Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 349. oldal következő oldal
Kornél  2012. június 25. 16:33   #6980 

Tisztelt Dr. Nő!

Másképpen teszem fel a kérdést.
Ha valaki éjszaka álmában hal meg és a család ebből nem vesz észre semmit csak reggel, de a halottnak vérzik a füle az milyen betegségre esetleg halálra utalhat?

Hogy tisztább legyen a kérdésem egy elveszített rokon miatt szeretném tudni.
Vizsgálat nem történt, mert a háziorvos szerint szívbeteg volt....

Köszönöm


Kedves Kérdező!

Sajnos, adatok hiányában nem tudok önnek érdemben válaszolni, a háziorvos nyilván több információval szolgálhat, de esetleg kérdezzen meg itt a portálon fül-orr-gégészt is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Tüdő..  2012. június 25. 16:17   #6979 

Kedves Doktornő!Az lenne a kérdésem hogy a tüdő ct leletemen a következő ál....mediastinumban több 5-21mm er es nyirokcsomó van..ez mit jelent pontossan?köszönettel..Mónika


Kedves Mónika!

Ez jelen esetben csak ennyit jelent, a hátteret beszélje meg kezelőorvosával.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

CEA  2012. június 25. 16:16   #6978 

Üdvözlöm Doktornő!

Doktornő szerint nagy a valószínűsége, hogy 7,8 m.gr/l CEA valamilyen daganat jelenlétére utal? Milyen betegségeket jelezhet még?

Köszönettel!


Kedves Kérdező!


A kérdésről bővebbet olvashat az alábbi linken:
http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek/carcino-embrionalis_antigen/29

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

piros  2012. június 25. 13:36   #6977 

Tisztelt doktornő!

Már kb. 1 éve problémát okoz, hogy a székletfolyásom van. Abszolút semmiféle fájdalmam nincs, csak egyszerűen érzem, hogy el kell mennem a vécére, és ki kell töröljem a fenekem. Ilyenkor mindig nyomot hagy a papiron, és igazából cserélnem kell az alsóneműmet is naponta többször. Van, hogy pár napig nincs semmi, aztán megint napokig. Általában sűrűbb azok napok száma, amikor van. Azt gondoltam eleinte, hogy talán elmúlik, mivel semmiféle vérzés, fájdalom nem volt. A székletem normális, napi 1-2 alkalom, nincs székletrekedésem, hasmenésem. Ebben az évben rá szántam magam, és elmentem orvoshoz. A záróizmaim teljesen jól működnek, és egy kisebb vizsgálat után, ami a közvetlen belső szakaszon történt, elküldtek egy endoscopos vizsgálatra. Mivel nem Magyarországon élek, ezért pontosan nem tudom megmondani, hogy ez végbéltükrözést takar-e, de a hasam bal oldali szakaszát nézték kamerával, és abszolút semmi rendellenességet nem találtak, minden teljesen normális. Abban reménykedtem pedig, bármilyen fura, hogy találnak valamit, mivel igy már teljesen tudatlanok vagyunk, mi lehet az oka ennek. Nemsokára hazautazom egy pár napra, és gondolkozom rajta, hogy felkeresek egy orvost otthon is, aki talán el tudja mondani, mi a kővetkező lépés a probléma megtalálása érdekében. Kérem, ha meg tudná mondani milyen szakorvoshoz forduljak (gasztroenterologus?, belgyógyász?, ......?), vagy esetleg lenne ötlete, mi okozhatja a problémát? Nagyon köszönöm.
Tisztelettel.


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon első lépésben gastroenterologushoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Kornél  2012. június 25. 13:34   #6976 

Tisztelt Dr. Nő!

Talán kissé fura lehet a kérdésem, de nem tudom kitől megkérdezni, ezért fordulok Önhöz.

Éjszaka, álomban ért halál esetén, mik lehetnek az oka a vérző fülnek?

Kérem, ha tud válaszoljon.

Köszönöm


Kedves Kérdező!

Sajnos, már a kérdését sem értem pontosan.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

hasmenés  2012. június 25. 13:33   #6975 

Kedves doktornő!

anyukám 59 éves, több mint 1 éve folyamatosan kb napi 2 liter bort iszik. Az elmult 1 hónapban azt vettem észre, hogy akármit eszik, megy a hasa. Lehet ez a májkárosodás jele.


Kedves Kérdező!

Lehet, de orvosi vizsgálat pontosabbat tudna mondani. Próbálja meg rábeszélni erre, és próbáljon vigyázni az édesanyjára.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívproblémák  2012. június 25. 13:30   #6974 

Tisztelt Doktornö! 37 éves,kétgyermekes anyuka vagyok! Nem rég 3hónap különbséggel 2szívultrahangon is voltam. A két eredmény különbözik,az elsöre már régebben megnyugtató választ kaptam öntöl! De nagyon aggaszt,hogy 3hónap alatt változott az eredmény,és azt szeretném kérdezni,hogy ez mennyire jelent rosszat,mert nagyon félek,hogy komolyabb szívbetegségem lesz! Az elsö eredmény:aorta vd:27mm,bal pitvar vd.37mm,bal kamra vd.50mm,bal kamra vs.28mm,hátsó fal 7mm,septum 9mm. E:m/sec,A:m/sec,E/A,EF:74. Norm.üregrenszer,falvastagságok. Jó systolés funkc. Segm.mozgászavar nincs. Mitr.mellsö vit.kis regurgitácioval enyhén prolabál. Csúcsról kissé tágabb balkamra. Ekkor még enyhe hypertóniám volt,ami azóta mozgással és fogyókúrával rendezödni látszódik. EKG jó lett. A másik eredmény:aorta vd:27mm,bal pitvar vd:38mm,bal kamra vd:51mm,bal kamra vs:27mm,hátsó fal:7mm,septum:9mm. E:0.92m/sec, A:0.51m/sec,E/A:1.8,EF:79%. Kissé tágabb bk. Normál falv. Jó systolés funkc. Segm.mozgászavar nincs. Mitr.mellsö vitorla kis reg.enyhén prolabál. Élénkebben pulzáló pitvari septum. Ti:kicsi. Becs.pulm.nyomás 35-40 Hgmm. Egy év múlva kontroll. Válaszát elöre is köszönöm:Andrea!


Kedves Andrea!

Nem tudom, miben látja a különbséget, a két lelet szinte teljesen egyforma. Mi aggasztja önt?

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérnyomás  2012. június 25. 09:18   #6973 

Tisztelt Doktornő!

ELolvastam az alacsony diastolés értékre vonatkozó írást, de nekem nem a 2. hanem az első vérnyomás értékem problémás, 100- nál feljebb szinte sosem megy. ( 100/76 pulzus 63 ....98/70 pulzus 59...ilyen értékeket szoktam mérni, nem a csuklós vérnyomásmérővel).
Azért kezdtem mérni, mert rendszeresen szédülök (hirtelen felállásnál stb..) illetve nagyon aluszékony és fáradékony vagyok ami borzasztóan zavar, főleg hogy van egy 3 éves kislányom:-) Tudok tenni valamit, hogy kicsit javuljon a helyzet?


Kedves Kérdező!

Ez alkati kérdés, nem kóros, sőt az életkilátásokat illetően kifejezetten kedvező. Ami a tüneteket illeti, próbáljon kávét, teát fogyasztani, illetve kideríteni, hogy nem áll-e például vérszegénység a tünetek hátterében.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

rota?  2012. június 25. 08:55   #6972 

Tisztelt Doktornő!
30 éves kétgyermekes anyuka vagyok.
Gyermekeim kb.1 hónapja rota fertőzésen estek át.A kisfiamnál kb másfél-két hétig tartott,elég durva tünetei voltak.Ezt követően én is elkaptam a fertőzést ami kb 3 nap alatt lezajlott(as durva tünetek),viszont a székletem azóta sem normális.Ennek már 2 hete.Minden nap van(nekem 3naponta szokott) van hogy kétszer és lágyabb is,illetve szelesebb vagyok néha csikar a hasam.Normafloret iszom,de már kezdek aggódni.Ezt még mindig ez a vírus okozhatja?Vagy megint orvoshoz forduljak?
Köszönöm Tisztelettel:R


Kedves R!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, hogy a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szivkornyeki fajdalom  2012. június 25. 04:58   #6971 

Tisztelt Doktorno!

A problemam kb. 2 honapja kezdodott. Itthon edzettem, amikor hirtelen elkezdett fajni, szurni a szivem, azt hittem szivinfarktust kaptam. A fajdalom masnapra elmult, de aztan vissza-vissza tert bizonyos idonkent, amikor fizikailag aktiv voltam. Elmentem orvoshoz, azt mondta, hogy a venyomasom tokeletes, meghallgatta a szivemet, csinlat EKG-t mindent rendben talalt. Aztan megnyomkodta a mellkasomat, es egy pontban fajdalmat ereztem. Az orvos azt mondta a csontom meghuzodott, pihentetnem kell, par het es elmulik. Azota 2 honap eltel. Ez ido alatt probaltam pihenni, de egy ido utan ujra elkezdtem edzeni, es azt tapasztaltam, hogy fizikai megterheles utan a fajdalom visszatert, igaz nem az a szuros fajdalom, hanem tompa, es foleg belegzesnel erzem. Amugy 30 eves vagyok, nem dohanyzom, nem iszom, vekony testalkatu vagyok probalok egeszsegesen elni, a mozgast is beiktatni a mindenapjaimba. Nagyon aggodok, mert foglamam sincs, hogy mi lehet a problema. Segitseget elore is koszonom. Udvozlettel: Kata


Kedves Kata!

Leírása alapján ez a panasz valószínűleg mozgásszervi eredetű, de érdemes lenne egy terheléses vizsgálattal (ergometria) ezt egyértelművé tenni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívritmus gyorsulás  2012. június 25. 04:54   #6970 

Tisztelt Doktornő!

22 éves, 187 cm és 83 kg férfi vagyok. Mivel informatikus vagyok, így szeretek időt szentelni a sportra az állandó ülőmunka mi végett.

Ám észrevettem, hogy vannak alkalmak ( ritkán ), ha nagyobb terhelésnek teszem ki magam

ilyenek pl:

- kettlebellezek ( 16 kilós súlyt kell emelgetni, dobálgatni )
- mult nyáron egy hajtós kézilabda meccs

akkor egyszer csak a szívem elkezd hevesen verni.

Azt is észrevettem, hogy általában csak akkor, ha eléggé ki vagyok fáradva ( a pulzusom pörög rendesen ~ 180 lehet) és ilyenkor veszek egy szép nagy levegőt hirtelen, és valahogy átvált a szívem a nagy pulzusról ( ~180) ~228 -ra.
(kettlebell edzőm megnézte egyszer amikor szapora volt a pulzusom)

Így sokszor szoktam "csalni" pl. kettlebell közben, hogy ha nagy a hajtás, nem veszek hirtelen nagy levegőt ha levegőhiányom van.

Persze ez a probléma nem mindig áll fent, csak havonta ha egyszer, vagy kéthavonta ha egyszer.

Ilyenkor a kettlebell edzőm el szokott küldeni sétálni, de úgy is pörög, még ha a teljesítményem le is megy, kb. 5 perc amíg visszamegy normálisra a pulzusom. ( mintha a sétálásnál is azt hinné a szívem, hogy rendesen dolgozok )

Vettem egy kettlebell golyót otthonra ( 16 kg ) és otthon is edzek, és a napokban sikerült megint produkálni egy ilyen hirtelen levegőre történő ritmusgyorsulást, ám nem sétáltam, hanem leguggoltam, és kb. 8 nagy levegővétel után visszaállt a ritmus a normálisra.
(mintha ez a egy helyben nagy levegővétel jobban ösztönözné a szervezetemet, hogy vegyünk vissza a szív tempójából, mert fölöslegesen pörög)

Amikor ezt tapasztalom, nem szédülök, semmi bajom, folytatnám az edzést, de nyilván abbahagyom erre az időre, mert ez egy veszélyes pulzus tartomány.

Nyugalmi állapotokban természetesen nem szokott felpörögni a szívem.

Nem szoktam koffeintartalmú italokat fogyasztani, a vérnyomásom jó tartományba esik, a pulzusom szokott kicsit magasabb lenni vérnyomás mérés közben, melyet az izgulásomnak tudok be, hogy csak ne legyen magas a pulzusom. Most ahogy itt ülök, rendben ~72 a pulzusom.

A kérdésem az lenne, hogy ez a pulzus emelkedés sport közben normális, vagy ez lehet valami egyéb szervi betegségnek a mellékterméke?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Roland


Kedves Roland!

A 180 feletti pulzusérték felveti annak a gyanúját, hogy szívverése nem csak túl gyors, hanem nem a szokásos ingerképző helyről induló gyors szívveréses rohama van. Ezt egy részletesebb kardiológiai vizsgálat, egy ilyen roham alatti EKG tudná tisztázni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

GFR  2012. június 25. 04:48   #6969 

Tisztelt Doktornő!
26 éves nő vagyok, egy általános vérkép-vizelet leletemben aggasztó adatokat találtam. Becsült GFR érték 60 felett van, ami állítólag vesebetegségre utal, ezzel elvileg összefüggésben van, hogy a vizelet hemoglobin 5 /uL, valamint a vizeletben talált baktérium 157,1/látótér. Triglicerin szint 0.49, pedig a lelet szerint csak 0,70 felett lenne normális.
Igaz a koleszterin értékek normálisak, mégis aggódok, hogy túl sok a rossz eredmény és az eddigi információim szerint több utal veseelégtelenségre.
Érdemes lenne felkeresni egy orvost, szükség lehet valamilyen kezelésre?
Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

A GFR érték akkor utalhat vesebetegségre, ha 60 alatt van (kevesebb, mint 60), ha felette, az nem baj. A vizeletben levő kis mennyiségű hemoglobin (vérfesték) menstruációs korban levő nőknél nem kóros, a baktérium származhat külsőbb területekről is. A trigylcerid szintnek ebben az esetben nincs jelentősége.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

ildi  2012. június 24. 21:49   #6968 

jo napot doktorno! megszeretnem kerdezni hogy a rongtenen kimutathato e a tudorak?mert nem reg voltam rongtenen es nem talaltak semit.ha valami gond lenne azt lehetet volna a rongtenen latni?elore is koszonom.


Kedves Kérdező!

Az esetek túlnyomó részében igen, esetleg ha nagyon kicsi az elváltozás, akkor nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

sav  2012. június 24. 19:01   #6967 

Tisztelt Doktornő! 1,5 hete nagyon mar és ég a nyelőcsövem, torkom. Voltam szakorvosnál, aki elküldött gyomortükrözésre,ami még egy hét múlva lesz. A refluxot valószínűsítette és elmondta,hogy addig tablettát nem írhat fel,amíg a tükrözés meg nem lesz,mivel az befolyásolja a helycobacter kimutatását,ha jól értettem. Kérdésem az lenne, hogy így,majdnem 3 hétig,h mindennap érzem ezt a marást, nagyon károsodhat a nyálkahártya? Elég nehéz elviselni ezt,mindennap. Egyébként ez az érzés, nem tudom,h összefügg-e,de egy antibiotikum kúra után lett, pár napra,ahogy elfogyott abból az utolsó szem... Mit ajánl a Doktornő,hogy a tükrözésig valamivel csillapítsam ezt a maró érzést,meg ezt a szájszárazságot? Válaszát előre is köszönöm! üdvözlettel: Izabella


Kedves Izabella!

Egy pár hét alatt biztosan nem alakul ki maradandó károsodás, próbáljon kímélő étrendet, gyakori kis étkezéseket a tükrözésig. Egyébként ez a vizsgálat fog felvilágosítást adni a panaszok okáról.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Palpitatio2  2012. június 24. 18:56   #6966 

Palpitatio 2012. június 24. 15:30 #6965

Kedves Kérdező!

Tisztázni kellene a magasabb pulzusszám okát, ha nincs a háttérben pl. pajzsmirigybetegség vagy vérszegénység, akkor nem létfontosságú a beta-blokkoló, hiszen ez a tünetek csökkentésére szolgál, esetleg alkalmanként enyhe nyugtató szóba jön.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Örülök a gyors válaszának Doktornő!

Pajzsmirigybetegségem nincs és vérszegény sem vagyok. Kevert szorongásos és depressziós zavarom van, erre szedek Frontin-t és Rexetin-t. Nem vagyok ideges, a gyógyszereket rendszeresen szedem. Nem hiszem hogy a stressz állna a probléma okéban.

Köszönettel: Ernő


Kedves Kérdező!

Ez esetben lehetséges, hogy az időnkénti szapora szívverés az alapbetegségével kapcsolatos, konzultáljon kezelőorvosával eseteleges terápia-módosítás céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Palpitatio  2012. június 24. 15:30   #6965 

Tisztelt Doktornő!

Időnként szapora szívdobogás érzésem van ilyenkor a pulzusom is több mint 90 / perc felett van. Kardiológián már voltam, 24 órás Holter vizsgálat történt melynek során több alkalommal észleltek 160/min. frekvenciáju sinus tachycardiát.
Palpitatio-t és tachycardiát diagnosztizáltak. A szívultrahang közben ínhúrlazaságot észleltek de ezen kívül minden mást rendben találtak, az észlelt ínhúr lazasága sem igényel teendőt.
ECHO:
Ao. bill. vékony, jól separálódik. Mitr. vitorla ínhúrjai lazábbak, de érdemi prolapsus nem észlelhető.


Tegnap rosszul voltam, szédültem és fokozott szívdobogás érzésem volt amitől megijedtem és kihívtam a mentőket aztán Ekg-t csináltak a kórházban.
Ekg: sr. fr: 115/min, norm. tengelyállás, PQ: 0.16 s. QRS: 0.1 s. incompl. JTSZB, ST isoel, T pos. V3-ban.
O2sat: 98%

Javaslat: kardiológia szerint háziorvosánál jelentkezzen béta blokkoló elindítása céljából.

Korábban kaptam már Betaloc-ot egyszer amitől bőrpírom lett, egyébként kardiológián 2x12,5 mg metoprololt javasoltak meg amennyiben a palpitatio ismételten jelentkezne.
Amúgy elsőnek Magnézium pótlást javasoltak ezért Magnerot-ot szedtem egy ideig, úgy tűnt ez beválik de most ismételt panaszaim vannak. Szükséges-e igazán béta blokkolót szedni időnkénti tachycardia miatt?? Ha igen, akkor milyet mert a Betaloc-tól bőrpírom volt?

Válaszát köszönöm!


Kedves Kérdező!

Tisztázni kellene a magasabb pulzusszám okát, ha nincs a háttérben pl. pajzsmirigybetegség vagy vérszegénység, akkor nem létfontosságú a beta-blokkoló, hiszen ez a tünetek csökkentésére szolgál, esetleg alkalmanként enyhe nyugtató szóba jön.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

fájó nyak  2012. június 24. 15:22   #6964 

Tisztelt Doktornő!

Már 2. napja fáj a nyakam és néha a fejem is mondjuk azt hozzá kell tennem hogy magasan szoktam aludni. Ja és még azt szeretném mondani hogy amikor kimegyek a fényre akkor elkezdek szédülni meg hunyorogni lehet ennek köze ahhoz hogy a szememmel van gond? 8 éve vagyok szemüveges és már elég régóta nem voltam vizsgálaton.Holnap megyek szemészhez.

Válaszát előre is köszönöm!!


Kedves Kérdező!

Lehet a panasz a szemével kapcsolatos is, de valószínűbb, hogy mozgásszervi (nyakcsigolya) eredetű /huzat vagy izomhúzódás/, aminek következménye a csigolya közti idegek nyomása, ami nyak és fejfájást eredményez.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

bőr égés  2012. június 24. 13:04   #6963 

Tisztelt Doktornő!!

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy mi az oka annak, hogy a bőröm ok nélkül ég. Nem égtem le, nem vagyok lázas, egész nap jól vagyok, de arra lettem figyelmes, hogy sül a bőröm. Mi lehet ennek az oka?

Köszönettel: Egy 19 éves lány.


Kedves Kérdező!

Ezt látatlanban sajnos nem tudom megmondani, javasolom, hogy panaszával forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Koffein hatása  2012. június 24. 13:02   #6962 

Tisztelt Doktornő !

Azt szeretném megérdeklődni,hogy ha megiszok egy nap 2-6 adag kávét és esetleg 2 filter zöldteát és szintén 2 csalán teát az mennyire ártalma? Többnyire csak kávézok. Alkalmanként az elmúlt közel 2 hétben fogyasztok koffeint is tartalmazok táplálékkiegészítők. Régebben (2010 ősz-tél és 2011 közepe-2012 elejéig kb.)energia italt fogyasztottam alkalmanként a kávé mellé.
29 éves 174 cm 55-60 kg közötti (már néhány hónapja 58 ha sokat eszem 59-60) epilepsziás lány vagyok. Más bajom nincs (régebben 2000-től néhány (2-4)évig gyomorfekélyem volt)

Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

A koffein, ami a kávéban, teában, energiaitalokban van, indokolatlanul felpörgeti a szervezetet, az ön esetében epilepsziás rohamot is kiválthat, és kiújulhat a gyomorfekélye is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

???  2012. június 23. 10:38   #6961 

Tisztelt Dr. nő!
A gastritis legfőbb oka ként, a mértéktelen alkohol fogyasztás, illetve a dohányzás van megjelölve. Én soha életemben nem voltam alkohol fogyasztó, nem is dohányoztam, és semmiféle káros szenvedélyem nincs. Mivel magyarázható az én esetemben a gastritis jelenléte?
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Nem tudom, honnan származik az információ, de így biztosan nem helytálló. Hogy az ön esetében mi okozza, azt látatlanban nem tudom megmondani sajnos.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 349. oldal következő oldal