Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Janik Leonárd
Dr. Janik Leonárd válaszol
Dr. Janik Leonárd
fogszakorvos
ambuláns szájsebészet, általános fogászat
előző oldal 294. oldal következő oldal
Egy elhalt fog és a gyökérkezelés 2  2013. november 2. 07:39   #5880 

Tisztelt Doktor Úr!

Most olvasgattam utána, hogy ha egy fog melegre érzékeny, akkor elhalt, ezek szerint lehet, hogy mégis igaz. Az orvos egyébként mondta, hogy az elhalt fogakat elvileg gyökérkezelni kell, de gondolom volt rá oka, hogy mégsem tette - bár akkor lehet, hogy kár volt kibontani. Van olyan eset, amikor lehet úgy dönteni, hogy mégsem muszáj egy elhalt fogat gyökérkezelni? Csak hogy megnyugodjak.

Köszönöm. Ildi


Tisztelt Ildi!

Az elhalt fogat mindenképpen érdemes gyökérkezelni, mivel sokkal könnyebben kialakul rajta valamilyen kóros elváltozás. Megjegyzem, hogy ez a gyökérkezelt fogon is előfordulhat, de ebben az esetben kisebb az esélye.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Egy elhalt fog és a gyökérkezelés  2013. november 2. 07:37   #5879 

Tisztelt Doktor Úr!

Az a problémám, hogy 4 napja be lett tömve kompozittal egy olyan fogam, amiről kb. 25 éve, amikor amalgámmal tömték, fúráskor azt mondta az orvos asszisztense, hogy: "átfúrtad a pulpát", és utána melegre gyakran érzékeny volt, de egyéb panaszt nem okozott. Mikor ezt elmeséltem a fogorvosomnak, megnézte, hogy él-e még ez a fog, de nem volt érzékeny a hidegre. Azt mondta, ezt ki kell bontani, hogy mi van odabent. Mikor kibontotta, kiderült, hogy alá volt szuvasodva, de azt is megjegyezte, hogy egy vékony hártya van az idegig, és lehet, hogy nem fog panaszt okozni, így betömte. Hozzátette még, hogy ha mégis fájna, akkor a tömésen keresztül gyökérkezeli.
Az előbb hideget ittam, és belenyilallt, és most meg vagyok ijedve. Ez egy fenti 4-es fog, és már bánom, hogy hagytam megbolygatni, mert most retteghetek, hogy mikor fog újra fájni. Olvastam, hogy mindenféle csúnya dolog következhet egy alhalt fogból, de eddig nem lett, pedig ez a fog már nagyon régen elhalhatott, mégsem volt vele különösebb problémám, most viszont úgy néz ki, hogy lesz. Gyökérkezeléssel egy fog élettartama hosszabb lesz, mintha csak úgy ottmarad elhalva?
Azt olvastam, hogy elhalt fognál nem fáj a gyökérkezelés, de emiatt a fájdalom miatt ebben már nem nagyon tudok hinni.
Még az érdekelne, hogy ha elhalt, akkor miért fájhat hidegre, hisz az ottani hidegpróbára nem reagált, vagy lehet, hogy mégsem halt el?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel:
Ildi


Tisztelt Ildi!

Ha érzékeny a fog, akkor van benne élet. Másrészt ez a kisőrlő fog elég érzékeny bármilyen környezeti hatásra, könnyen elhalhat egy tömés alatt. Azt javaslom, egyenlőre legyen türelemmel. Hidegérzékenység még napokig lehet, főleg akkor, ha matricát is használtak.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Feszítő korona  2013. november 2. 07:34   #5878 

Tisztelt Doktor Úr!
Több mint két hónapja jobb felső koronám lett cserélve. Már vagy hatszor vissza mentem, mert magas volt a korona, és e miatt elől feszített és fájt.
Most úgy érzem, hogy jó a magasság mégis ugyan úgy feszül a fog korona, és nem tudok vele rágni. Arra szeretnék öntől választ kapni, hogy ezt a feszítő érzést, hogyan lehetne megszüntetni?
Válaszát előre is köszönöm Anita


Tisztelt Anita!

A feszítő érzésnek normál esetben órákon belül meg kell szűnnie. Javaslom a kezelőorvosa felkeresését, ellenőrizze, miért történhet ez.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Orálkamera  2013. november 1. 22:11   #5877 

Tisztelt Doktor Úr!

Mennyire gyakori a fogorvosi rendelőkben az orálkamera vagy bármely egyéb műszer alkalmazása a fogak felületi hibáinak vizsgálatára?

Nekem több esetben volt olyan, hogy kikent tömésfelesleg, kikopott fogzománc vagy foganyag és tömés találkozásnál felületi hiba okozott nyálkahártya bántalmat. Maximum a klasszikus fogorvosi tükör mellé használt szuronnyal kapirgálták meg a fogat itt-ott, majd türelem és idő hiányában körbeszabták saját foganyagomat, nem törődve azzal, hogy feleslegesen tönkre teszik azt.

TB-s rendelőkben, egy személyes maszek rendelőkben használnak ilyen eszközöket, vagy csak többszakemberes luxus magánklinikákon?


Tisztelt Érdeklődő!

Elég sok helyen van, pl. nálam is. TB-s rendelőkben nem nagyon használják, mivel elég időigényes. Másrészt, ha találunk valamilyen eltérést, akkor is megfontolandó, hogy történjen-e beavatkozás. Ugyanis, pl. ha egy apró szuvasodáshoz sok saját foganyagot kellene eltávolítani, illetve könnyen tisztítható az eltérés, akkor megfontolandó, hogy azonnal vagy csak később kapjon pl. egy tömést. Szerintem nagyon fontos az időfaktor és egy töméscsere utáni tömés csak nagyobb lesz.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Gyökérkezelés koronán keresztül  2013. november 1. 19:37   #5876 

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány napja olvastam a neten, hogy valakit valóban fém-kerámia koronán keresztül gyökérkezeltek, majd betömték a fogát.
Nagyon furcsán hangzott. Ezek szerint igaz?
Porcelánba, majd fémbe belefúrni, végül pl. kompozit töméssel lerendezni a kifúrt felületet?
És hová kerül a sok porcelán szilánk, fémdarab?
A fogászati fúró feje is spirális kialakítású és kifelé hozza a törmeléket?
Hogyan lát bele és fér hozzá az orvos a gyökérhez? Nekem eddig csak lereszelt csonkot gyökérkezeltek.

Tisztelettel: Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Igen, ez igaz. Nincs olyan sok "szilánk", a nyálszívó, a puszter elszívja a port. Mindenesetre jóval kevesebb hulladék keletkezik, mint pl. egy töméscserénél. A törmelék természetesen kifelé kerül. A gyökercsatornát a legtöbb esetben nem lehet látni, de lehet tudni, merre vannak, nagyon kis méretekről van szó.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 16:11   #5875 

Tisztelt Doktor Úr!

Korábbi kérdésemhez és OPT-vel kapcsolatos válaszához szeretném kiemelni, hogy rengeteg panoráma rtg. készült már rólam, mindegyiken vízszintes a fogsor.
Ez az első felvétel, ami nagyon ívelt. Ugyanott ugyanazzal az eszközzel készült mind. Ez a mosolyrtg. is.
Előző válasza alapján ekkorát "ívelődött" volna az állkapcsom?

Köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Ezt látatlanban sajnos nem tudom megmondani.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 15:47   #5874 

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég készült rólam egy panoráma röntgen, amelynek furcsasága az volt, hogy a korábbi vízszintesen "kiterített" fogsort ábrázoló felvételek után ez erősen felfelé ívelt.

Nekem úgy tűnt, hogy ezúttal túlságosan le kellett hajtanom a fejem.
Vagy a fogsorom deformálódhatott el ennyire?
A felvétel célja az volt, hogy az esetleges tömés-alászuvasodások mellett mutassa, hogy a letört vagy lecsiszolt ellenoldali fogak koronájának magassága között mekkora a látható különbség.

Ön látott már felfelé ívelt mosollyal panoráma röntgent?
Értékelhető ez egyáltalán, mert összevetni aligha lehet a korábbiakkal.


Tisztelt Érdeklődő!

Igen. Hiszen az állkapocs már önmagában is ívelt, csontozattól függően
hol jobban, hol kevésbé.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 15:06   #5873 

Tisztelt Doktor Úr!

A válaszból ítélve a "belső él"-et elég rosszul fogalmazhattam meg.
Nem könnyű laikusiból orvosira fordítani.
Korábban, ha a nyelvem nyugalmi állapotban a helyén volt, oldalához csak a síma fogoldalak értek (nyilván beszédkor, evéskor stb. rácsúszhat a nyelv a rágófelületre). A fogoldalak felső éle pedig kissé a nyelv rágófelülete felé görbül. Most, hogy a fog belső (nyelv felőli) oldala alacsonyabb (ráadásul a nyelv felé áll, mert nincs meg a felső elhajlás), a rágófelület éle nyugalmi állapotban is a nyelv oldala alatt gyötri a nyálkahártyát. Ha 1-2mm-el magasabb lenne, ott is a síma fogoldal lenne a nyelv mellett, és ennek felső széle más szögben állna, mint egy 1-2 mm-rel lereszelt fogoldalé.

Ha jól értem, erre is az a válasz, hogy koronát kell rátenni, mert ha a tömést már nincs hová megmagasítani, miután a fog oldala sem elég magas (sőt a hátulja sem a tömés körül), akkor ennek már semmit nem lehet megmagasítási céllal tenni a tetejére, csak koronát.
És azt lehet élő fogra is. Jól értem?

Köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Igen.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gengigél  2013. november 1. 15:05   #5872 

Kedves Doktor Úr!

Van -e valami tapasztalata a gengi géllel kapcsolatban (és azon belül is a gél, nem a spray)? Barátnőmnek vörösebb,dagadtabb az ínye néhány fogánál, ez már elég régóta így van. A fogorvosának megmutatta, megnézte, és ezt a gélt ajánlotta rá eléggé borsos ára ellenére. Viszont ha már akár több éves duzzanatról van szó (és nem hanyagolja el a fogmosást, oda figyel rá mindig, paradontaxot is próbált ,de nem sok sikerrel), egy gél elmulaszthatja az esetleges problémát? Ha mégsem, akkor ilyenkor mi a teendő? Akinél voltunk, ott más egyebet nem mondott ezzel kapcsolatban.

Plusz sajnos gyakori fogmosás után is a kellemetlen lehellete. Okozhatja -e a duzzanat, és azon belül az, hogy a baktériumok odafészkelhettek? Mert hiába az alapos fogmosás, az erősebb mentolos fogkrémekkel is, sajnos nem mindig van siker ez ügyben. Vagy esetleg okozhat más is kellemetlen szájszagot, pl kezdődő cukorbetegség?

Köszönöm előre is válaszát!

Üdvözlettel,
László


Tisztelt László!

Nincsenek személyes tapasztalataim. Az ínygyulladás kezelését mindig az íny alatti fogkövek és az ínytasakok kitisztításával kezdem, utána alkalmazok egy megfelelő fogkrémet. A helyzet ettől jelentősen javulni szokott.
Cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák is okozhatnak szájszagot.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 15:02   #5871 

Tisztelt Doktor Úr!

1. Gyökérkezelt fognál a korona egy pici, lereszelt és betömött \"csonkra\" kerül rá. Élő fogra hogyan lehet koronát tenni? (Mivel a nagyőrlő a rágófelület felől jóval szélesebb, mint az íny közelében, nem tudom elképzelni.) Ha le kell reszelni, nem lesz érzékenyebb, mint így?
2. Honnan tudhatom előre, hogy nem ugyanolyan alacsony koronát tesznek fel a mintavételt követően, ami ugyanazt a panaszt okozza majd, mint most az alacsony fog?
3. Mit csinálnak egy izületi ambulancián? Milyen pontossággal (miliméter, tizedmiliméter) mérhető a harapásmagasság, és az, hogy mennyivel alacsonyabb az egyik oldal?
4. Mennyire befolyásolja a vizsgálat eredményét, hogy hetek óta deformálódik a fogsorom többi része?
(Például oldal irányba egymás alá fordulnak a metszőfogak, és az egész nyomul előre kifelé? Erre azt is mondhatják, hogy mindig is ilyen volt, én viszont tudom, hogy nem. Néhány hete a beavatkozás után nem ért össze a lereszelt oldal, most viszont egyre jobban összeér, de a fenti deformálódás és arcfájdalom árán.
A deformálódás talán fogszabályzással helyrehozható (csak találgatok), de az izületi ambulanciás és harapásmagasság vizsgálat lesz előbb. (Szerencsésebb lett volna, ha az orvos vizsgálja az érintkezést, amikor deformálódás előtt még normálisan áll a többi fog, és nem ér össze a lereszelt oldal.)

Azt érzem, hogy nagyon mély a harapásom mindkét oldalon az egyre sekélyebbre tömött fogak miatt, így az első fogak feszülnek, és a néhány hete épp az alacsonyabb oldalon történt ismételt reszelés óta az ellenoldal is majd ki törik.

Továbbra is nagyon megköszönném az elméleti válaszokat! Tudom, hogy látatlanban nem lehet 100%-os dg. és terápia, pláne nem tudja így írásban elvégezni a beavatkozást:-).

Az elméleti válaszokkal is nagyon sokat segít! Köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

1. Nem látom a helyzetet, így csak általános válaszokat tudok megfogalmazni. Élő fogra lehet, sőt, ha lehetséges arra is kell a koronát tenni, hosszabb lesz az élettartama!
2. Ha alacsony a fog, akkor az még "jó" is a fogtechnikusnak és a fogorvosnak egyaránt, hiszen több a hely és kevesebbet kell elvenni a fogból.
3. Még sosem dolgoztam ízületi ambulancián, nem tudom. Javaslom ezt a kérdést náluk tegye fel. De valószínűleg ők is csak általánosságban tudnak majd válaszolni.
4. Mindig a látott pillanatnyi helyzetből tudunk kiindulni. Hogy hetekkel korábban mi volt, azt nem igazán lehet tudni.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Eszti20  2013. november 1. 12:51   #5870 

Köszönöm válaszát! Így már bátrabban vágunk bele a beavatkozásba. Még annyit kérdeznék, hogy romlik-e a fog a fogkő alatt, ha az illető rendszeresen ápolja fogait?
Még egyszer köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Igen, romlik, hiszen gyakorlatilag egy hatalmas kórokozóflórát tart magán. Ez főleg a már eleve szuvas barázdák felettiekre igaz.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Eszti20  2013. november 1. 11:44   #5869 

Üdvözlöm! Ismerősöm fogain ultrahangos fogkő-eltávolítást szeretnénk csináltatni, de felmerült a kérdés, hogy a fogkő-eltávolítás pozitív hatása ellenére nem válnak-e fogai védtelenebbé és "sebezhetőbbé"? Szóval a fogkőnek a megannyi káros hatása ellenére nincs-e egy esetleges védő hatása is? Merjünk bátran belevágni a fogkő eltávolíttatásba?
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Nincs. Ugyanis a baktériumok "imádják" a fogkövet, amely folyamatosan fenntart egy ínygyulladást is, ezzel fokozva a fogmeder pusztulását, a kellemetlen tünetekről nem is szólva. Az csak a látszat, hogy a fogkő "egybetartja" a fogat: ha elér egy bizonyos szintet a pusztulás, akkor fog teljesen kiesik, fogkövestől együtt.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 11:41   #5868 

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem csak a második beérkezett levelemet vegye figyelembe! Véletlenül ment át a fogalmazás közbeni első verzió!

Köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos sorrendben válaszolok, de remélem minden kérdésére tudtam válaszolni.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 11:41   #5867 

Tisztelt Doktor Úr!

Az egyik oldalon lévő hátsó rágófogaim nyelv felőli élét lereszelték, szerintem a tömés sem elég magas bennük.
Több panaszom van:
1. nem jól zár a fogsorom (Beszéd, evés közben összeakadnak a megfelelő magasságú fogaim, ami korábban jól zárt most reszeli le egymást. Metszőfogaim most nem egymás alá, hanem egymásba zárnak, torlódnak, ami mások szájában eleve is így áll, de nálam néhány hét alatt elég látványos a változás. A megfelelő magasságú oldalon lévő koronám lepattant. Egyszerű szájbanézéssel csak azt látják, hogy gyönyörű fehér, és gondozott a fogsorom.)
2. A lereszelt nagyőrlők nyelv felőli oldala töri a nyelvem. Úgy érzem azért, mert nincs meg az élnek az a magassága és görbülete, ami megakadályozná, hogy az élek a nyelv oldalába ill a nyelv alá érjenek (a túloldali fogak a nyelv oldala mellett nyugalmi állapotban a síma fogoldallal érintkezik és nem okoznak nyálkahártyapanaszt).
3. A nyelvem laza szájtartással szétterül a lereszelt fogakon, és gyakran közé is csípődik a leghátsó alsó-felső fog közé, mert az alsónak nincs meg az a sarka ami hozzázárna a felette lévő fog oldalához.

A lereszeltek élő fogak! A fogbélben nincs panasz. A fogakat, főleg a leghátsót többször körbepolírozták a nagy tömés körül (ki tudja mennyi foganyag maradt, mennyire stabil a felépítmény, ráadásul véralvadásgátlót szedek - ha esetleg a fog szétroppanna belefúráskor.)

Kérdéseim
1. Lehet-e a fogak szétfúrása nélkül a tömést megmagasítani?
2. Ugyanez a kérdés annál a fognál, ahol már a foganyag sem elég magas körben?
3. Lehet-e nagyörlő fogra belső élet építeni, ami eltartja a nyelvet a rágófelülettől, hogy a folyamatosan nyelv alá vagy nyelv oldalába érő élek ne okozzanak nyálkahártya irritációt?
4. Esetleg egyetlen lehetőség a korona?
5. Lehet élő fogra koronát tenni? Ha igen, mi lesz ha később esetleg tömés alá szuvasodik, gyökérkezelni kell?
6. Egyáltalán hogyan lehet gyökérkezelni olyan fogat, amibe a kevés foganyag miatt esetleg belefúrni is rizikó?

Élő fogak a megfelelő harapáshoz és a lágyrészek kíméletéhez alacsony felülettel (és ez alatt nem csak a tömés, de a foganyag magasságát is értem). Tudom látatlanban nehéz, de kérem, hogy sorolja fel a lehetőségeimet!


Tisztelt Érdeklődő!

A kérdések nagy részére válaszoltam.
A 6.-ra a válasz:
A gyökért kezelik és ez fogatlan a korona mennyiségétől, hacsak nincs rajta az íny, amely folyamatosan fertőzné a csatornát. Utána csappal építhető fel a fog és így kerül rá a korona.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kétségbeesett  2013. november 1. 11:39   #5866 

Tisztelt Doktor Úr!

Az egyik oldalon lévő hátsó rágófogaim nyelv felőli élét lereszelték, szerintem a tömés sem elég magas bennük.
Több panaszom van:
1. nem jól zár a fogsorom (Beszéd, evés közben összeakadnak a megfelelő magasságú fogaim, ami korábban jól zárt most reszeli le egymást. Metszőfogaim most nem egymás alá, hanem egymásba zárnak, torlódnak, ami mások szájában eleve is így áll, de nálam néhány hét alatt elég látványos a változás. A megfelelő magasságú oldalon lévő koronám lepattant. Egyszerű szájbanézéssel csak azt látják, hogy gyönyörű fehér, és gondozott a fogsorom.)
2. A lereszelt nagyőrlők nyelv felőli oldala töri a nyelvem. Úgy érzem azért, mert nincs meg az élnek az a magassága és görbülete, ami megakadályozná, hogy az élek a nyelv oldalába ill a nyelv alá érjenek (a túloldali fogak a nyelv oldala mellett nyugalmi állapotban a síma fogoldallal érintkezik és nem okoznak nyálkahártyapanaszt).
3. A nyelvem laza szájtartással szétterül a lereszelt fogakon, és gyakran közé is csípődik a leghátsó alsó-felső fog közé, mert az alsónak nincs meg az a sarka ami hozzázárna a felette lévő fog oldalához.

A lereszeltek élő fogak! A fogbélben nincs panasz. A fogakat, főleg a leghátsót többször körbepolírozták a nagy tömés körül (ki tudja mennyi foganyag maradt, mennyire stabil a felépítmény, ráadásul véralvadásgátlót szedek - ha esetleg a fog szétroppanna belefúráskor.)

Kérdéseim
- Lehet-e a fogak szétfúrása nélkül a tömést megmagasítani?
- Ugyanez a kérdés annál a fognál, ahol már a foganyag sem elég magas körben?
- Lehet-e a fogtól elgörbülő belső élet képezni a fogra, hogy a folyamatosan nyelv alá vagy nyelv oldalába érő élek ne okozzanak nyálkahártya irritációt?
- Esetleg egyetlen lehetőség a korona?
- Lehet élő fogra koronát tenni? Ha igen, mi lesz ha később esetleg tömés alá szuvasodik, gyökérkezelni kell?

Élő fogak a megfelelő harapáshoz alacsony felülettel (és ez alatt nem csak a tömés, de a foganyag magasságát is értem). Tudom látatlanban nehéz, de kérem, hogy sorolja fel a lehetőségeimet!


Tisztelt Érdeklődő!

Nézzük a válaszokat, de hangsúlyozom, ezek elméleti lehetőségek, amelyeket a személyesen látott helyzet módosíthat:

1. A tömések magasítása fúrás, sőt esetleges töméscsere nélkül nem lehetséges.
2. Ha magasítani kell és nincs elég foganyag, akkor akár egy koronával is jobban járhat.
3. Ezt nem tudom elképzelni. Egy belső él lehet, hogy nagyon zavarná a mindennapokban.
4. Ld. előző válaszokat.
5. Természetesen. Gyökérkezelni a koronán keresztül is lehet, igaz akkor, ha nem szuvasodott szét a fog alatta. Ha igen, akkor le kell szedni.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Corsodyl  2013. november 1. 10:03   #5865 

Tisztelt doktor úr!

A Corsodyl nevű öblögetőszert használom szájüregi afta miatt (a szájnyálkahártyán alakult ki mert leharaptam véletlenül). Úgy egy hete használom naponta kétszer, a nyelvem úgy bizsereg, mondjuk éjszakai fogszabályozót is kell hordanom, néha az is kényelmetlen, de inkább az öblögetőszer óta érzem ezt a furcsa csípést a nyelvemben, itt-ott fáj is néha az hirtelen elmúlik. Mit okoz a Corsodyl a szövetekben, elindíthat rosszindulatú folyamatot? Köszönöm.

26 éves férfi


Tisztelt Érdeklődő!

A Corsodyl csak indokolt esetben használható, ha pedig a hatása zavaró, akkor váltson más öblögetőszerre. Elvileg minden tartós irritáló folyamat elindíthat szövetburjánzást. Hogy ez mikor alakul át rosszindulatúvá, az tudomány nagy kérdése még manapság is.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Inlay és gyökérkezelés - lemaradt  2013. november 1. 08:38   #5864 

Azt elfelejtettem megírni, hogy az alsó 6-os hiányzik, és a 7-es gyökérkezelése miatt aggódom, mert abban nagyobb a tömés, mint az 5-ösben.


Tisztelt Érdeklődő!

Akkor nem lehet, hogy egy híddal jobban járna? Ha rövid időn belül valami gond van vele, akkor a koronán keresztül is lehet gyökérkezelni a fogat.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Inlay és gyökérkezelés  2013. november 1. 08:37   #5863 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem az, hogy inlay-en keresztül lehet gyökérkezelni egy fogat? Ugyanis implantátumot nálam nem lehet behelyezni egy autoimmun betegségem miatt, de a fogam nincs olyan rossz állapotban, hogy gyökérkezelni kelljen a betét beragasztása előtt, viszont félek, hogy mi lesz, ha később mégis sort kell majd rá keríteni, és fogalmam sincs, hogy a porcelánt át lehet-e fúrni. Ahhoz kicsit sokba kerül, hogy egy gyökérkezelés miatt eltávolítsák.
Azt már hallottam, hogy kompozit tömésen keresztül hajtottak végre gyökérkezelést, de az valamivel puhább anyag.
Köszönöm.

Üdvözlettel: Márta


Tisztelt Márta!

Sajnos sehogy. Az inlay egy öntött tömés, amely ragasztva van a fogba. Ha megpróbálnák átfúrni, akkor a rögzítés biztos, hogy sérülne, arról nem is szólva, hogy a vastagsága miatt sem valószínű, hogy eredményes lenne, ha egyáltalán egyben maradna. A kompozit tömés a legtöbbször rétegesen van felépítve és keményműanyag, nem pedig merev procelán. Azaz nem fog szétesni, ha belefúrnak egy lyukat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Vivien  2013. október 31. 13:23   #5862 

Kedves Doktor Úr!

Remélem emlékszik rám én írtam a felső bölcsességfog húzása utáni fogmederben maradt csontszilánkokról.

Problémám az alábbi ma 20 napja, hogy kihúzták felső bölcsességfogam.
Kb. 6-7 napja lett rajta egy piros csomó szerű valami, belül a foghelyben.

Visszamentem a szájsebészetre, röntgen.
3db csontszilánk maradt az üregben.
A piros izére azt mondta a szájsebész ez egy sarj szövet, nem kell tőle megijedni.

Megpróbálta kiszedni tisztítással a csontszilánkot, de nem ment, úgyhogy műtét lett belőle, felvágták az ínyem és még 1 szilánk így is nagyon nehezen adta meg magát. kAPARTÁK VÉSTÉK BENT A csontot is.
Most össze van varrva alul felül az ínyem.
Tegnap utána hazajöttem és azonnal törölközőbe csavart zöldséggel jegeltem.

Éjfél tájt elaludtam, reggel mikor felébredtem vér ízt éreztem a számban, és körbe a szám tiszta alvadt véres volt+ elől a fogam is.

Tegnap is mostam fogat, ma reggel is.

Viszont tegnap műtét után nagyon fájt a fél fejem, éjszakát már végig aludtam egyébként fájdalom csillapító nélkül.
Ma még elkezd fájogatni, de már nem úgy fáj, mint tegnap.

Viszont már mikor haza értem is nagy volt az arcom (dagadt).
És még ma is az, de nem a csontnál, hanem mintha az arc húsom lenne az.

A feszítő vaskütyütől, amit a műtétnél használtak?

Mitől ébredtem reggel véres szájjal és foggal?

Meddig vérezgethet még, mert sokszor érzek vér ízt a számban még?

Meddig lehet még szinte folytonos jegelés mellett (időnként szüneteltetve) duzzadt a pofazacskó részem?

Illetve mi aza sarj szövet és mitől nőhet olyan az embernek?

Vivi


Tisztelt Vivi!

A csontot érte a beavatkozás, ezért a duzzanat természetes. Savószivárgás ilyenkor még teljesen természetes. A duzzanat sokban egyéni és beavatkozás függő akár három-öt nap is lehet. A sarjszövet egy jóindulatú szövetszaporulat, sebgyógyulás vagy krónikus irritáció során keletkezik.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Bölcsesség fog  2013. október 31. 09:32   #5861 

Jó napot Doktor úr!


Kérdésem volna hogy lehetséges az hogy 15 és fél évesen nő a bölcsesség fogam?


Tisztelt Érdeklődő!

Igen.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal 294. oldal következő oldal