Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Kaszó Beáta
Dr. Kaszó Beáta válaszol
Dr. Kaszó Beáta
allergológus szakorvos, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
allergiás betegségek, gyermekkori asztma
előző oldal 186. oldal következő oldal
asztma?  2012. október 17. 21:25   #3720 

Tisztelt Doktornő! Gyakran vannak mellkasi panaszaim amelyek az éjszakámat megzavarják. Nehéznek érzem a mellkasomat izzadok és nagyon rossz a közérzetem és néha amikor veszek egy mély lélegzetet szörty hangot hallok a mellkasomban. Kórházban dolgozok és észrevettem azt hogy a hintőpor erős tüsszögést szemkönnyezést vált ki és a különböző porok. Sajnos stresszes az életem sokat idegeskedek. voltam tüdőgondozóban vizsgálaton ahol nagyon minimális fokú tüdőtágulatot igazolt az rtg de állítólag ez nem ok a fulladásra. Feszült vagyok gyakran ideges. Lehet ez pszichés alapon ez a fulladás? Volt rá eset amikor már nem tudtam mit tenni a panaszaimmal és egy elenium tablettát vettem be és jobb lett. Nem tudok egy mélyet sóhajtani az a legnagyobb panaszom. Várrom válaszát

üdvözlettel István


Kedves István!
Panaszait okozhatják pszichés tényezők is, de ez csak akkor mondható ki, ha a szervi okokat (tüdőgyógyászati, kardiológiai) kizárták.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

köhögés  2012. október 17. 19:39   #3719 

Válaszát nagyon szépen Köszönöm!
Jó egészséget Kívánok!


Szívesen.
Mielőbbi gyógyulást kívánok!

köhögés  2012. október 17. 19:25   #3718 

Kedves Doktor Nő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy k.b. 3 hete volt egy erősebb megfázásom amire antibiotikumot szedtem.Úgy tűnt,hogy el is múlt,ám 2 napja egy erős és állandó,szinte állandó köhögési inger van rajtam és köhögök erősen,szárazan.A garatomnál csorgó váladékot érzek,amit felköhögve fehéres-átlátszó váladék jön fel,néha sárgás köpet.Asztmám van ventolint használok,de ilyen panaszokat soha nem okozott,mint e 2 napba így hirtelen jelentkező erős köhögést.orrom szinte állandóan eldugult valamelyik fele.Éjszaka dolgozok sofőrként elég gyakran kell (50) ki be ugrálnom az autóból,hideg párás levegőből a meleg autóba....Lázam nincs.
Mi okozhatja ezeket a tüneteket?Mikor érdemes orvoshoz fordulni mennyi idő múlva? Valamint még 1 kérdés:Az hogy kifejezetten kötegezett jobb basis az milyen betegségekre enged következtetni asztmán kívül?
Válaszát előre is köszönöm!
22 éves fiu


Kedves Kérdező!
Lehet, hogy orrmelléküreg-gyulladása van, de lehet pl. hörghurut is. Ezt csak vizsgálattal lehet eldönteni, ezért célszerű lenne orvoshoz fordulnia. A röntgenlelet hörghurutra utal.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

hőemelkedés  2012. október 17. 14:13   #3717 

Tisztelt doktornő,
ujra kérdeznék a 7 hós kisfiammal kapcsolatban...ma harmadik napja, hogyeglsznapos hőemelkedése van és estére enyhe láza...ma reggel 37,5 -tel ébredt, nemrég mértem 37,8...gondolom estére megint felmegy 38 felé (természetesen leszámolás után értem)...
Ma hivtam a doktornéninket...a tegnapi CRP eredménye 7,3...a vérkép szerint vérszegény egy kicsit és magasabb az IgE - ez utóbbit azért vette le, mert állandóna a szemét dőrgöli, aminek a hatásara be be dagad, pirosodik...azt az utasitást kaptuk, hogy holnap reggel vigyünk vizeletet és ha ma este ujra belázasodna, akkor vigyem el holnap megint és megnézi ujból esetleg ujra CRP csinál... Mi a vélemény Őnnek errő?

A második kérdésem az lenne, hogy ennél a 37,8 fokos hőemelkedésnél valóban nem kell még lázcsillapitó ilyen kis babánál sem?

aharmadik kérdésem, pedig az lenne, hogy ezzel a hőemelkedéssel kivihetem a kisfiam babakocsiban? a nagyobb gyerkőcért kell menni oviba, ma nincs segitségem- kb 20perc oda és 20 perc vissza? Vagy adjak előtte lázcsillapitót? Vagy esetleg menjünk autóval és akkor csak addig lesz kint amig beülünk az autóba, amig bemegyünk az oviba és vissza?


Kedves Kérdező!
1. Fogadja meg háziorvosuk tanácsát!
2. Nem kell.
3. Kiviheti a babát. Nem kell lázcsillapítót adni, csak 38 fok fölött.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

tanácstalanság  2012. október 17. 14:10   #3716 

Kedves Doktornő! Kisfiam 4 éves lesz,2 hónapos korától ekcémás,valószínűleg tej-tojásra van allergiája,bár a vérvétel ezt 2 alkalommal nem mutatta.Idén lett 2.alkalommal nézve az ételsor vérből és az ételek 3 csoporton belül mutatott alacsonyan méréshatár feletti értéket.Viszont mindkét alkalommal magasan jött ki a háziporatka,amit most a fűtési szezon kezdettekor már jelentősen érzékelünk.Valószínüleg parlagfűre is lehet allergiája,ez az én megfigyelésemen alapul.Pici korában Fenistil cseppet kapott az allergiás tüneteire,majd másfél évésen jött az Aerius szirup mert az előbbi már hatástalan volt a viszketésekre.Tavaly Zyrtec csepp,egy évig használtuk mert már nem hatott a szénanátha tüneteire sem.Idén nyáron a háziorvosunk a Xyzal szirupot javasolta,de 2 hónap felesleges adagolás után most 2 hete visszatértem az aerius sziruphoz hátha jó lesz alapon.Most egy ideje sokat tüsszög,orra folyik,viszket és már nem tudom mit adjak neki.Létezik,hogy az antihisztaminok hatástalanok lettek a számára?November elejére van időpontunk itt vidéken a Pulmonológiára mert szeptemberben volt egy vírusos légúti hurut kapcsán,nehézlégzése a kisfiamnak és szeretném kivizsgáltatni.De addig is szeretném a segítségét kérni,hogy mit lehetne adni erre a szénanáthára.Sokat takarítok,portalanítok de a port teljesen a lakásba megszüntetni képtelenség!Köszönettel:Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
Ha az antihisztamin nem szünteti meg teljesen a tüneteket, (vényköteles) gyulladáscsökkentő orrspray javasolt.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

hoemelkedés  2012. október 16. 22:11   #3715 

Tisztelt doktornő,
tegnap kérdeztem Őntől 7 hónapos kisfiammal kapcsolatban, akinek tegnap estére 37,8 hőemelkedés lett...Az ön javaslatára és Őnmagam megnyugtatására ma elvittem a gyermekorvosunkhoz. Megnézte a torkát, meghallgatta, de nem talált semmit...fogunk még nincs...vett le Tőle vért vérképre, CRP, és holnap reggel vizeletet kell vinnünk..
egyik kérdésem ezzel lenne kapcsolatos - a vizeletgyüjtő kis tasakot még most este feltegyem, vagy elég ha éjszakja megmérem a lázát?

A másik kérdésem az lenne, hogy nem csináltam-e butaságot, nem ártottam-e a kisfiamnak a következő dologban...ma este 7 körül a láza 38,1 volt, adtam neki Paralent..9kor vitem fürdeni, és akkor még mindig ugyanennyi volt...semmit nem vitt le neki, igaz feljebb sem ment...a kisfiam születésétől kezdve nem szeret meleg vizben fürödni...ez azt jelenti, hogy a vizhőmérőn kijelőlt ideális 32-36 fokos viznél a 32-33 fokot szereti - ennél melegebben sir, kipirosodik a bőre (ezt biztos nem tőlem Örökölte, engem ezzel a 32 fokos vizzel ki lehetne kergetni a világból :-( ) aKérdésem, tehát az lenne, hogy nem okozam-e bajt a kisfiamnál azzal, hogy 38,1 fokos lázzal 32-33 fokos vizben fürdettem meg? Hogy én erre előbb miért nem gondoltam? Kaphat igy tödőgyulladást? Nagyon aggódom...


Kedves Kérdező!
Elég, ha hajnalban felteszi a tasakot.
Nem ártott a babának. A lázcsillapítás egyik módja a hűtőfürdő. Nem lehet tőle tüdőgyulladást kapni.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

mi lehetett?  2012. október 16. 16:57   #3714 

Tisztelt Doktor Nő!

Körülbelül fél éve elkezdett fájni minden ok nélkül a bal oldali csuklóm,hol gyengébben,hol erősebben. Ez fokozatosan elmúlt körülbelül 1-2hónapja. Mivel nagyon hipochonder vagyok egyből átbújtam a netet és olvastam,hogy a leukémiának lehet csontfájdalom a tünete. Ettől nagyon beijedtem. Ön szerint lehetett ez attól? vagy az nem múlt volna el? Válaszát előre is köszönöm. 21F


Kedves 21F!
Nekem egy kérdésem lenne: miért engem kérdez? (Allergológus és gyermektüdőgyógyász vagyok.)
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Nagymamám beteg 82 éves!!  2012. október 16. 11:53   #3713 

Tisztelt Doktornő!! Nagymamámnak kb 5 hete megfázási tünetei voltak és azóta is rekedt a hangja. Volt fül, orr, gége vizsgálaton, háziorvosnál. mellkas röntgenen aminek leírom az eredményét. " A rekesz norm. helyzetű, sima szélű. Sinusok szabadok.A tüdőkben parenchymás árnyék nem látható. A basalis tüdőmezőkben néhány keskeny atelectasis kötegárnyék ábrázolódik. Interstitialis rajzolat basalisan fokozott. Szabályos hilusiérrajzolat. Szabályos középárnyék." Antibiotikumokat szedett, köhögés csillapítókat. Szeretnénk tisztán látni a betegségével kapcsolatban és érdeklőgni hogy a tünetek miért nem javulnak.

Előre is köszönöm válaszát.


Tisztelettel: Angelika


Kedves Angelika!
Kérdésére csak vizsgálat után lehet válaszolni. Javaslom, nagymamája menjen el tüdőgyógyászhoz. (A röntgenleleten leírtak nem indokolják a tüneteket.)
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tüdő gondok  2012. október 16. 11:09   #3712 

Tisztelt Dr. Kaszó Beáta!

Nagy aggodalom fordulok önhöz megnyugtatást várva,
Édesapám 61 éves jó fizikumú ember.
1 hónapja műtötték hasi sérvvel akkor is elküldték tüdő rtg-re ugye a műtéthez kellett ott láttak valamit a tüdején az írták rá a papírra 4 hónap múlva kontroll.Amit hosszu időnek tartottunk így tegnap kontrollra ment.

Édesapám COPD betegsége miatt kontroll jár vissza az adott tüdőgondozóba tegnap is ez történt és elküldték mellkas röntgenre ahol ez áll a papírján

Rtg. kontroll vizsg. során a jobb o-i tüdőfélben kóros nem látható,azonban a bal o-on a rekesz szívszögletben paracardialisan tojásnyi éles szélű homogen árnyék látható.

Most jelenleg meg van fázva és köhög is,de ez elég sokszor van neki mióta a COPD meglapították nála.

Egyébként szívaszmás is.
A gyógyszereket amiket szed Symbicort 2x1,Theospirex 2x300mg valamint ennek nem biztos hogy jól írom le a nevét Ventolin.

Egy hónap mulva kapott időpontot ct-re sürgősségivel azért kérték sürgősségivel mert nagy a baj????

Kedves Dr Nő teljesen kétségbe vagyok esve ez lehet daganat is????

Válaszát előre is köszönöm Üdv:Andrea


Kedves Andrea!
Javaslom, kérdezzen felnőtt-tüdőgyógyászt.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

hőemelkedes  2012. október 15. 20:33   #3711 

Tisztelt doktornő,

kisfiam 7 hónapos...mult hét szerdán kapta a 2. kötelező oltást + pneumokok....2 napig méretem a lázát utánna, estére mindig volt hőemelkedése max 37,8 arra adtam mindig Panadolt...ma egész nap nyügösködik, állandóan rág, és borzasztóra izzad bármit csinál - ezt már tegnap is észrevettem, este elalváskor és elalvás után 3x t9r9ktem meg a haját, mert vizesebb volt mint fördetés után...nemrég próbaképp megmértem a lázázt és 37,8 volt leszámolás után...lehet ez a hőemelkedés a szerdai oltástól? vagy esetleg a foga? Még nincs kint egy sem...


Kedves Kérdező!
A fogzás okozhat hőemelkedést, de a biztonság kedvéért mutassa meg a babát háziorvosuknak.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Allergia  2012. október 15. 19:50   #3710 

Tisztelt doktornő!
27 éves fiatalember vagyok, 21 éves koromban közölték velem az orvosok, hogy asztmás vagyok. Éveken át Ventolint használtam napi 3-4 alkalommal, szükség esetén, kb. 3 éve Symbicortot használok orvos ajánlására, a fújópróbák eredménye azonnali javulást hozott, úgy tűnik rendben mennek a dolgok. 3 éve végeztek el rajtam allergiatesztet, kiderült, hogy allergiás vagyok bizonyos pollenekre (nem tudom melyekre), macskaszőrre és atkára. A macska ki lett zárva az életteremből, hálószoba lehetőségekhez átalakítva, úm. szövettelenítve, pollennel szemben nem tudok mit tenni.
Nyáron vannak nagyobb gondok, főleg augusztusban folyamatos könnyezés, a szemek égő érzete, orrfolyás, iszonyatos orrviszketés, tüsszögés, emiatt nagyon rossz közérzet, stb. Az imént is említett orvos ajánlására idén kipróbáltam az Avamys orrsprayt, nagyon jónak tűnik, szinte teljesen tünetmentes voltam idén nyáron. Egy valami azonban nem változott. Hetente kétszer focizok, nyáron a szabad ég alatt műfüves pályán, télen zárt teremben. Évente kb. 3-4 havonta van erős allergiás reakcióm. A felismerhetetlenségig eldagad az arcom, főleg a szemek, száj, homlok, fülek. Vörös lesz a bőröm, főleg a felsőtestem, és méretes, hólyagos kiütések (csalánkiütés?) borítják be a teljes testemet, esetenként megjelennek apró, vörös kiütések is. Ilyenkor nem volt még gond a légzéssel, gyors hideg vizes zuhany mintha segítene, kb 2 óra alatt eltűnik minden tünet, a szem, és ritkán a száj dagadása még másnap is megfigyelhető. És ez mindig foci ideje alatt jön elő, olyankor általában kifulladást, fáradtságot, hőemelkedést érzek, ilyenkor jelentkezik a "roham". Minde alkalom előtt Sandoz kalcium tablettát fogyasztok megelőzés végett, de ez inkább a tudatomra hat, megnyugtat, úgy érzem. Ezek mellett symbicort, avamys, szemcsepp, ventolin. 2 éven át szedtem aueriust, probléma nélkül jelent meg minden tünet, ahogy azt említettem ez idő alatt is. A leírt tünetek milyen allergiára mutatnak? Lehet, hogy ételallergia? Egy alkalommal, amikor ilyen tüneteket produkáltam, egész nem szőlőn és ivóvízen kívül nem fogyasztottam semmit, legutóbbi alkalommal is szőlőt fogyasztottam foci előtt 2 órával. Ugyanakkor apámnak hasonló allergiája volt, szőlőre, sőt még a szőlőborra is teljesen azonos kiütéseket produkált. Létezik ilyen, hogy szőlőallergia? Mit tanácsol a sportolás abbahagyásán kívül? Milyen antihistaminnal próbálkozzak, mitévő legyek? A sportolást megelőző hány órában ne egye inkább semmit? Vagy van ennek értelme?


Kedves Kérdező!
Problémáját célszerű lenne az önt gondozó orvossal megbeszélni, mert az internetes kérdés-válasz kereteit ez meghaladja.
Létezik egyébként fizikai terhelésre jelentkező csalánkiütés, melynek megjelenésében szerepet játszhat az ételallergia is.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

tüdőgyulladás?  2012. október 12. 16:51   #3709 

Tisztelt Doktornő!

Aggódom beteg testvérem mellkasröntgene miatt, kérem segítsem, mit jelen a lelet, mivel majd csak jövőhéten tudunk visszamenni az orvoshoz.
Mellkasfelvétel AP/PA
A rekesz norm. helyzetű, sima szélű. Sinusok szabadok. Jobb oldalon perihilarisan fokozott a peribronchialis rajzolat. Vérbővebb centrális hilusi erek. A szív nem nagyobb. Norm tág aorta. A csontos mellkas scolioticusan deformált.

16 éves a testvérem, súlyos születési rendellenességekkel született. Kb egy hónapja már, hogy folyamatosan beteg, erőteljesen köhög, folyik az orra, láza volt, ami mostanra elmúlt. Szedett már Sumamedet és Isoprinozint. Ez nem használt. Orvost váltottunk, aki Spiropent és puffot írt fel neki.

Köszönöm válaszát, egy aggódó testvér


Kedves Kérdező!
Semmi súlyosat nem jelez a mellkasröntgen. A leírtak hörghurutnak felelnek meg. Ezen kívül még gerincferdülést írnak le.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

költözés?  2012. október 12. 11:53   #3708 

Tisztelt Doktornő!

4 hónapja költöztünk Székesfehérvárról (panel) Budapest X. kerületébe (3 éves lakópark). Az 5,5 éves kisfiamnak 1,5 hónapja bepirosodott a szeme, egy szemész megállapította, hogy allergiás jellegű kötőhártya gyulladása van. Kezelték Tobradex-el, majd át kellett térni Emadine-re, de az Emadine egy hetes kezeléke után újra piros lett, most már ez harmadjára ismétlődik meg, mert tegnap már megint kezdett pirosodni a szeme.
Hétfőn viszem Pesten az Allergia Ambulanciára, hogy vérvételből 20 Magyarországra jellemző pollenre teszteljék.
Lehet összefüggésbe a költözéssel ez az allergia? Január környékén, már előfordult nála kétszer is a piros szem, de a Tobrex használt neki és elmúlt. Akkor még a régi lakásban laktunk.
Most nem akar múlni. Még mindig a pollenek zavarhatják? A piros szemen kívül más tünete nincs.
Nagyon aggódom érte. Mi lesz ha nem javul? Elég most elsőre ez a vérvizsgálat? Vagy érdemes megnézetni inkább a 36 fajtára. A régi háziorvosunk azt mondta, hogy nem biztos, hogy kimutatja, hogy mire allergiás, ha csak a szeme piros. Tehát ha negatív lenne az eredmény akkor sem biztos, hogy nem allergiás?

Renáta


Kedves Renáta!
A pollenek már nincsenek olyan mennyiségben a levegőben, mely tüneteket okozna, de a penészgombák igen. Emellett allergiát okozhatnak egyéb, beltéri anyagok (atka, állatszőr, toll) is.
Az allergiavizsgálat mindig csak azokra az allergénekre vonatkozik, melyek szerepelnek a listán.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

piros, égő arc  2012. október 10. 12:07   #3707 

Jó napot kívánok!
Nekem az a problémám, hogy általában elég piros az arcom, néha teljes egészében lángoló, máskor csak foltokban és néha nagy meleg, égő érzés is társul a pirossághoz.
Elmentem 1 éve bőrgyógyászhoz, aki dermatitist állapított meg nálam.
Nekem inkább mintha a hormonrendszer-változásaimmal függne össze ez a dolog...
Kaptam locoid krémet, ami szteroid tartalmú, csak azt nem mondta el, hogy hosszú távon ez többet árt, mint használ, később én néztem utána. Mert szépen kifehéredett tőle az arcom, de utána ha nem kentem 1 napig, még csúnyább lett az arcom.
Most párszor bekentem a bioderma AR kenőccsel és mintha jobb lett volna, most meg megint nem.
Ez a krém tartalmaz valami olyan összetevőt, ami allergiás reakciót válthat ki, vagy szteroid-félét, ami esetleg megintcsak rontana a helyzeten? Mert akkor nem kenem ezzel sem többet:(
Tudna erre nekem valamit javasolni?

Nagyon száraz a bőröm, az arcomon meg tényleg. Valamit lehet tenni, hogy megújuljon a bőröm?

Nagyon el vagyok már keseredve.

Előre is köszönöm szépen a választ!

Eszter


Kedves Eszter!
Forduljon ismét bőrgyógyászhoz, mert a tünetet kiváltó krémet le kell cserélni, de ahhoz vizsgálat szükséges. Minden krém tartalmazhat olyan összetevőt, melyre allergia alakul ki.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Hisztamin intolerancia  2012. október 10. 11:26   #3706 

Tisztelt Dr. Nő!
Évekkel ezelőtt elmentem allergia és asztma vizsgálatra, az allergia vizsgálatnál a hisztamin nagyon rossz eredményt mutatott, az asztma vizsgálatom sem lett túl jó, harmadjára sem sikerült értékelhető eredménnyel megfújnom a pipát. Nem szedek semmit. A tüneteim sajnos rosszabbodtak, nagyon régóta migrénnel küszködök, időszakonként és évszaktól függetlenül borzasztó orrfolyás, viszketés, szemkönnyezés tüsszögés gyötör több napon keresztül,mindig fáradt és aluszékony vagyok. Gyakran vannak gyomorproblémáim, különböző ételek elfogyasztása után szúró, nehéz érzés van a gyomromban. 3 évvel ezelőtt vettem észre először, hogyha rákot fogyasztok,akkor több helyen viszkető kiütéseim lesznek, és most az elmúlt egy évben ez már az édesvizű és tengeri halak fogyasztása után is jelentkezett, valamint két hete csirkehús fogyasztása után lett egyik-másik ujjamon kiütés. Ezek a tünetek utalhatnak e hisztamin intoleranciára, és ha igen akkor mit kell tennem?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Feth Szilvia (27 éves)


Kedves Szilvia!
Tünetei allergiára utalnak. Bőrteszt végzésekor a hisztaminnak normál esetben be kell pirosodni; ez mindenkinél így működik. (Ha nem pirosodik be, az egész teszt értékelhetetlen.)
A tünetek elkerülése érdekében diéta javasolt: a kiütést okozó ételeket nem szabad fogyasztani.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

cica  2012. október 10. 05:57   #3705 

Kedves doktonő!
36 éves vagyok,egy luxushajon dolgozom.
Kb.2 hónapja köhögni kezdtem,lázam nem volt,enyhe torokfájással.Másfél hónapja egy reggelen elkezdtem nagyon köhögni és nem kaptam levegőt.Az ottani orvos Salamol inhalatort és Predinosolone tablettat irt ki.Ezt követően jobban lettem de a fulladas enyhebb formaban visszatert,leginkabb lépcsőzéskor vagy amikor kimelegedtem.szeptember 23 an Amoxicilint(250mg) irt ki az orvos es robitussin sirupot.a köhögés enyhült.Most a rövid szabadságom alatt elmentem itthoni orvoshoz aki megállapitotta hogy kronikus bronhitiszem van és talán allergia váltotta ki.Flumicilt ,hemomicin (6 nap),Flonidant és Symbicort irt ki,amit 3 hónapig kell majd használnom.Ami aggaszt az az,hogy a torkom még mindig enyhén piros és néha fáj,a hangom is néha elmegy ami szintén fájdalommal jár.Mit tudnék ezen kivül tenni hogy meggyógyuljak a gyógyszeren kivül?Lehet-e a betegség kiváltó oka az hogy a hajón 24 órában légkondicionált?
Előre is köszönöm a válaszát!


Kedves Kérdező!
Elképzelhető, hogy a légkondicionáló okozza betegségét, ugyanakkor panaszai asztmára is jellemzőek. Hogy miről van szó, azt alaposabb vizsgálattal (vérvizsgálat, légzésfunkció, allergiavizsgálat) lehet kideríteni. Rekedtsége miatt fül-orr-gégészeti vizsgálatra is szükség lenne.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

rhinocort  2012. október 9. 18:48   #3704 

Tisztelt Doktornő!

A napokban orvosnál jártunk kisfiammal megfázásos tünetek miatt. Illetve a gyermek alváskor nehezen kap levegőt. A gyerekorvos rhinocort aqua 32öt írt fel. Amit mai a harmadik nap használok. Utasítása szerint napi 3szor kell alkalmazni. Viszont most a betegtájékoztatóan azt olvasom, hogy hat év alatti gyermeknek nem adható!Az én kisfiam még nincs 4 éves. illetve az adagos is másféle módon van feltüntetve. Nem tudom hagyjam-e abba az orrsprsay adádását, vagy folytathatom? Illetve, mivel a gyermekem még jóval kisebb, mint ami a betegtájékoztató szerint megengedett, árthattame valamt??

Megtisztelő válaszát köszönöm:


Kedves Kérdező!
Nem lesz semmi baja kisfiának az orrspray-től. Napi 1- vagy 2-szeri adagolás elég (hosszú hatású készítmény).
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Timi  2012. október 9. 18:45   #3703 

Kedves Beáta
Az lenne a kérdésem ,7 éves a kislányom
Cecroleta érzékeny nehéz légzése volt töle,és
most sumetrolimot kaptunk.be adhatom_e neki? Köszönöm a vàlaszát


Kedves Kérdező!
Beadhatja.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Botond  2012. október 9. 09:18   #3702 

Tisztelt Doktornő.

Gyerkőcöm asztmás. Suliba jár és itt az asztmások "Kánaánja" az ősz. Amennyiben Ventolint fújok be neki (egy pár napig 4x2 puffutt kellene használnia) korán reggel, mennyi idő múlva adhatok neki spiropentet (lassabban hat, de hosszabb hatásidő), mivel még nem tudja teljesen profin kezelni sprayt és a suliban pedig nem akarom ott hagyni a Volumaticot. Enélkül meg hiába van nála a Ventolin, nem igazán oda jut az anyag ahova kell. A két hatóanyag között, van e hatásmechanizmusában különbség? Őszintén reménykedtem, hogy elég lesz számára a montelukaszt 5mg-os, de úgy látszik lesznek időszakok, amikor használni kell a ventolint is.

Válaszát tisztelettel köszönve:

Üdvözlettel: Zalavári László


Kedves László!
Nem javaslom a Spiropentet. Ha beteg a gyerek, ne menjen iskolába, ha rendszeresen kell hörgőtágító, változtatni kell a megelőző kezelésén. Egyébként pedig létezik olyan inhalációs gyógyszer (Buventol), mely ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a Ventolin, de sokkal könnyebb adagoló nélkül bevenni. Ha legközelebb mennek tüdőgyógyászukhoz, beszéljék ezt meg vele.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Péterke6  2012. október 8. 13:26   #3701 

Kedves Doktörnő!Mégegy kérdésem lenne a sóbarlangal szemben.Sok jót hallani és olvasni róla mi a tavalyi évet becsülettel jártuk úgy ahogy ajánlották,sajnos sok változást nem vettem észre ugyan úgy elkaptuk a köhögést,és a bronhitist.A mi pulmonologusunk azt mondta felesleges idő és pénz kidobás(tényleg nem kevés pénz).Önnek mi a véleménye róla?köszönöm választát Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
Véleményem szerint a sóbarlang hurutos betegségekben hasznos; váladékoldásra.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

előző oldal 186. oldal következő oldal