probaljak sokat relaxalni. Most mar azert nyugodtabb vwgyok. Bar meg nem vagyok teljesen jol. De probalok sokat levegore menni es elfoglalni magam.

Megegyszer koszom a valaszokat!
Szep napot kivanok!
Helga


Kedves Helga!

Örülök, hogy a vizsgálatok megerősitették véleményemet, örülök hogy sikerült megnyugodni, a javulás biztos bekövetkezik!!
Köszönöm, hogy a jóról is beszámolt!
Üdvözlettel
dr Dravetzky

Lelet  2013. február 22. 11:12   #1301 

Tisztelt Doktornő!

Szeretném önt tisztelettel megkérni az alábbi lelet értelmezésére:

Tudata tiszta,orientált,jól cooperál tarkó szabad,mening tünete nincs C gerinc mozgásai szabadok,Pup=jól reagál,Szabad szemmozgások,nyelés,phonatio rendben,Hallás ép,kiöltött nyelv nem devial,fibrill nincs,kp élénk=sajátreflex Kóros reflex nincs,Romberg negativ,vakjárásnál nem derival,Veget lab jelei,Megtartott psychomotoros tempo,Phasis zavar nincs,Lebenytünet nincs.

A vegetativ lab.jele valamilyen súlyos problémát jelöl-e,illetve összefüggésben jó e ez a lelet.


Kedves Kérdező!

Ez egy negativ neurológiai status.
üdvözlettel
dr Dravetzky

előző oldal 66. oldal következő oldal