Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Győrffy László
Dr. Győrffy László válaszol
Dr. Győrffy László
urológus szakorvos
urológia, urológiai sebészet
előző oldal 96. oldal következő oldal
katéter  2013. november 7. 00:38   #1920 

Tisztelt Doktor úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát .Ezzal kapcsolatban további kérdésem lenne:Duamild gyógyszert és katétert használok már 8 hónapja,mivel prosztata nagyobbodás miatt vizelet elzáródás történt. (Előtte korábban évekig Tamsolt használtam, 70 éves vagyok) Irta, hogy 3-6 hónap után mérhetőnek kell lenni a csökkenésnek, ill. másfajta gyógyszert kell használni. (Valahol olvastam, hogy egy év körül fejti ki a hatását igazán., ezért ugy gondoltam, hogy ha közelítek az egy éves használathoz, abbahagyjuk a katéter használatot.Jól gondolom e? ) Kérdésem,hogy a Duamild mellet van másik gyógyszer is, amely esetleg hatékonyabb?
Célszerű e természetes készítmények használata egyidejűleg (pl. szabalpálma, kisvirágú füzike, tökmagolaj, stb) ezek esetleg javítják e gyógyszer hatását?
Köszönettel várom válaszát.László


Most már megkísérelhető a katéter eltávolítása. Egyébként van hasonló fejlesztésű szer, ami a legtöbb esetben hatásosabb lehet. Az egyéb készítmények pedig az Ön esetében a katétereltávolítás utáni kellemetlen tüneteket csökkenthetik.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

Erika  2013. november 6. 21:31   #1919 

Tisztelt Doktor Úr!

Hétfőn begörcsölt a vesém,a háziorvosom szerint ez volt az oka a rosszullétemnek.39 éves vagyok 2 gyereket szültem természetes úton,de a szülési fájdalom semmi nem volt ehhez a fájdalomhoz képest.Az orvosom megnézte a vizeletemet és azt mondta,hogy valószínű vesekő.Kaptam injekciót és írt ki gyógyszert.Este mindent kihánytam,még az előző napot is.Az orvos javaslatára kértem időpontot hasi uh-ra .November 27-re kaptam időpontot .Előtte azonban nov.12-én lesz egy mandulaműtétem.Megúszhatom a lábadozási időszakot egy újabb vesegörcs nélkül vagy készüljek fel a legrosszabbra?Mit tegyek addig míg ki nem derül mi okozta a görcsöt?A felírt gyógyszerektől szinte állandóan alszom így most nem is szedem a görcsoldót és a fájdalomcsillapítót.


Talán a fül-orr-gégész orvossal kellene minél előbb beszélnie, mert lehet, hogy nem is végzi el addig a műtétet, amíg az urológiai problémák meg nem szűnnek!
Ha újabb görcse lenne, ne várjon az ultrahangra, hanem kórházi urológiai ügyeleten jelentkezzék. Azonnal meg fogja vizsgálni az urológus ultrahanggal is és rögtön pontos diagnózishoz és kezeléshez jut így, amennyiben valóban vesegörcsről van szó.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

Andrea  2013. november 6. 21:25   #1918 

Kedves Doktor úr, kérdésem az lenne, hogy készült a napokban egy teljes vérvizsgálat, ami szerencsére nagyon jó lett, de a vizeletemben találtak két kereszt vért, az orvosom azt mondta, hogy mivel nincs fehérvérsejt a vizeletben ezért valószínű, hogy valamilyen hólyag probléma okozza a bajt. Monurált kaptam, viszont elfelejtettem mondani, hogy penicillin érzékeny vagyok, kérdésem az lenne, hogy beszedhetem-e a gyógyszert, nem tartalmaz penicillin származékokat? Köszönöm szépen a válaszát!


Beveheti.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

görcs?  2013. november 6. 15:05   #1917 

Tisztelt Doktor Úr!

Az #1885-ös kérdező vagyok,ugyanezzel a jeligével írtam önnek néhány nappal ezelőtt.
Legelőször ezúton szeretném megköszönni Önnek az adott választ,azt hiszem Ön az az orvos,aki tényleg elolvassa elejétől a végéig a leveleket.
Tulajdonképpen 2 kérdésem lenne,ami most pillanatnyilag foglalkoztat,és azt hiszem látatlanba is megválaszolható.
-amennyiben a felsorolt dolgok(hús,vizeleti mérgek,vesehomok) mind egybevágnak és húgycsőirritációt okozhatnak,ezeket a tüneteket 20 éves koromig miért nem éreztem egyáltalán(azelőtt bármit és akármennyit ettem vagy ittam soha semmilyen tüneteim nem voltak),esetleg addigra alakult ki az enzim hibás működése?
-említette,hogy a Milurit önmagában nem biztos ,hogy elégséges,itt arra gondol,hogy diétát vagy valamilyen étrendváltoztatást kellene kieszközölni?

Válaszát előre köszönöm!


Sokszor van, hogy a problémák nem velünk születnek és a betegség tünetei később jelentkeznek. Főleg azért mondom ezt, mert egáltalán nem biztos, hogy anyagcsere zavarról van szó. Az okokat pedig a legtöbbször nem tudjuk felfedni.

Valóban szükséges lehet diétára is.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

széklet  2013. november 5. 14:02   #1916 

Tisztelt Doktor Úr!
2 hete vettem észre, hogy valami nincs rendben a székletemmel. Váltakozó szorulás és hasmenés ingerem van, valamint úgy érzem nem ürültem ki teljesen. Olvastam a végbélrák tüneteit és nálam is jelentkezik pár: ugye a fent leírt váltakozó szorulás és hasmenés inger, az az érzés, hogy nem ürültem ki teljesen. Hasam néha fáj (nem görcsöl), de ez általában akkor fordul elő, amikor épp vécére kell mennem. Utána el is múlik. Egyébként nem fáj a hasam, van étvágyam, csak nem merek enni, mert amit megeszek az 30 perc és kijön belőlem. Lázam nincs, tudtommal nem fogytam,és a vizeletem sem véres. Mitől lehet ez? Vagy lehet gyulladás is? Válaszát előre is köszönöm!


Panaszával belgyógyászhoz vagy sebészhez forduljon. Ez nem urológiai probléma.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

nemi aktus utáni száradás  2013. november 5. 14:01   #1915 

Üdv!

Gyakran előfordul hogy nem aktus után kiszárad és kireped a péniszem, ami viszketéssel, égő fájdalommal jár. Állandó partnerem van évek óta, mégis ha több időt kihagyunk sexuális téren, az aktust követően ezeket tapasztalom. Mit lehet tenni és mi lehet a kiváltó ok?


Akkor ott valami nem stimmel, általában ún. relatív fitymaszűkület szokott általában ezzel járni. Urológus pillantson rá.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

megfázás2  2013. november 5. 13:59   #1914 

T. Doktor úr!

Válaszát köszönöm, de most megijesztett. Mekkora az esélye, hogy ez gondot okozzon, és mennyire súlyos, nehezen kezelhető probléma lehet belőle?


Akár baktériumok, akár tünetet nem is okozó vírusok is lehetnek.

Megfázás  2013. november 5. 10:06   #1913 

T. Doktor úr!

Talán szokatlan kérdésem lesz. Kezdődő megfázással, (tehát torokfájás, rosszabb közérzet, de orrfolyás nincs még) mennyire gond, ha orálisan kényeztettem a páromat? Okozhat ez odalent komolyabb gondot, akár oda-vissza, vagy komolyat semmiképp?

Köszönöm válaszát. 18 fiú


Okozhat.

ragaszkodó vesekő  2013. november 5. 08:49   #1912 

Tisztelt Doktor Úr!

48 éves nő vagyok. 11 évvel ezelőtt, a terhesség 8. hónapjában hirtelen jövő, nagyon erős, görcsös vesetáji fájdalmam volt majdnem egy órán át, mozdulni sem tudtam. Házhoz hivott ügyeletes orvos által beadott intravénás Papaverin injekció után mentőt hivott és bevittek Budapestre a szülészetre, gondolván, hogy a fájdalom beindithatja a szülést. Reggelig megfigyelőben voltam, utána felkerültem az osztályra, s ott is tartottak egy hónapot, szülésig, mivel vidékről tömegközelekdési eszközökkel bejutni minimum 2 órában telik, s egy újabb görcs esetén nem vállalhták a felesősséget. Vese ultrahang vizsgálat viszont nem történt.
Vesém nem fájt többet, de a gyerek születése után 2-3 héttel kezdődtek az enyhe vesetájéki, nyomó fájdalmak. Urológus vizsgált akkor, s véleménye szerint a kő olyan szépen be volt ékelődve a vesébe, hogy az nem lehetett okozója a tompa fájdalmaknak. A fájdalom azóta is van, nem folyamatos, hanem menzesz előtti napokon erősebb, utána még 1-2 napig tompa, de tűrhető volt.
Idén októberben magas vérnyomás miatt hasi UH történt, amit háziorvos kért. Mellékveséknél minden rendben Uh szerint, kehelykövet irtak le, de ultrahangot végző orvos szerint a fájdalmat nem okozhtja a kő. 11 év alatt kb. 3 mm-nőtt, jelenleg 6 mm. Az eltelt évek alatt már volt másik vesében is kő, 5 éve, el is ment, de ez a kő makacsul ragaszkodott hozzám az akkori kőhajtó gyógyszerek ellenére is, igy nem is próbálkoztam az elhajtásával azóta sem.
Jelenleg csak a fájdalom zavar, mert ahogy telnek az évek, egy picit mindig erősebb és a derék elforditásakor néha szúróvá válik. Ön szerint mi okozhatja?
Lumbális MRI vizygálatom negativ (lábak gyengesége miatt kérték), háti gerinc MR thoracalis 2-8 között arachnoidealis cisztát mutat, ami mérsékelten komprimálja a gerincvelőt, de a gerincvelőben sérülés nincs, mátéti teendőt nem igényel. Lehet esetleg ettól a cisztától a fájdalom vagy mégis vese eredetű?
Szintén ezzel a vesémmel történtént 20 évvel ezelőtt egy rejtélyes eset: egyik reggel az első vizeletem sötét barna szinű volt, elnézést a hasonlatért, de ugyanúgy nézett ki, mint a Coca cola. Második vizeletem csak egy árnyalatnyival volt világosabb, majd harmadik majdnem teljesen normális szinű és a többi is a nap folyamán. Másnap reggel megismétlődött a helyzet, s akkor azt a vizeletet el is vittem laborba, ahol azt mondták, nincs mit vizsgálni rajta, urológus nem hitte el, hogy az vizelet. Pileográfiás vizsgálat történt, kö nem volt és nyoma sem látszott. Utána vesetükrözés, s ott annyit mondott urológus, vérzik a bal vese, de nem tudja mitől, szerinte kő nem lehetett. Negyedik naptól vizeletem normális volt, nem tartalmazott több vért, vérvizsgálaton is csak a tromobitaszám volt a felső határ kétszerese. 2 hét múlva viszont normális.


Annyi vizsgálata volt, hogy én azt egy egyszerű véleménnyel nem tudom felülbírálni. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a derék elfordítására fokozódó fájdalom nem nagyon jellemző a vese fájdalmára, az inkább gerinc eredetre utal. A vizelet színét azonban még az ún. nyugvó kövek is néha megszínezhetik, ha a vesekehelyben az üregrendszer falát súrolják.

A fentiek alapján sajnos nem tudok Önnek többet mondani.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

Urell, Walurinal Max  2013. november 4. 18:58   #1911 

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy van e lényeges különbség az Urell kapszula és a Walurinal Max kapszula között? Azt olvastam, hogy mindkettőben 36mg a PAC tartalom, de árban egy hónapra kb 4000Ft különbség van. Eddig Urellt használtam, érdekelne, hogy ha váltanék a Walurinal Maxra, akkor kisebb lesz e a hatékonyság a hólyaghurut megelőzésére.

Válaszát előre is köszönöm!


Én a betegek részéről nem tapasztaltam eltérő véleményt a két szer használatával kapcsolatban.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

Veseko  2013. november 4. 18:54   #1910 

Kedves Doktor Ur! Nagyon koszonom valaszat elozoleg. Kontrasztanyagos CT t keszitettek veseko es papillaris sejtek miatt amin az alabbiakat alapitottak meg: a vesek alakja nagysaga helyzete parencyna vastagsaga kontrasztanyaghalmozasa megfelelo. A bal felso harmadaban ketto a kp harmadaban egy 3 mm pozitiv kehelyko lathato. Az uregrendszer jelzetten tagabb a pyelon 10mm tag.a PU hataron kis megtores mutatkozik distalisabban az ureter nem tagult. Jobb oldalon a kp veseharmadban lathato 1 mn halvany poz kehelyko pangas nelkul.a bak ureter szabalyos lefutasu es tagassagu pozitiv ko nem igazolhato. Erdeklodnek hogy igy a daganat kizarasra kerult on szerint? A fenti elterest a kovek okozzak? Milyen tovabbi vizsgalatokat ajanl? Diag: nephrolithiasis 1.u. Hydronephrosis 1.s. Min grad 1. S ( pr pyelioureteric adhaes) nagyob koszonom kedves segitseget! Udvozlettel es meg egyszer koszonettel


Nagy valószínűséggel nincs daganat, de kizárni még ezzel a módszerrel sem lehet. Ha továbbra is fennáll a gyanú, akkor akár a felső húgyutak endoszkópos vizsgálata is szóba jöhet, de ez csak elméleti gondolatmenet. A kezelőorvosa dönt, hogy minden adat ismeretében mire van és mire nincs szükség.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

Hererák vs steroid  2013. november 4. 18:51   #1909 

Üdv. Doki! Engem csupán csak a véleménye érdekelne. Volt nekem egy bal oldali hererákom. Eme esemény előtt pár évvel, nagyon vékony gyerek révén, sok hátfájdalmam volt, ekkor elmentem egy ortopédushoz aki adott valami fájdalom csillapítót, amit nem szedtem hisz úgy véltem ez nem megoldás, ez után kijártam egy iskolát és elkezdtem, steroidokat pumpálni magamba, hogy könnyebben megerősíthessem a gerincmerevítő és egyéb izmaimat. Heti kb 300mg testosteron propionate, clomid, hcg, proviron, tamoxifen ilyesmik. Jelenleg 27 éves vagyok ezeket kb 22-24 éves koromban szedtem. Ma már leszoktam a rossz tulajdonságaimról :) Ön szerint ezek a szerek kiválthatják egy egészséges emberből a hererákot? vagy ennek genetikai örökletes háttere lehet? bár a családban egy ilyen sem volt...
Hogyha megtisztel a válaszával, azt előre is megköszönöm. Üdv.: egy hátfájdalmaktól mentes de egy herével könnyebb ember. :)


Egyértelmű összefüggés nincs és az öröklődésre sincs bizonyíték.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

üdv  2013. november 4. 14:51   #1908 

az lenne a kérdésem hogy ha a menstruáció 2ik napján voltam együtt a barátommal de egyáltalán közelébe se volt annak hogy elélvezzen, és előtte nem voltunk együtt sehogy, tehát nem ment el előtte. mennyi az esély a teherbeesésre?


Nőgyógyásszal konzultáljon.

Prosztata jóidulató daganata  2013. november 4. 13:14   #1907 

Tisztelt Dr ÚR! Szürkehályog műtét előtt állok. El van a folyamat indítva,. Mikor kell abbahagynom a műtét előtt a Duodart kezélést?.


./ Indokolatlanul éjjel, nappal erősen szédülök, szédelgek. A vérnyomásom rendben van. Okozhatja a Duodart kezelés a szédülésem? Hogyan védekezhetek a szédülés ellen?

A Duodart szedését következmény nélkül abba lehet hagyno?


Kevéssé valószínű, hogy az Ön által említett gyógyszer okozná a szédülését. Minden gond nélkül bármikor abbahagyhatja és újrakezdheti. Ha abbahagyja egy időre, akkor az is kiderülhet, hogy a szédülése megszűnik-e. Hogy a műtét előtt mikor kell abbahagynia, azt a szemész dönti el, nem az urológus.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

DJ katéter  2013. november 4. 13:11   #1906 

Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm gyors válaszát. Több oldalra is írtam orvosoknak és Ön volt az egyetlen, aki végre arra válszolt amit kérdeztem. Megnyugodtam. Minden jót kívánok Önnek! :)

Tisztelettel és köszönettel
Csíkos Júlia
34 hetes kismama


Sok boldogságot!

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

katéter  2013. november 4. 13:09   #1905 

Tisztelt Doktor Úr!
70 éves vagyok,prosztata nagyobbodásom van, (az uh.vizsgálat szerint közel 100 c3) Féléve már, hogy , hogy a vizelet elakadt, s katétert kell használnom.(, hathetente csere.) Egyidejűleg Duamild gyógyszert szedek.Kérdésem: mennyi ideig ajánlott szedni a duamildet, hogy a prosztata méretcsökkenés bekövetkezzen, s azáltal a katéter elhagyható ?
Félek a műtéttől ugyanis,azért remélek hatást a gyógyszeres kezeléstől,..További kérdés: a prosztata rendszeres "ürítése" javallott, ahogy arról hallottam, kérdés az, hogy mivel az ondó ebben a helyzetben nem tud a húgycsövön távozni (befelé ürül) ez okoz e valamilyen problémát?
Várom szíves válaszát, László


Az Ön által említett gyógyszer hatása már 3-6 hónap múlva mérhető kell, hogy legyen. Ha nem, akkor gyógyszerváltás még szóba jöhet. A második kérdésére azt tudom válaszolni, hogy problémát nem okoz, de Önnél nincs semmi értelme erőltetni.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

hugyutigyuladás  2013. november 3. 18:29   #1904 

Tisztelt doktor ur. Én egy középkoru hölgy vagyok a vizeletemböl visszatérően enterococcus faecalis tenyészet ki kis csiraszámban és nolicint kaptam rá.A kérdésem az volna hogy jo a nolicin az enterococcus faecalisra?


Ha ismert a baktérium, akkor történt antibiotikum érzékenység vizsgálat is, és feltételezem, hogy az alapján kapta a Nolicint.

Tódor  2013. november 3. 15:36   #1903 

Tisztelt főorvos úr!
A prosztatám 43x51 cm, négy évig szedtem gyógyszert ( Finasteride, Alfuzosin, Tanyz Eras) gyakori nappali vizelés miatt, ezek nem használtak. Közben volt két biopszia, negatív eredménnyel. Mivel éjszaka szinte egyáltalán nem kell vizelnem, felmerült a hiperaktív hólyag lehetősége, ezt az urodynamiás vizsgálat igazolta. Kezelőorvosom szerint ezt csak a prosztataműtét után lehet gyógyszeresen kezelni. Vizeléskor a hólyagom teljesen kiürül.
Kérdésem az hogy elkerülhetetlen, indokolt-e a műtét ahhoz hogy kezeljék a hiperaktív hólyagomat?
Várom válaszát.


A hiperaktív hólyagizomzat a műtét után is hiperaktív lesz, sőt a panaszok fokozódhatnak is. Nem tudok felelősséggel tanácsot adni, mert ahhoz az összes leletét részletesen ismernem kellene, kezelőorvosának biztosan megvan a megfelelő oka, hogy mit miért javasol. Az orvoslás nem csak tudomány, ahhoz néha jó orr is kell, egy kicsit talán művészet is, hogy minden egyes páciensnél megtaláljuk a megfelelő megoldást. Ez sokszor nem olyan egyszerű. Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre ezért nem tudok válaszolni.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

chronicus prostatitis  2013. november 3. 14:52   #1902 

Tisztelt Doktor!

Mik lehetnek a lelki okai a krónikus prosztatagyulladásnak? Ismerősöm szedett már 4 féle antibiotikumot, több műtéten is átesett, rendzseresen issza a csalángyökér főzetét és a kisivrágű füzike táját is! Érdekelne hogy általában mik a megfigyelései milyen személyiségű emberek szenvednek ettől?


A krónikus prosztatagyulladásnak nincsenek lelki okai, fordítva: az elhúzódó tünetek okozhatnak lelki problémákat.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

Hólyaghurut?  2013. november 3. 14:43   #1901 

Tisztelt Doktor Úr!

38 éves nő vagyok. Hosszú évek, évtizedek óta vissza-visszatérő problémával küszködöm: hol sűrűbben, hol ritkábban (de évente mindig többször) sürgető vizelési ingerrel (és sok vizeletürítéssel), égő, szúró érzéssel a húgycsőben és húgyhólyagban, enyhe derékfájással, olykor szabad szemmel is látható véres vizelettel, diszkomfort érzéssel járó tüneteim vannak. Jelenleg is "benne vagyok" pár napja, jártam orvosnál, Nitrofurantoin tablettát, Walurinal étrend kiegészítőt és Gyno-Pevaryl hüvelykúpot kaptam (ugyanis csúnya folyásom is van). Az első napokban sokkal jobban lettem, szűnőben voltak a tüneteim is, de a mai napon nem ittam olyan sokat, mint eddig és rögtön kevés, besűrűsödött, sötét (talán véres?) vizeletem volt, amit fájdalommal és szúró érzéssel társulva ürítettem, majd ezt követően megint sokat ittam és a következő vizeletem már ismét világos volt és kevésbé járt kellemetlen tünetekkel vizeletürítés közben. 3 napja voltam hasi UH-n, ahol a húgyhólyagot jól telt állapotában is, vizeletürítés után is és a vizsgálat végén (kb. 15 perc) már ismét félig megtelt állapotában is átnézte a vizsgáló orvos. A vélemény: "A húgyhólyag jól telt, fala megtartott, lumenében kóros terime nem látható, sedimentalódva kevés magasabb echogenitású vizeletet is tartalmaz." Az összes többi hasi szerv (beleértve a veséket is) rendben van. Véleménye szerint meg kellene próbálnom ez után a gyógyszeres kúra után hosszú távon tőzegáfonya kivonatot tartalmazó étrend kiegészítőt szedni, ha van tünetem, ha nincs. Sajnos nálam még az is a probléma, hogy szinte állandóan fennálló hüvelyi folyásom is van, állítólag ez a dolog is fenntarthat egy állandó irritációt, gyulladást. Minden évben járok vérvételre, vizelet vizsgálatra, utóbbinál szinte mindig van valami gond, pl. vér a vizeletben, üledékben vvt, fvs, lhs, baktérium, de néha teljesen tiszta. Ha találnak benne bármit, rendszerint a kontroll vizsgálatra már feltisztul (gyógyszeres kezelés nélkül is). Már arra is gondoltam, hogy valamilyen húgyúti rákom van. Kérem, adjon tanácsot, mit csináljak?


Csak azt teheti, amit a kezelőorvosa eddig is javasolt Önnek. Ha pedig ott motoszkál Önben a daganat gondolata, akkor ennek is a végére kell járni, mert előbb-utóbb megmérgezi a lelkét (nem beszélve arról, hogy makacs tünetek esetén valóban ki kell zárni ezt a lehetőséget). Egy hólyagtükrözés nőknél könnyedén kivitelezhető és minimális kellemetlenséggel elviselhető.

üdvözlettel:

Győrffy László dr.
www.urologus.info.hu

előző oldal 96. oldal következő oldal