Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Andrássy Ilona
Dr. Andrássy Ilona válaszol
Dr. Andrássy Ilona
ortopédia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa
csecsemőcsípő+UH, gyermek tartási rendellenesség
előző oldal 280. oldal következő oldal
Calcaneus sarkantyú.  2012. május 24. 15:40   #5600 

Üdvözletem!
Már 1 éve mindkét lábamon sarokcsont plantaris felszínén exsostosis van, jobb oldali túlsúllyal.
Most kaptam röntgenbesugárzást .
A leleten ez áll:
A beteg 1/1sorozatban 2 mezőre 180kv15mA 0,5Cu szűrőn keresztül
40cm fókusz-bőr távolságból, mezőként 244,5cGy,összesen 489cGy-t kapott.
Az ortopédus 2:1Diclophenac-de azt nem bírtam .... 3:1Myoflexint írt fel.
Most jelenleg bedagadnak a bokáim kívül- belül.
A fájdalom is megmaradt.Cipőkbe betétet is használok.Gördülőtalpas cipőm is van, de szerintem az sem jó , mert annál a sarkamat rakom le a lépéseknél először.
kérem segítsen , hogy mi volna erre a megfelelő gyógymód? A műtét talán?
Már azt sem bánnám, csak jó legyen.
Várom válaszát.Tisztelettel:Erika


Próbáljon meg lökéshullám terápiát (interneten nézzen utána, hogy lakóhelyéhez közel hol van ilyen). A gördülő talpú cipőben annak ellenére, hogy a sarkát teszi le (bár nem ez a logikus), nem terheli olyan mértékben a sarokcsontját, mint a normál cipőben.

lábfájás  2012. május 24. 15:38   #5599 

Tisztelt Doktornő!
33 éves egygyermekes anyuka vagyok, kisfiam egy éve született császármetszéssel, gerincérzéstelenítéssel. Nem tudom eldönteni, hogy a problémám ortopéd vagy nőgyógyászati jellegű-e, ezért írok önnek. A szülés után 8 hónappal visszatért a havi vérzésem, ami a peteéréstől enyhe hasi görcsökkel jár egészen a vérzés végéig. Ehhez társul derékfájás, ami kisugároz a bal lábamba, van, hogy a bokámig. Nem erős, de elég kellemetlen fájdalom, függetlenül mozgástól vagy fekvő állapottól. Gyakran éjjel is arra ébredek, hogy fáj a lábam. Mi állhat ennek a hátterében? Tisztelettel: Mónika


Ha a menstruáció idejében, vagy félidőben jelentkezik a fájdalom, annak oka nőgyógyászati. Ha ezen kívül, akkor statikai, gerincizomerősítő torna végzése segít.

sípcsont fájdalom  2012. május 24. 15:36   #5598 

Tisztelt Doktornő!

Múlt pénteken relatíve sokat gyalogoltam, egész nap jöttem-mentem. Délután már éreztem, hogy a sípcsontom első része a bokám felett nagyon megfájdult, főleg, amikor a lábfejemet mozgattam, léptem. Ez a fájdalom azóta is tart, reggelre kicsit jobb, estére nagyon rossz, hasogat. 2 napja észrevettem, hogy amikor a lábfejemet mozgatom, mintha egy ín húzódna-nyikorogna végig a sípcsontom mellett. Ha megfogom lent a bokámnál, érzem is ezt a húzódást a kezemmel elől. Emellett 2 napja estére a belső bokám is bedagad elég rendesen. Esténként jegelem, reggel-este Algoflexet szedek. Nem javul. Hová forduljak ezzel?
A megerőltetésen kívül nem történt semmi a lábammal, nem ficamodott meg, nem ütöttem be, semmi elszíneződés-kékülés nem látható, csak a sípcsontom alsó része, kb 10 centis rész melegebb, mint máshol, és kicsit duzzadtabb, de nem piros.

Előre is köszönöm a választ!
Edit


Sajnos ez "csak" a megerőltetés tünete. Valószínűleg van boltozat süllyedése, és túlterhelte az izmait. Borogatás, antiflogisztikus (vagy bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs) pakolás, fájdalomcsillapító és lúdtalpbetét használata segít.

sípcsont  2012. május 24. 15:34   #5597 

Tisztelt Doktornő!
35 éves nő vagyok. Jobb sarkam egy ideje állandóan fájt, lábboltozat-problémát állapítottak meg, és talpbetétet kaptam. Ez egy ideig jó is volt, de most ismét fáj, és ezzel együtt a sípcsontom középső része is.
Kérdésem az lenne, hogy a két dolog összefügg-e, és mi a teendő ilyenkor?
Válaszát nagyon köszönöm!


Mikori a betétje? Sajnos 1 évnél hosszabb ideig nem használhatóak, azaz nem támasztanak megfelelően. Ha a sarka fáj, akkor szilikonos sarokmagasító viselése mindenképpen javasolt.

daganat  2012. május 24. 15:33   #5596 

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz (bár nem az ön szakterülete), hogy daganata lehet-e valakinek ha nincsenek jelei? Volt hasi UH, teljes várkép, béltükrözés kb1,5 hónappal ezelőtt,de egyik sem mutatott semmit.. Most az orvos azt mondta hogy valószínű hogy az van. De én semmi jelet nem tapasztalok. Az eredményre pedig 2 hetet kell még várni.


A daganat nem azonnal panaszokkal jelentkezik, sajnos legtöbbször a tünetek, panaszok jelentkezésekor már elég nagy. Nem tudom, mi alapján merült fel, hogy Önnek daganata van, de az eredményt meg kell várni.

lábfejfájdalom  2012. május 23. 19:59   #5595 

Kedves Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nagyon fáj a lábfejem vajon mitől lehet? Elöször belül a talpam felett kezdett el fájni az utóbbi napokban pedig már a másik oldalt is fáj. A reggeli felkelésnél alig birok lábra állni. lehet megerőltetéstől? Van egy kisfiam és elég sokat van kézbe(10kg). Mit kenjek rá? Kenegettem Voltaren krémmel. :) Válaszát elöre is köszönöm Ágnes


Valószínűleg túlterhelés okozza a panaszait. Felkelés előtt mozgassa át a láb és boka izületeit, ha már nem szoptat, szedjen fájdalomcsillapítót, borogassa, és a Voltaren krém jó.

számítógépes talpvizsgálat  2012. május 23. 19:53   #5594 

Tisztelt Doktornő!

Gyermekeimnél az óvodában számítógépes talpvizsgálatot végeztek. Az eredmények a következők lettek:
6 éves fiamnál a boka megsüllyedve,
4 éves fiamnál hosszanti boltozat, harántboltozat és boka lesüllyedt,
4 éves lányomnál a boka befelé dőlt, megsüllyedt.
A kérdésem az lenne, hogy mennyire pontos ez a fajta vizsgálat, szükséges-e szakorvost felkeresni, illetve várjunk-e még vele mert ebben az életkorban ez még változhat.

válaszát előre is köszönöm,

üdvözlettel
Anita


Kemény kérgű cipő, rendszeres lábtorna végzése sokat segít. (A Google-ban található nagyon jó lábtorna gyakorlat!) Életkori sajátosság.

óvónéni  2012. május 23. 19:52   #5593 

Tisztelt Doktornő!
Véleményét szeretném kérni a gyógyulási esélyemmel kapcsolatban.Évek óta tartó reggeli mozgáskorlátozottság után, kb. december óta, egyre jobban fájt a csípőm, combom.Kezdetben csak a nap végén sántitottam, fájdalmaim állandósultak.Reumatológushoz fordultam , különféle kezelések után,ortopéd szakorvoshoz irányitott,mivel panaszaim érdemben nem változtak.Afájó jobb lábam 2 centiméterrel hosszabb.REumatológus orvos szerint csípőprotézis m
űtétre lenne szükségem, ortopéd orvos szerint nem.
Rönntgen lelet értékelése:A medence asszimetrikusan áll. Mk.combnyak kifejezett valgusállásban van.J.o. az izületi rés a terhelési zónában beszűkült, a vápán subchondtalis sclerosis.A combfejben apró deg. cystak.Bal oldalon a vápa meredekebb állású, mélysége lényegében megtartott.A lat. vápaperem ajakszerű.Mk. combfej ép kontúrú.
Coxarthrosis

58 éves vagyok és most nagyon tanácstalan, félek,hogy ezentúl mindig fájdalmaim lesznek és sántítani fogok.Segítségét köszönöm:Kati


Megfelelő és rendszeres gyógytorna végzésével, úszással még hosszú ideig panaszmentes életet lehet élni. (Sajnos nekem a rtg. felvételt látnom kell ahhoz, hogy arról véleményt tudjak mondani.)

Maxiking!  2012. május 23. 19:49   #5592 

Kedves Főorvos asszony!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2011. júliusában szültem semmi gondom nem volt egészen januárig. Aztán egyik éjszaka arra keltem, hogy nagyon fáj a derekam és nyílalt fel minden irányban. Azt hittem hogy az ágytól van amit lecseréltünk, de nem változott a helyzet. Van olyan éjszaka, hogy nem is bírnék aludni ha nem kapnék be gyógyszert. Mivel nem vagyok nagy orvoshoz járó, nem is nagyon vettem tudomást róla (majd elmúlik), de nem változott semmit. Mitől lehet a fájdalom? (sajnos súlyom is gyarapodott a szülés után jócskán). Válaszát előre is köszönöm.


A szülés utáni hormonális állapot melletti szalaglazaság és a túlterhelés következtében kialakult kisizületi blokk okozhatja a panaszait, gyógytornát kellene végeznie.

csípőtorna  2012. május 23. 19:47   #5591 

Üdvözlöm!

Kisfiam 2011.nov.28.-án született. Voltunk a a hat hetes csípő ultrahangon, ahol mondták, hogy csípőficam nincs de tornáztatni kell mert kötöttek a lábai, az értékelés I/B mindkét lábán. Hat hét mulva kontroll. Visszamentünk, ott a bal lába már I/A-t kapott a jobb maradt I/B. A négy hónapos ortopédia vizsgálaton, azt mondták, hogy még mindíg kötött, további torna, illetve a röntgen felvétel alapján a jobb lábában a csontmag lassan fjlődik mint a balban, jav. további torna ill. 1 hónapig napi két csepp D vitamin az 1 helyett. A kérdésem az lenne, ez a kezelés elég? Egy 6 hónapos, 68cm, 7950g súlyú, anyatejes babáról beszélünk.

Köszönöm válaszát, Réka


Én az I.b. UH -ot nem ismételtem volna, önmagában nem kóros. A kötöttség miatt csípőtorna végzése, széles pelenkázás szükséges, bár fél éves korban már ennek sincs nagy jelentősége.

csigolya  2012. május 23. 19:45   #5590 

Jó Napot Kívánok!
Egy kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, és szeretném, ha tanácsot adna, mert nekem nagyon fáj a fejem már több éve, meg a nyakam, meg a derekam, és sajnos már a kézitáska cipelése is nehezemre esik.Voltam különböző Doktoroknál, és különböző választ kaptam, az egyik azt mondja, h ember legyen a talpán, aki helyrerakja a gerincemet a másik meg azt nyilatkozza, hogy nem veszélyes, nincs gond. Amikor fekszek oldalt, sokszor nemtudom a fejem egyenesbe hozni,mert úgy marad, és nagyon fáj.
MR Lelet eredménye a következő: A cervicalis lordosis kiegyenesedett,A csigolyák peremei helyenként enyhén kihúzottak. A C V.-VI, VI._VII: közötti discus enyhén dehydralt, magán a discuson ventrális protrusio mellett a C V:-VI- közötti discuson dorsalisan paramedian jobb túlsúlyú discret protrusio van. A C VI.-VII. közötti discuson ugyancsak ventrális protrusio van, mely mellett dorsalisan minimális középvonali előboltosulás látható.A Craniocervicalis átmenet szabályos. A gerincvelőn kóros jelfokozódás, nem észlelehető. A Lumbalis lordosis íve elsímult. A lumbalis csigolyák peremei helyenként enyhén megnyúltak. Az L III.-IV, IV.-V., L V.-S I. közötti discusok különböző fokú dehydratios jelvesztést mutatnak. Az L II.-III., III.-IV. közötti discuson számottevő protrusio vagy herniatio nem látható. Az L IV.-V. közötti discus dorsal felé elkeskenyedett és az L IV.- V. valamint az L V. S I. közötti discuson is dorsalisan minimális középvonali előboltosulás látható számottevő gyöki compressio nélkül. A conus medullaris alsó vége az L I: magasságában van, rajta kóros jelmenet nem ábrázolodott.

Szeretném, ha tanácsolna nekem valamit, és Ön mit lát ebben az mr eredményben.

Előre is megköszönöm a válaszát!
Tisztelettel: Erzsi


Mérsékelt kopásos tünetek. A panaszait okozhatják kisizületi blokkok, manuálterápiás kezelés segíthet.

Csípőizületi fájdalom  2012. május 23. 19:43   #5589 

Kedves Doktornő!

27 éves vagyok. A panaszok megjelenéséig (kb 1,5-2 hónapja) aktívan, de nem versenyszerűen sportoltam (karate) és még mindig bizakodom abban hogy folytathatom is. Mind a kettő csípőm fáj. Terhelés esetén erőteljesen belenyilall. Természetesen szakorvoshoz fordultam, aki már a harmadik doboz rantundilt írta ki +fizikoterápiát és gyógytornát. A csípőízületeim erősen kattognak érzésre sokszor olyan, mint ha enyhén kimozdulna a helyéről. A fájdalom enyhült, de nem múlt el és a legkisebb terhelésre újra ugyanannyira fáj mint az egész "gyógyulási" folyamatom elején. Most megröntgenezték és a következő szerepel a leleten:
Mindkét oldali csípőízületi rés a cranialis harmadban beszűkült. A vápatetők scleroticusak. A vápaszéleken meszes felrakódások vannak. A SI rések megtartottak.
Szeretném megtudni hogy mit jelen a lelet és hogy a leírtak alapján én vagyok csak türelmetlen és ilyen lassan gyógyul ez egy 27 éves (nem túlsúlyos) embernél. Természetesen az említett időszakban egy edzésen sem voltam tehát pihentettem és ülőmunkát végzek.

A szakorvosom sajnos nem mond semmit csak sorban írja ki a gyógyszereket (aminek legalábbis érzésre semmi haszna) ezért is érdeklődöm ezen a fórumon.

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Katona Gábor


Valami miatt korai kopásos tünetei vannak. Gyógytorna, úszás, kímélet segíthet.

Térd  2012. május 23. 19:41   #5588 

Tisztelt Doktornő!
Vasárnap focizás közben összerúgtam egy társammal belsővel. Azóta fáj a térdem belső fele. Be nem dagadt és leginkább akkor fáj, ha a lábamat feszítésig nyújtom, de egyébként is van egy kis fájdalom. Mi történhetett? Lehetséges, hogy szalagszakadás van? Válaszát előre is köszönöm!


Vizsgálat nélkül nem lehet válaszolni a kérdésére, forduljon szakorvoshoz.

tutusika  2012. május 23. 19:40   #5587 

Tisztelt doktornő!
Napok óta furcsa, szorító fájdalmat érzek lábamban, főleg a bokám belső oldalán, és ezzel egyidőben néha a combomban pedig lüktető érzés, mintha ott dobogna a szívem. Az alsó végtagok egyre gyakrabban foltosan pirosak lesznek, pár nap múlva a pirosság megszűnik, illetve mostmár átmegy sárgás-lilás színbe.
2010-ben egy flebektómia műtéten estem át, mivel többször volt mélyvénás trombózisom. 52 éves nő vagyok, ülőmunkát végzek, 172 cm magas, kb.75-75 kg.
A kérdésem az, h. mi okozhatja, ezt a szorító érzést, mintha valami húzná össze az ereimet.Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Pál Annamária


Lehet magnézium, vagy kálcium hiány, de ha korábban már voltak ér eredetű panaszai, akkor célszerű lenne érsebészhez fordulnia.

7 éves lába nagyon fáj  2012. május 23. 19:38   #5586 

Kedves doktornő!

7 éves kisfiam kb:fél éve mondja,mostanában egyre többet hogy nagyon fáj a bal lába, főleg a térde és a bokája. Az iskola gyógytornász pedig szólt 3 napja nekem hogy furcsán kissé sántítva fut a fiam, lehet hogy csak rossz szokás de azért vigyük ortopédiára.
Tegnap este is nagyon nagyon sírt mert egyébként ez kb: hetente kéthetente 1 szer jelentekzik az erős fájdalom. Olvastam hogy talán növekedési fájdalom? azért nagyon aggódom, de jövő héten megyünk ortopédiára kértünk már időpontot a közelbe, viszont addig is írja meg kérem hogy mitől fájhat ennyire csak a bal lába térdtől bokáig, illetve összefüggésben lehet ez azzal hogy furcsán sántítva fut???
ezenkívül milyen vizsgálatokat fognak végezni rajta????Labor ultrahang, röntgen, vagy mi kell???Nagyon aggódunk, köszönöm. Lívia


Látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi okozhatja a panaszokat, az ortopéd vizsgálat valószínűleg segít. Minden attól függ, hogy a fizikális vizsgálattal milyen eltérést talál a kolléga.

szegycsont  2012. május 23. 19:34   #5585 

Tisztelt Doktornő!

én egy 17 éves fiú vagyok és kb 2 éve vettem észre magamon hogy a szegycsontom kidudorodik és engem nagyon zavar nem fáj meg semmi ilyesmi de nagyon zavar és elég sokan szekálnak érte és nem tudom hogy mit tudnék tenni hogy ez eltűnjön

elöre is köszönöm válaszát!

ede


Forduljon plasztikai sebészhez.

szoptatás alatti zsibbadás  2012. május 23. 19:33   #5584 

Tisztelt Doktornő!
Következő a problémám: kisfiam már hét hónapos és a panaszaim már a terhesség alatt kezdődtek Éjjelente zsibbadt és most is zsibbad a kezem, felváltva érzem és fel is ébredek rá, olyan kellemetlen. Akkor múlik el, ha felülök az ágyban és "lógatom a karom". Legalább kétszer ébredek ettől a problámától. Terhességem alatt elég sokat híztam, de már "csak" 7 kg-al vagyok több mint a várandósságom előtt. Régebben is voltak hasonló gondjaim, de akkor valószínű, hogy a súlyfelesleg okozta, mert jelentős fogyás után megszűntek a panaszok! Mik lehetnek a zsibbadás okai?
Mit tehetnék, hogy javuljon a helyzet? Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:Zsófi


A szoptatás alatt még a hormonális hatás következményeként lazábbak a szalagok, és pihenés (alvás) közben a csigolyák jobban elmozdulhatnak egymáson, emiatt nyomás alá kerülhet az ideg. Csak akkora párnát használjon amekkora a feje és a válla közötti távolság, vagy viseljen éjszaka habszivacs nyakgallért.

karfájás  2012. május 23. 19:28   #5583 

Kedves doktornô!

Körülbelül egy hónapja fáj a jobb vállam környéke és a jobb karom.
Igazából nem tudom semmihez kötni (nem emlékszem, hogy megerôltettem volna, vagy hasonló), de szinte egyik napról a másikra alakult ki.
Eddig 5 alkalommal voltam vele gyógymasszôrnél, kenegetem izomlazító krémmel, de sok javulást nem tapasztaltam, igaz nem is romlott az állapotom.
A fájdalom napszakhoz nem köthetô és leginkább közvetlenül a kulcscsont alatti részen és kb. ugyanebben a magasságban, hátul a lapockám környékén jelentkezik. Az is feltünt, hogy bizonyos mozdulatokra (pl. váll fel-le mozgatása), illetve mélyebb levegôvételre vagy köhögésre a fájdalom kicsit erôsödik.
A legkellemetlenebb viszont nem is ez a váll környékén jelentkezô fájdalom, hanem a bicepsz alsó részén, közvetlenül a belsô könyökhajlat felett jelentkezô feszülô érzés. A legkisebb terhelésre, pl. ökölbe szorítom a kezem, vagy felemelek egy vizes palackot, jelentkezik egy olyan jellegû fájdalom a bicepszem környékén (és kisugárzik fôleg a felkarba), mint amikor erôs izomlázam van, vagy nagyon megerôltettem volna a karomat (ha valami nehezebbet kellene emelnem, akkor hatványozódik a fájdalom).
Fiatal, 30-as éveiben járó férfi vagyok, kb. 10 kg túlsúllyal. Sajnos eléggé mozgásszegény életet élek, kb. 10 éve végzek irodai munkát (ezzel a kezemmel kezelem egyébként az számítógép egeret, nem tudom, ez számít-e valamit).
Nemrég voltam gerincröntgenen, ami alapján kiderült, hogy van egy enyhe gerincferdülésem.
Doktornô szerint mi okozhatja a tüneteimet (mindent számításba véve)? Kezd egy kicsit aggasztani, hogy kb. egy hónap alatt semmi javulást nem sikerült elérni... vagy ez normális, hogy ennyi ideig elhúzódik?
Milyen irányban lehet még érdemes vizsgálódni, nem akarom elhanyagolni, mert bár jelenleg elviselhetô, nem szeretném megkockáztatni, hogy esetleg valami komolyabb probléma kialakuljon.

Köszönettel,
Zoltán


A váll, gerinc panaszait okozhatja kisízületi blokk, a könyöktáji fájdalmát sajnos az egér kezelése. Forduljon manuálterápiával foglalkozó gyógtornászhoz, aki tudja oldani a blokkokat. A csukló rögzítésével lehet egy kissé csökkenteni a könyök fájdalmait, de célszerű lenne az egér méretén változtatni (kisebbre cserélni), hogy az izom feszülést, túlterhelést csökkentse.

Kati 1973  2012. május 23. 19:22   #5582 

Tisztelt Doktornő!

A jobb kezemben 2010-ben kezdődtek a panaszok,először a könyök külső része fájt és elejtettem a kisebb tárgyakat.Kaptam Kenalog injekciót többször,de már tavaly decemberben az sem használt.Kezelések,masszázs és gyógytorna javított és csökkent a fájdalom. Később már a váll is fájt,mára már nyomásra érzékeny és nehéz a mindennapi dolgok elvégzése.Kezem függőlegesen feltudom emelni,viszont vízszintesen már nem nagyon ,és megtartás nem megy.Sajnos így dolgozni sem tudok,jelenleg is táppénzen vagyok.UH eredménye:az izületi folyadék felszaporodott,elülső nézetben subacromialisan 2,01*1,03cm sűrű bennékü cystosus képlet van,a subacromialis bursát kitölti.Kicsit megijedtem amit az Uh-on mondtak.Szeretném mielőbb \"rendbehozni\"a kezem,a mai világban nem engedheti meg az ember hogy táppénzen legyen.
Kérném véleményét a további teendőről.
Előre is köszönettel:Kati


Gondolom szakorvos irányította UH vizsgálatra, célszerű lenne visszamenni hozzá, Ő fogja tudni a továbbiakról tájékoztatni.

kézsérülés  2012. május 23. 19:18   #5581 

Kedves Doktor Nő!

Férjemet tegnap baleset érte, a csavarhúzó - nem mélyen - kissé beleállt a hüvelyk- és mutatóujja közé, a hüvelykujj tövénél. Akkor erős fájdalmat érzett az egész alkarjában, ami a következő fél napban enyhébb formában megmaradt, az éjszakai hidegborogatásra csökken. A vérzés sokáig nem állt el, de nem volt erős. Ma már jobban volt, bár láthatóan kímélte a karját, és este újra borogatja.
Kértem, menjen el a baleseti sebészetre, hogy megnézzék, nem sérült-e benn valami, de nem volt hajlandó.
Kérdésem, hogy erősködjek-e tovább, vagy valószínűleg kutya baja nem lesz.
(Édesapám egyszer elvágta a kisujjszélét, aztán a hegesedés éveken keresztül lemerevítette az ujját, hát ettől tartok most is.)

Köszönettel:
Nagy Rita


A csavarhúzó nem steril, tetanusz oltás szükséges lenne, tehát meg kellene mutassa magát szakorvosnak.

előző oldal 280. oldal következő oldal