Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 492. oldal következő oldal
kérdésem  2013. március 16. 21:03   #9840 

Köszönöm a válaszát Dr.Nö!
Még annyit szeretnék tudni, hogy milyen vizsgálatokat végeznek ilyenkor? Ma egyre jobban fáj, vissza kell mennem hétfőn majd. Ön milyen vizsgálatokat javasolna? További kellemes hétvégét Önnek! Zsanett


Tisztelt Zsanett!

Döntően a személyes vizsgálat során talált tünetek határozzák meg, látatlanban ezt pontosan sajnos nem lehet megmondani.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Kicsiszív  2013. március 16. 20:40   #9839 

Tisztelt Doktornő!!

1 hónapos lányomnál kiderült hogy aorta stenosis-a van. Az első sokk még tartott mikor megtudtuk, ugyhogy nem sok kérdés jutott eszünkbe.


A leletünk a következő:
Jó ált. állapot.Normális perifériás pulsatio.Surranás nem tap.(kissé nehezen vizsgálható jugulum).Dyspnoe, cyanosis nincs. Bal PST II-ben ejectios klick. Aorta felé vezetődő 1/6 fokozatú ejectios zörej.

EKG: sinus ritmus fr 180/min(sirt). Kp állású QRS. Pitvarterhelés vagy kamrahypertrophia nincs. Norm. repolarisatio. Kórom Q nincs.

Echocardiographia.(Sonoace 8000):
Normál tág szívüregek. Normális falmozgások.Szignifikáns BKH nincs.
Mitralis insufficienta, tricuspidalis insufficienta nincs. Arteria pulmonálisban és aortában laminaris áramlás. Aorta isthmuson szűkület nincs.
Ductus art. zárt.
Ép pitvari és kamrai sövény.
Vaskos, dóm szerűen nyíló-3 tasakos-kissé dysplatikus AO billentyű.
AO anulus: 9mm.mérs.posten.ao asc.tágulat.
Aorta insufficiencia nincs.
Pulmonális flow: m/s
Ao desc flow: 1,5 m/s
BKD: 16//8mm
lin EF: 0,4:
IVS/BKF: 4,4mm
AO/BP:11/11mm
AO asc Vmax 3,6m/s
mean gr 23 Hgmm

Vélemény:
Kp fokú valvuláris aorta stenosis. SZoros nyomonkövetés, egyenlőre sürgős beavatkozást nem igényel-azonban progresszio-esetleg panasz esetén aorta valvuloplasztika szükségessé válhat.


Mennyivel rosszabbak az eredmények egy normálishoz képest?? Lehetséges, hogy egész életében nem kell hozzányúlni?? Ha majd megkell csinálni a ballonos katéterezést és ez sikeres lesz, előfordulhat hogy nem kell billentyűt cserélni??
Eléggé kétségbe vagyunk esve...

Köszönöm


Tisztelt Kérdező!

Sajnálom, csak azt tudom javasolni, hogy kislánya gyermekkardiológusával konzultáljon.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Izületi gyulladás  2013. március 16. 18:52   #9838 

Tisztelt Doktornő!

Édesanyámnál reumás izületi gyulladást diagnosztizáltak tegnap.
Régóta fájlalja a vállát.A szakrendelésen injekciot kapott.

Celebrex tablettát szed,mellé Esomeprazol Sandozt.

Kérdéseim a Doktornőhöz:

1.,A reumás izületi gyulladás krónikus betegség,vagy ha időben észreveszik
gyógyitható?

2.,Az Esomeprazol-t a gyomorfekély megelőzése miatt kapja?

Válaszát előre is köszönöm:János


Tisztelt János!

Korábbi levele alapján édesanyjának magas vérnyomása is van, azt a reumatológiai gyógyszer ronthatja, jó lenne egyeztetni a szedett gyógyszereket, hogy minél kevesebb mellékhatás legye. Egyébként az első kérdését reumatológusnak tegye fel, aki pontosan ismeri a helyzetet, a másodikra a válasz igen (általában gyomorvédelemre).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Barita  2013. március 16. 17:52   #9837 

Tisztelt Doktornő!
Próbálom röviden írni a levelemet. 38 éves nő vagyok, van egy 14 és egy 7 éves fiam. Két évvel ezelőtt volt egy abortuszom, mert a férjem nem akarta. Akkor megígérte, hogy ha majd egyszer úgy érzi, hogy mégis, akkor lehet még egy gyermekünk. Én csakis kizárólag ezért voltam képes végigcsinálni. Most mivel már lassan negyven leszek, elérkezettnek gondoltam az időt. Az utolsót. 40 éves korom után már nem szeretném. Viszont extraszisztolés panaszaim vannak. Legelőször 17 évesen éreztem. Attól kezdve néha elő-elő fordult. 2001-ben, 2004-ben illetve 2010-ben voltam szívultrahangon, más okból. Legutóbb terheléses EKG-t is csináltak, és echo-t(ezt már 2004-ben is.) Egy gyógyszertől lettem rosszul, Nasopax orrspraytől, akkor használtam először, és mérsékelt magas vérnyomásom van. Az orvosok azt mondták ettől volt a rosszullétem. Az extraszisztolés panaszok néha hosszabb időre előjönnek. Főleg ha valami stresszes helyzeten voltam túl.Volt, hogy egy nap szerintem 100 fölött volt, amit éreztem. Néha csak egy-egy. Most például már hetek óta nem érzem. Egyébként sajnos szorongó vagyok, pánikrohamok is előfordulnak néha, úgy 2001 óta.
A férjem most azt mondta, hogy félt. Ha megbizonyosodok róla, hogy ezek miatt az extraszisztolék miatt vállalhatom az újabb terhességet, akkor beleegyezik. Soha egy orvos nem mondta még, hogy ezek a problémák gondot okoznának, most jelenleg Betaloc-ot szedek (10mg) napi 1-et, mivel a vérnyomásom eléggé rendben van, mióta napi 60 mg Q10-et szedek. Most már magnéziumot is elkezdtem szedni naponta, hogy ettől van-e most szünet az extrákat tekintve, nem tudom. Lehet, hogy igen.
Szóval mivel minden leletem negatív, semmi kórosat nem találnak, még billentyűhibát sem, szeretném a véleményét kérni, Ön szerint nyugodtan vállalhatunk-e gyermeket.
Előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján nincs semmi ellenjavallat, de a Betalocot a terhesség és a szoptatás idején mellőznie kell, és a vérnyomását stabilan jó értéken kell tartani.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szív  2013. március 16. 17:06   #9836 

kedves doktornő.elnézést kérek hogy ilyen hülye kérdéssel zaklatom.a sok maszturbáció nem károsítja a szívet?


Tisztelt Kérdező!

Egészséges embernél nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívultrahang  2013. március 16. 15:45   #9835 

kedves doktornő.akkor a szívultrahang leletem alapján nincs billentyű betegségem?válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

A lelet azt írja, hogy "érdemi vitium nincs" (a vitium a billentyűhiba neve).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

jobb borda alatt fájdalom terhesen  2013. március 16. 15:42   #9834 

Tisztelt Doktornő!

15 hetes terhes vagyok. Pár napja fájdogál a jobb bordám alatt. A fádalom főleg reggel, felkelés után erősebb. Napközben ha kihúzom magam és normálisan lélegzek nem fáj. Ha mélyen lelegzek, ill odateszem a kezem, picit megnyomom fáj a mellem alatt a jobb bordám belső szélénél. Nem szúr, hanem fáj, kibírható fájdalom, nem kell csillapítani. Erőlködésnél szintén fáj még. Nagyon hányós vagyok, és az éhgyomri hányás 2 hete mindennapos. Sajnos 2x ebbe epe is volt. (előző babámmal még vészesebben hánytam, de akkor nem fájt semmi ilyesmi). Nem tudom, ez hányás miatt fájhat-e. Szeptemberben voltam hasi UH-n, mert minden vérvételbe évek óta magas a bilirubin, valami jóindulató sárgaság. De az UH szeptemberben rendben volt. Hasi UH-ra több, mint egy hónap múlva adnak időpontot. Viszont kedden megyek a babával UH-ra. nem tudom ott kérhetem-e, hogy a bordám alatt is nézzék meg. Ön szerint mi lehet ez? Egyenlőre nem okoz nehézséget, csak hát fájdogál, és főleg a terhesség miatt aggaszt. Jövő héten Hepatistis/AFP vérvétel is lesz ill pár hét múlva a második trimeszteri. Ezen kívül szükséges még valahova menni, vagy ráér, mert kibírható és úgy is lesz sok vérvétel? Válaszát előre is köszönöm,
Anita


Tisztelt Anita!

Ez lehetséges, hogy a rendszeres hányás okozta izommegerőltetés következménye, az ultrahang nem valószínű, hogy kimutatna bármi eltérést. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kérdésem  2013. március 16. 15:39   #9833 

Tisztelt Doktornő!

Volt egy gyógykaparásom szeptemberben. Azóta bal oldalon főként szúr az alhasamnál. Már voltam urológusnál, semmi bajom nincs, voltam többször nőgyógyásznál, ott sem találtak semmit. Van mikor enyhül ez a szúrás szerü fájdalom, de van mikor még a lábamat is nehezen emelem. Férjemmel kijöttünk pár hónapja Németországba lakni, és már gondoltam elmegyek itt orvoshoz ezzel a problémámmal. Vérvétel, ultrahang, nőgyógyász mind rendben. Van egy olyan problémám, hogy nehezen megyek wcre, volt mikor hetekig nem mentem, vagy egy héten egyszer, és az is nagyon kevés volt. Az itteni orvos azt mondta, lehet emiatt van ez nálam. Ha még tart a fájdalom és a szúrás, menjek vissza hozzá. Mert elküld belgyógyászatra, mert lehet, hogy a beleim miatt fáj az alhasam. Ön szerint lehetséges ez? Mitől fájhat ott bal oldalon? Néha jobb oldalon is ugyanez a problémám, már kicsit unalmas, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Most pár hete már tudok wczni minden nap. Odafigyelek, hogy több folyadékot igyak, több zöldséget egyek. Minden nap, de a szúrás nem enyhül. Jo lenne tudni mi van ennek hátterében. Ön tud nekem valamit mondani erre? Köszönöm előre is a válaszát Kedves Doktornő! Szép napot Kívánok Önnek! Zsanett


Tisztelt Zsanett!

Sajnos én látatlanban nem tudok önnek többet mondani, mint az önt személyesen vizsgáló orvosok. Lehetséges, hogy bélrendszeri probléma okozza a panaszait, ahogy az önt vizsgáló német kolléga mondta, de hogy pontosan miről van szó, arra vonatkozóan részletesebb vizsgálatok szükségesek. Javulást és önnek is szép napot kívánok.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

reménykedő  2013. március 16. 13:26   #9832 

Tisztelt Doktornő!

Endokrinológia vizsgálatomon alacsony, határértéken lévő kortizolszintet állapítottak meg. A hypadrenia gyanújának eldöntésére ITTT tesztet javasoltak. Úgytudom, hogy egy injekciót fogok kapni amitől rosszul leszek, s félóránként vért fognak venni, közben felettem készenlétben lesz egy cukros oldat az előkészített vénámhoz. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen az az injekció pontosan amit kapni fogok, mi a neve amit ilyenkor adnak, és hogy mennyire, illetve milyen rosszulléttel kell számolnom?
Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

Lajos


Tisztelt Lajos!

Sajnos, nem tudok önnek válaszolni, kérdezze az endokrinológus kollégát vagy kezelőorvosát.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívultrahang  2013. március 16. 11:52   #9831 

kedves doktornő voltam szívultrahangon és az eredményem a következő: hyperkinetikus keringés 22mm-es aorta gyökben, 20mm-re separálodó aorta billentyű. BP:29mm,JK:15/26mm. mitrális bill-k tük.kép mozognak,hyperkinesis mellett prolaptikusnak nem látom. szeptum, hátsó fal szinkron jól mozog. SE:7mm, HF:8mm, DS:24mm, Dd:46mm EF:78% az aorta billentyű háromtasakos. pulm.bill. felett mérhető max sebesség :1,46m/sec.érdemi insuff nincs. csúcs felől:norm.árányú nagyságú szívüregek.jobb szívfél nem tágabb. mitralis beáramlásban:E:0,88m/sec., A:0,95m/sec, DT:150m/sec MI jelzett. bal kamrai kiáramlási sebesség:1,3m,sec, az aorta billentyű max.sebesség:1,45m/sec aorta insuff. hyperkinesis mellett nehezen megitélhető, de valószinüleg nincs. tricusp insuff hyperkinesis mellett nehezen vizualizálható I fokú dopplerrel számított jobb kamrai syst.nyomás:41HGmm. TAPSE 20mm. PF nincs. amennyire megitélhető,szeptumok zártak. Sub XY: IVC 14mm. PF nem látható. pitvari sövényen kóros jel nem látható. vélemény:norm.üregi méretek.jobb szívfélnél volumonterhelésre utaló eltérés nincs,de a nyomás mérs.emelkedett. ASD-re utaló eltérést nem látok. megtartott BK pumpafunkció. érdemi vitium nincs. aorta és pulm.bill. felett mérhető magasabb sebességek hyperkinesis következményei. válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

A már tegnap értékelt EF-n kívül a többi értékek is jók, feltehetően a gyorsult keringés következtében kissé magasabb jobb szívfélbeli nyomás.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

non sustained vt - tartanom kell tő  2013. március 16. 10:35   #9830 

Tisztelt Doktornő!
1 éve pszichés jellegű okból (pánikbetegség) szívritmuszavarokat észleltem, amiket 24 órás Holterrel vizsgáltunk. Elszórtan VES és SVES jelentkezett, nem jelentős számban, és az extrákkal egyébként sem lenne akkora bajom.
A probléma azzal van, hogy jelzett egy 3 tagból álló non sustained vt -t, ez önmagában nem probléma, csak az hogy jól tudom hogy ez nálam jóval hosszabb is szokott lenni. Azt olvastam hogy 30 másodperc előtt ez non sustained, 30 másodperc után viszont sustained vt, ami akár a keringés összeomlásához is vezethet.
A szívem teljesen egészséges, egy kis apró mitralis prolapsust állapítottak meg,azt mondták ez jelentéktelen. Szív ultrahangon voltam másfél hónapja, 1 éve pedig terheléses EKG-n. Ezek a kamrai extra "rohamok" átlagban naponta 1-2szer jelentkeznek nálam (ezen kívül néhány extra), és általában csak pár másodpercig tartanak, ilyenkor egy nagyobb ütés után sok-sok apró melléütés sorozatot érzek, és légszomjam van,beszélni sem könnyű ez a pár másodperc alatt. A napokban azonban volt egy kifejezetten hosszú, pontosan nem tudnám megmondani, de 20-25 másodperc körül volt. Ezután 2-3 óra hosszával rosszul is lettem, szédültem, elgyengültem, kapkodtam a levegőt, nehéz volt beszélni is, zsibbadt a kezem és az arcom. Lefeküdtem pihenni, így szerencsére elmúlt (elképzelhető hogy az ijedtségtől lettem rosszul, mert olyan érzés volt mintha nagyon leesett volna a vérnyomásom, a pulzusom viszont 100 körül volt, szóval felpörögtem kicsit).
Magnézium kúrát javasoltak az orvosok, eddig sokat nem segített, egy másik orvos Carvedilol béta blokkolót ajánlott, napi 2szer felet a 12,5 mg-osból, amit el is kezdtem tegnap szedni, mert ez így nem mehet tovább, nagyon kellemetlen tüneteket okoz.

3 kérdésem lenne Doktornőhöz:
1.Most konkrétan azt lehet mondani hogy ha túllépi a 30 másodpercet a VT, akkor hiába egészséges a szívem, életveszélyben vagyok, összeomolhat a keringésem?
2.Van olyan alkalom mikor egy-egy félreütés után melegséget érzek az ütés idejég a mellkasomban, ez normális?
3.Tudom hogy az alkohol ennek hatalmas ellensége, és természetesen megértem ha teljesen hanyagolnom kell, de ha egy hétvégén a haverokkal megiszunk 2 sört, az is kártékony hatással van és kockázati tényező?

Elnézést a hosszú kérdésért, pontos képet szerettem volna adni a körülményekről, hogy egyértelmű legyen Ön számára, külföldön tartózkodom így nincs lehetőségem orvoshoz elmenni, de egyébként is rendelkezem minden szükséges vizsgálattal (ha jól hiszem).
Kérdését előre is nagyon köszönöm, sokat segítene nekem!
Üdv: Karesz, 24 éves


Tisztelt Kérdező!

1. Ha tartósabb a kamrai tachycardia, az tényleg okozhat keringés összeomlást.
2. Erre nem tudok válaszolni.
3. Ezzel nem érdemes kockáztatnia, ennyit nem ér az az 1-2 sör.
4. Nem kérdezte, de tisztázni kellene, hogy mi áll a ritmuszavar hátterében, nincs-e valami komolyabb szívizombetegsége.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

nyirokcsomó?  2013. március 16. 10:28   #9829 

Tisztelt doktornő...
a napokban a nyakam mindkét oldalán ugyanazon a helyen kemény csomót tapintottam - még most is ott vannak...nem tudom nyirokcsomóe vagy sem...bejeleöltem a nyakamon hogy hol vannak, legyen szives megnézni van-e azon aterületen nyirokcsomó:

http://kepfeltoltes.hu/view/130316/P3162050_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/130316/P3162052_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

vagy lehet az ütőeret tapintottam ki, mivel itt intenziven érzem a szivütéseket...mintha ez a csomó - ami hosszukás alaku-ugy mint a képen - kb 1,5-2cm hosszu - lüktetne


Tisztelt Kérdező!

Sajnos,ezekből a képekből nehéz lenne megítélni, hogy azon a területen van-e megnagyobbodott nyirokcsomó, személyes vizsgálat döntheti el, főleg azt, hogy van-e valamilyen jelentősége. Mindenesetre ott futnak a nyaki ütőerek is, ez biztos.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Anna  2013. március 16. 07:52   #9828 

Tisztelt Doktornő!
Az utóbbi egyhétben a jobboldalon csípőtájt enyhe égető érzést tapasztalok, amely nem elviselhetetle.Az étvágyammal, emésztésemmel nincs baj, és nem is állandó csak időnként jelentkezik. Azonban nagyon idegesítő, hogy mitől lehet. A csípőcsontom is érzéken egy kicsit. Kicsit túlsúlyos vagyok és úgy érzem , mintha a hasizmom fájna. Bizonyára kicsit értelmetlem, amit írok, de nem tudom másként megfogalmazi.
Nag-nagy tisztelettel: Anna


Tisztelt Anna!

Látatlanban nehéz lenne megítélni, lehet, hogy tényleg a hasizma fáj valamiért. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Enikő  2013. március 15. 22:00   #9827 

Tisztelt doktornő! A minap voltam vérvételen a 19 éves fiammal,mert az arcára egy évig a pattanások miatt gyógyszert kellene szedni,és az eredménye számomra aggasztó,ami a következődirekt bilirubin 5.40,alkalikus foszfatase 431 triglicerid1.90.Szülezése után sokat jártunk az anyagcserére,mert besárgult,majd kiderűlt,hogy tehéntej allergiás,akkor beakarták pár hónaposan fektetni,hogy biopsziát vegyenek a májából,amibe mi nem egyeztünk bele.Soha nem volt komoly betegsége,utoljára 2012 ben volt egy laborja,jogosítvány miatt,de ott ezt az alkalikus foszfatást nem nézték,.Úgy félek hogy komoly baj van,bár semmi panasza nincs.Rengeteget sportol,mert a rendészeti iskolába jelentkezett.Kérem nyugtasson meg válaszával,köszönettel Enikő


Tisztelt Enikő!

Sajnos látatlanban nem tudok önnek érdemben válaszolni, legjobb és legmegnyugtatóbb lenne, ha személyes orvosi vizsgálat tisztázná az eltérések okát.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

magas vérnyomás  2013. március 15. 20:35   #9826 

Kedves Dr.Nő!
3éve magas vérnyomást diagnosztizáltak amire 2féle gyógyszert szedek.A vérnyomáscsökkentők illetve maga a magas vérnyomás vagy a kettő együtt okozhatja-e az azóta fenálló potencia zavarom?
Válaszát köszönöm:F.L.


Tisztelt F L!

Elvileg elképzelhető, javasolom, keresse fel kezelőorvosát, próbáljanak más gyógyszert!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Égető fájdalom  2013. március 15. 20:11   #9825 

Tisztelt Doktornő! 32 éves 93 kg-os túlsúlyos nő vagyok. 1 hete hajnalban a nőnapi vacsora után szapora pulzusra és gyomorfájdalomra ébredtem, azon a héten többször is feljött a gyomorsavam. Az elmúlt napokban megjártam a tüdőgondozót, sürgősségi ambulanciát és a kardiológiai járóbeteg ellátást, mert a szapora pulzus mellé égető mellkasi fájdalom is társult, égető gyomorfájdalommal. A vizsgálatok során nem találtak semmit, a háziorvos a szapora pulzusra Betalocot írt fel (nem szedem), a kardiológián nem találtak semmit, viszont a doktornő szerint van vmi gyulladás a szervezetben ezért javasolta hogy szedjek gyulladáscsökkentőt. A keddi labor eredményeim a Gamma-GT (40), MPV (9) és koleszterin (5,46) kivételével rendben volt. A pulzusom azóta rendeződött és a mellkasi égést is csak ritkán érzem, viszont ma már szinte folyamatos égető érzést érzek a bal oldali felhasi területen, ha eszek vagy iszok valamit ez a terület bugyborékol buzog, az égető érzés néha hűsítő zsibbasztó érzésbe megy át, de délután óta már egyáltalán nem múlik.Ittam Mira vizet, borsmenta teát, de semmi sem használ. Székletem két napja nem volt, azt megelőzően napi rendszerességgel kicsit világosabb volt a szokásosnál. Epehólyag műtéten tavaly nyáron estem át. A kérdésem az, hogy a tünetek alapján mire gyanakodjak, illetve mikor szükséges feltétlenül mentőt/orvost hívni, illetve milyen gyógyszert szedhetek amik enyhíthetik a tüneteket. Kicsit kétségbe vagyok esve mert a héten tényleg orvostól orvosig jártam, és mégsem derült ki semmi, viszont egyre rosszabbul vagyok és itt a hétvége és kezdek bestresszelni. Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Adrienn Pécsről


Tisztelt Adrienn!

Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi linken: www.diagnozis.hu, gyomorsav túltengés illetve reflux tisztázása céljából.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívdobogás  2013. március 15. 20:07   #9824 

Tisztelt Doktornő!
Időszakosan (talán amikor stresszesebb és túlterhelt vagyok) érzek erős szívdobogást, ami váratlanul tör rám. Ilyenkor lefekszem vízszintes helyzetbe (persze ha alkalmam van rá), és néhány perc múlva "megáll" a szívdobogás (ha nem tudok lefeküdni, sokáig, fél óráig is eltart), vagyis nem érzem tovább erősen. Kérdésem az, hogy ez csak a stressz és leterheltség miatt lehet, vagy valami komolyabb probléma lehet a háttérben. Orvosnál még nem jártam emiatt. 37 éves nő vagyok. Válaszát előre is köszönöm: Réka


Tisztelt Réka!

Sajnos ezt látatlanban nem tudom önnek megmondani, egy tartós EKG monitorozás (Holter) segíthet eldönteni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívultrahang  2013. március 15. 17:13   #9823 

kedves doktornő voltam szívultrahangon és van egy olyan érték hogy EF:78%.azt szeretném megtudni hogy ez az érték mit jelent és hogy jónak számít e-ez az érték.válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

A szívkamra összehúzódó és elernyedő képességét jelenti és az érték jó.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

nő vagy férfi vérkép érték  2013. március 15. 15:38   #9822 

Kedves Tarján doktornő, ugyanazok a tól-ig értékek vannak a nő és férfi laborvizsgálati lapján? Vagy vannak eltérések, ha igen miben ? köszi! Gabi


Tisztelt Soknevű!

Ritka kivételtől eltekintve nem, ahol igen, ott fel van tüntetve a laborleleten a férfi- ill. női érték.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

alkohol és a vérkép  2013. március 15. 15:37   #9821 

Doktornő, összefügg ez a kettő...abban az esetben, ha több napon át /4/ söröztem...nem szoktam! és utána mentem vérvételre....magas lett a vérzsír és a koleszterin értékem?!!!! Lehet az alkoholtól...amugy rendben szokott lenni. üdv. Palika


Tisztelt Kérdező!

Nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 492. oldal következő oldal