Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Bánfalvi Teodóra
Dr. Bánfalvi Teodóra válaszol
Dr. Bánfalvi Teodóra
bőr- és nemigyógyász szakorvos, klinikai onkológia szakorvosa
bőrgyógyászati onkológia
előző oldal 45. oldal következő oldal
szűrés1  2010. augusztus 1. 18:37   #900 

Tisztelt Doktornő!

Egy kaland miatt STD-re szeretnék szűrést végeztetni. A kérdésem az, hogy
- HIV, Szifilisz, Hepatitis C szűrését a vérből, ill.
- húgycsőből váladék vizsgálatát
az eset után mikor célszerű leghamarabb elvégeztetni, amikor már az esetleges kórokozók kimutathatók?
Tüneteim, panaszom nincs, kb. egy hete történt az eset.

Köszönettel várom válaszát!




Tisztelt Érdeklődő!
A váladékvizsgálatnak folyás esetén van értelme. A vérvizsgálatok 1-2 hónap múlva válnak pozitívvá. Antibiotikumot ne szedjen, csak ha feltétlenül szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi


Tisztelt Doktornő!

Mindenekelőtt köszönöm válaszát!
A húgycsőváladék tenyésztését csak folyás esetén javasolja. Mi a helyzet azokkal a kórokozókkal, amelyek nem okoznak tünetet?

Köszönettel!


Tisztelt Érdeklődő!
Valóban van néhány kórokozó mely észlelhető panaszt nem okoz, lappangva alakulnak ki évek múlva a tünetek.
Ezek szűrése, vizsgálata is lehetséges STD rendeléseken.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

szőrtelenítés  2010. augusztus 1. 18:34   #899 

Tisztelt Doktornő!

Elég régóta szőrtelenítem a lábam. Már mindenfélét kipróbáltam: gyantázás, borotválás, epilálás, krémek, stb. Az elmúlt pár hétben rendszeresen inkább borotváltam a lábam, mert gyantázás/epilálás következtében benőtt a szőröm. Ez mára kevésbé jellemző, de nem szeretném borotválni a lábam, mert nem élvezhetem sokáig a hatását és szárad is tőle a bőröm. Mit tud erre javasolni?
Emellett még egyre nagyobb mennyiségben található a lábamon olyasfajta szőrbenövés(?), melyet csak (mintha pattanást vagy inkább miteszert) kinyomva lehet eltávolítani. Ekkor kijön a megnőtt szőrszál és úgy gondolom, ami vele jön még ki az nagyobb mennyiségű faggyú lehet. Magától ki sem nő a szőr. Ha hagyom, olyan mintha pici fekete foltok lennének a lábamon, ha eltávolítom kisebesedik. Nagyon zavaró. Mit tud erre mondani, egyáltalán mi ez pontosan, mivel lehetne ezt kezelni?

Köszönöm előre is válaszát!

Tisztelettel: Krisztina


Kedves Krisztina!
A hagyományos módszerek közül elsősorban a gyantázást javaslom. A szőrtelenítés következtében rosszul növő szőrszálak kialakulásának megelőzésére nincs jó módszer.
Megkísérelhető végleges szőrtelenítés laserrel.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

érzékeny bőr  2010. augusztus 1. 18:30   #898 

Kedves Doktornő!

Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy érzékeny bőröm lévén a bikinivonalam szörtelenítése (borotva) után mindig kipattog a bőröm, és csúnya. Kentem már mindennel, krémmel, hintőporral, de semmi sem segített.
Tudna valami tanácsot adni, hogyan kerülhetnél el a piros pöttyöket?

Előre is köszönöm válaszát!


Tisztelt Érdeklődő!
Próbálkozzon más típusú szőrtelenítéssel, gyanta vagy kenőcs. Esetleg Betadin kenőcs segíthet.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

strand2  2010. augusztus 1. 18:29   #897 

Tisztelt doktornő!

Kb. 1 hete írtam Önnek "strand" jeligével.
Megjött a vizsgálat eredménye, Candida Albicans gombám van, kevés telep, semmi más. Kúpot és heti egyszeri 150mg Dermyc kapszulát kaptam (4 hétig).
Hogy lehetne megelőzni, hogy ezt ne kapjam vissza?
A párom elkaphatta? Nincsenek tünetei, de akkoriban óvszer nélkül voltunk együtt. Elküldtem őt is vizsgálatra, állítása szerint ma fog elmenni.
Köszönettel, Anna


Kedves Anna!
A Candida fertőzés nőknél nagyon gyakori, esetenként visszatérő betegség. Nincs hatásos módszer a megelőzésére. Nem tanácsolom, hogy a fertőzéstől való félelmében ne menjen többet uszodába, ez nem lenne helyes.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Körömágy gyulladás  2010. július 28. 13:53   #896 

Tisztelt Doktornő!

Múlt hét pénteken voltam bőrgyógyásznál, aki a mutató ujjamon körömágy gyulladást állapított meg. Kezelésként napi 2 neomagnol-os áztatást, és gentamicin kenőcsöt irt elő, ami után be kell kötözni az ujjamat. Mivel ez idő alatt léguti megbetegedés miatt szednem kellet az AKTIL nevű antibiotikumot azt mondta gyorsan el fog múlni.
Én ez alatt az 1 hét alatt semmi javulást nem észleltem és mivel jövő hét után nyaralni szeretnék menni kicsit aggódom, hogy addig helyrejön -e. A szoban forgó bőrgyógyász pedig hosszabb szabadságra ment.

Jogos az aggodalmam, vagy normális ez a lassú gyógyulás?
Ha esetleg sebészi megoldás kellene az mennyi idő alatt gyógyul és milyen szakorvoshoz kell fordulni?

Köszönettel

Zsolt


Kedves Zsolt!
A körömágy gyulladás néha hosszabban gyógyul. Elképzelhető, hogy gombás eredetű vagy hogy gombás fertőzéssel társul a folyamat.
napi kétszer használjon Betadin kenőcsöt.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

nyirokcsomó  2010. július 26. 09:44   #895 

Kedves Doktornő!

Nem tudom mennyire tartozik a szakterületéhez a problémám.

Három hónapja kezdett nagyobbodni a jobb oldalon az egyik nyaki nyirokcsomóm. Mostanra kb stagnált a mérete. Változó erejű fájdalommal jár, főleg, ha jobbra fordítom a fejem, illetve ha hangosabban beszélek.

Voltam UH vizsgálaton, ahol kimutatták, hogy a másik oldalon egy még nagyobb nyirokcsomó van. Mindkét nyirokcsomó "reaktív", én csak a jobb oldalit érzem fájdalmasnak, a balt észre sem vettem.

Tüdőröntgen tiszta. Volt egy sikertelen biopszia a jobb oldali nyirokcsomón.

Végül azt mondta az orvos, hogy várjunk három hónapot, és nézzük meg, mi történik.

Nagyon aggódom, hiszen egy betegséget (limfóma) sem zártak ki, és nagyon kellemetlen nekem. Jelenleg Angliában vagyok, most megyek haza látogatóba. A vizsgálatok eredményét már kikértem, de még nem kaptam meg (itt a háziorvos kap meg minden leletet, nem a beteg).

Legyen szíves tanácsot adni, hogy ennek a tisztázására milyen szakorvoshoz forduljak? Esetleg onkológushoz -- hematológushoz -- fül-orr-gégészhez? Milyen vizsgálatokat kellene elvégezni? Biopsziát?

Köszönettel,
Csilla (24)


Kedves Csilla!
Elsősorban daganatos betegséget kellene kizárni.
Forduljon fej-nyak sebész-onkológushoz. A legmegbízhatóbb a nyirokcsomó eltávolítása utáni szövettani vizsgálat lenne.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

ive-line  2010. július 26. 09:41   #894 

Tisztelt Doktornő!

4 éve autóbalesetem volt, a csípőmet műtötték. Idén február elején újra műtöttek, kivették a fémeket. Az új műtétem vágása pontosan a régi metszés közepére esik. 6 hónap után is mély bíborvörös, kicsit túlforrt, kb 1 cm szélesre és 3 mm magasra. Folyamatosan Contratubex-szel és Dermatix-szel kentem, de semmi erdménye. Érdekes, hogy 3 hete letettem a Detmatixet és mintha most pihenne, laposodna a heg. De nem fakul!
Kérem szépen, segítsen, mivel tudom kihalványítani?
Teljesen olyan a színe, mint frissen műtötten. Anno, a baleseti műtét vágása fél év kenegetés után kifakult rózsaszínűre, majd kifehéredett és csak Contratubexet használtam akkor.
Előre is köszönöm válaszát, Tisztelettel.


Tisztelt Érdeklődő!
A heg valószínűleg az ismételt műtét miatt erőteljesebb. Ha a Contractubex-Dermatix fél éve nem hatott, ne használja továbbb. A hegek néha 2-3 év alatt válnak bőrszínűvé és halványodnak el.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Szemölcs!  2010. július 26. 09:38   #893 

Tisztelt Doktor nő!

A napokban vettem észre,hogy az egyik szemölcsöm ami a hónaljam alatt helyezkedik el,az el kezdett lilulni és nagyon fáj,eddig orvoshoz sajnos még nem jutottam el vele,de Ön mit javasolna mit csináljak vele?

Sándor


Kedves Sándor!
A szemölcs valószínűleg megsérült és bevérzett, esetleg elhal. Rosszindulatúságot is ki kell zárni.
Személyes vizsgálatot igényel.
A bejelentkezés telefonszámot honlapomon találja.
http://anyajegy.borrak.szures.hu
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Mivel kezeljem?  2010. július 26. 09:35   #892 

Kedves Dr.Nő!
Szeretném a segítségét kérni33 éves nő vagyok,3 évvel ezelőtt a Bőrgyógyászaton cellux módszerrel pytiriasis versicolort állapitottak meg.Azt mondták minden tavasszal szedjek 1 hétig Orungál caps-t és 1 héten át mossam a hajam Nizoral samponnal.Ez idén is így történt nem is voltak foltjaim.2 hete kicsit megpirult a hátam és másnapra egy nagy fehér folt jött rajta ,szerintem ez is az a a fajta gomba ,mivel az előző is hasonló volt.Szeretném kérdezni valami biztos módszer nincs,hogy örökre eltünjön és ne kelljen szedni minden évben gyógyszert,hogy tudnám megelőzni a kialakulását.2 hét múlva mennék nyaralni és esztétikailag zavar nem lehetne valamivel megyórsítani a gyógyulást ,azt hallottam a szteroid segítene Ön szerint??

Várom mielőbbi válaszát köszönettel M-né Gabi


Tisztelt Érdeklődő!
A szteroidhelyi kezelés kifejezetten rontja a gombás folyamatokat. A fehér foltok a gomba gyógyult helyei akkor tünnek el, ha a bőre teljesen kifehéredik és újból egyenletesen lebarnul.
Én csak külső kezelést javaslok, pl. Canesten, azt viszont rendszeresen heti 2-3x.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

strand  2010. július 23. 16:48   #891 

Tisztelt doktornő!

Egy héttel ezelőtt voltam strandon, már másnap vízszerű nagyon sok folyásom volt. 3 nap elteltével szörnyű erős égés és viszketés lett a hüvelyemben.
Éjjel nem tudtam aludni a fájdalomtól, bekentem teafaolajos géllel. Pénteken elmentem az STD rendelésre (ekkorra már zöld lett a folyásom), mintát vettek, amíg meglesz az eredmény Gynoxin hüvelykúpot kaptam, de semmit sem ér. Őrületesen viszket és fáj, már kívül is piros. A 3 db kúp elfogyott, amíg visszamegyek, addig mivel szüntessem a fájdalmam?
Betadine hüvelykúp jó? Vagy vmi más??
Köszönettel: Anna


Kedves Anna!
Panaszai kezelésére alkalmas szerek receptkötelesek. Mindenképpen célszerű megvárni a tenyésztés eredményét.
Tisztálkodáshoz pl. a Lubex femina mosakodószert javaslom.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Hajhullás  2010. július 23. 16:40   #890 

Kedves Doktornő! Évek óta hajhullással küszködök.Aztán tavaly derült fény arra,hogy pajzsmirigy alulműködésem van. A gyógyszert szedem, de a hajhullás nem változott. Aztán egy fél éve voltam hajdiagnosztikás vizsgálaton, ahol zsíros korpa baktérium okozta hajhullást állapítottak meg. Sajnos egy elég drága kezelést ajánlottak. Aztán egy pár hete, megkérdeztem egy bőrgyógyászt, aki a Plantur 39 hajszeszt javasolta, mert hogy talán az androgén hormonok túlsúlya okozza a hajhullást. Viszont én nem értem, hogy mi köze van androgén hormonoknak a zsíros korpa baktériumhoz. Doktornőnek mi a véleménye? Érdeklődni szeretnék a Doktornőtől, hogy tudna-e nekem valamit javasolni. Nincs esetleg valamiféle gyógyszeres kezelés, esetleg sampon ami hatásos lehet? Szeretném elkerülni azt a nagyon drága kezelést, talán van más módszer is a gyógyítására. Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét! További szép napot!.


Tisztelt Érdeklődő!
A leírtak alapján a hajhullást egyaránt okozhatja a pajzsmirigy alulműködése esetleg androgen túlsúly. Kontrolláltassa a pajzsmirigy funkciókat. Összességében nagyon kevés információt adott meg. Nő v. férfi? hány éves, más panasza van-e, stb. Milyen kezelést kapott eddig, milyen kivizsgálások voltak stb.
Mindezek hiányában látatlanban sampont javaslokpl. Node DS, Kerium. A plantur hajszesz vagy pl. a Bánfi hajszesz szerintem is hatásos.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Lym  2010. július 23. 16:32   #889 

Kedves Doktornő!

megszeretném kérdezni hogy a lym laboratoriumi vizsgálatom IgM 8,1 lett az ellenagyagtermelés pedig 0,5 ez 2008-ban történt de viszont a mellékhatások most valamiért felerősödtek hőemelkedés, izómfájdalom, izomremegés, izómgyengeség, és már nagyon étvágyam sincs, és ha hozzá érek a bőrömhöz akkor olyan fájdalmas égető érzés kap el, Dr. Esztó Klára doktornő fel írt gyógyszert de sajnos 10 ezer forintba kerül és csak jövő héten tudom kiváltani lehetséges hogy a meleg is közre játszik a tünetek felerösödésében? Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!
Őszintén sajnálom, de panasza a leírtak alapján nem egyértelmű. Biztonsággal nem tudom megítélni, miről van szó. Forduljon ismét személyesen bőrgyógyászához.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

szűrés  2010. július 23. 16:30   #888 

Tisztelt Doktornő!

Egy kaland miatt STD-re szeretnék szűrést végeztetni. A kérdésem az, hogy
- HIV, Szifilisz, Hepatitis C szűrését a vérből, ill.
- húgycsőből váladék vizsgálatát
az eset után mikor célszerű leghamarabb elvégeztetni, amikor már az esetleges kórokozók kimutathatók?
Tüneteim, panaszom nincs, kb. egy hete történt az eset.

Köszönettel várom válaszát!


Tisztelt Érdeklődő!
A váladékvizsgálatnak folyás esetén van értelme. A vérvizsgálatok 1-2 hónap múlva válnak pozitívvá. Antibiotikumot ne szedjen, csak ha feltétlenül szükséges.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

gyantázás  2010. július 23. 16:28   #887 

Tisztelt doktornő!
22 éves lány vagyok, kb. 8 éve gyantáztatom kozmetikussal a lábam, de még most is elég gyorsan nő, és erős a szőröm. 1 hét után megint ronda. Mennyi időnként lehet gyantázni, hogy a bőr ne sérüljön? Mit javasol, mit tegyek?
Köszönöm előre is!
Lili


Tisztelt Érdeklődő!
A gyantázás hatására a szőrzet idővel valóban ritkul. Nem túl forró gyantával a szükséges területeken hetente kíméletesen gyantázhat saját magának is.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

protopic  2010. július 18. 07:45   #886 

tisztelt dr no!en mivel kulfoldi oldalakon is olvastam hogy a protopic immunelnyomo kenocs igen hatekonynak szamit a vitiligo kezeleseben,mar 2hete hasznalom.kerdesem hogy tudtommal a protopicra nem javasoljak a napozast,vagy napfenyt,de mellette meg a pigmenteknek nem kene valamennyi napfeny hogy elojohessenek??illetve kerdesem meg azhogy nemminegyik vitiligos foltom feher,van ami csak vilagosabb kicsit mint a normal borszin-talan a vitiligonak vannak fokozatai??koszonom valaszait.miklos


Tisztelt Érdeklődő!
A vitiligo éles szélű fehér foltként jelentkezik. A protopic az irodalom alapján bizonyos százalékban hatásosnak tűnik a vitiligo kezelésére. A napozást nem javaslom.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

körömgomba  2010. július 18. 07:21   #885 

Tisztelt Doktornő!
Két évell ezelőtt a lábamon körömvágásnál észrevettem hogy az olló hegye bemegy a körmöm alá (nagylábújj). Kb 1-cm mélyen kitisztítottam és elkezdtem kezelni nailner stifttel. Három hónap után nem ment alá az olló. Ez azt jelenti hogy meggyógyult? Azért kérdezem mert eddig semmi probléma nem volt vele,de most egy másik körmöm sarkán ugyanez a tünet jelentkezett, de egyedül nevelve pici gyermekemet nem tudok orvoshoz menni(másik városba kellene utaznom),ezért megint vény nélküli szert vennék. Ön mit javasol?
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Édeklődő!
Sajnálom, de biztonsággal nem tudom megítélni a problémát. Ha úgy látja, hogy gombás a körme a nailner készítménnyel próbálkozhat.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

condyloma - hőemelkedés  2010. július 18. 07:20   #884 

Tisztelt Doktor nő!

21 éves fiú vagyok Megszeretném kérdezni hogy Condylomám van már egy hónapja a végbél nyílásomon és 2 napja hőemelkedésem van lehetséges hogy a HPV vírustól van legyengült az immunrendszerem? válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!
Nem valószínű, hogy a hőemelkedés hátterében HPV vírus áll. Vizsgáltassa ki magát. A condylomát szedesse le.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Anyajegy  2010. július 18. 07:18   #883 

Tisztelt Doktornő!

mindig is sok anyajegyem volt, de az elmúlt 2 évben még több lett, azóta szerencsére nem gyarapszik. 22 éves vagyok, vannak az orvosom által még gyerekkoromban fehér anyajegynek nevezett anyajegyeim, amik hagyományos anyajegyből képződtek. Fontos lenne megnézetnem az anyajegyeimet orvossal? Nem napozok sosem, amennyire lehet kerülöm is, de nem tudom, hogy a sok anyajegy mennyire veszélyes, illetve lehet-e TB támogatással leszedetni, vagy csak azokat, amik veszélyes helyen vannak.
Üdvözlettel
Csilla


Kedved Csilla!
Akinek nagyszámú anyajegye van veszélyeztetettebb abból a szempontból, hogy valamelyik elfajul. Rendszeres önvizsgálatot, évente bőrgyógyászati kontrollt igényel.
A sérült, irritálódott anyajegyet bőrgyógyászati vizsgálat után sebészetenn távolítják el.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Korpás fejbőr  2010. július 18. 07:14   #882 

Tisztelt doktornő!

Korpás fejbőröm van, többször voltam doktornál, mostmár mindig ugyanazt a kikevert kenőcsöt írja fel, mert azt mondja mást nem tud. De nem segít sokat. Jelenleg Naturlan kénes krémsampont használok, attól legalább nem pattog ki nagyon a homlokom széle, de a korpám sem múlik el rendesen. Más samponoktól egy idő után, kb. 3-4. mosás, kipattogzok, csak a nivea és a seborin volt elviselhető. Tudna ajánlani nekem valami megoldást? Sajnos nincs annyi pénzem, hogy márkásabb, 2000 ft-os samponokat használjak.
Köszönettel
Katalin


Kedves Katalin!
Ha erősen korpásodik a fejbőre, megkísérelhető pakolás vagy hajszesz.
Ezek receptkötelesek.
Számos gyógysampon áll rendelkezésre pl. Node DS, Kerium, gyógyszertárban kaphatók. Régi olcsó készítmény a Detergens sulfuratum de ezt is fel kell írni.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

Pattanások  2010. július 15. 14:15   #881 

Kedves Teodóra!

Egy nagyon zavaró problémával fordulok Önhöz! 27 évesen még mindig pattanásos az arcom. Hiába használok akármit, ideig-óráig hatásosak csak. Próbáltam már ezer féle terméket, olcsót, drágát, olyat, amit reklámoznak, olyat amit nem stb. Zynerit-et is, de az sem segít...

Nem ronda az arcbőröm, nincs teli, de a homlokomon van sok, illetve ahol kezdődik a fejes hajbőr.

Ráadásul úgy vettem észre, hogy a fejem is van néhány... :( Szeretném megkérdezni, hogy a pattanásos fejbőr okozhat-e hajhullást, ugyanis eléggé hullik a hajam. Vagy ez a hajfestéknek tudható be inkább? Esetleg mindkettő?

Kozemetikusom ajánlotta a Roaccuttan nevű gyógyszert, amit bőrgyógyásszal lehet feliratni. Mi a véleménye róla?

Segítségét előre is köszönöm!

Szép napot!
Üdvözlettel,
Viktória


Kedves Viktória!
Leírása alapján a Roacutant az Ön számára nem tartom indokoltnak, túlzás lenne. Ha a haja is fokozottan hullik, androgen túlsúly is felmerül. Ebben az esetben a legjobb választás az antiandrogen tartalmú fogamzásgátló, amennyiben erre szükség van a fogamzásgátlás szempontjából is. Ha nincs erre szükség, marad az elhúzódó antibiotikum kezelés, vagy a külső készítmények, ezek azonban személyes vizsgálatot igényelnek, receptkötelesek.
Üdvözlettel: dr. Bánfalvi

előző oldal 45. oldal következő oldal