Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Bánfalvi Teodóra
Dr. Bánfalvi Teodóra válaszol
Dr. Bánfalvi Teodóra
bőr- és nemigyógyász szakorvos, klinikai onkológia szakorvosa
bőrgyógyászati onkológia
előző oldal 68. oldal következő oldal
kérdés  2011. november 27. 11:22   #1360 

Tisztelt Doktornő

Előző levelemhez kapcsolnám kérdésemet/herezacskó és végbél közötti seb/
Milyen antibiotikummal kezelik?

köszönöm válaszát


Az Ön esetében nem adnék antibiotikumot kezdetben.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

herezacskó alatt sebesedés  2011. november 27. 11:21   #1359 

Tisztelt Doktor Nő!

3 napja a herezacskóm és végbélnyílásom között 3 cm hosszú sebesedés alakult ki aminek égető érzése is van. Voltam nyilvános wc-n pár napja, lehet, hogy itt kaptam el valamit?
Mi lehet az oka?
35 éves férfi


Tisztelt Érdeklődő!
Az Ön által leírt esetben leggyakoribb ok a gombásodás. Tisztálkodjon tiszta vízzel, szappan nélkül, használjon naponta kétszer Betadin kenőcsöt. Ha 2 hét alatt nem javul, személyes vizsgálat szükséges.
üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Zsuzsanna  2011. november 11. 20:01   #1358 

Tisztelt Doktornő!
Pár napja a bal oldali has és csipőtájon az alábbi tüneteket észlelem:
elsőként a bőr felületén jelentkező, kis mértékben az izom felé is kisugárzó , de jól körülhatárolható égő érzés, fájdalom, a meleget (fürdővíz) aránylag jól viseli, de a hideg kézre, krémre erős fájdalommal reagál. Nappal úgy-ahogy elvagyok, de éjjel kitartóan minden helyzetben (mozgástól függetlenül) fáj. Aludni csak fájdalomcsillapítóval tudok. A gyógyszertárban azt ajánlották, hogy kenjem be Flectorrral, de nemhogy használt volna, még jobban fájt. A börömön semmi elváltozást nem látni, nincs megdagadva, nem piros, nincsenek hólyagok. Az izületeim sem fájnak. A tünetek alapján arra gondoltam, hogy ideggyulladásom van. Hogy mitől, fogalmam sincs.
Nagyon hálás lennék, ha tanácsot adna, hogy mivel tudnám a gyógyulást gyorsítani, mit tegyek?
A segítségét előre is hálásan köszönöm:
Zsuzsanna


Tisztelt Érdeklődő!
Belgyógyászati esetleg reumatológiai vizsgálat javasolt.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

melanoma  2011. november 11. 19:59   #1357 

Tisztelt Doktornő!
Nem rég felfedeztem a hátamon lévő szemölcsös-festékes anyajegyemen egy fekete, érdes kis pontot. Nem rég kerülhetett csak oda. Kozmetikusnak tanulok, így van fogalmam a bőrrákról. Elmentem a bőrgyógyászhoz, azt mondta ez valószínűleg pörk rajta, ami abból alakult ki, hogy elkaparhattam a tetejét. Kaptam rá egy antibiotikumos kenőcsöt, azzal kell kennem és egy hét múlva vissza kell mennem, és akkor meglátja, hogy el kell-e távolítani vagy sem. Nem mondta, hogy komoly gond van, de én azért félek. Bár ez természetes. Egy ismerősöm pedig azt mondta, hogy az ilyen típusú anyajegyeknél kevesebbszer van rosszindulatú elfajulás mechanikai sérülés esetén, mivel kiemelkedik a bőrből. Ezt egy bőrgyógyász ismerőse mondta neki még régebben. Kell tartanom bármitől komolyabban? Egyébként még csak 21 éves vagyok, a többi anyajegyemet is megvizsgálták, ott nem voltak gondok.
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Nikolett


Tisztelt Érdeklődő!
Valamennyi anyajegy potenciálisan veszélyes lehet, megfigyelést igényelnek. Épben, szikével történő kimetszés javasolt, ha egy anyajegyről nem dönthető eegyértleműen, hogy jó vagy rosszindulatú.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Nagyon száraz, mitesszeres bőr  2011. november 11. 19:56   #1356 

Kedves Doktor nő!
Az arcom nagyon száraz , ugyanakkor a homlokomon , az államon és főleg az orromon illetve annak vízszinti terület nagyon mitesszeres.A bőröm tényleg nagyon érzékeny még a legkisebb nyomásra is bepirosodik ,vékony, húzódik illetve elég fakó. Azt szeretném kérdezni hogy tudna ajánlani valami arclemosót , hidratáló krémet ami megfelel az én bőr típusomnak, vagy valamilyen kezelést. És még abban szeretném segítségét kérni hogy pattanás utáni piros barna foltokat el lehet tüntetni valamilyen krémmel vagy javítani rajta??


Tisztelt Érdeklődő!
Különféle panaszai egyszerre nem kezelhetők.
Arctisztításra használhatna Lubexyl arclemosót, Effaclar Duo arctisztítót. Hidratálásra alkalmas lenne Effaclar H. Több hónapos kezelé szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

vörös, hámló börelváltozás  2011. november 11. 19:53   #1355 

Tisztelt Doktor Nő!
24 éves férfi vagyok. Pár hónapja fennáló bőrproblémával fordulok önhöz. Ez a probléma a herezacskómon lévő bőrön található, egy nagyobb kiterjedésü vörös folt amely lassan növekszik és erősen, napi szinten pikkelyszerüen hámlik. Eleinte kissé viszketett, de ma már nem jellemző. Ez a vörös folt, kis területen, két hete a péniszemen lévő bőrön is megjelent, ahol szintén hámlő réteg alakul ki.
Mi lehet az elváltozás, és mi az oka?
Szeretném megszüntetni a problémát, ennek érdekében kihez fordulhatnék?
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Igen sokféle oka lehet.
Tisztálkodjon tiszta vízzel, hordjon fehér pamut fehérneműt, kezelje a foltokat felváltva Neogranormon és Betadin kenőccsel.
Ha egy-két hét alatt nem javul, személyes vizsgálat szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

körömprobléma  2011. november 11. 19:51   #1354 

Tisztelt Doktornő!

Egyik körmömön apró, pontszerű bemélyedések jelentek meg, először csak néhány, de mostanra már az egész körmöm tele van velük. Mi okozhatja?

Köszönettel
Adrienn


Tisztelt Adrienn!
Számos bőrbetegség jár körömtünetekkel. Részletes vizsgálat, alapos anamnézis felvétel lenne szükséges.
Üdvözlettel. dr. Bánfalvi

arcpír  2011. november 9. 08:48   #1353 

Tisztelt Dr. Bánfali Teodóra!

Évek óta küzdősportolok, 2010-től annyira megerőltetőek voltak az edzések, hogy folyton kipirult az arcom, eleinte csak az edzések során, mostanra viszont állandósult ez a pirosság. Felhagytam a sporttal, de sajnos az arcom nem javul. Látható hajszálerek nincsenek, csak piros. Locoid kenőcsöt írt fel az orvos, ami 10 perc alatt levitte ezt a pirosságot, de sajnos másnap erősebben jött vissza. Tudna ajánlani Dr. Nő olyan krémet, ami hasonlóan gyulladáscsökkentő, érösszehúzó, de nem tartalmaz szteroidot? Van ilyen egyáltalán? Esetleg lézeres kezelés? Előre is köszönöm válaszát!
Miklós


Kedves Miklós!
Recept nélkül csak gyógykozmetikumot tudok ajánlani, pl Rosaliac.
Ha nem használ két-három hét alattt, receptre írható készítmény szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Zsírcsomó vagy pattanás  2011. november 9. 08:46   #1352 

Kedves Teodóra,

Anyósom hátán talán másfél évvel ezelőtt megjelent egy pattanás szerű csomó. Hasonlít egy ronda nagy pattanáshoz, de fájdalom nincs és mivel ruha sem irritálja, ezért nem ment el eddig orvoshoz. A mérete kb 1,5cm és kerek. A hát felszínétől úgy 7mmre emelkedik ki. Színe a bőr tónusától sötétebb, olyan lilás.

Mi lehet ez, és mennyire fontos megnézetni orvossal? Ha le kell szedni, akkor az hogy működik és kb mennyi a lábadozási idő?

Válaszát előre is köszönöm,
Kati


Kedves Kati!
Sajnálom, de rengeteg minden lehet. Gyulladt faggyúcisztától elkezdve, daganatig.
Kenjék egy hétig Betadinnal, ha nem javul vagy nő forduljanak személyesen orvoshoz.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

foltok  2011. november 9. 08:44   #1351 

Tisztelt Doktornő!

Tinédzser lányom ügyében írok Önnek. Az a problémája, hogy hiába 17 éves már, a fenekén pattanás szerű "búbok" jelennek meg, a különbség csak annyi, hogy nincs bennük genny. El is múlnak 1-2 nap alatt de a helyük ott marad egy piros folt formájában. Azt hittem először, hogy a melegtől bepállott neki, de akármennyire próbáltunk ezen is segíteni, nem vált be. Hintőporoztuk, de semmi. Régebben nagyon pattanásos volt az arca, de kapott rá gyógyszert és elmúltak. Ez ügyben kérném a segítségét, mivel a bőrgyógyászunkhoz bejutni egy örökkévalóság.
Köszönettel: Ági


Tisztelt Érdeklődő!
Recept nélkül kapható Lubexyl, Betadin. Használják felváltva. Ha nem javul, kérjenek mégis csak időpontot.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Rühatka  2011. november 9. 08:43   #1350 

Üdvözlöm.Kb.2hónapig szenvedetem a lábszáramon viszketéstől(kiütés nélkül),a háziorvosunk azt mondta,hogy allergia,októbereben elmúlik.Azonban a kétéves fiamon kiütések jelentkeztek,őrülten elkezdett vakarózni(ekkor már a férjem is vakarózott kiütés nélkül).Elmentünk a bőrgyógyászhoz,azt mondta hogy rüh,kezeljük Linimentum Scalicidummal.Kimostunk mindent 90fokon,az utolsó zoknit is vasalom azóta,meg ugyanúgy 90fokon mosok.Az összes plüss játéka el van zárva hónapok óta,tanácstalan vagyok.......Már most harmadszor jött elő a viszketés,a kicsin kiütések is,már tényleg nem tudom.hogy mit tehetnék.Visszamentünk már a bőrgyógyászhoz,de újra meg újra csak ezt a kezelést javasolja.21hetes terhes vagyok,nemsokára megszületik a következő babánk,de így mi lesz?Nagyon szépen kérem segítsen nekünk.Egy kétségbeesett anyuka


Tisztelt Érdeklődő!
Bőrtünet nélkül rüh kevéssé valószínű. Apró pontszerű vakarási nyomoknak látszódnia kellene. Más, több családtagon egyidejűleg viszketést okozó bőrtünetek nélkül jelentkező betegség megint csak szokatlan lenne. A rüh gyógyulása után a viszketés még sokig megmaradhat. Fontos a környezet, ruházat, ágynemű stb fertőtlenítése.
nagyon részletes beszélgetés, vizsgálat lenne szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Akne  2011. november 9. 08:39   #1349 

Tisztelt Doktornő!

A mellékelt képen az egyik faggyúmirigy cisztám látható.
http://kepfeltoltes.hu/111024/faggy_mirigyt_sz__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Egy begyulladt akne amely óriásira dagadt, a bőr alá ürült, majd egyszer kifakadt és nagy mennyiségű vér és váladék jött ki. Azóta a képen viszonylag egész jól begyógyult, de a valóságban mintha egy lyuk lenne az arcomon.
Az a baj hogy évekkel ezelőtt volt mindez, de sajnos a mai napig kell nyomkodnom belőle a fehér faggyút mert különben megint feldagad.
Mit tehetek ellene?


Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődőő!
Sajnos a faggyúmirigyek egészen mélyen helyezkednek el abőr alatt.
Csak műtéttel(kimetszés) távolítható el. Ha ismételten begyullad, pansz okoz, megfontolandó.
Üdvözlettel. dr. Bánfalvi

intim szőrtelenítés meg egy korábbi  2011. november 3. 11:17   #1348 

Kedves Doktornő!

Sajnos egy figyelmetlenül végzett szőrtelenítés során megsértettem a herezacskóm a borotvával.

Egy jelentősebb (ez vérzet is) és néhány (4-5) apróbb seb keletkezett. A nagyobb seb egy ér volt ami a bőr alatt futott kitüremkedve kicsit. Sajnos a variocele miatt több ér van ott mint kéne.
Ez már több hónapja (4-5) történt vártam, hogy javuljon de teljesen nem gyógyultak be a sebek. Nem vérzett egyszer sem azóta, de a nagyobb látványosan a kisebbek kevésbé de látszanak. A nagyon sötét szinű seb van (ez gondolom az érfal miatt) a kisebbeken nem sötét hanem piros szinű pici pöttyök mint a horzsolás után szokott lenni.
Más okból voltam bőrgyógyásznál de ezt nem mertem megmutatni elég kinosnak érzem meg nem is tudom boztosan hogy ezt bőrgyógyászaton vagy az urológián kell megnézetni?
Biztam benne hogy eltünik magától a seb de ennyi idő után gondolom nem fog már. Muszály lesz megnézetnem de kiváncsi lennék a doktornő véleményére előzetesen.
Lehet e esetleg valami seb kenőcsel segiteni rajta mielőtt elmegyek orvoshoz hátha megoldódna magától.

Még egy kérdésben kiváncsi lennék a doktornő véleményére.
Kb. 10 hónapja erős behatás érte a heréimet (egy hegyes tárgy szurta meg alulról a bal herét). Utánna pár nappal az önvizsgálatkor fedeztem fel, hogy a behatás környékén a herezacskón szürkés folt van. Azt gondoltam idővel elmullik, de nem ez történt hanem nagyobb lett. Ennek mérete nem jelentős csak az zavar hogy nőtt kb. borsónyi méretű a szine nem változott. Ez utóbbit is bőrgyógyásznak kell megmutatnom, vagy urológusnak?

Köszönöm válaszát előre is


Tisztelt Érdeklődő!
A sebekre a recept nélkül kapható készítmények közül Betadint és Neogranormont javaslok felváltva.

A másik panasz mindenképpen szeméélyes vizsgálatot igényel.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

szabad-e festeni a száraz bőrt?  2011. november 3. 11:14   #1347 

Kedves Doktornő!
Rossz időben az arcomon nagyon száraz lesz a bőr és piros cserepes foltok jelennek meg rajta. Szívesen eltakarnám őket hidratáló alapozóval vagy színezett hidratálókrémmmel. Mit gondol a Doktornő, evvel feltétlenül tovább szárítanám a bőrömet?
Válaszát előre is köszönve,
Éva


Tisztelt Érdeklődő!
Pl. a Toleriane Ultra készítményt javaslom. Gyógyszertárban kapható.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

csalán reggel  2011. november 3. 11:13   #1346 

Kedves Doktornő!
Pontosan szept. 27.óta van csalánkiütésem. Akkor jelentkezett, amikor új albérletbe költöztem, már az első ott alvás után. Sajnos rengeteg itt a macska az udvarban és bolhát és pókot is találtam a lakásban, pedig nagyon alaposan kitakarítottam. Ön szerint ezzel összefügghet? Csak az a furcsa, hogy csak ébredés után viszket. De az ágyat otthonról hoztam és nem látok benne semmit, az ágyneműben sem. Nem értem az egészet. Létezik olyan csalánkiütés, ami csípéstől van, de csak deréktól lefelé jön ki? Csak a fenekem a combom és lábszáram viszket. Mondjuk a csípések is csak a lábamon voltak eddig, de a csalánkiütéstől eléggé távol. Van valami ötlete? Javaslata? Mitől lehet? Ja és vírusos, megfázásos betegségem is van, de az csak két hete, előtte meg antibiotikumot szedtem, de csak az első héten. A doktornő szerint melyik válthatja ki?
Köszönettel
Móni


Kedves Móni!
A leírás alapján nem biztos, hogy csalánkiütése van.
Személyes vizsgálat szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

mell  2011. november 3. 11:11   #1345 

Kedves doktornő, kérdésem az lenne konkrétan, hogy milyen orvoshoz kéne forduljak. 31 éves vagyok, gyereket még nem szültem. Jobb mellemen, de nem konkretan a bimbó körul hanem lejjebb ill, van hogy már a hónalj felőli részen bepirosodott és főleg viszket.ez volt ,ár egy hónapja, pár napig majd elmúlt. ma pedig ujrajött. kérdésem tehát az, hogy ezzel bőrgyógyászatra kell menni, esetleg próbáljak valami krémet tenni rá előtte vagy onkológushoz kell menni? ugyanis olvastam a paget korról és megijedtem.köszönöm válaszát+ Nagy


Tisztelt Érdeklődő!
A leírás alapján inkább gyulladásról, irritációról lehet szó, mindenképpen mutassa meg bőrgyógyásznak.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

hámló barna folt  2011. november 3. 11:10   #1344 

Tisztelt Doktornő! A jobb mellem alján pár napja hámló érdesebb barnás foltot fedeztem fel, ami kezdetben fájt és égett most csak hámlik. Metotrexátos terápia alatt állok, nem tudom lehet -e esetleg mellékhatás? Ha nem akkor mi okozhatja a problémát és kell -e foglalkozni vele?
Köszönettel: Emma


Kedves Emma!
Nem zárható ki aMethotrexat mellékhatás.
Mutassa meg kezelőorvosának, addig bármilyenn nyugtató kenőccsel kenheti, pl. Neogranormon.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

kis pontok  2011. október 25. 13:27   #1343 

Tisztelt Doktorno!
A ferjem alsonemujen a tegnap egy verfoltot lattam es rajottunk, hogy a herejen vannak kis erecskek, es osszesen het kis gombostufejnyi erkidudorodas van imitt amott rajtuk(az ereken).HA megnyomta, par pillanatra eltunt, majd visszabudorodott, csak a bal oldalon van, a jobbon egy sincs, es az egyik ilyenbol folyt ki egy kis ver, 20 ft nagysagu foltot hagyva maga utan .A ferjem amiota eggyutt vagyunk( 12 eve) csak velem letestett szexualis kapcsolatot, en meg rajta kivul senkivel, de raulhetett esetleg valamilyen Wc-re es onnan is osszeszedhetett esetleg valamit. Persze o nem nagyon szeret orvoshoz jarni, igy abban allapodtunk meg, hogy meg var egy hetet es lassuk mi tortenik, eltunnek vagy tobb lesz.Azt mondja, hogy nem faj, nem viszket, eszre is csak en vettem a verfoltrol.Nekem semmi bajom.Azt szeretnem kerdezni, hogy on mit gondol a leirtak alapjan mi lehet az?
Tisztelettel Erika!


Kedves Erika!
Leírása alapján apró ércsomókra lehet következtetni. Biztos diagnózist csak személyes vizsgálat során tudunk felállítani.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

szakáll  2011. október 25. 13:25   #1342 

Tisztelt Doktor nő!
Körülbelül 3 hete vettem észre hogy az arcomon jobb oldalon az államnál és alatta 2 helyen kör alakban nem nő ki az arc szőrzetem. Eddig ilyen nem volt.
Mit tud tanácsolni mit tegyek? Forduljak orvoshoz, nézessem meg?


Tisztelt Érdeklődő!
Forduljon bőrgyógyászhoz, kivizsgálás szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

szőrtüsző gyulladás  2011. október 25. 13:24   #1341 

Kedves Doktornő!

A combomon vannak apró vörös gennyhólyagok. Úgy tudom,hogy ez szőrtüszőgyulladás. A bőrgyógyász Zineryt-et írt fel nekem, csak olyan gyorsan nézte meg a combomat,hogy nem vagyok benne biztos,hogy jó-e a diagnózis. Ha valóban szőrtüszőgyulladás akkor a Zineryt jó rá? Meg lenne egy olyan kérdésem is lenne ,hogy most fogyásnak indultam, és a hasamon vannak striák, ha fokozottan fogyok, akkor annyira nem marad löttyedt a bőröm.Vagy esetleg kezdjek el használni valami striák elleni vagy bőrfeszesítő krémet?
Köszönettel: Bubble


Tisztelt Érdeklődő!
Szőrtüsző gyulladásra a Zineryt megfelelő. A striák ellen leginkább a mozgás hatásos.
Üdvözlettel: dr. Báánfalvi

előző oldal 68. oldal következő oldal