Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Hittner Gábor
Dr. Hittner Gábor válaszol
Dr. Hittner Gábor
sebész szakorvos, sportorvos
végbéltáji panaszok, terhelésélettan
előző oldal 79. oldal következő oldal
térd  2012. június 26. 18:49   #1580 

Tsiztelt Dr. Hittner Gábor

Kérdésem a következő lenne: küzdősportolok(mma,k-3),van 2 hét pihenőnk,és utánna versenyfelkészítés,de én ezalatt az idő alatt is intenzíven edzettem,mégpedig "súlyzós" edzést végeztem,leginkább combra,és vádlira edzettem(1 hétig folyamatosan,napi 2 órákat)(elég nagy súllyal dolgoztam) Egyszer csak elkezdett fájni a jobb térdem,majd a bal is,ha ránehézkedek,vagy lépcsőre lépek,pontosabban a porcfelület,ha jól fogalmazok. Ha hirtelen fordulok akkor jobban fáj,stabilatlannak érzem mindkét térdem,és olyan érzés mintha valami mászkálna a térdemnél a bőröm alatt,tudom hogy elég hülyén hangzik,de ez így van. Voltam futni tegnap,és 100 métereket sprintelgettem,és ha megakarok állni,sokkal lassabban tudok,érzem hogy az izom nem úgy mozog,ahogy kellene. A jobb térdem belső részénél kisujjnagyságnyi pontban be is volt lilulva.Mindkét térdem szokott bizseregni is. Ön szerint ez csak szalagnyúlás lehet,vagy megerőltettem? Tudok vele guggolni is,kocogni,futni is,csak stabilatlannak érzem...már azon idegeskedek,hogy nehogy keresztszalag szakadás legyen,bár azt mondták hogy ez lehetetlen,mert azzal nem tudnék lábra állni sem,nemhogy futni.(de ezt csak barátaim mondták,akiknek sajnos már volt kereszt szalag szakadásuk)
Ha szalagnyúlás,Ön szerint mennyi a gyógyulás ideje? (minden este jegelem)
Egyáltalán ne is terheljem,vagy kocogjak vele minden nap,hogy erősödjön vissza?

Válaszát,és türelmét előre is köszönöm!!


Kedves Kérdező !

Leirása szerint Önnek nincs szalagsérülése. Inkább a versenyfelkészités alatt végzett gyakorlatok mennyisége és fajtája nem volt megfelelő.Az instabilitás érzés miatt érdemes személyes orvosi vizsgálaton résztvennie.

üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

Bné  2012. június 22. 09:43   #1579 

Jonapot csak érdeklödnék hogy anyunak kimenta bokája már legalább 1 honapja.Akkor bekerült a korházba de csak rándulást mondot neki a doki.Viszont azota se gyogyult meg rendesen dagat és lila volt.Ami után elvitük a sebészetre és ott megálapitoták hogy a sarkánál letört vagy lepatant egy pici darab és azért nem gyogyult.Most kapot sarokvédöt ettöl elvileg meg gyogyul neki vagy elkébzelhetö mütét is várom válaszát üdv Bné


Mütétet ilyen esetben nem szoktak alkalmazni.


üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

lábproblémák  2012. június 22. 09:41   #1578 

Kedves doktor úr!
Bocsánat hogy önt zavarom de nem tudtam hogy kihez fordulhatnék. Az a helyzet, hogy 3 napon keresztül most ünneplős cipőbe kellett járnom érettségi miatt és már az első nap kidörzsölte a sarkamat a cipő na most az a helyzet hogy hiába ragasztottam le úgy is tovább dörzsölte és most már a 2-3 mm-es sebből 3-4 cm -es seb lett. Mit tudok vele csinálni mert semmilyen cipőt sem tudok használni mert azonnal elkezdi az is dörzsölni. Mit tud tanácsolni?
A válaszát előre is nagyon köszönöm.


Betadin kenöcsös kötést javaslok. Néhány napig ne hordjon cipőt. Viseljen papucsot


üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

sípcsont  2012. június 22. 09:39   #1577 

Tisztelt Doktor Úr!

Azért írok, mert eléggé beütöttem és egy picit le is horzsoltam a sípcsontomat egy beton lépcsőn kb 1 órája. Természetesen belilult, és fáj is de már nem annyira mint az ütés pillanatában és rá is tudok állni.
Ettől függetlenül elképzelhető hogy eltört vagy bármi olyan baj történt amivel kórházba kellene menni? Azért kérdezem mert kismama vagyok és most mindenki egy picit túlságosan is izgul és nem szeretnék fölösleges riadalmat kelteni senkiben, viszont bajt sem szeretnék okozni.

Jelenleg jegelem és felpolcoltam.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlet


A törésnek igen kicsi a valószinüsége, ha terhelni tudja lábát.


üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

Elburjánzott zsírsejt (lipoma)  2012. június 22. 09:38   #1576 

Kedves Dr. úr!

A problémám nekem az, hogy a hátamon volt egy elfolyt (tehát nem kimondott lipoma) zsírcsomó. Ezt kb akkora volt, hogy engem zavart, mert ha strandon félmeztelenül voltam simán látszódott, és még a nadrág sem takarta el, mert pont felette volt. Ennek az eltávolítása 4 napja volt, sikerült kivenni a zsírt. Végre egyenes a hátam, nagyon örültem neki. Igenám, de tegnap fürdés után hogy a tapaszt átcseréljük, arra lettem figyelmes, hogy újból ottvan az a pupocska, mintha feldagadt volna. Mitől dagadhat fel csak úgy?? eddig semmi baja nem volt és 1 nap alatt feldagadt. Alapból nem fáj, csak nyomásra. Ha genny lenne benne akkor belázasodnék nem? Mi a teendő?? Ez a gyógyulási szakasz normális folyamata? Ha esetleg bevérzés, hogyan tisztítják ki?? megint el leszek altatva? Válaszát előre is köszönöm.


Lehet hogy a mütéti üregben savó gyülemlett fel. Legjobb, hogy ha az Önt operáló orvost elkeresné.


üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

Lábujj begyulladása  2012. június 22. 09:36   #1575 

Tisztelt Doktor Úr! kb.másfél hónapja mezítláb játszottam a fűben, és a bal nagy lábujj melletti lábujjam reccsenve aláfordult. Azonnal nem nagyon dagadt fel, és nem is színeződött el, s nem is fájt túlzottan, csak enyhébben, így nem mentem vele orvoshoz. majd kb. két hét múlva (közben persze sétáltam vele, s tettem a dolgom) vettem észre, hogy fáj, s meg van duzzadva, piros, és a keményebb duzzanat van a felületén. Sebészetre mentem vele, ahol Diclac kenőcsöt, gyulladásgátló, szájon át szedhető tablettát írtak rá, amit használok is, valamint amikor tudom, jegelem, s borogatom, felpolcolom a lábam, éjjel pedig fóliás dunckötést is teszek rá. Ezt már 10. napja rendszeresen. Ennek ellenére nem múlt még el, ha állok, vagy megyek, hamar újra bedagad, bevörösödik fáj, s csak akkor enyhül, ha megint kezelésbe veszem. Mit tegyek?
Köszönöm előre a választ.


Kedves Kérdező !

Nem irta, hogy készült-e rtg. felvétel az ujjáról. Szerencsés lenne, ha ujját a szoszédos ujjhoz leukoplasztal rögzitené.


üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

Combcsont fájdalom  2012. június 20. 16:39   #1574 

Üdvözlöm Doktorúr.

A 16 éves lányomat márciusban műtötték osteoid osteomával a bal combcsont felső harmadában,reggelente továbra sem tud ráállni,és fájdalmai is ugyancsak vannak még. Mivel nem igazán tudja terhelni a tartása is ferde.Meddig tart a fájdalom még?


Kedves Kérdező !

Mivel nem én operáltam, erre nem tudok válaszolni.


üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

porckorong  2012. június 20. 16:38   #1573 

Dr. Úr

Érdeklődnék, hogy a térdemre kapott szemböl ért rúgás edzés közben okozhat e sújos porckorong sérülést? milyen tünetekkel kell szembenéznem?


Kedves Kérdező !


A térdeben nincs porckorong. Un. kötőszövetes lemezek ( meniscus) vannak. Sérülése okzhatja ezek különböző mértékü sérülését.
A tünetek részben fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal, izületi vérömlennyel járhatnak. A panaszok sokszor csak enyhék, diagnosztikájuk sokszor nehézkes.

üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

hátfájdalom  2012. június 18. 17:19   #1572 

Jó napot az lenne a panaszom,hogy.. Lassan egy éve hogy szültem és amikor ott volt az ideje már akkor nagyon elkezdett fájni a derekam. Szülés után nem éreztem, megszünt a fájdalom, de néhány hónapja újra jelentkezett. Az éjszakáimat teljesen tönkre teszi. Körülbelül éjjel 2-3 órára olyan szinten beáll, hogy megmozdulni nem tudok. Mit tegyek és lehetséges hogy a szülés miatt van?


Kedves Asszonyom !

Sebész, sportorvos profiljába nem tartozik az Ön kérdése.


üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

térd fájdalom  2012. június 18. 17:16   #1571 

Járó gipszem van már 6 hete. Majd csak csak hétfőn veszik le, de körülbelül 4 napja a jobb térdem kb. 5cm sugarú ponton nagyon fáj, néha már annyira hogy nem bírok rá állni. Mitől lehetséges esetleg a terheléstől?


Kedves Kérdező !


Ha gipszével panaszai vannak menjen azt Önt ellátó osztályra. Hat hét után nem befolyásolja gyógyulását, ha néhány nappal előbb veszik le a gipszet. Egyébként nem irta miért kapott gipszet.üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

unokatestvér  2012. június 18. 17:12   #1570 

T. Főorvos úr!
60 éves férfi unokatestvéremen szeretnék segiteni.Két, három hónapja
nagyon erős fájdalma van a jobb vállában.Reumára jár, de csak a fájdalmával foglalkoznak.Injekciókat kapott, de még rosszabb lett.Rengeteg fájdalomcsillapitót szed, de az sem segit!Éjjel semmilyen pozicióban nem tud pihenni a fájdalomtól. A röntgenképet nézve , megkérdezték, hogy volt e törése!Soha nem sérült meg a válla!
Mit tegyen hova fordulhat még? Már a saját tisztálkodása is problémát jelent:Jobb kézzel nem tud átnyúlni a baloldalra. Nem túlsúlyos, káros szenvedélye nincs.
Nagyon sajnálom, mert pokoli fájdalmakkal él!
Köszönettel: egy aggódó unokahug


Kedves Asszonyom !

Kérdése nem egészen a profilomba tartozik.
Én ha ilyen esettel találkozom akkor ideggyógyászati vizsgálatot, nyaki rtg. felvételt is kérnék, mert panaszai idegi eredetüek is lehetnek.


üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

MRI lelet  2012. június 15. 20:43   #1569 

Tisztelt Doktor Úr!

3 hónapja edzés közben sérült a bal tédem guggolás közben, több hétig meg volt dagadva, majd az elmúlt, de a fájdalom terheléskor megmaradt. Most lett kész az MRI vizsgálat róla, melyen azt írják nem látható sérülés. Vélemény: Laesio menisci lat. gen. l.s. Meg tudná mondani, ez pontosan mit jelent? Szükséges visszamennem az ortopédiára a lelettel, vagy csak kíméljem továbbra is?

Köszönettel:
V.Timea


Kedves Kérdező !

Menjen vissza az ortopédiára. Sérülése valószinüleg csak mütéttel oldható meg.
A Ön betegsége a porckorong sérülés.

üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

zolika  2012. június 15. 20:39   #1568 

tisztelt doktor úr! azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy 30 éves férfi vagyok,14 éve testépitek,erőemelek. nap mint nap tonnákat mozgatok meg. kb 3 éve elkezdett fájni a könyököm,de ez csak tricepsznél jelentkezik,akkor is csak ha fej felett végzem. el van deformálódva a könyököm,hegyes és kiáll az egész.ma leengedem magam mellé a karom,szinte rá lehetne akasztani valamit,ja és a hegye már pici koccantásra,pöccintésre is nagyon fáj,de alapra nem. szkanderezni nem is tudok már mert nyomja az asztal és nagyon fáj. mi lehet a baj és hogy gyógyitható,mert igy csökken a teljesitményem. előre is köszönöm a válaszát.


Kedves Kérdező !


Az Ön kérdéseire csak személyes vizsgálat alapján lehet válaszolni.

Üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

Csomók  2012. június 15. 20:37   #1567 

Tisztelt Doktor Úr!

Másfél hónappal ezelőtt elestem, és nagyon csúnyán beütöttem a lábamat és a felső karomat. Tele lett sötét véraláfutásokkal, a karomon a vállamtól a könyököm alsó széléig, a lábszáramon pedig középen, térd alatt, ami két héttel később lehúzódott a talpam széléig és kékesfekete volt. Kb. 4 hétbe telt, mire a véraláfutások felszívódtak, fekete nadálytőkrémmel kentem naponta többször. Közben a lábamat többször ismét beütöttem a sérülés helyén (sajnos kicsi a hálószobánk, és rendszeresen beleütközöm az ágysarkába). Ezen a helyen nagy kiálló dudor keletkezett a lábamon, mely mostanra kezd lassan leapadni.
Ugyanakkor mind a lábamon, mind a karomon az ütés helyén számtalan kb. 4-7 mm-es csomó maradt, mely egyértelműen kitapintható.
Az lenne a kérdésem, hogy mik ezek a csomók és kihez kellene fordulnom, aki megállapíthatná, hogy nem rosszindulatúak-e?
A másik kérdésem, hogy az utóbbi 6-8 évben alakult ki nálam ez a fokozott véraláfutás, minden apró ütés nyomán kék-zöld foltjaim vannak. Ez mitől lehet?
Talán fontos információ még, hogy 56 éves vagyok, sportos, teljesen egészséges, azon kívül, hogy januárban egy rutinvizsgálat során magas vérnyomást diagnosztizáltak nálam. Erre napi fél tabletta 160 mg-os Valsacort szedekLehet összefüggés?
Válaszát és fáradozását előre is köszönöm. Andrea


Kedves Kérdező !

1. A csomók a véraláfutás következményei lehetnek, ezek megszünéséhez
több idő kell. Ritka esetekben a szervülés hiánya miatt hosszabb ideig fennmaradhatnak.

2. Végeztessen labor vizsgálatokat. Vérzés, alvadás, protrombin, SGOT,
SPT, gamma GT, teljes vérkép vizsgálatot javasolok.

üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

Fájó vádli  2012. június 15. 20:29   #1566 

Tisztelt Dr. Hittner Gábor!

Az ügyben kérném segítségét, hogy az utóbbi időben intenzív sportolásba kezdtem, aminek következményeként mindkét vádlim megdagadt, megkeményedett, fáj, felegyenesedéskor és a lábfejem visszafeszítésekor fáj, húzódik. Mozgás (akárcsak séta) hatására enyhül, sőt múlik is a fájdalom. Ilyen esetben mi a teendő? Csak a hirtelen megerőltetéstől lehet, vagy tarthatok esetleges trombózistól is (eddig minden vérvizsgálatom alatt rendben volt a véralvadásom)? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: A.


Kedves Kérdező !


Én egyszerü izomlázra gondolok. Terhelés intenzitását csökkentse. Fontos
a megfelelő bemelegitő mozgás és terhelés utáni lazitás. Terhelés előtt használjon valamilyen sportkrémet!


üdvözlettel

Dr Hitner Gábor

púp  2012. június 15. 07:27   #1565 

Tisztelt Doktor Úr!
Nem tudom, jó helyen járok-e a problémával.
60 éves édesanyámnak másfél hete erős hát - és vállfájdalma volt, két nap múlva vette észre, hogy a hátán, ugyanezen az oldalon, a lapocka melletti "izmon", a felsőbb részen van egy keményebb, szilva nagyságú púp, ami "mozgékony", nem fájdalmas, de a háta most is fáj. Az orvos nem tudta megmondani, mi lehet, gyulladáscsökkentőt írt fel. Azért aggódom, mert pár éve agydaganattal műtötték anyut, azóta jól van. A családban több rákos beteg is volt már ...
Ön szerint miről lehet szó, és merre kéne továbbmenni? Lehet ott egyáltalán daganat?
Nagyon köszönöm a segítségét!


Kedves Kérdező !

Az Ön által leirt elváltozás nagy valószinüséggel jóindulatu elváltozás. daganat. Mutassa meg sebésznek.

üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

Keresztszalag  2012. június 15. 07:24   #1564 

Tisztelt Doktor Úr!

12 éves koromban elszakadt a keresztszalagom sportolás közben. A térdem instabil lett rögtön, de műtétre nem került sor, vigyáztam rá sportolás közben és a minden napi életben is, de rosszabodott a helyzet, már nem csak ritkán, hanem gyakorlatilag minden figyelmetlenebb lépésnél kiugrott a térdem, szinte lógott a lábszáram, elkerülhetetlen lett a műtét. Hamstring inas pótlásom volt a Sportkórházban múlt év februárban, ekkor voltam 26 éves. A műtét során kiderült a szakadás kosárfülszerű, az oldalszalagok szintén nyúltak. Úgy érzem, a műtét jól sikerült (orvos szerint is), érzem, hogy tart a térdem és bele is tudok guggolni és már nem félek, hogy bármikor kiugorhat. Pontosan ezért mostanában megfeledkezek magamról és nem figyelek annyira a lépéseimre, mint régen. Így történt, hogy két alkalommal részben forduló mozdulatnál éreztem, hogy mozdul a térdem, de meg is állt egy ponton, viszont utána 1-2 napig fájdogált. Ez természetes dolog kinyúlt oldalszalgok mellett? Még mindig jobban kellene vigyáznom?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: O.Judit


Kedve Judit !

Panasza nem természetes, de előfordul. Arra gondoljon, hogy az operált térd sohasem lesz olyan tökéletes mind az egészséges. Érdemes odafigyelni mozgására, terhelésnél viseljen valamilyen térdvédőt.


üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

Rekeszizomsérv reprodukció?  2012. június 15. 07:20   #1563 

Tisztelt Doktor! Diónyi kigyűrődésű ellenőrzött rekeszizomsérvem folyamatos reflux jellegű és eseti mellkasi panaszokkal 97 óta létezik - elviselhető. Súlyemelésre gyorsan negatívan reagál (erős mellkasi fájdalom, relfux ingerencia erősödése). Az életmódom volt a testépítés - ha alapfokon is, de szeretném újra elkezdeni. Érdemes-e egy műtéti beavatkozás gondolatával foglalkozni? Üdvözletttel:)


Kedves Kérdező !

Szerintem mondjon le a sulyemelésről. Mütét után a fokozott igénybevétel
betegségének kiujulásához vezethet.

üdvözlettel

Dr Hittner Gábor

térd..  2012. június 15. 07:16   #1562 

Tisztelt Dr.Hittner Gábor

Küzdősportozok,de most volt 2 hét pihenés,és utánna versenyfelkészülés,és gondoltam amíg pihenünk,addig kondizgatok,lementem a terembe,és comboztam(bemelegítettem,de éreztem hogy a bal térdem sokat kattog,nem melegszik úgy,ahogy kellene),meg vádliztam,másnap délután elkezdett fájni a bal térdem,és ha a lépcsőn felmegyek,vagy csak simán ránehézkedek,akkor fáj a térdem külső oldala,de van amikor belső oldala is fáj.Letudok guggolni vele,és fel is tudok állni,csak amikor a felállok,akkor érzem hogy erősebb a fájdalom,olyan mintha a szallagok lazák lennének nagyon,és csattannak a porcon.

Ön szerint, csak megnyulhatott a szallag? Nem keresztszallag szakadás ugye?,mert ha az lenne,akkor nem tudnék leguggolni vele,ugye???


Válaszát előre is köszönöm:Attila(18 éves vagyok)


Kedves Attila !

Panaszát szerintem nem sérülés, hanem a fokozott terhelés okozza.


üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

bokasérülés  2012. június 15. 07:14   #1561 

Tisztelt Doktor Úr!

3 és fél hete röplabdázásközben aláfordult a bokám.Csúnyán megdagadt, lila lett másnapra.
Jegeltem, borogattam, árnika kenőccsel kentem, és másfél héttel az eset után elkezdtem kocogni.
Sántítás nélkül tudok futni, de még mindig érzek fájdalmat néha séta közben is.
Kíváncsi lennék a véleményére, pihentessem-e inkább, amíg teljesen el nem múlik a fájdalom, (maximum bicikli) esetleg érdemes-e még most orvosnak megmutatni (illetve kell-e).

Előre is köszönöm válaszát,
üdvözlettel:
Viktória


Kedves Viktória !


További pihenés ill. gyógytorna szükséges.

üdvözlettel


Dr Hittner Gábor

előző oldal 79. oldal következő oldal