Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 340. oldal következő oldal
kalap.63  2012. június 7. 17:09   #6800 

Tisztelt Doktornö!
A kerdesem az lenne,hogy a magas vernyomasomra szedett Losartan/Hydrochlorothiazide Bluefish 100mg/25mg gyogyszerre lehet e viagrat
bevenni.
Valaszat Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Ez mindig egyedi elbírálást igényel, attól függ, hogy a kardiológiai vizsgálat milyennek ítéli az állapotát (vérnyomás, szív- érrendszer)

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

L karnitin  2012. június 7. 11:59   #6799 

Tisztelt doktornő!

Kezelt magas vérnyomásos beteg vagyok,30 éves, nő. Lavestra 50mg/nap és tachycard is, melyet 5 mg Concorral fogtunk meg. Mindemellé kamrai extasystole-im is vannak, kardiológusom szerint normál mennyiségben( SVES: 1 db/24 óra KES: 102/24 óra), viszont előfordul tripla meg dupla extra is, ezeket szoktam megérezni, időszakosan fordulnak elő, orvosom azt mondta nem kóros. Terhelésre múlnak. maximális edzés pulzusom 130-145 körül van, mely fél órán belül lemegy 70-75-re. Kérdésem az lenne, hogy 3 hete intenzív sportba kezdtem, napi 5 km futás, séta felváltva, plusz torna, hogy szedhetek e mellé l karnitint?(jelentős testsúly többlettől szeretnék megszabadulni) Tudomásom szerint a szívre jótékony hatással van és nincsenek mellékhatások. Orvosomat sajnos, most nem tudom elérni, ezért kérném a doktornő tanácsát! Nagyon szépen köszönöm: Eü dolgozó!


Kedves Eü dolgozó!

Az l-karnitinnal kapcsolatban nincsenek személyes tapasztalataim, szerintem az ön által folytatott életmódváltás enélkül is eredményes lesz, de mindenképpen megvárhatja vele, amíg kezelőorvosa tanácsát kérheti. Addig is fogyasszon bőségesen hús- és tejtermékeket, azok természetes karnitin-források.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kevaida  2012. június 7. 11:52   #6798 

Tisztelt Doktor nő! Kérdésem az lenne hogy gyomor hurutom van ki újuló megint, voltam tükrözésen,és ez vissza jön mindig? ezt a gyógyszerek okozás vagy az étel? Egy hónapja volt és megint vissza tért, de hányiger hányás gyengeséggel.Gelbra gyógyszert szedek most reggel este rá.De szedtem tökmagolajat a koleszterinre,egy kávés kanállal.ez okozhatta? magas koleszterin de nem tudom szedni gyógyszerét mert ízületemre ment és járni alig tudtam.Mit lehetne ellene szedni vagy ételben enni?Vérhígítót szedek kardogler azt lehet minden másnam szedni? Sok a gyógyszerem és már gondolom a szervezettem nem bírja. gyógyszereim.paroxát,frontin,talliton,preduktál,kardogler, nomodpidin,gelbra.sanval,krónikusan nem alvó vagyok!Vérnyomásom ki ugrik, mostanában nagyon, el hagytam nyugtatót és van szerepe hogy azért?sokat tenziumot kel tenni nyelvem alá.legyen kedves meg írni hogy melyik gyógyszerek fontosak? Én egy 56-éves nő vagyok és 45-éves korom óta betegeskedem!jaj még ki felejtettem asztmás is vagyok foszter sprét fújuk.Köszönöm válaszát eőre is!


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban nem lehet megítélni, javasolom. forduljon kezelőorvosáhozl. Az adatok pontos ismerete, a beteg vizsgálata nélkül felelőtlenség lenne bármilyen javaslatot tenni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

elestem  2012. június 7. 09:42   #6797 

Tisztelt Főorvos Asszony!

3 éve sok kivizsgálás után megállapitották, hogy a máj dorsalis felszinén a j. lebenyben 4,5 cm körüli hemangiomának imponáló képlet van. azóta többször is csináltak contr. vizsg. a képlet nem progrediált.
jelenleg a problémám az, hogy hétfőn 3 napja elestem, temészetesen a jobb oldalamra, nem lett semmi problémám, de tegnap fürdés után láttam, hogy a jobb bordaivem alatt kis hajszálérrajzolat van, kb 10 forintos nagyságban, nem tudom eddig is ott volt-e, vagy csak most vettem észre, mivel azért jobban figyelem magam. mikor megállapitották a haemngiomát mondták, hogy ez csak "esztétikai" baj, de vigyázzak azért, hogy trauma ne érje, nehogy rupturálódjon. remélem, hogy csak a "hisztim" miatt vettem észre ezt a külsőleg is látható elváltozást, de 3 éve mire kivizsgáltak volt pár álmatlan éjszakám. legyen szives megnyugtatni, hogy ha belsőleg történt volna valami az már jelentkezett volna más formában, nem vagyok orvosközelben, a fantáziám viszont elég szines, mivel 40 éve eü. dolgozó vagyok
tisztelettel


Tisztelt Kérdező!

Az előzmények és az ön képzettségének birtokában mondhatom, hogy ez a külsőleg látható eltérés nem utal rupturára. Persze, ettől függetlenül figyelje magát, de reméljük, a továbbiakban sem lesz semmi komplikáció:)

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

nagyon fontos kérem segitsen  2012. június 7. 08:58   #6796 

tisztelt doktor nő
lehetnek rossz eredmények a szivvzsgálaton h félek de nagyon félek h eltiltanak a focitól


ld. előző válaszomat

kérem segitsem tanácsával  2012. június 7. 08:57   #6795 

kedves doktor nő
a napi 2 fociedzés károsithatja a szivet???az edzések jól megválasztottak


Kedves Kérdező!

Nagy felelőtlenség lenne látatlanban, általánosságban erre a kérdésre válaszolni. Egészséges szívet nem, de hogy egészséges-e a szíve, azt csak alapos, részletes előzetes sportorvosi vizsgálat tisztázhatja.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

boka⁄kar nyomásindex  2012. június 7. 06:22   #6794 

Tisztelt Főorvosasszony!

Szeretném megkérdezni, hogy mennyire elterjedt Magyarországon a boka/kar nyomásindex (ankle-brachial pressure index –ABPI) mérése a perifériás artériás érbetegségek diagnózisában, a szívbetegség kockázatának felmérésében? Gyakori vagy nem szokásos de néhány helyen elvégzik? Hol végzik, a kardiológiákon, érsebészeteken, máshol?

Köszönöm. István.


Kedves István!

Végzik Magyarországon, a módszert alkalmazó rendelőket illetően ajánlom az alábbi linket:
http://www.ervprogram.hu/boka_kar_index.php

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kérem segítsen  2012. június 7. 06:18   #6793 

Tisztelt Doktornő!

Az előző kérdésemre visszatérve,Holter vizsgálaton is voltam,ultrahangon,ekg-n és vérvételen is.semmi rendelleneset nem mutatott ki egyik sem.de ezek a hirtelen elszoruló torok és erős szívdobbanás érzések eléggé kétségbeejtenek.lehet hogy ez elmúlik?vagy milye vizsgálatra tudok még elmenni és hova?esetleg Önhöz?nagyon félek.köszönöm a válaszát és a segítségét! Dóra 22


Kedves Dóra!

Ha ezek a vizsgálatok mind normális eredménnyel jártak, akkor feltehetően nem áll szervi ok a háttérben, de szívesen fogadom személyes vizsgálatra, ha gondolja.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa
www.coralcentrum.hu

"Lufi érzés"  2012. június 6. 19:50   #6792 

Kedves Zsuzsa!

Azzal a panasszal fordulnék önhöz, hogy már jó pár hónapja egy fucsa érzés van a bal oldali bordám alatti bél környékén. Olyan, mintha egy lifi lenne bennem és amikor sóhajtok, húzódik. Egyéb panaszom nincs, nem fáj semmim, de nagyon félek, hogy ez nem jó jel!

Két napja fedeztem fel, hogy kicsit mintha a bal oldali területen behúzódás lenne, minimális ugyan, de érzem. Kellemetlen az érzés, és nem tudom mi tévő legyek! Hasi ultrahangom voltam már, de nem találtak semmit.

Olyan vizsgálat nincs, ami kíméletes és mondjuk átvilágítva meg tudná mutatni a borda alatti bélrendszert??

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Sipos Bernadett


Kedves Kérdező!

Ezt látatlanban biztosan nem lehet megítélni, feltehetően az orvosa, aki elküldte hasi ultrahangra, meg is vizsgálta. Ha mégsem így történt volna, menjen vissza és kérjen tőle kontrollvizsgálatot, valamint választ a feltett elméleti kérdésére.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kedves doktornő!  2012. június 6. 17:49   #6791 

Kedves Zsuzsa!

Korábban már írtam Önnek, nagyon sokat segített amit köszönök ezúttal is, javaslatára teljes életmódváltáson estem keresztül, 14 kg-ot fogytam, a dohányzás,t koffeint elhagytam az extrasystoleimet próbálom megszokni, de még mindig vannak időként. Minden vizsgálatom negatív, de még ajánlották a szív MR-t a halmozott VES és a inkomplett JTSZB-m miatt.(hegeket keresnének a szívemben) Szeretném kikérni az álláspontját, hogy extrák esetén Ön szokott-e javasolni kontrasztanyagos szív MR vizsgálatot? Milyen eredmény várható egy ilyen jellegű vizsgálattól? Volt olyan betege akinek VES esetén kimutatott valamit, amit lehetett kezelni?

Köszönöm a válaszát!

Zoli


Kedves Zoli!

Nem tudom, mit ért "halmozott" VES-en, mert a válasz jórészt ennek függvénye. Ezt kezelőorvosa nyilván jobban tudja, én ennyi infromáció birtokában sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

magas vérnyomás  2012. június 6. 15:17   #6790 

Tisztelt Doktornő!
30 éves nő vagyok,172cm 82 kg (szüleimnek magas vérnyomása van, gyógyszerekkel teljesen rendben tartott) 3 hónapja erős fejfájásom jelentkezett, melynek hatására mértem több napig a vérnyomásomat. 150/100/80(pulzus) körüli értékeket. Ezen a héten a munkahelyen több gond is volt(arra gondoltam ez miatt magas), de ennek ellenére elmentem orvoshoz. Annyit tanácsoltak, hogy mozogjak napi 20 percet és legalább fogyjak le 10kg-t. 3 hónap múlva ellenőrzés. 1 24 órás vérnyomásmérés kontroll előtt. A vérnyomásmérő 145/85-ös átlagot mutatott, de fejfájás és egyéb rosszullét nem volt. (csak az zavart, hogy olyan magas eredményeket mér, és ezen izgultam) Ezután a fejfájás elmúlt, a vérnyomásom is nagyjából rendben volt. 125-130/80-90/75-85 Mikor visszamentem az ottani vérnyomásmérésen 135/95/80-at mértek. Ezek után kaptam gyógyszert: Nebivolol Sandoz 5mg 1*1/2, vagy tenox 5mg 1*1. Attól függően melyiktől nem fáj a fejem. Nebivolol szedése mellett maradtam ezzel a vérnyomásom 120/80/66 átlagosan. Maximuma:125/83/80 Annyit mondtak még, hogy ha betartom a rendszeres testmozgást és a fogyást a gyógyszer pár hónapon belül elhagyható. Valamint az lenne a kérdésem, hogy ilyen helyzetben támogatná-e a doktornő a gyermekvállalást? Valóban elhagyható lehet a gyógyszer? Vagy az örökletesség miatt, hogy a szüleimnek is magas a vérnyomása már lehetőség sincs a gyógyszer elhagyására? Mennyire erősek ezek a gyógyszerek?
Előre is köszönöm válaszát.


Kedves Kérdező!

Nagyobb a valószínűsége, hogy gyógyszerre szüksége lesz (a fogyást elhatározni könnyebb, mint végrehajtani, és normál testsúly mellett is lehet magas a vérnyomás). A gyermekvállalásnak ez nem jelenti ellenjavallatát, de terhesség és szoptatás alatt más gyógyszert kell majd szednie.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Pitvarfibrilláció  2012. június 6. 14:13   #6789 

Kedves Zsuzsa!

Múlt év augusztusában egy hosszú éjszaka után arra ébredtem,hogy a szivem majd kiugrik a helyéből olyan gyorsan vert.Elmentem ügyeletre ahol kiderült 173 a pulzusom és pitvarfibrillációm van.5óra elteltével normalizálódott az állapotom.Azóta nem történ ilyen szapora pulzus,viszont többször kellett kardiológushoz mennem kivizsgálásra,de minden eredményem rendben volt.Nincs sem billenytű,sem koszorúér sem pedig pajzsmirigy betegségem.Eleinte concort illetve rythmonormot szedtem,most csak concort és magnerotot.Régebben is volt olyan panaszom,mint ha kiadós mozgás után többet és erősebben dobbant volna a szivem,de nem tulajdonitottam különösebb jelentőséget a dolognak,és az akkori kardiológusom sem jelezte hogy baj lenne.Ezek a tünetek azóta is megvannak,és azt mondták pótütéseim vannak...Leszoktam 4hónapja a cigarettáról,azóta viszont vannak olyan kisebb-nagyobb periódusban előforduló nehézlégzés rohamaim,mint ha meg akarnék fulladni.Lehet hogy összefügg a két dolog,vagy lehet hogy pánikbeteg vagyok?Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. A nehézlégzéses rohamokkal nincsenek kapcsolatban, eredetüket személyes orvosi vizsgálat derítheti ki.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mi lehet?  2012. június 6. 14:11   #6788 

Tisztelt doktor nő.

Nekem olyan panaszom van hogy a szivem körül bal oldalon néha fáj és kisugárzik a bal bordámba is és a gyürüs ujjamba is (mint pl. most is), de nem rég voltam kardio kivizsgáláson( ekg,holter,szív uh,labor ) és billentyü prolapsust diagnosztozáltak ,melyre azt mondták nem igényel beavatkozást csak csak magas volt a pulzusom és gyógyszeres kezelést irt fel mégpedig Nebispes tablettát.

kérdésem az,hogy a prolapsus-tól vannak ezek a tünetek vagy milehet ez és még annyit hogy a szív uh miről ad részletesen tájékoztatást (szív,erek stb...)? mulandó ez a betegség vagy örökös?


Kedves Kérdező!

Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek.
A szív-uh a szív üregeinek, billentyűinek nagyságáról, mozgásáról ad felvilágosítást. A mitralis prolapsus nem múlandó, de nem is betegség, inkább általában ártalmatlan elváltozás.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Epe  2012. június 6. 12:05   #6787 

Koszonom. Kb 6ora telt el a ketto kozott.


Kedves Kérdező!

Nem tudok újat hozzáfűzni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Epe  2012. június 6. 11:57   #6786 

Kedves dr. Nő!
Raphachol tablettat vettem be epe problema miatt. Vajon nem okoztam bajt,hogy fogamzasgatlot is szedek?


Kedves Kérdező!

A készítménynek egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásával kapcsolatban nincs adat, remélhetőleg nem okozott vele bajt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Gaborik Vanessa  2012. június 6. 06:37   #6785 

Tisztelt Doktorno,

kulfoldon tanulo lany vagyok, es egy aktualis problemahoz kernem a segitseget.

Ket eve az itteni haziorvosom terheleses cukortesztet rendelt, ami negy pontos vizsgalat volt, fel orankenti meressel. Nem varta be a ket orat, hanem egy ora husz perc utan kozolte velem, hogy \"maga cukorbeteg, itt ez a metformin, szedjen be belole gyet vagy kettot ESETLEG ha gondolja harmat is, ne egyen edesseget, szenhidratokat semmit, neha lehet hust enni, de teljes zoldsegdieta\". A szukszavu diagnozishoz jojjenek talan az adataim is, amik: vervetel elott: 87 (sajnos nem tudom, miben mas ez a rendszer, mas szamokat hasznalnak mint otthon, es 110ig normalis) fel ora utan 160 egy ora husz perc utan mar csak 129 (ha kivarta volna a ket orat, rendben lett volna velemenyem szerint).
Minden egyeb vizsgalat negativ lett, ehgyomri normalis, sehol nem volt cukor, semmi tunetem sincs, ezek utan panikszeruen elkezdtem figyelni a cukorszintemet, merettem-mertem etkezes elott utan, sosem volt problema.

Ugy fel evvel ezutan a jatek utan a doki elmeselte nekem, hogy hat igen, o egy kicsit ram akart csak ijeszteni, hogy gyorsabban lefogyjak...sulyfeleslegemmel kuzdok par eve, ami nem rettento sok, aktivan sportolok is, de nehezen mozdul, diakelet ugye olyan, hogy a rendszert nem mindig lehet belevinni az eletunkbe, sajnos ejjel tanulo vagyok, sokszor hajnalban kerulok aagyba.

A doki ugy par honapja megint elkezdte, hogy szedjek inkabb metformint, attol fogok fogyni, minden elozetes lebeszeles nelkul gyorsan vett vert, majd egy het mulva kozolte, hogy \"hat, igen, az van amit gondoltam, nem cukorbeteg, de sok az inzulinja, szoval szedje megis azt a metformint\".
A leletet nem volt hajlando megmutatni!
Atnyujtotta a receptet es nem volt hajlando beszelni tobbet.

Azt gondolom, mas normalis ember itt felall es otthagyja az ilyen haziorvost, en viszont ujra elkezdtem felni.
Megint meretem a vercukorszintemet minden heten.
Mai meresnel etkezes (egy szelet teljes kiorulesu kenyer sonkaval es egy gomboc fagyi) utan egy oraval, kis setalas utan a vercukrom 95 volt,tehat ismet a normal tartomanyban.

Elnezest a hosszu levelert, sajnos kicsit osszezavarodtam, nem tudom, kihez forduljak itt kint kulfoldon.
Mit tegyek? Kell On szerint aggodnom hogy esetleg megis van valami gond?
Semmi tunetet nem produkalok, nincsenek lassan gyogyulo sebek, viszketes, vizeletben sincs semmi koros, nincsenek rosszulleteim, elgyenguleserzeseim, es a vercukrom is rendben van...vagy esetleg attol kellene felnem, hogy az, hogy egy oraval a kaja utan normalis, epp az a problema, mert sokkal magasabbnak kellene lennie?
Elmagyarazna egy par szoval, kerem, hogy hogy mukodik az amikor az etel megerkezik a gyomorba, ugye jol gondolom, mindig attol is fugg, hogy mennyi inzulin erkezik a hasnyalmirigybol, hogy az etel milyen osszetetelu?
Ertem ezalatt, hogy ha pl: 3 tortaszeletet megeszik valaki egyszerre, azt a szervezet nyilvan erzekeli, es tobb inzulin erkezik,, mintha valaki salatat eszik uborkaval es teljes kiorlesuekkel?
Meg egy utolso kerdes, hogy amikor valakinek kezdenek az inzulinraktarai kimerulni, az okozhatja, hogy eves utan egy oraval normalis a vercukorszint?

Kerem, segitsen, sajnos itt kint nem nagyon tuduk kihez fordulni, es ez a dolog mar tenyleg nagyon ijeszto kezd lenni szamomra.

Varom valaszat!

Udvozlettel
Gaborik Vanessa


Kedves Vanessa!

Egyáltalán nem értem a kérdésben rejlő aggodalmát, a normálisnak látszó vércukorértékek melletti időnkénti gyógyszerszedést, azt, hogy miért foglalkozik pont a vércukrával ennyit, az orvos hozzáállását, illetve azt, hogy miért nem választ másik orvost. A szénhidrát (cukor) anyagcsere részleteit illetően kérem, olvasson utána a neten, kétség esetén forduljon diabetologushoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Marika  2012. június 6. 05:33   #6784 

Tisztelt Doktornő!

Megszeretném kérni a szívultrahang eredményem értékelésére. Panaszom: nehezebb fizikai munka, pl. kapálás utáni napon reggel fulladás érzésem van, de levegőm van rendesen.
Az eredményem alapján mennyirre terhelhető a szívem?
Magaas vérnyomás és szívritmuszavar betegségem is van. Gyógyszereim: Talliton 6,25 mg, Coverex 5 mg, Propafenon 150 mg. A szívritmuszavar úgy jelentkezik, hogy úgy érzem nem kapok levegőt és a következő pillanatban 180- 200 percenként a pulzusom. Évente 1-2 alkalommal fordult elő, de mióta a Propafenon tablettát szedem napi 3 alkalommal azóta nem fordult elő.
Leletem:
Aorta gyök: 27 mm Ao.bulbus: 31 mm Ao.infundibulum: 29 mm
Bal pitvar: 40X40X52mm Jobb pitvar:36X43mm
Bal kamra diast.átm. 45mm Bal kamra syst.átm 27mm
Septum végdiast. 7mm syst 11mm Hátsófal végdiast 8mm syst: 12mm
E: 90 cm/sec A: 76cm/sec EF: 64%
Aorta billentyű:tricuspidalis, jól nyílik.A jobb coronaris cuspis echodens.A billentyű síkjában mérhető max. kiáramlási sebesség:1,25 m/sec
Pulmonalis bill.:a pulm.insuff.I-II fokú/ széles alapú,V alakú regurg.jet./Az art. pulm.-ban az áramlás sebessége:0,95 m/sec.
Mitr.bill.:a MMVechodens, 2-3 mm-t prolabál.A mitr.insuff. II-III fokú.
Tricusp.bill.: a tricusp.insuff. I-II fokú. A becsült pulm.nyomás 26+10 Hgmm.
Vélemény: a bal pitvar a norm.felső határon,egyebekben norm.üregátmérők.Jó globális BK funkció.Conc.BK-hypertrophia.A csúcs isoláltan hypokynetikus. A pitvari és kamrai septum folyamatos. Üregi trombus. kóros PF nem látható.
Dg.:I3710, I3400, I0710
Köszönöm válaszát.
Marika


Kedves Marika!

A szívultrahang lelet azt mutatja, hogy a szívének a bal kamrája jól működik, a fennálló magas vérnyomás miatt a fala megvastagodott, egy részen gyengébben mozog, emellett a szívbillentyűi nem zárnak tökéletesen. A jó vérnyomás beállítás mellett kardiológiai kontrollvizsgálat esedékes lenne, a kezelést esetleg kissé módosítani kellene.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kérem segítsen  2012. június 5. 21:11   #6783 

Tisztelt Doktor Nő!

Körülbelül egy éve kezdődött.hirtelen minden előjel nélkül erős szívdobogás.150-170es pulzus.közben Yasminelle fogamzásgátló tablettát szedtem,(nem tudom mennyire van ezzel összefüggésben.)abbahagyása után enyhültek a panaszok.Áttértem az Azalia nevűre,de sajnos azt is abba kellett hagynom,majd egy hónapja elkezdtem szedni a laurina nevűt,de 5nap után ismét jelentkeztek a panaszok.ezt is abbahagytam.azóta leginkább csak pár erősebb dobbanás,de közben elszorul a torkom és alig kapok levegőt.nagyon ijesztő egy éve járok orvosról orvosra,három kórházban is voltam,de az egk-n és a vérvételen kívül semmi mást nem csináltak.borzasztó érzés,hogy nem tudom mitől és mikor jön elő,nem tudok teljes életet élni,kérem segítsen.nem tudom hova menjek,vagy mit tegyek.válaszát előre is köszönöm! Dóra 22


Kedves Dóra!

Részletesebb kardiológiai kivizsgálás (Holter-monitorozás=24 órás EKG) tisztázhatja a ritmuszavar természetét, személyes vizsgálat az okokról is felvilágosítást adhat.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

nyomásra hasfájás  2012. június 5. 21:07   #6782 

Tisztelt Doktornő!
A problémám a következő ma reggel óta(már úgy keltem fel) fáj a hasam a köldököm fölött ha megnyomom elkezd fájni hányingerem is van de jó az étvágyam és a székletem is rendben viszont sok a bélgázom .Ha valami nehezet emelek akkor is elkezd fájni a hasam és elkezdek izzadni.Utalhat ez valami komolya dologra vagy nem kell aggódnom?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Bernadett 23


Kedves Bernadett!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Epe  2012. június 5. 14:58   #6781 

Kedves Dr. Nő!
23 eves vagyok. Ket eve mutottek epevel. Elotte volt ERCP-m. Neha most is erzem az epemnel a nyomast. Ez termeszetes? Tavaly nyaron volt ellenorzo uh. Semmit nem talaltak. Ha most a vezetekben lenne ko az nagy galibat okozna?


Kedves Kérdező!

Látatlanban nehéz lenne megítélni jelen panaszainak az okát, de az epevezetékben a kő éppolyan panaszokat okozhat, mint az epehólyagban, sőt. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 340. oldal következő oldal