Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 344. oldal következő oldal
info  2012. június 16. 19:15   #6880 

Jonapot. Par hete mar figyelem, hogy szekeles utan a papiron apro pirosfoltokat lehet eszrveni. Ma megvizsgaltam de nem hiszem, hogy ver lenne mert kemenyebb, lapos es nem oldodik vizben. Ön szerint mi lehet? Elég fuszeresen fözök, lehet fuszerpaprika? Vagy komolyabb dolog allhat a hatterben? Valadzat elöre is köszönöm! 23 éves férfi


Kedves Kérdező!

Látatlanban nem tudom megítélni, ha egyéb panasz nincs, hagyja ki a paprikát átmenetileg és nézze meg úgy is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szivbillentyu  2012. június 16. 06:25   #6879 

Kedves Doktorno! Edesanyamnak evek ota szivproblemaja van. Evente jar ellenoriztetni. Kb. 10 evvel ezelott ki akartak cserelni az egyik billentyujet, mert nem zar rendesen. Vegul a mutetre szerencsere nem kellett, hogy sor keruljon. Gyogyszert nem szed ra, pedig kellene. Evek ota nem romlik, viszont a pulzusszam csokkento gyogyszert nem szedi. Alapbol alacsony a vernyomasa, ha beszedne a pulzusszam csokkento gyogyszert nem csokkenne tovabb a vernyomasa? Vagy ez ennyire nem logikus? (Anyukam 48 eves, 52kg.) Koszonettel, egy anyuka aggodo lanya, Emma.


Kedves Emma!

Sajnos, az ön által leírt információkból nem világos számomra, hogy milyen okból kellene édesanyjának pulzusszám csökkentő gyógyszert szednie. Lehetséges, hogy a szívbillentyűhiba miatt olyan ritmuszavara van, amit mindenképpen kezelni kellene, ebben az esetben a vérnyomásérték nem megbízható, mert a ritmuszavar miatt alacsonyabbnak tűnhet, mint valójában. Javasolom, forduljanak kardiológushoz a probléma tisztázása céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

János  2012. június 15. 17:39   #6878 

Tisztelt Doktornő!3 hónappal ezelőtt kardiológiai ultrahang vizsgálatra írtak ki, amire tegnap került sor. Magas vérnyomás betegséggel kezelnek, ezt a vizsgálatot egy lázas, egy hétig kiugróan magas vérnyomás , és köhögés miatt írták ki. Megkérem, hogy nézze át és értékelje a kapott leletet, orvosom szerint nem rossz, de.. AO:27 mm Bp:47 mm BK.Dd:60 mm BK.Ds:40 mm IVS:12 mm HF: 12 mm EF: 61%

A norm. felső határán lévő bal szívfél,tágabb jobb szívfél. Aorta billentyű kissé echodens, sikjában kóros gradiens nem mérhető. Aorta insuff. jelzett. Dopplerral I-II. fokú mitralis insuff. és II. foku tricuspidalis insuff. észlelhető. A becsült pulm. nyomás 48 Hgmm.

A septum enyhén hypokin eticus, a többi terület jól mozog, az anterior fal látótérbe nem hozható. Koncentrikus bal kamra hypertrophia. Jó systoles és károsodott diasistoles bal kamra functio. Ic. thrombus nem észlelhető, pericardialis folyadék mennyisége norm. Jelentős pericardialis zsírszövet észlelhető.


Kedves Kérdező!

Igen, a "nem rossz, de.." kifejezés jól tükrözi az eredményt. Elsősorban a magas vérnyomás hagyott maradandó nyomokat a szívén, de lehetséges, hogy tüdőtágulat illetve egyéb a tüdőt érintő eltérés is van. A szívburokban lévő zsírszövet alapján felmerül, hogy önnek túlsúlya is lehet.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Nagyon aggódom!(3)  2012. június 15. 16:05   #6877 

Tisztelt Doktonö!

Elnézést,hogy újfent zavarom!Tamás vagyok Szegedröl 30 éves.Már több levelet is küldtem önnek,panaszokkal-leletekkel tarkitva és a nagy kérdöjellel,hogy pcszihés,avagy szomatikus e a gond?Nos a tüneteim továbbra is fennállnak:(hajhullás,börelváltozások,alvászavarok,szemtünetek,étvágyzavarok,megváltozott nyákos széklet,gázosodás,szemproblémák,megnagyobbodott,fájdalmatlan nyaki nyirokcsomók stb...),de ezeket a múltkori levelemben,már részleteztem.Azóta a kórós TSH szint,miatt csináltak egy TRH terhelést és azt mondták a problémámnak nincs endokrin alapja.Tüdögyógyászt is felkerestem és a vizsgálat és a röntgen alapján nem talált kórosat.Viszont beutalt melkas CT-re.Ezzel kapcsolatban lennék kiváncsi a szives szakvéleményére.A leleten a következö áll:Mellkasi folyadékgyülem egyik oldalon sem látható.A tüdöben pangás,beszürödés egyéb kóros denzitású képlet nem látható.A sziv nem nagyobb.Az aorta normális tágasságú.Paratrachealisan és paraaortalisan néhány 10-12 mm nagyságú,a jobb hilus területén egy 15 mm-es nagyságú nyirokcsomó látható.A mellékvese régiók szabadok.
Orvosi vélemény:Intrapulmonálisan kóros denzitáseltérés nem igazolható.Mérsékelt fokú mediastialis és hilusi lymphadenomegalia.

Ön szerint mi állhat a háttérben?Ön valamennyire már ismeri a tüneteimet és a leleteimet.(Talán az elözö leveleimböl,emlékszik)Mivel egyre romlónak itélem meg az állapotom,mind Pszcihésen,mind fizikálisan.Egyre nagyobb az aggodalmam,ugyanis lennének terveim a jövöt illetöen,de egyre homályosabb minden.Remélem,hogy a doktornö a tünetek alapján felismer valamilyen jóindulatú betegséget,vagy kezdjek el felkészülni a legrosszabbra?

Tisztelettel és hálával: Tamás (30) Szeged


Kedves Tamás!

Sajnos, fogalmam sincs, a mérsékelt nyirokcsomó nagyobbodás okának, jelentőségének tisztázására kezelőorvosa nyújthat önnek lehetőséget.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

movalis  2012. június 15. 16:01   #6876 

Tisztelt Doktornő!
Sokizületi gyulladásban szenvedek ,de egyenlőre még nem kellettek erős gyógyszerek,csak gyulladáscsökkentő. Movalist és indometacinumot szedtem,kb egy hónapig. Ezen a héten naponta fél szem movalist szedek. Terhességet tervezünk a férjemmel,orvosi beleegyezéssel. Az lenne a kérdésem,hogy jövőhét közepe-vége felé már lehet próbálkozni? Jól mondta a reumatológusom,hogy nincs kiürülési ideje a movalisnak? Nem okoz kárt ha esetleg összejönne a baba?
Illetve még azt szeretném kérdezni,hogy melyik az a bázisgyógyszer,amit estleg lehet szedni terhesség előtt,alatt RA-ban? A Salazopyrin az valóban ilyen?
Előre is köszönöm!
Tóth Katalin


Kedves Kérdező!

A Movalis folyamatosan bomlik le illetve ürül ki, de a tervezett időpontra, ha már abbahagyta, akkor lehet. A Salazopyrinről nem írnak károsító hatást.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Asztma, gyomorfekély  2012. június 15. 15:49   #6875 

Jó napot kívánok!

Nagyon szépen köszönöm tegnapi gyors válaszát kérdésemre Apukámmal kapcsolatban! Mint tanácsolta, nem vett be és nem is áll szándékában erre fájdalomcsillapítót bevenni, viszont megérzi mindig az időváltozást és fájni szokott a feje, arra beveheti-e az Algopyrint ezen gyógyszerek mellett?

Köszönöm válaszát előre is, és kellemes hétvégét kívánok Önnek!


Kedves Kérdező!

Alkalomadtán természetesen bevehet, de lehetőleg ne túl gyakran.
Önnek is kellemes hétvégét!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Anna26  2012. június 15. 15:47   #6874 

Kedves Doktornő!

Köszönöm a válaszát.
Akkor mégis jó lehet az orvosom diagnózisa.Kételkedtem benne,mivel olyan ételeket mondott,hogy ne egyek,amiket egyébként sem eszem.Úgy tudtam én is,hogy epe bántalmak nagyrészt olyanoknál alakulnak ki,akik helytelenül táplálkoznak.De ezek szerint,ez nem mindig van így.Sok zöldséget,gyümölcsöt fogyasztok,ez nem baj továbbra sem??
Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Ez továbbra sem baj.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

ani  2012. június 15. 15:46   #6873 

Kedves doktornő!!Ma reggel arra lettem figyelmes, hogy nagyon magas a pulzusom(129)!Viszont 2napja kapar a torkom és meg vagyok fázva!Hőemelkedést is tapasztaltam ami 37,2 volt!Az lenne a kérdésem hogy lehet ettől szapora szívverés?
Előre is köszönöm válaszát!!
ANI


Kedves ANI!

Előfordulhat.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

"Lombikos kismama"  2012. június 15. 13:11   #6872 

Kedves Doktornő!9 hetes kismama vagyok.Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 2011.áprilisától enyhe klinikai jeleket is mutató PCO-ra illetve a klinikai kép alapján ,melyet inzulinszint is alátámaszt kezelőorvosom IVF előtt Metformin th bevezetését javasolta.Meforal tablettát írt fel 2x500mg.Ez volt az első lombik előtt,ami sajnos nem sikerült.A2.lombik azóta sikerült,de a gyógyszert még a mai napig is szedem.Ön szerint nem ártok vele a terhesség alatt?Szedjem tovább vagy hagyjam el?Ugyanis a lombikos orvos ezt nem mondta.Viszont aggódok,hogy nehogy baj legyen belőle.Köszönettel!Egy aggódó kismama


Kedves Kérdező!

A Metformin szedhető terhesség alatt, nem írtak le károsodást a gyógyszertől.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

denevér  2012. június 15. 13:04   #6871 

Üdvözlöm Doktornő!

Nekem a veszettséggel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Azért önnek írok, mert láttam, hogy ön hasonló témájú kérdésben már válaszolt másnak.

Múlt vasárnap hajnalban hazafelé autóztunk, és a kocsival elütöttünk egy denevért. Az állat a szélvédő sofőr felőli oldalának csapódott. A sofőr oldali ablak pár centire le volt tekerve. Én a jobb első ülésben ültem. Azt nem észleltük, hogy az utastérbe bármi bejutott volna, viszont az egyik kezemen volt egy kis seb, ami az eset után begyulladt, és pár napra rá több gyulladt seb is keletkezett a kézfejemen. Az lenne a kérdésem, hogy a veszettségnek van-e bármi kockázata esetemben?


Kedves Kérdező!

Ezt látatlanban nem lehet megmondani, mutassa meg sebésznek a kezét!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Anna26  2012. június 15. 13:02   #6870 

Tisztelt Doktor nő!

Kb 10 évvel ezelőtt nyers mákból sokat megettem,hasi fájdalmaim lettek,kórházba kerültem,azt hitték vakbelem van.Kiderült a mák okozott erős szorulást,így nem műtöttek meg,beöntést kaptam és pár nap után haza engedtek.Az elmúlt években többször is éreztem a hasam jobb oldalán ugyanúgy a görcsös fájdalmat,de csak alkalmanként rövidebb ideig.Pár éve viszont egyre gyakrabban.z utóbbi hónapokban viszont úgy,hogy ez több napig is tartott.A hasam jobb felén a bordáim alatt szúrt,görcsölt.Az utóbbi már nagyon fájt,felkerestem az orvosom.Kivizsgáltak,és megállapították, hogy nincs epe kövem,de az epe falán már látható besürűsödött epe.Az orvosom diétát javasolt,hogy ebből ne alakuljon ki epe kő.Hozzám tartozik,hogy évek óta nem eszek zsíros ételeket,egészségesen élek,rendszeresen sportolok,nem vagyok túlsúlyos.Nem hiszem,pont ezért,hogy ez az ételektől alakult volna ki?Kérdésem az lenne,hogy ennek köze lehet, az elmúlt mákos dolognak?Onnan kifolyólag lehet ilyen problémám?Anna 26 éves.


Kedves Anna!

A 10 évvel ezelőtti esettel biztosan nincsenek kapcsolatban jelen panaszai.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

.  2012. június 15. 13:00   #6869 

Jó Napot Dr Nő!
20 éves vagyok,tavaly nyáron mélyvénás thrombozisom volt
vélhetően a dohányzás és a fogamzásgátló együttese miatt.
Azóta nem szedek gyogyszert.Jelenleg véralvadásgátlót szedek (syncumar mite).
Azt szeretném megkérdezni öntől,hogy az én esetemben vehetek e be
sürgősségi fogamzásgátlót?Ezelőtt már 1x szükség volt rá 2011.11.24-én.
Nem gondolom h teherbe eshettem mivel időben észre vettük,hogy baj van az óvszerrel de
szeretnék biztosra menni!
Előre is köszönöm válaszát!
Nicole


Kedves Nicole!

Ez függ attól is, hogy milyen a véralvadásgátló kezelés hatékonysága, vannak vérzési veszélyei. Szerintem csak akkor vegye be, ha abszolút szükséges, azért, hogy "biztosra menjen" semmiképp sem javasolom.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szív  2012. június 14. 22:08   #6868 

Válaszát nagyon szépen köszönöm.Olyan kérdésem lenne még,amiben a segítségét kérném,hogy Ön arra gondolt-e,hogy ortopédiai szakorvoshoz forduljak a panaszaimmal?Ha igen nem tudna nekem kórházat vagy esetleg orvost ajánlani?

Köszönöm a segítségét és válaszát.


Kedves Kérdező!

Személyes ismeretségem nincs, ajánlom az alábbi linket, ha budapesti http://www.borklinika.hu/a-klinika.aspx, itt nem csak a bőrtünetekkel, hanem izületi panaszokkal is foglalkoznak.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Asztma, gyomorfekély  2012. június 14. 20:57   #6867 

Jó estét kívánok Doktornő!

Apukám 68 éves, most délután volt lenn orvosnál, ahol megállapították, hogy valószínűleg gyomorfekélye van (még majd most kell mennie ultrahangra, de tünetei arra utalnak azt mondta orvosa). Kapott két gyógyszert Maalox tablettát és Esomeprazol-t. Most az előbb rájött az asztmától egy köhögési roham és fájlalja a a gyomrát, ami eddig is fájt neki, ez miatt is ment el orvoshoz. Az lenne a kérdésem, hogy erre vehet-e be fájdalomcsillapítót (Algopyrin)? (Emellett asztmájára használ Symbicort turbuhalert és Berodualt.)

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Inkább a gyomrára felírt gyógyszerek bevételét javasolom.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szapora szívdobogás  2012. június 14. 20:52   #6866 

Tisztelt Doktornő. 24 éves vagyok és az utóbbi időkben azt éreztem hogy elnehezedik a mellkasom feszültebb vagyok és légszomjam van. kb 1,5 éve ilyen panaszok miatt voltam tüdőgondozóban ahol kezdődő tüdőtágulatot állapítottak meg, de a tüdőgyógyász szerint ez nem ok a fulladásra. Sajnos elég stresszes életem van. A pulzusom amikor vizsgáltak 117 volt nyugalmi helyzetben. Azt szeretném kérdezni hogy okozhatja e ezeket a panaszokat az idegesség stressz? Vagy esetleg valami tüdő eredetű problémám lehet?
Várom válaszát

üdvözlettel: Tamás


Kedves Tamás!

Ezt látatlanban nem tudom megmondani, javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Erdei Tündér  2012. június 14. 20:50   #6865 

Tisztelt Doktornő!

Az előző válaszát köszönöm!
A vérnyomásomat sajnos nem sikerült továbbra sem beállítani,ezért kérem ismételt tanácsát,véleményét.
Közel 3 hónapja kezdtem szedni a Tanydon 80 mgx1 tabl.,Nebibeta 5 mg.x1 tabl.Ezek szedése mellett is gyakran 160 felé ment a systolés értékem,ezért pár napja hozzáírták még az Apadex 1,5 mg.x1 tablettát./Bokám,szemhéjam vizesedik/.
Hirtelen lezuhant a vérnyomásom az Apadex elkezdésekor /Pl.:95/66/73/.

Napi életvitelemben ez gondot okoz,illetve ha nem muszáj nem szeretnék 3 féle gyógyszert szedni.

Kérem segítségét ahhoz,hogy el hagyhatom-e a Tanydont és a Nebibetát,lehet-e az Apadexet önmagában szedni.Szokták-e vérnyomáscsökkentésre önállóan felírni az Apadexet?

Tisztában vagyok azzal,hogy ez a tanácsadás nem helyettesíti az orvosi konzultációt,mégis kérem a válaszát.,hiszen kis településen lakom,nincs lehetőségem lakóhelyemen szakorvost választani,anyagi helyzetem pedig mást nem tesz lehetővé.

Tisztelettel:Éva


Kedves Éva!

Látatlanban soha nem lenne etikus konkrét gyógyszerszedési tanácsot adni, emellett veszélyes is lenne, tehát együttérzésem ellenére ne várjon tőlem ilyet. Kezelőorvosával próbálja megoldani a kérdést, a gyógyszerek adagjának türelmes változtatásával, a kezelésben egyébként a kombinációk többnyire hasznosabbak, mint egy gyógyszer önmagában.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szív  2012. június 14. 20:44   #6864 

Tisztelt Doktornő!

Én egy 22 éves lány vagyok.Világ életemben egézséges voltam,azt leszámítva,hogy 14 éve pikkelysömört diagnosztizáltak nálam.Emellett 16 évesen,amikor iskola mellett elkezdtem dolgozni 53kg-ról 43-ra fogytam,amit a mai napig nem bírtam visszaszedni sajnos.Most azonban más dologban szeretném a Doktornő segítségét kérni.Körübelül egy,másfél éve kezdett el fájni a szívem,havonta kéthavonta egyszer.2012 márciusában egyik napról a másikra elviselhetetlenül fájt a szívem(szúrt),fájt a bal karom válltól lefelé,időnként szédültem és gyors szívverést éreztem.Ekkor felkerestem egy belgyógyász orvost.Teljes körű kivizsgáláson vettem részt.Mellkas röntgen,vérvétel,kerékpár ergométeres vizsgálat,EKG-Holter.Mindent rendben talált,kivéve a kerékpár ergométeres vizsgálat közben a pulzusszámom 175/min. volt.Ezen kívül annyit mondott makk egézséges vagyok,csak nincs kondim.A megállapított diagnózis:Mellkasi fájdalom syndroma,Supraventricularis tachycardia.A javaslata futás hetente háromszor húsz perc és Metoprolol Z Hexal 50mg naponta 1/2 .Ezeket be is tartottam,de nem javultam,inkább rosszabb volt.Többször fájt és sokáig.Visszamentem kontrollvizsgálatra.Elmondtam,hogy nem érzem jobban magam,inkább rosszabbul.Ekkor ismét csinált EKG-t,de azt mondta minden rendben és megemelte a gyógyszer adagot naponta kétszer 1/2-re.A nagyobb adag gyógyszertől jobb lett egy időre,fájt de ritkábban.Viszont körübelül egy hete ismét naponta szúr a szívem és a karom is fáj,órákon keresztül vagy egész nap.Kétségbe vagyok esve,mert már néha annyira elviselhetetlen a fájdalom,amit úgy érzek már nem bírok tovább elviselni.Abban szeretném a Doktornő tanácsát kéni,hogy mit tegyek.Én egy vidéki faluban élek és sokat gondolkozom rajta menjek-e más orvoshoz Pestre?Ott mást mondanának-e vagy lehet,hogy nagyobb gond van,amit itt nem vettek észre és ott kiderülne?Félek,hogy nagyobb bajom van,vagy lesz.Kérem segítsen nekem mit tegyek.Jó-e így és idővel jobban fogom magam érezni,vagy menjek-e tovább más ovoshoz?Esetleg tud-e Ön kórházat vagy orvost ajánlani?


Segítségét és válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Tekintve, hogy a pikkelysömörnek lehetnek ilyen szövődményei, ezen a vonalon kellene elindulnia.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

re  2012. június 14. 18:58   #6863 

Csokolom!Az lenne a kérdésem megjelent a honaljamban egy kis csomo,borsó méretű,közvetlen a bőtr alatt,és nyomásra kicsit fáj is,mi lehet?Mivel kezelhetem házilag?és mennyi idő után érdemes vele orvoshoz fordulni?köszönöm


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban fogalmam sincs róla, szerintem házi kezelés előtt/helyett mutassa meg kezelőorvosának.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Klausztrofóbia  2012. június 14. 16:36   #6862 

Félreértett Doktornő

Nem a szolárium a terápia része hanem az ilyen helyzetek leküzdése nem pedig menekülés a bezárt helyekről a szolárium csak egy példa mivel ott van a legkisebb tér
De leküzdeni csak úgy tudom ha biztos lennék benne nem lesz e ott súlyos bajom


Kedves Kérdező!

Lehetséges, hogy ezt félreértettem, de a kérdésére viszont azért nem tudok válaszolni, mert nem ismerem a kardiológiai (szív) állapotát. Ha biztosra akar menni, akkor egy alapos kivizsgálásnak kell tisztáznia, hogy semmi szervi szívbetegség, kóros ritmuszavarra hajlamosító tényező nem áll fenn önnél.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

zoli78  2012. június 14. 15:30   #6861 

Jó napot kivánok ! A kérdésem az lenne hogy nagyon rossz az emésztésem van hogy 7-9 napig nincs székletem.Van hogy reggel több napon keresztül ugy kelek hogy fel vagyok puffadva.Tudna nekem segiteni hogy mitől ilyen rossz az emésztésem mozgok eszek rostot joghurtot gyümölcsöt kávézok és még is.köszönöm szépen


Kedves Kérdező!

A probléma megoldásával kapcsolatban bővebbet olvashat az alábbi linken: http://szekrekedes-szorulas.hu/szekrekedes/szekrekedes-kezelese

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 344. oldal következő oldal