Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 374. oldal következő oldal
szédülés  2012. augusztus 18. 19:34   #7480 

Mitől lehet az,hogy időnként szédelgek,és vele egy időben megfájdul a gyomorszájam is??


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

17 éves lány  2012. augusztus 18. 19:11   #7479 

Kedves doktornő! 17 éves lány vagyok. Egy éve van folyamatos bal alhasi fájdalmam. Eleinte nem foglalkoztam vele, mert úgy voltam, hogy "majd csak el múlik". Nem múlt el, el mentem orvoshoz, méghozzá nőgyógyászhoz. Volt egy petefészek cisztám, és petefészek gyulladásom, ezt kigyógyította a doktornőm. Nem javultam, a hasam ugyanúgy fájt, semmilyen gyógyszer nem használt. El mentem a háziorvosomhoz ő megtapogatta a hasam azt mondta, vastagbélgyulladás. Kaptam egy beutalót, ahol 4 napot töltöttem. Volt nőgyógyászati ultrahangom, ultrahangom (nem nőgyógyászati), persze vért is vettek, de nem találtak semmit. Nagyon bosszantó volt mert a hasfájásom nem múlt el. Még sajnos mindig ugyanúgy fáj nap mint nap. A székletem normális, de nincs mindennap. Az, hogy nincs székletem mindennap, közre játszhat ebbe az egészbe? Székletürítésnél fáj a hasam. Előre is köszönöm a válaszát!


Kedves 17 éves lány!

Panaszai valószínűleg gyomor-bél eredetűek, de ennél többet látatlanban nem lehet mondani, javasolom, forduljon gastroenterologushoz!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szemdagadás  2012. augusztus 18. 10:36   #7478 

Tisztelt Doktor Nő!

Pár hete észrevettem, hogy reggelente ha felkelek mindig be van dagadva a szemem alatt. Pár óra alatt elmúlik, de nagyon kellemetlen érzés, mintha nem is aludtam volna. Pár hete ugyancsak észrevettem, hogy a szívem néha annyira szabálytalanul ver, hogy itt érzem a torkomban, és rendesen érzem ahogy ver. Összefügghet a kettő?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Balogh Bernadett


Kedves Kérdező!

A szem alatti tájék bedagadása lehet alkati, de látatlanban nehéz lenne eldönteni. Rendetlen szívverésérzés miatt is személyes orvosi vizsgálat ajánlott, a szubjektív érzés hátterében többféle eltérés lehet.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

extraszisztolék  2012. augusztus 17. 22:18   #7477 

Tisztelt Doktornő!

Mostanában elég sűrűn óránként több extram van. van mitralis prolapsus om, de 6 évig nem okozott semmilyen komolyabb panaszt. egyszer kaptam nyugtatót és avval jol voltam, valamint ha alkoholt iszok enyhülnek a tünetek, elképzelhető hogy idegi alapú ez a sok félreütés?

Volt terheléses vizsgálatom, ultrahang vérvétel holter azokon minden rendben volt, de sajnos továbbra is elég rosszul érzem magam.


Kedves Kérdező!

Idegi alapon az extrasystolék gyakoribbá válása könnyen elképzelhető, próbáljon bevenni egy kis nyugtatót.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gyomorsav  2012. augusztus 17. 22:16   #7476 

tisztelt dr nö!32 éves vagyok,és elég sok a gyomorsavam,nálam megállapitották a reflux gyulladást is.és szeretném öntöl megkérdezni hogy ezek a problémák okozhatnak olyat hogy elönt a forroság,hol az egész testemen,de van ugy hogy csak felüll,vagy a hátamnál is érzem.mint pl-ul most is ez van nálam.köszönettel:antonia


Kedves Antónia!

Ezek a tünetek általában nem jellemzőek refluxra.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Aggódó Anyuka  2012. augusztus 17. 20:03   #7475 

Tisztelt doktornő!
Egy éve felfedezték,hogy alulműködő pajzsmirigy betegségem van.A labor leleletben olvastam
az MPV értrékről ami magasabb 12,90 mit lehet tenni hogy csökkenjen az értéke?
Köszönettel.


Kedves Kérdező!

Ennek minden valószínűség szerint semmi köze az alapbetegséghez, és nemigen lehet befolyásolni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Nolpaza  2012. augusztus 17. 20:01   #7474 

Kedves Dr.Nő!
Szeretnék tanácsot kérni Öntől. 2 hónapja szedem a Nolpaza 20 mg-os gyógyszert reflux gyanú miatt. 3 napja erősen szédülök,főleg hirtelen mozdulatoknál,2 napja abba hagytam a gyógyszert,mivel a mellékhatások között olvastam,hogy erős szédülés léphet fel.Szeretném kérdezni,hogy mennyi idő amíg ki ürül a szervezetből a Nolpaza?
Előre is köszönöm tisztelettel M.Gabi


Kedves Gabi!

Nem valószínű, hogy a mellékhatások ennyi idő után jelentkeznének, és nem célszerű a gyógyszert önkényesen abbahagyni. Jobb lenne kezelőorvosával egyeztetni a tennivalókról.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Brigi  2012. augusztus 17. 19:59   #7473 

Kedves Doktornő!

Nem tudom, hogy jó helyen kérdezek-e. Epe problémáim miatt kivizsgálásom volt. Az ultrahangos orvos májdiétát javasolt.
Az ultrahangos szakvélemény: Hepatomegalia, Diffuse májlaesio, Steatosis hepatis, Choleythiasis.
Persze az interneten a szakvéleményt lefordítottam, de nem jöttem rá, hogy melyik típusú májdiétát kellene tartanom. Ha jól értelmeztem több is van.
Most alig merek enni bármit is, nehogy ártsak magamnak.
Nem tudom, hogy tudna-e segíteni a válaszban, vagy esetleg abban, hogy kit kell felkeresnem azzal, hogy mit kell májdiéta alatt értenem?

Ezen túl arról is tájékoztatott az orvos, hogy valamilyen enzim nem működik jól a májamban, ami a lebontást segíti. E körben újabb vizsgálatok várnak rám? Vér és vizelet vizsgálatom már volt.
Természetesen háziorvosomat a leleitemmel felkeresem. De érdekelne az Ön véleménye is.

Előre is köszönöm szíves tájékoztatását.


Kedves Brigi!

Látatlanban és a pontos adatok hiányában nem tudok önnek érdemben válaszolni, azt javasolom, keresse fel kezelőorvosát, tőle kérjen részletesebb tájékoztatást az állapotáról és a teendőkről.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

műtét után  2012. augusztus 17. 18:39   #7472 

Kedves Doktornő

a páromt 5 napj operálták. diagnozis: epeholg kövesség heven epeholg gulldássl,hiperreflectiv májszerkezet.,epeholgbn sűrű sludge,melen belül reflectiv echok,kövek,echodens képlet láthtók .lproszkopos mutet volt.a mostani aborleredménei: gpt :332 , Got 364,mil 251, crp 5.1, . a sárgaság elmult.Szeretnem kerdezni,ezeket a rossz máj értékeket az epekő okozhatta e vag erdemes a majat kivizsgáltatni? ha az epekő miatt van
akkor elvileg helrejonnek ezek az értékek? sajnos a korházban nem tudtunk sok felvilágositást kérni. Köszönöm


Kedves Kérdező!

Elvileg lehet ilyen az összefüggés, de a részleteket mégis csak a kezelő orvostól (kórházi vagy házi) kellene megtudniuk, már csak azért is, mert nyilván fognak kontroll-vizsgálatra menni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Fej,fül,orr vérzés  2012. augusztus 17. 18:36   #7471 

Tisztelt Doktor Nő!

1 hete lesz,hogy észleltem tarkó feletti fejfájást ,belső remegést érzek , bal szemem folyamatosan könnyezik csak a bal orrom szokott vérezni de a vérnyomásom 90/60 illetve még ennél alacsonyabb voltam többször orvosnál csak nincs a házi orvosunk a helyettese pedig nem nagyon nyilatkozik .Folyamatos fektor port javasolt de mire ? Már szinte a fél fejem fáj a fülem egyre jobban szemeim könnyeznek bal oldalon belül a szám is illetve a csontok.Ezek Mire utalnak?

Meg Tisztelő válaszát köszönöm:Marietta


Kedves Kérdező!

A herpeszfertőzést most csak nekem nem említi, vagy a kezelőorvosának sem mondta? Ezt mindenképpen rendeznie kellene, a panaszok lehetnek ezzel kapcsolatosak. Az orrvérzés és fülfájás miatt fül-orr-gégészhez kellene fordulnia.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

barbita  2012. augusztus 17. 14:26   #7470 

Tisztelt Dr.nő!Szeretném a véleményét,javaslatát kérni.Egy éva annak,hogy a bal fülem mögött duzzadást tapasztaltam.Úgy éreztem a fülemen akar kijönni ez a nyomásérzés.Orvoshoz fordultam.A fülészeten semmit nem talált az orvos.Azt javasolta váltsak hajfestéket mert a festék beivódik a fejbőrbe és a nyirokcsomon keresztül távozik.Mindegy a festék biztos nem attól van mert újra és újra beduzzad.Nem fj de zavar .Nem is látszik de érzem.Laborban jártam és ultrahangon.Kicsi gyulladás volt a szervezetemben valamint vashiányos vérszegénység.Egy kicsit magasabb a vérzsír eredményem.Ezekre megkaptam a kezelést.Jártam fogászaton egy bentmaradt fogdarabot távolított el az orvos de nem tűnik el a duzzanat.Van lukas fogam még azt kell kezeltetnem.Azóta voltam laborban már nincs gyulladásom.Az ultrahang eredményem:Homogén,echoszegény,17x8mm-s lgl. Van a bal vena jugularis interna mögött.A bal csecsnyúlvány közelében lévő hasonló karakterű lgl.9x5mm-s.A körzeti orvosom a fogászati kezelést javasolta.Három lukas fog rendbetételét.Tsrtok attól hogy a baj nem innen ered.Nem vagyok betegeskedő de kezdek aggódni.Mit tanácsol?Félek a daganatos megbetegedéstől.Tisztelettel:Szilvia


Kedves Szilvia!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de lezajlott gyulladás, még részben meglevő fogászati gócok jelenlétében két nagyobb nyirokcsomó szerintem nem jelent daganatos megbetegedést.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Vérnyomás  2012. augusztus 17. 11:25   #7469 

Kedves doktornő!

Köszönöm a válaszát, egy dolgot felejtettem el megkérdezni: terheléstől meddig szabad felmennie a vérnyomásnak?
Tehát pl. amit már rég nem csináltam: ha elmegyek kirándulni a budai hegyekbe, az biztosan fel fogja nyomni alaposan, mire felérek mondjuk a János-hegyre :-)
Gondolom, létezik valami limit, ahol már akkor is célszerű orvoshoz fordulni, ha "alapjáraton" nincs probléma. Sajnos több, mint harminc éve volt, hogy biológiát tanultam, a neten található információk megbízhatósága meg... Pláne, hogy eléggé hipochonder alkat vagyok... :-)

Nekem már a tegnap, a rendelőben mért 160/100 sem tetszett igazán, de akkor ugye orvosra vártam, plusz mocorgott bennem a gyermeki lélek: megint valami új játékot kapok (gondolok itt az új vérnyomásmérőre, amit végül kihagytam) :-))) , így azt elintéztem magamban azzal, hogy "csak a szokásos".


Kedves Kérdező!

Először is: ne a János-hegyre kapaszkodjon fel, hanem a Gellért-hegyre először, még jobb ha kezdetben néhányszor körüljárja a háztömböt, vagy megtesz pár emeletet gyalog a lépcsőházban. Másodszor: mondjuk 180 fölé ne menjen a vérnyomása, ha felmegy eddig, pihenjen, aztán kezdheti újból:-)

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérnyomás  2012. augusztus 17. 10:59   #7468 

Kedves doktornő!

Már nem tudom, mit csináljak és egyre jobban "kiakadok".
Pár napja jártam itt, akkor fel tetszett vetni, hogy esetleg hibás a vérnyomásmérőm. Az elmúlt két napban három helyen (két patika+a háziorvosom) ellenőriztük és néhány százalékos eltérést produkált csak a többi műszerhez képest. (orvosnál én 140/95-öt mértem, a doktornő, a higanyos mérőjével 140/90-et)
Most ott tartok, hogy több, mint egy hete nem szedek semmiféle vérnyomáscsökkentőt (hacsak a napi egy-két szem 0.25-ös Xanaxot nem számítom, de azt már több, mint két éve szedem) és nyugalmi állapotban 130/85 a legtöbb, amit mérek, de ez ritka, általában 120/80 körül megáll.
Tavaly egyszer már meg kellett emelni a 2.5mg-os Tritace-t 5mg-ra, majd úgy két hónapja lecseréltük másra a Tritace-t, mert tartósan 150/90 körül járt a vérnyomásom (a diastolés volt, hogy 100 körülire is felkúszott).
Háziorvosommal abban maradtunk, hogy jó, hagyjam el a gyógyszert, de mérjek rendszeresen, gyakran, nehogy gond legyen.
Épp csak azt nem tudom, mire figyeljek, mikor mérjem, hogy értelme is legyen?
Létezik olyan, hogy tartós melegben ennyire megemelkedjen a vérnyomás?
Vagy attól állt helyre, hogy újra mozogni kezdtem, közel fél év után, amit a derekam miatt nagyrészt ágyban töltöttem? (hetente két-három alkalommal 4-6-8 órás gyaloglás, gyakorlatilag végkimerülésig)
A legnagyobb bajom, hogy mindenhol, mindenki csak a vállát vonogatja, nem találnak semmit, én meg már nem merek biciklire ülni, mert túl sokszor jártam úgy, hogy minden átmenet nélkül elfogyott minden erőm és hazáig tolni kellett a biciklit. (egy alkalommal úgy 50km-ről... szerencsére az út felét HÉV-vel sikerült megtenni, de a maradék több, mint húsz kilométer... hát nem kívánom senkinek :-( )


Kedves Kérdező!

Jó hír, hogy a vérnyomásmérője jó, az, hogy a vérnyomása miért ingadozik, azt látatlanban nehéz lenne megmondani. Hogy mikor mérjen vérnyomást, arra nincs szoros szabály, minél gyakrabban, változatos időpontokban és tevékenységek kapcsán. Ebből előbb-utóbb kialakul egy "profil", amiből képet kap arra, hogy mikor hogyan reagál a vérnomyása frontra, terhelésre, idegeskedésre stb. Ami a mozgást illeti, jobb volna fokozatosan emelni a terhelést, a "végkimerülésig" tartó edzés helyett, rövidebb ideig tartson, közepes intenzitással.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hasmenés  2012. augusztus 17. 10:51   #7467 

Tisztelt Doktornő!

1hete kezdődtek a panaszaim, először úgy éreztem mintha elfeküdtem volna a hátam, majd vízszerű hasmenés kezdődött(napi 15-20) és hőemelkedésem is lett, a számra kiütések jöttek, kívülről és belülről is.A háziorvosom székletmintát küldött amire 5 napon belül megérkezett az eredmény, addig is hasmenésem volt, hasi görcsökkel.Az eredmény nem adott választ a problémámra, mert egyik fertőzést sem mutatta ki. További vizsgálatra nem küldött, csak a gyógyszer további szedését javasolta. (Lactiv, Smecta por, Normolyt por).
Ön szerint mi lehet a probléma?

Válaszát előre is köszönöm! (17éves vagyok)


Kedves Kérdező!

Feltehetően vírusos eredetű a hasmenés, diéta, sok folyadék fogyasztása, pihenés javasolt. Oki gyógykezelés nemigen van, a tüneti szerek szedését folytassa.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

alvás  2012. augusztus 17. 07:56   #7466 

Kedves Doktornő!
Tanácsát szeretném kérni. Nagyon furát szeretnék kérdezni, mert azt szokták mondani néha az emberek egymásnak, hogy "már az sem jó, ahogy a levegőt veszem"?
37 éves férjem, hogy ha alszik éjjel, megfigyeltem, hogy hozzám képest gyorsabban, sűrűbben vesz levegőt. Amíg én lélegzem ébren feküdve nyugodtan, az én 1-be 1-ki ritmusomra ő, "aludva", ugyanannyi idő alatt 2,5-3 lélegzettet is vesz be-ki.Próbáltam felvenni az ő ritmusát, de jól elfáradtam.
Neki van egy kicsi magas vérnyomása, de ez mérésnél nem minidig látható, nem írt ki neki semmit ezért a háziorvos.
Valamelyikünknek ezzel a légzésritmusunkkal van teendőnk, figyelni-valónk?Ez csak az emberek közötti eltérő működés miatt lehet vagy valamelyikünknél lehet, hogy ez valaminek az oka, tünete?
Olvastam valahol régen, hogy akinek gyorsabban ver a szíve, az hamarabb meghal, ezért ijedtem meg ettől az észrevételemtől éjszakai babarendezgetés vagy tanulás után. Már sokszor babáztam, tanultam vagy csak úgy ébren feküdtem éjjel és rendszeresen ugyanezt tapasztaltam a légzésritmusunkban.
Köszönöm szépen a segítséget!
Ágnes


Kedves Ágnes!

Őszintén szólva, nem tudom. Mennyi a percenkénti légzésszáma a férjének éjjel és mennyi nappal? És az öné? (normálisnak a 16-18-at szokták tartani).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

emésztő enzimek?  2012. augusztus 17. 05:51   #7465 

Tisztelt Doktornő!

Crohn beteg vagyok 3 éve, de panaszmentes úgy 2 és fél éve. Az elmúlt 2 hónapban 6 kg-ot híztam, s nagy lett a hasam. Sőt néha nagyon fel is puffad a hasam. Májon találtak heamengiomat. Salofalkot szedem 1xnap, a fogamzásgátlót abbahagytam 2 hete a májon talált dolog miatt, 2 hete nem eszem búzalisztet (gliadin) és tojást, mert ételérzékenységi teszten (vérből) ezek pozítívak lettek. De ehetek tönkölybúzát, rozst..stb. mert ezek negatívak. 1.kérdés: Hogyhogy fogyaszthatom a többi lisztet hisz ezekben is gliadin van? 2. kérdés: 2 hete semmilyen gyógyszert, sem pedig a tiltó ennivalókat nem eszem, s mégis ma megint felpuffadtam. De szelek abszolút nincsenek! Probiutikumot is szedtem 1 hétig semmi változás. Mi okozhaztja ezen tünetet? Mi lenne teendőm még? Az orvosom azt mondja nincs több ötlete.
Köszönöm válaszát.


Kedves Kérdező!

Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi linken: www.diagnozis.hu

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

calcium  2012. augusztus 16. 19:38   #7464 

Kedves dokjtor Nő!
Régebben iszogattam calcium sandozt, és most is van egy nagyo doboz itthon, azt hallottam nem árt, pótolja a csontok calcium tartalmát. Viszont azt is hallottam, hogy lerakódhat az érfalon. Doktor Nő mit javasol? Megihatok napi egyet, amig el nem fogy a doboz?
Válaszát köszönöm:
Antónia


Kedves Antónia!

Ebben az adagban ez szerintem se nem árt, se nem használ, igya nyugodtan.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hemoglobin  2012. augusztus 16. 18:53   #7463 

Tisztelt Doktornő!

Vashiányos anémiám van. Voltam kórházban, de semmilyen kóros eltérést nem találtak, ezért azt állapították meg, hogy valószínűleg a rendszertelen menstruációm okozza a problémát. Volt hogy tíz napnál is tovább tartott.
Legutóbb 78 g/l volt a Hgb-m. Neo-ferro folgammát szedek 5 hónapja, a nőgyógyász pedig fogamzásgátlót írt fel. Most úgy néz ki rendbe jött a menzeszem, és azt szeretném megtudni,hogy akkor most a vérszegénység is helyrejön majd? Kb mennyi idő kell, hogy normális legyen a Hgb szintem?
Köszönöm a választ!
Anna


Kedves Anna!

Erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni, reméljük, mielőbb, időnként ellenőrízni kell a laborértékeket.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

hasmenes  2012. augusztus 16. 11:30   #7462 

Tisztelt Doktorno!
Lassan 3 hete kezdodott a problemam. Nagyon fajt a nyakam mar napok ota, ezert orvos tanacsara bevettem 2 Cataflam tablettat (reggel, este). A fajdalom el is mult, de a gyomrom megfajdult es rossz lett a kozerzetem. 2 napig hasmenesem volt, de nem "rohanos", viszont eleg sokszor volt, vizszeru. Aztan a kovetkezo 5 napot reggeli higabb szeklet jellemezte. Azt hittem javul a helyzet, de ujra vizszeru hasmenes. Ekkor voltam orvosnal, szigoru dieta, smecta, normaflor,normix. Javult is a helyzet, 5 nap utan volt 2 napig normal szeklet. Azota megint laza es/ vagy vizszeru szekletem van, de csak reggel. Napkozben semmi. Ez mar6 napja tart es nem javul, pedig tartom a dietat. Mar nem szedek semmit. Mar nagyon aggodom, miert nem javulok.Szekletminta eredmeny meg nincs meg. Esetleg milyen vizsgalstokra lenne szukseg? Azt elfelejtettem, hogy minden reggel hanyingerem is vsn es a gyomrom is faj olykor. Valaszat elore is koszonom. Zsu


Kedves Zsu!

A széklettenyésztés eredményének megérkezéséig csak az eddigi tüneti kezelést tudja folytatni, türelem, diéta, sok folyadék mellett.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lelet informácció  2012. augusztus 16. 07:47   #7461 

Tisztelt doktornő.
kérdésem mit jelent az ekg-n 61/min SR Kp tg PQ 012 QSR OO8 ST ie T pos BKH JELEI. mási me kardiologiai eredmény:45-123/perc SR sok SVES este sin tachacardia.


Tisztelt Kérdező!

Semmi komoly eltérést nem jelent, a részleteket az önt ismerő kezelőorvossal konzultálja meg.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 374. oldal következő oldal