Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Báló Mária
Dr. Báló Mária válaszol
Dr. Báló Mária
gyermekgyógyász szakorvos, neonatológus szakorvos, gyermekneurológus szakorvos
fejlődésneurológia, ideggyógyászat, pszichoterápia
előző oldal 42. oldal következő oldal
szorulás  2011. szeptember 21. 14:56   #840 

Kedves Mária!

6 hós kisfiam vasat szed és nagyon nehezen kakil tőle, szorulása van, még jó darabig szednie kell, néha-néha tartok közte szünetet, mivel tudnék segíteni rajta? Szilva esetleg jó rá?

Köszönöm segítségét!

Évi


Kedves Évi! Narancslé, paradicsomlé.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

szorong az ovi miatt?  2011. szeptember 21. 14:55   #839 

Tisztelt Főorvosnő!
Kislányom 4 és fél éves.Tavaly szeptemberben kezdte az ovit.Első 2 nap nagyon élvezte,de harmadik nap elfelejtette az ágyba vinni az alvókáját,szólni nem mert,csak pityergett.Amikor az óvónő észrevette orvosolta a problémát,de mégis úgy tűnt onnantól kezdve megváltoztak a dolgok.Másnap már nem akart menni,és szinte naponta előfordult,hogy a délelőtt folyamán bepisilt.Aztán csaknem rendszeresen alvás közben,oviban,és éjjel is. (egyébként 2 éves kora után nem sokkal lett szobatiszta és éjjel sem volt gond.) Úgy éreztem bizalmatlan az óvónőkkel.Próbáltam erre felhívni a figyelmüket és lányomat is mindig biztattam,szóljon nyugodtan bármi gondja van.Ennek ellenére azt hiszem nem mert.Az óvónőket kértem próbáljanak nyitni felé,de azt mondták ők próbálják,de kislányom csak ül az asztalnál a cicájával ,nem csinál mást.Ők már nem tudnak mit tenni a gyereknek kell feloldódnia. (magánvélemény:jómagam is kisgyerekekkel dolgozom,mindenképpen az a tapasztalatom,hogy az első hetekben a felnőttnek kell mindent megtennie,nem várható egy alig 3 éves gyerektől,hogy itt aztán jól kell érezned magadat és oldódjál fel magadtól!Szerintem ez nevetséges.Azt gondolom ez nem szaktudás,hanem empátia kérdése...)Az óvoda év végére egész jól belerázódott a napi ritmusba,nem volt már különösebb gond reggelente. (ja,mert eleinte nagyon sírt,időnként hányt is,nem a heves sírás,hanem a stressz miatt.)Viszont az alvás közbeni balesetek jóformán naponta előfordultak.Mindemellett naponta hússzor kérdezte,szeretem e.A nyári szünet alatt szinte soha nem volt probléma.
Az új óvodaévet nagyon várta,örömmel ment,de egyszer kérdezte"mi lesz ha nem lesz jó?".Természetesen mindig biztatom és igyekszem erősíteni.És ekkor újra kezdődött a bepisilés.Pedig örömmel megy (bár épp ma reggel kicsit nehezebben),jól érzi magát.Nem minden nap de 2-3 alkalommal volt baleset itthon és az oviban is.Emiatt egyébként soha nem fegyelmeztük,bár eleinte hangsúlyoztuk,hogy ez nem jó dolog és hogy ehhez ő már nagylány.Amikor úgy láttam, hogy emiatt jobban szorong,változtattunk a hozzáálláson.Ha nem pisil be mindig megdicsérjük hogy milyen ügyes,és erősítjük benne a tudatot hogy igenis ki tudja bírni,akár egész éjjel. (előfordult már hogy este azt mondta,nem mer elaludni,fél hogy bepisil.)
Elképzelhető,hogy amikor oviba került,úgy érezte,már nem szeretjük,és ott sem szereti őt senki?Hogyan tudnám még őt támogatni,biztatni és megerősíteni hogy túl legyünk ezen az egészen?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:klemon


Kedves Klemon! Kislánya félősebb az átlagosnál, de sajnos nemcsak az óvoda, hanem a bepisilés miatti félelem is stresszt okoz neki, melynek önök is részesei. Nem kell dícsérgetni, mikor nem pisilt be, egyszerűen vegyék le a napirendről a kérdést. A gyermeke nem lesz attól erős, ha ön mondogatja neki, hogy milyen nagylány és meg tudja csinálni.
Szeressék feltétel nélkül, erre vágyik a kislánya.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

szédülés  2011. szeptember 21. 10:16   #838 

Tisztelt doktornő!
Édesanyámnak (53 éves) másfél hónapja jelentkezett erős, többbszöri hányással kísért szédülése.Ügyeletes orvos BPPV-t gondolt, amit fül-orr gégészeten megerősítettek, aztán kizártak.Egy alkalommal a tárgyak (spontán) fel-le "ugráltak".Nystagmus kiváltható mint a BPPV-nél, de minden irányban szédül. kettős látása is van széli helyzetekben,spontán nystagmusa most nincs.Rombergben dülöngél. Neurol vizsgálatnál úgy tűnik, hogy ha! BPPV, akkor mindkét fül érintettnek kéne lennie, amiről úgy tudom igen ritka. A szédülés 2-3 napra csökken csak, egyébbként folyamatosan forgó jelleggel szédül változó irányban.A fej ill. a szemmozgatása mindig annyit ront a szédülésen hogy cerucal ellenére hány.De nem a mozgás váltja ki eredetileg.Amenniyre tudom a kettőslátást sem magyarázza a BPPV. Egyebekben státusza negatív.
Nyaki UH enyhe szűkület, MR 2 hét múlva lesz, amit nem is tudom hogy fog kibírni, mert nem is tud fekve aludni se,a szédülés miatt. Szedett Betasercet, Cerucalt folyamatosan, most áttértek a Nootropilra.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint ez BPPV-nek tűnik?
Köszönettel: K.Kinga


Kedves Kinga! Nekem is annak tűnik, de valóban fontos a képalkotó vizsgálat. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

kata1951  2011. szeptember 21. 09:58   #837 

Kedves Doktornő!
Az unokám 6 éves. Játék közben most jöttem rá igazán, hogy nem tudja rendesen fogni a ceruzát, mindent foditva kezd el rajzolni. Érzi, hogy nem jó amit csinál és nagyon zavarja is. Természetesen nem bántom emiatt, mindig dicsérem és mondom, hogy ezt most próbáljuk mégegyszer, hátha szebb lesz. Pl. egy rajzlpra iram egy 1-es számot, mondtam, hogy te is próbáld leirni. kb az ötödik próbálkozás után sem tudta ezt a kétvonalas számot leirni. Mindig forditva szinte tükörirással irta le, de egy egyenes vonalat sem tudott húzni. Több egyszerü formával próbálkoztam és mindent hátulról kezdett. Kicsit kétségbeestem, hiszen én három gyereket neveltem fel , de ilyn problémával még nem találkoztam. Az óvónő a korábbi felvetésemre /pl, hogy nem tud összefüggően kis egyszerü versikéket elmondani/ mindig csak azt mondta, hogy a fiúk később érnek. Úgy érzem, hogy komoly problémája van az unokámnak és attól tartok, hogy 1 év alatt mire iskolába megy a fejlesztő pedagógus nem tudja felzárkóztatni. Javasolja -e a doktornő az OMEGA 3 szedését?


Kedves Kérdező!
Nyugodtan elkezdheti az omega 3 szedését, emellett alapozó therapiára van szükség, melyet a pedagógiai szakszolgálatok tudnak nyújtani. Ha az iskolaérettségi vizsgálatnál észreveszik ezeket a problémákat, biztosan kérik teljes pszichológiai és gyógypedagógiai felmérését. Ezt egyébként a szülő is kezdeményezheti.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

Bárányhimlő  2011. szeptember 20. 23:25   #836 

Tisztelt Doktornő!

40éves férfi vagyok, fél évvel ezelőtt műtöttek daganat miatt. Tavaly októberben kaptam utoljára kemoterápiás kezelést. Állapotom, vérképem jelenleg jó. A napokban egy bárányhimlős kislány közelébe kerültem, zárt helyen, vagyis a fertőzés biztosra vehető. Bár gyermekkoromban átestem a bárányhimlőn, a kemoterápiás kezelés miatt -mégha az viszonylag régen is volt-, tartok tőle, hogy most mégis elkaphatom.
Kérdésem az, hogy Ön szerint a félelmem valós-e? Esetleg van-e ilyen irányú tapasztalat a praxisában, vagy a szakterületén belül?
Válaszát előre is köszönöm!

Tamás


Kedves Tamás! Nem kaphatja el a fertőzést. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

húgyvezeték atresiája és szűkülete  2011. szeptember 20. 12:54   #835 

Tisztelt Doktornő!
kérdésem a következő: Lányom, 8 éves lesz, születésétől fogva vesegondozott-pontosabban figyelemmel kisérik a születésénél megállapitott hugyvezeték szüköletet.Egyébként panaszmentes, a 8 év alatt semmilyen vesével kapcsolatos betegsége nem volt, a pyelontágulat az évek során azonban változott. Sajnos nem nőtte el.Jelenleg a jobb vese: 117*44 mm , a bal vese 111*48mm. a Jobb vese hydroephrotikusan tágult, a pyelon 24* 37 *22 mm (10ml) kifejezett kehelyszár tágulattal,a vesekelyhek 1,5-2 cmeresek, a vese parenchyma 8-10mm es. Jelenleg ott tartunk hogy javasolnák a műtétet. Ön mit gondol, szükségszerű ez? Én nem szivesen vinném műtétre a 8 éves gyereket, akinek -amugy-semmiféle panasza nincs...Köszönöm válaszát előre is: Üdvözlettel: Andrea


Kedves Andrea! Szükségszerű a műtét!!!
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

kérdés  2011. szeptember 20. 12:51   #834 

Kedves Doktor Nő!
Évek óta ha félálomba kerülök meg-megráng valamelyik testrészem. Pl. ujjaim, lábam vagy karom. És sokszor mikor maguktól nem is rángatóznak én érzek kényszert arra,hogy mozgassam a lábam.Nem fáj egyik végtagom sem. Ön szerint ennek mi az oka ezeknek a rángásoknak? Illetve,hogy hívják ezt a jelenséget? Nagyon szorongós típus vagyok. És nyugtalanul alszom.
Válaszát nagyon szépen köszönöm!
egy 21 éves lány


Kedves 21 éves lány! Ez normálisan előfordulhat / hypnagog jelenség /. Kimerültség fokozza a megjelenését. Pihenjen többet, relaxáljon, lefekvés előtt fogyasszon citromfű teát. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

fejzsibbadás, szédülés  2011. szeptember 20. 12:49   #833 

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem a következő lenne. Időnként (idén talán a második alkalom volt tegnap) minden előzmény nélkül elkezd zsibbadni hátul kissé bal oldalt a fejem, mintha hangyák mászkálnának benne és eközben nagyon szédülök. Az egész pár percig tart csak, a testem egyéb részeiben nem érzek zsibbadást. Összesen 5nél több ilyen eset nem volt, és azt hiszem, mindig ültem éppen (nem tudom, ennek van -e jelentősége). Ha ennek vége akkor egy ideig még fáj ott a fejem egy kicsit, nagyjából ugyanúgy, mint mikor néha hirtelen mozdítom a nyakam és erős fejfájásom lesz pár óráig vagy akár napokig is ott hátul. Korábban nem voltak ilyen jellegű problémáim, ilyesmi vizsgálaton sem voltam soha. Kérem nyugtasson meg, hogy semmi komoly dolog nem állhat a háttérben! Válaszát előre is köszönöm!

L


Kedves L! Panaszával forduljon ideggyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

folyadékfogyasztás  2011. szeptember 19. 15:49   #832 

Tisztelt Doktornő!

8 hónapos fiamnál 2-3 alkalommal enyhe acetonszagú leheletet éreztem. Elég keveset iszik, lehet ettől? Megitattam vízzel vagy tápszerrel, utána elmúlt. Egyébként mozgékony, aktív, rendesen pisil, jókedvű.

Köszönettel:
Zsófi


Kedves Zsófi! Ha így van, itassa vízzel mindig a főzelék fogyasztása után.
Melegben, lázas állapot, hasmenés hányás idején még nagyobb a folyadékszükséglet. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

tabletta  2011. szeptember 19. 15:48   #831 

Tisztelt Dr.Nő!
Cifloxin 500 tablettát szedek húgyuti fertőzésre.Szoptattam(ami most felfüggesztve) és szeretném majd folytatni,ezért a gyógyszer szedése alatt rendszeresen fejem a tejem.
Szeretném megkérdezni,h. a tabletta beszedését követően mikor kezdhetem el a szopiztatást,mikorra ürül ki a szevezetből?
Köszönettel.Ildikó.


Kedves Ildikó! Egy-két nap elég.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

Tejet nem eszi  2011. szeptember 19. 15:46   #830 

Üdvözlöm Kedves Doktornő.

A 11 hónapos kislányunk nem szereti,vagyis utálja a tejet.Probáltam már minden fajta tejet,igazából soha nem volt oda a tejért,pedig 8 honapik anya tejet ivott,de soha nem vitte túlzásba a menyiséget.Azt gondoltuk hogy nincs étvágya,pedig az olyan ételt amit szeret nagyon jól megeszi,és ha éhes sem akarja a tejet,addig sír amíg megkapja a várt ízeket.4 hónaposan már kezdett enni.Mivel pótoljam e tejet ?,vagy mit csináljak hogy igya meg?.Mi lesz ha nem akarja meginni

Köszönöm

Laura,30 éves anyuka


Kedves Laura! A szoptatás után nem ritka jelenség ez, de még nem is lenne szabad tejet itatni a kislánnyal. Ilyen idős korban tápszer adása szükséges. Emellett kétszer kapjon főzeléket, egyszer gyümölcsöt.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

Hasmenés  2011. szeptember 19. 10:05   #829 

Kedves Doktornő!

Tudom, hogy az internetes tudakozódás nem helyettesíti a vizsgálatot, de már nagyon aggódom, és szeretnék egy kicsit tájékozódni, amíg eljutunk orvoshoz.

Kislányom 5 éves. Szerdán belázasodott, de a láza hamar elmúlt, csütörtökön már csak nagyon kicsi hőemelkedése volt, de este már az sem. Viszont csütörtöktől hasmenése kezdődött, erős görcsökkel. Melegítettük neki cseresznyemaggal, smectát kapott, meg protexint, illetve elektrolytot. 2-3 napig diétázott, bár nagyon nem is evett, de hasa ugyanúgy ment. Szombatra a görcsök enyhültek, de a hasmenés továbbra is megmaradt, igaz, már eszeget. Nem is akarom tőle megvonni, remélem nem ártok ezzel nagyon, de úgy láttam, mikor nem evett, akkor sem javult a helyzet, csak nyákot kakált, így "legalább" van mit.

Egyébként jól van, de már nagyon legyengült, és kipihenni sem tudja magát rendesen, mert éjjel is 1-2, maximum 3 óránként jár wc- re. Egyébként iszik rendesen, a nyelve nedves, a bőre nem ráncos, de tudom, hogy ez így nem normális.

Azt szeretném megkérdezni, hogy kb. mennyi idő alatt ürülhet ki a vírus, illetve okozhatja- e más a hasmenést?

Köszönöm válaszát előre is!

Egy aggódó anyuka!


Kedves Asszonyom! Tejmentes diétát tartsanak addig is, míg orvoshoz nem kerülnek. Azt azonban nem értem, hogy szerdától eddig miért nem jutottak el orvoshoz? A bélfertőzés során a tejcukor bontása zavart szenved, ezért van még mindig a hasmenés. Forduljanak orvoshoz mihamarabb. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

fitymaszűkület  2011. szeptember 16. 07:37   #828 

Tisztelt Doktornő!

1 éves 4 hónapos kisfiamnál fitymaszűkületet állapított meg a gyereksebész és műtétet javasolt. Nagyon szűk a fityma, soha nem sikerült felhúzni, és amikor vizel, az egész ágyéka megduzzad, viszont a vizelet folytonos sugárban jön és a gyereket egyáltalán nem zavarja a vizelés. Az Ön véleménye szerint indokolt ebben az életkorban elvégezni a műtétet vagy jobb lenne még várni vele? Milyen kockázatai vannak ebben a korban a műtétnek, ill. annak, ha nem végzik most el a beavatkozást?

Válaszát előre is köszönöm,
Csillag Tünde


Kedves Csillag Tünde! Csak abban az esetben indokolt a korai műtét, ha vizelési nehézséget okoz. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

kétnyelvűség  2011. szeptember 16. 07:36   #827 

Kedves Doktornő!

Lehet nem a megfelelő helyen teszem fel kérdésemet, ebben az esetben elnézést a zavarásért.
Lányom kétnyelvű gyerek, apja magyarul beszél hozzá, én a saját anyanyelvemen. Természetesen én is tudok magyarul. Úgy tudom kétnyelvű gyerek nevelésekor rendkívül fontos a következetesség, vagyis, hogy mindig ugyanazon a nyelven szóljak a gyerekhez. Ez világos és értem az okát, viszont mióta játszótérre járunk és kortárs gyerekekkel találkozunk felmerült bennem a kétely, hogy ez valóban megvalósítható e. Vannak ugyanis szituációk, amikor ha mondok valamit az nem csak az én gyerekemnek szól, de azért főleg neki mondom … Pl. „Ne szórd a kisfiúra a homokot!” Ezzel ugye a másik gyerekkel és szülőjével is közlöm, hogy nem tartom helyesnek amit a gyerekem művel. Vagy „Süssünk egy tortát!” "Kérdezd meg a kislányt odaadja e a lapátját!" stb. Egy közösségben tehát nem csak egymással beszélgetünk, mi a helyes ebben az esetben? A következetességet nem kell annyira szigorúan venni? Kérem tanácsát. Köszönettel: egy anyuka


Kedves Asszonyom! Természetesen, olyan nyelven szóljon a gyermekhez, melyet a helyzet aktuálisan megkíván. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

anna  2011. szeptember 15. 13:40   #826 

Kedves Döktornő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy születéskor kiderül már egy babáról,
ha Down-kórös??

Köszönettel:Anna


Kedves Anna! Legtöbbször a külső jelek és vizsgálati eredmények alapján igen. / mongoloid szemrés, négyujjas barázda, hipotónia a legszembetűnőbb jelek/ . A Down kórnak van mozaik formája, melyben csak bizonyos sejtek betegek, ilyenkor enyhébbek a tünetek.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

visszaszokás?  2011. szeptember 14. 22:17   #825 

Tisztelt Főorvos Asszony!
Gyermekem nemrég múlt két éves. Három hónapja (az éjszaka kivételével, akkor még kapott pelust) szobatiszta lett. Nappal megmondta mindig ügyesen, hogy mikor lesz kaki, pisi, és a nappali alvások alatt sem nagyon történt semmi \"baleset\". Nyár végén egy hét nyaralást követően azonban szinte visszaállt minden oda, ahonnan elindultunk: nyaralás alatt még úgy-ahogy tartotta magát a szobatisztaság, bár a víz mellett előfordult, hogy már a bugyiba ment \"minden\"..., aztán mikor hazajöttünk, szinte észre sem vette, hogy elindul a pisi, és ez azóta is így van. Pár napot próbálgattam sűrűn wc-re ültetni, pisilt is oda, de nem szólt előre, hogy lesz. Sokszor előfordult, hogy eláztunk, így visszakerült rá a pelus. Kakit megmondja, így az megy a wc-be, de játék közben észre sem veszi, hogy pisil és peluscserekor igenis van \"tartalom\".
Mit tegyek, hogyan tovább? Egyébként kiegyensúlyozott és néha magától is mondja, hogy \"nem pisilunk be...\", de követni ezt valahogy most nem tudja.
Várom tanácsát. Köszönöm.


Kedves Kérdező! Jelenleg a legjobb nem erőltetni a dolgot. Nincsenek semmivel elkésve. Minél inkább előtérben van a szobatisztaság, annál több gond lesz vele. Türelmet kívánok. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

Tikkelés gyermekkorban  2011. szeptember 14. 22:14   #824 

Tisztelt Doktornő!

Kisifiam 10 éves, 2 éve kezdődtek nála a tikkelés tünetei. Először a szemét forgatta, száját húzogatta, nem folyamatosan, de többször. Most az apró kis nyöszörgések-hümmögő hangok vannak, a fejét tekergeti, és az ujjait megfeszíti. Ezt naponta sokszor. Kinőheti? Forduljunk orvosi segítségért? Talán nekem sokkal feltűnőbb ez a dolog, mint egy kívülállónak. Miben tudok neki segíten, hogyan? Egyébként egy nagyon értelmes, kedves, kitűnő tanuló.

Várom válaszát, tisztelettel!
B. Anna


Kedves Anna! Azzal tud segíteni, hogy mikor tikkel, ne szóljanak rá, emellett forduljanak gyermekneurológushoz vagy pszichiáterhez.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

bronchitis  2011. szeptember 14. 10:43   #823 

TIsztelt Doktornő!

Kislányom makacsul köhög, a gyulladás ráment a hörgőkre, ezért antibiotikumot kap.Sajnos annyira köhög, hogy ma reggel pl a reggeli tápszer is kijött.Előtte adtam neki közvetlen az antibiotikumot.Ön szerint adjam újra?1 éves.

Köszönettel

Tímea


Kedves Tímea! Igen, adja be újra. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

kisfiam  2011. szeptember 14. 10:42   #822 

Tisztelt Doktornő! Másfél éves kisfiam nagyon rosszul alszik éjszakánként,sokszor felsír,felébred.Ez az állapot a fogzás kezdete óta tart.Egy pár hónapja már nappal is nagyon sokat sír úgy,hogy alig tudom megvígasztalni.Lehet ,hogy idegrendszeri probléma? Köszönöm. Üdvözlettel:Anita


Kedves Anita! Ez túl kevés információ ahhoz, hogy válaszoljak a kérdésére. Legjobb lenne megmutatni orvosnak. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

magas ck érték  2011. szeptember 14. 10:41   #821 

Kedves Doktornő!

11 hónapos kisfiammal kapcsolatban írok Önnek. Mozgása kicsit megkésett,viszonylag később csinált csak dolgokat.10 hónaposan kezdett el csak kúszni,felülni,és igazából forogni is. Jártunk több helyen is és látta neurológus orvos.Szerencsére mindkét esetben megkésett mozgáson kívül más problémát nem találtak nála.Végeztek nála laborvizsgálatot is,ami magas ck értéket mutatott. Ezt megismételték még kétszer,de sajnos akkor is magasnak bizonyult (388,360,330)
A kérdésem ezzel kapcsolatban lenne. Utalhat ez a magas érték nála valami betegségre? Milyen vizsgálatok szükségesek még ennek kiderítésére?
Előre is köszönöm válaszát,Ildikó


Kedves Ildikó! Izombetegségre utalhat. Dr. Herczegfalvi Ágnes gyermekneurológus főorvoshoz vigye el, aki a Bethesda Gyermekneurológián és a Heim Pál Kórházban rendel.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

előző oldal 42. oldal következő oldal