Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Timár Tibor
Dr. Timár Tibor válaszol
Dr. Timár Tibor
gyermekgyógyász szakorvos, fül-orr-gégész szakorvos
fül-orr-gégész gyermekgyógyász
előző oldal 127. oldal következő oldal
mandulagyulladás havi rendszeressé  2012. február 13. 09:29   #2540 

Tisztelt DR. Timár!

Kislányom 19 hónapos. Egy éves kora óta havi rendszerességgel tüszős mandulagyulladás kínozza. minden alkalommal antib. szed (curam duo 2x, augmentin duo, cekloretta, suprax 3x) Legutóbb gyorsteszten kimutatta gyermekorvosunk a staphilococus és a streptococus bakt. is, bár nem volt túl határozott az eredmény. vittem már szakrendelésre is, torokleoltása negatív lett, igaz 4. napja ette a supraxot.
A kérdésem, h mennyire szokványos az esete, mert bár a gyermekorvosunk, és a szakorvos szerint is a szőke, világos bőr teszi hajlamossá, én mégis nagyon aggódom. Hová, és mikor lenne érdemes elvinnem, ragaszkodjak e több vizsgálathoz, vagy egyszerűen fogadjam el a hajlamát, es csak figyeljek oda h mindig maradéktalanul meggyógyuljon?
Köszönettel: Holl Zsuzsanna


Kedves Kérdező!

19 hónapos gyerekben nem fordul elő tüszős mandulagyulladás. Staphylococcus gyorsteszt nem létezik.
Ezek miatt használható tanácsot a távolból nem tudok adni. Végig kellene nézni esetleges leleteit.

Üdv.

TT

Gréta4  2012. február 13. 09:26   #2539 

Tisztelt Doktor Úr!

A napokban gyermekem (4 éves) fején duzzanatot észleltem, elvittem az orvoshoz és röntgenfelvétel után azt közölte velem, hogy az egyik oldalt a koponyaboltozat vékonyabb és ugyanazon az oldalon szilva nagyságú duzzanat látható. CT vizsgálatra küldte a gyereket tovább (annak még nincs meg az eredménye). A diagnózisba a következőt írta: Pacchioni granulatio okozta benyomatnak felel meg.
Annál is inkább foglalkoztat a dolog, mert nem ütődéstől van a duzzanat, de nem tudjuk, hogy mitől. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet ez? Valamint azt szeretném megtudni, hogy a diagnózisban szereplő szöveg mit takar konkrétan?
Tisztelettel:

Anita


Erről nem tudok eleget.

aggodo anyuka  2012. február 12. 17:40   #2538 

Kedves Doktor Úr!
3 éves kisfiam most kezdi meg az óvodát amit nagy aggódás övez mert elkezdett már ugyan beszélni de azt korátsem érti meg mindenki vagyis szinte csak én.A Dédnagyi szerint valami probléma lehet vele mert még nem érthetöen beszél.Hozzá tenném,hogy mi szülők is későn kezdtünk el beszélni így én genetikára gondolnék.Az Óvoda vezető nyugtatott,hogy ott majd rá lesz kényszerülve.Félek,hogy nehogy ebből hátrány legyen.Mit tegyek?Aggódjak?Logopédushoz hogy vigyem ha nem érti meg Ö se.Válaszát előre is köszönöm.Kata


Kedves Kérdező!

Valóban sok gyerek meglódul az óvodában, majd csak menni fog.

Üdv.

TT

rekedt, lazas  2012. február 11. 16:22   #2537 

Tisztelt Dr. Ur!
A negy es fel eves kislanyom szerdan furdoruhaba furdott otthon, mert ugy szeretett volna furdni mint a strandon es az apukaja rogton toppot is adott ra. Tiz perc utann en is beneztem, hogy hogy furdik es ok nagy boldogan mondjak, hogy a viz jo meleg, csak nem figyelt a ferjem arra, hogy a hatan is vizes a topp es a mellkasan is es megfazhat. Masnap eljottunk egy tanyara hasonlito elszigetelt helysegbe, ahol se orvos se gyogynovenyes nincs, es a kislanyom, ahogy kell, jol belazasodott(max 39 fok), es nagyon be is rekedt.Van nalam augmentin bis, amit elkezdtem adni neki is nurofent, meg metilinkkekes torokfertotlenitot.Az itteni emberektol kaptam utilapit, bodzat, zsalyat es kamillat, es ezekbol keszitett teat adok neki.Este fogunk kapni szalbutamolt is, hogy ha ugy van legyen, de az lenne a kerdesem, hogy ha tisztanak hallom a legzeset es nem is nagyon kohog, akkor meg mit kene csinalni, hogy gyogyuljon hamarabb,mert meg holnapig itt leszunk?
A valazsat elore is koszonom!
Tisztelettel egy aggodo anyuka!


Kedves Kérdező!

Már így is sokkal többet tett a szükségesnél.

Üdv.

TT

mütét után  2012. február 10. 21:15   #2536 

tisztelt doktor úr! lányomat 1 hónapja mütőtték orrmandulával,ma elkezdett nagyon folyni az orra, és köhögni,egyszer szárazon, egyszer pedig mintha felszakadna neki picit hurutossan, azt szeretném kérdezni doktor úr mit tanácsol a köhögésre mit adjak neki.porszivós orrszivot szabad már használni?köszönöm előre is.zaholáné


1 hó után a seb már begyógyult.

Légzésfigyelő  2012. február 8. 20:10   #2535 

Kedves Doktor Úr!
Fiam 6 hónapos,4009grammal született.Most 8270gramm.A problémám az,h mostanába gyakran megszólal az Angel Care légzésfigyelő.Eddig mindig napközbe szólalt meg és tévesen,mert lemocorgott róla.Ma viszont megint megszólalt.De csak a figyelmeztető jelző még.Nem mozdult el róla,de amikor sípolt egyet fiam oldalra fordult és köhögött.Nem ébredt fel,hanyatt fordult és aludt tovább.A légzését ahogy néztem egyenletes.Ő nagyon mohó és bukós baba.Téves lehetett?Aggódnom kéne?Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:Nikoletta


Ez a légzésfigyelő a legnagyobb marhaság.

tina  2012. február 8. 20:09   #2534 

TISZTELT DOKTOR ÚR KÉRDÉSEM AZ LENNE KISFIAM HÉTÉVES LENYELT EGYBE EGY CUKORKÁT OLYAN KIS KÖRÖM UJJ NAGYSÁGÚT SEMMI BAJA DE HONNAN TUDOM HOGY BIZTOS LECSÚSZOTT NEKI IVOTT ÉS EVETT RÁ.VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM


Ha egyből nem csúszott le, azóta már elolvadt.

bárányhimlő és kullancs e. oltás  2012. február 8. 14:28   #2533 

Tisztelt Doktor Úr!

Kisfiam 15 hónapos, megkapta az eddigi kötelező oltásokat + a gyerekorvosunk javaslatára a Meningoc. és Pneumoc. oltásokat is. Most a Dr.nő és a védőnő javasolja, hogy 2-3 hónap múlva adassam be a Bárányhimlő és a kullancs e. elleni oltásokat is. Így áprilisban kapná az első bárányhimlő és kullancsoltást, májusban a 18hós kötelező oltásokat + az ismétlő kullancsot és kb. augusztusban a második bárányhimlőt. ( Kisfiam szeptembertől bölcsis lesz ). Én laikusként kicsit aggódok, hogy ennyi oltás egy ilyen kis gyerek szervezetét, immunrendszerét nem viseli meg? Vagy esetleg lehet hosszútávon nem várt hatása?

Szeretnék több álláspontot meghallgatni mielőtt döntök, ezért előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel:
B. Detti


A gyermek szervezetét nem viseli meg az oltás.

Mellkasi fájdalom 21 évesen: szív v  2012. február 7. 20:21   #2532 

Tisztelt Doktor Úr!

21 éves fiú vagyok, február 2-án csütörtökön vettem észre, hogy kicsit fáj a mellkasom, nyomásérzést tapasztaltam. Pénteken is éreztem, az egyetemi orvos megvizsgált, sumetrolint írt fel. Még aznap hazautaztam Pestről Székesfehérvárra, és otthon észrevettem, hogy inkább a bal oldalon fáj, és megijedtem, hogy a szívemmel lehet valami.
Elmentem a háziorvosomhoz, akinek elmondtam a tüneteket, megvizsgált, kaptam fortedolt és coderitet. Ezután eltelt a szombat, szedtem a gyógyszert, a fájdalom hol abbamaradt, hol visszajött.
Vasárnap kora reggel bementünk a sürgősségire mert megint éreztem ezt a nyomásérzetet a bal oldalon (valamiért ott jelentkezik, illetve néha-néha a szegycsont alatt, de az el is múlik).
Vettek vért, a vérképemmel minden rendben, mellkasröntgen negatív, EKG is rendben volt.
A végén a doktornő elmondta ezeket, én rákérdeztem arra hogy akkor a szívem rendben van-e, ő mondta hogy nagyon fiatal vagyok ahhoz, hogy ilyen bajom legyen, és az EKG is negatív volt. Megkaptam az ekg papírt és a zárójelentést, amiben az van, hogy pleuritis (mellhártyagyulladás), de a tüdőm hangja is rendben volt.
A fájdalom nem erős, hanem egy folyamatos nyomásérzés, mintha lenne ott valami. A jobb mellemnél érzem, néha a szegycsontom is szúr egy picit, de az nem tartós, csak egyet szúr és utána órákig semmi.
Vasárnap este (most, amint írom a levelem) is szintén így érzem, mellkasi nyomás, bal oldalon, emellett néha büfögéskényszerem van (mintha levegő szorult volna a gyomromba), illetve hurutosan köhögtem.
Tegnap hétfőn nem volt problémám, néha éreztem csak, viszont ma, kedd délután is éreztem a fájdalmat, ismét inkább bal oldalon. Emellett eléggé fáradtnak érzem magam, enyhe hőemelkedésem van.
Az lenne a kérdésem, hogy doktornő szerint kell félnem attól, hogy a szívemmel van valami, vagy tényleg csak valami légzőszervi betegség (Olvastam olyat, hogy ilyen hosszú ideig nem szokott fájni mellkas szívgond miatt, de nagyon aggaszt a helyzet, és meg is ijedtem rendesen). Illetve olvastam arról, hogy ilyen tünetet szívizomgyulladás és érszűkület is okozhat, és emiatt is eléggé félek. Erre mekkora esély van? És mit lehet rá szedni? Vagy csak tényleg mellhártya vagy tűdőgyulladás lehet? Azért zavar,mert akkor mért csak a bal oldalon fáj?
Kérem segítsen megmondani, mi lehet a bajom!

Nagyon szépen köszönöm előre is a választ!

Üdvözlettel: István


Kedves István!

Önnek aligha van betegsége. Ha akarja, hogy erről meggyőzzem, jöjjön el egy vizsgálatra.

Üdv.

TT

alacsony hemoglobin  2012. február 7. 20:19   #2531 

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hónapos kisfiam laborleletét ma kaptuk kézhez, erről érdeklődnék: az absz. lymphocyta szám 6,03 (0,60-3,40), az Eosinophil 6 (0,00-5,00), a vörösvértest szám 3,28 (4,00-6,60), a hemoglobin 108,00 (150,00-240,00), a haematokrit 0,291 (0,480-0,690). Eredetileg a hemoglobin miatt kellett vérvételt ismételnünk, mert alacsony volt a 4. napon is, amikor hazajöttünk a kórházból. Viszont más eltérések is vannak, utalnak ezek valamire Doktor Úr szerint? Van valami tennivalónk? Válaszát köszönöm: L. Vivien


Laborlelet csak egyben értékelhető, ráadásul a páciens ismeretében.

2 és fél hónap  2012. február 7. 17:49   #2530 

Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 10 hetes 4200 gramm a háziorvosunk nem oltotta be még a 2 hónapos kötelező oltással!Azt mondta hogy nem lehet 5 kg alatt de a másik kislányom se volt 5kg csak 4kg és mégis megkapta!Mennyiben jelent ez egy orvos számára kockázatot,illetve megkaphatja-e a kislány az oltást vagy tényleg nem lehet?

Köszönettel:Réka


Kedves Kérdező!

Bár nem tudok ötkilós szabályról, nincs ok sietni.

Üdv.

TT

P. Péter  2012. február 7. 16:36   #2529 

Kedves Doktor úr,

hat napja kedden estem át egy kisebb orrműtéten, ami ha jól tudom a septum nevű porc helyzetét korrigálta. 40 éves vagyok. Valamikor pici gyerekként történhetett egy sérülés aminek következtében az egyik orrlyukamat, kívülről alulról láthatóan 80 %-ban elzárta a ferdén álló porcos rész.

A múlt héten tehát ezt korrigálták. Szombaton jöttem ki a kórházból. Levegőt nem nagyon kapok még rendesen, minden be van dagadva még. Kérdeztem a kezelő orvosomat, hogy miért látom azt, hogy a lyuk méretete nem lett továbbra sem teljes, hanem csak javult a helyzet. Illetve lehetséges-e, hogy a gyógyulás folyamán, vagyis mot visszaalakul a porc.

Ő azt válaszolta, most nem tud tenni semmit, Pénteken ráérek visszamenni kontroolra.

Nos van egy olyan érzésem - és a kérdésem is erre irányul - lehetséges lenne-e most kitámasztania porcot, hogy a rögzülés során jobb pozícióban legyen. Félek péntekre még rosszabb lesz a helyzet és elszalasztok egy lehetőséget, ha most ezt nem tesszük meg.

Köszönettel előre is a válaszáért,

P. Péter


Ilyen lehetőség nincs, nem lehet elszalasztani.

Üdv.

TT

Anna  2012. február 7. 16:35   #2528 

Köszönöm Doktor Úr gyors válaszát,sajnos nem tudjuk Önt felkeresni mert Hajdú-Bihar megyében lakunk,de legalább tudom,hogy nem az állandó tünet elnyomás a megoldás.Ha nem sikerül itt megyén belül megoldást találni mindenféle képpen igénybe venném a Doktor Úr segítségét és a fórumon keresztül kapcsolatba lépek Önnel.Köszönettel Anna


Nem egészen értem ezt az "állandó tünet elnyomást".

Anna  2012. február 7. 13:31   #2527 

Tisztelt Doktor Úr!Kisfiam manduláit decemberben kivették állandó gyulladásban volt ami elhúzódó középfülgyulladást is okozott.reméltem majd a műtét segít és nem kell hetente a fülészetre mennünk,de két hete ismét fájt a füle amire kapott gyógyszert pénteken vissza vittem meggyógyult,ma reggel ismételte fájt a füle vissza vittem középfülgyulladás nem gennyes.Kérdeztem doktornőt mitől mikor nincs mandulája és az orra sem folyik,választ nem kaptam.Bele kell ebbe törődnöm,hogy a gyereknek minden héten fáj a füle?Doktor Úr szerint milyen vizsgálatot kérhetnék,hogy kiderüljön mi a baj?Köszönettel Anna


Kedves Kérdező!

Nem kell beletörődni, de nem a mandula okozza ezt a gondot, ahogy most már Ön is látja.

Szívesen megvizsgálom.

Üdv.

TT

Kata orrvérzés  2012. február 7. 13:30   #2526 

Tisztelt Dr. Tímár Tibor úr!
7 éves kislányomnál már 3 éves kora óta jelentkezik az orrvérzés. Eddig úgy-ahogy lekezeltük, viszont tavaly 15 alkalommal vérzett az orra. A legtöbbet szeptember-október-novemberben. Az orrvérzések intenzitása változó. Általában 5-10 perc alatt eláll, de a durvábbak 30 percnél is tovább tartanak. A legutóbbinál pl. már mindkét orrlyukából folyt a vér. Három alkalommal voltunk "edzésen", kipróbáltuk az Emofix-et, a Coldastop-ot, a Rutascorbin-t is. Pár napja a szakrendelőben "elégették" az egyik eret valamilyen kristállyal + Unguentum nasale használatát írták elő. Vérvételre is kértem beutalót, mert az interneten elég sok "rémisztőt" is olvas az ember. Mivel a kislányom is jelen volt, ezért nem mertem megkérdezni a főorvos asszonyt, hogy: az elégetett ér szerepét átveheti-e egy másik, és esetleg (mivel még nem tudjuk az orrvérzések pontos hátterét) nem kaphat-e agyvérzést, mert a felgyülemlő vér esetleg másfelé próbált "kitörni".
Tisztelt Doktor úr! Kérem szíves válaszát, véleményét, és hogy milyen vizsgálatok elvégzésére van még szükség.
Köszönettel:
Csicsmann Szilvia


Kedves Kérdező!
Ez nem veszélyes, csak kellemetlen állapot. ha eljönnének, elmondanám, hogy hogyan kell elállítani az orrvérzést.

Üdv.

TT

torokfájás, nyelési probléma  2012. február 7. 13:28   #2525 

Tisztelt Doktor Úr!
Először is köszönöm, hogy időt szán levelem elolvasására és megválaszolására.
19 éves vagyok. kisebb nagyobb megszakításokkal 2 hónapja fáj a torkom. Az első pár hétben nem mentem orvoshoz, gondoltam hátha elmúlik magától, házi praktikáktól. Aztán elmentem háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy torok-mandulagyulladásra 2féle antibiotikum van(amoxicillin és augmentin) én az utóbbit kaptam 500mg-osat 7napig szedtem. És még közölte azt is, hogy nem olyan súlyos, mint ahogyan én gondolom(ekkor még csak nehezen nyeltem) ez 3 hete volt. nem használt, sőt újabb tünet jelentkezett: előfordul, hogy nem tudok nyelni és kiszárad a szám, ez magától elmúlik. Egy hete elmentem fül-orr-gégészhez, aki azt mondta, hogy nem tudja mitől lehet ez egy kis garat vérbőt lát, de az nem okozhatja, semmilyen kezelésre nincs szükség. Megkérdezte, hogy meg van-e az orrmandulám, én mondtam, hogy megvan erre annyit mondott, hogy lehet, hogy ki kellene venni. Én hittem neki, de pár napja észrevettem, hogy amikor nem tudok nyelni illetve reggelente rettentően sötét színe van a torkomnak, szálpadlásom egy részének, majd fél/egy óra elteltével elmúlik és nem látszik semmi. a bal garatmandulám kissé fel van dagadva, de nem tüszős. Most már aggódom, hogy valami súlyos. Tudom látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, de mégis megkérdezem, hogy ön mire gondol. Illetve, hogy akkor ezzel a problémával kihez/ mmilyen orvoshoz kellene fordulni.
Segítségét nagyon köszönm
Tisztelettel: Szofi


Ha mandulagyulladásra antibiotikumra van szükség, az mindig 10 napos kell, hogy legyen.
Meg kellene nézni.

garatrák  2012. február 6. 16:55   #2524 

Kedves Dr.-Úr!

Desztilláltvízes kúra alkalmazható garatrák esetén?
http://koncmester.blog.hu/2010/04/10/a_rak_gyogyithato_ii_a_kezeles_fizikalis_modszere

Köszönöm segítségét!

Üdv.: Mónika


Nem.

rota  2012. február 6. 14:07   #2523 

Tisztelt Doktorúr!

Kisfiam 6 hónapos múlt. 3 és 5 hósan megkapta a rota vírus elleni két oltást. Most a 4 éves lányom hányt úgy hogy szombat reggel és vasárnap este. Közte jól volt. Hasmenése nincs még. Ha esetleg rota vírust hozna haza a lányom akkor a kicsi elkaphatja? Vagy hogy ha be van oltva akkor nem kell izgulnom? Még szopik szerencsére, remélem ez is segít.
Renáta


Kedves Kérdező!

Nem valószínű, hogy rotafertőzésről lenne szó, úgyhogy elkaphatja.

Üdv.

TT

köhögés  2012. február 5. 15:43   #2522 

Kedves Doktor úr!
kisfiam 3 éves, kb fél éves kora óta az őszi-téli időszakban nagyon gyakran köhög. ( a nővére ovis, és folyton "hozza haza" a kisebb-nagyobb betegslgeket, amik a kicsin nagyrészt köhögősen jönnek ki.). az első fél évben megijedtem, háziorvosnál rendszeresen megfordultunk, de mindig csak enyhén piros torok, kis megfázás volt szerencsére a diagnózis, és valóban, pár nap és a köhögés elmúlt (akkor jött az orrszívós időszak.) egy hét alatt vége lett, majd kezdődött előlről (ezeket csak azért írtam le, hogy igazából ez egy "szokványos" állapot nálunk.) láza nincs, jókedvű, eszik-iszik, kicsit rekedt. (egyszer voltunk vele Önnél is, másfél éve, szerencsére Ön is ezt erősítette meg, hogy nincs komoly baj.)
a kérdésem, hogy ilyen hidegben szabad kivinnem(most ebben a -8 fokban?)? amúgy rendszeresen vagyunk kint napi 2-3 órát is, hidegben is, de most megint kezdődik egy gyakori köhögéssel járó szokásos betegség. ha sálat teszek az arca elé, az elég? (nagyon sajnálom őt ahogy sírdogálva nézi a havat bentről, de nyilván nem kockáztatnék egy komolyabb betegséget emiatt.) mit javasol?
köszönettel előre is


Egészséges gyereknek nem árt a hideg.

Máté  2012. február 5. 15:42   #2521 

Kedves Doktor ÚR!

Én azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy 4 éves kisfiamnak 2 napja vették ki az ormanduláját.A mütét elviekben jól sikerült,nincs problémánk.Bennem csak egy kérdés maradt.Elővoltunk írva,dobhártya szellőztetésre,a műtéttel egyidejüleg akarták elvégezni kisfiamon.Sajnos még most se tudom,pontossan mi az,csak felületessen.Annyit tudok,hogy
akinek halláscsökkenést okoz a megnagyobbodott ormandula,annál javasolják a fülszelőztetést is.Én végül is nemet mondtam erre.remélem jól döntöttem,és a későbiekben,nem lesz ebből hátránya a kisfiamnak.Sajnos semmi felvilágosítást nem kaptam,pedig 2x rákérdeztem.Az igaz,hogy ha valakinek szelőzetik a fülét,utánna érzékenyebbé válik.Egyépként ez a tubusos eljárás?( beleolvastam az elöző kérdésekbe,ott olvastam)Csak szeretnék megnyugodni,hogy a későbbiekben nem lesz ebből problémánk,hogy én eleneztem.Köszönöm válaszát! V. Tímea


Kedves Kérdező!

Kár, hogy az orvos nem szánt időt az Ön felvilágosítására. Ezt én itt sajnos nem tudom pótolni, a dolog túl komplex.
Gondolom, hogy a dobűri tubusról volt szó,
Én mindkét műtét elkerülésére törekszem, ami általában sikerül is.
Mindenesetre elképzelhető, hogy további kezelésekre is szükség lesz, mert szerintem nem az orrmandula okozza a halláscsökkenést.
Ne aggódjon, nincs a gyereknek olyan nagy baja.

Üdv.

TT

előző oldal 127. oldal következő oldal