Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 353. oldal következő oldal
Ellon  2012. július 7. 05:59   #7060 

Tisztelt Doktornő!!!

Olyan kérdésem van hogy 2 hónapja fájhat attól az embernek a gyomra, hasa
ha 2 szer lenyelte a cigifüsöt, vagy kaphat e belső gyulladást tőle? köszönöm válaszát.


Kedves Kérdező!

Szerintem a válasz mindkét kérdésére: nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Mesosystoles click  2012. július 7. 05:58   #7059 

Kedves Dr.nő!

17 éves fiam rövid idő alatt sokat nőtt, ezt nem tudta követni súlyban (182cm, 56kg) Bár vékony testalkat, nem tud hizni. A gyerekorvos azt mondja nem probléma. Nemrég kezdett kajakozni, ezért orvosi vizsgálaton voltunk. A szivénél ami eltérés az alábbi: Mesosystoles click sejthető. EKG: sinus ritmus meredek tengelyállás. Echocardiographia:Pitvar-kamra kamra-nagyér concordantia. Norm.tágasságú szivüregek. Jó kamra funkciók, Falmozgás zavar nincs, Pitvar és kamrai septum ép. Aorta bill.ép, 3 tasakos, AOI nincs, Mitrális prolabál, E:0,7 A:0,4, MI-I.Septum és Hf.mozgása norm. Pilm.bill.ép pulm flow: 1,2 m/s. Aorta iv, nagyerek norm. Aorta flow: 1,3 m/s, M-mód: AO:28, BP:32, S:8, BK:43/26, HF:7, PB:26mm Vélemény: Mitralis prolapsus I.insuff.de haemodyn. jelentősége nincs. Extraterhelésen kivül minden mozgás megengedett. Versenysport nem.
Mi az a nagyobb terhelés? Milyen probléma adódhat nagyobb terhelésnél? Mire kell figyelni? Kialakulhat hirtelen probléma terhelésnél?
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Fiánál kisfokú, jóindulatú eltérés van, az egyéb kérdéseket (hogy ebben a sportágban mi számít extra terhelésnek) a sportorvosssal illetve a kardiológussal kell tisztázni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

pajzsmirigy betegség  2012. július 6. 21:14   #7058 

Tisztelt Doktornő!
Nőgyógyászati probléma kapcsán derült fény arra, hogy pajzsmirigybetegségem van. L-Tyroxint kaptam rá, és most voltam a hat hetes kontrollon.Ezek az eredményeim:
korábbi TSH: 2,63uIU/ml
mostani TSH: 2,020 mIU/L
Ránézésre javulásnak tűnnek, viszont a mértékegységek nem ugyanazok. Tud ebben segíteni, hogy milyen átváltást kell alkalmazni, vagy ugyanazt az eredményt mutatja és akkor tényleg javult?
Létezik, hogy az FT4 pedig romlott a gyógyszer alatt?
korábbi: 9,58 pmol /L
mostani: 10,83 pmol/L
Mik a normál értékek, ha babát szeretnénk?
Köszönettel:
Katalin


Kedves Katalin!

A mértékegység valószínűleg ugyanaz, csak mivel a micro-t jelölő görög "mű" betű nem szerepel a magyar abc-ben, hol u-val, hol m-mel helyettesítik. Az értékek változása oly csekély, hogy abból nem lehet a klinikai kép alakulására vonatkozó következtetést levonni. A baba-tervezést illetően endokrinologusát kérdezze meg, feltehetően részletesebb vizsgálatok szükségesek ennek eldöntésére.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Stressz az oka?  2012. július 6. 21:08   #7057 

Tisztelt Doktornő!

Jó fizikai állapotú, nyugdíjas korban lévő nő vagyok. Szívtáji nyomásérzés és szabálytalan szívdobogásérzés miatt kardiológiai vizsgálaton vettem részt.
Vizsgálat eredménye:
Stat. Cyanosis, icterus nincs. Perif oedema nem tap. Puha sejtes alaplégzés, tompulat, zörej nincs. Ritmusos szívhangok, zörej nem tapasztalható. Fr: 58/min. 140/90 Hgmm.
EKG: Sinus ritmus, kp tengelyállás, izoel, ST-k. Poz T-k átmeneti V3-ban.
HOLTER: sinus ritmus, átlag fr: 62/min. Elvétve 1-1 supraventr ES.
Color Doppler: jelzett Mi, jelzett AI
Terhelése vizsg.: Egyenletes frekvencia és tensio válasz adott. Szignifikáns ST, T eltérés, ritmuszavar nem volt, Myocard,ischaemia nem provokálható.
Esténként továbbra is érzem a fenti panaszokat, otthoni vérnyomásmérés általában 140/90 alatt, fr. 50-60/min.
Gyógyszereim: Lisonorm, Obradon, Propafenon, Magne B6.
Véleményét várom a jeligében feltett kérdésemmel kapcsolatban.
Válaszát előre is megköszönöm.


Kedves Kérdező!

Azt, hogy panaszainak mi az oka, látatlanban sajnos nem tudom megmondani, de a leletekből az világos, hogy nem szervi szíveredetűek.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

puffadás  2012. július 6. 19:05   #7056 

Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémával fordulnék Önhöz. Az elmúlt hetekben folyamatosan fel vagyok puffadva. Bármit eszem, iszom. Tisztában vagyok vele, hogy van egy 10 mm-s epekövem, de gyulladás nincs, és erről nemrég egy spontán elvégzett hasi ultrahangon szereztem tudomást. Az étkezésre, fokozott folyadék bevitelre figyelek, ugyanis belső aranyerem van. A problémámat tovább tetőzi a puffadás mellett, hogy az aranyerem is be lehet gyulladva, mert állandó nyomást érzek a végbél-gátizom irányába. Folyamatos diszkomfort érzésem van. Olyan, mintha a puffadástól valamennyi belső szervem összenyomódna. Rendszeresen fogyasztom az ezüskolloidot, Normaflore-t szedek, propolisz tablettát. Egyszerűen teljesen tanácstalan vagyok, hogy hogyan tudnám megszüntetni ezt az állapotot.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Ivett


Kedves Ivett!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gastroenterologushoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mellkasomban szorító érzés  2012. július 6. 15:29   #7055 

Üdvözlöm!
23 éves nő vagyok és márciusban szorító érzésem volt a mellkasomban.A cégnél ahol dolgoztam sok zűr volt és erre fogtam azóta nem éreztem. Naponta 1-2 szer jelentkezett és volt hogy az oldalamban volt hogy a mellkasomban Tényleg az idegességre fogtam örültem hogy elmúlt.
De most megint érzem ugyan azt a szorító érzést munkanélküli vagyok nyugodtam élünk persze amennyire csak lehet és nem értem menjek el orvoshoz Akkor azt mondta nekem egy ismerősöm hogy csak levegő szorult be. De most csak a mellkasomban érzem.
Olyan mind mikor az ember nagyot nyel és érzi hogy hol halad a falat nem értem mi a tanácsa? elmegyek orvoshoz csak most helyettesítik a háziorvosomat és nem szeretem a hölgyet aki helyettesít és 16 án kezd a dokim. Ön szerint fontos lenne elmennem vagy várja meg míg visszajön a dokim
Tisztelettel
Edina


Kedves Edina!

Ha március óta vannak panaszai, akkor ez a 10 nap már számít, ha a helyzet továbbra sem lesz rosszabb, megvárhatja kezelőorvosát.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Gravs33psvt  2012. július 6. 14:03   #7054 

Tisztelt Doktornő, 33. hetes gravida vagyok, tegnap este 200/min regularis tachycardiám jelentkezett palpitációval, légszomjjal, pulzusdeficit nélkül; 10 perc elteltével spontán vertálódott. Kórelőzményemben terhelő nem szerepel, familiárisan sem, terhességemet megelőzően aktívan sportoltam (évek óta van, elég ritkán, hogy időnként felébredek, mintha tachycard lennék, de a pulzusom szabályos, emiatt eddig nem is tulajdonítottam ennek jelentőséget). Kórházban 12 órát obszerváltak, RR:110/70, P:70/min,laborból kiemelendő tolerabilis anaemia (Hb: 110, HT: 0,32), Kalium:3,5 - magnéziumot 2 hónapja szedek 3x96 mg/die, Troponin T 0,019, kissé csökkent TSH és T4, az intervallum alsó határát súrolják. Májenzim norm, vizelet kémia negatív. EKG SR, norm. tengelyállás, repolarizációs zavar nem látszódott, monitorizálás alatt extrasystole sem jelentkezett. Echo negatív volt, bár MPS-re gyanakodtak, nem tudtak csúcsi képet behozni feltehetően a megváltozott anatómiai viszonyok miatt, emiatt ezt maximálisan kizárni nem tudták. Szívtágulat, EF csökkenés nem volt.
Mi okozhatta ezt a ritmuszavart, mekkora az esély rá, hogy csak egyszeri epizód volt vs. szülés után állandósuljon, igényel-e szülés után további kivizsgálást? Szülés után szeretnék visszatérni a korábbi aktív, sportos életmódhoz. Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Ha eddig soha nem volt ilyen paroxysmusa és nincs hajlamosító tényező (járulékos vezető köteg), akkor jók az esélyek, hogy a szülésig már nem fog ismét jelentkezni. Szülés után érdemes lenne kardiológiai vizsgálatot végezni, mert a járulékos köteg EKG-képe időszakosan is megjelenhet, és ez esetben ismétlődő rohamok előfordulhatnak.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

extra  2012. július 5. 21:23   #7053 

Tisztelét Doktornő!
Először is köszönöm válaszát.
Én a csuklómon tapintottam a pulzusomat, és ott észleltem félreverést. Akkor ez most jó, vagy rossz??
Antónia


Kedves Antónia!

Ha ott is lehet tapintani, annál jobb.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

1317  2012. július 5. 20:06   #7052 

Tisztelt Doktor Nő!

Néha éjszakánként arra ébredek, hogy hanyatt fekve fulladok, nem kapok levegőt, de ez a fulladás napközben is előfordul. A pajzsmirigy jobb lebeny középső harmadában egy 6 mm-es deg. mintázatú göb van, ezzel kapcsolatosan nyelés próbát végeztek, aminek az eredménye, a nyelés akadálytalan. A nyelőcső C.VII., Th. II. magasságában a pajzsmirigy nagyobb jobb lebenye miatt lapos ívben kb. 5 fokos szögben balra dislocalt. Továbbiakban lefutás szabályos. a K.anyag el nem akad. Szabad cardia. Voltam pulmonológiai vizsgálaton is, aminek az eredménye szintén jó lett, még a provokáltatott légzésfunkciónak is. A fulladás olyankor is jelentkezik, amikor hátul a nyakam nagyon fáj és a fejemet valami mint hogyha nyomná és eldugul az orrom. A nyaki ultrahang kimutatta, hogy a bal oldalon az angulus mandibulae alatti régióban 5x3 mm-es nycs. látható. A jobb oldalon az angulus mandibulae alatt 10x5 mm-es nycs. látható. A gland. submand. mk. oldalon megtartott. Mindkét oldalon az AV-ban szabályos anterogr . áramlás van. A lordosis kiegyenesedett. A C. V.-VI. közötti iv. rés. mérs. beszűkült, itt a csigolyák ventrális és dorsalis peremszélén csőrképződés látható. A kérdésem az lenne a Doktor Nőhöz, hogy ezen eredmények alapján mi okozhatja fulladásom? Felmerülhet-e gyomorsav esetleg szív vagy stressz miatti fulladás, vagy teljesen más okra vezethető vissza a probléma? Sokszor olyan érzésem van nyeléskor, mintha valami akadályozná a normál nyelést. A nyaki fájdalom amit a fejben érző nyomás kísér okozhat-e fulladást? A pajzsmirigy működése normális a vérvétel alapján.
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

A fulladás miatt nem tudom, hogy a nyelőcső vizsgálatán kívül a légcsövét is vizsgálták-e, mert a nyelőcsőnek a légzéshez nem sok köze van. Panaszai miatt személyes orvosi vizsgálat (reumatologiai, gégészeti, gastroenterologiai) javasolt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

extra???  2012. július 5. 19:57   #7051 

Kedves Doktor Nő'

31 éves nő vagyok, MPS diagnosztizálva legalább 10 éve. Különösebb problémám nincs vele, ha futok, néha kicsit tachycard vagyok, de semmi komoly. Az extrasystolékat is megszoktam már. Viszont ugy tudom, hogy azt nem lehet pulzussal kitapintani. Mostanában többször van, hogy fura érzés kerülget, mellkasi szoritas par pillanatig, mintha megakadna levegő, ilyenkor ellenőrzöm a pulzusom, ami elég furcsa, mert be-bever, kihagy, nagyobbat ver. Akkor ez nem extrasytolé, hanem valami komolyabb szivritmuszavar??? Mi a teendő ilyenkor? Vagy menjek orvoshoz?
Válaszát köszönöm, minden jót:
Antónia


Kedves Antónia!

Az extrákat is lehet észlelni a pulzuson, csak nem mindegyiket és nem minden éren. Ha nem a csuklóján, hanem a nyaki erén tapintja, az megfelel a szívverésének.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

30  2012. július 5. 18:29   #7050 

Tisztelt Doktornő!

30 éves vagyok, eddig egészségi problémám nem volt. Nemrég észrevettem, hogy a jobb lábam a sípcsont felett kissé dagad. Igazából ránézésre ez nem is látszik, csak ha megnyomom, akkor sokáig megmarad az ujjam nyoma. A bal lábamon ilyen nincs. Nem tudom, van-e jelentősége, de az elmúlt 1 év során jelentős fizikai terhelésnek volt kitéve a jobb lábam. Lehet, hogy ezzel összefüggésben van, hogy egy ideje nem tudom teljesen behajlítani, mert akkor nagyon feszül-fáj a combizmom.
Úgy tudom, hogy a szív eredetű lábdagadás mindkét oldalon szokott jelentkezni.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen szakorvoshoz forduljak a pontosabb kivizsgálás érdekében?
Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!
Üdvözlettel:
Kiss Éva


Kedves Éva!

Valóban, az egyoldali eltéréseknek helyi oka szokott lenni, elsősorban mozgásszervi irányban lenne érdemes kezdeni a kivizsgálást (reumatológus).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hajszalerek  2012. július 5. 16:38   #7049 

Tisztelt Doktornő!
Barátom 34 éves és egyik napról a másikra jelentek meg a mellvonal alatt a felső bordaív magasságában fél centi vastagon körben a hajszálerek. A hajszálerek által alkotott ív a hátán már nem folytatódik.
Igazság szerint nem tudjuk hova forduljunk ezzel, internetes keresgélések szív és vérnyomás jellegű problémára utalnak.
Ön mit tanácsol, hova forduljunk kivizsgálásra?
Köszönettel,
Anikó


Kedves Anikó!

Fogalmam sincs, milyen szív- és vérnyomásproblémákra céloz, a hajszáleresség megítélése és ha kell, kezelése ügyében első lépésként bőrgógyászhoz forduljanak.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

re  2012. július 5. 15:27   #7048 

Persze értem látatlanban igy ne megmondható,de ugye megerőltette azt a karját ameik anno műtve lett,és az gyulladt be nagyon,a gyulladás kiválthat lázat(39fok)?mert miután kifakadt a gyulladt csomo ,másnapra elmult a láz is


Kedves Kérdező!

Akkor most mi is a kérdése??

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aggódás  2012. július 5. 14:23   #7047 

Tisztelt doktornő!

1 hónapja erős hasi görcseim voltak,elmentem nőgyógyászhoz aki mióma gócokat látott kialakulóban,de még nem voltak körülhatárolhatóak,azt mondta hogy menjek vissza 3 hónap múlva és hogy ahol fáj az nem az ő szakterülete.Tovább mentem belgyógyászatra ahol széklet vér,és tumormarker labor vizsgálatra is küldtek.Ott az értékek jók csak egy érték a TK lett 33(H)amire az orvos azt mondta önmagában nem utal daganatra.Azóta elmúlt a fájdalom de most újra tompán fáj.És az eredmény nyugtalanít.Mennyi ennek az értéknek a normál tartománya?Mennyivel magasabb ez a normáltól?Lehet béldaganatot jelez vagy inkább a nőgyógyászati dolgokra utal?
Válaszát köszönöm:
Vica


Kedves Vica!

Sajnos, azt sem tudom, hogy a TK minek a rövidítése, úgyhogy biztosan nem tudok önnek válaszolni, de a laborleleten nyilván rajta van a referencia tartomány (mettől meddig jó az érték).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

re  2012. július 5. 14:18   #7046 

Kedves doktornő!Az lene a kérdésem,édesanyámnak pár napja kapar a torka,meg van kicsit fázva,fáj a feje,szive!Mi okozhatja ezt igy nyáron?melegből légkondcionált buszra fel le szállás is ?vagy az hogy sokat van nagyon a napon?sokat cigizik keveset eszik,és tegnap 1 napos láza volt,annak lehet az az oka,hogy a vállát régen műtötték és begyulladt most neki,tegnap igy belázasodott,de azt mondja tegnap kitisztult a gyulladt rész!Okozhatta az a lázat?


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén édesanyja forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Vérkép  2012. július 5. 12:34   #7045 

Kedves Doktornő!

NAGYON KÖSZÖNÖM válaszát!
Előre elnézését kérem, hogy még egyszer írok, de engedjen meg számomra még egy kérdést a témában.

Egy honlapon olvastam a vesebetegek besorolási stádiumait, ahol a kreatinin szintből besorolható a vesekárosodások stádiumi szintje, és ott mmol/l -ben volt megadva a szérum kreatinin értéke.
Azért vagyok kicsit nyugtalan, mert a 700 mmol/l feletti kreatinin szint, már a IV. stádiumú szint, és HA az umol/l értékét még szorozni kéne egy átváltási számmal akkor igencsak beletartoznék.

Tudom, hogy rengeteg összetevője van, de egy 234 umol/l-es kreatinin értékről, meglehet állapítani a vesekárosodásom stádiumi szintjét?

Köszönöm mégegyszer a segítségét!

Kegel Mihály


Kedves Kegel úr!

Egyrészt ajánlom az alábbi linket http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/laborvizsgalat/, másrészt sajnálattal közlöm, hogy a vesebetegségek területén nem igazán rendelkezem kellő tapasztalattal. Sokkal célszerűbb lenne, ha kezelőorvosával konzultálna, aki ismeri az ön állapotát és egyéb leleteit is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Vérkép  2012. július 5. 12:09   #7044 

Kedves Doktornő!

Az serum kreatininnel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Van, ahol umol/l, máshol mmol/l mértékegységben van megadva.
Ez a két mennyiségi egység egyenlő?
Nekem 234 umol/l volt a legutóbb a kreatinin szintem, ez azt jelenti, hogy 234 mmol/l ?Vagy van valamilyen átváltó szám?

Előre köszönöm a segítségét!

Teljes Tisztelettel

Kegel Mihály


Kedves Kérdező!

Ez nyilván laboronként eltérhet, ami irányadó lehet, az a megadott referencia-érték.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

néha fázik a lábam  2012. július 5. 12:07   #7043 

Tisztelt Főorvos Asszony !

hypertonia, gerincbetegségem, és egyéb /kissé emelkedett cukorértékek HGBA1C 6.9 körüli/ betegségeim vannak. betaloc zok 50 mg. ramace plusz 5 mg, controloc 40 mg tbl-t szedek. ujabban időnként ugy érzem fázik a lábam / 40 fok van /. a lábszáram nem hüvöse bb tapintásu egyéb testrészeimnél, a lábfejemnél probaltam az eret kitapintani, ugy érzem tapintható, még meg akartam nézni ágyékban is, de nem vagyok hozzá elég ügyes /csak okoskodó :)/ ugy emlékszem, hogy egyszer emlitették, hogy a betaloc huzamosabb szedése lábfázást okozhat, de lehet, hogy csak a fantáziám szines, kérem nyugtasson meg, hogy nincs érelzárodásom.... 3 éve volt még mélyvénás trombosisom, már syncumart nem szedek. munkam során sok indormatiót begyűjtöttem, de ha magamról van szó teljes tudatlan és bizonytalan leszek. pszichiáter kell ? ezt komolyan gondolom. nem járok ám állandóan orvoshoz, hisz odajártan 40 évig /dolgozni/

tisztelettel


Kedves Kérdező!

A leírt panasz önmagában biztosan nem utal érelzáródásra, de persze csak angiológiai vizsgálat mutathat korrekt eredményt. Önnek vannak érszűkületre hajlamosító tényezői, a cukorbetegség, hypertonia és persze a Betaloc is ronthatja a végtagi keringést, érdemes lenne kezelőorvosához fordulni személyes vizsgálat (és megnyugtatás) céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

extrasystole-terhesség  2012. július 5. 11:57   #7042 

Kedves Doktor NŐ!
Elnézést az elírásért!!!!!!!

Válaszára várva köszönettel: Kismama


Már megszoktam :)

extrasystole-terhesség  2012. július 5. 11:56   #7041 

Kedves Doktor Úr!
24.hetes kismama vagyok! Egyenlőre egészségügyi probléma nélkül, bár túlsúlyos vagyok de több éve, így a terhességem alatt is folyamatosan (heti3X)aerobikozom, figyelek magamra és a babára is.
Egy problémám azonban adódik, ami nem a terhesség alatt merült fel, hanem már főiskolás korom óta adott: gyakori extrasystole....van hogy nagyon gyakran érzem, van hogy hetekig semmi...nagyon jól tudom hogy ez vegetatív dolog, hiszen számos vizsgálaton estem át. A terhességem első heteiben is elmentem a kardiológushoz, ahol volt ultrahang, 24h-s holter...stb. és semmi kórosat nem talált a doktor úr...megkérdeztem tőle, hogy emiatt szülhetek? amire az volt a válasza, hogy hármas ikreket is... :) Igen, de mi van ha a szülőágyon is lesz extrám?? Okozhat az bajt?? Károsíthatja a terhesség alatt a magzatot???? Ez az egyetlen félszem a szüléssel kapcsolatosan...tudom hogy fájni fog, és hogy erősnek kell lennem, de ha a szívem rendetlenkedik?????
Válaszára várva köszönettel: Kismama


Kedves Kismama!

Hallgasson a kardiológusára, nem lesz az extrákból semmi probléma a szülés alatt sem. Le merem fogadni, hogy észre sem fogja venni a nagy esemény során, és a babának sem fog kárt okozni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 353. oldal következő oldal