Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Nagy Judit
Dr. Nagy Judit válaszol
Dr. Nagy Judit
neurológus szakorvos, gyermekpszichiáter szakorvos
előző oldal 12. oldal következő oldal
izzadás  2010. június 18. 14:12   #240 

Kedves doktorno,

szeretném megkérdezni, hogyan tudnám kezelni a túlzott izzadásomat? Azok a foltok már nagyon kellemetlenek számomra, foleg, mert irodai munkát végzek és fontos az ápoltság. Rendszeresen tisztálkodom, használok izzadásgátlót, de a hónalj alatt hatalmas foltjaim vannak. Nem csak ha ideges vagyok, de ha nyugalmi állapotban vagyok akkor is jelentkezik ez a probléma.
Koszom


Szilvia


Kedves Szilvia!

Az izzadás mögött több probléma is állhat. Nem tudom, milyen szakrendeléseket keresett fell, de mindenképpen javasolt belgyogyászati, börgyógyászati konzilium, esetleg nőgyógyászat is szóba jön. Amennyiben vegetativ idegrendszeri labilitás áll a hátterében, rendszeresen végzett relaxacios gyakorlatok sokat segithetnek, ill. lehet probálkozni alternativ gyógyászattal: pl. alkati tipusának megfelelő ayurvedikus gyógyteák, amelyek már gyógynövényboltokban, bioboltokban elérhetők., homeopatias készitmények...
Mindenképpen hosszu, kitarto kezelésre kell berendezkednie.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

hatalmas hasító fájdalom  2010. június 17. 23:10   #239 

Tisztelt Doktornő!!!

Igazából nem rólam van szó, hanem Édesanyámról. 47 éves, ülőmunkát végző nő. Körülbelül 2 hónapja hatalmas fájdalommal él leginkább éjjelente, amikor alszik, vagy fekszik , neki akkor a legerősebbek fájdalmai. A combját fájlalja, úgy 10-15 centis átmérőben. Napközben is fáj neki annyira, hogy a kezét nem teheti lábára, azt mondja, hogy belülről jövő fájdalom, és még a bőre is fáj, de csak azon a területen. Éjjel pedig bele hasogat neki, de hamar el is múlik. Akik nem értenek hozzá, (családtagok) , azt mondják, hogy idegzsába lehet.
Én pedig szeretnék egy szakember véleményét hallani (neurológiai szakorvost), mert nagyon féltem őt...
Doktornő! Mitől lehet ez édesanyámnak? Mi rá a gyógymód?? Hogyan csillapítsuk fájdalmát?


Kedves Érdeklődő!

Neurologiai szakrendelést keressenek fel, ahol vozsgálat(ok) után dönthető el a diagnozis és a terápia is.Találgatni lehet, de véleményt mondani csak vizsgálat után lehet.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

gyógyszerváltás  2010. június 17. 23:07   #238 

T. Doktornő!

Aggódalmaskodó, szorongó természetem miatt már 3 éve paroxatot szedek.
3 hete voltam az orvosomnál aki, panaszmentességem ellenére gyógyszerváltást javasolt, vagyis paroxat helyett reggel 1 cipralex szedését javasolta. Eleve aggályaim vannak az új gyógyszer miatt ezért máig még a meglévő gyógyszeremet szedtem be, de elfogyott most, és holnap kényszerülnék bevenni először a cipralexet. Elolvastam a betegtájékoztatót, és most tényleg megijedtem. Tudom, hogy abban minden le van írva, de mégis hosszasan az egész rémisztő, és nem tudom, hogy most mit tegyek.
Várom válaszát köszönettel:

Szilvia


Kedves Szilvia!

Mindkét gyógyszer a maga nemében jó gyógyszer, szerintem keresse fel orvosát, nyiltan kérdezze meg a gyógyszerváltás szakmai okát, mondja el aggályait.....nyilt lapokkal játsszon.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Elpattant ér  2010. június 17. 23:03   #237 

Tisztelt Doktor nõ!

Feleségem (36 éves) és a múlt csütörtökön erõs fejfájása volt, majd több esetben hányt is, majd ki lett híva a készültség aki napszúrást diagosztizált. Majd egy óra elteltével személyesen vittem be az elsõsegélyre, hol ismét napszúrásra kezelték, majd 20 perc (kapott egy injekciót) után küldték el neurológiai kivizsgálásra ahol vizsgálatok után azonnal megcsinálták a CT vizsgálatot ami kimutatta, hogy elpattant egy ér az agyában. Azonnal a neurológiai intenzív osztályra küldték és elkezdték a kezelést, majd agy óra múlva felküldték a fõvárosi neurológia intenzívre, ahol még egyszer elvégeztek egy CT vizsgálatot, majd másnap reggel egy úgynevezett érelszinezési vizsgálatot (sajnos nem tudom a pontos szakmegnevezését), ami alapján döntöttek, hogy nem kell megmüteni. Jelenleg a feleségem stabil állapotban van, tegnap már csak kis mértékben fájt a feje az este. Jelenleg tovább folytatják a kezelést, és két hét múlva (az esettõl számolva) újonnan elvégzik az érelszinezési vizsgálatot és a további lépésekrõl utána döntenek. A feleségemnél nem jelent meg semmi féle elváltozás, beszédzavar, bénulás! Mire lehet számítani. Lehet innen teljes felépülés, vagy maradhat valami tartós károsodása ? Tudom, hogy korai a kérdés , de ha teljes lesz a felépülése lehet e tehességet válalnija a feleségemnek. Milyen hosszú lehet a rehabilitáció a hasonló esetekben ?
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm, tisztelettel, Arnold


Kedves Arnold!

Leirása alapján feleségének un. subarachnoidealis vérzése van.A vérzés forrásának a felkutatása különösen az első 24 órában esetleges mütéti megoldás szempontjából fontos.
Ez a betegség lehet nagyon sulyos, nagy százalékban még kórházba kerülés előtt halákos is.
Miután mütét nem volt szükséges, konzervativ uton kezelik. Konzervativ kezelésnél is léphetnek fel komplikációk, ezért szükséges fokozott felügyelet.
Szerencsés esetben lehet teljes felépülés, terhesség ügyében még korai véleményt mondani, rehabilitációt illetően kezelőorvosával beszéljenek, ő látja állapotát, leleteit, csak azok alapján lehet nyilatkozni.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

szédülés  2010. június 16. 22:20   #236 

Tisztelt Doktornő!
21 éves lány vagyok, és az a panaszom, hogy már egy ideje kb fél éve, minden nap megszédülök párszor,ez a szédülés kb. fél óráig tart aztán elmúlik,de nem olyan erős jellegű szédülés ez. Voltam már kardiológusnál, hematológusnál és endokrinológusnál is, de sehol semmit nem találtak, és a vérnyomásom is teljesen renben van, olyankor is meg szoktam mérni a mikor szédülök,és teljesen normális.Azt szeretném megtudni hogy vajon mi lehet az oka.Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Érdeklődő!

A leirtak alapjána még két lényeges helyen nem volt, ahol szédüléses panaszokkal jelentkező betegekkel is foglalkoznak, ez a neurologia és a fül-orr-gégészet.
Vizsgálat(ok) nélkül csak találgatni lehet, kérem, keresse fel az emlitett szakrendeléseket!- remélem, hogy mulo, joindulatu , helyzettől függő szédülésről van szó.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

szemfájdalom  2010. június 16. 22:15   #235 

Tisztelt Doktornő!

Napokban voltam koponya MR-en folyamatos szemfájdalmaim miatt.
Az eredmény a következő: bal oldalt a parientalis régióban subcorticalisan egy 4 mm-es kis jeldús góc látszik, mely apró demíelinisatios gócnak felel meg. Egyéb gócos eltérés az agyállományban és a liquorterekben nem igazolódott. Az agyalapi ereken kóros eltérés nem ábrázolódik. Normál tág és helyzetű liquorterek. A középvonalas structurák helyzete megtartott.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent ez és milyen kezelés szükséges a problémához. Valamint az a kérdésem, hogy ez okozhatja-e az állandó szemfájdalmat, szemduzzadást, gyulladt szemeket, szédülést, bal oldali arcfájdalmat.

Köszönettel: Bné


Kedves Bné!

A lelete lényegében negativ lelet, bal oldalt a fali lebenyben a kéreg alatt látható egy kis elvelőtlenedő góc, ami valamilyen kisebb keringési zavar miatt alakulhatott ki.
Leirt panaszait ez nem magyarázza,
kezelés beállitásához vizsgálat szükséges, menjen vissza beküldő neurologusához, aki a leleteket összevetve a megfelelő gyógyszert beállitja.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

mi ez  2010. június 16. 22:10   #234 

Tisztelt Doktorno!

Sokszor van úgy, hogy a homlokom érzékeny, enyhe széduléses,fejfájásos érzésem van,mintha a bor a csont felett érzékeny lenne. lyenkor érdekesen húz le a szemhéjam. Nem álmosság ez, csak a szemhéjam nehéz. Lehet-e ez pl. huzattól, vagy légmozgástól.Gyakran fekszem el a nyakam és ropognak is a nyakcsigolyáim.
Azért félek, mert 3 éve mutottek mellrákra és mielott ez kiderult fáradékony, aluszékony voltam. Most is sokat alszom, de ha kell, sokat bírok dolgozni, vagy tornászni is. 2 hete voltam vérképen, a markereket is nézték. Minden eredményem jó. UH-n és tudorontgenen tavaly nyáron voltam. Az onkológusom nem tartja szukségesnek a kivizsgálásokat.Hormonterápiát kapok.
Arra gondolok, hogy talán érzékeny a homlokuregem, attól lehet.
On szerint mi lehet az ok?
Válaszát koszonom !
Katalin


Kedves Katalin!

Vizsgálat nélkül csak találgatni lehet.Háziorvosától kérjen mielőbb beutalót neurologiara, ahol minden bizonnyal elküldik koponya CT-re, ill. ha szükségesnek látják más vizsgálatra is.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

zsibbadás?  2010. június 15. 22:44   #233 

Tisztelt Doktornő! 2 éve leestem a lépcsőről,és azóta a lumbális 3-4-5-ös csigolyák melletti izom fáj,és a jobb lábam nem érzem rendesen.Mr-en nem mutattak ki sérvet sem,kitüremkedést sem,ideggyökök lefutása szabad.2009.decemberében ráadásul még meghúzódott a hát izmom jobb oldalt,így még rosszabb.2 hónapja a jobb lábam is zsibbad: ez pedig olyan érzés,mintha nem lenne vérkeringés a lábban.Érszükűlet is kizárva.
2009.májusában a jobb farba kaptam egy injekciót,ami bekékült,begöbösödött.Azóta is fájdogál,és húzódik.Lehetséges,hogy az injekciótól lett vmi szövődménye??Az izom nyomhat ideget,és attól lehet érzékkiesés a jobb lábban??Az ülőidegnél is fáj.Ideggyulladás vajon szóba jöhet?(átterjedhet másik lábra,stb.? )Válaszát nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Móni


Kedves Móni!

Neurologust keressen fel, aki ha szükséges más vizsgálatokra is elküldi.
Azt gondolom, az injekciónak semmi köze a zsibbadásához, diagnozis csak vizsgálat után állitható fel.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

ideges baba?  2010. június 15. 22:40   #232 

Tisztelt doktornö!
3 hónapos mult a kisfiam a mult héten, és vasárnaptól elkezdtek remegni a szemgolyójai, pár másodpercig és mindkettö egyszerre, nagyon megijedtem nem tudom mi lehet vele, nem csinálja állandoan de elég gyakran. Még leírnám róla hogy amugy is elég ,,eleven,, kisfiú, mindig rúg-kapál a lábaival, hadonászik a kezeivel, nagyon ritka hogy nyugodt lenne.Evés közben sem nyugodt, meg mindig erölködik, mert nagyon nehezen megy neki a széklet(ami végett voltunk kórházban is, de mindent rendben találtak). Ha erölködik akkor is mindig ugrálnak a szemgolyoi.Nagyon félek hogy nehogy valami idegi dolog legyen. Szeretném a véleményét kérni és esetleg tanácsot kérni, hogy hova merre vigyük, szemorvoshoz, vagy neurológushoz?
Elöre is köszönöm.
Üdvözlettel

Anna


Kedves Anna!

Gyermekneurologust keressenek fel, mindenképpen látni, vizsgálni kellene, utána lehet érdemi véleményt formálni.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

TD  2010. június 15. 22:37   #231 

Tisztelt Doktornő!


Értem, a quetiapineről pszichiátert fogom kérdezni.
Úgy tudom viszont, hogy a tardív diszkinézia(TD) neurológushoz tartozik.

Kérdésem volna tehát:
A TD a neuroleptikumok megvonási tünetének tekinthető? Ha nem, akkor minek?

Hiszen sokszor éppen a megvonáskor jelentkezik/súlyosbodik és a szer visszaállításával mérséklődhet. Mintha úgy rémlene, a terápiás protokollokban a Haloperidolt javasolják kezelés gyanánt, ami a jelenleg forgalomban lévő neuroleptikumokon belül a leginkább fokozza hosszú távon TD-át, noha rövidtávon tünetmérséklő.
Ez számomra olyan megoldásnak tűnik, mintha tűz oltására olyan anyagot használnának, ami később robban.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:
Tamás


Kedves Tamás!

A tardiv diszkinézia bizonyos neuroleptikumok adása során mellékhatásként jelentkezik.Kétségtelen, hogy Haloperidol mellékhatásaként is , de más antipszichotikum mellékhatásaként is jelentkezhet.
A leirt elméleti megfontolásokat nem osztom, miután a neuroleptikumokat pszichiaterek rendelik szinte kizárólag, kérem, forduljon hozzájuk bizalommal.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Kézremegés-fájdalom.  2010. június 14. 20:38   #230 

Tisztelt Doktornő!

Nem vagyok 100%-ig biztos benne hogy jó helyre írok, de megpróbálom.
Kb. 2 éve vettem észre, hogy a jobb kezem enyhén remeg. Az okát is sejtettem (vagy a számítógépegér, ez a nyilvánvalóbb, vagy a konditermi edzés), emiatt visszavettem a géphasználatból. Azonban abszolút nem állt be javulás, sőt. Mára már meglehetősen erősen tud remegni, néha kibírhatatlanul fáj akár az írástól is, apám meggyőződése hogy deformálódott is valamilyen szinten. Valamint a kisujjam teljesen erőtlen, erővel szembeni ellenállása gyakorlatilag 0, és a mobilizálhatósága is erősen lecsökkent, részben akár bénultnak is nevezhetném.
Elég megrázó ez 21 évesen.
A tünetek ilyesmik, a kérdésem az lenne, hogy ez mennyire lehet maradandó károsodás, milyen betegségek okozhatják ezt ( mousearm, krónikus ínhüvelygyulladás, vagy egyéb?), és hogy milyen kezelésekkel jár, mert személy szerint a "pihentesse 3 hétig" megoldás már eredménytelen.Egy esetleges műtét milyen következményekkel, menyire kell felnyitni a kart (mert nagyon utálom a hegeket, de ami muszáj az muszáj), mennyire lehet ez visszaeső probléma?
Illetve utolsó kérdésként még annyi hogy egy vizsgálatot hogyan kezdeményezzek? Elég az ha besétálok pl. a SOTE neurológiai klinikájára és leülök mint egy orvosi rendelőben, vagy először telefonon kell orvossal beszélni, vagy hogyan működik egy ilyen?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: Zsolt


Kedves Zsolt!

Leirása alapján a kéz egyik idegének a nervus ulnarisnak a károsodása vetődik fel bennem először. A diagnozishoz mielőbbi neurologiai vizsgálatra lenne szükség,ahol valószinüleg a megfelelő vizsgálatokra elküldik( ENG, nyaki MR...)
A neurologiai szakellátás beutaló köteles, ezért előbb beutalót kérjen a háziorvosától, a diszpécser elmondja, hogy előjegyzés alapján müködik-e a rendelés.
Mielőbbi vizsgálat javasolt, lehet maradandó, ill. az idő teltével romlik a gyogyulási esély.
Mütétről csak a leletek ismeretében beszélhetünk.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

kérdés  2010. június 14. 20:31   #229 

Tisztelt Doktornő!

Írtam már Önnek többször is , és köszönöm eddigi segítségét.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az MR vizsgálatom negatív lett (de a fejem még mindig fáj), ettől függetlenül lehet felíratnom fogamzásgátlót? (Azt javasolták, hogy ne szedjek egyáltalán, mivel fáj a fejem--nem is szedek).
Ha az MR nem mutatott ki semmit akkor mit lehetne még a fejfájásommal "kezdeni"? Azt mondták ne stresszeljek (már kaptam gyógyszert--Dalsan).
Nem tudom, hogy mit csináljak.
Köszönöm szépen a segítségét.
Tisztelettel:Reni


Kedves Reni!

Néhány mondat alapján nem áll össze kerek kép bennem fejfájásáról.Az MR egy vizsgálati módszer, attól még fájhat a feje, mert az negativ. Nem tudom milyen részvizsgálatokon vett részt, a fejfájás jellegét, gyakoriságát....gyógyszereit..., igy érdemi terápiás tanácsot nem adhatok. Fejfájásszakrendelést keressen fel, ahol részleteiben foglalkoznak problémájával.
Amennyiben fokozott pszichés megterhelés is fennáll. pszichiaterhez forduljon, aki gyogyszeres kezelés mellett esetlegesen pszichoterapiat is felajánl.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit


Évek óta tartó migrén!  2010. június 13. 22:48   #228 

Tisztelt Doktornő!

Évek óta tartó erős migrénem van.Kb 12 éves korom óta.sokszor kíséri hányinger és epehányásig is el szokott fajulni.
A fejfájás ambulanciáról elküldtek 2007-ben MR vizsgálatra.
Akkor azt irták,hogy a jobb oldalon frontalisan a subcoticalis fehérállományban néhány 2-3 mm nagyságú jelintenz góc látható.Parasagittalisan a kamrasik felett jobb oldalon 5 mm nagyságú jelintenz góc látható a T2 súlyozott és FLAIR mérésben.Az angis munkaképeken a jobb belső hallójáratba gracilis érképlet boltosul,amely a VII, és VIII. agyidegeket keresztezi.A jobb arteria vertebralis gracilis.vélemény:fehérállományi microlaseiok a jobb frontalis lebenyben.A jobb arteria vertebralis hypoplasiája.

Aztán ma megint voltam és a mai eredmény a következő:
Jobb oldalonfrontálisan subcorticalisan néhány klinikai jelentőség nélküli jelfokozódás látszik, ez megfelelhet UBO-nak. Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitás eltérés, kontrasztanyag adása után kóros halmozás nem látható.
A tentoriumszél alatt bal oldalon parasagittalisan egy kb. 12X13X9,5 mm-es kontrasztanagot intenziven halmozó, nativan agyállományhoz hasonló jelmenetet mutató, környezeti reakciót nem okozó kis meningeoma van.
A jobb oldali arteria vertebralis hypoplasiás.
Időszakos kontroll vizsgálat célszerű.
A meningeoma novum.

Mit jelenthet ez?A meningeoma az jóindulatú daganat?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Veronika


Kedves Veronika!

A meningeoma az agyhártyából kiinduló jóindulatú daganat, amit itt újként irtak le. Méretét tekintve elhanyagolható, de jellemző rá a lassú növedés, ezért időnkénti kontroll javasolt.
Fejfájása ezzel nem magyarázható.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

ct.  2010. június 11. 23:37   #227 

Kedves dr nő hónapok óta fáj a fejem görcs szerűen. És egyensúly zavar is kisérte,meg szédüllés. Elmentem ct-re,és az eredményért mikor mentem hála isten nem volt semmi. De hazaértem ,és akkor láttam a papíron,hogy a vizsgálati leleten ez állt mit az egyetem küldött a neurológusnak: Interventriculárisan 8mm-er szélességű liquortér tágulat figyelhető meg. Vélemény: Cysta septi pellucidi et Vergae. És nagyon megijedtem. Hol helyezkedik ez el,és a felvétellen nem látta a doki? Nem szólt csak azt mondta ,hogy minden rendben. Nagyon féllek mit tegyek? Nőhet ez? És mi az a cysta annyit tudok ,hogy folyadékkal teli genny csómó,,de hallottam ,hogy lehet daganat is. És pajzsmirigy vizsgálaton voltam elküldtek nyaki ult-ra a bal lebenyben is van 5 cysta a legnagyobb 1.1mm-es. Nagyon nyugtalan vagyok de leginkább a fej miatt. Kérem írja meg,hogy veszélyes helyen van e,és mit leírtam eredményként. Tisztelettel köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

A septum pellucidum a két agyfélteke között elhelyezkedő hártya, mellékleletként szokott kiderülni legtöbbször cystikus elváltozása.Méretét tekintve ártalmatlannak tartható, lehet veleszületett, különösebb teendő nincs vele.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

új Parkinson gyógyszer  2010. június 11. 23:32   #226 

Kedves Doktornő!
Édesanyám (78 éves) 3 éve diagnosztizált Parkinson beteg.Ma olvastam egy internetes portálon, hogy már Magyarországon is kapható az az új Parkinson gyógyszer, amelyet csak naponta egyszer kell bevenni, és a dopamin hatását utánozva fejti ki hatását. A cikk azonban nem említi a gyógyszer nevét. Arra kérem, írja meg nekem, hogy Édesanyám orvosával konzultálhassak az esetleges váltásól.
Köszönettel
Szakálné Gulyás Katalin


Kedves Szakálné Gulyás Katalin.

Több olyan antiparkinson gyogyszer is van, amit egyszer kell bevenn, és dopaminszerü hatást fejt ki.A gyogyszerbeállitás függ a panaszoktol, tünetektől, egyéb gyogyszerektől...Bizonyos antiparkinson szerek csak un . centrumokban irhato fel, ami elég sok van az országban.Neurologiai szakrendelést keressen fel, ahol a lehetőségeket megbeszélhetik.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Fájdalom  2010. június 11. 23:24   #225 

Kedves Doktornő!
Nekem olyan problémám lenne h voltam neurológusnál aki elküldott gerinc röngenre!És az eredmény ez lett
A th XI-es csigolyaalsó záróelemeze kettös kontúrú, a periosteum kissé megvastagodott a th XI XII között az intervertebralis rés dorsalisan mérs.szükebb.Az elváltozás gyulladásos folyamatnak megfelelhet.
Én azt szeretném tudni h ez pontossan mit is jelent!!elöre is köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

A leirás discitisnek, porckoronggyulladásnak megfelelhet.Miután sem panaszát , sem neurologiai statusat nem ismerem, bővebbet nem irhatok

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Quetiapine  2010. június 11. 14:19   #224 

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék, hogy a Quetiapine hatóanyagnál sokéves használat során kialakulhat-e függőség?
Ha egy egészséges ember elkezdené szedni 10 éven át napi 750 mg-ot, úgy a megvonása mivel járhatna?

A tardív diszkinézia a neuroleptikumok megvonási tünetének tekinthető? (Hiszen sokszor éppen a megvonáskor jelentkezik/súlyosbodik és a szer visszaállításával mérséklődhet.)

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:
Tamás


Kedves Tamás!

A quetiapine psychiatriaban rendelhető gyógyszer, rendelésével, használatával, mellékhatásokkal kapcsolatos kérdéseit pszichiaterek készséggel megválaszolják.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

Anyukám probléma  2010. június 9. 21:56   #223 

Anyukám 85 éves vizelettartási problémával küzd. Az lenne a kérdésem, hogy van-e rá gyógyszeres kezelés, vagy csak műtéti úton oldható meg a probléma. Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

Az elmondottakból nem lehet megállapitani a vizelettartási nehézség okát. E nélkül,gyógyszeres kezelést indikálni nem lehet. Számos oka lehet a problémának, javaslok neurologiai, nőgyógyászati, esetleg urologiai vizsgálatot, ezek után lehet dönteni a megoldásról.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

TANÁCSTALAN  2010. június 8. 23:36   #222 

T. Doktornő! A problémám a következő: a párom fia 12 éves, nekem van egy 18 éves lányom. Az elmúlt vasárnap a párom fia msn-en beszélgetni kezdett a lányommal, és azt irta neki hogy mióta legelőször meglátta, azóta szerelmes belé. Az még talán nem is lenne nagy probléma (vagy az?), csak utána olyanokat irt, hogy megd...ná, meg mikor itt van nézi a mellét, nem tudja elfelejteni. A srác jár gyerekpszichologushoz, mert nem nagyon tudja feldolgozni, hogy külön élnek a szülei, meg viselkedészavarban szenved, gyógyszert is szed rá, viszont engem simán elfogadott. A lányom nem tudta kezelni amit a gyerek irt, és szólt nekem, de nagyon én sem tudom ezt kezelni. mivan ha mégegyszer előfordúl. Itt volt a párom is, mert a srác az apjánál volt, aki nem nagyon foglalkozik vele, de Ő nem tud róla. mármint a párom. A kérdésem: a páromnak elmondjam-e, eddig azért nem mondtam mert sok a problémája, és kimélni szeretném. Vagy mondjam el az orvosának, a páromnak meg ne is emlitsem? nem tudom mi lenne a jó megoldás, de a srácot sem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni, hogy a lányom elárulta. Mert nem tudja, hogy én tudom. Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Tanácstalan!

A helyzet tisztázását javaslom minden szinten, nem a gyerek ellen az ő érdekében.Édesanyjának joga, hogy megtudja a történteket, hogy a megfelelő döntést meg tudja hozni a gyereke érdekében. Mindezek után terapeutaját is ajánlott bevonni a problémába, aki a megfelelő terapias lépéseket megteszi, vagy megajánlja.

Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

M  2010. június 7. 14:31   #221 

Tisztelt Doktornő!
Azért keresem önt, mert egy ideje egy eléggé zavaró tünetegyüttestől szenvedek. Mintegy egy éve folyamatosan érzek a fejem hátsó részén egy kellemetlen, kissé nyomó érzést. Alkalmanként előfordul hogy ugyanezen a helyen lüktető fájdalmat érzek, a pulzusommal egy ritmusra. Ezt megemlítettem a háziorvosomnak, aki azt mondta, hogy a nyakamban és vállamban megmerevedett izmok miatt nem jut elég vér az agyamba, ez a túl sok számítógép előtt görnyedés miatt van. Egyetemista lévén azonban nem engedhetem meg magamnak, hogy ne használjam a számítógépet. Most két napja az egyik fülem is bedugult, azért írom le, mert nem tudom milyen tünetek lehetnek fontosak. Egyébként 20 éves vagyok.
Kérem adjon tanácsot, hogy ez valóban csak az elmerevedett izmok hatása, vagy valami más. Sajnos meglehetősen hipochonder vagyok, és felmerült bennem, hogy esetleg az agyammal lenne valami probléma, agytumor vagy hasonló. Nem tudom, hogy egyáltalán érezheti-e az ember közvetlenül a nyomást az agyban, vagy ez csak tüneteken keresztül észrevehető, mint hányinger és szédülés, stb. Ez valószínűleg túlzott aggodalom, de megnyugtató lenne ezt egy szakembertől hallani. Azt szeretném még ezenkívül kérdezni, hogy ha szeretnék egy olyan vizsgálatot, amely egyértelműen kizárja hogy a fejemben bármi olyan van, ami "nem illik oda", akkor ehhez ad a háziorvosom beutalót ha kérem, vagy csupán ha felmerül a gyanú, hogy esetlegesen tényleg ilyen gond lenne?
Előre is köszönöm válaszát


Kedves M !

Háziorvosától neurologiai szakrendelésre kérjen beutalót, ott panaszai ill. tünetei alapján a megfelelő vizsgálat(ok)ra elküldik.
Legkevésbé vetődik fel bennem agydaganat, inkább más irányban gondolkodnék.
Véleményem szerint kérés nélkül is el fogják küldeni koponya CT-re, ehhez szakorvos adhat beutalót.

Üdvözlettel:Dr Nagy Judit

előző oldal 12. oldal következő oldal