Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Nagy Judit
Dr. Nagy Judit válaszol
Dr. Nagy Judit
neurológus szakorvos, gyermekpszichiáter szakorvos
előző oldal 96. oldal következő oldal
hogyan tovább?  2012. július 31. 21:02   #1920 

Jó estét!

A mai napon temporalis epilepszia gyanúja miatt, beutaltak az epilepszia gondozóba. Eddig egyetlen gyógyszert kaptam a neve LAMOTRIGIN RATIOPHARM 25 mg. Elkezdtem szedni 1 hétig semmi bajt nem vettem észre, de a 2. héten a dózist emeltük 2x1-re és akkor reggel 3. napon egy elég erős rohamom volt, aztán egész nap rosszul voltam, hányingerem is volt és émelyegtem. Le lett állítva a gyógyszer és nem kaptam újat. Ma ismét voltam bent a kezelőorvosomnál, aki lemondott rólam és átadott a gondozónak. Viszont a kérdésem az lenne, hogy miként zajlik ott egy kivizsgálás, be kell-e feküdni és hogyan állítják be a gyógyszerelést? Ma csak annyit mondtak nekem, hogy holnap 10-re menjek be és ott majd többet tudnak velem foglalkozni.


Kedves Kérdező!

Történhet ambulánsan is, ha szükségesnek látják akár megfigyelésre be is fektethetik neurologiara.EEG, - kül. provokáciokkal, 24 ó-s EEG, képalkoto vizsgálatok, labor...képezik a kivizsgálást. természetesen részletes anamnezis, fizikális vizsgálat...

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Stroke  2012. július 29. 15:43   #1919 

Jó napot kivánok egy kis segitséget szeretnék kérni öntöl.A volt páromnak idén májusban 2szer volt strokja. pontosan 2hete,látáskiesések jelentkeztek nála,beutalták a kórházba ahonnan hazaadták őt e héten szerdán.Miután velünk lakik ezért kérek segitséget.Nem eszik max 1-2 falatot tudok beletömni.Inni max egésznap3dl-t iszik meg és iszonyatosan fájlalja a fejét na meg minden éjjel megindul és szó szerint átrendezi a lakást.Mindent szét dobál széttőr.Már 2szer kihivtam az ügyeletet de szó szerint nem csinálnak vele semmit.Érdeklődnék hogy honnan veszem észre hogy ismételten rohama van? Hogy lehet elintézni hogy bekerüljön egy olyan kórházba ahol foglalkoznak vele és segitenek neki a felépülésben?Elfekvőbe be lehet utaltatni és mi ennek a menete? Hova kihez fordulhatok?Lehetséges e az hogy valaha változni fog e az állapota,vagy csak rosszabb lessz?Leirom az utolsó korházi ct,mr eredményét.CT:Nativ sorozat készült a basistól a vertexig.Az intra és extracerebralis liquorterek tágabbak.Periventricularisan szabálytalan hypodens területek,a törzsducok régiójában apró lacunaris infarctusok láthatók.Jobb oldalon temporo-occipito-parietalisan kiterjedt a cortexet is érintő hypodenzitás van,az érintett sulcusok relativ szükületével.Jobb oldalon frontalisan és bal oldalon parietalisan kb 2cm-es markáns hypodenzitás látható.Mindkét kisagyféltekében régi inf.van.Vélemény:Kiterjedt friss ischaemias laeisok mk.féltekében. MR-: Nativan T1 súlyozott saggitalis,T2 súlyozott és DWI axialis,valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készitettünk.Tágult extra és intracelebralis liquorterek.Jobb oldalon frontalisan kb 20x10mm-es parieto-occipitalisan kb 7.8x3.3cmes valamint mko.a kamrasik felett több 5mm körüli magas jelintenzitású terület látható a diffusios felvételeken.Vélemény:Kiterjedt friss ischaemias laesiok mk.féltekében. Ez a lelet mit jelent és mire számithatunk.Nagyon szépen köszönöm előre is a segitséget további szép napot kívánok:Edina


Kedves Edina!

Kiterjedt, főleg jobb agyféltekei keringészavar jeleit irják le a leleteken. Nem ismerem a körülményeket, a tüneteit, az éjszakai zavartságon kivül főleg bal oldali végtaggyengesége is lehet, rehabilitácios osztályon remélhetőleg állapotán valamelyest javitani tudnak. Zavartsága, nyugtalansága miatt pszichiatriai segitséget kérjen. Mindenképpen háziorvosukkal beszéljen, neki ismerni kell a beutalási lehetőségeket.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

áskálódás  2012. július 29. 15:23   #1918 

Tisztelt Dr. Nagy Judit !

Az áskálódó emberben van gonoszság?

Akit az áskálódó felbujt az egy gyenge ember?


Kedves Soknevü Kérdező!

Minden tett adott körülmények között akár igy-és ugy is értékelhető. Általánosságban fölösleges pálcát törni bárki feje felett. Itlje meg ön, hisz az adott körülményeket a legjobban ismeri.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

gyász  2012. július 28. 21:46   #1917 

Tisztelt Dr Nagy Judit !

Szeretném megkérdezni, hogy a gyász feldolgozása hány hónapot vesz igénybe ?

Nem tudok a munkámra koncentrálni.


Kedves Kérdező!

Ez sok mindentől függ, általában több hónapot.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

pistike  2012. július 28. 21:00   #1916 

tisztelt doktornő ! 9 éves fiam viselkedési problémájával és agresszivitásával kapcsolatban szeretnék kérdezni ,mi a teendő ha ez már mindennapos .tanulási problémánk nincs ,3-4 es tanuló .ügyes, okos érzékeny gyerek de annyira akaratos hogy nemtűr ellentmondást és csúnyán beszél !Köszönöm


Tisztelt Kérdező!

Gyermekpszichiatriai vizsgálata javasolt, ill. családterapia, mivel a tünetek alakulásában a családnak is része van.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

lepke  2012. július 28. 20:58   #1915 

Tisztelt Doktornő!

Ön lelkiismeretes orvosnak tűnik, szeretném kikérni a véleményét.
2004-ben emlékszem először tünetekre,ekkor kéz-és lábremegésem volt, izommerevség a lábakban, és a bal lapockámnál nagyon erős fájdalom. Fizikális neurológiai vizsgálat eltérést nem mutatott. Már ekkor is éreztem a fej hirtelen lehajtásakor villanásszerű zsibbadást a bal karomban. Nyugtatókat írtak fel (paroxat, rivotril). A tünetek 1-2 hónap alatt enyhültek, a lapockatáji fájdalom néha előjött. 2005-ben ismét erős lapockatáji fájdalom (ez semmilyen fájdalomcsillapítóra nem enyhült). Melegben ugyanezen a helyen bizsergés is volt néha. 2006 tavaszán pár hétig annyira fáradt voltam, hogy bárhol el tudtam volna aludni. 2009 nyarán egy hétig sötét foltot láttam, ha fehér felületre néztem. 2010 márciusában ismért kéz- és lábremegés, fej lehajtáskor bal kar villanás 1-2 hónapon át. 2010 szeptemberében a bal lábam kissé merev lett, az ín kattogott benne, feszült, és gombócérzés volt a torkomban, ez is hetekig, talán hónapokig. A bal lapockatáji fájdalom időként előjött, egyre erősebben. Ekkor pszichiátriai kezelésben részesültem (cipralex, xanax). A legtöbb tünet ekkor is elmúlt (kérdés, hogy magától, vagy a gyógyszerektől). 2011. augusztusában nagyon rosszul lettem, bal oldali fülzúgással, fül- és arcba kisugárzó fájdalommal, füldugulással, diffúz végtagi bizsergéssel kezdődött, azután a bal lapockatáji fájdalom kiterjedt az egész bal hátamra a gerinc mentén, a medencéig és le a bal lábba, ezzel egyidőben ugyanott izomgyengeség jelentkezett, remegés, fej lehajtásra kar villanás, reflux és gombócérzés, szexuális diszfunkció, emellet leküzdhetetlen fáradtság, pár napig mindkét karom zsibbadásig fájt, ezek a tünetek melegben/ágynyugalomban erősödtek. Rengeteg orvosnál voltam, több neurológusnál, fizikai vizsgálat "nem mutatott semmit" (azért a következőket leírták: mko néma talp, hasbőr reflexek hiánya, testszerte élénk reflexek). Hallásvizsgálat során eltérést nem találtak, a fülzúgás miatt MR-re beutaltak. A neurológusok a fizikai vizsgálat negativitása miatt nem utaltak be sehova, ismerős segítségével kerültem kórházi kivizsgálásra. A következő eredmények születtek: Koponya MR: supratentorialis állományban frontalisan jobb oldalon két, egyenként 2 mm-es bal oldalon egy 3 mm-es kis ischiaemias góc ábrázolódik. Az elváltozások demyelinisatiora nem jellemzőek. A diffúziós képeken friss góc nem ábrázolódik. Az agyállományban kóros jeladás vagy kontraszthalmozás nem figyelhető meg. A MR angiográfiás felvételeken a bal arteria vertebralishoz csatlakozóan AVM gyanúja. A nyaki és thoracalis MR-ek kontrasztanyag nélkül készültek, negatívak lettek, mindhárom MR felvétel 1,5 Teslás gépen készült. VEP vizsgálat: A vizsgálat értékelhetősége artefact képződés miatt korlátozott. Mindkét oldali szem ingerlésekor a corticalis válaszok azonosíthatóak, szimmetrikusan helyezkednek, normalis latencia értékkel. Vélemény: a vizsgálat kóros eltérést nem jelez. LIkvor viszgálat: telefonon kaptam választ, az összfehérje 0,5 g/l volt, ezen kívül negatív, szérum akvaporin vizsgálat negatív. Ismét cipralexet és xanaxot szedtem 4 hónapig. A tünetek november végére teljesen elmúltak, bár addig még tartott az izomfeszülés, néha elviselhetetlen hátfájás. Lyme szerológia IgM-re pozitív lett, erre antibiotikumost kezelést kapok lassan egy éve. A tünetek szinte teljesen eltűntek, ám most július végén gyakorlatilag minden eddig leírt tünet visszajött, és erősebben, jobb oldalra is átterjedően. Neurológiai fizikális vizsgálat most sem mutatott új eltérést, ezért nem is javasoltak további vizsgálatokat a szokásos nyugtatókon, antidepresszánsokon kívül. Jelenleg itt tartok. Mi az ön véleménye, mit kellene tennem?


Kedves Kérdező!

A leirt vizsgálati leletekek érdemi pozitivumot nem irnak le.( kivéve a néhány ischaemias goc, ill. a Lyme seropozitivitas, ill. az AVM malformatio gyanuja. ) Az izomfájdalmak hátterében psziches tényezők állhatnak, szorongásra első reakcio az izomtonus fokozodasa, ami olykor okozhat komoly fájdalmakat.
Ha még nem történt meg Rheumatologiai vizsgálatot javasolnék, rendszeres gyogytornát, ill. ha panaszai tovább fokozodnak neurologiai kontrollt.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

zsibbadás  2012. július 28. 20:47   #1914 

Kedves Doktor nő!
Segítségét szeretném kérni. Tegnap nagyon sokat idegeskedtem, miután lenyugodtam a bal kézfejemben erős zsibbadást éreztem, ami még másnapra sem múlt el. Ön szerint ez mitől lehet? Komolyabb gondokra gondoltam, hogy agyvérzés vagy ilyesmi, mert nagyon félek! Bianka 19


Kedves Bianka!

Legkevésbé gondolnék agyvérzésre, - különösen , ha egyéb panasza nincs. Remélhetőleg muló panaszröl van szö, ha tartosan fennáll, háziorvosánűé jelentkezzen.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Fejfájás  2012. július 27. 15:48   #1913 

Jó napot Doktornő!
Pár hónapja, minden hónapban volt egy nap, amikor erős fejfájással keltem fel és mikor ittam akár egy pohár vizet is, kihánytam. Aztán pár óra elteltével javult a dolog és nem volt semmi bajom. Mit gondol, mitől lehet ez?
Tisztelettel:
Anett (18)


Kedves Anett!

Ha pnaszai gyakrabban jelentkeznek, háziorvosához forduljon. Több oka is lehet, találgatni a lairtakbol felesleges.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Roham!  2012. július 16. 20:16   #1912 

Tisztelt Doktornő!

A férjemnek hétvégén\"rohama\" volt!Igazából én nem tudom minek nevezzem!Egy barátunkat kísérte ki éppen amikor hallottam,hogy kiabál ,hogy jöjjek mert a férjem rosszul van!Azt mondta,hogy úgy kezdődött,hogy beszélgetés közben elnézett mellette,utána üveges lett a tekintete ,megkapaszkodott a kerítésben,a feje félrebillent és rángatta közben furcsa vakkogó hangokat adott ki!Az egész nem tartott tovább másfél percnél utána megint tiszta lett bár kicsit le volt lassulva,és vontatottan beszélt.De mindent értett amit mondtam neki!Kiderült már máskor is volt neki olyan,hogy fél percig percig kikapcsol. A férjem nem ájul el de azokra a pillanatokra nem emlékszik!Eddig ilyen fej rángatózás nem volt jelen!Azt mondja a munkatársa,olyankor megáll abban amit csinál maga eléréved nem kommunkál.Kis idő múlva ugyanúgy folytatja mintha misem történt volna!Fél éven belül kb nyolc alkalommal fordult elő!Hétvégén a roham után beküldtek a sürgösségire!Ott csináltak koponya ct-t ami negatív lett!Alkalmazott agyi dehidrálás mellett panaszmentes maradt!Természtesen megyünk tovább neurológiára,csak azt szeretném tudni ön mire gondol!Lehet ,hogy ez epilepszia esetleg?Kora 38 év!Köszönöm válaszát előre is!


Kedves Kérdező!

Nagy valószinüséggel epilepszias rohamai vannak a férjének, neurologust ill. epilepszia szakrendelést keressenek fel.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

mi lehet az oka búra érzésének a fe  2012. július 16. 20:14   #1911 

Kedves Doktornő!

Kérem segítsen nekem. 34 éves leszek és hónapok óta úgy érzem hiába alszom 10-12 órát, mintha nem is aludtam volna. Úgy kelek fel mint akinek búra van a fején és nem megy elég vér az agyába. ez se kávéra se hideg zuhanyra sem pedig mozgásra nem javul. Van hogy egész nap ezzel kűzdök és így alig tudok koncentrálni.
2-3 évvel ezelőttig én egy extrán pörgős lány voltam és szeretném visszakapni magamat. Félek, hogy az állásom is így veszélyben lehet. Nagyon kínlódok a gondolkozással.
Néhány doldog ami talán oka lehet. A nyakamat fogatva amkor próbállok magamhoz térni picit, olyan hangokat hallok a mintha homokot próbállnék összetörni egy csonntal.
A koleszterinem mostanában a határérétk fölött van pedig nem is bírok zsírosat enni mert rögtön meghajt. Amiről tudok és gyanakodtam rá, hogy a vércukrom mindig alacsonyabban van a normál értéknél ezrét már 2 óránként keveset eszem.
Lehet-e az agyamat ellátó erekkel valami gond (korai meszesedés, szűkület stb.)
Diplópia miatt, amikor szintén panaszkodtam, hogy úgy érzem nem megy elég vér az agyamba és nem tudok gondolkozni és nehezen formálom az addig frappáns mondatokat szóban és írásban egyaránt koponya MR-en vizsgáltak ahol daganatot szerencsére nem talátak, de egy fali megvastagodást láttak a bal oldalon és valami csavarodott idegpályát - amit még nem is láttak - .
Állhat-e valamelyik ok a tompa érzéseim mögött. Miastenia gravisra küldtek még el, de akit felhívtam, azt mondta, hogy a szemizmokat kellene megszúrni és azt nem sokan vállaják.
Mi tévő legyek? Hova forduljak? Menjek el egy nyaki UH-ra. Az kimutaja, hogy minden rendben van vagy nem?

Köszönöm szépen a válaszát és segítségét!
Szép estét kívánva!
Önmagát visszaszerezni vágyó Zita


Kedves Zita!

Neurologust keressen fel,, aki panaszok felvétele, ill. vizsgálat, majd az emlitett leletek értékelése után , ha szükséges további vizsgáklatokat javasol.
Most ugy tünik kapkod ide-oda,....

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

sóhajtozás  2012. július 16. 15:42   #1910 

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 6 éves, és pár hete elkezdett nagyon mélyen sóhajtozni. A mellkasát mutatja, hogy ott érzi, mély levegőt kell vennie, mert nem kap rendesen egyébként. Van, hogy folyamatosan csinálja, van, hogy ritkábban egy nap. Gyermekorvosunk megvizsgálta, a tüdeje tiszta, a szíve is szépen ver.
Elképzelhető esetleg, hogy lelki okok miatt produkál ilyen tüneteket? Egyébként érzékeny, mindent a szívére vesz, és nagy változások is történnek mostanában az életünkben, pár héten belül költözünk a saját otthonunkba és szeptemberben kezdi az iskolát, amit mindkettőt izgatottan vár, de mégis nagy változások.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: bendori


Kedves Bendori!

Szorongásos tünetként értékelhető kisfia panasza, enyhe feszültségoldo( gyogytea), sport, mozgás javasolt, remélhetőleg csak átmeneti panaszokról van szó. Próbáljon beszélgetni vele, hogy látja ezeket a mostanában zajló változásokat, pl. rajzolja le a költözést, az iskolát....

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Atrophia III  2012. július 16. 15:38   #1909 

Tisztelt Doktornő!
A vérnyomásom inkább alacsony (talán a sok nyugtatótól is, amelyeket szedek), és jellenző az erős pulzusváltozást. minderre Nebiletet (1,25-2,5 mg) és Tritace-t (1,25 mg) szedek, de bizonyára leviszi a vérnyomást a keringésjavításra "kísérlezett" Stugeron, esetleg a Betagen meg talán az Azomyr is.
Unom a betegségeimet és az orvoshoz járást. Változatlanul szerepel a közeli terveim között egy hiperbar oxigén kúra, bár lehet, hogy kidobott pénz...
Üdvözlettel
Béla


Kedves Béla!

Ez utobbit érdemben nem ismerem, ha vérnyomása tartosan alacsony, ugy csökkenteni kell a RR csökkentö dozisát, a Stugeront kihagynám, hiszen szedi a Piracetamot és a Betahisztint.


Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

insularis  2012. július 15. 22:13   #1908 

Kedves Doktornő, köszönöm a gyors és szakszerű válaszát!


szivesen.dr N.J.

marci5  2012. július 15. 22:12   #1907 

Tisztelt Doktor Nö!
A problémám a következö:a fiam 5éves, ovodaköteles szeptembertöl lesz.Nem merem beadni a közösségbe.Nem tudja az életkorát,nevét,nem hajt végre utasításokat csak többszöri figyelmeztetésre,ha kérdezik valamiröl teljesen másrol kezd beszélni.Régebben mindenhová velem jött(boltba,postára,állatkertbe stb.)mostanában pedig egyszerüen az ajton nem hajlando kijönni.2éves korában rota virus miatt 5napot korházban töltött(egész nap vele voltam de éjszakára haza kellett mennem),akkor volt két szobatársa (nagyobb gyerek)és egész nap megállás nélkül ordítottak miközben az én gyerekem ezt csendben hallgatta.Úgy gondolom talán ez váltotta ki nála ezeket a dolgokat.Fél a hangos zajoktol,zenétöl,ha meglát egy motort azonnal szalad be a házba,a fülét befogva.A kérdésem a következö lenne:Mi lehet a baja?Julius 25 re kaptunk idöpontot a gyermek ideggyógyászatra.És milyen vizsgálat történik általában egy ilyen szakrendelésen?Mire számítsak?Köszönöm válaszát.Tisztelettel:gabriella


Kedves Gabriella!

Nem világos, hogy gyermekneurologiara, vagy gyermekpszichiatriara szol a beutalójuk. Ez utobbi lenne mindenképpen indokolt. Itt beszélgetés keretében a szülöktöl az anamnezis felvétele, majd a gyerkkel is beszélgetés, játéktevékenység, bizonyos feladato megoldása, pszichologiai stb... vizsgálatok.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Atrophia II  2012. július 15. 22:09   #1906 

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm gyors válaszát.
Rengeteg kivizsgáláson voltam, a laborleleteim negatívak, a kardiológusok szerint nem a szív az oka a fejzúgásnak és a halláscsökkenésnek (notabene a fül-orr-gégészek szerint a 2szelíden", de ingadozó vérnyomásom, a pulzus-változások lehetnek kiváltó okok).
Napi 2x1200 mg piracetamot szedek, a fülész 3x16 mg Betagent javasolt, egy neurológus a Stugeront (3x1, most 2x1) valamint Tebafortant is szedegetek naponta 2x. A helyzet változatlan, a fejzúgás hol elmúlik, hol visszajön. Már ott tartok, hogy megpróbálom a hiperbar-oxigén kúrát is, jóllehet ugyancsak borsos az ára. És megkísérlem a depressziómat is kezeltetni (Xanax és most kezdett Cipralex). Többször elkezdtem már mülönböző antidepresszánsok szedését, de valami miatt mindegyik kúra abbamaradt.
Az agyi keringésvizsgálat: a transcraniális UH negatív volt egy éve, a kiserek vizsgálatával kapcsolatban azt a szakvéleményt kaptam, hogy a kontrasztanyag beadása nem veszélytelen, és ha ki is derítik, hol van hiba a kiserekben, segíteni érdemben úgysem tudnak (csak próbálkozásokkal).
Kétségtelenül van némi hypochondriám is, de a fejzúgás és süketülés sajnos tény. Egy évvel ezelőtti MRI leleten még nem szerepelt az enyhe atrophia sem.
Pillanatnyilag tanácstalan vagyok, mit tegyek, hová forduljak még... Így is rengeteg orvossal állok kapcsolatban, az azonos irányultságú szakorvosok is gyakran egymásnak ellentmondó gyógymódokat, gyógyszereket javasolnak.


Kedves Kérdező!

Gyakran keringészavar áll a háttérben , a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy hosszu távon alkalmazott keringésjavito kezelés, a vérnyomás egyensulyban tartásásval meghozza az eredményt, ha nem is tökéöletesen.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

insularis  2012. július 15. 22:04   #1905 

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem az lenne, hogy az insularis epilepsziát valóban nem tudja kimutatni a legtöbb esetben az eeg, mert annyira mély agyi régió?
Ez esetben hogyan állítható fel a diagnózis és miként kezdhető a kezelés?

Köszönöm válaszát!

Rita


Kedves Soknevü Kérdező!

A szakma szabályai szerinti kivizsgálással,- ha szükséges a megfelelő gyogyszer beállitható.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

zsibbadás  2012. július 15. 17:03   #1904 

Tisztelt Doktornő!

Csütörtök óta furcsán zsibbad a fejem. Nem olyan vészesen, néha fájdalom kíséri. Tegnap voltam orvosnál és kezdődő középfül-gyulladádást állapított meg. Mitől lehet ez a zsibbadás? A vérnyomásom jó.

Egy 17éves lány


Kedves Kérdező!

Lehet a középfülgyulladás kisérő tünete a fájdalom és fonákérzés, ha nem szünik kontroll vizsgálat javasolt.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

vt1204  2012. július 15. 17:02   #1903 

T.Doktornő!

Párommal 10 hónapja élünk együtt, van két kisgyermeke az előző házasságából. A kisfiú 1,5 éves múlt, a kislány 4 éves lesz augusztusba. Eddig semmi problémánk nem volt, sokat vannak nálunk a gyerekek, azt hiszem jó a viszonyunk, szeretnek engem is, jókat játszunk, fürdetést és hasonló teendőket tőlem is elfogadják. Most 2 hetet nyaraltunk együtt a kislánnyal, és most tűnt fel h féltékenykedni kezdett az apjára. Ő akarja fogni a kezét, ha apja megölel rögtön elkezd rajta lógni, ha labdázni kezdtünk, rögtön elrángatta az apját. Persze tudom h ritkán látja az apját (mindig is ritkán látta mert mindketten sürgősségi orvosok vagyunk és sokat éjszakázunk.) és szeretné a 24 órás figyelmet. Csak azt szeretném megkérdezni, hogy mivel lehetne a féltékenységet csökkenteni, (nem értem igazán mi játszódik le a kis fejében, és így nem is tudom h kezeljem ezeket a helyzeteket)mert az nem állapot h ha az apja feláll mellőle, h kimegy pl. wc-re már kiabál is utána h apa-apa. Félek h ha ezzel nem foglalkozunk el fog durvulni a helyzet. Előre is köszönöm a válaszát.


Kedves Kérdező!- Kollega!

A háttérben mind azok mellett, - ritkán látja a kislány apját, keveset vannak együtt,- ödipalis problémák is meghuzod(hat)nak. Ez életkori sajátságnak is tekinthető. Ettől függetlenül párjának, az apukának mindhármuk jelenlétében utalni kellene néhány szoban hármojuk kapcsolatára, a jelen felállásra, családszerkezetre,- jelezni, hogy a szerepek már "kiosztottak", fel nem cserélhetők. Amennyiben a kislány részéről további manipulativ akciok jelentkeznek, ezt is helyére kell tenni.
Félelméről, aggodalmáról előtte mindenképpen beszéljen párjával, az ö megértését és segitségét kérve.
Remélhetőleg problémájuk hamarosan rendeződni fog.

Üdvözlettel: N. Judit

Atrophia  2012. július 15. 16:53   #1902 

T. Doktornő!
65 éves múltam. Hirtelen halláscsökkenés, fej és fülzúgás miatt MRI vizsgálaton vettem részt.
Az összefoglaló vélemény: enyhe corticalis atrophián kívül más kóros eltérés nem látszik (kissé tágult liquorterek).
A halláscsökkenéssel összefüggésben kevert szorongásos és depressziót státus is jelentkezett.
Kérdéseim:
- az atrophia és a depresszió áll-e ok-okozati összefüggésben (a depresszió okozhatta-e a sorvadást vagy a sorvadás a depressziót)?
- az \"enyhe sorvadás\" korral jár-e, magyarázza-e a fülzúgást,
- mennyire és miben lehet rosszabbodásra, esetleg elbutulásra felkészülni?
- hogyan tud egy orvos segíteni?
.
Üdvözlettel
Béla


Kedves Béla!

Enyhe atrophiat az életkor előrehaladtával sok embernél leirnak, egyértelmü ok-okozati összefüffés nem áll fenn, kétségtelenül egyik a másikat ronthatja.Fülzugása ezzel nem magyarázható, további, pl agyi keringés vizsgálata javasolt. A folyamat prgresszioját látatlanban nem itélhetem meg.
Részletes kivizsgálás, labor, belgy,-cardiologia, kerigésjavitok adásával, életmodbeli tanácsokkal....

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

homlok sérülés  2012. július 14. 20:17   #1901 

Tisztelt Doktornő,

36 órával ezelőtt megbotlottam a lépcsőn, leestem, és csúnyán felhorzsoltam a homlokom, valamint az orrnyergem egy részét. Reggelre duzzanat lett a homlokomon, az orrnyergemen, és a szemeim is kicsit duzzadtabbak a szokásosnál.

Ájulás nem történt, hányingerem, hányás nem volt. A biztonság kedvéért elmentem az orvosi ügyeletre. Betadinnal kezelték a sebemet (mely csak felületi), és Qualerin tablettát írtak, ha esetleg fájna a fejem. Röntgenre nem küldtek.

Nincs erős fejfájásom, vagy hányingerem, a szemem homályosul csak el néha, meg az említett duzzanatok miatt deformáltabb kicsitr az arcom.

A kérdésem az, hogy nem kellene-e mégis egy röntgen vizsgálatra mennem? Ha tüneteim holnapra sem lesznek súlyosabbak, valószínűleg nem kell tartanom szövődménytől?

Válaszát előre is Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Ha panaszai fokozódnak mindenképpen jelentkezzen az ügyeletes orvosnál, ha csökkennek, az jelzi, hogy komolyabb probléma nem történt.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

előző oldal 96. oldal következő oldal