Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Nagy Zsuzsanna
Dr. Nagy Zsuzsanna válaszol
Dr. Nagy Zsuzsanna
sebész szakorvos
proctologia, sérv, kis emlő daganatok, bőr elvált.
előző oldal 57. oldal következő oldal
Kérdés  2010. november 26. 18:28   #1140 

Üdvözlöm Zoli vagyok .
Kiszakadt gerinsérvem va a 4-5 csigolyánál először a bal lábam zsibbadt és fájt most meg a jobb és a derekam körbe.
Lehetséges hogy mozog a sérv és máshol nyomja az ideget?
Ilyenkor muszály műteni?
A neurológus műtétet javasol.


Kedves Zoli! A panaszok jogosak. A mütétről az idegsebész nyilatkozhat. Ha lebénul, akkor a mütét abszolut indikált. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

MR  2010. november 26. 18:26   #1139 

Tisztelt Doktor Nő! Készen lett az MR is.Nagyon szépen kérem írja le a véleményét róla.Mind a kér kezem zsibbad,fáj a fejem,és szédülök!Lehet ez erre magyarázat.Leírná nekem mi van a leleten,mi mit jelent. T 1 és T 2 súlyozott sagittalis síkú felvételeket készítettünk a cranio-cervicalis átmenettől a Th.III. csigolyákig.Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk C.III-VII.intervertebralis rések magasságában. A vizsgálat klausztrofóbia miatt a kis térerejű berendezésen készült ,ezért a vizsgálat korlátozott értékű. A gerinc íve diszharmónikus.
A csigolyatestek magassága megtartott,a peremszélek megnyúltak,helyenként osteophytosissal. A discusok jelintnzitása a T2 súlyozottszekvencián csökkent.
A C.VI.korong megnyúlt.
Dens subluxatió a felvételek alapján nem bizonyítható. Vélemény:Spondylosis,polydiscopathia.Protrusio disci C.VI.Kérem szíves véleményét.Nagyon szépen köszönöm válaszát.


Kedves Kérdező! A diagnozis: a csigolyák meszesedése , a porckorongok kopása és a VI. nyakcsigolyánál porckorngsérv. Ezek okozhatják a panaszát. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

fissura  2010. november 26. 18:24   #1138 

Kedves doktor nő honan tudom megálapitani hogy 1éves kisgyereknél a fissura gyogyulo félben van,és ha meggyogyult a kitüremkedés akor is ot marad


Kedves Kérdező! A fissura nem jár kitüremkedéssel , az egy berepedés, ami látható, ha széthuzza a végbélnyilást. Nem javaslom, hogy ön vizsgálgassa. Ha a gyerek nem sir amikor székel illetve nem tartja vissza a székelést , akkor ne foglalkozzon vele.Sok rostosat etessen vele. Főzeléskeket, gyümölcsöt (de ne banánt). Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

még trombózishoz  2010. november 26. 18:22   #1137 

jajj még annyit elfelejtettem, hogy 3 napja már a jobb oldali faromban is fájdalom van, úgy oldalt is ahogy a combommal találkozik és járásra fokozódik


Ez is a gerinc bántalma mellett szól.

trombózis?!  2010. november 26. 18:21   #1136 

Tisztelt Doktornő!
2 hete fáj a lábam, főként a vádlim, ami gyakran erősödik, ha megfeszítem a lábam egyenesen. Az orvosom azt mondta, nincs megduzzadva így ő ezzel nem tud mit kezdeni. Viszont van, hogy már néha nagyon fáj, és még a combomban is. Egyszer olyan is volt, hogy 10 percen át rendkívül erős szorító fájdalmat éreztem a combomban is hátul.
Nagyon félek a trombózistól, hova fordulhatnék, hogy ezt kizárjam? Még csak 22 éves vagyok és nem dohányzom, nem szedek fogamzásgátlót sem, de tényleg nem szeretném, hogy esetleg valami komoly legyen.
Válaszát előre is köszönöm. A belgyógyász doktornő mondta, hogy írjak érsebésznek vagy keressek fel egyet, ha aggódok. Sajnos az érsebész kollégának most itt nem tudok írni, mert sok kérdése van, mit tegyek ön szerint? Ha a háziorvosom nem ad beutalót mert szerinte felesleges nem tudok szakorvoshoz menni, a magánorvos meg rengetegbe kerül... Így hogy nyugodhatnék meg? Kérem adjon tanácsot.
Köszönettel.


Kedves Kérdező! Amit leir, az nem thrombosis mellett szól . Én rheumatologushoz mennék ( beutaló kell a háziorvostól) ischias gyanuval. A L gerincét kellene megvizsgáltatnia. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Zsú  2010. november 26. 18:18   #1135 

Kedves Doktornő

50 éves nő vagyok. Idén áprilisban eü küreten estem át, az eredmény hiperplázia glanduláris endometrii volt. Azóta ciklikus gesztagén ( nocrolut ) kezelésben részesülök. Szeptember 28-án voltam nőgyógyászati szűrővizsgálaton (P2) és hüvelyi UH-n, ami nem mutatott semmi rendkívülit.
Június óta lágyéktájban, jobb oldalon mintha egy sorozat nyirokcsomó meg lenne nagyobbodva ( de puha) és úgy érzem, látom, hogy mintha a hasam alsó jobb oldala is duzzattabb lenne és egy hete fáj is. Egyszer már fájt így a nyáron, de aztán magától elmúlt.
A szűrővizsgálatn mutattam az orvosnak a hasam, de nem is értette, mit akarok. Igaz, a két császármetszésem óta eleve asszimmetrikus a hasam.
Most itt tipródom, hogy hová forduljak ezzel, vagy várjak, hátha megint elmúlik. Mi lehet ez az enyhe dagadás?


Kedves Kérdező! Nagy valószinüséggel nem nyirokcsomó, hanem sérv amit tapint. Keressen fel a rendelésemen, ha teheti. Ha nem áll módjában , akkor sebészhez forduljon. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Aranyér  2010. november 26. 18:16   #1134 

Tisztelt Doktornő !

Elnézését kérem, hogy a kérdésemmel Önt zavarom. Gasztroenterologus orvost nem találtam a rendszerben. Aranyeres problémám van, ami az utóbbi időben problémákat okoz. Természetesen a teendőket tudom, széklet lazítás, sok folyadék, és mozgás. Vastagbél tükrözésen voltam 2005-ben és 2008-ban is. Akkor mondták, hogy belső aranyerem van ami akkor még semmi problémát nem okozott.
Most viszont ahogy picit keményebb a székletem vérezget, más panaszom nincs, nem fáj, nem csíp.
A problémám annyi, hogy nagyon aggódom a vérezgetés miatt is. Hiszen folyamatosan attól félek, hogy mégis csak van valami más is nem csak aranyér. ( természetes a ráktól félek ) A gasztroenterológus azt mondta, hogy biztosan az aranyér, hogy tükrözni nem kell, mivel két éve voltam, és akkor már látta volna ha valami nagyobb probléma van.
Kedves Doktornő ! Ez valóban így van ? Én szivem szerint megint mennék inkább tükrözésre. Vagy menjek proktológushoz ? De annyira súlyos panaszaim nincsenek, tehát aranyér mütétre szerintem még nincs szükségem, ( kupokkal, kenőcsökkel még elboldogulok). Vagy inkább nézessem azért meg ?
Kérem, írja le a véleményét, hogy mit tegyek ?
Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett a levelem,és egyúttal had fejezzem ki tiszteletemet Ön és minden kollégája felé, aki itt az interneten segít az embereknek.
Üdv
Éva


Kedves Éva! Az aranyér nem a gastroenterologus szakterülete, hanem a sebészé ( ennek egy része a proctologia). Ha negativ volt a colonoscopia, akkor valóban felesleges megint ezen a kellemetlen vizsgálaton átesnie. Ezek szerint azért nem tökéletes az étkezése, ha keményebb aszéklete. Sok rostoat étkezzen , gyümölcsöt, zöldséget, akkor lesz könnyen kinyomható a széklet. Amit leir az aranyér mellett szól. Ha meg akar bizonyosodni felőle akkor végbél tükrözés kell. Keressen fel a rendelésemen, ha teheti. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

fájdalom  2010. november 26. 18:12   #1133 

T.Doktornő!Aranyér mütétet hajtottak végre rajtam egy THD nevü készülékkel.Fájdalomcsillapitásra adtak egy vénás injekciót ami nem csökkentette a fájdalmamat.Az lenne a kérdésem hogy ez a THD micsoda szerkezet és miért éreztem végig fájdalmat.Köszönöm a válaszát!


Kedves Kérdező! Nem tudom mikor érzett fájdalmat? A mütétnél, vagy azóta? Mert ha a mütétnél , akkor rosszul volt érzéstelenitrve. Én ugy tapasztaltam, hogy a THD mütét után nincs fájdalom és a mütétet mi gerincérzéstelenitésben ,vagy altatásban végeztük. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

fissura  2010. november 26. 18:09   #1132 

Kedves doktornö 2éves kislányomnál fissurát álapitotak meg azt monták adjak neki parafin olajat kenöcsözem és elmulik azota se mult el neki ez márt töb mint 2honapja .Azt szeretném megkérdezni mikor veszem észre hogy gyogyul neki ,és a parafin olajat renceresen lehet szedni.Meg még azt szeretném megkérdezni hogy mijen kupók kenöcsök vanak rá.


Kedves Kérdező! Két évesnek nincs rá kúp. Csak popsikenőccsel kenni és a lényeg, hogy rendszeresen legyen nem kemény széklete. Ehhez sok zöldséget, gyümölcsöt, főzeléket, kompótot kell vele eteteni és gyakran tisztába tenni. A parafinolaj csak sikamlósabbá teszi a székletet. A banán , reszeltalma és risz fogja a székletet. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

köröm benövés  2010. november 26. 18:06   #1131 

Tisztelt Doktornő!
A nagy lábujjamon valószinű benőtt a köröm,körülötte piros,véres-gennyes váladék is jön belőle,és vadhús is van oldalt,ez van már másfél hete.Az lenne a kérdésem,hogy van e valami krém,amit használhatok rá?Mit szoktak erre kenni?Orvoshoz nagyon nem szeretnék menni,mert iszonyatosan félek,és van egy 4hónapos kisfiam,igy elmenni se tudnék,mert egyedül vagyok vele szinte mindig.Ön mit tanácsol?Mindenféleképpen orvoshoz kell mennem?Ha igen,mit csinálnak pontosan?Szoptatok,igy kaphatok érzéstelenitőt?A msáik lábamon is volt 2hete,az elmult magától szerencsére,(csak áztattam,paradicsomot raktam rá)igaz 2hát alatt,és rögtön előjött a másikon is.Köszönöm válaszát!Tosztelettel:Nati


Kedves Nati! Most is rakhat rá paradicsomot, vagy vegyen BUROW kenőcsöt a patikában és azzal kösse be. Nem biztos, hogy sikerül meggyógyitania, akkor csak a köröm levétel használ. Nem szabad a köröm sarkot sohasem kivágni, csak egyenesben kell levágni a körmöt!! Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Klára  2010. november 24. 20:32   #1130 

Tisztelt doktornő !

Néhány hete fáj a köldököm körül. Testsúlyom,székletem rendben.
Nagyon aggódom,kérem szépen tájékoztatni,mi lehet a problémám?

Üdv. Klára.


Kedves Klára! Nem tudom. Lehet pl. köldöksérv, Meckel divertikulum, stb. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Csak egy kérdés  2010. november 24. 20:31   #1129 

Tisztelt Doktornő!

29 éves nő vagyok. Két évvel ezelőtt kórházba kerültem véres hasmenéssel. Akkor nem tudták megmondani, hogy mi lehetett a gond. Pár hónapra rá, amikor megint ez a tünet jelentkezett, elküldtek vastagbél tükrözésre. A Honvéd Kórházban jártam (ÁEK), ahol nagyon kiszúrtak velem. Előre megbeszéltem az orvossal, hogy bódítást kérek, mert rettentően alacsony a fájdalomküszöböm és ájulós is vagyok. Ezt nem tartották be és kínok kínját éltem át a tükrözés alatt mindenféle érzéstelenítés nélkül. Sokáig rémálmok gyötörtek utána. Egy kis fekély szerű pirosodott pontokból álló részt találtak kb. 20 cm-en a végbélben. Azt mondták, hogy Colitits Ulcerosa. Majd a szövettan eredményéig rettegtem, hogy mi lesz a továbbiakban. A szövettan negatív lett, nincs ulcerosa-m. Azt mondták, hogy talán valami vírusos hasmenéstől lett érzékeny és sebes a bélfal, de egy év múlva csináljuk meg biztonságból ismét a vizsgálatot. Bár a doktor ott bíztatott, hogy szerinte ha két hónap múlva megnézné, nem találna semmit, mert szerinte egészséges vagyok.

Mivel teljesen tünetmentes vagyok, ezért nem mentem a vizsgálatva félve a múltkori megrázkódatástól.

Mostanában azt tapasztalom, hogy ha ritkábban van székletem, vagy egy kicsit ideges vagyok, akkor székelési ingerkor egy kis mennyiségű átlátszó váladék jön belőlem. Soha semmilyen gondot nem okozott, nincsenek fájdalmaim, a székletem normális. Ez a dolog sem szokott gyakori lenni, nem tudom, hogy betudható-e a stresszes, rohanós életvitelnek vagy valami más gond lenne-e. Ön szerint ez normális?


Kedves Kérdező! Ez a kis nyákos váladék semmit nem jhelent. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

erácska  2010. november 22. 16:36   #1128 

Tisztelt DR-nő!

A kérdésem a következő lenne,fiamnál aki 19-éves ,egy hete észrevette
a bal combtövénél, keletkezett egy 1cm körüli dudor.Ami érintésre fájt is neki. Mi lehet ez a dudor?(nyirokcsomó)?Hova forduljunk?
Válaszát előre is köszönjük!


Kedves Kérdező! Gondolom szörtüszőgyulladás lehet. Ha teheti, keressen meg a rendelésemen, ha nem akkor sebészetre kell menni. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Fissura  2010. november 22. 16:34   #1127 

Tisztelt Doktor Nő!
2 hónapja műtöttek fissura ani-val, végeztek egy záróizom bemetszést.Székeléskor nem érzek már fájdalmat nem csíp és nem vérzik viszont azóta sűrűn előfordul, hogy ki nem ürülési érzésem van, mintha lenne ott még valami.Azelőtt ilyen nem volt.
Doktor nő szerint ez lehet egy kis kellemetlen szövődménye a műtétnek és nem kell aggódnom vagy célszerű lenne azért mégegyszer megnézetnem?

Válaszát nagyon köszönöm!


Kedves Kérdező! Ez lehetséges, de azért javaslom, nézesse meg , mert esetleg lehet a hegesedés következménye. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

vastagbélgyulladás - meddig  2010. november 21. 19:33   #1126 

Tisztelt Doktornő!
Fiamnak (22 éves) vastagbélgyulladást állapítottak meg. Az elmúlt héten tükrözték.
" Coecum, colon ascendens nyálkahártya és redőzet ép. Colon transversum, descendens, sigma, rectum területén a nyálkahártya hiperaemias, granulált, érintésre vérzékeny Helyenként felszínes exulceratiok láthatóak. Colitis ulcerosa."
3x2 t. Salofalk 500, 1 t. Noacid 40 mg., 10 napig 2x1 t. Enterol adása javasolt.

A fenti gyógyszereket rendszeresen szedi. Nagyon keveset eszik, diétázik. A széklete 3 napja rosszabbodott, szinte folyadékszerű, időnként véres is. Erős hasi görcsei vannak. Eddig még nem, de a mai nap 38 fokos láza volt. Ma már hányingere is volt. 2 napja másik gyógyszert is kapott: 3x1 Klion tablettát.
Meddig szokott ez az erős hasmenéses időszak elhúzódni? Éhes, szeretne már enni, de nem mer, én meg nem tudom, hogy mit adhatok neki a rizsen, krumplin, sárgarépán kívül, amit meg is enne, mert ezekre már nem tud ránézni sem.
Szúnyogcsípéshez hasonló kiütés jelentkezik itt-ott, de főleg az alkarján. Gyógyszertől lehet talán?
Vérvételes controll vizsgálat csak egy hónap múlva lesz.
Mit tegyünk?


Kedves Kérdező! Ebben az acut stádiumban kórházban van a helye a gyereknek! Nem tudom hol és ki vizsgálta, de ez speciális betegség, élete végéig kiséri, hol jobb, hol rosszabb. Rebdszeres kontrollt igényel. Centrumok foglalkoznak vele . Gastroenterologia. Ha Önök Budapesten laknak tudok ajánlani ezzel foglalkozó szakembert. Minden esetre nem szabad várni a kontroll időpontra, azonnal a háziorvosánál jelentkezzen , vagy hivaj fel a kezelőorvosát, hogy mitévő legyen. Ilyenkor külön dietetikus mondja meg, hogy mit ehet. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

veszélyes?  2010. november 20. 19:26   #1125 

Üdv!

Férjem szemöldökénél barna kiemelkedő lypoma szerűség van,bab nagyságú.
Lassan növekszik, és már zavarja.Szeretné eltávolíttatni. De azt hallottuk, hogy eltávolítás után elrákosodhat...
Igaz ez?
Minden esetben vesznek ilyenkor szövetmintát,és a vizsgálat eredmény mikor jön meg,
Köszönöm P.né


Kedves P-né! A lipoma bőr alatti zsircsomót jelent és nem barna és ha valamit eltávolitunk, akkor az már nem rákosodhat el! Valószinü faggyumirigy lehet, amit ki kell metszeni, tokkal együtt eltávolitani. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Rozika  2010. november 20. 19:24   #1124 

Kedves Doktornő!
Férjemnek 2010. január óta "epigastriális 2 fájdalmai vannak.
Januárban egy félelmetes rosszullét után /teljesen erőtlen volt/
kórházban volt, ahonnan 1 napos infuziós kezelés után hazaengedték.
Rosszullétei azóta teljesen váratlan időpontokban , hol hosszabb, hol rövidebb ideig előjőnnek. Nem cigarettázott soha, kávét csak naponta egyet iszik reggel. Rekeszizom sérvvel mütötték 25 éve, volt epeműtéte.
Lelet: biopsia metszetein egymás szomszédságában számos intestinalis metaplast látható. közepes mértékű krónikus gastritis is megfigyelhető.
Pandazol hatástalan volt. Uj gyógyszerei spasmomen, anaflat, nomix kura.
Ez egy folyik. A helyzet változatlan. Már két orvosnál jártunk, gasztroenteorólusnál, belgyógyásznál magánrendelésen de nem látok javulást. Nem tudom merre tovább, kérem adjon tanácsot, diéta segitene-e, vagy bármi más. Hálás Köszönettel Rozika


Kedves Rozika! Biztos, hogy a gyomránál kellene kereskedni? A szivét vizsgálták? Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

tályog  2010. november 20. 19:21   #1123 

Köszönöm szépen a gyors válaszát.
A helyzet,hogy nem kaptam antibiotikumot, nincs begyulladva,nem piros.Csak egy csepp genny volt a ragasztó alatt mikor levették a kötést.
Én azt gondolom,h. ennyi alapján nem lehet mindjárt műtétre küldeni.
Kaptam rá párakötést és a tanácsot,h. jegeljem és hétfőn menjek be.
Tanácsol esetleg valamilyen gyógyszert?Vagy ezen kívül mást?Feltétlenül muszáj megműteni? Mert azt olvastam a kisebb tályogokat antibiotikummal kezelik?!

Köszönöm még egyszer!


Igy én is ugy gondolom, hogy ezt már meguszta. Nem kell már antibiotikum. Ha csak egy csepp váladék volt, akkor nem kell felnyitni, persze , ha nincs láz, nem tapintható csomó stb. Én UH vizsgálatot mindenképp javasolnám. Ezzel látható, hogy van-e még váladék az emlőben , van-e még üreg, stb. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

tályog ismét  2010. november 19. 16:59   #1122 

Tisztelt Doktor Nő! Nem tudom emlékszik-e rám, pár napja írtam. Emlőtályoggal műtöttek,ma voltam ismételten kötözésen,ahol azt mondta az orvos,hogy sajnos túl gyorsan bezáródott a seb, mert sajnos túl kicsi lyukat vágtak rám,ezért nagy valószínűséggel hétfőn ismét feltárják.Mikor levette a kötést, idézem.1 csepp pus diffusan jelent meg, és még az írta rá,hogy már nem szondázható.
Ez mindenképp újabb műtétet jelent?..Vagy van esetleg valamiféle gyógyszer, vagy bármi?
Honnan lehet tudni,hogy az a tályog valóban visszajött?
Válaszát köszönöm.


Kedves Kérdező! Nem a tályog jön vissza, hanem a tályogüreg még nem tisztult ki és a bőr előbb bezáródott. Én előtte UH-ot csináltatnék és persze ennek van más jele is pl: tömött ., fájdalmas, vörös a bőr , esetleg láz is lehet. Ezért kellett volna bele a gumidrain, hogy nyitvatartsa mig ki nem ürül a gennyes váladék.Nem tudom adtak-e pl. antibiotikumot. Üdvözlettel: dr nagy Zsuzsanna

Visszérműtét  2010. november 19. 16:54   #1121 

Kedves Doktornő! 34 éves férfi vagyok, 27 éves koromban műtöttek visszérrel, törzs és oldalági egyaránt (valószínűleg az állómunka és öröklött hajlam miatt) Sok tágult visszerem volt, fájt és dagadt a lábam, tehát nem volt kérdés a műtét. Azóta ez a lábam viszonylag rendben van. Mostanra a másik lábamon is jelentkezett a probléma, annak ellenére, hogy felhagytam az álló munkával. Korántsem olyan rossz az állapota mint a másiknak volt, de a billentyű elégtelenséget itt is megállapították. Néhány oldalági van enyhén kitágulva, illetve a törzságnak egy kb 10 cm-es szakasza térdnél. Panaszt inkább csak nyáron okoz az utóbbi. Most kénytelen leszek megint álló munkát végezni. Kérdésem, hogy hosszú távon mivel járok jobban: ha most megműttetem, amíg még nem okoz durva panaszt és nem túl sok a tágult ér, vagy várok amíg esetleg több lesz. Az egészséges erek szempontjából mi a jobb, ha terhelem még a tágult vénákat, vagy esetleg ez előbb rontja azok állapotát is? Mindkét lábból ebben az életkorban kivett főtörzsi véna hosszú távon nem okoz-e életminőség romlást? Magától a beavatkozástól egyébként nem tartok. Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező! Nem tudom látatlanban , hogy mennyire tágultak ki az erek? Az állómunka nélkül is idővel egyre jobban ki fognak tágulni és már most is okoz panaszt, mégha nyáron is.Az életminősége ettől nem fog romlani, ezek a felületes erek. Beszélje meg a mütétet a kezelőorvosával. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsana

előző oldal 57. oldal következő oldal