Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Andrássy Ilona
Dr. Andrássy Ilona válaszol
Dr. Andrássy Ilona
ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa
csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség
előző oldal 75. oldal következő oldal
Hátprobléma  2010. január 9. 11:18   #1500 

Tisztelt Doktornő!
Kislányom 10,5 hónapos, a háta 2 oldala nem egyforma. A bal oldalon, a háta közepe táján jobban kidomborodik. Ez inkább akkor feltűnő, ha a bal sarkán ül, vagy úgy ül, hogy a bal lába be van hajlítva, a jobb lába viszont egyenes. Voltunk vele egy szakorvosnál, aki azt mondta, hogy a gyermek gerince egyenes, a gerincgörbületek még nem alakultak ki, van egy kis túlsúlya, a háj nem szimmetrikusan rakódott le a hátán. Ez kb. egy hónapja történt. Azt mondta még ezen kívül, hogy sokat hasaljon, és másszon négykézláb. Sajnos nem alszik hason, általában oldalra fordul. Négykézláb sokat szaladgál. Azt mondta, menjünk vissza, ha már járni fog, megnézi még egyszer. Azóta nem igazán javult ez a dolog, így nem nyugodtunk meg. Most már sokat áll, ha valamibe meg tud kapaszkodni, önállóan még nem megy. Önnek mi a véleménye, lehet ez más is, mint a lerakódott háj? Megnézessem esetleg máshol is? Válaszát előre is köszönöm. M. László


Ekkora gyermeknél még előfordulhat aszimmetrikus tartás, ha egyébként nincs kóros csigolyafejlődési rendelenesség. Ha ezt kizárták, nyugodtak várakozhatnak a stabil járás kialakulásáig.

ÉVA  2010. január 9. 11:16   #1499 

Tisztelt doktor nő! Már írtam egyszer önnek 9 hónapos kisfiam problémájáról,hogy most derült ki hogy sajkalába van.Gyógytornára hordtam,de most ajánlotta egy ismerősöm a MANUÁL TERÁPIÁT.elvittük ott azt mondták ,hogy rendbe tudják hozni kisfiam lábát ,a lazító gyógytornát viszont nem ajánlják,inkább árt a lábának mint használ.Doktor nő szerint melyik a jobb kezelés ilyen esetben ?Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel Éva


Látatlanban nem tudok pontos választ adni. Nem tudom, hogy a lazító gyógytorna mit takar. Az igaz, hogy a boka, ill. a láb szalagait nem célszerű túlnyújtani, inkább a gyengébbeket kell erősíteni, de ez egy komplex kezelés, és mint mondtam, nem láttam a gyermek lábát, nem tudom, mit kellene esetleg lazítani rajta.

mit jelent  2010. január 9. 11:11   #1498 

Mit jelent a porcfelszín saját porccal való pótlása?


Ezt célszerű lett volna a kezelőorvosától megkérdeznie. Mindenesetre azt jelenti, hogy a csípőlapátból, vagy a térdizület nem terhelő felszínéről kis csntos alapú porcszigeteket választanak le, és ezt a terhelő felszínre ültetik be.

gerincsérv?  2010. január 9. 11:09   #1497 

Kedves Doktornő!
A héten voltam MR vizsgálaton és a következő eredményt kaptam:
az L.II.csigolyatest alsó elülső j.o.peremében egy 9mm-es, az L.III.csigolyatestben a felső zárólemez alatt egy 7 mm-es kerek T2-n és T1-n is jeldús elváltozás látszik, haemangioma lehet. A kisizületekben mérsékelt degeneratív elváltozások látszanak. Az L.I., L.III. és L.V. discusok épek.Az L.II.discus víztartalma mérsékelten csökkent, dorsalisan kifejezettebb íveltséget mutat. Az L-IV. discus is mérsékelten dehidrált, bal oldalon foraminálisan mutat kifejezettebb íveltséget. Rajtuk egyértelmű körülírt előboltosulás nem látható. DG.Discopathia L.II. et L.IV.
A vizsgálatra a bal láb zsibbadása és derékfájdalom miatt küldtek.
Mit jelent a fent leírt eredmény?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Varga Tünde


Kedves Tünde! Egyrészt vissza kell mennie a kezelőorvosához, mert Ő vizsgálta, és panaszai, valamint a talált lelet és az MR eredmény alapján Ő tudja megmondani, hogy pontosan mi a teendő. Nem kifejezett gerincsérv.

kizsuka  2010. január 9. 11:06   #1496 

Tisztelt Doktornő!

Júliusban aláfordult a bokám, amely másnapra megduzzadt, bekékült és keletkezett rajta egy vérömleny. A röntgen nem mutatott ki semmilyen elváltozást. Azt javasolták jegeljem és kenegessem. Azóta Flectorral kenem ennek ellenére a bokám továbbra is duzzadt, enyhén lila, az állás, járás és az oldalirányú mozgás fájdalmas, estére bedagad. Azóta is viselem a bokavédőt, kegalábbis amíg beérek a munkahelyemre. Novemberben voltam vele a sebészeten, az orvos mindenféle vizsgálat nélkül elküldött kezelésre, amelyre 10 alkalommal el is mentem, sajnos a kezelések nem vezettek eredményre, hiszen az eredeti probléma még mindig fenn áll. Mit tehetnék még a gyógyulás érdekében, vagy legyek türelemmel és egy hosszas gyógyulási folyamat eredményeként "magától" is rendbe jön a bokám?

Előre is köszönöm válaszát!



A ficam annyiban rosszabb a törésnél, hogy a törés mellett a beteg kénytetlen kímélni az izületét, mert nagyon fáj. A ficam mellett meg "vígan" "ugrálunk", 1-2 nap pihenés után, mintha mi sem történt volna. Pedig a szalagok mindkét esetben ugyanúgy sérülnek. Nagy valószínűleg Önnek is szalagszakadása lett a sérülés következtében.Ennek hosszú a gyógyulási ideje. A fáslizás, vagy gumizokni viselése, óvatos, fokozatos, folyamatos gyógytorna is szükséges. (10 alkalom, annyi mint a tóba egy csepp víz)

térd zúzódás  2010. január 9. 11:01   #1495 

Tisztelt Doktornő!
Remélem jó helyre írok. 23 éves srác vagyok. most lesz 1 hónapja, hogy elestem a kádban, és csúnyán megütöttem a térdem. 1-2 napig alig bírtam járni, de utána gyakorlatilag egy sima zúzódásnak kezeltem. egy héttel később lementem edzésre, de a térdem nem bírta és le kellett üljek. hazafelé elég fájdalmas volt így menni. azóta megint ott tartok, hogy olyan érzés, mintha egy sima zúzódás lenne, de néha egy-egy mozdulatnál érzem, hogy még nem múlt el. ha tapogatom a helyét(kb ahol a két térd összeérhet), akkor olyan mint 1 zúzódás. a bőröm belilult még anno, de másban ránézésre nem különbözött a másiktól.
ha elmegyek itthonról, akkor be szoktam kötni fáslival és sport krémmel szoktam kenegetni.
orvosnál még nem voltam vele, de ha nem javul akkor kénytelen leszek.
válaszát előre is köszönöm,
Gergő


Valóban célszerű lenne felkeresni egy szakrendelést, ahol a vizsgálat, esetleg rtg. felvétel után tudnának Önnek megfelelő javaslatot adni a továbbiakhoz.

ropogós gerinc:D  2010. január 9. 11:00   #1494 

Kedves Doktornő,
26 éves vagyok,még egész régen gyerekkoromban diagnosztizáltak egy enyhébb fokú spina-bifida-t.Ez életemben nem okozott semmi különösebb panaszt,sportolok is.De van egy jelenség ami nyugtalanít,és bár tudom ortopéd orvossal kéne megnézetnem,gondoltam azért először írok önnek.A dolog a következő:ha a hátamon fekszek és a bal lábam behajlítom,a jobbat pedig előre fele kinyújtom és le fel mozgatom,akkor a hátam közepén/alján egy erőteljes roppanó hang hallatszik minden egyes láb-leengedésnél.A másik pedig ha egy helyben ülök ugyanabban a pózban egy bizonyos ideig,akkor van hogy "beáll" a derekam,és egy elég masszív roppanást hallani amikor kihúzom magam.Ez hálistennek ritkábban fordul elő.Hát ennyi lenne dióhéjban.
Válaszát előre is köszönöm!


A spina bifida enyhébb formája leggyakrabban csak rtg. melléklelet, önmagában nem okoz panaszokat. A "roppanás" alapja valószínűleg csigolya kisizületi blokk jele. Érdemes kiroppantani többször is, hogy ne rögzüljön. Inkább manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz forduljon segítségért.

Cicuka  2010. január 9. 10:56   #1493 

Tisztelt Doktornő!

Kislányunk 2009. júliusában született koraszülöttként és kétoldali súlyos dongalábbal.
A koraszülött osztályon töltött két hét alatt megkezdték a dongaláb korrekcióját gipszrögzítéssel. A dongaláb folyamatos kezelése -gipszlevétel és gipsztok felhelyezés- a mai napig is folyamatban van. Először hetente, majd kéthetente és végül háromhetente történt a gipszelés. A bal lába erősebb dongaláb, mely nehezebben is viselte a kezelést (rendszeresen megmozdította, hátrahúzta, elfordította a lábát a gipszben, kilépett a gipszből). Jelenleg hat hónapos a kislányunk, a Főorvos Úr az elkövetkezendő két hónapban a gyógytornát és a sín alkalmazását javasolja, majd ezt követően nyolc hónapos korban mindkét lábán feltárásos műtétet lát indokoltnak.
Az alábbi kérdésekkel fordulunk Önhöz, melyekben szeretnénk a segítségét kérni!
Minden kórházban a fent leírtakhoz hasonlóan történik-e a gyógykezelés, más-más kórházakban végzett műtétek és gipszelések technikája között van-e különbség, létezik-e valamilyen alternatív gyógymód, milyen típusú gyógytornát tudna ajánlani?
Válaszát előre is köszönjük!
Tisztelettel Varga szülők


Sajnos a valódi dongaláb (nemcsak tartási rendellenesség) kezelése ilyen elhúzódó, és legtöbbször nem lehet megúszni a műtétet. Napjainkban csaknem teljesen egységesen kezelik a dongalábat, ha ennyi idő alatt konzervatívan nem gyógyult meg, csak a műtéti alternatíva marad.

meniscus  2010. január 9. 10:53   #1492 

Kedves Doktornő!

A térdemet már többször műtötték, 1x feltáró artroszkópiát és 2x keresztszalag-pótlást végeztek. A legutóbbi BTB pótlás májusban volt. A tavalyi MRI már kimutatott egy Baker cystát, de azt az orvos nem műtötte meg, mondván, majd elmúlik, ha stabilizálódik a térdem. Azóta is fáj a térdem, ezért újra elküldött MRI-re. Eredménye: LCA plastica utáni állapot. A fémanyagaok keltette műtermékek miatt a vizsgálat korlátozottan értékelhető. Az elülső keresztszalag biztonsággal nem megítélhető, folytonossága jelen vizsgálattal nem követhető. A hátsó keresztszalag megtartott. Az ízfelszíni porcok helyenként elvékonyodnak. Chondropathia. A lateralis meniscus homogén. A medialis meniscus hátsó szarvában degeneratio jelei láthatók. Recessus suprapatellarisban kevés felszaporodott folyadék van. A poplitealis hajlatban kis Baker cysta van.

Még mindig járok egyéni gyógytornára, heti 2-3x, a sérülés 4 éve történt. A meniscus degeneratio jelentheti a szakadást, vagy annak csak az előszobája? Gondolom, ha eddig nem múlt el a Baker cysta, magától ezután sem fog, viszont egyre többször "durran be" a térdhajlatom és semmilyen krém nem segít, amit eddig próbáltam, illetve az Aflamin sem oldotta meg. Térdelni nem igazán tudok a műtétből kifolyólag. Ön szerint egy újabb artroszkópia segítene?
Korábban legalább 5 féle porcjavítót kipróbáltam, de nem éreztem hogy használt volna. Az injekcióban kapott porcjavító vajon segíthet a fájdalmon? Aktívan sportolok/nék, de ez a sérülés évek óta akadályoz benne, szeretnék végre gond nélkül mozogni.

Köszönettel,
Loriana


Kedves Loriana!
Egy operált izület már sohasem lesz olyan, mint a sérülés előtt. Sajnos mindig lesz valamilyen panasza ez után is. A "Baker cysta" megjelölés csupán az izületi tok lazasága miatti okozott folyadékgyülemre utal, ez is a sérülés következménye. Ezt nem lehet műtéttel megoldani. A porcjavító sem csodaszer, csak csökkentheti a tüneteket, panaszokat, nem szünteti meg. Sajnos azt kell mondanom, hogy valamennyire meg kell barátkozzon ezzel az állapottal, és csak a fájdalomhatárig terhelni.

Erika  2010. január 9. 10:28   #1491 

Tisztelt Doktornő!
51 éves nő vagyok. Néhány hete fájdalmat érzek a keresztcsont, farkcsont tájékán, ami a bal comb hátsó részébe és a fenék, csípő felé is kisugárzik. A fájdalom egyre erősödik, s fájdalomcsillapítókra sem szűnik igazán. Az említett területen kis kidudorodást is érzek, látok.
A fájdalom megjelenése után, később székelési zavarok is felléptek. / Mintha egy akadály lenne, és az nem engedné a székletürítést./
Mozgás, ülés, állás során is folyamatosan érzem ezt a fájdalmat, csupán akkor enyhül kicsit, ha lefekszem.
Évekkel ezelőtt erősen a fenekemre estem. Ön szerint lehet ennek köze ehhez a fájdalomhoz?
Kérném a tanácsát, mi okozhatja ezt? Kihez, hová forduljak?
Köszönöm!
Üdvözlettel:Erika


Javaslom, hogy mielőbb keressen fel egy ortopéd szakorvost, mert ez nincs összefüggésben a korábbi balesettel

kinövés  2010. január 7. 11:26   #1490 

Tisztelt Doktornő!

Húszas éveim elején járó túlsúlyos nő vagyok. Egy ideje észrevettem hogy valami megváltozott a jobb lábfejem oldalán. Először egyszerű bütyökre gyanakodtam. Aztán jobban utánanéztem. Ez a bütyök megjelenésének helye alatt található közvetlenül és nem a gyárilag ott lévő csontok kidudorodása hanem olyan mintha odanőtt volna egy kis kemény gombóc a bőröm alá. A kezemmel tudom külön mozgatni. A lábujjam se hajlik befelé, ahogy azt egy jó bütyöktől elvárná az ember. A másik lábam teljesen normális.
Se szűk cipőt se magassarkút nem hordok. Nem tudom, hogy számít- e de olyan hat éve elcsúsztam a fürdőben és a nagylábujjam erőből nekicsúszott a kádnak. Utána feldagadt és nem tudtam normálisan mozgatni hónapokig, azóta pedig úgy ropog mint másnak az ujjai. Amúgy se fájdalommal se már zavaró tünettel nem jár, csak úgy ott van.
Persze van egy kis lúdtalpam is.
Kicsit meg vagyok ijedve és egy jó ideig nem lesz alkalmam orvoshoz menni.

Előre is köszönöm a válaszát!


A boltozat süllyedése miatt megváltozott csontok helyzetének megfelelően az izom húzása is változik, ez deformitással, a terhelésnek kitett területen nyáktömlő, bőrkeményedés, majd csontos elváltozás kialakulásával jár. Azt írja, hogy túlsúlyos. Célszerű lenne vagy betétet /sajnos nem írható fel vényre/, vagy MBT cipőt viselnie a további deformitás kialalkulásának késleltetésére.

Bokaficam síelés  2010. január 7. 11:21   #1489 

Köszönöm a válaszát.
Nos, egy hétig fekvő gipsz volt a bokáján ezt követően alkalmazza a fáslit, egész nap iskolában van. A kezelőorvos sok pihenést és vizes ruhát javasolt. Esténként fájlalja egy kicsit, de nincs bedagadva. Mégegyszer köszönjük válaszát.


A fáslizást továbbra is szükségesnek gondolom, de nem kapott egy ún. félmerev bokarögzítőt? Gipszsín után célszerű lett volna. Csak óvatosan síeljen.

monalisa  2010. január 7. 11:20   #1488 

Tisztelt Doktornő! Jan.5-én az Ön által kért orvosi leleteket küldeném: 2009 09.16:rtg:A jobb térdizülete alkotó csontok épek. Jav.pihenés,felpolcolás. 2009.10.02:Térd URH Eredmény:A jobb ligamentum patellaen laesiora utaló elváltozás nem látható.A femur pocboritása megtartott. Meniscusoképnek látszanak. A suprapatellaris recessusban,annak lateralis részében kis mennyiségű,pathológiás folyadékgyülem látható,valamint megvastagodott,hyperemiás synovium. A recessus medialis részében is egy 25mm hossszú,szalagszerű folyadékgyülem is elkülönül.A fossa popliteában Baker-cysta nem látható. Jav:Antireumatikum,reumatológiai vizsgálat./Térdmerevítő/ 2009 10.30:Panaszai csökkentek,Jav Ots NYAiD és ennyi. Ezen leírtak alapján kérem a Doktornő válaszát az előző kérdéseimre válaszolni szíveskedjen. Előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel:Bíróné


Üdvözlöm. A sérülés/rándulás következményeként az izületben folyadék szaporodott fel, valószínűleg a szalagok megnyúltak, azokban is lehetett bevérzés. Ennek sajnos ugyanúgy 6-12 hét a gyógyulási tartama, mint a törésnek, azzal a nehezítettséggel, hogy a törés jobban gyógyul. Itt a szalagoknak kell megerősödniük, hogy ismét stabilan tudják tartani az izületet. Célszerű combizom erősítő gyakorlatokat végezni az izmok erősítésére.
Továbbra sem tudok arra a kérdésére válaszolni, hogy a folyadék felszívódott-e, mert ehhez mindenképpen fizikális vizsgálat szükséges.

Bokaficam síelés  2010. január 6. 20:06   #1487 

Tisztelt Doktornő!
Kislányunknak 5 hete kificamodott a bokája. Kb. 2 hét múlva menne síelni egy megnyert pájázat útján, 1 hétre. Engedjem-e hogy elmenjen?
Válaszát előre is köszönöm!


A kezelőorvosa mit mond? Mekkora volt a ficam? Kellett-e rögzíteni, vagy csak borogatni, fáslizni? Úgy tudom a mostani sícipők jól fogják a bokát, ha nincsenek fájdalmai, nem dagad a bokája, megpróbálkozhat a síeléssel, de figyeljen oda a fájdalomra és akkor pihenjen.

medence?  2010. január 6. 20:03   #1486 

Kedves Doktornő!

-Az lenne a problémám hogy a hátam a derekam folyton fáj gerincferdülésem van de sportolok rendszeresen kérdésem hogy ártok ezzel vagy használ?Másfél kilós kézi súlyzókkal edzek hátra mellre mindenhova.
-Régebben ideg vagy hideg vagy hirtelen mozdulat miatt elég sűrűn becsípődött az ideg hol a nyakamnál hol a lapockámnál hol a derekamba mára ezek a panaszaim csökkentek.
-Egy hete nagyon megütöttem a derekamat azóta sem javul erős zúzódás lehet.Pihentessem vagy kímélő mozgást végezhetek?Voltaren dolot szedtem be 10 szemet és a kenőcsöt használom de semmi javulás.A fenti gerincet tartó izmok be vannak feszülve húzódik az egész és nagyon fáj lehajolni csak nagyon nehezen és lassan tudok.Mikorra fog ez nekem helyre jönni?Hogyan tudnám meggyorsítani a javulást?Vizes borogatást lehet deréktájra alkalmazni?


1: mennyi idős? A gerincferdülés mellett felnőtt korban nyugodtan lehet bármilyen sportot végezni, ha az nem súlyemelés.
2: nem tudom, milyen gyorsan regenerálódik, de az ütés után bizony jó darabig lehetnek panaszai. Célszerű egy kicsit kímélni, csak a fájdalom határig mozogni. Borogatni lehet, és bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs alkalmazható. Legyen türelmes, meghozza a gyümölcsét!

csípő  2010. január 6. 19:59   #1485 

Tisztelt Főorvos asszony!

6 hónapos kislányom két hónapos korától egy hónapig terpesznadrágban, majd két hónapig Pavlik kengyelben volt, ez idő alatt a II/b, II/b fokozattól az I-es fokozatig jutott, a kengyelt már egy hónapja nem kell viselnie, csak tornáztatnom kell. Most azonban a kontrollon röntgent csináltattak, ami alapján a doktor úr megállapította, hogy mindkét vápatető jól fejlődik, a bal csontmag kisebb. (La: 90/90) Három hónap múlva kell kontrollon megjelennünk. A röntgent végző hölgy azt mondta, három havonta röntgenezik majd a kislányomat. A petefészkeire nem tettek takarást, mert az "elmozdul, ha a baba sír". Meg vagyok ijedve attól, hogy háromhavonta röntgenezzék a gyereket. Lehetséges lenne esetleg magánrendelésen ultrahanggal követni a csontmag növekedését vagy arra ez nem alkalmas?

Köszönöm válaszát: budapesti anyuka


Miért kellene 3 havonta rtg.-t készíteni? Úgy látszik, ahol jártak, még egy kicsit el vannak maradva a jelentől. Nem szoktunk. Az UH alkalmas az izület fejlődésének követésére, és ma már csak azért készítünk rtg. felvételt a Pavlik kengyel kezelés befejezésekor, hogy biztosan tudjuk értékelni és dokumentálni az eredményt. Az, hogy a csontmag fejlettsége még nem megfelelő, az a betegség következménye, ezt az eredményt várjuk ilyen esetekben. Nem kellene rtg.-ni.

Kar fájdalom  2010. január 6. 19:54   #1484 

Tiszteltt Doktornő!
Lassan 1 éve fáj a jobb felkarom, sokszor bizsergő érzést is tapasztalok. Előfordul, hogy akkora fájdalmam van, éjszaka sem tudok aludni tőle. 9hónapos koromban megégettem a jobb tenyerem azóta 3 műtétem volt. Most 24 éves vagyok. Lehet valami összefüggés a kettő között?
köszönettel:Török Ildikó


Nem hiszem, hogy ezzel van összefüggésben. Mindenesetre célszerű lenne megmutatnia magát szakorvosnak.

Szalag  2010. január 5. 19:38   #1483 

Jó estét tisztelt doktornő!Abban szeretném a segítségét kérni hogy állandó szalag melletti munkát végzek ami fizikai munka , egész nap görnyedt hajlott testhelyzetben vagyok , nehezen vagy egyáltalán nem tudok egy műszak alatt elmenni wc-re.Augusztus elején jobb oldali vesémben apró kő vagy homoktömörülést állapítottak meg , szedtem rá a Rovatinexet de többször görcsöltem rosszul voltam elmentem megint orvoshoz/privát/ de azt mondta hogy semmi nincs a vesében hanem ez a panasz a gerincem miatt van de már egész nap tartó övszerű görcsölő fájdalmaim vannak ami már sokszor levegővételre fokozódik .Nem lehet ez estleg hasnyálmiriggyulladás /amim volt évekkel ezelőtt/vagy ez a vesém miatt van?Elkezdtem járni gyógymaszírozásra is de tanácstalan vagyok mert nincs más munkalehetőség de hihetelen erőss vegyszrerkkel dokgozunk amik ragasztók.Válaszát előre is köszönöm!


Ha a többit kizárták, akkor a panaszait valószínűleg valóban a rossz testtartás miatt kialakult izomgörcsök okozzák. A maszírozáson kívül meg kellene tanulnia egy gyógytornát, amivel kompenzálni tudná a rossz testtartást, és ami mellett megszűnnének a panaszai. A belgyógyászathoz már nem értek.

lapocka  2010. január 5. 19:34   #1482 


Kedves Doktorno!

2 evvel ezelott nagyon lefogytam, kb 165 cm es 55kgrol 48kgra, azutan rendbehoztam magam, normalisan eszek nagyjabol( az atlagom eddig 55kg volt, igaz, neha jojoztam 2-3-kg-ot), illetve 2-2.5 honapja meg is hiztam (167 cm) 55kg-rol 62re.
Az a problemam van, hogy nem ertem, mert megvagyok hizva es a lapockaim kiallnak. a testemhez kepest alig van valami "koverseg" a nyakamtol a mellemig elol-hatul, ami nagyon zavar. a fenekem megnott, hasamon koverseg is eleg sok van....
nem tudom, hogy ez mit valtoztat, de haspuffadassal kuszkodok mar evek ota.
az lenne Onhoz a kerdesem,hogy valamit tudok-e tenni az ellen, hogy ne alljanak ki a lapockaim ( evessel nem akarok foglalkozni, mert nem akarok meg tobbet hizni) ?
es egy utolso kerdes. az arcom is eleg koverke, pedig a testalkatomhoz kepest ennyire nem kene, es nagyon zavar ... ez ellen lehet tenni valamit ? 16/ L

elore is koszonom a valaszokat!


A teltséggel, "kövérséggel" nem tudok érdemben foglalkozni, ezt Önnek kell rendeznie. De a lapockája a hízástól nem fog kevésbé kiállni. Azt csak a lapocka rögzítő izmok, hátizmok erősítésével tudja elérni, hogy ne álljanak annyira ki. Forduljon gyógytornászhoz.

lordozis  2010. január 5. 19:32   #1481 

T. Doktornő!
Egy kérdésem lenne: mi az oka a nyaki lordozis elsimulásának? köszönettel


Sok féle oka lehet, fejlődési variációtól kisizületi blokkig.

előző oldal 75. oldal következő oldal